Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?
Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi.
Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!
Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä.
Aletaanpas sitten töihin heti:
Tässä ne nyt ovat. Punajuurissa oli maakellarin haju.
Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.
Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.
Keittoaika 1 - 1 ja puoli tuntia, tai 2. Riippuu koosta, tuoreudesta.
Kun ne olivat kiehuneet sen tunnin tai puolitoista tuntia, laitoin kylmään veteen jäähtymään.
Jäähtymisen jälkeen ne kuoritaan.
Katkaisen veitsellä juurikohdat pois, ja puristan kuoria irti. Kuoret irtoavat joskus helpostikin vain liukumalla, välillä tarvitaan veistä avuksi. Mahdolliset mustat ja rupiset kohdat poistetaan.
Vesi värjäytyy punaiseksi. Kädet voivat myöskin vähäksi aikaa värjäytyä. Ei ole silti ihan niin kamalaa, kuin olen kuullut peloteltavan.
Punajuuret viipaleiksi ja jääkaappiin. Niitä voi myös raastaa, osan raasteesta voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Näihin voi lisätä myös etikkaa ja tehdä etikkapunajuuria, tai suolaa ja etikkaa, ja tehdä leivän päälle leikkeleitä.
Keitetty punajuuri ilman etikkasäilöntää menee helposti pilalle jääkaapissa. Kannattaa käyttää pian pois, 2-3 päivän sisällä.
Jos ei ole Dijon sinappia, kuten minulla ei ole, voi käyttää mitä tahansa sinappia.
Balsamiviinietikkaa löytyi K-Supermarketista. Tämä ei ole mainos, vaan fakta. Muissa kaupoissa oli eri merkkisiä. Vaihtoehtoja löytyy, mutta minusta Fontana-merkkinen on paremman makuista. Tätä saa joskus luomunakin.
Jos ei ole balsamietikkaa, niin varmasti sinappikin riittää.
Sinappia ja balsamiviinietikkaa astiaan, ja sekoitetaan ne yhteen.
Usein kastikeideoissa käytetään vaahterasiirappia tai muuta makeutusta. Siksi valitsin kotisinapin, koska se on makeaakin valmiiksi.
Raastan pakkaseen, mielessä suklaakakku johon laitoin viimeksi.
Jos pakastaa viipaleina, niin mielestäni rakenne muuttuu. Voi olla makuasia.
Kiitos kun luit. Katso lisää ideoita punajuurista:
Kommentit
Lähetä kommentti