Nyt viimein on jouluaatto! Kalenterin kaikki luukut ovat auki.
Tässä tulevat joulun tähdet, eli pula-ajan pasteijat ja joulutortut. Rasvattomat ja vegaaniset.
Kaksi taikinaa: grahamjauhoista ja hiivaleipävehnäjauhoista.
Pasteijat:
Veteen keitetystä perunamuusista ja grahamjauhoista tehty pasteijataikina.
Täytteenä keitettyä riisiä, jonka seassa linssejä, papuja, herneitä, raastettua suolakurkkua ja mausteita.
Taikinassa on ripaukset suolaa ja sokeriakin.
Täyte:
- riisiä
- perunamuusia
- muusattuja kidneypapuja
- punaisia linssejä
- maustekurkkua
- pakaste- ja tölkkiherneitä
- mauste- ja mustapippuria
- soijakastiketta
Taikinaohje oli Saimi Latosen Pula-ajan ruokaohjeita-nimisessä Marttaliiton kirjasessa.
- 200 g keitettyjä perunoita
- 4 tl. etikkaa
- 1/2 tl. suolaa
- 2 tl. leivinjauhetta tai 1 tl. soodaa
- jauhoja *
Mittasin noin kaksi desiä perunamuusia. Sekoitin pienen teelusikallisen ruokasoodaa desiin jauhoja. Lisäsin ja sekoitin jauhot muusiin. *)Jauhoja laitetaan kunnes koostumus on sopiva, pehmeä mutta muotoiltavissa oleva.
Suolaa ja sokeria ripaukset.
4 teelusikallista etikkaa. Muistin ensin reseptin väärin ja laitoin 2 ruokalusikallista omenasiideriviinietikkaa. Mutta meni se ihan hyvin.
Kyllä piti vähän taistella tuon taikinan kanssa. Se meinasi repeillä.
Grahamjauhot eivät ole yhtä sitkoisia, kuin vaaleat jauhot, joten sopi odottaakin.
Paistoin 200C -asteisessa uunissa alle vartin. Tarkkaa aikaa ei ole, piti vähän koputella siinä jo 10 minuutin kohdalla, joko on. Pääasia etteivät pala.
Ohjeen mukaan 200 grammaa perunaa, 1 tl ruokasoodaa ( tai 2 tl leivinjauhetta ), 4 tl etikkaa ja loput jauhoja. Suola- ja sokeriripaukset.
Piti varoa, etteivät sakarat tummu liikaa.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa ja helppo leipä
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currymausteinen keitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi ja kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuuro
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Riisi ja kaali
- Luukku 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukku 23. Ruskea risotto ja punakaali
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Hyvää Joulua sinulle ja assistentelle!
VastaaPoistaKiitos! Hyvää joulua.
Poista