Siirry pääsisältöön

WFPB - Pula-ajan kahvikakku vegaanisena ja WFPB - soveltuvampana

Muunsin pula-ajan reseptikirjasta löytämäni kahvikakkureseptin vegaaniseksi ja WFPB-soveltuvampaan muotoon.

Kirjan nimi on "Pula-ajan ruokaohjeita", Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli voita ja maitoa, ja käytin niiden tilalla omenasosetta ja kauramaitoa.

Ohje oli nimeltään Kahvikakku I ja se löytyi sivulta 9. 

Oma versioni, jonka aineksia ja määriä muokkasin alkuperäisestä:

  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl omenasosetta
  • 2-2,5 desilitraa soijajogurttia tai kasvimaitoa (nestettä lisätään tarvittaessa ->4dl-kin)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl grahamvehnäjauhoja
  • 1,5-2 dl ohrajauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4- 1/3 tl kardemummaa
  • 1/2 - 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Ylemmässä kuvassa oli jo paljon aineksia, mutta vaniljasokerin keksin lisätä vasta vähän viime tipassa.
Kardemumma on toinen, mikä meinasi unohtua. 


Laitoin nesteeksi 1, 5 dl soijajogurttia, ja kasvimaitoa ensin 1 desin. Päädyin lisäämään sitä vielä 1,5 dl, koska taikina tuntui menevän liian tönkiksi. Sehän riippuu aina vähän jauhoista. Tiiviisti puristuneiden jauhojen tilavuus voi olla pienempi painoon nähden.

En kuitenkaan punninut jauhoja, koska tuntuisi toimivan että lähtökohtaisesti laittaa ainakin 2,5-4 desiä nestettä, olipa se kasvimaitoa tai soijajogurttia. Mikäli taikina tuntuu vaativan, niin lisää hieman jompaa kumpaa.


Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan omassa astiassaan. 

Omenasose, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, soijajogurtti ja kauramaito sekoitetaan omassaan.

Kaurahiutaleet laitetaan nestemäisen seoksen sekaan. Vatkataan jonkin aikaa vispilällä niitä.

Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin että "Sulatettu voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi."  Sillähän ei pitäisi tämän kanssa olla mitään tekemistä, ainakin luulisi, mutta jätin kerran vatkaamatta omenasoseet, sokerit ja kaurahiutaleet ja lopputulos oli huonompi. 

Kannattaa siis vatkata nuo kaurahiutaleet sinne, vaikka seos ei vaahdoksi muutukaan, ja jättää sitten turpoamaan noin 15-20 minuutiksi. Tai sen ajaksi kun uuni on kuumumassa.

Uuni laitetaan kuumenemaan nyt  180 C keskilämmölle.


Seos, jossa on omenasose, sokeri, kaurahiutaleet, kasvimaito, soijajogurtti, kardemumma ja vaniljasokeri, on nyt vatkattu, ja se on saanut turvota. Tässä kuvassa siihen on sekoitettu jauhot ja leivinjauhe. 


Jos huomaa sekoittaessa, että taikinasta tuli liian paksua ja se tarttuu vain sekoittimeen kiinni, voi lisätä vähän kauramaitoa tai soijajogurttia lisää. Ehkä desi kerrallaan, ja kokeilla paraniko.


Vuoka, johon tämä resepti oli sopiva, oli tällainen pienehkö sydänvuoka. 

Yritin mitata sen mutta en tiedä, mistä kohtaa tällaiset kuuluu mitata? Joten tässä kuvassa näkyy, että mittasin pohjasta toiseen reunaan ja sain 20-21 cm tulokseksi.


Tällä tavalla taikina kaatui kulhosta vuokaan. Sitä sai avittaa kaapimella, mutta se oli myös yhteistyökykyistä, eikä kovin paksua siis.


Näin se asettui vuokaan. Sitä ei tarvinnut tasoittaa millään. Toki ei varmasti olisi väärin kokeilla paksumpaakin taikinaa, jota sitten voi levittää taikinakaapimella. Mutta tällainen tästä tuli tällä kertaa, eli löysähkö.


Uunissa pidin sitä 180 asteessa 25 minuuttia. Se reunoista vähän ruskistui, halkeili keskivaheilta ja kädellä taputtaessa oli kiinteä pinnalta, muttei mikään korppu.


Annoin kakun jäähtyä vuoassaan ensin kunnolla, leivinpaperin alla. Sitten aloin irroittelemaan sitä lastalla. Tämä leveä lasta oli hommaan melko epäkäytännöllinen, mutta sain sen kuitenkin irtoamaan kun kävin ensin reunat ja nurkat läpi. 

Halkaisin sen keskeltä, mutta olisi se voinut irrota kokonaisenakin. 

Käänsin pohjan esille, että näkee millainen rakenne kakulle tuli. Taaskaan en voidellut vuokaa millään, eikä taikinassakaan ollut lisättyä rasvaa. Nuo vähäiset rippeet lähtevät vuoasta veden ja harjan kanssa.


Sitten tarvitsee vain enää laittaa kakku tarjolle. Laitoin kakun kanssa lautaselle pakastemansikoita, mansikkahilloa ja soijajogurttia.


Sitten laitoin mansikkahilloa, mustikoita, mansikoita ja soijajogurttia. Marjojen ja jogurtin päälle ripottelin sokeria ja vaniljasokeria.


Tämä on mielestäni ihan perus jees kakku. Tällä saa hyvin nopeasti pullantuoksuisen kodin aikaiseksi, mikäli vieraita on tulossa. Kardemumma on erittäin kodikas mauste.

Tässä kakussa tarvitsi melko vähän kompromisseja tehdä ruokavalionkaan suhteen, eli valkoista sokeria ei ole kuin pari ruokalusikallista, lisättyä rasvaa ei yhtään. Varsinkin, jos valitsee luomukauramaitoa, johon ei ole lisätty rypsiöljyä sekaan.

Jauhot ovat aina jauhoja, eli prosessoitua ja niin pois päin, mutta sentään tämä onnistui grahamjauhoilla ja ohrajauhoilla joiden kuitupitoisuus on 10-13 grammaa / 100 grammaa, enkä laittanut yhtään valkoisia tai hiivaleipäjauhoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur