Äitienpäiväkakkua leipomaan.
Resepti, jonka muokkasin omiin tarkoituksiini sopivaksi, oli nimeltään Tortugan rommikakku ja resepti on peräisin Lindsay S. Nixonin kirjasta. Tässä linkki hänen sivuilleen: https://happyherbivore.com/
Kirjan nimi on Helpot ja nopeat kasvisherkut - yli 150 kevyttä vegaanista reseptiä.
Kirjaa en löytänyt mistään taannoin enää ostettavaksi, mutta sain lainattua kirjastosta sen.
Kirjan ruokaohjeet sopivat tälle Whole Food Plant Based - ruokavaliolle.
Sitten oma versioni kakusta.:
- 2,5 dl kaurajauhoja
- 1 dl grahamjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 tl leivinjauhoja
- 1/2 tl ruokasoodaa
- vähän suolaa
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1/2 dl jotakin nestettä, reseptissä luki melassia. Siirappia? Laitoin soijajogurttia
- 1/2 dl nestettä, reseptissä oli rommia, laitoin kaurajuomaa
- 1/2 dl omenasosetta
- 1 dl kasvimaitoa
- 1/2 tl rommiaromia
- 1, 5 rkl kaakaojauhetta
- 1,5 tl vaniljasokeria
Yhteensä 2-3 desiä nestettä, ja raastoin l. soseutin kasvimaidon kanssa itse keittämiäni suolattomia punajuuria. Tähän voisi käydä porkkanakin, tai jättää pois.
Kuorrutteeksi tummaa suklaata ja soijakermaa, väliin vadelmamarmeladia.
180 C keskilämmöllä n 15 - 20 minuuttia Ps.Vuoka mitattu se oli 27 cm pitkä sydänvuoka.
Sekoitin nestemäiset ainesosat yhteen, ja sekoitin kuiviin aineisiin.
'
Taikinasta tuli löysähköä muttei sellaista, että se ihan kaatamalla menee vuokaan. Lastalla kaaviloin sen vuokaan, johon se levittyi sovinnolla, mutta ei täysin itsestään.
Omenasose on kanamunan korvike yleensä, joten sen mittasin ohjeen mukaan eli puoli desiä.
Perus kakkuvuoka, johon taikina läsähti keskelle ja levitin sen kohti reunoja. Ensin näytti että riittääkö tämä, mutta kyllä sen lastalla sai levitettyä kohti reunoja.
Tarkoitus ei ole tehdä paksua kakkua. 180 C keskilämmöllä.
Kakku sai levätä jääkaapissa muutaman tunnin.
Ihan hyvin irtosi vuokasta, voitelemattomasta sellaisesta, kun sitä piti ylösalaisin ja sitten lastalla avitti.
Vähän se otti kiinni, mutta väänsin väkisin, ja siksi se halkesi.
Kuivaa ja ihan tavallisen kakun oloista rakenteeltaan.
Tällä Xtra-merkkisellä tummalla suklaalla olen kuitenkin tehnyt tämän kakun monia kertoja, enkä uskaltanut nyt ottaa mitään riskejä.
En tiedä mitä tuolla lähikaupassa olisi ollut muuta, marssin vain hakemaan tämän, enkä miettinyt.
Sulatin suklaan metalliastiassa, jonka laitoin vesikattilaan. Keitin vettä ja sekoittelin, kunnes suklaa oli juoksevaa.
Ei siihen montaa palaa mennyt, ehkä 6-8 palaa suklaata.
Soijakermaa ei ole pakko laittaa, jos haluaa välttää lisätyn rasvan vielä suklaankin lisäksi. Itse joustin nyt äitienpäivän kunniaksi.
Mutta ei se mitään, siihen se asettui kun kaateli vain menemään ja levitti veitsellä. Jääkaapissa viimeistään se kohmettuu tavalliseksi ohueksi kuorrutteeksi.
Suklaaströsseli vielä kuorrutteen päälle.
Kun kakussa oli kerros vadelmaa, taitoin sen kaksin kerroin ja leikkasin ylimääräiset reunat pois. Jos tekisi kaksi kakkua, saisi isomman ja sydämenmuotoisen.
Laitoin kuorrutteen peittämään sen, miten revityn näköiseksi onnistuin kakun saamaan.
Tämä ei ole äidilleni mikään uutinen, joten voin nämä kakunteon vaiheet aivan hyvin paljastaa netissäkin. Lisäksi hän on tällä samalla ruokavaliolla, joten siinäkään ei ole ongelmaa.
Itselleni tämä menee ihan täydestä kakusta, vaikka tässä ei margariinia tai mantelia olekaan. Soijavalmiste tai se soijakerma ja suklaa ovat rasvaisia, mutta sellaista se on välillä, että tulee merkkipäiviä.
Soijavalmisteen vispaaminen on ihan ok, mutta en saanut sitä kovin kiinteäksi. Ehkä se olisi viimein mennyt kovemmaksi, jos olisi vispannut kauemmin.
Kakkupohja ei itsessään ole kovin makea, jos siihen laittaa vain sen pari ruokalusikallista sokeria, jos sitäkään. Mutta kun siihen lisää vadelmamarmelaadin, se muuttuu täysin, ja on niin makea kokonaisuutena suklaineen, marmelaadeineen, strösseleineen ja kermoineen että alkaa jo olla melkein liikaakin makea. Makuasioita tietysti!
Loppukevennyksen, mutta myös vakavan muistutuksen aika:
Ei koira ymmärrä aina parastaan. Tuota se haluaa eikä tajua, ettei se sovi koirille ollenkaan.
Kommentit
Lähetä kommentti