Muunsin pula-ajan reseptikirjasta löytämäni kahvikakkureseptin vegaaniseksi ja WFPB-soveltuvampaan muotoon.
Kirjan nimi on "Pula-ajan ruokaohjeita", Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen.
Alkuperäisessä ohjeessa oli voita ja maitoa, ja käytin niiden tilalla omenasosetta ja kauramaitoa.
Ohje oli nimeltään Kahvikakku I ja se löytyi sivulta 9.
Oma versioni, jonka aineksia ja määriä muokkasin alkuperäisestä:
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl omenasosetta
- 2-2,5 desilitraa soijajogurttia* tai kasvimaitoa (nestettä lisätään tarvittaessa ->4dl-kin)
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl grahamvehnäjauhoja
- 1,5-2 dl ohrajauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/4- 1/3 tl kardemummaa
- 1/2 - 1 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
*soijajogurtti saattaa hyydyttää kakkua liikaa, mutta nestettä yhtä kaikki. Kauramaitoa, vettä ym
Kardemumma on toinen, mikä meinasi unohtua.
En kuitenkaan punninut jauhoja, koska tuntuisi toimivan että lähtökohtaisesti laittaa ainakin 2,5-4 desiä nestettä, olipa se kasvimaitoa tai soijajogurttia. Mikäli taikina tuntuu vaativan, niin lisää hieman jompaa kumpaa.
Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan omassa astiassaan.
Omenasose, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, soijajogurtti ja kauramaito sekoitetaan omassaan.
Kaurahiutaleet laitetaan nestemäisen seoksen sekaan. Vatkataan jonkin aikaa vispilällä niitä.
Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin että "Sulatettu voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi." Sillähän ei pitäisi tämän kanssa olla mitään tekemistä, ainakin luulisi, mutta jätin kerran vatkaamatta omenasoseet, sokerit ja kaurahiutaleet ja lopputulos oli huonompi.
Kannattaa siis vatkata nuo kaurahiutaleet sinne, vaikka seos ei vaahdoksi muutukaan, ja jättää sitten turpoamaan noin 15-20 minuutiksi. Tai sen ajaksi kun uuni on kuumumassa.
Seos, jossa on omenasose, sokeri, kaurahiutaleet, kasvimaito, soijajogurtti, kardemumma ja vaniljasokeri, on nyt vatkattu, ja se on saanut turvota. Tässä kuvassa siihen on sekoitettu jauhot ja leivinjauhe.
Yritin mitata sen mutta en tiedä, mistä kohtaa tällaiset kuuluu mitata? Joten tässä kuvassa näkyy, että mittasin pohjasta toiseen reunaan ja sain 20-21 cm tulokseksi.
Näin se asettui vuokaan. Sitä ei tarvinnut tasoittaa millään. Toki ei varmasti olisi väärin kokeilla paksumpaakin taikinaa, jota sitten voi levittää taikinakaapimella. Mutta tällainen tästä tuli tällä kertaa, eli löysähkö.
Halkaisin sen keskeltä, mutta olisi se voinut irrota kokonaisenakin.
Käänsin pohjan esille, että näkee millainen rakenne kakulle tuli. Taaskaan en voidellut vuokaa millään, eikä taikinassakaan ollut lisättyä rasvaa. Nuo vähäiset rippeet lähtevät vuoasta veden ja harjan kanssa.
Tämä on mielestäni ihan perus jees kakku. Tällä saa hyvin nopeasti pullantuoksuisen kodin aikaiseksi, mikäli vieraita on tulossa. Kardemumma on erittäin kodikas mauste.
Sitten tarvitsee vain enää laittaa kakku tarjolle. Laitoin kakun kanssa lautaselle pakastemansikoita, mansikkahilloa ja soijajogurttia.
Sitten laitoin mansikkahilloa, mustikoita, mansikoita ja soijajogurttia. Marjojen ja jogurtin päälle ripottelin sokeria ja vaniljasokeria.
Tässä kakussa tarvitsi melko vähän kompromisseja tehdä ruokavalionkaan suhteen, eli valkoista sokeria ei ole kuin pari ruokalusikallista, lisättyä rasvaa ei yhtään. Varsinkin, jos valitsee luomukauramaitoa, johon ei ole lisätty rypsiöljyä sekaan.
Jauhot ovat aina jauhoja, eli prosessoitua ja niin pois päin, mutta sentään tämä onnistui grahamjauhoilla ja ohrajauhoilla joiden kuitupitoisuus on 10-13 grammaa / 100 grammaa, enkä laittanut yhtään valkoisia tai hiivaleipäjauhoja.
Kommentit
Lähetä kommentti