Siirry pääsisältöön

WFPB - Rommisuklaakakku - Vähäkalorinen Vegaaninen Suklaakakku

Äitienpäiväkakkua leipomaan. 

Resepti, jonka muokkasin omiin tarkoituksiini sopivaksi, oli nimeltään Tortugan rommikakku ja resepti on peräisin Lindsay S. Nixonin kirjasta. Tässä linkki hänen sivuilleen:  https://happyherbivore.com/

Kirjan nimi on Helpot ja nopeat kasvisherkut - yli 150 kevyttä vegaanista reseptiä.

Kirjaa en löytänyt mistään taannoin enää ostettavaksi, mutta sain lainattua kirjastosta sen.

Kirjan ruokaohjeet sopivat tälle Whole Food Plant Based - ruokavaliolle.

Sitten oma versioni kakusta.:

  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • vähän suolaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 dl jotakin nestettä, reseptissä luki melassia. Siirappia? Laitoin soijajogurttia
  • 1/2 dl nestettä, reseptissä oli rommia, laitoin kaurajuomaa
  • 1/2 dl omenasosetta
  • 1 dl kasvimaitoa
  • 1/2 tl rommiaromia
  • 1, 5 rkl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Yhteensä 2-3 desiä nestettä, ja raastoin l. soseutin kasvimaidon kanssa itse keittämiäni suolattomia punajuuria. Tähän voisi käydä porkkanakin, tai jättää pois.  

Kuorrutteeksi tummaa suklaata ja soijakermaa, väliin vadelmamarmeladia. 

180 C keskilämmöllä n 15 - 20 minuuttia Ps.Vuoka mitattu se oli 27 cm pitkä sydänvuoka.

Kuivien aineiden kokous. Kaurajauho, grahamjauho, sokeri, suola, kaakaojauhe, kaneli, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri. Kuvassa pilkistää suolapurkin vieressä myös rommiaromi.

Sekoitin nestemäiset ainesosat yhteen, ja sekoitin kuiviin aineisiin. 
'
Taikinasta tuli löysähköä muttei sellaista, että se ihan kaatamalla menee vuokaan. Lastalla kaaviloin sen vuokaan, johon se levittyi sovinnolla, mutta ei täysin itsestään. 

Omenasose on kanamunan korvike yleensä, joten sen mittasin ohjeen mukaan eli puoli desiä.


Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että laittoi sen rommiaromin myös. Kerran unohdin sen, ja vaikka tämä ei millekään rommille kyllä koskaan maistu, niin kun se jäi puuttumaan, kakun maku oli jotenkin vaillinainen.


Perus kakkuvuoka, johon taikina läsähti keskelle ja levitin sen kohti reunoja. Ensin näytti että riittääkö tämä, mutta kyllä sen lastalla sai levitettyä kohti reunoja. 

Tarkoitus ei ole tehdä paksua kakkua.  180 C  keskilämmöllä.


Kakku sai levätä jääkaapissa muutaman tunnin.

Ihan hyvin irtosi vuokasta, voitelemattomasta sellaisesta, kun sitä piti ylösalaisin ja sitten lastalla avitti. 

Vähän se otti kiinni, mutta väänsin väkisin, ja siksi se halkesi. 

Kuivaa ja ihan tavallisen kakun oloista rakenteeltaan. 


Sulatin suklaata kuorrutteeksi. Joku voi ihmetellä, että pitääkö se nyt äitienpäivänäkin säästää ja ostaa sitä halvinta mahdollista suklaata, ja ei tarvitse tietenkään.

Tällä Xtra-merkkisellä tummalla suklaalla olen kuitenkin tehnyt tämän kakun monia kertoja, enkä uskaltanut nyt ottaa mitään riskejä.

En tiedä mitä tuolla lähikaupassa olisi ollut muuta, marssin vain hakemaan tämän, enkä miettinyt.


Sulatin suklaan metalliastiassa, jonka laitoin vesikattilaan. Keitin vettä ja sekoittelin, kunnes suklaa oli juoksevaa. 

Ei siihen montaa palaa mennyt, ehkä 6-8 palaa suklaata.


Lorautin Alpron soijakermaa, sitä vispautuvaa, tuonne suklaan sekaan. Sain siitä vähän juoksevampaa, niin kuorrutteen pystyi kaatelemaan kakun päälle. 

Soijakermaa ei ole pakko laittaa, jos haluaa välttää lisätyn rasvan vielä suklaankin lisäksi. Itse joustin nyt äitienpäivän kunniaksi.


Tällaista vaaleaa siitä kuorrutteesta tuli, ja juoksevaa. 

Mutta ei se mitään, siihen se asettui kun kaateli vain menemään ja levitti veitsellä. Jääkaapissa viimeistään se kohmettuu tavalliseksi ohueksi kuorrutteeksi.


Suklaaströsseli vielä kuorrutteen päälle.


Kun kakussa oli kerros vadelmaa, taitoin sen kaksin kerroin ja leikkasin ylimääräiset reunat pois. Jos tekisi kaksi kakkua, saisi isomman ja sydämenmuotoisen.

Laitoin kuorrutteen peittämään sen, miten revityn näköiseksi onnistuin kakun saamaan.

Tämä ei ole äidilleni mikään uutinen, joten voin nämä kakunteon vaiheet aivan hyvin paljastaa netissäkin. Lisäksi hän on tällä samalla ruokavaliolla, joten siinäkään ei ole ongelmaa.


Valmis pala laitetaan lautaselle, pyyhitään lautasenreunat puhtaaksi, ja peitetään se komea reunus soijakermalla, tai siis vispautuvalla vegaanisella valmisteella. Jogurtistakin voisi väsätä jonkinlaisen mariannejätskin tähän kakun kylkeen. Mansikatkin hämäävät jonkin verran, ja luulen että kahvin kanssa tämä varsinkin taas maistuu!

Itselleni tämä menee ihan täydestä kakusta, vaikka tässä ei margariinia tai mantelia olekaan. Soijavalmiste tai se soijakerma ja suklaa ovat rasvaisia, mutta sellaista se on välillä, että tulee merkkipäiviä.

Soijavalmisteen vispaaminen on ihan ok, mutta en saanut sitä kovin kiinteäksi. Ehkä se olisi viimein mennyt kovemmaksi, jos olisi vispannut kauemmin.

Kakkupohja ei itsessään ole kovin makea, jos siihen laittaa vain sen pari ruokalusikallista sokeria, jos sitäkään. Mutta kun siihen lisää vadelmamarmelaadin, se muuttuu täysin, ja on niin makea kokonaisuutena suklaineen, marmelaadeineen, strösseleineen ja kermoineen että alkaa jo olla melkein liikaakin makea. Makuasioita tietysti! 

Loppukevennyksen, mutta myös vakavan muistutuksen aika:


Siellä se ukkeli väijyy. Tumma suklaa ja koirat eivät ole hyvä yhdistelmä, ja hyvä että se tuli tuohon koukkimaan, niin ainakin muistin paketoida tarkkaan ylähyllylle pois ulottuvilta tuon sen vainuamisen kohteen, eli suklaan.

Ei koira ymmärrä aina parastaan. Tuota se haluaa eikä tajua, ettei se sovi koirille ollenkaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm