Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä syödä 40 eurolla viikossa

Oletko koskaan miettinyt, mitä ruokaa saisi viikoksi 40 eurolla?

Kerron ensin ruokakorin koostumuksesta sanoin, ja loppupuolella tulee kuvien kera ruokaideoita.

Ruokakorini tämänkertaisesta koostumuksesta:

Katsoin listausta, paljonko olen kilomäärissä ostanut mitäkin kasviskategoriaa. Perunoita meni eniten kilomääräisesti, eli 5kg, seuraavaksi tulivat vihannekset 3,5 kg. Sitten juurekset ja hedelmät melko tasaisina, ja viimeisenä eli vähiten oli hiutaleita 1 kg. Mausteet ja hillot olivat pienin kategoria.

Vaikka se, mitä kaupasta ostetaan, ei olekaan se mitä välttämättä heti syödään, niin ostoskorin sisältöhän saattaa kertoa jotain siitä, millaista ruokapyramidia tässä kiipeillään ylös ja alas.

Jos tuo ostoskori näyttäisi siltä, että siinä olisi enemmän vähäkalorisia vihanneksia, kuin mitä siinä on perunaa, saattaisin etsiä siitä syytä sille, jos jaksaminen lopahtaa välillä kesken kaiken. Sitten taas jos paino rupeaisi kiipeilemään ylöspäin, saattaisin katsoa onko pitemmälle prosessoituja jauhotuotteita, ja esimerkiksi kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä todella suuri osuus ruuastani.

Vuodenaika vaikuttaa valintoihini. Kesällä saattaisi ostoskuvissa näkyä tuoreita kotimaisia kesävihanneksia, jotka nyt ovat pakastettuina versioina, kuten kukkakaali.

Ruokavalion perusta eli peruna ja kulmakivet eli vihannekset

Rakennan ruokailuni perustan tärkkelykselle, eli perunalle, makaronille ja riisille. Kevyempää kaloritiheydeltään ovat juurekset siinä perunan kyljessä. Vihannekset kuten kurkut ja tomaatti ovat salaattia ja lautasen reunan koristeita, ja vatsan täytettä. Mausteet ja hillot ovat niitä, mitkä vauhdittavat tätä kaikkea syömistä, jotta se onnistuisi. Koska vain syöty ruoka ravitsee.

Tämä on vain se, miten minä syön. Sitä en takaa, että mitä tästä olisi joku asiantuntija mieltä. Hän saattaisi käskeä lorauttamaan reilun rolauksen  lorauksen ruokaöljyä kaiken päälle ja lähtemään sitten juoksemaan mäkeä ylös ja alas painot käsissä ja nilkoissa, tai sitten hän kannustaisi että hieno homma, kun ei ole puoli kiloa vihanneksia päivässä, vaan enemmänkin puolitoista kiloa päivässä. 

Sitten ruokakuviin ja ideoihin:


Hiutaleista ja mansikkahillosta tulee tietysti puuro. Hedelmät koristavat puurolautasen, ja lisäävät ruualle massaa jotta päivä lähtee käyntiin. Olen ripotellut myös pellavarouhetta puuroon, ja kaikkia sellaisiahan ei tarvitse joka viikko mahduttaa 40 euroon, vaan pussillinen riittää kauan. Ja se mitä ei oo, sitä ei silloin oo. Marjapussi saattaa löytyä pakastimesta.


Mitä tehdä porkkanoista, perunoista ja kukkakaalista? Perunat kuoritaan ja keitetään. Jos ovat muusiperunoita, laitetaan survimella muusiksi ja käytetään keitinvesikin. Porkkanat ja kukkakaalit keitetään ja maustetaan pippurisiksi ja yrttisiksi. Annetaan olla hellalla "syö niin paljon kuin jaksat"- tyylisenä buffettina. Jos istuu koneen ääressä päivän, tämä voi olla hyvä kokonaisuus, josta ei tule välttämättä kooma. Rasvahan se kuulemma suonet hidastaa, ja aiheuttaa että alkaa silmä luppaseen. Sitä aiheuttaa myös moni muukin asia, mutta kaikkeahan voi kokeilla.


Pian sosekeitto alkaa sulaa ja energiat vähetä, joskus hyvin nopeastikin, koska vaikka vatsa on täynnä, se on ollut isoksi osaksi nestettä koko ruoka. Sitten tarvitaan järeämmät ruuat, kuten Tärkkelyspannu eli Starch Blaster. 

Siinä on linssit, makaroonit ja perunat kaikki sekaisin, mausteita niin että lieskat lentävät nielusta syödessä, ja energiaa niin että jaksaa hakea kaupasta 10 kilon repun elintarvikkeita, ja lähteä koiran kanssa lenkille räntäsateessa. Ja kun sieltä tulee takaisin, tämä odottaa hellalla syömälämpöisenä ja sitä on vielä ainakin 3 litraa jäljellä. Eipä tarvitse loppuiltana miettiä kokkauksia.


Päivä se on huomennakin ja tärkkelyspannussa oli niin kovasti proteiinia, että täytyy vähän keventää. Ihana jasmiiniriisin tuoksu tulee mieleen, mutta mitä sen kanssa söisi. Ei tarvitse kuin keksiä jotain raastetta ja vihannesta sekaan, ehkä desi punaisia linssejä jotka kiehuvat kymmenessä minuutissa, tai tölkki papuja, ja kaataa tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia muutaman purkin kattilaan.

Sitten on enää maustamisesta kyse, ja voi päättää haluaako currymaailmaa  vai italialaista, kuten basilikaa ja oreganoa. Jos ei ole tarvinnut 40 eurolla jotain tuotetta minkä joku toinen sillä ostaisi, voi rahaa olla säästynyt jopa tuoreeseen basilikaan. Se koko ruukullinen kerralla sinne, varsiakin voi esikeittää jotta saa makua keittoon.


Illalla olisi leffailta ja jotain pitäisi keksiä. Öljyttömiä Ranskalaisia pellillinen tai pari. Kova homma on kuorimisessa, mutta loppuillan saakin maata. Jos perunat ovat puhtaita, mitä niitä kuorimaankaan turhaan. Kurkku pätkiksi, jotta voi dipata vuoron perään perunaa ja lopulta myös kurkkua ketsupissa, joko itse tehdyssä tai kaupan öljyttömässä ketsupissa. Suolaa ollaan vähennetty jo paljon, joten ehkä se ketsuppi ei aina haittaa. Ei mene kauaa kun tottuu syömään ranut ilman öljyä. Jälkiruuaksi iso hedelmälautanen ja isot kahvit tai teet. 

Siinäpä olisi ainakin muutamia ideoita, miten voisi näillä ruuilla lähteä päivät sujumaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait