Siirry pääsisältöön

WFPB - Rommisuklaakakku - Vähäkalorinen Vegaaninen Suklaakakku

Äitienpäiväkakkua leipomaan. 

Resepti, jonka muokkasin omiin tarkoituksiini sopivaksi, oli nimeltään Tortugan rommikakku ja resepti on peräisin Lindsay S. Nixonin kirjasta. Tässä linkki hänen sivuilleen:  https://happyherbivore.com/

Kirjan nimi on Helpot ja nopeat kasvisherkut - yli 150 kevyttä vegaanista reseptiä.

Kirjaa en löytänyt mistään taannoin enää ostettavaksi, mutta sain lainattua kirjastosta sen.

Kirjan ruokaohjeet sopivat tälle Whole Food Plant Based - ruokavaliolle.

Sitten oma versioni kakusta.:

  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • vähän suolaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 dl jotakin nestettä, reseptissä luki melassia. Siirappia? Laitoin soijajogurttia
  • 1/2 dl nestettä, reseptissä oli rommia, laitoin kaurajuomaa
  • 1/2 dl omenasosetta
  • 1 dl kasvimaitoa
  • 1/2 tl rommiaromia
  • 1, 5 rkl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Yhteensä 2-3 desiä nestettä, ja raastoin l. soseutin kasvimaidon kanssa itse keittämiäni suolattomia punajuuria. Tähän voisi käydä porkkanakin, tai jättää pois.  

Kuorrutteeksi tummaa suklaata ja soijakermaa, väliin vadelmamarmeladia. 

180 C keskilämmöllä n 15 - 20 minuuttia Ps.Vuoka mitattu se oli 27 cm pitkä sydänvuoka.

Kuivien aineiden kokous. Kaurajauho, grahamjauho, sokeri, suola, kaakaojauhe, kaneli, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri. Kuvassa pilkistää suolapurkin vieressä myös rommiaromi.

Sekoitin nestemäiset ainesosat yhteen, ja sekoitin kuiviin aineisiin. 
'
Taikinasta tuli löysähköä muttei sellaista, että se ihan kaatamalla menee vuokaan. Lastalla kaaviloin sen vuokaan, johon se levittyi sovinnolla, mutta ei täysin itsestään. 

Omenasose on kanamunan korvike yleensä, joten sen mittasin ohjeen mukaan eli puoli desiä.


Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että laittoi sen rommiaromin myös. Kerran unohdin sen, ja vaikka tämä ei millekään rommille kyllä koskaan maistu, niin kun se jäi puuttumaan, kakun maku oli jotenkin vaillinainen.


Perus kakkuvuoka, johon taikina läsähti keskelle ja levitin sen kohti reunoja. Ensin näytti että riittääkö tämä, mutta kyllä sen lastalla sai levitettyä kohti reunoja. 

Tarkoitus ei ole tehdä paksua kakkua.  180 C  keskilämmöllä.


Kakku sai levätä jääkaapissa muutaman tunnin.

Ihan hyvin irtosi vuokasta, voitelemattomasta sellaisesta, kun sitä piti ylösalaisin ja sitten lastalla avitti. 

Vähän se otti kiinni, mutta väänsin väkisin, ja siksi se halkesi. 

Kuivaa ja ihan tavallisen kakun oloista rakenteeltaan. 


Sulatin suklaata kuorrutteeksi. Joku voi ihmetellä, että pitääkö se nyt äitienpäivänäkin säästää ja ostaa sitä halvinta mahdollista suklaata, ja ei tarvitse tietenkään.

Tällä Xtra-merkkisellä tummalla suklaalla olen kuitenkin tehnyt tämän kakun monia kertoja, enkä uskaltanut nyt ottaa mitään riskejä.

En tiedä mitä tuolla lähikaupassa olisi ollut muuta, marssin vain hakemaan tämän, enkä miettinyt.


Sulatin suklaan metalliastiassa, jonka laitoin vesikattilaan. Keitin vettä ja sekoittelin, kunnes suklaa oli juoksevaa. 

Ei siihen montaa palaa mennyt, ehkä 6-8 palaa suklaata.


Lorautin Alpron soijakermaa, sitä vispautuvaa, tuonne suklaan sekaan. Sain siitä vähän juoksevampaa, niin kuorrutteen pystyi kaatelemaan kakun päälle. 

Soijakermaa ei ole pakko laittaa, jos haluaa välttää lisätyn rasvan vielä suklaankin lisäksi. Itse joustin nyt äitienpäivän kunniaksi.


Tällaista vaaleaa siitä kuorrutteesta tuli, ja juoksevaa. 

Mutta ei se mitään, siihen se asettui kun kaateli vain menemään ja levitti veitsellä. Jääkaapissa viimeistään se kohmettuu tavalliseksi ohueksi kuorrutteeksi.


Suklaaströsseli vielä kuorrutteen päälle.


Kun kakussa oli kerros vadelmaa, taitoin sen kaksin kerroin ja leikkasin ylimääräiset reunat pois. Jos tekisi kaksi kakkua, saisi isomman ja sydämenmuotoisen.

Laitoin kuorrutteen peittämään sen, miten revityn näköiseksi onnistuin kakun saamaan.

Tämä ei ole äidilleni mikään uutinen, joten voin nämä kakunteon vaiheet aivan hyvin paljastaa netissäkin. Lisäksi hän on tällä samalla ruokavaliolla, joten siinäkään ei ole ongelmaa.


Valmis pala laitetaan lautaselle, pyyhitään lautasenreunat puhtaaksi, ja peitetään se komea reunus soijakermalla, tai siis vispautuvalla vegaanisella valmisteella. Jogurtistakin voisi väsätä jonkinlaisen mariannejätskin tähän kakun kylkeen. Mansikatkin hämäävät jonkin verran, ja luulen että kahvin kanssa tämä varsinkin taas maistuu!

Itselleni tämä menee ihan täydestä kakusta, vaikka tässä ei margariinia tai mantelia olekaan. Soijavalmiste tai se soijakerma ja suklaa ovat rasvaisia, mutta sellaista se on välillä, että tulee merkkipäiviä.

Soijavalmisteen vispaaminen on ihan ok, mutta en saanut sitä kovin kiinteäksi. Ehkä se olisi viimein mennyt kovemmaksi, jos olisi vispannut kauemmin.

Kakkupohja ei itsessään ole kovin makea, jos siihen laittaa vain sen pari ruokalusikallista sokeria, jos sitäkään. Mutta kun siihen lisää vadelmamarmelaadin, se muuttuu täysin, ja on niin makea kokonaisuutena suklaineen, marmelaadeineen, strösseleineen ja kermoineen että alkaa jo olla melkein liikaakin makea. Makuasioita tietysti! 

Loppukevennyksen, mutta myös vakavan muistutuksen aika:


Siellä se ukkeli väijyy. Tumma suklaa ja koirat eivät ole hyvä yhdistelmä, ja hyvä että se tuli tuohon koukkimaan, niin ainakin muistin paketoida tarkkaan ylähyllylle pois ulottuvilta tuon sen vainuamisen kohteen, eli suklaan.

Ei koira ymmärrä aina parastaan. Tuota se haluaa eikä tajua, ettei se sovi koirille ollenkaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o