Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika. 

Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana.




Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 =0,90 €



Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 €


Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 €





Ruukkupersilja 1,07 €
Ruustinnan salaatti 1,79 €

Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla.

= 1,69  €
Kauramaito Prismasta.

Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7 , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekehä pään päällä, ja silti salaa syö prosessoitua pikaruokaa.

Ruokakuluina en pidä sen takia, koska patonki ei korvannut edes ateriaa, vaan söin huvikseni. 7,90 € voidaan ajatella olevan myös istumapaikan hinta ostoskeskuksessa. Istumapaikan sieltä löytäisi varmaan ilmaiseksikin, tai vaikka kahvin hinnalla mutta no. Olkoon mikä on.


= 7,9 €

Tarjonta oli vaihtunut ja seitanpatonkia ei ollut enää, mutta löytyi vegaaninen tofupatonki, Tofuskagen. 
Ei ole kokokasvisruokaa, sisältää varmasti öljyä tuon majoneesi ja sitä rataa. Viimeksi söin samanlaisen kesällä, ja silloin kirjoittelinkin jotain tästä ulkonasyömisen problematiikasta. Ei analysoida nyt uusiksi. Kuvassa kesän seitanpatonki, koska unohdin ottaa uuden kuvan.

Ruokakauppaan olisi voinut mennä enemmänki rahaa. Välillä käväisi jopa korissa jokin ostos, jonka laitoin takaisin kun muistin, että niin kauan kun on yksikin porkkana vihanneslokerossa, niin vitamiinit ovat kasassa. Tai muutamakin omena lokerossa. Tai peruna. Jopa raaka perunahan pitäisi olla hyvä C-vitamiinin tarpeeseen. Pakkasesta löytyi kaksi isoa rasiaa, 0,75 l, linssikastiketta jossa oli paljon vihanneksia. Ei tarvinnut siis paljoa kokatakaan.

Lueskelin kirpparilta löytämääni kirjaa, Henning Karström, Oikea ravinto - terveytemme perusta vuodelta 1978. Sivulla 151 mainittiin raakojen perunoiden syöminen. Tämä kirja oli aika lailla yksi yhteen kokokasvisruokavalion kannalla, ja oli mielenkiintoista selattavaa sikäli. Reseptkirja tämä ei ollut, ja itse en nyt tähän hätään jaksanut ihan lukemalla lukea. Lähdeluettelo oli, ja mainintoja jotka pystyy toki halutessaan selvittämään jälkeenkin päin, että mitä on ollut tekstien takana. Kirjoittaja on A. I. Virtasenkin kanssa työskennellyt entinen tutkija. Löytyi Wikipediastakin ja esimerkiksi artikkeli Kemiamedian sivulla https://www.kemiamedia.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem411_karstrom.pdf . Kirjassa oli tarina miten joku henkilö/henkilöitä oli parantunut ja ollut poikkeuksellisen terveenä, ja piti tapanaan syödä raakaa perunaa. Jos ei kirjan mainintojen alkuperää ja paikkansapitävyyttä jaksa tarkkaan selvittää, niin ne ovat ainakin itselleni vähintäänkin tarinoita joiden parissa voin hankkia ideoita. Pääasia kuitenkin jos tietää, etteivät kertomuksista saadut ideat vaarallisiakaan pitäisi olla. Uusia vihanneskokeiluita voi aloittaa aina pienellä määrällä, ettei ruuansulatuselimistöä yllätetä liian pahasti. Testasin raakaa perunaa syödä, ja ei tullut mahakaan kipeäksi. Ainakin se oli hyvää. Harvoin on tullut jostain syystä mieleen syödä raakana perunaa, eikä sitä varmaan paljoa tarvitakaan.

Kysyin Googlelta voiko raakaa perunaa syödä, ja hakutuloksissa oli mm. kirjaston vastaus. https://www.kirjastot.fi/kysy/voiko-perunaa-syoda-raakana-keittamattomana?language_content_entity=fi

Ihan miten vaan, mutta olen joskus miettinyt että jos perunoissa on C-vitamiinia, miten sille käy kuumentaessa. Jääkö tarpeeksi? Mitäänhän ei pidä uskoa, mitä lukee, ja omien ravinto"tutkimusten" haitoistahan varoitellaan jatkuvasti. Joten turhaa edes selitän tästä asiasta mitään kun en tiedä, mutta itse ajattelin että tarvitseeko espanjalaisia satsumoita välttämättä, jos haluaakin siirtyä perunoihin? 

Iltatee kera satsumoiden, muffinien ja kaurapuurorieskojen. Ruustinnan salaattia.
Muffineihin laitoin omenaa sitruunan sijaan, ja omenasoseen tilalla banaania. Omenan palat kiehautin ensin. Ja paljon rusinoita ja taatelia. Sekä puoliteelusikallista kanelia!


Satsumat kyllästyttävät minua muutamasta eri syystä. Ensinnäkin ne ovat välillä niin pahoja, että irvistystä pukkaa syödessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin maistaa. Samoin on myös kotimaisten omenoiden laita, mutta ne sentään ovat kotimaisia. Toisekseen satsumoiden ja mandariinien kuoret haisevat imelälle roskiksessa, ja kyllästyttää se.
Kolmanneksi, ne tuodaan Espanjasta tai muualta ja jos suosii enemmän kotimaisuutta, niin olisi kiva edes teoriassa tietää, ettei niillä tee varsinaisesti mitään täällä, jossa kasvatetaan tosi paljon perunaa. 

Välillä on kiva ostaa värin ja ilon vuoksi mitä sattuu, välillä tulee pohdittua jotain syitä ostoksille. Voi mennä niinkin päin, että ostos tulee ensin, sitten vasta keksitään syy.

Kotimaiset omenat sopivat usein kaurapuuron kanssa, vaikka niitä sellaisenaan olisi vaikea syödä. Laitan kanelia, sokeria, omenoita, ja pakkasesta ehkä jotain marjaa kuten puolukka.
Nämä omenat olivat siinä rajalla, joku toinen voi tykätä hyvinkin. En kirjoita nyt omena-arvostelua, koska makuja on yhtä monta kuin syöjiäkin. Sen tiedän, että jos omenan lajikuvauksessa käytetään sanaa maukas enemmän, kuin makea, niin maukas tuppaa tarkoittamaan etten tule pystymään kokonaista omenaa syömään.

Näin siinä tuppaa käymään. Pakastimeen, ja muffinsseihin tai jotain.

Kaurapuurorieskoista on alkanut tulla aika mahtavia. Aineksia en mittaile, mutta vuoron perään vettä ja ruisjauhoja. Ripautin kuivahiivaakin, jospa se vähän maustaa, vaikka en ihan alkanut kohottamaankaan näitä. Joka kerta parempia. Salaisuus on riittävän löysä taikina, ja jauholautasella pyöräytys josta saa rakenteen vasta.



Tästä pitää tehdä resepti uudelleen, tarkentaa eri makaronimäärillä ja mitoillakin. Tuolta löytyy 2021 kalenteriluukusta se ohje, minkä mukaan tein suunnilleen, mutta laitoin reilusti makaronia. Kaalia, lanttua ja kikherneitä. Tosi hyvä ruoka.
En kokannut tätä kotona, vaan tässä oli kyseessä risusavottaväen muonittaminen. Risusavotta, terveisiä niille jotka on olleet, on joskus sitä että päivä ei pääty ennen kuin jokainen risu on kerätty, vaikka sitten otsalampun valossa. Siksi se onkin nyt tehtynä pois. Nälkä oli sen mukainen, ja taukoja kolmen tunnin välein vähintään. Ruoka ei vienyt toimintakykyä, mutta kyllä leipäkin oli hyvä lisä kevyen ruuan kanssa.


Kokkasin ruuan niistä aineksista, mitä oli käsillä. Tuli niin hyvää, että maistui muillekin kuin kokokasvisruokailijoille. Nyt kun oli muitakin syömässä, saatoin laittaa reilummin soijakastiketta, ketsuppia ym. Mutta soijakastiketta en laittanut yli ruokalusikan mittaa vieläkään. Suolaa saa lisätä purkista jokainen itsekin, ja mausteilla koitan maustaa pääasiassa ensin.

Perunamuusi Afra -perunoista, punaisen pussin. Tosi hyvä muusi tuli, perunoiden keitinvesi nesteenä. Ja keitin spagetitkin. Nekin ovat täyttävää ruokaa, jos ei muusi riitä.

Mitähän muita lokakuun loppupuolen ruokaideoita? Ainiin, peltileipä


Tein vaaleampiin jauhoihin, eli hiivaleipäjauhoihin osittain, ettei tarvitse lähteä ostamaan lisää jauhoja. 
Ja tulee helpposyöntinen leipä. Joku kerran valitti, että ei pidä tämän rakenteesta. Tämä onkin vähän kostea ja mehevä, toiset tykkäävät enemmän kuivemmasta. Tällä kertaa kohotin sitä vartin ja sitten vasta huomasin hiivan unohtuneen. Jouduin kaapimaan taikinan takaisin kulhoon, ja sekoittamaan hiivan ja kohottamaan uusiksi. Silti onnistui. 

0,5 litraa lämpöistä vettä
1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa, tai yksi valmis pussi kuivahiivaa*
1-2 dl kaurahiutaleita
1 - 2 dl grahamjauhoja
hiivaleipävehnäjauhoja

Loraus siirappia tai ripaus sokeria. Suolaa oman maun mukaan.

Loput jauhot hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes sopiva löysähkö taikina. Kohotus 20 min, paisto uunissa 200 asteessa noin vartti. 

Peltileipä aamulla heti ensitöiksi helposti ja nopeasti, ja koko päivän voi nakertaa siitä. Illalla loput pakkaseen tai jääkaappiin. Peltileipä on hyvä idea myös talkooväelle tai muuten jos pitää nopeasti saada leipä aikaan, eikä ole aikaa pyöritellä sämpylöitä. Valmis peltileipä astiassaan on hyvä vaikka viedä jonnekin, missä tarvitaan leipää. 
*)kokeilin nyt 2 tl kuivahiivaa / 5 dl vettä. kohosi se. Onkohan 1,5 rkl turhan paljon hiivaa?  1rkl? Aina kannattaa kyseenalaistaa reseptejä, mutta liian vähän, niin ei kohoa.


Porkkanoita haudutuspataan pikottuna, jauhelihamaustetta ja mustapippuria. Riisiä, punaisia linssejä ja perunoita, persiljaa kun porkkanat ovat kypsiä. Tarpeeksi vettä. Sitten tulisia maustekastikkeita ja loraus paseerattua tomaattia. Kiva perusruoka. Vähän kuten linssit ja riisi, helppo ruoka. Siinä oli vihreitä linssejä tosin.


Ok. Lokakuu on taputeltu, pitää muuttaa tämän postauksen päivämäärä myöhemmin lokakuuksi. Nythän on jo marraskuu. Epäilyttää muistinko varmasti kaikki ostokset, kun meni vain 7 euroa (ruokakauppaan siis), ja muutenkin näin vähän tässä kuussa eli 79 €, mutta lisään marraskuun puolelle jos löytyy jokin maustepussi vielä jostain, tai jos huomaan laskuvirheitä.


Lokakuun alussa oli näin kivoja aamuja, ja komeita auringonnousuja varsinkin. Nythän on jo lunta maassa. Lumi varmaan sulaa vielä ensi viikolla.



Lokakuu 4, 7 €



Kommentit

  1. Hukkasinkohan kommenttini? Noh, tässä uusiks eli kiitos vinkeistä, tämä ohje on hauskin: ” Valmis peltileipä astiassaan on hyvä vaikka viedä jonnekin, missä tarvitaan leipää.” 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :D Et hukannut, tämä blogialusta vaan ei näytä kommenttia heti, ennen kuin tulee sähköpostiini ilmoitus josta hyväksyn kommentin. Se on siksi että pystyy estämään roskapostit. Kiitos kommentista, sehän on aivan parasta jos saa ruokaideoista sekä huvia että hyötyä :D

      Poista
  2. Joo hyvä, ihmettelin vaan kun ei tullut Captha-jumppaa, kuten siinä luki.

    VastaaPoista
  3. Finelistä löytyy, että keittämätön peruna sisältää 10mg/100g C-vitamiinia. Keitetty sisältää 6.5, joten saa syödä 1.5kg naisten 95mg suositukseen. Omena sisältää vain 5mg, ja mandariini 33mg. Paprika 185, mustaherukka 120, parsakaali 65 (keitetty 42), appelsiini 51.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun laitoit hyvää tietoa ! Tuo 1,5 kg kuulostaa ihan syötävissä olevalta määrältä, jos haluaisi nimenomaan keitetyllä perunalla varmistaa C-vitamiinin. Terveyskirjaston sivulla oli, että 10 mg päivässä C-vitamiinia riittää jo keripukin ehkäisyyn. Yhdellä keittämättömällä perunalla päivässä pysyisi keripukki poissa. 3-4 kpl raakaa perunaa vastaisi yhtä mandariinia, ja kuulostaa vähän paljolta näin äkkiseltään syötäväksi. Lantussa 100g oli Finelin mukaan (kirjauduin nyt itsekin sinne katsomaan) oli 45,6 mg C-vitamiinia, nauriissa100g 22.9 mg. Nauris ei ole siis yhtä tehokas kuin mandariini, mutta lanttu on tehokkaampi. Mustaherukka näkyy tosiaan olevan tehokas C-vitamiinin saannin kannalta. 1,5 dl tuotti 96 mg.

      Poista
    2. Perunan keittämisessä varmaan on C.vitamiinin kannalta edellytys että ei keitä yli sen suositellun keittoajan tai ainakin ottaa heti vedestä pois kun peruna on kypsää, muttei ylikypsää. Höyrytys saattaisi olla vielä parempi tapa kypsentää, kuin keittäminen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...