Siirry pääsisältöön

WFPB - Joulutortut pula-ajan ohjeella - Ilman rasvaa

Joulutorttujen tekeminen kesällä lienee vähäisempi ihmeellisyys, kuin tehdä joulutortut ilman voita tai margariinia. Tai lisättyä rasvaa ylipäätään. 

Tehdään kummatkin ihmeellisyydet tänään.

Saimi Latonen lupasi "Pula-ajan ruokaohjeita"- nimisessä kirjassaan, ruokaohjeessa nro 24. sivulla 10. nimeltään "Omenapiirakka", että taikinasta tulisi myös joulutortut. 

"Samasta taikinasta voi valmistaa myöskin joulutorttuja, joiden täytteenä voi käyttää omena- tai marjasosetta."

Kokeilin siis huvikseni onnistuisivatko siitä minkäänlaiset tortut. Katsotaan miten kävi.

Ensimmäiset epäonnistuivat, riippuen mihin vertaa. Ensin näytän miten ne epäonnistuivat - tavallaan - ja kuinka sitten kävikään.

Toinen yritys onnistui paremmin. Kerron siitä seikkailusta toisena tässä samassa postauksessa. Tästä tuleekin ehkä pitkä juttu ja paljon kuvia.

Onneksi jouluun on vielä aikaa. (...24.12.2021)

Leipomaan:

"24. Omenapiirakka

  • 200 g keitettyjä perunoita
  • 4 tl. etikkaa
  • 1/2 tl. suolaa
  • 2 tl. leivinjauhetta tai 1 tl. soodaa
  • jauhoja
  • omenasosetta tai omenaviipaleita"

Ensin minulla oli siis grahamjauhoihin ja vesi-perunamuusiin tehty taikina, josta jäi palanen ylimääräistä tehtyäni suolaisen piirakan.

Kaulitsin taikinan ohueksi ja leikkasin siitä neliöitä. Lopuista taikinoista muotoilin pasteijarullankin, johon laitoin suolaista täytettä. Se onnistui hyvin, toisin kuin nämä joulutortut.

Voitelin tuotokset kahvilla. 
Kymmenisen minuuttia 200 C-asteisessa uunissa, toiseksi ylimmällä tasolla ja tadaa! 

Tai sitten ei.

Tortut tai "tortut" muistuttivat vähän maultaan sitä, kuin söisi näkkileivän päällä luumumarmeladia.

Eihän se pahaa ollut ja kyllä luumuhillo on sen verran makeaa, että omaa kahvinjuontiani nämä siivittivät oikeinkin komeasti.
Selkeästi näissä jokin viehätti koiria. Yrittivät siepata tortut pöydältä ja käsistä. Paras aloittaa tarjoilu, ennen kuin vieraat hermostuvat odottamaan.
Yksi torttu kiitos! Kahvia en ota tällä kertaa. Ihan vain se pelkkä torttu. Mutta keitä toki itsellesi.
Kiitos, saisinko lisää !

Tottahan toki. Päätin etten luovuta ja pistin toisen taikinan alulle. 

Tällä kertaa punnitsin 200 grammaa perunoita, kuten ohjeessa luki. Ja nimenomaan kokonaisina, kuori päällä keitettyjä perunoita.
Tuskinpa pula-ajallakaan haluttiin käyttää torttuihin ruskeita grahamjauhoja. Silloinkin varmasti mahdollisuuksien salliessa suosittiin valkoisia vehnäjauhoja. 

Käytin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, jotka ovat hyvä korvike valkoisille. 

Kuituja näissä on yleensä 5 - 6 %, kun valkoisissa on se 3 %. Hieman "parempia" siis, ainakin ruokavalion kannalta.
Kuivat aineet sekaisin. Kannatti muistaa taas lisätä suola ja sokeri. Laitoin molempia ripaukset. Ehkä teelusikan kärjelliset. 

Ruokasoodan annostelussa olin erityisen tarkka ja varovainen, koska sen maku jos lyö läpi valmiissa leivonnaisessa, on kyseessä hyvin vaikea makuvirhe.
Etikkaa, tai siis omenasiideriviinietikkaa 4 teelusikallista.
Taikina muistutti hetken aikaa murutaikinaa. Jatkoin työstämistä. Välillä löytyi perunanpalanen, joka ei ollut mennyt muusiksi. Otin käden avuksi ja muhensin perunanpaloja.
Kun taikina alkoi olla valmis, sopivan pehmoinen mutta koossapysyvä, laitoin sen jauhotetun leivinpaperin päälle.

Painelin sen lätyksi jauhottaen vähän aina alta ja päältä.
 Varoin innostumasta kaulitsemaan taikinaa kovin ohueksi.
Oli tärkeää välillä tarkistaa, ettei taikina liimaannu kovin tiukasti paperiin. 
Tarvittaessa lisäsin alle jauhoja.

Taikina oli pehmeä aluksi.

Kun teki muutaman torttuneliön, niistä jäi aina kaistaleet, jotka muovailin uusiksi. Siksi jauhojemäärä suhteellisesti lisääntyi koko ajan.

Se ei haitannut oikeastaan mitään. Loppua kohti leipomusominaisuudet paranivat, mutta alussakin olivat ihan jees.
Muotoilin taikinasta tähtitortut. Laitoin luumumarmeladinokareet keskelle, leikkasin viillot nurkkiin ja lähdin taittelemaan joka toisen kärjen kohti keskustaa.
Taikina halkeili kyllä, mutta sen sai aina puristamalla liimattua takaisin muotoonsa. 
Keskusta onnistui hyvin ja pystyin rusentamaan nurkat pitävästi yhteen, vaikka hillo oli taitoksen alla.

Tässä kuva tortusta, joka onnistui lopulta uunissa parhaiten. Paksuus oli melko samaa luokkaa, kuin valmistaikinalevyssä. Se jopa kohosi vähän uunissa ja muistutti tosi paljon joulutorttua.
Viimeisenä muotoilemani torttu jäi hassun malliseksi. Siitä ei enää saanut kunnollista, kun käytin kaikki taikinakaistaleet.
Pullasudin puuttuessa käytin taiteilijasivellintä sivellessäni kahvilla tortut.

Välillä sekosin sarvissa, taittelin tortut väärin ja korjasin. Siksi ne sotkeentuivat. Jäykällä siveltimellä oli kätevä puhdistaa levinnyt marmeladi pois torttujen sakaroista. Yhdestä tortusta tuli nyyttimalli, kun taitoin lopulta kaikki sakarat keskelle.
200 C -asteisessa uunissa 10 minuuttia, tai vähemmän. Uuni oli melko hyvin kuumunut ja piti varoa etteivät tortun pala. Tosi äkäiseen tulivat valmiiksi. Haasteena oli malttaa jättää nämä tarpeeksi vaaleiksi väriltään. Kokeilin kädellä ennen pois ottamista, onko taikina sopiva.

Osa torttusakaroista meinasi tummua liikaa, mutta lopulta se ei haitannut makua paljoa.
Löytyipä kaapin perukoilta tomusokeripakettikin. Ripottelin muutaman tortun päälle vähän sitä. Totesin, etten jatkossa laita tomusokeria, luumumarmeladin ollessa niin makeaa.
Tässä näkyy nyt se paras torttu, mistä tuli eniten mallikelpoinen taikinan paksuuden puolesta.
Varmasti on komeampiakin torttuja nähty, mutta pidän ihan hyvänä saavutuksena tässä kokeilussa.

Tässäpä nämä, hyvää joulua! Tai "joulua" ja "tortut".

Itse olin erittäin tyytyväinen näiden makuun tuoreena. Yli kahteen vuoteen en ole voi- tai lehtitaikinatorttuja syönyt, joten minut nämä hämäsivät ihan täysin.

Maku oli oikean tortun oloinen. Onnistuin suolaamaan ja sokeroimaan taikinan sopivasti. Luumuhillo oli hallitseva, kuten monesti ennenkin. 

Myös eräänlainen suussasulavuus ilmeni. Ihan kuin näissä olisi muka jotain rasvaakin. Taisi olla  perunan ansiota.

Voin suositella jos haluaa herkutella vähäkalorisemmin jouluna.
Juhlapöydän vieraille ei aiheutunut edes ikäviä vaivoja näistä tortuista. Torttutaikinamme ei sisällä paljoa mitään, mitä ei monissa koiranruuissakin olisi. Paitsi ruokasooda ja etikka. 

Vähäinen määrä luumumarmeladiakaan ei heilauttanut ison - tai pienemmänkään - koiran pötsissä suuntaan eikä toiseen.

Mutta sitten. Tein toisen pellillisen torttuja, joista tuli erilaisia. Vähän paakkuisempia. 

Innostuin ottamaan mukaan torttuja mennessäni äitini luokse sukulaisia tapaamaan. En saanut suunvuoroa ajoissa otettua, joten äitini otti torttupussin ja tunki sen kouralla jääkaapin lokeroon.

Hän ei saanut ajoissa informaatiota siitä, mitä sensaatiomaista herkkua olen tuomassa tarjolle.

Ihan joulutorttuja ilman rasvaa! Olin melkein valmistellut kaikille pieneksi jääneille farkuilleni ja koko elämälle omistettua ylistyspuhetta.
 
Sinne meni pussi.
Kun se otettiin esille ja ehdotin maistamista, tortut olivat menneet hirveään kuosiin. Tämä ei kuitenkaan voinut johtua pelkästään pussin rajusta käsittelystä. 

Tortun muodosta voi päätellä, ettei sitä ole kukaan pajavasaralla hakannut, eikä se ole päässyt tekemisiin ulkopuolisten vierasaineidenkaan kanssa.

Luumumarmeladi oli silti levinnyt sinne tänne, väri oli muuttunut ankeaksi. Rupuluinen ruskea pinta oli oikein korostunut. Tortut olivat tietysti jääkaappikylmiä.

Yritin lämmittää mikrossa, mutta moni maistaja totesi pitävänsä niistä enemmän kylmänä.

Täytyy nostaa hattua heille ja ihmetellä, mitä luottamusta kokkaustaitoni ovat saavuttaneet, kun kukaan edes suostui maistamaan näitä.

Kuittiakin toki tuli.


Eräs maistaja koki tortut sitkeiksi ja tiedusteli huumorimielessä, oliko näiden tarkoituksena päättää keskustelu.

Kun kerroin vieväni viimeisen tortun itselleni ottaakseni siitä valokuvan, joutui yksi henkilö lähtemään tiskialtaan luokse selvittämään itseään. Ei saanut enää naurultaan kahvia pidettyä suussa.

Mene ja tiedä, mikseivät nämä voineet pysyä torttujen näköisinä yhtä kohtuullista ajomatkaa kylmälaukussa.

Kotoa lähtiessä uskoin näihin vielä. 

Vinkkinä siis, että nämä kannattaa nauttia kotipiirissä, mahdollisuuksien mukaan heti vastapaistettuina.


Vierailulla tulimme silti kaikki yhteisesti siihen tulokseen, ettei torttujen maussa ollut kovin paljoa vikaa. 

Varsinkaan verraten entisiipalmurasvatorttuihin. Eivät ne kaupan taikinasta tehdyt tortutkaan hääveiltä maistu jääkaapista otettuina enää. Makuasia tietysti, mutta tätä mieltä oltiin tällä kertaa.

Teen toistekin, vähintäänkin käyttääkseni loput marmeladit pois. Kun silti nämä ovat vastapaistettuina hyviä kahvin kanssa. Syön mitä syön ja laitan loput koirille herkuiksi.

Suljettujen ovien takana syötävät salaiset joulutortut. 

En tiedä onko hyvä sivellä ne kahvilla, vai eikö ole. Ehkä se vain rusketti torttuja ja teki niistä rupumman näköisiä. Ei ensin, mutta myöhemmin. Vaaleampi pinta voi olla kivempi. Makuasia tietysti.
Ilman kahvisivelyä ne voivat olla harmahtavia. Toisaalta jauho jää pintaanäkyviin.

Tortut pystyi asettelemaan suoraan pöytäliinalle kuvattavaksi ilman, että jättivät rasvatahraa jälkeensä.

Hyviä puolia siis löytyy.

Melko helppo kokeilu, joka pisti miettimään ovatko ne palmuöljytortut mitään, mitä jään kaipaamaan. 
Eivätkä ole. Paljon vaikuttaa pelkkä luumutäyte ja että ne ovat vasta paistettuja.

Kiva oli löytää taas herkku, josta ei kärsi kukaan syöjä. Ei tarvitse piilotella koirilta ja odottaa seuraamuksia, jos pöydän reunalta yksi torttu lipeääkin alas. Entiset tortut eivät koskaan sopineet koirille suuren rasvamääränsä vuoksi. Lihominen, närästys ja muuta.

Se ilme, kun koira tajusi saavansa ison palan torttua, eikä pelkkää murua nurkasta.

Sellainen kokeilu. Jos päätät kokeilla, olet tervetullut kertomaan kaikille kommenteissa miten sujui! 
Varsinkin haluan kuulla, mikäli nämä ovat menestys jonkin paikkakunnan tulevissa joulumyyjäisissä.

Jatkamme keskiviikkona puuron parissa. Pieni takaisinpaluu arkeen ja vähän jopa nykyaikaan.
Kiitos kun luit!

Muita pula-ajan innoittamia ohjeita:






PS: Tajusin tässä, että voisiko tuo ruputortuksi muuttuminen johtua siitä, jos kaikki peruna ei olekaan hienontunut riittävästi. Eli jos sinulla on käytössäsi jokin siivilä minkä läpi puristaa peruna, tai jokin tehokas puserrin, lopputulos voisi parantua. Ja entäs pitäisikö taikinan olla kylmässä ennen käsittelyä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyväv...

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Hyvää juhannusta! - Kesäkuu 3

Juhannusaattoviikon ruokaostokset. = 3,91 € Xtra tomaatti 0,557 kg x 1,49 €/kg= 0,83 € Kiinankaali 0,351 kg x 3,99 €/kg = 1,4 € Xtra kurkku 0,752 kg x 1,49 €/kg = 1,12 € Sitruuna luomu 0,148 kg x 3,79 €/kg = 0,56 € = 8,12 € Yleisperuna harjattu 2,733 kg x0,75 €/kg= 2,05€ Kiinankaali 0,494 kg x 3,99 €/kg = 1,97 € Xtra kurkku 0,980 kg x 1,49 €= 1,46€ Xtra tomaatti 0,819 kg x 1,49 €/kg = 1,22 € Varhaiskaali 0,595 kg x 2,39 €/kg =1,42 € 6,78 € Oatly luomu kauramaito 1,69 €/l x 4 = 2,43 € Paseerattu tomaatti  1,46 €/kg, 500g=  0,73 € Kaneli  27g 31,48 €/kg =  0,85 €  Grillausmauste ei lisättyä suolaa 35g 24,29 €/kg  = 0,85€ Tulee ihan yhtä halvaksi ostaa Xtra tomaatteja, kuin edullista kaupan merkin paseerattua tomaattia. Prismasta löytyy tomaatit, jos löytyy. Nehän on laitettu aina sivummalle. Sama laittaa keittoihin ja muihin nyt kokonaisia tomaatteja siis. En ala niitä paseeraamaan eikä kokonaiset tomaatit ole välttämättä käytännön elämässä sa...

WFPB - Bataatti-lehtikaalikeitto - Kastike - Härkäpapu

Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan.  Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike.  Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan. Bataatti-lehtikaalikastike/keitto 500g lehtikaalia n. 500 g bataattia n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on n. 200 g kypsiä härkäpapuja vettä, niin että ainekset peittyvät 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi mustapippuria 1-2 tl orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan.  Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä.  Bataatit pilkottu...

WFPB - Ruokaostokset 21 € - Kesäkuu 2

Tässä viikon ruokaostokset kesäkuun toiselta viikolta. Muok. 14.6. lisäilin parit linkit öljyyn liittyen = 10,96 € Porkkana värimix 3 x 1,49 €/kg= 4,47 € Palsternakka 0,5 kg x 2,09 €/kg = 1,05€ Ruukkupersilja 1,25 €  Ruukkutilli 0,99 € Jääsalaatti 1,19 € Kurkku 1,168 kg x 1,49 €/kg =  1,74 € Banaani 0,948 kg x 1,39 €/kg =  1,32 € = 2,84 € Yleisperuna harjattu 1,84 kg x 0,75 €/kg= 1,38 € Xtra tomaatti 0,603 kg x 1,79 €/kg = 1,08 € Maustekurkku 0,123 kg x 3,09 €/kg = 0,38 €  Meira ketsuppi 1,2 kg x 3,49 €/kg =  4,19 € = 1,99 € 0,360 kg x 5,53 €/kg = 1,99 € Siinäpä viikon ruokaostokset. Ruokasuunnitelma: ks. toukokuun ruokia ja kesäkuun ruokaostokset 1 .  Kun hernekeitto loppuu, uudet herneet likoamaan ja keitto. Kun puuro loppuu, niin uudet jyvät likoamaan ja sitten kiehumaan. Jos leipä loppuu, uudet leivät uuniin puolen tunnin varoitusajalla. Jos ei ole mitään hyvää, niin  kakkupulla jonka tekemisessä ei mene pitkään. Kukkaset kukkivat ja variks...

WFPB - Ruokaostokset 83 € - Kesäkuu 1

Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset ja ruokasuunnitelma mitä näistä tulee.  Noin 35 euroa tästä on arviolta ruokaa mitä heti tarvitsee, ja loput rahanmenot koostuvat siitä kun ostin kuukauden marjat kerralla. Muitakin juttuja ostin koko kuukauden varalta. Enemmänkin olisi voinut tuoda, mutta toisella kertaa sitten.  Muokkaus klo 19.11 :   Sanoin alempana että kotimaiset porkkanat ovat kaupoista loppu. Kävin illan päälle nyt Lidlissä ja sielläpä olikin kilon pusseja suomalaisia väriporkkanoita hintaan 1,49 €/kg. Välttämättä ei kaikissa Lidleissä ole mutta kannattaa siis ainakin pitää silmät auki. Halpaa vihannesta kun 1,49 €/kg, joka päivä kilon vihannessatsi kiehumaan ja sitä rataa. Saa keitot ja kaikki. Kurkku oli yhtä halpaa. Muok . lisätty kuva banaanikeksistä ja rieskasta. = 8,89 € Punajuuri 1,39 €/kg Omena Ida Red 0,736 kg x 1,49 €/kg = 1,10 Banaani RFA 0,978 kg x 1,39 €/kg= 1,36 € Sitruuna luomu 0,114 kg x 3,59 €/kg = 0,41 € Bataatti 2,112 kg x 2,19 €/k...

WFPB - Ruokaostokset 17 € - Kesäkuu 4 , 146 €/kk

Kesäkuun loput ruokaostokset. Tänään ruokaostoksien lomassa säästömietintää ja paljonko maksaa mikäkin. muo k. korjattu summat. = 3,39 € Kurkku 1,89 €/kg x 0,93 kg = 1,76 € Xtra tomaatti 1,19 €/kg x 1,372 kg = 1,63 € Kurkku ja tomaatti olivat Prismassa halpoja, eli alle 2 €/kg. Tosin nuo tomaatit olivat Kotimaisia Xtra-tomaatteja, ja siksi edullisempia kuin tavalliset. Tänäänkin näyttäisi olevan molemmat alle 2 €/kg Prismassa.  K-Lähikaupan verkkokaupassa kävin äsken mutkan, ja siellä näyttää tilanne siltä ettei herkutella halvoilla hinnoilla. Tomaattia ei tämän kaupan sivulla ollut, ja kurkkukin melkein 4 euroa kilo. 3,97 €. Ainut vihannes mikä oli alle 2 €/kg oli valkokaali, varmaan ei edes kesä- tai varhaiskaali vaan se tavallinen. Jos olisin nyt lähikaupan asiakas, ja haluaisin alle 2 €/kg, tai edes alle 3 €/kg ostaisin banaania hintaan 1,49 €/kg, aprikoosia, persikkaa joita siellä oli 1€/500g eli 2 €/kg, ehkä sen keräkaalin. Varhaiskaali olisi sitten 3,49 €/kg. Vertailun ...

WFPB - Toukokuun ruokia

Ruokakuvia toukokuulta, joiden inspiroimana voi laatia kesäkuuksikin kokokasvisruokasuunnitelmia ja kauppalistaa.  Muok ., lisätty vaihtoehto lehtikaalille. L isätty ostoslistaa tofulle. L ounasrasian kuva palsternakkapihvi. H ernekeiton vaiheet. S itruunamehua tofukokkeliin. Po rkkanasta. Punajuuri sörsselin mausteet. Lisätty 5.6.2025 linkkejä raaka-raasteaiheisiin. 1.  Paistetut perunat ja keitetyt vihannekset. Kattilassa voi kiehua mitä vain vihannesta, kuten ruusukaalit.  Perunat on pesty, paloiteltu, valeltu ketsupilla ja grillimaustettu. Pellillä on kyydissä myös keitettyjä porkkanoita. Huoma sin, että kotimaiset porkkanat olivat loppuneet. Tuossa kesäkuun ensimmäisen päivän tienoilla kun kävin kaupassa. Kauppoihin oli tullut tilalle ainakin italialaisia porkkanoita, jos ei ne maistu voi käyttää mitä vihanneksia vain.  Tässä kiehuu kilo porkkanoita, ja perunat ovat lähdössä uuniin edellispäivän keitettyjen porkkanoiden ja raakojen omenan palasten kanssa. Pork...

WFPB - Mary's Mini - dieetti

Mary's Mini dieetillä puhdistan ruokavalioa ja pyrin resetoimaan tilannetta joulun odotuksen jäljiltä.  Mary's mini ( Mary’s Mini-McDougall Diet® )   dieetillä jätetään pois tiheäkaloriset ja prosessoidummat kasviruuat, sekä korkean rasvapitoisuuden omaavat kasviruuat. Öljyjä ja kasvikermaa en syö nytkään, enkä eläinkunnan tuotteita. Siltä osin ei muutosta. Annoskokoja ei ole rajoitettu, ja saa ottaa lisää ruokaa.  Mary's Mini dieetillä en siis syö pähkinöitä ja siemeniä tofua soijarouheita jne soijapapuja jauhoista tehtyjä ruokia, kuten leipä ja pasta, suurustetut kastikkeet kuivattuja hedelmiä avokadoa kookosta Kuvaan keräsin kaikkea, mitä en syö dieetillä. Mitä syödään? Mary's Minissä valitaan yksi tärkkelyspitoinen energianlähde. Kun valitsen perunan, tehden vaikkapa kymmenen päivän "peruna-Minin", otan ruuaksi ja energianlähteeksi perunan jokaisella aterialla. En keitä välillä puuroa ja riisiä. Valitun ruuan voi valmistaa monella eri tavalla. Perunat voi...

WFPB - Ruokaostokset 102 € - Toukokuu 1

Ruokaostoksia toukokuulta. Jatko-osakin tulee, koska tässä postauksessa ei ole vielä kaikki. Ostoskuvien lisäksi kirjoitin selityksiä, vinkkejä ja havaintoja tehdyiltä kaupparetkiltä. Muokkaus Noloa, mutta bataatin hinta unohtui, ja nyt se on hukassa, hetkinen. 3 minuuttia myöhemmin: lisätty. = 8,24 € Rainbow tofu luomu 200 g 1,29 €, 6,45 €/kg = 3,87 € Xtra tomaatti 1,05 kg x 1,79 €/kg = 1,88 € Xtra kurkku 1,106 kg x 1,79 €/kg = 1,98 € Maustekurkku 0,165 kg x 3,09 €/kg = 0,51 € Prismasta löysin Xtra tomaatit ja kurkut, olivat kotimaisia. Näitä ei näkynyt verkkokaupassa. Ne oli laitettu ihan eri paikkaan kaupassa kuin muut kurkut ja tomaatit, ja ne isoimmin esillä olleet olivat tietysti kalliimpia. Jos siis haluat että kurkku ja tomaatti maksavat alle 2 € kilo, niin kannattaa etsiä Prismasta Xtra-versiot. Toki nämä eivät sitten ole suoria ja täydellisen saman kokoisia, vaan ovat jonkin kosmeettisen haitan vuoksi laitettu eri laariin. Näiden paikka vaihtelee. Ensin löysin nämä alahyl...

WFPB - Mansikkakakku ja vaniljavaahto - Rasvaton pohja - Vegaaninen

Tässä postauksessa resepti kakkupohjaan, ja paljon kuvia mansikkakakun teosta.  Muokkaan sen verran, että nyt näyttää siltä ettei soijajogurttia kannata käyttää pohjassa kananmunan korvikkeena tai nesteenä, koska se on liian tehokas hyydyttämään. Pohjassa siis kauramaitoa. Rasvatonta luomu Oatlyä ettei kakku pala kiinni alustaan Aioin missata kesän mansikkarallin. Viime hetkellä päätin kuitenkin tehdä mansikkakakun. Kakun päällä on Oatly vispautuvaa vaniljakastiketta. Ks. vegaaniset vaniljakastike- ja kasvikermaideat. Korvasin kananmunan ruokalusikallisella omenasosetta. Rasvan alle puolella purkillisella Piltti- luumusosetta. 1 rkl omenasosetta 1 dl sokeria (laitoin alle desin, oli niin pieni taikina) 1 dl soijajogurttia ja/tai vettä tai kasvimaitoa ripaus suolaa alle puoli purkkia Piltti-luumua n. 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 1 tl leivinjauhoja Sekoitin ensin kuivat aineet. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä 1 tl vaniljasokeriakin. Taikinasta tuli sitkeän tahmea. 19.5.202...