Siirry pääsisältöön

WFPB - Pula-ajan kahvikakku vegaanisena ja WFPB - soveltuvampana

Muunsin pula-ajan reseptikirjasta löytämäni kahvikakkureseptin vegaaniseksi ja WFPB-soveltuvampaan muotoon.

Kirjan nimi on "Pula-ajan ruokaohjeita", Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli voita ja maitoa, ja käytin niiden tilalla omenasosetta ja kauramaitoa.

Ohje oli nimeltään Kahvikakku I ja se löytyi sivulta 9. 

Oma versioni, jonka aineksia ja määriä muokkasin alkuperäisestä:

  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl omenasosetta
  • 2-2,5 desilitraa soijajogurttia tai kasvimaitoa (nestettä lisätään tarvittaessa ->4dl-kin)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl grahamvehnäjauhoja
  • 1,5-2 dl ohrajauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4- 1/3 tl kardemummaa
  • 1/2 - 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Ylemmässä kuvassa oli jo paljon aineksia, mutta vaniljasokerin keksin lisätä vasta vähän viime tipassa.
Kardemumma on toinen, mikä meinasi unohtua. 


Laitoin nesteeksi 1, 5 dl soijajogurttia, ja kasvimaitoa ensin 1 desin. Päädyin lisäämään sitä vielä 1,5 dl, koska taikina tuntui menevän liian tönkiksi. Sehän riippuu aina vähän jauhoista. Tiiviisti puristuneiden jauhojen tilavuus voi olla pienempi painoon nähden.

En kuitenkaan punninut jauhoja, koska tuntuisi toimivan että lähtökohtaisesti laittaa ainakin 2,5-4 desiä nestettä, olipa se kasvimaitoa tai soijajogurttia. Mikäli taikina tuntuu vaativan, niin lisää hieman jompaa kumpaa.


Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan omassa astiassaan. 

Omenasose, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, soijajogurtti ja kauramaito sekoitetaan omassaan.

Kaurahiutaleet laitetaan nestemäisen seoksen sekaan. Vatkataan jonkin aikaa vispilällä niitä.

Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin että "Sulatettu voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi."  Sillähän ei pitäisi tämän kanssa olla mitään tekemistä, ainakin luulisi, mutta jätin kerran vatkaamatta omenasoseet, sokerit ja kaurahiutaleet ja lopputulos oli huonompi. 

Kannattaa siis vatkata nuo kaurahiutaleet sinne, vaikka seos ei vaahdoksi muutukaan, ja jättää sitten turpoamaan noin 15-20 minuutiksi. Tai sen ajaksi kun uuni on kuumumassa.

Uuni laitetaan kuumenemaan nyt  180 C keskilämmölle.


Seos, jossa on omenasose, sokeri, kaurahiutaleet, kasvimaito, soijajogurtti, kardemumma ja vaniljasokeri, on nyt vatkattu, ja se on saanut turvota. Tässä kuvassa siihen on sekoitettu jauhot ja leivinjauhe. 


Jos huomaa sekoittaessa, että taikinasta tuli liian paksua ja se tarttuu vain sekoittimeen kiinni, voi lisätä vähän kauramaitoa tai soijajogurttia lisää. Ehkä desi kerrallaan, ja kokeilla paraniko.


Vuoka, johon tämä resepti oli sopiva, oli tällainen pienehkö sydänvuoka. 

Yritin mitata sen mutta en tiedä, mistä kohtaa tällaiset kuuluu mitata? Joten tässä kuvassa näkyy, että mittasin pohjasta toiseen reunaan ja sain 20-21 cm tulokseksi.


Tällä tavalla taikina kaatui kulhosta vuokaan. Sitä sai avittaa kaapimella, mutta se oli myös yhteistyökykyistä, eikä kovin paksua siis.


Näin se asettui vuokaan. Sitä ei tarvinnut tasoittaa millään. Toki ei varmasti olisi väärin kokeilla paksumpaakin taikinaa, jota sitten voi levittää taikinakaapimella. Mutta tällainen tästä tuli tällä kertaa, eli löysähkö.


Uunissa pidin sitä 180 asteessa 25 minuuttia. Se reunoista vähän ruskistui, halkeili keskivaheilta ja kädellä taputtaessa oli kiinteä pinnalta, muttei mikään korppu.


Annoin kakun jäähtyä vuoassaan ensin kunnolla, leivinpaperin alla. Sitten aloin irroittelemaan sitä lastalla. Tämä leveä lasta oli hommaan melko epäkäytännöllinen, mutta sain sen kuitenkin irtoamaan kun kävin ensin reunat ja nurkat läpi. 

Halkaisin sen keskeltä, mutta olisi se voinut irrota kokonaisenakin. 

Käänsin pohjan esille, että näkee millainen rakenne kakulle tuli. Taaskaan en voidellut vuokaa millään, eikä taikinassakaan ollut lisättyä rasvaa. Nuo vähäiset rippeet lähtevät vuoasta veden ja harjan kanssa.


Sitten tarvitsee vain enää laittaa kakku tarjolle. Laitoin kakun kanssa lautaselle pakastemansikoita, mansikkahilloa ja soijajogurttia.


Sitten laitoin mansikkahilloa, mustikoita, mansikoita ja soijajogurttia. Marjojen ja jogurtin päälle ripottelin sokeria ja vaniljasokeria.


Tämä on mielestäni ihan perus jees kakku. Tällä saa hyvin nopeasti pullantuoksuisen kodin aikaiseksi, mikäli vieraita on tulossa. Kardemumma on erittäin kodikas mauste.

Tässä kakussa tarvitsi melko vähän kompromisseja tehdä ruokavalionkaan suhteen, eli valkoista sokeria ei ole kuin pari ruokalusikallista, lisättyä rasvaa ei yhtään. Varsinkin, jos valitsee luomukauramaitoa, johon ei ole lisätty rypsiöljyä sekaan.

Jauhot ovat aina jauhoja, eli prosessoitua ja niin pois päin, mutta sentään tämä onnistui grahamjauhoilla ja ohrajauhoilla joiden kuitupitoisuus on 10-13 grammaa / 100 grammaa, enkä laittanut yhtään valkoisia tai hiivaleipäjauhoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht