Löysin uuden tavan hahmottaa salaatti ja jälkiruoka. Tämä resepti pääsi suoraan arkikäyttöön.
Samalla tämä on Jasun antaman haasteen toinen osa, eli jälkiruokaosuus. Ensimmäinen osa löytyy täältä.
Haasteessa valittiin sokkona kolme reseptiä keittokirjasta, ja tehtiin niistä yksi.
Jälkiruokareseptin valitsin kolmesta arpomastani pula-ajan reseptistä: Vatkatut marjapuurot, Banaanivanukas ja Hedelmä- ja juurikassalaatti.
Kaksi ensimmäistä olivat työlään kuuloisia, joten nyt tehdään Hedelmä- ja juurikassalaatti.
Tein paljon pienemmän määrän itse. En tee raasteita valmiiksi, koska haluan pitää ruokamyrkytysriskin vähäisenä.
Marjoiksi valitsin mansikat.
Ohje meni suunnilleen seuraavasti:
- 3-4 omenaa
- 1 dl rusinoita, tai marja-aikana marjoja
- 3-4 porkkanaa
- 1 dl kaurasuurimoita
- 1 rkl sokeria
- muutama salaatinlehti, jos on.
Porkkanat raastetaan karkealla terällä. Omenat pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Rusinat huuhdotaan.
Ainekset sekoitetaan yhteen. Marja-aikana voi rusinoiden sijaan laittaa mustikoita tai puolukoita.
Raastoin porkkanaa ensin karkealla terällä, mutta siirryin sitten hienon terän puolelle.
Kuitenkin vaikutti paljon mukavammalta ajatukselta tuo hieno raaste.
Lisäsin kaurahiutaleita sopivalta tuntuvan määrän. Sekoitin ainekset yhteen.
Reseptissä mainittiin sokeri. Mietin sokerin tilalta jotain hilloa tai marmelaadia.
Jospa sokerikiteet rouskuvat. Makuasioita toki aina.
Kaurahiutaleiden maku korostui ja meni jopa pähkinäiseen suuntaan.
Tästä tuli hyvä. En ole koskaan aiemmin tullut sekoittaneeksi kaurahiutaleita salaattiin.
Salaatista tulee näin myös hieman ruokaisampaa, jos tarvitaan.
Kaurahiutaleiden maku korostui ja meni jopa pähkinäiseen suuntaan.
Toimi tosiaan hyvin jälkiruokanakin. Miksipä ei?
Kokeilin myös versiota, jossa oli päärynöitä, banaania ja omenaa.
Marjaksi laitoin mustaviinimarjoja.
Todella toimiva. En laittanut hilloa tähän. Päärynä oli jo niin makea.
Banaani vähän hukutti kauran makua, joten sitä laitan vähiten jatkossa.
Mustaviinimarjatkin menivät tosi hyvin tämän kanssa alas, kunhan eivät ehtineet sulaa liikaa.
Tässä versiossa raastoin omenat suikaleiksi.
Sekaan laitoin vähän omenamarmeladia.
Pula-ajan reseptit jaksoivat taas yllättää ja ilahduttaa.
Tämä kirja suositteli ravintotieto-osuudessaan erityisesti ruokia, joissa on n. 10% "munanvalkuaisainetta" eli proteiinia. Soveltuvina mainittiin erityisesti peruna, lanttu, porkkana ja viljat.
Vegaaninen keittokirja tämä ei tietystikään ole. Munia ja voita esiintyy resepteissä usein, tosin aika hillittyjä määriä. Mausteita mainitaan vähän, ja yleensä vain suolataan kaikki.
Maitoa ja kermaa laitetaan. Papu- linssi- ja pähkinäreseptejäkin on. Rypsiöljyyn en ole törmännyt tässä kirjassa. Kirja on vuodelta 1942. Rypsiöljyä alettiin tehtailla Suomessa vasta 50-luvun puolella.
(Ps.sana "ruokaöljy" esiintyikin yhdessä reseptissä, huomasin vasta kun olin tämän kirjoittanut )
Kiitos kun luit, ja palataan taas.
Tein tuota vähän soveltaen sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Rusinat korvasin taateleilla ja sokerin inkiväärihillolla. Ja enkös vaan unohtanut kaurahiutaleet. Tuli silti ihan uudenlainen makuelämys. Söin ruoan kanssa salaattina.
VastaaPoistaKiitos kommentista, ja hyvä idea nuo taatelit. Inkiväärihilloa en olekaan maistanut, varmasti hyvää.
PoistaMinustakin nämä omat tästä reseptistä olivat myös ihan uudenlainen elämys. Mielenkiintoista, koska onhan monenlaisia salaatteja aina ollut olemassa. Silti aina jotain uutta.