Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika. 

Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana.




Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 =0,90 €



Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 €


Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 €





Ruukkupersilja 1,07 €
Ruustinnan salaatti 1,79 €

Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla.

= 1,69  €
Kauramaito Prismasta.

Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7 , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekehä pään päällä, ja silti salaa syö prosessoitua pikaruokaa.

Ruokakuluina en pidä sen takia, koska patonki ei korvannut edes ateriaa, vaan söin huvikseni. 7,90 € voidaan ajatella olevan myös istumapaikan hinta ostoskeskuksessa. Istumapaikan sieltä löytäisi varmaan ilmaiseksikin, tai vaikka kahvin hinnalla mutta no. Olkoon mikä on.


= 7,9 €

Tarjonta oli vaihtunut ja seitanpatonkia ei ollut enää, mutta löytyi vegaaninen tofupatonki, Tofuskagen. 
Ei ole kokokasvisruokaa, sisältää varmasti öljyä tuon majoneesi ja sitä rataa. Viimeksi söin samanlaisen kesällä, ja silloin kirjoittelinkin jotain tästä ulkonasyömisen problematiikasta. Ei analysoida nyt uusiksi. Kuvassa kesän seitanpatonki, koska unohdin ottaa uuden kuvan.

Ruokakauppaan olisi voinut mennä enemmänki rahaa. Välillä käväisi jopa korissa jokin ostos, jonka laitoin takaisin kun muistin, että niin kauan kun on yksikin porkkana vihanneslokerossa, niin vitamiinit ovat kasassa. Tai muutamakin omena lokerossa. Tai peruna. Jopa raaka perunahan pitäisi olla hyvä C-vitamiinin tarpeeseen. Pakkasesta löytyi kaksi isoa rasiaa, 0,75 l, linssikastiketta jossa oli paljon vihanneksia. Ei tarvinnut siis paljoa kokatakaan.

Lueskelin kirpparilta löytämääni kirjaa, Henning Karström, Oikea ravinto - terveytemme perusta vuodelta 1978. Sivulla 151 mainittiin raakojen perunoiden syöminen. Tämä kirja oli aika lailla yksi yhteen kokokasvisruokavalion kannalla, ja oli mielenkiintoista selattavaa sikäli. Reseptkirja tämä ei ollut, ja itse en nyt tähän hätään jaksanut ihan lukemalla lukea. Lähdeluettelo oli, ja mainintoja jotka pystyy toki halutessaan selvittämään jälkeenkin päin, että mitä on ollut tekstien takana. Kirjoittaja on A. I. Virtasenkin kanssa työskennellyt entinen tutkija. Löytyi Wikipediastakin ja esimerkiksi artikkeli Kemiamedian sivulla https://www.kemiamedia.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem411_karstrom.pdf . Kirjassa oli tarina miten joku henkilö/henkilöitä oli parantunut ja ollut poikkeuksellisen terveenä, ja piti tapanaan syödä raakaa perunaa. Jos ei kirjan mainintojen alkuperää ja paikkansapitävyyttä jaksa tarkkaan selvittää, niin ne ovat ainakin itselleni vähintäänkin tarinoita joiden parissa voin hankkia ideoita. Pääasia kuitenkin jos tietää, etteivät kertomuksista saadut ideat vaarallisiakaan pitäisi olla. Uusia vihanneskokeiluita voi aloittaa aina pienellä määrällä, ettei ruuansulatuselimistöä yllätetä liian pahasti. Testasin raakaa perunaa syödä, ja ei tullut mahakaan kipeäksi. Ainakin se oli hyvää. Harvoin on tullut jostain syystä mieleen syödä raakana perunaa, eikä sitä varmaan paljoa tarvitakaan.

Kysyin Googlelta voiko raakaa perunaa syödä, ja hakutuloksissa oli mm. kirjaston vastaus. https://www.kirjastot.fi/kysy/voiko-perunaa-syoda-raakana-keittamattomana?language_content_entity=fi

Ihan miten vaan, mutta olen joskus miettinyt että jos perunoissa on C-vitamiinia, miten sille käy kuumentaessa. Jääkö tarpeeksi? Mitäänhän ei pidä uskoa, mitä lukee, ja omien ravinto"tutkimusten" haitoistahan varoitellaan jatkuvasti. Joten turhaa edes selitän tästä asiasta mitään kun en tiedä, mutta itse ajattelin että tarvitseeko espanjalaisia satsumoita välttämättä, jos haluaakin siirtyä perunoihin? 

Iltatee kera satsumoiden, muffinien ja kaurapuurorieskojen. Ruustinnan salaattia.
Muffineihin laitoin omenaa sitruunan sijaan, ja omenasoseen tilalla banaania. Omenan palat kiehautin ensin. Ja paljon rusinoita ja taatelia. Sekä puoliteelusikallista kanelia!


Satsumat kyllästyttävät minua muutamasta eri syystä. Ensinnäkin ne ovat välillä niin pahoja, että irvistystä pukkaa syödessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin maistaa. Samoin on myös kotimaisten omenoiden laita, mutta ne sentään ovat kotimaisia. Toisekseen satsumoiden ja mandariinien kuoret haisevat imelälle roskiksessa, ja kyllästyttää se.
Kolmanneksi, ne tuodaan Espanjasta tai muualta ja jos suosii enemmän kotimaisuutta, niin olisi kiva edes teoriassa tietää, ettei niillä tee varsinaisesti mitään täällä, jossa kasvatetaan tosi paljon perunaa. 

Välillä on kiva ostaa värin ja ilon vuoksi mitä sattuu, välillä tulee pohdittua jotain syitä ostoksille. Voi mennä niinkin päin, että ostos tulee ensin, sitten vasta keksitään syy.

Kotimaiset omenat sopivat usein kaurapuuron kanssa, vaikka niitä sellaisenaan olisi vaikea syödä. Laitan kanelia, sokeria, omenoita, ja pakkasesta ehkä jotain marjaa kuten puolukka.
Nämä omenat olivat siinä rajalla, joku toinen voi tykätä hyvinkin. En kirjoita nyt omena-arvostelua, koska makuja on yhtä monta kuin syöjiäkin. Sen tiedän, että jos omenan lajikuvauksessa käytetään sanaa maukas enemmän, kuin makea, niin maukas tuppaa tarkoittamaan etten tule pystymään kokonaista omenaa syömään.

Näin siinä tuppaa käymään. Pakastimeen, ja muffinsseihin tai jotain.

Kaurapuurorieskoista on alkanut tulla aika mahtavia. Aineksia en mittaile, mutta vuoron perään vettä ja ruisjauhoja. Ripautin kuivahiivaakin, jospa se vähän maustaa, vaikka en ihan alkanut kohottamaankaan näitä. Joka kerta parempia. Salaisuus on riittävän löysä taikina, ja jauholautasella pyöräytys josta saa rakenteen vasta.



Tästä pitää tehdä resepti uudelleen, tarkentaa eri makaronimäärillä ja mitoillakin. Tuolta löytyy 2021 kalenteriluukusta se ohje, minkä mukaan tein suunnilleen, mutta laitoin reilusti makaronia. Kaalia, lanttua ja kikherneitä. Tosi hyvä ruoka.
En kokannut tätä kotona, vaan tässä oli kyseessä risusavottaväen muonittaminen. Risusavotta, terveisiä niille jotka on olleet, on joskus sitä että päivä ei pääty ennen kuin jokainen risu on kerätty, vaikka sitten otsalampun valossa. Siksi se onkin nyt tehtynä pois. Nälkä oli sen mukainen, ja taukoja kolmen tunnin välein vähintään. Ruoka ei vienyt toimintakykyä, mutta kyllä leipäkin oli hyvä lisä kevyen ruuan kanssa.


Kokkasin ruuan niistä aineksista, mitä oli käsillä. Tuli niin hyvää, että maistui muillekin kuin kokokasvisruokailijoille. Nyt kun oli muitakin syömässä, saatoin laittaa reilummin soijakastiketta, ketsuppia ym. Mutta soijakastiketta en laittanut yli ruokalusikan mittaa vieläkään. Suolaa saa lisätä purkista jokainen itsekin, ja mausteilla koitan maustaa pääasiassa ensin.

Perunamuusi Afra -perunoista, punaisen pussin. Tosi hyvä muusi tuli, perunoiden keitinvesi nesteenä. Ja keitin spagetitkin. Nekin ovat täyttävää ruokaa, jos ei muusi riitä.

Mitähän muita lokakuun loppupuolen ruokaideoita? Ainiin, peltileipä


Tein vaaleampiin jauhoihin, eli hiivaleipäjauhoihin osittain, ettei tarvitse lähteä ostamaan lisää jauhoja. 
Ja tulee helpposyöntinen leipä. Joku kerran valitti, että ei pidä tämän rakenteesta. Tämä onkin vähän kostea ja mehevä, toiset tykkäävät enemmän kuivemmasta. Tällä kertaa kohotin sitä vartin ja sitten vasta huomasin hiivan unohtuneen. Jouduin kaapimaan taikinan takaisin kulhoon, ja sekoittamaan hiivan ja kohottamaan uusiksi. Silti onnistui. 

0,5 litraa lämpöistä vettä
1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa, tai yksi valmis pussi kuivahiivaa*
1-2 dl kaurahiutaleita
1 - 2 dl grahamjauhoja
hiivaleipävehnäjauhoja

Loraus siirappia tai ripaus sokeria. Suolaa oman maun mukaan.

Loput jauhot hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes sopiva löysähkö taikina. Kohotus 20 min, paisto uunissa 200 asteessa noin vartti. 

Peltileipä aamulla heti ensitöiksi helposti ja nopeasti, ja koko päivän voi nakertaa siitä. Illalla loput pakkaseen tai jääkaappiin. Peltileipä on hyvä idea myös talkooväelle tai muuten jos pitää nopeasti saada leipä aikaan, eikä ole aikaa pyöritellä sämpylöitä. Valmis peltileipä astiassaan on hyvä vaikka viedä jonnekin, missä tarvitaan leipää. 
*)kokeilin nyt 2 tl kuivahiivaa / 5 dl vettä. kohosi se. Onkohan 1,5 rkl turhan paljon hiivaa?  1rkl? Aina kannattaa kyseenalaistaa reseptejä, mutta liian vähän, niin ei kohoa.


Porkkanoita haudutuspataan pikottuna, jauhelihamaustetta ja mustapippuria. Riisiä, punaisia linssejä ja perunoita, persiljaa kun porkkanat ovat kypsiä. Tarpeeksi vettä. Sitten tulisia maustekastikkeita ja loraus paseerattua tomaattia. Kiva perusruoka. Vähän kuten linssit ja riisi, helppo ruoka. Siinä oli vihreitä linssejä tosin.


Ok. Lokakuu on taputeltu, pitää muuttaa tämän postauksen päivämäärä myöhemmin lokakuuksi. Nythän on jo marraskuu. Epäilyttää muistinko varmasti kaikki ostokset, kun meni vain 7 euroa (ruokakauppaan siis), ja muutenkin näin vähän tässä kuussa eli 79 €, mutta lisään marraskuun puolelle jos löytyy jokin maustepussi vielä jostain, tai jos huomaan laskuvirheitä.


Lokakuun alussa oli näin kivoja aamuja, ja komeita auringonnousuja varsinkin. Nythän on jo lunta maassa. Lumi varmaan sulaa vielä ensi viikolla.



Lokakuu 4, 7 €



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k