Siirry pääsisältöön

WFPB - Mansikkakakku ja vaniljavaahto - Rasvaton pohja - Vegaaninen

 



Aioin missata kesän mansikkarallin. Viime hetkellä päätin kuitenkin tehdä mansikkakakun.




Korvasin kananmunan ruokalusikallisella omenasosetta. Rasvan korvasin alle puolella purkillisella Piltti- luumusosetta.

  • 1 rkl omenasosetta
  • 1 dl sokeria (laitoin alle desin, oli niin pieni taikina)
  • 1 dl soijajogurttia ja/tai vettä tai kasvimaitoa
  • ripaus suolaa
  • alle puoli purkkia Piltti-luumua
  • n. 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja


Sekoitin ensin kuivat aineet. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä 1 tl vaniljasokeriakin.


Taikinasta tuli sitkeän tahmea.

 Lisäsin vähän vettä ja soijajogurttia, jos tarpeen. Sekoitin hyvin. Annoin olla sitkeähköä.

Vehnäjauhossa on sitkoa, joten sitä ei kannata varmaan jäädä liikaa nyt vaivaamaan.


Levittelin taikinalastalla vuokaan.

Tämä taikina mahtui pieneen 21 cm pituiseen pinnoitettuun sydänvuokaan. 

En voidellut vuokaa rasvalla.



Paistoin 180 C -asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 - 30 minuuttia. Tarkkailin kakkua milloin se on valmista, koska en ollut varma paistoajasta. 

Irrottelin sen reunoista irti paistolastan avulla. 


Hyvin se irtosi. Vähän jäi reunaa kiinni vuokaan, mutta jokin soveltuvampi työkalu olisi voinut auttaa.

Paistolastani on niin leveä.

Olisi muuten kannattanut tehdä näin:



Piirrä vuokaa sapluunana käyttäen leivinpaperiin sydän, leikkaa ja laita vuoan pohjalle. 

Vältät öljyn ja vähäisenkin kiinnijäämisen.



Käänsin kakun alassuin ja halkaisin. 


Kostutin kakunpuolikkaat omenasoseesta, vedestä ja sitruunamehun pirskauksesta tekemälläni liuoksella.

Kun se oli imeytynyt hetken, levittelin mansikkahilloa vielä päälle.



Vatkasin vaahdoksi Oatly vaniljakastikkeen. Säästin suurimman osan kulhossa. 

Tein myös eri kuppiin  pienen määrän seosta, jossa oli soijajogurttia ja vaniljavaahtoa sekaisin.

Oatlyssa on öljyä lisättynä, jota siis normaalisti välttäisin. Mansikkakakku on minulle kuitenkin harvinainen herkku, joten siksi joustin.

Mutta katsokaas: tämä seuraava resepti on KoKaRu-reseptipankista, dia 166. En ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta näyttää mielenkiintoiselta.


K A S V I K E R M A 
  • 2 dl cashewpähkinöitä / liotettuja kuorittuja seesaminsiemeniä / liotettuja kuorittuja manteleita 
  • 2 dl vettä TAI sokeritonta ananasmurskaa 
  • Makeutukseksi 2 kuivattua taatelia liotettuna TAI 2 rkl rusinoita tai 1 banaani 
  • Ripaus luonnon vaniljaa 

Sekoita tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. 

Veden määrää säätelemällä saat sopivan paksuuden vaniljakastikkeeksi / täytekakun kuorrukkeeksi.

 Kiinteyttä voi lisätä agar agarilla. 

Keitä kattilassa agar –vesi 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. 

Kaada tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada kulhoon ja laita jääkaappiin yön yli. Vatkaa sitten kuohkeaksi. 





Oatly- vaniljakastikkeella jatketaan, en tämän kakun aikaan vielä tiennyt kasvikermareseptistä.
 
Oli helppo vatkata käsin.


Käytin kupissa olevan jogurtin ja Oatly-vaniljakastikkeen seoksen kakun väliin. 

Laitoin myös pelkkää Oatlya väliinkin.



Kakkupohjan rakenne oli melko painava ja tiivis. Maistui oikealta kakulta, ja kostutus toimi hyvin.

Kuitenkin jos nyt tekisin kakun alusta, en ehkä yrittäisi tehdä siitä kaksikerroksista. 



Kakkukerrokset olisivat kovasti halunneet liukua erilleen. 





Mansikat lähtivät laskemaan mäkeä helposti. Laitoin Oatlya ihan kauhakaupalla, joten ei ihmekään.

Mikäpä sen herkullisempaa, kuin rönsyilevä vaahto ja siinä punaiset mansikat.



Kärsivällisempi koristelija saa varmasti vaikka mitä aikaiseksi.



Kaavin loput vaniljavaahdot kulhosta rasiaan, loput kakut eri rasiaan, ja laitoin jääkaappiin yöksi.

Yön aikana vaniljavaahto ei ollut mennyt miksikään. Se oli edelleen kuohkeaa.

Kakun päällä olevat mansikat olivat värjänneet vaahdon.



Koristelin sen uudelleen laittamalla lisää vaahtoa, sekä kermasta puhtaat mansikat vielä lisäksi päälle. Kerrokset lisääntyivät, mutta kakkuhan siitä vain paranee.

Ei kannata siis luopua toivosta, vaikka kakku olisi kamalan näköinen aamulla.

Maku on vain parantunut, kostukkeet imeytyneet kakkuun ja kylmyys raikastanut kakun ja mansikat.


Uudet koristelut päälle ja kahvit kiehumaan taas.

Ps: Kokeilin myös ilman kermaa:


Toimi. Kostutus, hilloa ja sulatettuja pakastemansikoita, joissa sokeria ja perunajauhoja. 

Perunajauho hyydyttämään marjojen nestettä. Tai se oli tarkoitus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht