Tämä voisi olla mainio alkuruoka.
Mainio tapa saada lehtivihreitä vihanneksia lisättyä päivään.
Tätä keittoa voisi myös tuunata parsakaalilla tai raikkaan vihreillä pakasteherneillä.
Kirjan nimi on "Pula-ajan ruokaohjeita", Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen.Ohje "Nokkosmaitokeitto" sivulta 16, ohje nro 44.
- 1/4 - 1/2 kg nokkosia vaihdoin pinaatiksi
- 1/2 l vettä laitoin litran nestettä
- 1 1/2 l kuorittua maitoa vaihdoin kauramaidoksi
- 3 rkl ohra- tai vehnäjauhoja grahamjauhoja
- suolaa
- sokeria
- 1 tl voita jätin pois
Tein kauramaidon itse, vaikka minulla olisi ollut Oatlya kaapissa. Halpa ruoka kallistuu heti kahdella eurolla, jos lisätään purkissa ostettu kauramaito.
Laitoin teelusikan kärjelliset suolaa ja sokeria.
Kauramaito jota myydään kaupassa, sisältää aina vähän suolaa. Siitä ja lisätystä rasvasta tulee täyteläisyys.
Siksi suola ja sokeri ovat hyvä, jos ei laita rasvaa.
Kaksi desiä kaurahiutaleita kylmään veteen. Laitoin ensin vain puoli litraa vettä, jotta tätä olisi helpompi käsitellä.
Surautin sauvasekoittimella.
Lisäsin loput vedet, niin että tuli se litra täyteen.
Tämä oli herkässä palaa pohjaan. Levy sai olla tosi pienellä.
Siirsin kattilan välillä pois levyltä, että liemi rauhoittuu ja lakkaa tekemästä kelmua pohjaan.
Lisäsin pinaatit vasta 20 minuutin jälkeen, ettei niistä lähde vitamiinit kypsyttämisen myötä. Vielä meni hetki sulatella pinaatit ja kuumentaa keitto uudelleen.
En ollut pinaatin määrästä yhtään varma. Laitoin kouralla pakastepussista muutaman pallon.
Kokeilin toiseen lautaselliseen mustapippuria, toiseen valkopippuria. Mielestäni valkopippuri sopi tähän paremmin, tosin ei mustapippurikeittokaan pahaa ollut.
Suolaa ja sokeria oli, ja lisäsin vähän lautasellakin. Hyvältä maistui. Kannattaa kokeilla tätä keittoa.
Edullinen kokeilu. Pinaattipussi alle puoli euroa, jauhoja alle puoli desiä, ja ripaukset mausteita. Kaurahiutaleita pari desiä kauramaitoa varten.
3 rkl grahamjauhoja finelin mukaan sisälsi alle 100 kcal energiaa, joka on tosi vähän, ainakin pääruuaksi ajatellen.
Yhteistä pula-ajan resepteille ja tälle WFPB - ruokavaliolle on, että pitää korvata ainesosia, ja etsiä tapoja ratkaista ruuanlaitto.
Ideat kauppalaskun pienentämiseksi voivat olla tervetulleita aina.
Marja Helaakoski-Tuomisen Pula-ajan keittokirjasta löysin listan eri viljatuotteiden kypsymisajoista. Siellä sanottiin tummista graham-jauhoista, että niiden kypsymisaika olisi noin 20-40 minuuttia.
Lisäksi sanottiin, että jauhot kypsyvät nopeampaa vedessä, kuin maidossa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle