Onnistuuko perunamuusi kun ei laiteta voita, kermaa, suolaa, öljyä, kasvikermaa, kasvimaitoja lisätyllä rasvalla, tai edes vegaanista margariinia?
Kuinka onnistuu vanha kunnon perunamuusi, oikea perinneruoka, kun se tehdään tällaisilla WFPB- pelisäännöillä?
Tuleeko perunamuusista kuohkeaa ja täyttävää, vai onko se pelkkää perunaa ja vettä? Tylsää ja kurjaa rangaistusmuusia, josta jää paha mieli?
WFPB-ruokavalioa promoavien lääkäreiden, tai tätä asiaa muutoin harrastavien sivuilla ja videokanavilla on ohjeita, miten lisättäisiin makua laittamalla muusiin vaikkapa sieniä, herneitä, lehtivihreitä, mausteita ja kastikkeita, kasvimaitoa tai ravintohiivaa.
Sellaisiin kunnollisiin perunamuusiresepteihin voisin toki perehtyä joskus tässä blogissa.
Kuitenkin jos nyt puhutaan jokapäiväisestä pelkästä perunasta, miten sen kanssa toimin ja mitä siihen laitan?
Kuorin perunat muusia varten.
Kun perunoiden makua ei aio parantaa suolalla, kermalla ja voilla, niin maun merkitys korostuu. Kuorien mukana voi tulla mullan makua. Kuoret voivat olla myös huonoja suutuntuman ja rakenteen kannalta.
Keitän perunoita kunnes ne ovat kypsiä.
Sitten siivilöin keitinveden erilleen.
En kaada viemäriin keitinvettä.
Jos ei paranna makua kermalla, voilla tai suolalla, niin ei olisi mitään järkeä hukata makua ja ravinteita kaatamalla keitinvesi pois, laittaakseen tilalle kauramaitoa tai hanavettä.
Muusaan perunat.
Kun perunat on muusattuna, kaadan keitinvettä nesteeksi. Sekoitan vispilällä hyvin.
Vettä laitetaan kunnes muusin koostumus on sopivaa. Jos keitinvettä jää yli, sen voi käyttää muuhun. Perunan keitinvedessä on tärkkelystä, joka toimii hyvänä suuruksena kastikkeille.
Joskus kun lisää kaikki keitinvedet muusiin, muusista voi vahingossa tulla liian vetelää, ja se muistuttaa enemmän sosekeittoa.
Silloinkaan ei ole peli menetetty, koska alkaa kuitenkin kiinteytyä jäähdyttyään.
Ainakin se on helppo kaataa rasiaan, siksi on kiva jos se on ensin löysää.
Liian löysä muusi kiinteytyi näin hyvin jääkaapissa yön aikana.
Löysää muusia voi laittaa vaikka ruokatermariin, ja ottaa evääksi. Kuppi kuumaa pakkasella, tai kevyt lämminruoka myös kesällä. Sekaan voi laittaa papuja tai pakasteherneitä.
|
Vähemmän nestettä, kasassa pysyvä muusi. Tässä uunijuureksien ja puolukoiden kera.
|
Muusin jossa on paljon vettä, voi ajatella sosekeitoksi ja syödä syvältä lautaselta.
Hyvää makua tuovat pakastepuolukat ja jauhettu maustepippuri pinnalla.
Tuoreena muusi on usein hyvää ilman mitään koristeitakin. Ellei se jääkaapista otettuna ole enää yhtä hyvää, sitä voi tuunata myöhemminkin kastikkeilla ja mausteilla. Tai käyttää sitä rieskoihin ja leivonnaisiin.
Pienestäkin määrästä perunamuusia saa rieskat, lisää vain jauhoja, ripaus suolaa. Tilkka vettä, ja vaikkapa vähän pikakaurahiutaleita. Taputtele taikinaa pellille rieskoiksi, ja paista 200 C uunissa noin vartti.
Teen muusin yleensä ilman lisättyä suolaa.
Vaikka sitä vähän lisäisi lautasella sitten, niin näin suolan määrä on helppo pitää vähäisenä.
Tästä muusista tuli liian löysää.
Parsakaali-paprikakastikkeen kanssa.
Mitkä tahansa vihannekset sopivat muusin kanssa.
Jos vihannekset maustaa hyvin, niin ruoka on valmista vaikkei muusissa olekaan mitään seassa.
Isoihin säilysrasioihin voi kaataa yhdellä kertaa perunamuusit ja muut ruuat talteen.
On tullut hyviä muuseja mysö Gala- lajikkeisista perunoista, joita myytiin Prismassa 10 kilon säkissä.
Kaikista perunoista ei tule hyvä muusi, mutta silloin niistä voi tehdä keittoja ja
Starch Blastereita.
Punaisessa pussissa myytävät perunat ovat yleensä hyviä muusiperunoita. Esimerkiksi Afra - lajike yleensä näissä. Ihan alkusyksystä voi hetken aikaa olla, että muusista tulee paakkuista, koska perunasato on niin tuore.
Vastaus kysymykseen, tuleeko muusista mitään kun jättää kermat ja maidot pois, vai onko se vain perunaa ja vettä. Kyllä tulee, ja kyllä se siis on vain perunaa ja vettä.
Samaan aikaan kun lisätyt aineet vähenevät joka ruoassa, niin makuaisti kuitenkin saattaa muovautua, vaikka olisikin ennen tottunut käyttämään suolaa ja voita perunamuusissa.
Nykyään jos onnistun löytämään kaupasta keltamaltoisia perunoita joissa on hyvä makea maku, on niistä tehty muusi se täydellinen ja paras pottuvoi, enkä kyllästy siihen ikinä.
- Ylijääneestä perunamuusista:
Kommentit
Lähetä kommentti