Siirry pääsisältöön

WFPB - Peltileipä - rasvaton ja (melkein) täysjyvä

Peltileivästä löytyy paljon hyviä ohjeita, jotka ovat hyvin puntaroituja ja sisältävät onnistumisen valttikortit. 

Päätin nyt kuitenkin esittää oman versioni peltileivästä, koska kun aloitin tällä WFPB-ruokavaliolla, moni tuttu kysyi "Saatko sinä nyt syödä enää leipää?".

Vastaus on, että saahan sitä syödä, koska kukaan ei ole kieltänyt, ja itsehän sitä päättää, mitä syö. Täysjyväviljathan ovat suositeltavia, ja kuuluvat ruokavalioon. Hiivaleipäjauho ei ole yhtä kuitupitoista kuin täysjyväjauho, joskus käytän sitäkin pehmentämään leipää.  Valintakysymys, että kuinka tarkka haluaa olla. Voi tehdä ilman hiivaleipäjauhojakin ks täysjyväversio

Pitää nyt näyttää millaista leipää opettelin tekemään ensin. Yksi eroavaisuus tässä moneen peltileipäreseptiin nähden on se, että en laita öljyä. 

Kun aloimme veljeni Tacklen kanssa aikoinaan selvittää, että kannattaako syödä leipää vai ei, terveyden ja painon pudotuksien kannalta, niin tulimme jostain syystä siihen tulokseen, että kaupan valmisleipä ei käynyt päinsä. Tarkalla ruokavaliolla.

Kaupan leivissä olisi täysjyvävaihtoehtoja, vähäsuolaisia vaihtoehtoja, rasvattomia vaihtoehtoja ja vaikka mitä, mutta tämä oli alkuvaiheessa lopputulema. Enkä tarkkaan muista enää, miksi tällaiseen tulokseen tulimme. Evääksi pystyi harkitsemaan ostettua täysjyväleipää, tai näkkäriä, jos oma eväsleipäpussi jäisi lähtiessä hattuhyllylle kököttämään. Siinä tilanteessa kaikki keinot lienevät parempia, kuin olla nälissään koko päivä.

Yksi syy ostoleivästä luopumiseen taisi olla niiden sisältämä suolan määrä. Toinen syy, nyt kun miettii, itselläni on se, ettei moni ennen hyvänä leipänä pitämäni leipälajike oikein maistunut, kun en laittanut enää voita tai juustoa päälle. Siirtymävaiheessa varsinkin; leipä ei ollut hyvää ilman päällisiä kun oli tottunut juustoihin ja makkaroihin. Pikku hiljaa kun tottui vähäsuolaisempaan ruokaan, ja alkoi keksiä myös erilaisia leivänpäällisiä, niin on joitakin kaupan leipiä tullut ostettua välillä.

Joten tehdään itse peltileipä. Ei tarvitse sotkea käsiä ja vaivata taikinaa. Hävikki on pientä, koska puoli peltiä menee melkein samana iltana, ja loput pakastetaan. 

Omaan leipäänsä saa laittaa täsmälleen niin vähän tai paljon suolaa tai sokeria, kuin katsoo parhaaksi. Myöskin saa laittaa niin täysjyväviljaa kuin ikinä haluaa, tai olla laittamatta jos ei halua. Puhumattakaan öljystä jota ei lisätä, jolloin sitäkään ei tule piilorasvana.

Koska se on vastaleivottua, sehän maistuu aina hyvältä, vaikka ei olisikaan makkaraa, juustoa ja voita enää mitä laittaa päälle. 

Valitaan ensin jauhokaapista mahdollisimman puhtaat ja täydelliset raaka-aineet. 

0,5 litraa hiivalle sopivan lämpöistä vettä
1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa, tai yksi valmis pussi kuivahiivaa (ei noin iso, mitä tuossa kuvassa. Se on puolen kilon pussi)
2 desiä kaurahiutaleita
1 - 2 desiä grahamjauhoja
loput jauhot hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes on sopiva taikina.
Loraus siirappia tai ripaus sokeria. Suolaa oman maun mukaan.

Lisätään hiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina on löysähköä, mutta taikinamaista, ja jonka voi kaataa vuokaan kaapimen avustuksella. Kohotus 20 min, paisto uunissa 200 asteessa vartti.

Tämä vuoka oli pohjasta n. 27 cm pitkä ja 22 cm leveä. Levitin taikinan kohti reunoja. En voidellut vuokaa millään rasvalla. 
Ripottelin ja taputtelin jauhoa päälle. Liikaa meni. Mutta ei niitä ylimääräisiä enää oikein saanut pois.
Jauhoja laitoin taikinan päälle siksi, ettei se tarkerru leivinpaperiin, jonka laitoin päälle nostatuksen ajaksi. Vuokaan kannattaisi laittaa myös leivinpaperi, ja sen jälkeen vasta taikina. Uunin laitoin tässä kohtaa kuumumaan 200 asteiseksi, ja tämän siihen hellalle nousemaan.
Se nousi tosi nopeasti. Varmastikaan ei mennyt mitään puolta tuntia. Korkeintaan 15- 20 minuuttia, ja se oli jo näin pullea. Laitoin uuniin, koska ei sen tästä enempää varmastikaan kuulu nousta..
Tämä oli vartissa valmista. Paistoaika riippuu monesti vähän uunistakin, ja monesta asiasta, että miten asiat paistuvat, mutta tämä oli jo vartissa näin hyvä, ja otin uunista. Se oli jo reunoista irronnut ja käpertynyt. Haarukalla olisin voinut pistää sitä ja kokeilla keskeltä, mutta tällä kertaa luotin silmämääräiseen arvioon. 

Aika hyvä. Sen verran ohut, että sen voi halkaista ja puolikkaat mahtuvat leivänpaahtimeen. Jauhoa on päällä melkoiset kinokset, mutta on tämä silti yksi parhaiten onnistuneita peltileipiäni. Perhealbumissa on tallessa niitä noloimpia otoksia. 

Tämä on harjoittelun tulos, että voin kesken kaiken yhtäkkiä laittaa peltileivän, eikä tarvitse tehdä siitä mitään isoa projektia. Saavutus varsinkin, kun olen suurimman osan elämästäni syönyt kaupan leipää, eikä ole tullut niin harjoiteltua.

Se mikä lopulta ajoi tällaiseen vaivannäköön on, että leipää on kuitenkin niin hyvä ottaa evääksi, ja  keittoruokien kanssa leipä sopii.

Suolaakin laitan, mutta verraten vähän, koska ei sitä mene nykyään edes kokonaista teelusikallista. Leipä on kuitenkin niitä ruokia, mitä en ole oppinut syömään kokonaan ilman suolaa.

Leipään on kiva laittaa sinappia ja tuorekurkkua päälle. Kaikissa sinapeissa ei ole lisättyä suolaa. Maustekurkuissa voi olla n. 3 %. Vaihtelee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g. Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten. Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g. Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan. Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt.  En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan. Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta p...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ...

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain koko...

WFPB - Ruokaostokset 100 € - Marraskuu 3 ja 4, 190 €/kk

Nyt kävin joulushoppailemassa ruokaa. Tuli ostettua papuja 38 tölkkiä, jos laskin oikein, eli riittävästi papuja. Tuli myös linssejä ja tavallisia herneitä. Ostin myös kympillä uutta vähän ehkä ei-kokarua herkkua. Katsotaan se viimeisenä, koska siitä pitää ravintoarvotkin vilkaista. 10 kg perunaa, olikohan 10 kg hedelmää ja vihannesta, juureksia. Tämä on niin pitkä lista, että äkkiäkös lasken hutikin. 100-105 euroa sain laskettua ostosten hinnaksi. 13 siitä meni marjoihin. Oli aika täydentää mustikkavarantoja, kun jäi syksyllä poimimatta marjat. Nyt on vähän kotivaraakin taas, sitähän suositellaan ylläpidettävän aina. =5,08 € Pirkka perunat 0,5 €/kg x4 kg = 2 € Kurkkusalaatti 0,360g x 5,97 €/kg= 2,15 € Kotimaiset omenat hävikkipussissa 1 €/kg = 0,93 € = 5,2 € Kaurahiutale 0,98 €/kg Crownfield pikakaurahiutale 0,39 €/500g x 2 = 0,78 €/kg Mustapapu 2 x 0,74 € = 1,48 € Tomaattimurska 500g/ 0,98 € = 1,96 €/kg 2,29 € Meinasi unohtua välistä. Luomu täysjyvävehnäjauhoa 1 kg. Ylistalon herne...

WFPB - Lanttu, porkkana, kaali - Hyvä currymaustettu ruoka

Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä. Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa.  Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy N. kilo yhteensä kasviksia: Lanttua, porkkanaa kaalia 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat) n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää. Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali. Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki....

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, ...

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40...