Kokeilin, voisiko ketsuppia tehdä itse.
Luin ensin kaupasta ostetun ketsuppipullon etiketistä, mitä mausteita siinä mainittiin. Tällä kertaa siinä luki maustepippuri, inkivääri ja valkopippuri. Lisäksi mainittiin sokeri, suola ja etikka.
Laitoin kattilaan noin ruokalusikallisen sokeria, arviolta alle puoli teelusikallista suolaa, sekä teelusikan kärjelliset mausteita.
Liuotin ne vähään veteen ja kuumensin levyllä.
Lisäsin kattilaan mausteiden päälle purkillisen paseerattua tomaattia. Vettä laitoin sen verran, että sain huuhdottua purkin tyhjäksi kattilaan.Annoin kiehua hiljaisella lämmöllä jonkin aikaa, ehkä alle puoli tuntia, sekoittaen välillä. Tarvittaessa lisäsin hieman vettä.Lisäsin noin ehkä alle ruokalusikallisen omenasiideriviinietikkaa. Varmasti mikä tahansa etikka olisi käynyt. Tämä omenasiideriviinietikka on aika miedon makuista. Ehkä väkiviinaetikan annostelussa olisin ollut vielä varovaisempi, ettei ketsupista tule liian etikkaista.
Annoin ketsupin jäähtyä ja maustua yön yli jääkaapissa.
Aamulla kun testasin sitä ranskalaisiin havaitsin, että maustamisen kanssa olisi voinut olla rohkeampikin. Maku oli todella mieto verrattuna kaupan ketsuppiin.
Mikäli ei olisi pitkään aikaan syönyt ketsuppia ja olisi ollut kaikin puolin todella vähäisellä suolan käytöllä muutenkin, tämä saattaisi silti mennä ihan täydestä.
Mausteet olivat oikeita tähän ja heti kyllä tunnisti maistaessa, että mitä elintarviketta tällä yritetään simuloida.
Tietääpähän nyt, että tarvittaessa ketsupin tekeminenkin onnistuu kotioloissa.
Tämä varmastikaan ei säily jääkaapissa yhtä kauan, kuin kaupasta ostettu valmis ketsuppi, mutta koska tässä on melko tavalliset mausteet nytkin, niin loput käyttämättä jääneet ketsupit voi varmasti kipata johonkin kastikkeeseen tai keittoon antamaan makua.
Omat ranskalaisten perunoiden valmistusohjeeni, ilman öljyä uunissa:
Uudempi:
Kommentit
Lähetä kommentti