Siirry pääsisältöön

24. luukku - WFPB - Hyvää joulua! Pasteijat ja joulutortut

Nyt viimein on jouluaatto! Kalenterin kaikki luukut ovat auki.

Tässä tulevat joulun tähdet, eli pula-ajan pasteijat ja joulutortut. Rasvattomat ja vegaaniset.

Kaksi taikinaa: grahamjauhoista ja hiivaleipävehnäjauhoista.

Pasteijat:

Veteen keitetystä perunamuusista ja grahamjauhoista tehty pasteijataikina.

Täytteenä keitettyä riisiä, jonka seassa linssejä, papuja, herneitä, raastettua suolakurkkua ja mausteita.

Taikinassa on ripaukset suolaa ja sokeriakin.

Täyte:

  • riisiä
  • perunamuusia
  • muusattuja kidneypapuja
  • punaisia linssejä
  • maustekurkkua
  • pakaste- ja tölkkiherneitä
  • mauste- ja mustapippuria
  • soijakastiketta
Keitin linssit, riisit ja herneet. Maustoin ja annoin riisin imeytyä. Lisäsin vähän perunamuusia. Jospa se sitoisi riisiä lisää yhteen.

Keitetyt pavut muusasin, jotta nekin osallistuisivat täytemassaan. Kaikkea maun mukaan aina tietysti.
Laitoin enimmäkseen riisiä. 


Taikinaohje oli Saimi Latosen Pula-ajan ruokaohjeita-nimisessä Marttaliiton kirjasessa.

  • 200 g keitettyjä perunoita 
  • 4 tl. etikkaa
  • 1/2 tl. suolaa
  • 2 tl. leivinjauhetta tai 1 tl. soodaa
  • jauhoja

Mittasin noin kaksi desiä perunamuusia. Sekoitin pienen teelusikallisen ruokasoodaa desiin jauhoja. Lisäsin ja sekoitin jauhot muusiin. 

Suolaa ja sokeria ripaukset. 

4 teelusikallista etikkaa. Muistin ensin reseptin väärin ja laitoin 2 ruokalusikallista omenasiideriviinietikkaa. Mutta meni se ihan hyvin.


Jauhotin alustan ja taikinan, kaulitsin levyksi. En liian ohueksi. Hieman ohuemmaksi, kuin torttutaikina.


Sitten vain järkeilemään, miten tästä saadaan pasteijat.

Kyllä piti vähän taistella tuon taikinan kanssa. Se meinasi repeillä. 

Grahamjauhot eivät ole yhtä sitkoisia, kuin vaaleat jauhot, joten sopi odottaakin.


Pieni määrä täytettä väliin. Taitoin taikinan kaksin kerroin ja kävin reunat läpi painelemalla. Leikkasin veitsellä ylimääräiset palat, ja tein uuden palasen aina ylijäämistä.

Puhkoin reikiä haarukalla. 

Paistoin 200C -asteisessa uunissa alle vartin. Tarkkaa aikaa ei ole, piti vähän koputella siinä jo 10  minuutin kohdalla, joko on. Pääasia etteivät pala.

Voitelin vedellä ensin, mutta näihin ei tullut mitään pintaa nyt. Varmaan paljon jauhoja pinnassa.


Sen verran hyviä, että varmastikin jossain huoltoasemalla maksaisin pari euroa tällaisesta.

Vähintään 1,5 €. Nälkään ottaisin varmasti kaksi kappaletta, ja söisin vielä banaanin tai omenankin. 

Näyttävät grahamisilta, mutta yllättävän pehmoisia ja suussasulavia olivat taikinankin puolesta. Ketsupin kanssa maistuivat erityisesti.


Joulutortut:

Torttuja en saanut onnistumaan grahamjauhotaikinasta perunamuusiin tehtynä.

Mutta keitetyistä, jääkaapissa olleista muusatuista perunoista onnistui hiivaleipävehnäjauhoihin. Valkoisiin saattaisi onnistua vielä paremmin.

Ohjeen mukaan 200 grammaa perunaa, 1 tl ruokasoodaa ( tai 2 tl leivinjauhetta ), 4 tl etikkaa ja loput jauhoja. Suola- ja sokeriripaukset.


Perunat pitää olla hyvin muusattu, oletan. Taikinaa pitää käsinkin puristella, että löytää sieltä kaikki mahdolliset paakut.

Taikinan kaulitsin suunnilleen saman paksuiseksi, kuin valmistaikinalevyt. Jämäpaloista aina uusi kaulinta, kun sai pari ehjää neliöä tehtyä.


Noin alle 200C -asteisessa uunissa taas.

Piti varoa, etteivät sakarat tummu liikaa. 

Se, mitä tapahtui joskus kun nämä epäonnistuivat, oli että taikina lähti jääkaappisäilytyksessä jotenkin erkanemaan takaisin perunoiksi ja jauhoiksi. Väri muuttui harmahtavaksi, varmaan jotenkin hapettui se peruna.

Kannattaa siis varman päälle pelatessa syödä vastapaistettuina pian pois, siten ovat parhaita.


Hyvää joulua kaikille!


Kiitos kun kävitte availemassa joulukalenterin luukkuja. Kiitos myös kaikista kommenteista ja tykkäämisistä. Toivottavasti saitte inspiraatiota.

Eipä olisi itsellänikään tullut tehtyä puoliakaan näistä ruuista ja resepteistä ilman joulukalenteria. 


Erityinen kiitos ja kunnia myös assistenteille, joita ilman tämänkään kalenterin teosta ei olisi tullut varmaan mitään.

Apukokeille tulee uunissa jauhelihavuoka. Varmasti namia.

Nähdään!

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu - Ideat kevään juhlaan

Ideoita, joista tulee vappu mieleen, ja miksei myös jokin muukin kiva päivä.  Tortillat ja perunasalaatti . Samat kuin  uutena vuotena , mutta taas ne tortillat ja perunasalaatti välähtivät  ensimmäisenä mieleen. Pieni perunasalaatti tulee käden käänteessä purkkia ravistamalla. Isompi määrä tietysti tarvitsee kunnollisen vadin. Esillepanossa voi miettiä koristeellisuutta. Vappukukka bataatista, riisistä, mustaviinimarjoista. Lehtikaali olisi sopinut tuonne reunoille vihreäksi. Hot Currya, makeaa chilikastiketta, kolmen tai viiden pippurin sekoitusta myllystä. Paista 20 minuuttia 200 C uunissa. Bataatti on minusta melko varma onnistumaan, ja sopii makeutensa ja raikkautensa puolesta vappuun. Tämä on minun lempiruokani ainakin, ja millä ajattelin juhlistaa vaikka koko viikonlopun: Uunissa paistetut perunat, joista tulee ihan kelpo ranskanperunaelämys kun tuuttaa ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia.  Vaikka ne eivät päivän ainoa pääruoka olisikaan, niitä on hyvä olla olemassa. Niitä t

WFPB - Parsa - Perunamuusi ja sinappikastike

Parsaa keitettynä, ja kastike. Parsaa voisi syödä raakanakin. Päädyin nyt keittämiseen, koska nämä olivat jo vähän menossa vanhaksi. Paistaminen olisi myös ollut vaihtoehto, mutta jätin seuraavaan kertaan. Parsan kanssa perunamuusia. Kastike parsalle: sinappia balsamietikkaa tai omenasiideriviinietikkaa tilkka siirappia (tai ripaus sokeria) Määrät voivat riippua mitä laatua sinappia on, ja mitä etikkaa on. Ehkä puolet ja puolet sinappia ja viinietikkaa voisi olla lähtökohtana sopiva.  Siirappia kannattaa laittaa, ellei sinappi ole makeaa laatua. Laitoin noin teelusikallisen. Vaahterasiirappi, tavallinen siirappi tai tavallinen sokeri toimivat kaikki yhtä lailla. Sokeri vain ei heti sula sekaan. Parsojen keittäminen: Katko varret sopivasta kohtaa, puiset varren osat pois Keitä kattilassa pystyssä, niin että nuput höryttyvät ja paksummat osat kiehuvat Keittoaikaa kannattaa seurata. Kymmenestä minuutista ylöspäin, ehkä noin vartti. Eikä haittaa, jos kaikki parsat eivät pysy pystyssä. Vois

WFPB - Ruokaostokset 11 € - Toukokuu 2

Viikon ruokaostokset, 11,24 €.  Viime viikolla hankitut kaalit ja muut vihannekset riittivät melko pitkälle. Laatikollinen paseerattua tomaattia oli hyvä ja riittoisa ostos myös. Pakkasesta löytyivät jo marjat, ja jauhokaappi on ladattu kaikenlaisella.  Oli aika vapaat kädet muuttaa lennosta ruokasuunnitelmaakin, koska kaikki muu säilyi niin hyvin. = 1,79 € Jauhoiset perunat. = 2,49 € Salesta löytyi kahden kilon säkki riisiä kilohinnalla 1,25 €.  =2,19 € Prismassa hain luomu kaalia. Se olikin loppunut, ja sattumalta huomasin hävikkilaatikon. Noin 60 senttiä/kilo vihanneksia.  Porkkanat olivat ensin vähän onnettoman näköisiä, mutta erittäin hyviä kun otti kuoren pois. Täysin käyttökelpoisia.  = 1,33 € Salestakin löytyi hävikkiä. Banaanit olivatkin käytännössä omaan makuuni liian raakoja heti syötäväksi. Ruskeat laikut johtuivat varmaan kylmästä? Osa oli mustelmilla sisältä, ja niistä tuli kivasti lättyjä ja keksejä. Hyvä vinkki: jos banaani pitää muusata, kuori ja käytä se mikrossa. Tos

WFPB - Suklaamuffinssit

 Täytyypä tämäkin laittaa ylös, koska olivat sittenkin hyviä. Oli vähällä jäädä kuvakin ottamatta muffinssista, enää kaksi jäljellä. Jouduin myös lavastamaan kuvan: En käyttänyt muffinssipapereita leipoessa.  Ei vain meinannut muutoin saada asiallista kuvaa, ja lisäsin siksi paperin. Alkoi heti näyttää muffinssilta. Suklaamuffinssien ainekset: 2,5 dl yhteensä pikakaurahiutaleita ja grahamjauhoja  0,5 dl suolattomia korppujauhoja (Myllyn paras)  taatelia 0,5 dl 2,5 dl  muusattu banaani (1 kpl), ja vesi 2 tl leivinjauhetta ripaus suolaa 1rkl omenasiiderietikkaa 1/2 dl sokeria (voi korvata lisätaatelilla) 1 tl vaniljasokeria suklaahippuja (ja rusinoita) 2 rkl kaakaojauhetta Täytin 2,5 dl mitan kaurahiutaleilla ja grahamjauhoilla.  Sulatin taatelia 1 dl:n  kiehuvaa vettä, ja sinne muusattu banaani sekaan kunnes taas tuli 2,5 dl mitta täyteen.  Vettä voi lisätä tilkan, mikäli taikina on liian kuiva. Vastaavasti voi lisätä ripauksen jauhoja, jos taikina on liian löysä. Kasvimaito, kasvijogur

WFPB - Ruokaostokset 62 € - Toukokuu 1

Ruokaostokset toukokuun ensimmäisen viikon ajalta.  Kävin Lidlissä ja Prismassa, mutkan Salessakin. Ja Minimanissa. = 8,55 € Peruna 3,40 € Peruna, jauhoinen, 2 kg = 1,75 € Riisi 1,70 €/kg x 2 = 3,40 € = 6,69  € Luomu täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Pikakaurahiutale 0,49€/500g x 2 = 0,98 € Kokonainen höyryttämätön kauraryyni, 2,29 €/kg Luomu kaurahiutale 1,75 €/kg, 850g = 1,49 € Tein näistä Myllärin täysjyväjauhoista ja pikakaurahiutaleista leipää, tuli ihan erilaista kuin useimmin ostamistani Pirkan luomuvehnäjauhoista. Vaaleampia sämpylöitä. Voi johtua siitäkin osittain, että käytin nyt pikakauraa, kun normaalisti olen käyttänyt tavallista. Alan varmaan ostamaan näitä nyt. Kokonaiset kauraryynit olivat Minimanissa edullisia, Tyrnäväläisiä. Teen haudutuspadassa puuroa.   = 9,26 € Kurkkua 1,59 €/kg = 1,39 € Luomu kaali  0,641 kg  x   2,79 €/kg, =  1,75 €, Tavallinen kaali 1,398 kg x 1,19 € = 1,66 € Porkkana 1 kg = 1.39 € Punajuuri 1 kg = 1,79 € Lanttu 0,802 kg x 1,59 €/kg  = 1,28 € Josk

WFPB - Ruokaostokset 41 € - Toukokuu 3

Toukokuun kolmannen viikon ruokaostokset, 41,13 €.  = 8,88 € Riisi  Lidlistä =  1,70 €/kg Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 € , Prismasta Tyrnävän Peruna 2 kg , 0,9 €/kg =  1,79 € Lidlin peruna yleis, 2 kg 0,82 €/kg = 1,65 € Lidlin peruna jauhoinen 2 kg 0,88 €/kg = 1,75 € = 5,25 € Kidneypavut olivat Salessa -50 %. Kun muutenkaan ei halua suolaliemessä olevia papuja ensisijaisesti, niin kiva ettei tarvitse niistä maksaakaan paljoa. Nämä suolaiset kidneypavut ovat hyviä esimerkiksi jos teen hampurilaispihvit . Kaikki ruuat, mihin täytyisi muutenkin lisätä jotain soijakastiketta tmv. ja joka ei täysin suolattomana makuuni oikein toimi. Hyvä kotivara.  = 4,05 € Parsakaalit 2,20 €/kilo. 450 g = 0,99 €x2 = 1,98 € Keräkaali Lidlistä 1,738 kg x 1,19 € = 2,07 € = 6,27 € Tomaattimurskat Salessa - 50%. Ostin yksitoista purkkia, sen verran oli jäljellä laatikossa.  Oli sitä tullut myöhemmin lisää onneksi, joten jäi ostettavaa muillekin. = 5,53 € Banaani 1,49 € Lidlistä x 0,774kg =1,15 Luomua

WFPB - Perunanugetit

Perunamuusista tuli hyviä perunanugetteja. Barbequen ja hapanimelän tyylinen kastike viereen. Tästä tuli suolaisempi ruoka, kuin mitä yleensä ehkä laittaisin. Suolaa tulee kertymällä sekä korppujauhoista, että maustekastikkeista.  Tottumuskysymys, ja voit osan jättää halutessasi vähemmälle. Mitä vähemmän suolaa on tottunut käyttämään, sitä paremmalta nämä varmasti maistuvat joka tapauksessa. Ensin kun maistoin näitä, ajattelin että no joo, plääh, mutta onpahan jotakin taas. Mutta sitten näitä alkoikin menemään. Muutaman jätin, ja ne pyörivät mielessä koko päivän. Kotiin tulin nälissäni, ja ensimmäinen ryntäys jääkaapille heti: Pakko saada ne loput nugetit.  Jokin taika siinä on, että pyörittelee jotain korppujauhossa ja käyttää uunissa.  Jos on ihan vasta syönyt perinteisiä rasvakuorisia nugetteja, niin välttämättä eivät heti ihan iske. Mutta näin, kun pitkästä aikaa testaa yhtään mitään nugetteja tai edes niiden tapaisia, niin löytää taian kyllä. Näissä on sitä jotain, ilman rasvaakin

