Oletko koskaan miettinyt, mitä ruokaa saisi viikoksi 40 eurolla?
Hiutaleista ja mansikkahillosta tulee tietysti puuro. Hedelmät koristavat puurolautasen, ja lisäävät ruualle massaa jotta päivä lähtee käyntiin. Olen ripotellut myös pellavarouhetta puuroon, ja kaikkia sellaisiahan ei tarvitse joka viikko mahduttaa 40 euroon, vaan pussillinen riittää kauan. Ja se mitä ei oo, sitä ei silloin oo. Marjapussi saattaa löytyä pakastimesta.
Illalla olisi leffailta ja jotain pitäisi keksiä. Öljyttömiä Ranskalaisia pellillinen tai pari. Kova homma on kuorimisessa, mutta loppuillan saakin maata. Jos perunat ovat puhtaita, mitä niitä kuorimaankaan turhaan. Kurkku pätkiksi, jotta voi dipata vuoron perään perunaa ja lopulta myös kurkkua ketsupissa, joko itse tehdyssä tai kaupan öljyttömässä ketsupissa. Suolaa ollaan vähennetty jo paljon, joten ehkä se ketsuppi ei aina haittaa. Ei mene kauaa kun tottuu syömään ranut ilman öljyä. Jälkiruuaksi iso hedelmälautanen ja isot kahvit tai teet.
Kerron ensin ruokakorin koostumuksesta sanoin, ja loppupuolella tulee kuvien kera ruokaideoita.
Ruokakorini tämänkertaisesta koostumuksesta:
Katsoin listausta, paljonko olen kilomäärissä ostanut mitäkin kasviskategoriaa. Perunoita meni eniten kilomääräisesti, eli 5kg, seuraavaksi tulivat vihannekset 3,5 kg. Sitten juurekset ja hedelmät melko tasaisina, ja viimeisenä eli vähiten oli hiutaleita 1 kg. Mausteet ja hillot olivat pienin kategoria.
Vaikka se, mitä kaupasta ostetaan, ei olekaan se mitä välttämättä heti syödään, niin ostoskorin sisältöhän saattaa kertoa jotain siitä, millaista ruokapyramidia tässä kiipeillään ylös ja alas.
Jos tuo ostoskori näyttäisi siltä, että siinä olisi enemmän vähäkalorisia vihanneksia, kuin mitä siinä on perunaa, saattaisin etsiä siitä syytä sille, jos jaksaminen lopahtaa välillä kesken kaiken. Sitten taas jos paino rupeaisi kiipeilemään ylöspäin, saattaisin katsoa onko pitemmälle prosessoituja jauhotuotteita, ja esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä todella suuri osuus ruuastani.
Vuodenaika vaikuttaa valintoihini. Kesällä saattaisi ostoskuvissa näkyä tuoreita kotimaisia kesävihanneksia, jotka nyt ovat pakastettuina versioina, kuten kukkakaali.
Ruokavalion perusta eli peruna ja kulmakivet eli vihannekset
Rakennan ruokailuni perustan tärkkelykselle, eli perunalle, makaronille ja riisille. Kevyempää kaloritiheydeltään ovat juurekset siinä perunan kyljessä. Vihannekset kuten kurkut ja tomaatti ovat salaattia ja lautasen reunan koristeita, ja vatsan täytettä. Mausteet ja hillot ovat niitä, mitkä vauhdittavat tätä kaikkea syömistä, jotta se onnistuisi. Koska vain syöty ruoka ravitsee.Tämä on vain se, miten minä syön. Sitä en takaa, että mitä tästä olisi joku asiantuntija mieltä. Hän saattaisi käskeä lorauttamaan reilun rolauksen lorauksen ruokaöljyä kaiken päälle ja lähtemään sitten juoksemaan mäkeä ylös ja alas painot käsissä ja nilkoissa, tai sitten hän kannustaisi että hieno homma, kun ei ole puoli kiloa vihanneksia päivässä, vaan enemmänkin puolitoista kiloa päivässä.
Sitten ruokakuviin ja ideoihin:
Hiutaleista ja mansikkahillosta tulee tietysti puuro. Hedelmät koristavat puurolautasen, ja lisäävät ruualle massaa jotta päivä lähtee käyntiin. Olen ripotellut myös pellavarouhetta puuroon, ja kaikkia sellaisiahan ei tarvitse joka viikko mahduttaa 40 euroon, vaan pussillinen riittää kauan. Ja se mitä ei oo, sitä ei silloin oo. Marjapussi saattaa löytyä pakastimesta.
Mitä tehdä porkkanoista, perunoista ja kukkakaalista? Perunat kuoritaan ja keitetään. Jos ovat muusiperunoita, laitetaan survimella muusiksi ja käytetään keitinvesikin. Porkkanat ja kukkakaalit keitetään ja maustetaan pippurisiksi ja yrttisiksi. Annetaan olla hellalla "syö niin paljon kuin jaksat"- tyylisenä buffettina. Jos istuu koneen ääressä päivän, tämä voi olla hyvä kokonaisuus, josta ei tule välttämättä kooma. Rasvahan se kuulemma suonet hidastaa, ja aiheuttaa että alkaa silmä luppaseen. Sitä aiheuttaa myös moni muukin asia, mutta kaikkeahan voi kokeilla.
Pian sosekeitto alkaa sulaa ja energiat vähetä, joskus hyvin nopeastikin, koska vaikka vatsa on täynnä, se on ollut isoksi osaksi nestettä koko ruoka. Sitten tarvitaan järeämmät ruuat, kuten Tärkkelyspannu eli Starch Blaster.
Siinä on linssit, makaroonit ja perunat kaikki sekaisin, mausteita niin että lieskat lentävät nielusta syödessä, ja energiaa niin että jaksaa hakea kaupasta 10 kilon repun elintarvikkeita, ja lähteä koiran kanssa lenkille räntäsateessa. Ja kun sieltä tulee takaisin, tämä odottaa hellalla syömälämpöisenä ja sitä on vielä ainakin 3 litraa jäljellä. Eipä tarvitse loppuiltana miettiä kokkauksia.
Päivä se on huomennakin ja tärkkelyspannussa oli niin kovasti proteiinia, että täytyy vähän keventää. Ihana jasmiiniriisin tuoksu tulee mieleen, mutta mitä sen kanssa söisi. Ei tarvitse kuin keksiä jotain raastetta ja vihannesta sekaan, ehkä desi punaisia linssejä jotka kiehuvat kymmenessä minuutissa, tai tölkki papuja, ja kaataa tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia muutaman purkin kattilaan.
Sitten on enää maustamisesta kyse, ja voi päättää haluaako currymaailmaa vai italialaista, kuten basilikaa ja oreganoa. Jos ei ole tarvinnut 40 eurolla jotain tuotetta minkä joku toinen sillä ostaisi, voi rahaa olla säästynyt jopa tuoreeseen basilikaan. Se koko ruukullinen kerralla sinne, varsiakin voi esikeittää jotta saa makua keittoon.
Siinäpä olisi ainakin muutamia ideoita, miten voisi näillä ruuilla lähteä päivät sujumaan.
Kommentit
Lähetä kommentti