Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä syödä 40 eurolla viikossa

Oletko koskaan miettinyt, mitä ruokaa saisi viikoksi 40 eurolla?

Kerron ensin ruokakorin koostumuksesta sanoin, ja loppupuolella tulee kuvien kera ruokaideoita.

Ruokakorini tämänkertaisesta koostumuksesta:

Katsoin listausta, paljonko olen kilomäärissä ostanut mitäkin kasviskategoriaa. Perunoita meni eniten kilomääräisesti, eli 5kg, seuraavaksi tulivat vihannekset 3,5 kg. Sitten juurekset ja hedelmät melko tasaisina, ja viimeisenä eli vähiten oli hiutaleita 1 kg. Mausteet ja hillot olivat pienin kategoria.

Vaikka se, mitä kaupasta ostetaan, ei olekaan se mitä välttämättä heti syödään, niin ostoskorin sisältöhän saattaa kertoa jotain siitä, millaista ruokapyramidia tässä kiipeillään ylös ja alas.

Jos tuo ostoskori näyttäisi siltä, että siinä olisi enemmän vähäkalorisia vihanneksia, kuin mitä siinä on perunaa, saattaisin etsiä siitä syytä sille, jos jaksaminen lopahtaa välillä kesken kaiken. Sitten taas jos paino rupeaisi kiipeilemään ylöspäin, saattaisin katsoa onko pitemmälle prosessoituja jauhotuotteita, ja esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä todella suuri osuus ruuastani.

Vuodenaika vaikuttaa valintoihini. Kesällä saattaisi ostoskuvissa näkyä tuoreita kotimaisia kesävihanneksia, jotka nyt ovat pakastettuina versioina, kuten kukkakaali.

Ruokavalion perusta eli peruna ja kulmakivet eli vihannekset

Rakennan ruokailuni perustan tärkkelykselle, eli perunalle, makaronille ja riisille. Kevyempää kaloritiheydeltään ovat juurekset siinä perunan kyljessä. Vihannekset kuten kurkut ja tomaatti ovat salaattia ja lautasen reunan koristeita, ja vatsan täytettä. Mausteet ja hillot ovat niitä, mitkä vauhdittavat tätä kaikkea syömistä, jotta se onnistuisi. Koska vain syöty ruoka ravitsee.

Tämä on vain se, miten minä syön. Sitä en takaa, että mitä tästä olisi joku asiantuntija mieltä. Hän saattaisi käskeä lorauttamaan reilun rolauksen  lorauksen ruokaöljyä kaiken päälle ja lähtemään sitten juoksemaan mäkeä ylös ja alas painot käsissä ja nilkoissa, tai sitten hän kannustaisi että hieno homma, kun ei ole puoli kiloa vihanneksia päivässä, vaan enemmänkin puolitoista kiloa päivässä. 

Sitten ruokakuviin ja ideoihin:


Hiutaleista ja mansikkahillosta tulee tietysti puuro. Hedelmät koristavat puurolautasen, ja lisäävät ruualle massaa jotta päivä lähtee käyntiin. Olen ripotellut myös pellavarouhetta puuroon, ja kaikkia sellaisiahan ei tarvitse joka viikko mahduttaa 40 euroon, vaan pussillinen riittää kauan. Ja se mitä ei oo, sitä ei silloin oo. Marjapussi saattaa löytyä pakastimesta.


Mitä tehdä porkkanoista, perunoista ja kukkakaalista? Perunat kuoritaan ja keitetään. Jos ovat muusiperunoita, laitetaan survimella muusiksi ja käytetään keitinvesikin. Porkkanat ja kukkakaalit keitetään ja maustetaan pippurisiksi ja yrttisiksi. Annetaan olla hellalla "syö niin paljon kuin jaksat"- tyylisenä buffettina. Jos istuu koneen ääressä päivän, tämä voi olla hyvä kokonaisuus, josta ei tule välttämättä kooma. Rasvahan se kuulemma suonet hidastaa, ja aiheuttaa että alkaa silmä luppaseen. Sitä aiheuttaa myös moni muukin asia, mutta kaikkeahan voi kokeilla.


Pian sosekeitto alkaa sulaa ja energiat vähetä, joskus hyvin nopeastikin, koska vaikka vatsa on täynnä, se on ollut isoksi osaksi nestettä koko ruoka. Sitten tarvitaan järeämmät ruuat, kuten Tärkkelyspannu eli Starch Blaster. 

Siinä on linssit, makaroonit ja perunat kaikki sekaisin, mausteita niin että lieskat lentävät nielusta syödessä, ja energiaa niin että jaksaa hakea kaupasta 10 kilon repun elintarvikkeita, ja lähteä koiran kanssa lenkille räntäsateessa. Ja kun sieltä tulee takaisin, tämä odottaa hellalla syömälämpöisenä ja sitä on vielä ainakin 3 litraa jäljellä. Eipä tarvitse loppuiltana miettiä kokkauksia.


Päivä se on huomennakin ja tärkkelyspannussa oli niin kovasti proteiinia, että täytyy vähän keventää. Ihana jasmiiniriisin tuoksu tulee mieleen, mutta mitä sen kanssa söisi. Ei tarvitse kuin keksiä jotain raastetta ja vihannesta sekaan, ehkä desi punaisia linssejä jotka kiehuvat kymmenessä minuutissa, tai tölkki papuja, ja kaataa tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia muutaman purkin kattilaan.

Sitten on enää maustamisesta kyse, ja voi päättää haluaako currymaailmaa  vai italialaista, kuten basilikaa ja oreganoa. Jos ei ole tarvinnut 40 eurolla jotain tuotetta minkä joku toinen sillä ostaisi, voi rahaa olla säästynyt jopa tuoreeseen basilikaan. Se koko ruukullinen kerralla sinne, varsiakin voi esikeittää jotta saa makua keittoon.


Illalla olisi leffailta ja jotain pitäisi keksiä. Öljyttömiä Ranskalaisia pellillinen tai pari. Kova homma on kuorimisessa, mutta loppuillan saakin maata. Jos perunat ovat puhtaita, mitä niitä kuorimaankaan turhaan. Kurkku pätkiksi, jotta voi dipata vuoron perään perunaa ja lopulta myös kurkkua ketsupissa, joko itse tehdyssä tai kaupan öljyttömässä ketsupissa. Suolaa ollaan vähennetty jo paljon, joten ehkä se ketsuppi ei aina haittaa. Ei mene kauaa kun tottuu syömään ranut ilman öljyä. Jälkiruuaksi iso hedelmälautanen ja isot kahvit tai teet. 

Siinäpä olisi ainakin muutamia ideoita, miten voisi näillä ruuilla lähteä päivät sujumaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...