WFPB - Vihreä parsa uunissa - Parsan säilytys ja käsittely

Lisää vinkkejä parsan käyttöön. Pari kuvaa, sitten ohje paistamiseen. Pari kuvaa lisää, ja lopussa vinkki parsan säilytykseen vesiastiassa. Viimeksi keitin kaupan hävikkilaatikosta löytämääni edullista parsaa:  Keittäminen ja sinappikastikkeella höystäminen olikin ensihätään hyvä keino laittaa ne etenemään.  Löysin lisää parsaa hävikistä, hintaan noin 30 senttiä nippu. Testasin myös raakana. Mausta tuli mieleen herneenversot. Ihan hyvä.  Heti, jos söi jotain muuta samalla, maku vähän katosi. Se oli niin hento.  Nyt on vitamiinit saatu, ja loput uuniin perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Uuni 200C asteelle kuumenemaan. Työvaiheet:  Huuhtele parsat Pätki varret parsoista, kuiva/kova kantaosa pois Kuori perunankuorimaveitsellä jonkin matkaa vartta Paloittele parsat Pese, (kuori) , ja paloittele perunat Pese, (kuori), ja paloittele porkkanat Mausta perunat (ja porkkanat halutessa) Kaikki pellille, ja 200 C - asteiseen uuniin 35-40 minuutiksi.  Ota uunista, ja ruoka on valmis! Googlettelu t

WFPB - Jogurttikastike - Voikukkaa, maustekurkkua

 Jogurttikastike perunalle, leivälle tai dippailuun. Voikukkaa sekaan, jos haluaa. Pikkulinnut lauloivat, että maustekurkku sopisi jogurttikastikkeeseen.  Miksipä ei, sillä maustekurkussahan on etikkaa ja kaikkea muutakin, mitä jogurttikastikkeeseen usein tulee. Kastikkeen ainekset:  Maustekurkkua Soijajogurttia Sinappia Voikukkia, lehtiä ja kukintoja, jos haluaa Vinkkejä: Jos et halua käyttää voikukkaa, riittää pelkkä maustekurkku ja soijajogurtti. Jokin muu vihannes tai salaatti voi myös sopia voikukan tilalle. Tulee mieleen rucola tai tilli. Jogurtiksi voisi olla hyvä esimerkiksi Alpro Greek Style, se olisi paksua. Itse käytin nyt Alpro No Sugars:ia.  Voit pilkkoa ensin maustekurkut pieniksi minipilkkojalla tai muulla konstein, ja lisätä jogurtin sekaan. Tai sitten kaikki kerralla samaan blenderiin. Ongelmaksi koin lähinnä esteettisyyden kannalta, että jogurttiin muodostui ilmakuplia kun surautin yhtä aikaa. Kuplat katosivat kyllä, kun jätin vetäytymään jääkaappiin. Määrät miten pal

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Toukokuu 4, 154 €/kk

Alkuviikosta olin haltioissani. Ruokakulut olivat jäämässä toukokuulta kivasti alle 140 €:n.  Mutta sitten iski jokin oikku, ja kävinkin Lidlin maustekastikehyllyllä n. 8 €, hakemassa soijajogurttia ja soijamaitoa n. 3 €, sekä lisää perunoita.  Tällä viikolla ei löytynyt mitään jännää hävikkivihannesta. Porkkanat olivat halpoja Lidlissä. Jos olisin ostanut ison kaalin, se riittäisi vieläkin. Ostelin kuitenkin pikkuvihanneksia ja ruukkuyrttejä, käyttelin entisiä pois. Nyt on enää pussi parsakaalia jäljellä. Ja niitä porkkanoita. Ravinnon ja vitamiinien puolesta pärjäisin mielestäni niin kauan, että kuu vaihtuu. Onhan ulkona  voikukkiakin sitä varten. Pakkomielle hakea niitä Maribelle -perunoita on kuitenkin ylikäymätön. Toivottavasti ne eivät ole vielä loppuneet Lidlistä. Laitan silti toukokuun tästä kohtaa poikki. Loput menköön kesäkuun sekaan. Toukokuun viimeiset ruokaostokset, 39,66 €, eli 40 €: = 13,94 € Peruna 1,65 € 2 kg x 3 =4,95 Jasmiiniriisi Prismasta 1,80 €/kg x 5 = 8,99 € 35