Siirry pääsisältöön

WFPB - Rommisuklaakakku - Vähäkalorinen Vegaaninen Suklaakakku

Äitienpäiväkakkua leipomaan. 

Resepti, jonka muokkasin omiin tarkoituksiini sopivaksi, oli nimeltään Tortugan rommikakku ja resepti on peräisin Lindsay S. Nixonin kirjasta. Tässä linkki hänen sivuilleen:  https://happyherbivore.com/

Kirjan nimi on Helpot ja nopeat kasvisherkut - yli 150 kevyttä vegaanista reseptiä.

Kirjaa en löytänyt mistään taannoin enää ostettavaksi, mutta sain lainattua kirjastosta sen.

Kirjan ruokaohjeet sopivat tälle Whole Food Plant Based - ruokavaliolle.

Sitten oma versioni kakusta.:

  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl leivinjauhoja
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • vähän suolaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 dl jotakin nestettä, reseptissä luki melassia. Siirappia? Laitoin soijajogurttia
  • 1/2 dl nestettä, reseptissä oli rommia, laitoin kaurajuomaa
  • 1/2 dl omenasosetta
  • 1 dl kasvimaitoa
  • 1/2 tl rommiaromia
  • 1, 5 rkl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Yhteensä 2-3 desiä nestettä, ja raastoin l. soseutin kasvimaidon kanssa itse keittämiäni suolattomia punajuuria. Tähän voisi käydä porkkanakin, tai jättää pois.  

Kuorrutteeksi tummaa suklaata ja soijakermaa, väliin vadelmamarmeladia. 

180 C keskilämmöllä n 15 - 20 minuuttia Ps.Vuoka mitattu se oli 27 cm pitkä sydänvuoka.

Kuivien aineiden kokous. Kaurajauho, grahamjauho, sokeri, suola, kaakaojauhe, kaneli, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri. Kuvassa pilkistää suolapurkin vieressä myös rommiaromi.

Sekoitin nestemäiset ainesosat yhteen, ja sekoitin kuiviin aineisiin. 
'
Taikinasta tuli löysähköä muttei sellaista, että se ihan kaatamalla menee vuokaan. Lastalla kaaviloin sen vuokaan, johon se levittyi sovinnolla, mutta ei täysin itsestään. 

Omenasose on kanamunan korvike yleensä, joten sen mittasin ohjeen mukaan eli puoli desiä.


Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että laittoi sen rommiaromin myös. Kerran unohdin sen, ja vaikka tämä ei millekään rommille kyllä koskaan maistu, niin kun se jäi puuttumaan, kakun maku oli jotenkin vaillinainen.


Perus kakkuvuoka, johon taikina läsähti keskelle ja levitin sen kohti reunoja. Ensin näytti että riittääkö tämä, mutta kyllä sen lastalla sai levitettyä kohti reunoja. 

Tarkoitus ei ole tehdä paksua kakkua.  180 C  keskilämmöllä.


Kakku sai levätä jääkaapissa muutaman tunnin.

Ihan hyvin irtosi vuokasta, voitelemattomasta sellaisesta, kun sitä piti ylösalaisin ja sitten lastalla avitti. 

Vähän se otti kiinni, mutta väänsin väkisin, ja siksi se halkesi. 

Kuivaa ja ihan tavallisen kakun oloista rakenteeltaan. 


Sulatin suklaata kuorrutteeksi. Joku voi ihmetellä, että pitääkö se nyt äitienpäivänäkin säästää ja ostaa sitä halvinta mahdollista suklaata, ja ei tarvitse tietenkään.

Tällä Xtra-merkkisellä tummalla suklaalla olen kuitenkin tehnyt tämän kakun monia kertoja, enkä uskaltanut nyt ottaa mitään riskejä.

En tiedä mitä tuolla lähikaupassa olisi ollut muuta, marssin vain hakemaan tämän, enkä miettinyt.


Sulatin suklaan metalliastiassa, jonka laitoin vesikattilaan. Keitin vettä ja sekoittelin, kunnes suklaa oli juoksevaa. 

Ei siihen montaa palaa mennyt, ehkä 6-8 palaa suklaata.


Lorautin Alpron soijakermaa, sitä vispautuvaa, tuonne suklaan sekaan. Sain siitä vähän juoksevampaa, niin kuorrutteen pystyi kaatelemaan kakun päälle. 

Soijakermaa ei ole pakko laittaa, jos haluaa välttää lisätyn rasvan vielä suklaankin lisäksi. Itse joustin nyt äitienpäivän kunniaksi.


Tällaista vaaleaa siitä kuorrutteesta tuli, ja juoksevaa. 

Mutta ei se mitään, siihen se asettui kun kaateli vain menemään ja levitti veitsellä. Jääkaapissa viimeistään se kohmettuu tavalliseksi ohueksi kuorrutteeksi.


Suklaaströsseli vielä kuorrutteen päälle.


Kun kakussa oli kerros vadelmaa, taitoin sen kaksin kerroin ja leikkasin ylimääräiset reunat pois. Jos tekisi kaksi kakkua, saisi isomman ja sydämenmuotoisen.

Laitoin kuorrutteen peittämään sen, miten revityn näköiseksi onnistuin kakun saamaan.

Tämä ei ole äidilleni mikään uutinen, joten voin nämä kakunteon vaiheet aivan hyvin paljastaa netissäkin. Lisäksi hän on tällä samalla ruokavaliolla, joten siinäkään ei ole ongelmaa.


Valmis pala laitetaan lautaselle, pyyhitään lautasenreunat puhtaaksi, ja peitetään se komea reunus soijakermalla, tai siis vispautuvalla vegaanisella valmisteella. Jogurtistakin voisi väsätä jonkinlaisen mariannejätskin tähän kakun kylkeen. Mansikatkin hämäävät jonkin verran, ja luulen että kahvin kanssa tämä varsinkin taas maistuu!

Itselleni tämä menee ihan täydestä kakusta, vaikka tässä ei margariinia tai mantelia olekaan. Soijavalmiste tai se soijakerma ja suklaa ovat rasvaisia, mutta sellaista se on välillä, että tulee merkkipäiviä.

Soijavalmisteen vispaaminen on ihan ok, mutta en saanut sitä kovin kiinteäksi. Ehkä se olisi viimein mennyt kovemmaksi, jos olisi vispannut kauemmin.

Kakkupohja ei itsessään ole kovin makea, jos siihen laittaa vain sen pari ruokalusikallista sokeria, jos sitäkään. Mutta kun siihen lisää vadelmamarmelaadin, se muuttuu täysin, ja on niin makea kokonaisuutena suklaineen, marmelaadeineen, strösseleineen ja kermoineen että alkaa jo olla melkein liikaakin makea. Makuasioita tietysti! 

Loppukevennyksen, mutta myös vakavan muistutuksen aika:


Siellä se ukkeli väijyy. Tumma suklaa ja koirat eivät ole hyvä yhdistelmä, ja hyvä että se tuli tuohon koukkimaan, niin ainakin muistin paketoida tarkkaan ylähyllylle pois ulottuvilta tuon sen vainuamisen kohteen, eli suklaan.

Ei koira ymmärrä aina parastaan. Tuota se haluaa eikä tajua, ettei se sovi koirille ollenkaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö