Siirry pääsisältöön

WFPB - Plant Based - Vappukahvit, hedelmälautanen, laihdutuspulinaa ja pari maisemakuvaa

Hyvää sunnuntaita. Tänään olisi vuorossa kahvihetki, ja jutustelua. Olen tehnyt monta reseptipostausta ja ruokaostospostausta, joten hetken hengähdystauko lienee paikallaan.

Olen kahvin kanssa nyt monena päivänä tehnyt tuollaisen hedelmälautasen, jossa on ananasta ja paria muuta hedelmää. Banaanikeksejä on toki myös mennyt.

Kahlasin tänään tunnin verran muistikorteilla ja kovalevyillä etsien itsestäni valokuvaa, jonka voisin laittaa kuvaprofiiliksi blogiin. Etsin turhaan.

Olen karannut paikalta jos otetaan kamera esille. 

Tällä hetkellä paino on keikkunut jossain siinä 57-58 kilon tietämilllä, pituuden ollessa 167 ja iän 41. Sukupuoli nainen ja tietysti sitä kautta olen energiantarpeeltani varmasti hyvin pieniruokainen. 

Mutta minkä sitä itselleen mahtaa. Olin samanlainen ähkyyn syöjä ennen tätä ruokavalion vaihtumistakin, mutta silloin painoin 70 kiloa, jatkuvasti lihoen lisää. 

Syömistä kun ei voi lopettaa, niin vaihdoin sitten vaan sen, mitä syön.

Saa nähdä, mikä on kauppareissujen yhteenvedon tulos, sitähän voisi nyt kuun vaihduttua alkaa miettiä.

En tiedä oikeastaan vastausta itsekään, kumpi tulee halvemmaksi oikeasti, syödä kuten minä söin ennen tätä, eli ihan kaikkea, itse tehden ja eineksillä jatkaen, vai nyt kun syö pelkkää kasvia. Tulos voi olla jopa miinuksen puolella, tai sitten plus miinus nolla. 

On toki tiedettävä, että olen niin kova syömään, etten tiedä antavatko minun ruokailutottumukseni  vertailukelpoista kuvaa järkevistä ruokamenoista tällä ruokavaliolla.  

Toisaalta en usko olevani ainut, joka tehtyään pellillisen ranskalaisia syö itsensä hetkellisesti lähes toimintakyvyttömään kuntoon, ja juuri kun luuli syöneensä tarpeeksi, vetää vielä jälkiruuat päälle. 

Ruokamenojani voi muuttaa myös se, että saatan laittaa isot kauhalliset perunamuusia välillä koirankin kuppiin.

On sillä koiraväellä toki myös ne omat ruokansa.

Otin valokuvan äkkiä ulkoakin, että osaan muistaa myöhemmin, millaista aikaa tässä elettiin, näiden tarinoiden aikaan.

Aloitin ruokaostosten seurannan 15.4. 2021, ja siitä asti olen kuvannut jokaisen ruokakauppaostokseni, lukuunottamatta kahveja ja kodin taloustarvikkeita. 

Minulla on tallessa myös ostostiedot huhtikuun alusta asti. Kuitenkaan en aio lopettaa seurantaa vielä tähän, koska odotan pääsyä automarkettiin täydentämään kuiva-ainekaappeja. 

Se voi olla informatiivista ja vertailua herättävää jollekin, joka ehkä harkitsee omalla kohdallaan erinäisiä ruokavalioasioita.

Tai voi olla, ettei tällaisesta mitään hyötyä ole yhtään kenellekään. Mielenkiintoista vaan tietää kaikkea. En silti tiedä tekeekö sillä tiedolla mitään loppupeleissä. 

Jää nähtäväksi, olisiko parempi jatkaa kuvaamalla jokainen ostos erikseen, vai teenkö jonkinlaisia pakettiratkaisuja, etteivät postaukset tule kovin pitkiksi. 

Jaha, alkoi sataa luntakin. Pakkohan siitä oli ottaa kuva, oli niin ikimuistoinen hetki.

Tämä on mielenkiintoista aikaa sikäli, tämä jumitusaika, kun täällä on vähän säpissä joka suuntaan.

Se aiheuttaa että vaikka haluaisikin, ei voisi lähteä vegekauppaan ostamaan pulvereita ja inkojen perinteisiä ainesosia, joita monesti vegaanisissa resepteissä tarvitaan. 

Päästään nyt seuraamaan, onnistuuko elämä lähikaupan tuotevalikoiman armoilla. Tähän asti on tuntunut, että hyvin pärjää. Vaikka jopa lanttu oli nyt loppunut kevään vihannesvalikoimista lähikaupassa.

Viimeksi tänään aamulla etsin jotain reseptiä, ja löydettyäni mielenkiintoisen, niin jo toinen tai kolmas ainesosa oli kotoisin Andien vuoristosta, ja sitä myydään vain erikoisliikkeissä. Eikä se riittänyt, vaan siinä samassa reseptissä oli toinenkin ainesosa, mistä en ollut koskaan kuullutkaan.

Vaikka jopa lähi Salessa on nykyään kaikenlaista, välillä ihan uskomattomankin uudenaikaista kampetta myynnissä, niin haluan tehdä nyt sellaisia reseptejä, joita voisi seurata helposti, vaikka ei olisi mitään ja haluaa heti silti kokeilla Whole Food Plant Based - meininkiä.

Itse olin ainakin alussa sellainen, että heti kaikki välittömästi piti saada testata. Aina, kun tuli esille jokin uusi juttu tai kotkotus, täytyi pitää penkin reunoista kiinni, ettei lähde samantien kauppaan hakemaan jotain uutta ennenkuulumatonta jauhoa tai maustetta, jota DrGregerkin suositteli.

Kun tällä ruokavaliolla on ollut jo näin pitkään, eli kohta kaksi vuotta, niin alkaa jo rauhoittua meno. Pystyy tekemään rauhallisia siirtoja, ja makuaistikin on muuttunut.

Pahoittelut, jos sitten joskus käytän kuitenkin jonkun silmiin tulevaisuudessa tai jo nyt kummallisia tuotteita. Sitähän oppii jatkuvasti, ja kaikkea ei pysty de-oppimaan takaisin. 

Ennen minulle ravintohiiva oli täysin käsittämätön asia. Samoin balsamiviinietikka. Mutta nyt osaan käyttää niitä, ja voin joku kerta tehdä niistä postauksen.


Hauskaa Vapun aikaa! On taas hyvät kelit. Käytin jo koiran lenkillä ja nyt pääsee syömään. Kahvi jäähtyi kuppiin, ja loput lämmitetään mikrossa. Hedelmätkin söin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait