Siirry pääsisältöön

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa.

Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen.

Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi. 

Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa:

  • nopeus, alle puoli tuntia 
  • kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin
  • kasvisten keittoaika on yhteneväinen kauran ja riisin kera 
  • vain yksi keittoastia tarvitaan
Vihannekset voi ottaa pakastepussistakin, mutta halusin ne mitkä käyvät parhaiten hevi-osastolta, ja mitä pitää käyttää pois. 

Naurisversioon veistin muutaman lastun leivontataatelia siksi, ettei tarvitsisi laittaa ketsuppia tai sokeria makeutukseen. Makuasia, minkä verran makeutta kaipaa. 1-2 rkl balsamiviinietikkaakin voi sopia tähän.

En testannut miten bataatti tähän käy, sehän olisi makea.

Riisinkeitin ei ole mikään pakollinen, koska totta kai tämä onnistuu myös tavallisessa kattilassa tai padassa, ja jopa uunissa.



Suomenpata:

  • nauriinpaloja ja/tai palsternakanpaloja
  • omenanpaloja
  • 2 dl kokonaisia kauranjyviä +3,5 dl vettä
  • 2,5 dl riisiä + 5 dl vettä
  • kypsiä kidneypapuja
  • paseerattua tomaattia
  • nokare leivontataatelia, makeuttamaan. (palsternakkaversio ei tarvitse niinkään)
Mauste-ideat:
  • 1/2 tl grillimauste
  • 1/4 tl cayennepippuri
  • 1/2 tl korianteri
  • 1/4 tl valkopippuri
  • 1 -2 tl paprikajauho
  • 1/2 - 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 rkl persilja
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/2 tl juustokumina
  • maustekastikkeita kuten soijakastike, ketsuppi, chilikastike
Pilko nauriit ja omenat. Tai omenat ja palsternakat. Kuorimisen tarpeen voi harkita tilannekohtaisesti. Palsternakan yleensä kuorin ainakin. 

Mittaa riisinkeittimeen kauranjyvät ja riisinjyvät, pilkotut nauriit ja omenat, lisää vesi 8,5 dl ja mausteet.
Lisätäänpä tähän Villikaura-merkkisen kaurapaketin keitto-ohje.
Tuplatessa kauramäärä ei tulekaan tuplat vettä vaan 6,5 dl.

Anna kiehua kunnes valmista. Ota heti pois levyltä tai keittimestä. Kaada sekaan paseerattua tomaattia ja kypsiä kidneypapuja. Jos ei mahdu sekoittamaan, voi joutua siirtämään eri astiaan, mutta muuten tämä on yhden astian ruoka.
Tölkkipavut voi huuhdella halutessa.


Mausteita maun mukaan. Mausteiden valitsemisessa tosiaan voi vaikka käyttää mallina jotain hyvää chilireseptiä. 

Kaatelin nyt vähän joka purkista, ja mausteita tulikin jopa puoli desilitraa. Persiljaa oli ruokalusikallinen, paprikaa teelusikallinen. Osaa niin vähän, että mene ja tiedä vaikuttiko mitään. 
Texas Peteä annoksen päälle, jos ei maku riitä.


Nauriin jätin viimeksi kuorimatta. Pahimmat rihmat pois. Omenoita en kuori.


Palsternakan kuorin. Tähän ruokaan käy myös pakastettu omena. 


Kannattaa näemmä pelkät puolikkaatkin omenat säästää, jos jää syömättä. 

Yhtä helppoa sitten kokata, kuin valmiilla pakastevihanneksilla. Pakastin omenan sellaisenaan, pilkoin vain. Palsternakkaa en ole pakastanut, se pitäisikin ryöpätä jos pakastaa, Marttojen sivulla on ohje 3-5 min.

Voi käyttää joko kokonaisia kauranjyviä tai riisiä, tai molempia.
Varsinkin jos ei ole kauraan tottunut ruuassa, voi olla hyvä kokeilla ensin yhdistelmää. Tai jos on jokin tilanne, ettei ole järkevää laittaa mitään liian kokeiluhenkistä ruokaa.

Riisinhän tietävät kaikki, mutta kaura voi olla hieman uudempi juttu monelle.

Ruokakauran ohje on että 2 dl kauraa, 3,5 dl vettä.
Riisin ohje on 2 dl riisiä, 4 dl vettä.

Riisiä on siitä helppo mitata, ettei tarvitse kuin tuplata veden määrä mitta-astiassa riisiin nähden. Kauran kanssa lähden liikkeelle tuosta kahdesta desistä ja 3,5 vettä, jota on helppo noudattaa. Varon liikaa vettä ettei ala syntyä kaurapuuro, vaan jyvät jäisivät riisimäisiksi.



Mausteet, vesi, riisi ja kaura, vihannekset ja taateli.
Taateli on vain makeutuksen vuoksi, enkä laittanut paljoa. Tässä kuvassa saattoi olla hieman liikaa.
Palsternakka on tosi makea, ei taida tarvita taatelia.


Kun kaikki on kypsää ja riisinkeitin napsahtaa, otetaan heti astia erilleen ettei ala pohjasta ruskettumaan.
Tässä jouduin siirtämään kattilaan, että mahtuu sekoittelemaan. Yhden astian ruoka-kriteeri ei siis aina kokeiluissani toteutunut: Jos riisinkeitin on pieni ja sen tekee täyteen, ei välttämättä mahdu sekoittamaan tomaattisäilykettä ja papuja enää riisinkeittimen kipossa.


Kaadetaan joko paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Voi laittaa koko purkin, tai lisätä vähän kerrallaan ja seurata paljonko kannattaa laittaa.
Kidneypapuja tölkistä, huuhdeltuna. 

Pavut voi olla hyvä huuhdella. Jos tarkoitus on syödä tätä useampana päivänä, papujen neste alkaa muuten avittamaan kauranjyvien lisäpehmenemistä kohti puuroa. 
Pavun neste voi olla limaistakin.

Itse en silti aina huuhtele papuja. Tämä voi kuitenkin tulla aika nopeaa syödyksi jolloin ei ehdi ihmetellä mitään, eikä kaura ehdi puuroutua.




Ruoka on valmista nyt, ja pala suomalaisen syksyn aurinkoa lautasen reunalle.
Nauriita siis paistettu uunissa perunoiden kanssa. Omenat raakoja.



Keitetytkin perunat tuovat aurinkoisuutta. 

Jos laittaa koko purkillisen papuja, ja myöskin tomaattia ja tulisuutta on paljon, niin peruna vähän laimentaa. 


Palsternakka-perunamuusin kanssa. Tässä vain kauraa.


Ei tästä suuremmin päällepäin näe, onko seassa naurista vai palsternakkaa. Kuvassa palsternakka-omenaversio. Tomaattimurskaa tölkillinen.


Tyrnävän kauraryyniä sai Minimanista, 2,39  €/kg.  Muutkin ruokakaurat, ohrat ja ateriajyvät varmasti sopivat.


Riisinä oli nyt Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi Prismasta 2 kg 1,80 €
0,90 €/kg.

Paseerattu tomaatti ja tomaattimurska. Molemmat sopivat. Riippuu merkistä vähän, paljonko näiden kanssa tarvitaan makeutusta. 
Tämän reseptin tekoon käytin Prismasta ostettua luomu paseerattua, ja Lidlin luomu murskaa. Vuoron perään kumpaakin. Tai voi laittaa molempia.



Kaura ja riisi oli tosiaan kätevä tehdä riisinkeittimessä yhtä aikaa, ei tarvinnut vahtia eikä sekoittaa. Riisinkeitin aina vähän saattaa ruskistaa pohjasta, mutta jos ehtii kaapia pois heti nämä valmiina, niin ei pahoja tuhoja pääse syntymään.

Uuniinkin voi laittaa, tai kattilaan.  Ks. Ruokakaurakokeilut: Villikaura.


Kuvassa pelkkä kaura.
Testasin saman pataruuan niin, etten laittanut ollenkaan valkoista riisiä, vaan pelkkää kauraa. 
Hyvin toimi. 
Siinä viimeistään opin että jos teen pelkästä kaurasta niin huuhdon ne tölkkipavut. 

Kauran puuroutumisongelma vähenee, jos tekee kastikkeen vihanneksista ja pavuista erikseen, ja keittää kaurat sitä mukaa kun tarvitsee.



Kotimaisuusastetta saa siis lisää nostettua vaihtamalla ulkomaiset kidneypavut kotimaisiin härkäpapuihin (keitto-ohje).


Kasviksien valintaan vaikutti se, että johonkin pitää saada lykättyä naurista ja omenaa. Nauriit eivät tähän aikaan vuodessa ole enää häävejä, ja omenatkin tahtovat rypistyä ennen kuin ehtii syödä. Ostin kotimaisia omenoita 10 pv- viikko sitten noin 3,4 kiloa. Naurissatokin on syötävä pois tarkkaan, ennen kuin kevättä pukkaa.

Palsternakasta ensin luulin ettei se ehdi kiehua yhtä aikaa jyvien kanssa. Toisin kävi, se ehti hyvinkin, ja lisäksi antoi makeutta tosi hyvin. 

Kiva jos sait tästä ideaa, ja palataan taas uudemman kerran asiaan.
Kaupassa en käynyt koko viikolla, joten ruokaostoksia ei tarvitse vielä käydä läpi. 

Tervetuloa uudelleen, ja ks. myös lisää nauris- ja palsternakkareseptejä:

         Härkäpavuista hintoja, hieman lisätietoa, ostokset tammikuussa

Kommentit

  1. Kiitos noista kaurankeitto-ohjeista. Täytyypä kokeilla uudestaan uusilla ryyneillä, joskus aikoinaan nimittäin oli sellaisia ryynejä jotka jäi kovin kiinteiksi vaikka keitteli ”tuntitolkulla”. Jäänyt sitten pois ruokavaliosta, tosin riisikään ei kuulu vakiruokiini. Olen harkinnut riisikeittimen hankintaa, koska se tuntui mukavalta kapistuksella kun käyttelin sitä kaverin talovahtina ollessani, mutta sitten olen ajatellut että turhan usein tulisi sitten keiteltyä riisiä, varsinkin valkoinen ”paakkuriisi” toimii minulle vähän kuin roska/pikaruoat joihin voi tulla himo. Palsternakoista sen verran että niiden kuoressa kai on maku vahvimmillaan, ostan ne luomuna enkä kuori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja mulla on vähän sama juttu valkoisen riisin kanssa: Saatan vetää n. 900 g annoksen kerralla, puhumattakaan jasmiiniriisistä, ja siihen joku hyvä kastike ja vihanneksia...Tällä hetkellä on pysynyt että saan tehtyä tuota kauraa. Kaavailen silti sitä, josko ostaisin 5 kg säkin jasmiiniriisiä Prismasta. Jasmiiniriisin sekaan keitän linssejä joskus, tai ruisleseitä.Tai sitten valkoista pitkäjyväistä, siihen kolmipippurijärjestelmää ja tofua sekaan.
      Aion jatkossakin joskus tehdä sitä ja riisinkeitin on mainio apuväline siihenkin, Mutta tosiaan, ettei se muutu itsellä jokapäiväiseksi harrastukseksi, niin olen kyllä tyytyväinen että löytyy näitä vaihtoehtoja kuten kaura.
      Aivan, nämä palsternakat mitä ostin olivat tavallisia, ei luomuja, ja uunissa kun paistan niin kuori jää tosi sitkeäksi samalla, kun se muu osa on aivan pehmeää. Olen alkanut kuoria siltä varalta, ettei jää niitä liian vaikeita purukohtia. Voi olla että luomupalsternakassa on eri, ja muutenkin olisi kiva silloin käyttää kokonaan kun ei torjunta-aineitakaan pitäisi olla. Hyvä että tulee eri näkökulmaa tähänkin, ja yksi idea voisi olla jättää ensin pala kuorimatta, ja kokeilla jääkö se sitkeäksi vai ei. Sitten ei tule tehtyä turhaa työtä. Taidanpa testata ensi kerralla jättää vähän kuorimattakin.

      Poista
  2. Tiedoksi, että yrittänyt monesti kommentoida onnistumatta siinä koskaan. Seuraan säännöllisesti blogiasi, saanut tosi hyviä vinkkejä ruokavalioon. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, voi harmi, ehkä luitkin sen kun eräs toinenkin taannoin kommentoi myös kommenttien jäävän välille..eli nyt toinen kerta kun saan tietää, että kommentointi epäonnistuu. Tosiaan harmi, koska ainahan se olisi kiva lukea mitä lukijalla on sanottavaa, ja varsinkin jos on ollut iloisena ja saanut ideoita.
      Tämä blogspot blogialusta on valmis alusta, en tiedä mitä tälle pystyisi tekemään. Voi olla myös joku selaimen turva-asetus kyseessä, itse joudun ainakin sellaisia säätöjä kokeilemaan että saan itse kommentoitua.. tai evästeiden kielto tms. Käyn ainakin tämän oman blogialustan asetukset läpi, näkyykö sieltä mitään ruksia jonka voi vaihtaa. Toivotaan että jotain löytyy ja tilanne korjaantuu.
      Kun välillä joku kommentti aina tulee, niin ei tullut mieleenkään että niitä jää sitten välillekin. Kiitos sinulle! Ja mahtava kuulla että olet saanut vinkkejä ja seuraat:)

      Poista
  3. Minun kokemukseni mukaan kommentit jää bittitaivaalle jos käyttää tuota valikkoa jossa pyydetään täyttämään nimi eli jos nimettömänä kommentoi niin viesti tulee perille. | annukka |

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tieto.
      Pitääpä seuraavaan ruokaostosjuttuun kirjoittaa tästä, että mahdollisimman moni saa tietää.
      Brave selaimessa on niin, ettei pysty valitsemaan kunnolla profiilia jos on suojaukset päällä, joudun aina kommentoinnin ajaksi vaihtamaan koko selaimen asetuksia.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...