Siirry pääsisältöön

WFPB - Peltileipä - rasvaton ja (melkein) täysjyvä

Peltileivästä löytyy paljon hyviä ohjeita, jotka ovat hyvin puntaroituja ja sisältävät onnistumisen valttikortit. 

Päätin nyt kuitenkin esittää oman versioni peltileivästä, koska kun aloitin tällä WFPB-ruokavaliolla, moni tuttu kysyi "Saatko sinä nyt syödä enää leipää?".

Vastaus on, että saahan sitä syödä, koska kukaan ei ole kieltänyt, ja itsehän sitä päättää, mitä syö. Täysjyväviljathan ovat suositeltavia, ja kuuluvat ruokavalioon. Hiivaleipäjauho ei ole yhtä kuitupitoista kuin täysjyväjauho, joskus käytän sitäkin pehmentämään leipää.  Valintakysymys, että kuinka tarkka haluaa olla. Voi tehdä ilman hiivaleipäjauhojakin ks täysjyväversio

Pitää nyt näyttää millaista leipää opettelin tekemään ensin. Yksi eroavaisuus tässä moneen peltileipäreseptiin nähden on se, että en laita öljyä. 

Kun aloimme veljeni Tacklen kanssa aikoinaan selvittää, että kannattaako syödä leipää vai ei, terveyden ja painon pudotuksien kannalta, niin tulimme jostain syystä siihen tulokseen, että kaupan valmisleipä ei käynyt päinsä. Tarkalla ruokavaliolla.

Kaupan leivissä olisi täysjyvävaihtoehtoja, vähäsuolaisia vaihtoehtoja, rasvattomia vaihtoehtoja ja vaikka mitä, mutta tämä oli alkuvaiheessa lopputulema. Enkä tarkkaan muista enää, miksi tällaiseen tulokseen tulimme. Evääksi pystyi harkitsemaan ostettua täysjyväleipää, tai näkkäriä, jos oma eväsleipäpussi jäisi lähtiessä hattuhyllylle kököttämään. Siinä tilanteessa kaikki keinot lienevät parempia, kuin olla nälissään koko päivä.

Yksi syy ostoleivästä luopumiseen taisi olla niiden sisältämä suolan määrä. Toinen syy, nyt kun miettii, itselläni on se, ettei moni ennen hyvänä leipänä pitämäni leipälajike oikein maistunut, kun en laittanut enää voita tai juustoa päälle. Siirtymävaiheessa varsinkin; leipä ei ollut hyvää ilman päällisiä kun oli tottunut juustoihin ja makkaroihin. Pikku hiljaa kun tottui vähäsuolaisempaan ruokaan, ja alkoi keksiä myös erilaisia leivänpäällisiä, niin on joitakin kaupan leipiä tullut ostettua välillä.

Joten tehdään itse peltileipä. Ei tarvitse sotkea käsiä ja vaivata taikinaa. Hävikki on pientä, koska puoli peltiä menee melkein samana iltana, ja loput pakastetaan. 

Omaan leipäänsä saa laittaa täsmälleen niin vähän tai paljon suolaa tai sokeria, kuin katsoo parhaaksi. Myöskin saa laittaa niin täysjyväviljaa kuin ikinä haluaa, tai olla laittamatta jos ei halua. Puhumattakaan öljystä jota ei lisätä, jolloin sitäkään ei tule piilorasvana.

Koska se on vastaleivottua, sehän maistuu aina hyvältä, vaikka ei olisikaan makkaraa, juustoa ja voita enää mitä laittaa päälle. 

Valitaan ensin jauhokaapista mahdollisimman puhtaat ja täydelliset raaka-aineet. 

0,5 litraa hiivalle sopivan lämpöistä vettä
1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa, tai yksi valmis pussi kuivahiivaa (ei noin iso, mitä tuossa kuvassa. Se on puolen kilon pussi)
2 desiä kaurahiutaleita
1 - 2 desiä grahamjauhoja
loput jauhot hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes on sopiva taikina.
Loraus siirappia tai ripaus sokeria. Suolaa oman maun mukaan.

Lisätään hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina on löysähköä, mutta taikinamaista, ja jonka voi kaataa vuokaan kaapimen avustuksella. Kohotus 20 min, paisto uunissa 200 asteessa vartti.

Tämä vuoka oli pohjasta n. 27 cm pitkä ja 22 cm leveä. Levitin taikinan kohti reunoja. En voidellut vuokaa millään rasvalla. 
Ripottelin ja taputtelin jauhoa päälle. Liikaa meni. Mutta ei niitä ylimääräisiä enää oikein saanut pois.
Jauhoja laitoin taikinan päälle siksi, ettei se tarkerru leivinpaperiin, jonka laitoin päälle nostatuksen ajaksi. Vuokaan kannattaisi laittaa myös leivinpaperi, ja sen jälkeen vasta taikina. Uunin laitoin tässä kohtaa kuumumaan 200 asteiseksi, ja tämän siihen hellalle nousemaan.
Se nousi tosi nopeasti. Varmastikaan ei mennyt mitään puolta tuntia. Korkeintaan 15- 20 minuuttia, ja se oli jo näin pullea. Laitoin uuniin, koska ei sen tästä enempää varmastikaan kuulu nousta..
Tämä oli vartissa valmista. Paistoaika riippuu monesti vähän uunistakin, ja monesta asiasta, että miten asiat paistuvat, mutta tämä oli jo vartissa näin hyvä, ja otin uunista. Se oli jo reunoista irronnut ja käpertynyt. Haarukalla olisin voinut pistää sitä ja kokeilla keskeltä, mutta tällä kertaa luotin silmämääräiseen arvioon. 

Aika hyvä. Sen verran ohut, että sen voi halkaista ja puolikkaat mahtuvat leivänpaahtimeen. Jauhoa on päällä melkoiset kinokset, mutta on tämä silti yksi parhaiten onnistuneita peltileipiäni. Perhealbumissa on tallessa niitä noloimpia otoksia. 

Tämä on harjoittelun tulos, että voin kesken kaiken yhtäkkiä laittaa peltileivän, eikä tarvitse tehdä siitä mitään isoa projektia. Saavutus varsinkin, kun olen suurimman osan elämästäni syönyt kaupan leipää, eikä ole tullut niin harjoiteltua.

Se mikä lopulta ajoi tällaiseen vaivannäköön on, että leipää on kuitenkin niin hyvä ottaa evääksi, ja  keittoruokien kanssa leipä sopii.

Suolaakin laitan, mutta verraten vähän, koska ei sitä mene nykyään edes kokonaista teelusikallista. Leipä on kuitenkin niitä ruokia, mitä en ole oppinut syömään kokonaan ilman suolaa.

Leipään on kiva laittaa sinappia ja tuorekurkkua päälle. Kaikissa sinapeissa ei ole lisättyä suolaa. Maustekurkuissa voi olla n. 3 %. Vaihtelee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Porkkana - perunasosekeitto

Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa. Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä. Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.  Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan. Ainekset: Porkkanaa Perunaa Punaisia kuivattuja linssejä. vettä Porkkanat voi kuoria, ottaa päät pois, ja paloitella suurpiirteisesti. En käyttänyt pilkkomiseen paljoa  aikaa tai vaivaa. Kannattaa laittaa porkkanat ensin, keittää vähän aikaa, ja lisätä sitten linssit ja perunat. Koska voi olla, että porkkanat tarvitsevat pitemmän keittoajan kuin perunat. Ainekset on hyvä keittää hyvin, mut...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...