Siirry pääsisältöön

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa.

Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen.

Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi. 

Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa:

  • nopeus, alle puoli tuntia 
  • kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin
  • kasvisten keittoaika on yhteneväinen kauran ja riisin kera 
  • vain yksi keittoastia tarvitaan
Vihannekset voi ottaa pakastepussistakin, mutta halusin ne mitkä käyvät parhaiten hevi-osastolta, ja mitä pitää käyttää pois. 

Naurisversioon veistin muutaman lastun leivontataatelia siksi, ettei tarvitsisi laittaa ketsuppia tai sokeria makeutukseen. Makuasia, minkä verran makeutta kaipaa. 1-2 rkl balsamiviinietikkaakin voi sopia tähän.

En testannut miten bataatti tähän käy, sehän olisi makea.

Riisinkeitin ei ole mikään pakollinen, koska totta kai tämä onnistuu myös tavallisessa kattilassa tai padassa, ja jopa uunissa.



Suomenpata:

  • nauriinpaloja ja/tai palsternakanpaloja
  • omenanpaloja
  • 2 dl kokonaisia kauranjyviä +3,5 dl vettä
  • 2,5 dl riisiä + 5 dl vettä
  • kypsiä kidneypapuja
  • paseerattua tomaattia
  • nokare leivontataatelia, makeuttamaan. (palsternakkaversio ei tarvitse niinkään)
Mauste-ideat:
  • 1/2 tl grillimauste
  • 1/4 tl cayennepippuri
  • 1/2 tl korianteri
  • 1/4 tl valkopippuri
  • 1 -2 tl paprikajauho
  • 1/2 - 1 tl basilika
  • 1 tl oregano
  • 1 rkl persilja
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/2 tl juustokumina
  • maustekastikkeita kuten soijakastike, ketsuppi, chilikastike
Pilko nauriit ja omenat. Tai omenat ja palsternakat. Kuorimisen tarpeen voi harkita tilannekohtaisesti. Palsternakan yleensä kuorin ainakin. 

Mittaa riisinkeittimeen kauranjyvät ja riisinjyvät, pilkotut nauriit ja omenat, lisää vesi 8,5 dl ja mausteet.
Lisätäänpä tähän Villikaura-merkkisen kaurapaketin keitto-ohje.
Tuplatessa kauramäärä ei tulekaan tuplat vettä vaan 6,5 dl.

Anna kiehua kunnes valmista. Ota heti pois levyltä tai keittimestä. Kaada sekaan paseerattua tomaattia ja kypsiä kidneypapuja. Jos ei mahdu sekoittamaan, voi joutua siirtämään eri astiaan, mutta muuten tämä on yhden astian ruoka.
Tölkkipavut voi huuhdella halutessa.


Mausteita maun mukaan. Mausteiden valitsemisessa tosiaan voi vaikka käyttää mallina jotain hyvää chilireseptiä. 

Kaatelin nyt vähän joka purkista, ja mausteita tulikin jopa puoli desilitraa. Persiljaa oli ruokalusikallinen, paprikaa teelusikallinen. Osaa niin vähän, että mene ja tiedä vaikuttiko mitään. 
Texas Peteä annoksen päälle, jos ei maku riitä.


Nauriin jätin viimeksi kuorimatta. Pahimmat rihmat pois. Omenoita en kuori.


Palsternakan kuorin. Tähän ruokaan käy myös pakastettu omena. 


Kannattaa näemmä pelkät puolikkaatkin omenat säästää, jos jää syömättä. 

Yhtä helppoa sitten kokata, kuin valmiilla pakastevihanneksilla. Pakastin omenan sellaisenaan, pilkoin vain. Palsternakkaa en ole pakastanut, se pitäisikin ryöpätä jos pakastaa, Marttojen sivulla on ohje 3-5 min.

Voi käyttää joko kokonaisia kauranjyviä tai riisiä, tai molempia.
Varsinkin jos ei ole kauraan tottunut ruuassa, voi olla hyvä kokeilla ensin yhdistelmää. Tai jos on jokin tilanne, ettei ole järkevää laittaa mitään liian kokeiluhenkistä ruokaa.

Riisinhän tietävät kaikki, mutta kaura voi olla hieman uudempi juttu monelle.

Ruokakauran ohje on että 2 dl kauraa, 3,5 dl vettä.
Riisin ohje on 2 dl riisiä, 4 dl vettä.

Riisiä on siitä helppo mitata, ettei tarvitse kuin tuplata veden määrä mitta-astiassa riisiin nähden. Kauran kanssa lähden liikkeelle tuosta kahdesta desistä ja 3,5 vettä, jota on helppo noudattaa. Varon liikaa vettä ettei ala syntyä kaurapuuro, vaan jyvät jäisivät riisimäisiksi.



Mausteet, vesi, riisi ja kaura, vihannekset ja taateli.
Taateli on vain makeutuksen vuoksi, enkä laittanut paljoa. Tässä kuvassa saattoi olla hieman liikaa.
Palsternakka on tosi makea, ei taida tarvita taatelia.


Kun kaikki on kypsää ja riisinkeitin napsahtaa, otetaan heti astia erilleen ettei ala pohjasta ruskettumaan.
Tässä jouduin siirtämään kattilaan, että mahtuu sekoittelemaan. Yhden astian ruoka-kriteeri ei siis aina kokeiluissani toteutunut: Jos riisinkeitin on pieni ja sen tekee täyteen, ei välttämättä mahdu sekoittamaan tomaattisäilykettä ja papuja enää riisinkeittimen kipossa.


Kaadetaan joko paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Voi laittaa koko purkin, tai lisätä vähän kerrallaan ja seurata paljonko kannattaa laittaa.
Kidneypapuja tölkistä, huuhdeltuna. 

Pavut voi olla hyvä huuhdella. Jos tarkoitus on syödä tätä useampana päivänä, papujen neste alkaa muuten avittamaan kauranjyvien lisäpehmenemistä kohti puuroa. 
Pavun neste voi olla limaistakin.

Itse en silti aina huuhtele papuja. Tämä voi kuitenkin tulla aika nopeaa syödyksi jolloin ei ehdi ihmetellä mitään, eikä kaura ehdi puuroutua.




Ruoka on valmista nyt, ja pala suomalaisen syksyn aurinkoa lautasen reunalle.
Nauriita siis paistettu uunissa perunoiden kanssa. Omenat raakoja.



Keitetytkin perunat tuovat aurinkoisuutta. 

Jos laittaa koko purkillisen papuja, ja myöskin tomaattia ja tulisuutta on paljon, niin peruna vähän laimentaa. 


Palsternakka-perunamuusin kanssa. Tässä vain kauraa.


Ei tästä suuremmin päällepäin näe, onko seassa naurista vai palsternakkaa. Kuvassa palsternakka-omenaversio. Tomaattimurskaa tölkillinen.


Tyrnävän kauraryyniä sai Minimanista, 2,39  €/kg.  Muutkin ruokakaurat, ohrat ja ateriajyvät varmasti sopivat.


Riisinä oli nyt Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi Prismasta 2 kg 1,80 €
0,90 €/kg.

Paseerattu tomaatti ja tomaattimurska. Molemmat sopivat. Riippuu merkistä vähän, paljonko näiden kanssa tarvitaan makeutusta. 
Tämän reseptin tekoon käytin Prismasta ostettua luomu paseerattua, ja Lidlin luomu murskaa. Vuoron perään kumpaakin. Tai voi laittaa molempia.



Kaura ja riisi oli tosiaan kätevä tehdä riisinkeittimessä yhtä aikaa, ei tarvinnut vahtia eikä sekoittaa. Riisinkeitin aina vähän saattaa ruskistaa pohjasta, mutta jos ehtii kaapia pois heti nämä valmiina, niin ei pahoja tuhoja pääse syntymään.

Uuniinkin voi laittaa, tai kattilaan.  Ks. Ruokakaurakokeilut: Villikaura.


Kuvassa pelkkä kaura.
Testasin saman pataruuan niin, etten laittanut ollenkaan valkoista riisiä, vaan pelkkää kauraa. 
Hyvin toimi. 
Siinä viimeistään opin että jos teen pelkästä kaurasta niin huuhdon ne tölkkipavut. 

Kauran puuroutumisongelma vähenee, jos tekee kastikkeen vihanneksista ja pavuista erikseen, ja keittää kaurat sitä mukaa kun tarvitsee.



Kotimaisuusastetta saa siis lisää nostettua vaihtamalla ulkomaiset kidneypavut kotimaisiin härkäpapuihin (keitto-ohje).


Kasviksien valintaan vaikutti se, että johonkin pitää saada lykättyä naurista ja omenaa. Nauriit eivät tähän aikaan vuodessa ole enää häävejä, ja omenatkin tahtovat rypistyä ennen kuin ehtii syödä. Ostin kotimaisia omenoita 10 pv- viikko sitten noin 3,4 kiloa. Naurissatokin on syötävä pois tarkkaan, ennen kuin kevättä pukkaa.

Palsternakasta ensin luulin ettei se ehdi kiehua yhtä aikaa jyvien kanssa. Toisin kävi, se ehti hyvinkin, ja lisäksi antoi makeutta tosi hyvin. 

Kiva jos sait tästä ideaa, ja palataan taas uudemman kerran asiaan.
Kaupassa en käynyt koko viikolla, joten ruokaostoksia ei tarvitse vielä käydä läpi. 

Tervetuloa uudelleen, ja ks. myös lisää nauris- ja palsternakkareseptejä:

         Härkäpavuista hintoja, hieman lisätietoa, ostokset tammikuussa

Kommentit

  1. Kiitos noista kaurankeitto-ohjeista. Täytyypä kokeilla uudestaan uusilla ryyneillä, joskus aikoinaan nimittäin oli sellaisia ryynejä jotka jäi kovin kiinteiksi vaikka keitteli ”tuntitolkulla”. Jäänyt sitten pois ruokavaliosta, tosin riisikään ei kuulu vakiruokiini. Olen harkinnut riisikeittimen hankintaa, koska se tuntui mukavalta kapistuksella kun käyttelin sitä kaverin talovahtina ollessani, mutta sitten olen ajatellut että turhan usein tulisi sitten keiteltyä riisiä, varsinkin valkoinen ”paakkuriisi” toimii minulle vähän kuin roska/pikaruoat joihin voi tulla himo. Palsternakoista sen verran että niiden kuoressa kai on maku vahvimmillaan, ostan ne luomuna enkä kuori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja mulla on vähän sama juttu valkoisen riisin kanssa: Saatan vetää n. 900 g annoksen kerralla, puhumattakaan jasmiiniriisistä, ja siihen joku hyvä kastike ja vihanneksia...Tällä hetkellä on pysynyt että saan tehtyä tuota kauraa. Kaavailen silti sitä, josko ostaisin 5 kg säkin jasmiiniriisiä Prismasta. Jasmiiniriisin sekaan keitän linssejä joskus, tai ruisleseitä.Tai sitten valkoista pitkäjyväistä, siihen kolmipippurijärjestelmää ja tofua sekaan.
      Aion jatkossakin joskus tehdä sitä ja riisinkeitin on mainio apuväline siihenkin, Mutta tosiaan, ettei se muutu itsellä jokapäiväiseksi harrastukseksi, niin olen kyllä tyytyväinen että löytyy näitä vaihtoehtoja kuten kaura.
      Aivan, nämä palsternakat mitä ostin olivat tavallisia, ei luomuja, ja uunissa kun paistan niin kuori jää tosi sitkeäksi samalla, kun se muu osa on aivan pehmeää. Olen alkanut kuoria siltä varalta, ettei jää niitä liian vaikeita purukohtia. Voi olla että luomupalsternakassa on eri, ja muutenkin olisi kiva silloin käyttää kokonaan kun ei torjunta-aineitakaan pitäisi olla. Hyvä että tulee eri näkökulmaa tähänkin, ja yksi idea voisi olla jättää ensin pala kuorimatta, ja kokeilla jääkö se sitkeäksi vai ei. Sitten ei tule tehtyä turhaa työtä. Taidanpa testata ensi kerralla jättää vähän kuorimattakin.

      Poista
  2. Tiedoksi, että yrittänyt monesti kommentoida onnistumatta siinä koskaan. Seuraan säännöllisesti blogiasi, saanut tosi hyviä vinkkejä ruokavalioon. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, voi harmi, ehkä luitkin sen kun eräs toinenkin taannoin kommentoi myös kommenttien jäävän välille..eli nyt toinen kerta kun saan tietää, että kommentointi epäonnistuu. Tosiaan harmi, koska ainahan se olisi kiva lukea mitä lukijalla on sanottavaa, ja varsinkin jos on ollut iloisena ja saanut ideoita.
      Tämä blogspot blogialusta on valmis alusta, en tiedä mitä tälle pystyisi tekemään. Voi olla myös joku selaimen turva-asetus kyseessä, itse joudun ainakin sellaisia säätöjä kokeilemaan että saan itse kommentoitua.. tai evästeiden kielto tms. Käyn ainakin tämän oman blogialustan asetukset läpi, näkyykö sieltä mitään ruksia jonka voi vaihtaa. Toivotaan että jotain löytyy ja tilanne korjaantuu.
      Kun välillä joku kommentti aina tulee, niin ei tullut mieleenkään että niitä jää sitten välillekin. Kiitos sinulle! Ja mahtava kuulla että olet saanut vinkkejä ja seuraat:)

      Poista
  3. Minun kokemukseni mukaan kommentit jää bittitaivaalle jos käyttää tuota valikkoa jossa pyydetään täyttämään nimi eli jos nimettömänä kommentoi niin viesti tulee perille. | annukka |

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tieto.
      Pitääpä seuraavaan ruokaostosjuttuun kirjoittaa tästä, että mahdollisimman moni saa tietää.
      Brave selaimessa on niin, ettei pysty valitsemaan kunnolla profiilia jos on suojaukset päällä, joudun aina kommentoinnin ajaksi vaihtamaan koko selaimen asetuksia.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Huhtikuu 1

Ruokaostokset, huhtikuun ensimmäinen viikko. Löytyi kotimainen riisinkorvike. Marjaostoksia ja hintavertailua. Salaattilajike Caesar-salaatti. Joitakin ruokaideoita viikon varrelta, ja mitä näistä ruuista voisi tulla. Lisätty 8.4. Banaanin hyödyntämiseen liittyviä linkkejä loppuun. = 7,58 € + 1,.. Baresa luomu tomaattimurska 500 g 2x 0,93 € = 1,86 €/kg Ruukkupersilja 1,25 € Palsternakka 0,224 kg x 2,29 €/kg = 0,51 € Kurkku 0,292 kg x 3,69 €/kg = 1,08 € Banaani reilun kaupan 0,872 kg x 1,79 €/kg = 1,56 € Banaani luomu reilunkaupan 0,630 kg x 2,09 € = 1,32 € Kurkku yli 3 €/kg, mutta ostin. Lisäys: Unohtui merkitä ruukkusalaatti, varmaan jotain 1,49 tai 1,69 € tms.  = 6,72 € Mantelijuoma, ale -50 % 3,29 €-1,65 € = 1,64 €/l x 3 =  4,92 € Persilja  1,49 € Banaani 0,156 kg x 1,99 €/kg  = 0,31 € 3,20 € Hävikkiä K-Marketista chilejä,  banaania,  paprikaa,  miniluumutomaatteja,  päärynää,  veriappelsiineja. = 2,86 € Hävikkivihannesta 4 pussia Cae...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Ruokaostokset 18 € - Huhtikuu 3

