Siirry pääsisältöön

WFPB - Joulutortut pula-ajan ohjeella - Ilman rasvaa

Joulutorttujen tekeminen kesällä lienee vähäisempi ihmeellisyys, kuin tehdä joulutortut ilman voita tai margariinia. Tai lisättyä rasvaa ylipäätään. 

Tehdään kummatkin ihmeellisyydet tänään.

Saimi Latonen lupasi "Pula-ajan ruokaohjeita"- nimisessä kirjassaan, ruokaohjeessa nro 24. sivulla 10. nimeltään "Omenapiirakka", että taikinasta tulisi myös joulutortut. 

"Samasta taikinasta voi valmistaa myöskin joulutorttuja, joiden täytteenä voi käyttää omena- tai marjasosetta."

Kokeilin siis huvikseni onnistuisivatko siitä minkäänlaiset tortut. Katsotaan miten kävi.

Ensimmäiset epäonnistuivat, riippuen mihin vertaa. Ensin näytän miten ne epäonnistuivat - tavallaan - ja kuinka sitten kävikään.

Toinen yritys onnistui paremmin. Kerron siitä seikkailusta toisena tässä samassa postauksessa. Tästä tuleekin ehkä pitkä juttu ja paljon kuvia.

Onneksi jouluun on vielä aikaa. (...24.12.2021)

Leipomaan:

"24. Omenapiirakka

  • 200 g keitettyjä perunoita
  • 4 tl. etikkaa
  • 1/2 tl. suolaa
  • 2 tl. leivinjauhetta tai 1 tl. soodaa
  • jauhoja
  • omenasosetta tai omenaviipaleita"

Ensin minulla oli siis grahamjauhoihin ja vesi-perunamuusiin tehty taikina, josta jäi palanen ylimääräistä tehtyäni suolaisen piirakan.

Kaulitsin taikinan ohueksi ja leikkasin siitä neliöitä. Lopuista taikinoista muotoilin pasteijarullankin, johon laitoin suolaista täytettä. Se onnistui hyvin, toisin kuin nämä joulutortut.

Voitelin tuotokset kahvilla. 
Kymmenisen minuuttia 200 C-asteisessa uunissa, toiseksi ylimmällä tasolla ja tadaa! 

Tai sitten ei.

Tortut tai "tortut" muistuttivat vähän maultaan sitä, kuin söisi näkkileivän päällä luumumarmeladia.

Eihän se pahaa ollut ja kyllä luumuhillo on sen verran makeaa, että omaa kahvinjuontiani nämä siivittivät oikeinkin komeasti.
Selkeästi näissä jokin viehätti koiria. Yrittivät siepata tortut pöydältä ja käsistä. Paras aloittaa tarjoilu, ennen kuin vieraat hermostuvat odottamaan.
Yksi torttu kiitos! Kahvia en ota tällä kertaa. Ihan vain se pelkkä torttu. Mutta keitä toki itsellesi.
Kiitos, saisinko lisää !

Tottahan toki. Päätin etten luovuta ja pistin toisen taikinan alulle. 

Tällä kertaa punnitsin 200 grammaa perunoita, kuten ohjeessa luki. Ja nimenomaan kokonaisina, kuori päällä keitettyjä perunoita.
Tuskinpa pula-ajallakaan haluttiin käyttää torttuihin ruskeita grahamjauhoja. Silloinkin varmasti mahdollisuuksien salliessa suosittiin valkoisia vehnäjauhoja. 

Käytin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, jotka ovat hyvä korvike valkoisille. 

Kuituja näissä on yleensä 5 - 6 %, kun valkoisissa on se 3 %. Hieman "parempia" siis, ainakin ruokavalion kannalta.
Kuivat aineet sekaisin. Kannatti muistaa taas lisätä suola ja sokeri. Laitoin molempia ripaukset. Ehkä teelusikan kärjelliset. 

Ruokasoodan annostelussa olin erityisen tarkka ja varovainen, koska sen maku jos lyö läpi valmiissa leivonnaisessa, on kyseessä hyvin vaikea makuvirhe.
Etikkaa, tai siis omenasiideriviinietikkaa 4 teelusikallista.
Taikina muistutti hetken aikaa murutaikinaa. Jatkoin työstämistä. Välillä löytyi perunanpalanen, joka ei ollut mennyt muusiksi. Otin käden avuksi ja muhensin perunanpaloja.
Kun taikina alkoi olla valmis, sopivan pehmoinen mutta koossapysyvä, laitoin sen jauhotetun leivinpaperin päälle.

Painelin sen lätyksi jauhottaen vähän aina alta ja päältä.
 Varoin innostumasta kaulitsemaan taikinaa kovin ohueksi.
Oli tärkeää välillä tarkistaa, ettei taikina liimaannu kovin tiukasti paperiin. 
Tarvittaessa lisäsin alle jauhoja.

Taikina oli pehmeä aluksi.

Kun teki muutaman torttuneliön, niistä jäi aina kaistaleet, jotka muovailin uusiksi. Siksi jauhojemäärä suhteellisesti lisääntyi koko ajan.

Se ei haitannut oikeastaan mitään. Loppua kohti leipomusominaisuudet paranivat, mutta alussakin olivat ihan jees.
Muotoilin taikinasta tähtitortut. Laitoin luumumarmeladinokareet keskelle, leikkasin viillot nurkkiin ja lähdin taittelemaan joka toisen kärjen kohti keskustaa.
Taikina halkeili kyllä, mutta sen sai aina puristamalla liimattua takaisin muotoonsa. 
Keskusta onnistui hyvin ja pystyin rusentamaan nurkat pitävästi yhteen, vaikka hillo oli taitoksen alla.

Tässä kuva tortusta, joka onnistui lopulta uunissa parhaiten. Paksuus oli melko samaa luokkaa, kuin valmistaikinalevyssä. Se jopa kohosi vähän uunissa ja muistutti tosi paljon joulutorttua.
Viimeisenä muotoilemani torttu jäi hassun malliseksi. Siitä ei enää saanut kunnollista, kun käytin kaikki taikinakaistaleet.
Pullasudin puuttuessa käytin taiteilijasivellintä sivellessäni kahvilla tortut.

Välillä sekosin sarvissa, taittelin tortut väärin ja korjasin. Siksi ne sotkeentuivat. Jäykällä siveltimellä oli kätevä puhdistaa levinnyt marmeladi pois torttujen sakaroista. Yhdestä tortusta tuli nyyttimalli, kun taitoin lopulta kaikki sakarat keskelle.
200 C -asteisessa uunissa 10 minuuttia, tai vähemmän. Uuni oli melko hyvin kuumunut ja piti varoa etteivät tortun pala. Tosi äkäiseen tulivat valmiiksi. Haasteena oli malttaa jättää nämä tarpeeksi vaaleiksi väriltään. Kokeilin kädellä ennen pois ottamista, onko taikina sopiva.

Osa torttusakaroista meinasi tummua liikaa, mutta lopulta se ei haitannut makua paljoa.
Löytyipä kaapin perukoilta tomusokeripakettikin. Ripottelin muutaman tortun päälle vähän sitä. Totesin, etten jatkossa laita tomusokeria, luumumarmeladin ollessa niin makeaa.
Tässä näkyy nyt se paras torttu, mistä tuli eniten mallikelpoinen taikinan paksuuden puolesta.
Varmasti on komeampiakin torttuja nähty, mutta pidän ihan hyvänä saavutuksena tässä kokeilussa.

Tässäpä nämä, hyvää joulua! Tai "joulua" ja "tortut".

Itse olin erittäin tyytyväinen näiden makuun tuoreena. Yli kahteen vuoteen en ole voi- tai lehtitaikinatorttuja syönyt, joten minut nämä hämäsivät ihan täysin.

Maku oli oikean tortun oloinen. Onnistuin suolaamaan ja sokeroimaan taikinan sopivasti. Luumuhillo oli hallitseva, kuten monesti ennenkin. 

Myös eräänlainen suussasulavuus ilmeni. Ihan kuin näissä olisi muka jotain rasvaakin. Taisi olla  perunan ansiota.

Voin suositella jos haluaa herkutella vähäkalorisemmin jouluna.
Juhlapöydän vieraille ei aiheutunut edes ikäviä vaivoja näistä tortuista. Torttutaikinamme ei sisällä paljoa mitään, mitä ei monissa koiranruuissakin olisi. Paitsi ruokasooda ja etikka. 

Vähäinen määrä luumumarmeladiakaan ei heilauttanut ison - tai pienemmänkään - koiran pötsissä suuntaan eikä toiseen.

Mutta sitten. Tein toisen pellillisen torttuja, joista tuli erilaisia. Vähän paakkuisempia. 

Innostuin ottamaan mukaan torttuja mennessäni äitini luokse sukulaisia tapaamaan. En saanut suunvuoroa ajoissa otettua, joten äitini otti torttupussin ja tunki sen kouralla jääkaapin lokeroon.

Hän ei saanut ajoissa informaatiota siitä, mitä sensaatiomaista herkkua olen tuomassa tarjolle.

Ihan joulutorttuja ilman rasvaa! Olin melkein valmistellut kaikille pieneksi jääneille farkuilleni ja koko elämälle omistettua ylistyspuhetta.
 
Sinne meni pussi.
Kun se otettiin esille ja ehdotin maistamista, tortut olivat menneet hirveään kuosiin. Tämä ei kuitenkaan voinut johtua pelkästään pussin rajusta käsittelystä. 

Tortun muodosta voi päätellä, ettei sitä ole kukaan pajavasaralla hakannut, eikä se ole päässyt tekemisiin ulkopuolisten vierasaineidenkaan kanssa.

Luumumarmeladi oli silti levinnyt sinne tänne, väri oli muuttunut ankeaksi. Rupuluinen ruskea pinta oli oikein korostunut. Tortut olivat tietysti jääkaappikylmiä.

Yritin lämmittää mikrossa, mutta moni maistaja totesi pitävänsä niistä enemmän kylmänä.

Täytyy nostaa hattua heille ja ihmetellä, mitä luottamusta kokkaustaitoni ovat saavuttaneet, kun kukaan edes suostui maistamaan näitä.

Kuittiakin toki tuli.


Eräs maistaja koki tortut sitkeiksi ja tiedusteli huumorimielessä, oliko näiden tarkoituksena päättää keskustelu.

Kun kerroin vieväni viimeisen tortun itselleni ottaakseni siitä valokuvan, joutui yksi henkilö lähtemään tiskialtaan luokse selvittämään itseään. Ei saanut enää naurultaan kahvia pidettyä suussa.

Mene ja tiedä, mikseivät nämä voineet pysyä torttujen näköisinä yhtä kohtuullista ajomatkaa kylmälaukussa.

Kotoa lähtiessä uskoin näihin vielä. 

Vinkkinä siis, että nämä kannattaa nauttia kotipiirissä, mahdollisuuksien mukaan heti vastapaistettuina.


Vierailulla tulimme silti kaikki yhteisesti siihen tulokseen, ettei torttujen maussa ollut kovin paljoa vikaa. 

Varsinkaan verraten entisiipalmurasvatorttuihin. Eivät ne kaupan taikinasta tehdyt tortutkaan hääveiltä maistu jääkaapista otettuina enää. Makuasia tietysti, mutta tätä mieltä oltiin tällä kertaa.

Teen toistekin, vähintäänkin käyttääkseni loput marmeladit pois. Kun silti nämä ovat vastapaistettuina hyviä kahvin kanssa. Syön mitä syön ja laitan loput koirille herkuiksi.

Suljettujen ovien takana syötävät salaiset joulutortut. 

En tiedä onko hyvä sivellä ne kahvilla, vai eikö ole. Ehkä se vain rusketti torttuja ja teki niistä rupumman näköisiä. Ei ensin, mutta myöhemmin. Vaaleampi pinta voi olla kivempi. Makuasia tietysti.
Ilman kahvisivelyä ne voivat olla harmahtavia. Toisaalta jauho jää pintaanäkyviin.

Tortut pystyi asettelemaan suoraan pöytäliinalle kuvattavaksi ilman, että jättivät rasvatahraa jälkeensä.

Hyviä puolia siis löytyy.

Melko helppo kokeilu, joka pisti miettimään ovatko ne palmuöljytortut mitään, mitä jään kaipaamaan. 
Eivätkä ole. Paljon vaikuttaa pelkkä luumutäyte ja että ne ovat vasta paistettuja.

Kiva oli löytää taas herkku, josta ei kärsi kukaan syöjä. Ei tarvitse piilotella koirilta ja odottaa seuraamuksia, jos pöydän reunalta yksi torttu lipeääkin alas. Entiset tortut eivät koskaan sopineet koirille suuren rasvamääränsä vuoksi. Lihominen, närästys ja muuta.

Se ilme, kun koira tajusi saavansa ison palan torttua, eikä pelkkää murua nurkasta.

Sellainen kokeilu. Jos päätät kokeilla, olet tervetullut kertomaan kaikille kommenteissa miten sujui! 
Varsinkin haluan kuulla, mikäli nämä ovat menestys jonkin paikkakunnan tulevissa joulumyyjäisissä.

Jatkamme keskiviikkona puuron parissa. Pieni takaisinpaluu arkeen ja vähän jopa nykyaikaan.
Kiitos kun luit!

Muita pula-ajan innoittamia ohjeita:






PS: Tajusin tässä, että voisiko tuo ruputortuksi muuttuminen johtua siitä, jos kaikki peruna ei olekaan hienontunut riittävästi. Eli jos sinulla on käytössäsi jokin siivilä minkä läpi puristaa peruna, tai jokin tehokas puserrin, lopputulos voisi parantua. Ja entäs pitäisikö taikinan olla kylmässä ennen käsittelyä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma elokuu

Tehdäänpä ruokasuunnitelma, että saa vähän ideoita kasaan. Kaupoissa on nyt niin paljon kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että on mistä valita. Voi iskeä jopa valinnanvaikeus, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Itselleni keksin viime kauppareissulla rajoittimen jota olen käyttänyt monesti ennenkin, eli hinta. Päätin että ostan alle 2 € maksavia kasviksia. Jos olisin laittanut alle 3 € hintarajaksi, olisin varmaan kaupassa vieläkin koska en osaisi päättää mitä ostan. Tai alle 4 €. Tässä ruokasuunnitelmassa esiintyy nyt niitä, muttei kannata ihmetellä jos menet kauppaan ja se suosittelemani kasvis onkin yli 3 €/kg. Koska hinta vaihtelee nyt joka päivä. Parsakaali oli eräänä päivänä alle 2 €/kg. Menin parin päivän päästä ja suunnittelin ostavani sitä jääkaapin täyteen, mutta hinta olikin noussut siinä välissä. Nyt kun on syksy ja kaikki kotimainen on tuoretta ja edullista, päätin jättää vähemmälle kaikki ulkomaiset hedelmät yms. En ostanut edes tomaattimurskaa, koska se on use...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Heinäkuu 5, 185 €/kk

Heinäkuun viimeisen viikon ruokaostokset, 30 euroa. 20 siitä on marjoja, elokuuta varten.  Nauriit jäivät ostamatta, koska kävin alkuviikosta Lidlissä, eikä siellä ollut nauriita. Minimanissa olisi voinut ollakin, mutten siellä muistanut . Hain vain marjat ja lähdin saman tien kassan kautta ulos. Tässä postauksessa on ostokset, muutama ruokavinkki, sekä ajatus arjen riittämisestä kaikkeen kokkaamiseen, ja sitten muinaisen rooman kautta säästöpohdintoihin. Assistentin seikkailuja. Lisää kuvia myöhemmin, jos löytyy. Lisätty viktoriaaninen videolinkki = 10,1 € Banaani RFA 1,694 kg x 1,30 € = 2,20 € Kesäperuna 0,85 €/kg 2kg = 1,89 € Chilikastike jalapeno 19,90 €/kg 100 ml = 1,99 € Kurkku suomi 0,332 kg x 1,99 €/kg = 0,66 € Kukkakaali 0,568 kg x 1,99 €/kg = 1,13 € Papusekoitus luomu 0,88 € Maribel mansikkahillo 3,18 €/kg, 245 g = 1,35 € Mansikkahillo ja jalapenokastike ovat nyt ei-ruokaa, muuten ihan kivat kokokasvisostokset. Haaveilin että helteet loppuisivat ja saisin paistaa lättyjä...

WFPB - Ruokaostokset 22 € - Heinäkuu 4

 Nyt oli ensin teemana löytää euron tai alle kilohinnalla kasviksia, ja se oli hieman vaikeaa. Ellei osta vain yhtä tai kahta laatua. Teemasta huolimatta päädyin lopulta Prismaan, ja ostin parsakaalia vaikka se oli 3,59 €/kg. Luomusitruuna unohtui, se pitää vielä hakea jos tulee menoa. Sitä ei saa kovin edullisesti nyt.  Monet vihannekset olivat nyt 1,99 €/kg. Jos se kelpaa hintatavoitteeksi niin alkaa löytyä jotain valikoimaa. 1,49 €/kg on myös helpompi raja kuin euro, löytyy kasviksia. K orjattu hintoja ja lisätty kuva pilkkojista = 7,34 6,92 € Peruna 1,19 €/kg   0,98 € /kg x 2 = 2,38 € 1,96 € Cayennepippuri, 27,80 €/kg, 50g = 1,39 € Porkkana 1,19 €/kg x 3 = 3,57 € Cayennepippurissa säästi Prismaan verrattuna, siellä Meira Cayennepippuri jauhettu 22g, 0,89 € 44,50 €/kg Golden Star merkkinen olisi halvempi muttei ilmeisesti saatavissa kaikissa Prismoissa, 26,80 €/kg. Prismassa siis olisivat olleet porkkanat alle euron, mutta olin jo Lidlissä.  Peruno...

WFPB - Ruokaostokset 36 € - Heinäkuu 3

 Lisätty mielipide videoista.  Lisätty loppuun vielä yksi videolinkki. = 21,37 € Minimanista Paprikajauhe 380 g, 16,03 €/kg = 6,09 €  Juustokumina 0,59 € Curry, suolaton 0,69 e Jauhelihamauste suolaton 0,85 € Grillausmauste suolaton 0,79 € Grillausmauste suolaton 0,79 € Ruisreikäleipä -30 % 1,75 - 0,53 = 1,22 €  normaalihinnalla leivän kilohinta 5,30 €/kg Lehtikaali pakastettu 5,58 €/kg = 2,79 €/ 500g  K-Marketista:  K-Menu riisi 0,99 €/kg x 2 = 1,98 € Pirkka tumma leivontasuklaa  17,45/kg, 200g =3,49/kpl  S uklaan hinta noussut sitten viime kerran. Riisiä keitän kauran kanssa, tulee pehmeämpiä ruokia mutta ei täysin pelkkää valkoista. Salesta:  Banaani 1,106 g x 1,89 €/kg = 2,09 € Paprikajauhe oli tarjouksessa Minimanissa. Nyt äsken katsoin että Prismassa maksaa Golden Star 350g Paprika 5,75 € 16,43 €/kg. Tässä valossa ajattelen, että kunhan paprikajauhetta löytyy alle 20 euroa kilo niin ollaan hyvällä tiellä, ja jos sen saa alle 17 eur...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Ruokaostokset 67 € - Heinäkuu 2

Lisätty pari kuvaa. Lisätty, fytaateista Viikon ruokaostokset. Kävin kaupoissa eilen perjantaina ja tänään. Ostosten jälkeen katsaus, mitä ruokia pystyi tekemään viime lähikauppareissun ruuista. Viimeksihän kaavailin sitäkin, että mitä kaloreita viikossa tarvitaan.  Oli mielenkiintoista. Jokainen vihannes meni viimeistä tomaattia myöten, perunat söin, mutta kaurahiutaleita on toinen paketti avaamatta, ruis- ja vehnäjauhoja on molempia 600 g jäljellä. Riisit ja linssit menivät kaikki. Kalorin tarve on siis reilusti yliammuttu niissä ostoksissa, koska niin paljon jäi. Kuitenkin hedelmistä ja vihanneksistakin saa jotain. En vaan koskaan huomioi niitä kauppareissuissa, vaan ajattelen vihannekset kiloittain. yli 6 kg ainakin pitää olla viikoksi, ja varmasti enemmän. Ensin intoilin lähikaupan 30 euron budjetista, mutta kalpenin sitten iltaa kohti. Koska ostin vain käytännöllisimmät ostokset niin piti ihan miettiä, mitä näistä alan tekemään. Ruis- ja täysjyvävehnäjauhoja ja 2 kg kaurahiut...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Lähikaupasta viikoksi ruokaa - Heinäkuu 1

Onnistui ostaa alle 30 eurolla viikon ruuat lähikaupasta. Kävin sekä Salessa että K-Marketissa, ja ihan pikkuinen poikkeama tuli kurkkujen kohdalla kun tapahtui K-Kaupassa asioidessa virhe. Mutta hinnan kannalta ei väliä, molemmista kaupoista olisi saanut kurkutkin alle 2  €/kg jos en olisi sekoillut. Tule katsomaan mitä ostin. Kannattaa ottaa kuppi kahvia tai teetä, ja nauttia lähikauppakierroksesta värikuvina. Sekä numeroina. muok. lisätty rusinakuva. + makaronin rasvatieto  Lisätty kaurahiutalekuva ja kaurajauhokuva, tarjoukset. lisätty leseitä. Puolukkaa 28,96 € K-Marketista: Pirkka grahamjauho luomu = 1,69 €/kg Pirkka ruisjauho = 1,39 €/kg Oatly kaurajuoma luomu 1,79 €/l x 3 =  5,37 € Pirkka tomaatti Suomi 3,04 kg x 1€/kg = 3,04 € K-Menu pitkäjyväinen riisi 0,99 €/kg Kesäporkkana 1,99 €/kg Banaani Pirkka 1,063 kg x 1,89 €/kg = 2,01 € K-Menu peruna 2kg,  1,05 €/kg = 2,09 € Pirkka kurkku 3 kpl 1,19 €/kpl,3,97 €/kg = 3,57  € Palautin Pirkka kurkut, kun hu...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Varhaiskaalikeitto - Miso, sinappi, ravintohiiva, curry, (+ pippuri)

 Varhaiskaali on nyt kesän parhainta satoa, ja on aika laittaa sille resepti.  Jos sinulla on misoa ja ravintohiivaa, tähän keittoon voi nyt laittaa molempia.  Mikäli on mahdollisuus noudattaa reseptiä, saat melko varmasti parhaan tuloksenkin. Toisaalta jos jokin aineksista puuttuu, runkoa voi myös hyödyntää ja tehdä oma keitto. Varhaiskaali-curry-misokeitto Perunoita n. puoli kattilaa Varhaiskaalia sopiva palanen, esim. 1-2 nyrkin kokoista,  1/2 dl kauran jyviä n. 200 g tai sinnepäin papuja tai 1 dl kuivia punaisia linssejä Tomaattia Kurkkua Omenaa, jos on. Mausteet: Suolaton currymaustesekoitus 1 tl rouhittu mustapippuri, tai maun mukaan sinappi 1-2 rkl, n.  ripaus kurkumaa värin vuoksi lähinnä, jos on 1 dl ravintohiivaa. Tai 3 ruokalusikallista riittää pieneen keittoon. 1-2 rkl misoa jos on Perunat ja vihannekset pilkotaan kattilaan, jyvät ja pavut kaadetaan sekaan. Kaikki peitetään vedellä ja laitetaan kiehumaan. Keitetään kunnes kypsää. Lopuksi n. 5 minuuti...