Siirry pääsisältöön

WFPB - Perunamuusi - Voiko onnistua WFPB-ruokavaliolla?


Onnistuuko perunamuusi kun ei laiteta voita, kermaa, suolaa, öljyä, kasvikermaa, kasvimaitoja lisätyllä rasvalla, tai edes vegaanista margariinia?

Kuinka onnistuu vanha kunnon perunamuusi, oikea perinneruoka, kun se tehdään tällaisilla WFPB- pelisäännöillä?

Tuleeko perunamuusista kuohkeaa ja täyttävää, vai onko se pelkkää perunaa ja vettä? Tylsää ja kurjaa rangaistusmuusia, josta jää paha mieli?



WFPB-ruokavalioa promoavien lääkäreiden, tai tätä asiaa muutoin harrastavien sivuilla ja videokanavilla on ohjeita, miten lisättäisiin makua laittamalla muusiin vaikkapa sieniä, herneitä, lehtivihreitä, mausteita ja kastikkeita, kasvimaitoa tai ravintohiivaa.

Sellaisiin kunnollisiin perunamuusiresepteihin voisin toki perehtyä joskus tässä blogissa. 

Kuitenkin jos nyt puhutaan jokapäiväisestä pelkästä perunasta, miten sen kanssa toimin ja mitä siihen laitan? 



Kuorin perunat muusia varten.

Kun perunoiden makua ei aio parantaa suolalla, kermalla ja voilla, niin maun merkitys korostuu. Kuorien mukana voi tulla mullan makua. Kuoret voivat olla myös huonoja suutuntuman ja rakenteen kannalta.

Keitän perunoita kunnes ne ovat kypsiä. 

Sitten siivilöin keitinveden erilleen.

En kaada viemäriin keitinvettä. 

Jos ei paranna makua kermalla, voilla tai suolalla, niin ei olisi mitään järkeä hukata makua ja ravinteita kaatamalla keitinvesi pois, laittaakseen tilalle kauramaitoa tai hanavettä. 

Muusaan perunat.

Kun perunat on muusattuna, kaadan keitinvettä nesteeksi. Sekoitan vispilällä hyvin.

Vettä laitetaan kunnes muusin koostumus on sopivaa. Jos keitinvettä jää yli, sen voi käyttää muuhun. Perunan keitinvedessä on tärkkelystä, joka toimii hyvänä suuruksena kastikkeille. 


Joskus kun lisää kaikki keitinvedet muusiin, muusista voi vahingossa tulla liian vetelää, ja se muistuttaa enemmän sosekeittoa.



Silloinkaan ei ole peli menetetty, koska alkaa kuitenkin kiinteytyä jäähdyttyään. 

Ainakin se  on helppo kaataa rasiaan, siksi on kiva jos se on ensin löysää.


Liian löysä muusi kiinteytyi näin hyvin jääkaapissa yön aikana. 

 
Löysää muusia voi laittaa vaikka ruokatermariin, ja ottaa evääksi. Kuppi kuumaa pakkasella, tai kevyt lämminruoka myös kesällä. Sekaan voi laittaa papuja tai pakasteherneitä. 



Vähemmän nestettä, kasassa pysyvä muusi. Tässä uunijuureksien ja puolukoiden kera.



Muusin jossa on paljon vettä, voi ajatella sosekeitoksi ja syödä syvältä lautaselta. 

Hyvää makua tuovat pakastepuolukat ja jauhettu maustepippuri pinnalla.

Tuoreena muusi on usein hyvää ilman mitään koristeitakin. Ellei se jääkaapista otettuna ole enää yhtä hyvää, sitä voi tuunata myöhemminkin kastikkeilla ja mausteilla. Tai käyttää sitä rieskoihin ja leivonnaisiin.


Pienestäkin määrästä perunamuusia saa rieskat, lisää vain jauhoja, ripaus suolaa. Tilkka vettä, ja vaikkapa vähän pikakaurahiutaleita. Taputtele taikinaa pellille rieskoiksi, ja paista 200 C uunissa noin vartti.

Teen muusin yleensä ilman lisättyä suolaa.

Vaikka sitä vähän lisäisi lautasella sitten, niin näin suolan määrä on helppo pitää vähäisenä.


Korppujauhoista ja ylijääneestä muusista voi tehdä perunanugetit. 



Tästä muusista tuli liian löysää. Parsakaali-paprikakastikkeen kanssa. 


Mitkä tahansa vihannekset sopivat muusin kanssa. 

Jos vihannekset maustaa hyvin, niin ruoka on valmista vaikkei muusissa olekaan mitään seassa.



Isoihin säilysrasioihin voi kaataa yhdellä kertaa perunamuusit ja muut ruuat talteen.


On tullut hyviä muuseja mysö Gala- lajikkeisista perunoista, joita myytiin Prismassa 10 kilon säkissä.

Kaikista perunoista ei tule hyvä muusi, mutta silloin niistä voi tehdä keittoja ja Starch Blastereita

Punaisessa pussissa myytävät perunat ovat yleensä hyviä muusiperunoita. Esimerkiksi Afra - lajike yleensä näissä. Ihan alkusyksystä voi hetken aikaa olla, että muusista tulee paakkuista, koska perunasato on niin tuore.



Vastaus kysymykseen, tuleeko muusista mitään kun jättää kermat ja maidot pois, vai onko se vain perunaa ja vettä. Kyllä tulee, ja kyllä se siis on vain perunaa ja vettä. 

Samaan aikaan kun lisätyt aineet vähenevät joka ruoassa, niin makuaisti kuitenkin saattaa muovautua, vaikka olisikin ennen tottunut käyttämään suolaa ja voita perunamuusissa.

Nykyään jos onnistun löytämään kaupasta keltamaltoisia perunoita joissa on hyvä makea maku, on niistä tehty muusi se täydellinen ja paras pottuvoi, enkä kyllästy siihen ikinä.

  • Ylijääneestä perunamuusista:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj