Tänään ruokana on hernekeitto.
Aineksina olivat tällä kertaa herneet, porkkanat ja mausteet.
Käytin kaksi puolen kilon pussia herneitä. Tämä on sen verran pitkän keittoajan tarvitseva ruoka, että halusin tehdä sitä kerralla pakastimeenkin.Huuhtelin herneet siivilässä vesihanan alla.
Laitoin herneet likoamaan viiden litran kattilassa. Täytin sen vedellä melkein kokonaan.
Liotusaikaa kannattaa mielestäni varata kunnolla, mieluiten yön yli, jos ei enemmänkin.
Laitoin ne kiehumaan liotusvedessään.
Mausteeksi laitoin heti kokonaista ja jauhettua maustepippuria ja rouhittua mustapippuria.
Maustepippurikin riittää, viimeksi jätin mustapippurin pois ja hyvää oli.
Oreganoa lisään vasta loppuvaiheessa, tai lautasella. Basilikakin sopii.
Keitin hernekeittoa noin tunnin miedolla lämpötilalla, mutta mielestäni se ei siinä ajassa näyttänyt vielä valmiilta. Pilkoin porkkanat ja lisäsin ne kun alkoi näyttää siltä, että keittoaikaa olisi kuitenkin enää alle tunti jäljellä.
Alkoi jo hieman arveluttaa tuo porkkanapalasten määrä. Laitoin ne kaikki siitä huolimatta, koska monesti hernekeitto on tosi täyttävä ruoka, ja porkkanalla saisin sitä hieman kevennettyä.
Hernekeittoa kannattaa vispata vispilällä keittämisen loppuvaiheessa. Sillä siitä saa aika samanlaista rakenteeltaan, kuin purkkihernekeitosta. Keitto hyytyy ja paksunee sitten jäähdyttyään lisää.
Toisen porkkanoista päädyin raastamaan, jotta se sulautuisi keittoon paremmin. Keitin, kunnes porkkanat olivat pehmenneet ja keiton rakenne alkoi muistuttaa hernekeittoa.
Valmiiseen hernekeitoon lautasella laitoin kuivattua oreganoa ja sinappia.
Hernekeitto on ruoka, johon kaikista todennäköisimmin joutuu lisäämään suolaa varsinkin, jos ei ole vielä tottunut vähäsuolaiseen ruokavalioon.
Itse käytän suolana nykyään usein sinappia hernekeitossa, mutta joskus lisään tavallistakin pöytäsuolaa.
Kattilassa en keittoon tällä kertaa lisännyt suolaa. Joskus olen vähän laittanut kattilassakin, mutta ajattelin nyt kokeilla menisikö ilman.
Hernekeitto ilman lisättyä suolaa on ruoka, josta kovin moni ei ehkä unelmoi.
Suolaa pystyy silti missä tahansa vaiheessa syömistä lisäämään.
Jos minun pitäisi vieraita kutsua kylään syömään, saattaisin kyllä laittaa vähän suolaa keittoon, ja huolehtia että suolapurkki on myös kaikkien syöjien ulottuvilla.
Hernekeiton keittäminen oli yllättävän sitova projekti, vaikka se kiehuikin lähes itsestään, eikä minun tarvinnut puitakaan pilkkoa sitä varten.
Mutta sitä piti vahtia jonkin verran ja keittoaika oli pitkä. Likoamaan laittaminen vaati sitä, että tietää seuraavana päivänä aikovansa keittää sen keiton.
Yllättäen jouduin välillä lähtemään uloskin ja sammuttamaan levyn. Jatkoin keittämistä heti palattuani.
Lisäksi nyt loput keitot pitää jäähdyttää ja pakastaa, tai laittaa jääkaappiin.
Pitkällisten vaiheiden takia tätä ei tule usein keitettyä, mutta sitä on kiva olla pakastimessa rasioissa.
Hernekeiton kanssa sopivat nämä pannukakut, jotka voi tehdä ilman lisättyä rasvaa - myös ilman paistorasvaa.
Kommentit
Lähetä kommentti