Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä syödä 40 eurolla viikossa

Oletko koskaan miettinyt, mitä ruokaa saisi viikoksi 40 eurolla?

Kerron ensin ruokakorin koostumuksesta sanoin, ja loppupuolella tulee kuvien kera ruokaideoita.

Ruokakorini tämänkertaisesta koostumuksesta:

Katsoin listausta, paljonko olen kilomäärissä ostanut mitäkin kasviskategoriaa. Perunoita meni eniten kilomääräisesti, eli 5kg, seuraavaksi tulivat vihannekset 3,5 kg. Sitten juurekset ja hedelmät melko tasaisina, ja viimeisenä eli vähiten oli hiutaleita 1 kg. Mausteet ja hillot olivat pienin kategoria.

Vaikka se, mitä kaupasta ostetaan, ei olekaan se mitä välttämättä heti syödään, niin ostoskorin sisältöhän saattaa kertoa jotain siitä, millaista ruokapyramidia tässä kiipeillään ylös ja alas.

Jos tuo ostoskori näyttäisi siltä, että siinä olisi enemmän vähäkalorisia vihanneksia, kuin mitä siinä on perunaa, saattaisin etsiä siitä syytä sille, jos jaksaminen lopahtaa välillä kesken kaiken. Sitten taas jos paino rupeaisi kiipeilemään ylöspäin, saattaisin katsoa onko pitemmälle prosessoituja jauhotuotteita, ja esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä todella suuri osuus ruuastani.

Vuodenaika vaikuttaa valintoihini. Kesällä saattaisi ostoskuvissa näkyä tuoreita kotimaisia kesävihanneksia, jotka nyt ovat pakastettuina versioina, kuten kukkakaali.

Ruokavalion perusta eli peruna ja kulmakivet eli vihannekset

Rakennan ruokailuni perustan tärkkelykselle, eli perunalle, makaronille ja riisille. Kevyempää kaloritiheydeltään ovat juurekset siinä perunan kyljessä. Vihannekset kuten kurkut ja tomaatti ovat salaattia ja lautasen reunan koristeita, ja vatsan täytettä. Mausteet ja hillot ovat niitä, mitkä vauhdittavat tätä kaikkea syömistä, jotta se onnistuisi. Koska vain syöty ruoka ravitsee.

Tämä on vain se, miten minä syön. Sitä en takaa, että mitä tästä olisi joku asiantuntija mieltä. Hän saattaisi käskeä lorauttamaan reilun rolauksen  lorauksen ruokaöljyä kaiken päälle ja lähtemään sitten juoksemaan mäkeä ylös ja alas painot käsissä ja nilkoissa, tai sitten hän kannustaisi että hieno homma, kun ei ole puoli kiloa vihanneksia päivässä, vaan enemmänkin puolitoista kiloa päivässä. 

Sitten ruokakuviin ja ideoihin:


Hiutaleista ja mansikkahillosta tulee tietysti puuro. Hedelmät koristavat puurolautasen, ja lisäävät ruualle massaa jotta päivä lähtee käyntiin. Olen ripotellut myös pellavarouhetta puuroon, ja kaikkia sellaisiahan ei tarvitse joka viikko mahduttaa 40 euroon, vaan pussillinen riittää kauan. Ja se mitä ei oo, sitä ei silloin oo. Marjapussi saattaa löytyä pakastimesta.


Mitä tehdä porkkanoista, perunoista ja kukkakaalista? Perunat kuoritaan ja keitetään. Jos ovat muusiperunoita, laitetaan survimella muusiksi ja käytetään keitinvesikin. Porkkanat ja kukkakaalit keitetään ja maustetaan pippurisiksi ja yrttisiksi. Annetaan olla hellalla "syö niin paljon kuin jaksat"- tyylisenä buffettina. Jos istuu koneen ääressä päivän, tämä voi olla hyvä kokonaisuus, josta ei tule välttämättä kooma. Rasvahan se kuulemma suonet hidastaa, ja aiheuttaa että alkaa silmä luppaseen. Sitä aiheuttaa myös moni muukin asia, mutta kaikkeahan voi kokeilla.


Pian sosekeitto alkaa sulaa ja energiat vähetä, joskus hyvin nopeastikin, koska vaikka vatsa on täynnä, se on ollut isoksi osaksi nestettä koko ruoka. Sitten tarvitaan järeämmät ruuat, kuten Tärkkelyspannu eli Starch Blaster. 

Siinä on linssit, makaroonit ja perunat kaikki sekaisin, mausteita niin että lieskat lentävät nielusta syödessä, ja energiaa niin että jaksaa hakea kaupasta 10 kilon repun elintarvikkeita, ja lähteä koiran kanssa lenkille räntäsateessa. Ja kun sieltä tulee takaisin, tämä odottaa hellalla syömälämpöisenä ja sitä on vielä ainakin 3 litraa jäljellä. Eipä tarvitse loppuiltana miettiä kokkauksia.


Päivä se on huomennakin ja tärkkelyspannussa oli niin kovasti proteiinia, että täytyy vähän keventää. Ihana jasmiiniriisin tuoksu tulee mieleen, mutta mitä sen kanssa söisi. Ei tarvitse kuin keksiä jotain raastetta ja vihannesta sekaan, ehkä desi punaisia linssejä jotka kiehuvat kymmenessä minuutissa, tai tölkki papuja, ja kaataa tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia muutaman purkin kattilaan.

Sitten on enää maustamisesta kyse, ja voi päättää haluaako currymaailmaa  vai italialaista, kuten basilikaa ja oreganoa. Jos ei ole tarvinnut 40 eurolla jotain tuotetta minkä joku toinen sillä ostaisi, voi rahaa olla säästynyt jopa tuoreeseen basilikaan. Se koko ruukullinen kerralla sinne, varsiakin voi esikeittää jotta saa makua keittoon.


Illalla olisi leffailta ja jotain pitäisi keksiä. Öljyttömiä Ranskalaisia pellillinen tai pari. Kova homma on kuorimisessa, mutta loppuillan saakin maata. Jos perunat ovat puhtaita, mitä niitä kuorimaankaan turhaan. Kurkku pätkiksi, jotta voi dipata vuoron perään perunaa ja lopulta myös kurkkua ketsupissa, joko itse tehdyssä tai kaupan öljyttömässä ketsupissa. Suolaa ollaan vähennetty jo paljon, joten ehkä se ketsuppi ei aina haittaa. Ei mene kauaa kun tottuu syömään ranut ilman öljyä. Jälkiruuaksi iso hedelmälautanen ja isot kahvit tai teet. 

Siinäpä olisi ainakin muutamia ideoita, miten voisi näillä ruuilla lähteä päivät sujumaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj