Siirry pääsisältöön

WFPB - Pula-ajan kahvikakku vegaanisena ja WFPB - soveltuvampana

Muunsin pula-ajan reseptikirjasta löytämäni kahvikakkureseptin vegaaniseksi ja WFPB-soveltuvampaan muotoon.

Kirjan nimi on "Pula-ajan ruokaohjeita", Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli voita ja maitoa, ja käytin niiden tilalla omenasosetta ja kauramaitoa.

Ohje oli nimeltään Kahvikakku I ja se löytyi sivulta 9. 

Oma versioni, jonka aineksia ja määriä muokkasin alkuperäisestä:

  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl omenasosetta
  • 2-2,5 desilitraa soijajogurttia* tai kasvimaitoa (nestettä lisätään tarvittaessa ->4dl-kin)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl grahamvehnäjauhoja
  • 1,5-2 dl ohrajauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4- 1/3 tl kardemummaa
  • 1/2 - 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
*soijajogurtti saattaa hyydyttää kakkua liikaa, mutta nestettä yhtä kaikki. Kauramaitoa, vettä ym

Ylemmässä kuvassa oli jo paljon aineksia, mutta vaniljasokerin keksin lisätä vasta vähän viime tipassa.
Kardemumma on toinen, mikä meinasi unohtua. 


Laitoin nesteeksi 1, 5 dl soijajogurttia, ja kasvimaitoa ensin 1 desin. Päädyin lisäämään sitä vielä 1,5 dl, koska taikina tuntui menevän liian tönkiksi. Sehän riippuu aina vähän jauhoista. Tiiviisti puristuneiden jauhojen tilavuus voi olla pienempi painoon nähden.

En kuitenkaan punninut jauhoja, koska tuntuisi toimivan että lähtökohtaisesti laittaa ainakin 2,5-4 desiä nestettä, olipa se kasvimaitoa tai soijajogurttia. Mikäli taikina tuntuu vaativan, niin lisää hieman jompaa kumpaa.


Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan omassa astiassaan. 

Omenasose, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, soijajogurtti ja kauramaito sekoitetaan omassaan.

Kaurahiutaleet laitetaan nestemäisen seoksen sekaan. Vatkataan jonkin aikaa vispilällä niitä.

Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin että "Sulatettu voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi."  Sillähän ei pitäisi tämän kanssa olla mitään tekemistä, ainakin luulisi, mutta jätin kerran vatkaamatta omenasoseet, sokerit ja kaurahiutaleet ja lopputulos oli huonompi. 

Kannattaa siis vatkata nuo kaurahiutaleet sinne, vaikka seos ei vaahdoksi muutukaan, ja jättää sitten turpoamaan noin 15-20 minuutiksi. Tai sen ajaksi kun uuni on kuumumassa.

Uuni laitetaan kuumenemaan nyt  180 C keskilämmölle.


Seos, jossa on omenasose, sokeri, kaurahiutaleet, kasvimaito, soijajogurtti, kardemumma ja vaniljasokeri, on nyt vatkattu, ja se on saanut turvota. Tässä kuvassa siihen on sekoitettu jauhot ja leivinjauhe. 


Jos huomaa sekoittaessa, että taikinasta tuli liian paksua ja se tarttuu vain sekoittimeen kiinni, voi lisätä vähän kauramaitoa tai soijajogurttia lisää. Ehkä desi kerrallaan, ja kokeilla paraniko.


Vuoka, johon tämä resepti oli sopiva, oli tällainen pienehkö sydänvuoka. 

Yritin mitata sen mutta en tiedä, mistä kohtaa tällaiset kuuluu mitata? Joten tässä kuvassa näkyy, että mittasin pohjasta toiseen reunaan ja sain 20-21 cm tulokseksi.


Tällä tavalla taikina kaatui kulhosta vuokaan. Sitä sai avittaa kaapimella, mutta se oli myös yhteistyökykyistä, eikä kovin paksua siis.


Näin se asettui vuokaan. Sitä ei tarvinnut tasoittaa millään. Toki ei varmasti olisi väärin kokeilla paksumpaakin taikinaa, jota sitten voi levittää taikinakaapimella. Mutta tällainen tästä tuli tällä kertaa, eli löysähkö.


Uunissa pidin sitä 180 asteessa 25 minuuttia. Se reunoista vähän ruskistui, halkeili keskivaheilta ja kädellä taputtaessa oli kiinteä pinnalta, muttei mikään korppu.


Annoin kakun jäähtyä vuoassaan ensin kunnolla, leivinpaperin alla. Sitten aloin irroittelemaan sitä lastalla. Tämä leveä lasta oli hommaan melko epäkäytännöllinen, mutta sain sen kuitenkin irtoamaan kun kävin ensin reunat ja nurkat läpi. 

Halkaisin sen keskeltä, mutta olisi se voinut irrota kokonaisenakin. 

Käänsin pohjan esille, että näkee millainen rakenne kakulle tuli. Taaskaan en voidellut vuokaa millään, eikä taikinassakaan ollut lisättyä rasvaa. Nuo vähäiset rippeet lähtevät vuoasta veden ja harjan kanssa.


Sitten tarvitsee vain enää laittaa kakku tarjolle. Laitoin kakun kanssa lautaselle pakastemansikoita, mansikkahilloa ja soijajogurttia.


Sitten laitoin mansikkahilloa, mustikoita, mansikoita ja soijajogurttia. Marjojen ja jogurtin päälle ripottelin sokeria ja vaniljasokeria.


Tämä on mielestäni ihan perus jees kakku. Tällä saa hyvin nopeasti pullantuoksuisen kodin aikaiseksi, mikäli vieraita on tulossa. Kardemumma on erittäin kodikas mauste.

Tässä kakussa tarvitsi melko vähän kompromisseja tehdä ruokavalionkaan suhteen, eli valkoista sokeria ei ole kuin pari ruokalusikallista, lisättyä rasvaa ei yhtään. Varsinkin, jos valitsee luomukauramaitoa, johon ei ole lisätty rypsiöljyä sekaan.

Jauhot ovat aina jauhoja, eli prosessoitua ja niin pois päin, mutta sentään tämä onnistui grahamjauhoilla ja ohrajauhoilla joiden kuitupitoisuus on 10-13 grammaa / 100 grammaa, enkä laittanut yhtään valkoisia tai hiivaleipäjauhoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm