Siirry pääsisältöön

WFPB - Joulutortut pula-ajan ohjeella - Ilman rasvaa

Joulutorttujen tekeminen kesällä lienee vähäisempi ihmeellisyys, kuin tehdä joulutortut ilman voita tai margariinia. Tai lisättyä rasvaa ylipäätään. 

Tehdään kummatkin ihmeellisyydet tänään.

Saimi Latonen lupasi "Pula-ajan ruokaohjeita"- nimisessä kirjassaan, ruokaohjeessa nro 24. sivulla 10. nimeltään "Omenapiirakka", että taikinasta tulisi myös joulutortut. 

"Samasta taikinasta voi valmistaa myöskin joulutorttuja, joiden täytteenä voi käyttää omena- tai marjasosetta."

Kokeilin siis huvikseni onnistuisivatko siitä minkäänlaiset tortut. Katsotaan miten kävi.

Ensimmäiset epäonnistuivat, riippuen mihin vertaa. Ensin näytän miten ne epäonnistuivat - tavallaan - ja kuinka sitten kävikään.

Toinen yritys onnistui paremmin. Kerron siitä seikkailusta toisena tässä samassa postauksessa. Tästä tuleekin ehkä pitkä juttu ja paljon kuvia.

Onneksi jouluun on vielä aikaa. (...24.12.2021)

Leipomaan:

"24. Omenapiirakka

  • 200 g keitettyjä perunoita
  • 4 tl. etikkaa
  • 1/2 tl. suolaa
  • 2 tl. leivinjauhetta tai 1 tl. soodaa
  • jauhoja
  • omenasosetta tai omenaviipaleita"

Ensin minulla oli siis grahamjauhoihin ja vesi-perunamuusiin tehty taikina, josta jäi palanen ylimääräistä tehtyäni suolaisen piirakan.

Kaulitsin taikinan ohueksi ja leikkasin siitä neliöitä. Lopuista taikinoista muotoilin pasteijarullankin, johon laitoin suolaista täytettä. Se onnistui hyvin, toisin kuin nämä joulutortut.

Voitelin tuotokset kahvilla. 
Kymmenisen minuuttia 200 C-asteisessa uunissa, toiseksi ylimmällä tasolla ja tadaa! 

Tai sitten ei.

Tortut tai "tortut" muistuttivat vähän maultaan sitä, kuin söisi näkkileivän päällä luumumarmeladia.

Eihän se pahaa ollut ja kyllä luumuhillo on sen verran makeaa, että omaa kahvinjuontiani nämä siivittivät oikeinkin komeasti.
Selkeästi näissä jokin viehätti koiria. Yrittivät siepata tortut pöydältä ja käsistä. Paras aloittaa tarjoilu, ennen kuin vieraat hermostuvat odottamaan.
Yksi torttu kiitos! Kahvia en ota tällä kertaa. Ihan vain se pelkkä torttu. Mutta keitä toki itsellesi.
Kiitos, saisinko lisää !

Tottahan toki. Päätin etten luovuta ja pistin toisen taikinan alulle. 

Tällä kertaa punnitsin 200 grammaa perunoita, kuten ohjeessa luki. Ja nimenomaan kokonaisina, kuori päällä keitettyjä perunoita.
Tuskinpa pula-ajallakaan haluttiin käyttää torttuihin ruskeita grahamjauhoja. Silloinkin varmasti mahdollisuuksien salliessa suosittiin valkoisia vehnäjauhoja. 

Käytin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, jotka ovat hyvä korvike valkoisille. 

Kuituja näissä on yleensä 5 - 6 %, kun valkoisissa on se 3 %. Hieman "parempia" siis, ainakin ruokavalion kannalta.
Kuivat aineet sekaisin. Kannatti muistaa taas lisätä suola ja sokeri. Laitoin molempia ripaukset. Ehkä teelusikan kärjelliset. 

Ruokasoodan annostelussa olin erityisen tarkka ja varovainen, koska sen maku jos lyö läpi valmiissa leivonnaisessa, on kyseessä hyvin vaikea makuvirhe.
Etikkaa, tai siis omenasiideriviinietikkaa 4 teelusikallista.
Taikina muistutti hetken aikaa murutaikinaa. Jatkoin työstämistä. Välillä löytyi perunanpalanen, joka ei ollut mennyt muusiksi. Otin käden avuksi ja muhensin perunanpaloja.
Kun taikina alkoi olla valmis, sopivan pehmoinen mutta koossapysyvä, laitoin sen jauhotetun leivinpaperin päälle.

Painelin sen lätyksi jauhottaen vähän aina alta ja päältä.
 Varoin innostumasta kaulitsemaan taikinaa kovin ohueksi.
Oli tärkeää välillä tarkistaa, ettei taikina liimaannu kovin tiukasti paperiin. 
Tarvittaessa lisäsin alle jauhoja.

Taikina oli pehmeä aluksi.

Kun teki muutaman torttuneliön, niistä jäi aina kaistaleet, jotka muovailin uusiksi. Siksi jauhojemäärä suhteellisesti lisääntyi koko ajan.

Se ei haitannut oikeastaan mitään. Loppua kohti leipomusominaisuudet paranivat, mutta alussakin olivat ihan jees.
Muotoilin taikinasta tähtitortut. Laitoin luumumarmeladinokareet keskelle, leikkasin viillot nurkkiin ja lähdin taittelemaan joka toisen kärjen kohti keskustaa.
Taikina halkeili kyllä, mutta sen sai aina puristamalla liimattua takaisin muotoonsa. 
Keskusta onnistui hyvin ja pystyin rusentamaan nurkat pitävästi yhteen, vaikka hillo oli taitoksen alla.

Tässä kuva tortusta, joka onnistui lopulta uunissa parhaiten. Paksuus oli melko samaa luokkaa, kuin valmistaikinalevyssä. Se jopa kohosi vähän uunissa ja muistutti tosi paljon joulutorttua.
Viimeisenä muotoilemani torttu jäi hassun malliseksi. Siitä ei enää saanut kunnollista, kun käytin kaikki taikinakaistaleet.
Pullasudin puuttuessa käytin taiteilijasivellintä sivellessäni kahvilla tortut.

Välillä sekosin sarvissa, taittelin tortut väärin ja korjasin. Siksi ne sotkeentuivat. Jäykällä siveltimellä oli kätevä puhdistaa levinnyt marmeladi pois torttujen sakaroista. Yhdestä tortusta tuli nyyttimalli, kun taitoin lopulta kaikki sakarat keskelle.
200 C -asteisessa uunissa 10 minuuttia, tai vähemmän. Uuni oli melko hyvin kuumunut ja piti varoa etteivät tortun pala. Tosi äkäiseen tulivat valmiiksi. Haasteena oli malttaa jättää nämä tarpeeksi vaaleiksi väriltään. Kokeilin kädellä ennen pois ottamista, onko taikina sopiva.

Osa torttusakaroista meinasi tummua liikaa, mutta lopulta se ei haitannut makua paljoa.
Löytyipä kaapin perukoilta tomusokeripakettikin. Ripottelin muutaman tortun päälle vähän sitä. Totesin, etten jatkossa laita tomusokeria, luumumarmeladin ollessa niin makeaa.
Tässä näkyy nyt se paras torttu, mistä tuli eniten mallikelpoinen taikinan paksuuden puolesta.
Varmasti on komeampiakin torttuja nähty, mutta pidän ihan hyvänä saavutuksena tässä kokeilussa.

Tässäpä nämä, hyvää joulua! Tai "joulua" ja "tortut".

Itse olin erittäin tyytyväinen näiden makuun tuoreena. Yli kahteen vuoteen en ole voi- tai lehtitaikinatorttuja syönyt, joten minut nämä hämäsivät ihan täysin.

Maku oli oikean tortun oloinen. Onnistuin suolaamaan ja sokeroimaan taikinan sopivasti. Luumuhillo oli hallitseva, kuten monesti ennenkin. 

Myös eräänlainen suussasulavuus ilmeni. Ihan kuin näissä olisi muka jotain rasvaakin. Taisi olla  perunan ansiota.

Voin suositella jos haluaa herkutella vähäkalorisemmin jouluna.
Juhlapöydän vieraille ei aiheutunut edes ikäviä vaivoja näistä tortuista. Torttutaikinamme ei sisällä paljoa mitään, mitä ei monissa koiranruuissakin olisi. Paitsi ruokasooda ja etikka. 

Vähäinen määrä luumumarmeladiakaan ei heilauttanut ison - tai pienemmänkään - koiran pötsissä suuntaan eikä toiseen.

Mutta sitten. Tein toisen pellillisen torttuja, joista tuli erilaisia. Vähän paakkuisempia. 

Innostuin ottamaan mukaan torttuja mennessäni äitini luokse sukulaisia tapaamaan. En saanut suunvuoroa ajoissa otettua, joten äitini otti torttupussin ja tunki sen kouralla jääkaapin lokeroon.

Hän ei saanut ajoissa informaatiota siitä, mitä sensaatiomaista herkkua olen tuomassa tarjolle.

Ihan joulutorttuja ilman rasvaa! Olin melkein valmistellut kaikille pieneksi jääneille farkuilleni ja koko elämälle omistettua ylistyspuhetta.
 
Sinne meni pussi.
Kun se otettiin esille ja ehdotin maistamista, tortut olivat menneet hirveään kuosiin. Tämä ei kuitenkaan voinut johtua pelkästään pussin rajusta käsittelystä. 

Tortun muodosta voi päätellä, ettei sitä ole kukaan pajavasaralla hakannut, eikä se ole päässyt tekemisiin ulkopuolisten vierasaineidenkaan kanssa.

Luumumarmeladi oli silti levinnyt sinne tänne, väri oli muuttunut ankeaksi. Rupuluinen ruskea pinta oli oikein korostunut. Tortut olivat tietysti jääkaappikylmiä.

Yritin lämmittää mikrossa, mutta moni maistaja totesi pitävänsä niistä enemmän kylmänä.

Täytyy nostaa hattua heille ja ihmetellä, mitä luottamusta kokkaustaitoni ovat saavuttaneet, kun kukaan edes suostui maistamaan näitä.

Kuittiakin toki tuli.


Eräs maistaja koki tortut sitkeiksi ja tiedusteli huumorimielessä, oliko näiden tarkoituksena päättää keskustelu.

Kun kerroin vieväni viimeisen tortun itselleni ottaakseni siitä valokuvan, joutui yksi henkilö lähtemään tiskialtaan luokse selvittämään itseään. Ei saanut enää naurultaan kahvia pidettyä suussa.

Mene ja tiedä, mikseivät nämä voineet pysyä torttujen näköisinä yhtä kohtuullista ajomatkaa kylmälaukussa.

Kotoa lähtiessä uskoin näihin vielä. 

Vinkkinä siis, että nämä kannattaa nauttia kotipiirissä, mahdollisuuksien mukaan heti vastapaistettuina.


Vierailulla tulimme silti kaikki yhteisesti siihen tulokseen, ettei torttujen maussa ollut kovin paljoa vikaa. 

Varsinkaan verraten entisiipalmurasvatorttuihin. Eivät ne kaupan taikinasta tehdyt tortutkaan hääveiltä maistu jääkaapista otettuina enää. Makuasia tietysti, mutta tätä mieltä oltiin tällä kertaa.

Teen toistekin, vähintäänkin käyttääkseni loput marmeladit pois. Kun silti nämä ovat vastapaistettuina hyviä kahvin kanssa. Syön mitä syön ja laitan loput koirille herkuiksi.

Suljettujen ovien takana syötävät salaiset joulutortut. 

En tiedä onko hyvä sivellä ne kahvilla, vai eikö ole. Ehkä se vain rusketti torttuja ja teki niistä rupumman näköisiä. Ei ensin, mutta myöhemmin. Vaaleampi pinta voi olla kivempi. Makuasia tietysti.
Ilman kahvisivelyä ne voivat olla harmahtavia. Toisaalta jauho jää pintaanäkyviin.

Tortut pystyi asettelemaan suoraan pöytäliinalle kuvattavaksi ilman, että jättivät rasvatahraa jälkeensä.

Hyviä puolia siis löytyy.

Melko helppo kokeilu, joka pisti miettimään ovatko ne palmuöljytortut mitään, mitä jään kaipaamaan. 
Eivätkä ole. Paljon vaikuttaa pelkkä luumutäyte ja että ne ovat vasta paistettuja.

Kiva oli löytää taas herkku, josta ei kärsi kukaan syöjä. Ei tarvitse piilotella koirilta ja odottaa seuraamuksia, jos pöydän reunalta yksi torttu lipeääkin alas. Entiset tortut eivät koskaan sopineet koirille suuren rasvamääränsä vuoksi. Lihominen, närästys ja muuta.

Se ilme, kun koira tajusi saavansa ison palan torttua, eikä pelkkää murua nurkasta.

Sellainen kokeilu. Jos päätät kokeilla, olet tervetullut kertomaan kaikille kommenteissa miten sujui! 
Varsinkin haluan kuulla, mikäli nämä ovat menestys jonkin paikkakunnan tulevissa joulumyyjäisissä.

Jatkamme keskiviikkona puuron parissa. Pieni takaisinpaluu arkeen ja vähän jopa nykyaikaan.
Kiitos kun luit!

Muita pula-ajan innoittamia ohjeita:






PS: Tajusin tässä, että voisiko tuo ruputortuksi muuttuminen johtua siitä, jos kaikki peruna ei olekaan hienontunut riittävästi. Eli jos sinulla on käytössäsi jokin siivilä minkä läpi puristaa peruna, tai jokin tehokas puserrin, lopputulos voisi parantua. Ja entäs pitäisikö taikinan olla kylmässä ennen käsittelyä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...