Pääsiäisviikon ostokset. Pientä ylimääräistä varautumista siihen, jos jokin suklaatunnelma iskee päälle, mutta muuten ihan perus ostoksia. Löytönä misotahna. Kävin tällä viikolla vain lähikaupoissa, Sale ja K-Market. Eilen kiirastorstaina vasta jouduin hakemaan nämä, ruokahan on muuten riittänyt ihan hyvin. Lähikaupan hinnat ovat välillä kalliita verrattuna markettiin, mutta asiaa taas tasoitti hyvä kaalitarjous. Olivat porkkanatkin sentään alle 2 e/kg. Banaanit halpuneet hieman, samalla omenat kallistuneet. Kauramaito löytyi K-Marketista yllättäen, Salessa se on ollut melkein 2 euroa litralta, nyt oli poissa valikoimista. Myyjä tosin kertoi, että kannattaa tehdä S-kaupan sivulla toive, jos jotain puuttuu. Toivoin Oatly vaniljakastiketta, kätevä jos sitä saa yllättäviin omenapiirakka - tai mustikkapiirakka hetkiin helposti haettua. Oli sitä K-Marketissa, en ostanut nyt. = 11,95 € Oatly kauramaito 1,79 €/l Kaurahiutale 0,79 €/kg Peruna  1,05 €/kg, 2 kg = 2,09 € Persilja 1,49 € Kurk...

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Huhtikuu 2

Viikon ruokaostokset. Lisätty kelikamera. Löytyi mielenkiintoisia salaattisekoituksia. Lehtikaalin käyttöön vinkki. Juuresvalikoimia, lehtivihreitä, ja pääsiäisen ja vapun ruokalistaukset. Pitsaa ja hampurilaista lähinnä, suklaakeksien päällystäminen.  = 3,74 € Ylistalon herneitä 500 g = 1,39 € K-Kaupasta Tomaattihävikki Salesta 0,985 kg x 0,65 €/kg = 0,64 € Paprikaa ja salattia K-Marketin hävikki 1€/kg = 0,47 € Xtra pikakaurahiutale 500 g Salesta 1,24 €/kg = 0,62 € K-Menu pikakaurahiutale 500 g, 1,24 €/kg K-Marketista =  0,62 € Salesta löytyi lähes kilo tomaatteja aamun tai aamupäivän hävikistä. Koukutuin sen verran hävikkijahtiin, että oli pakko katsastaa vielä K-Markettikin. Tuskin siitä oppii mitään että on kahden kaupan pikahiutaleet, mutta tulipahan ostettua.  = 3,67 € Keräkaali 0,913 € kg x 0,69 € = 0,63 € Banaani 2,357 kg x 1,29 €/kg = 3,04 € K-Marketissa oli kaali- ja banaanitarjous.  Edellisiin ostoksiin on nyt lisättynä loppuun banaanivinkkejä.  = 5...

WFPB - Naurisleipä - Perunamuusileipä - Soijajogurtti-tofuleipä

Naurisleivät. Nauriista tulee paljon väriä ja aromia leipiin, ja varmasti myös hyviä ravintoaineita.  Koska naurista ei jokaisessa kaupassa edes myydä, eikä se välttämättä ole enää tähän aikaan vuodesta kiva käyttää muutenkaan, testasin myös perunasoseesta. Perunasose käy oikein hyvin. Eikä siinä vielä kaikki: Yhdet leivät vielä tein käyttäen tofu-tillijogurttikastiketta.  Lanttusosekin voisi toimia, ainakin toimi  rieskoissa . Ei niin voimakasmakuinen leivässä kuin nyt tämä nauris, vaikka yleensä lanttu onkin se aromikkaampi näistä kahdesta kasviksesta.  Koska leivät muistuttivat reissumiesleipiä, niin lopussa on myös eväsleivän tekoon vinkit, miten onnistui tällä kertaa. Eväsleipien jälkeen naurisleipä 1 jonka tein silloin, kun en vielä ollut löytänyt ohjetta. Se oli ok. Tässä naurisleivät halkaistuna. Ei ollut tarkoitus halkaista vaan luulin että näistä tulee leipäsiä jotka syödään yhtenä kappaleena, mutta kerran halkaisu sattui onnistumaan niin mikä ettei. Paiste...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Kauraryynien ohje lisukkeeksi :    2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä .  20min. Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran. Lisätty 8.4. Torino täysjyväohra  Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa   3,67 €/kg , 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023 Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.  Villikaura-nimi tuo ...