Tästä tuli uusi lempireseptini.
Kiitos ja terveiset
Jasulle, joka haastoi yllätysreseptitehtävään:
"Ota kokkauskirja esille ja valitse sieltä sattumanvarainen resepti ja toteuta se!
Valita voi esimerkiksi 3 kertaa mutta sitten joku niistä on valittava."
Käytössäni olevat keittokirjat.
- "Kasvissyöjän ruutukokki". Sisältää paljon tietoiskuja eri kasveista. Reseptit johtavat helposti kauppareissuun, tai leipäjuuren tai tofun tekoon. Pelottava haastetta ajatellen.
- "Helpot ja nopeat kasvisherkut" sisältää hyviä reseptejä. Usein myös aineksia, joita ei perunadieetillä tullut osteltua.
- "Kasvisruokaa pula-aikanakin". Paljon reseptejä aineksista, joita on valmiina. Varmin valinta haasteeseen.
Sujautin kolme paperilappua väliin sokkona.
Pula-ajan reseptit voivat olla melkoisia. Välillä ei jää montaa riviä, kun ottaa voin ja munan pois.
Hyvä niin. Eihän haaste olisi haaste, jos se olisi liian helppo.
Valitsin ensimmäisen paperin kohdalla olleen "Mielikeiton":
- 3-4 porkkanaa
- 1 dl lanttukuutioita
- 1/2 l perunoita
- 3 dl herneitä
- 1 kukkakaali
- 2 l vettä
- 1 l
maitoa (kauramaito) 2 tl suolaa (ripaus)1 tl sokeria (pieni tl)2 rkl voita
Ohje vapaasti lainaten:
Kuoritaan ja pilkotaan lantut ja porkkanat, ja keitetään joko tuoreiden tai kuivien liotettujen herneiden kanssa pehmeiksi. Lisätään paloitellut perunat ja kukkakaali ja keitetään puoli tuntia.
Maito lisätään ja annetaan kiehahtaa. Maustetaan voilla, suolalla ja sokerilla. Kukkakaalin tilalle voi laittaa pinaattia tai keräkaalia.
Ei kun sitten vain töihin. Kukkakaalta minulla ei ollut, herneetkin olivat lopussa.
Kätevin oli hakea kaupasta vihannessekoitus. Sisältää melkein kaiken, herneitä myöten.
Ensin kiehumaan lantut ja porkkanat.
Vähensin porkkanaa, mutta lanttua pilkoin kaksi desiä. Muuten olisi jäänyt nysä lanttua.
Kun lantut ja porkkanat pehmenivät, lisäsin perunat ja vihannekset,
Puoli litraa jauhoisia perunoita. Afra-lajikkeisia, punaisessa pussissa. Kuorin, koska tuoksuivat maakellarille. Muistin pinaattiakin lisätä, sekinhän mainittiin.
Tuli vähemmän kuin reseptissä, joten kokonaista kauramaitopurkillista ei mahtunut.
Sekoittelin perunoita, jotta niistä irtosi tärkkelystä suurukseksi.
Laitoin ripauksen sokeria ja ihan pikkuisen suolaa.
Tehtävä suoritettu. Maistoin keittoa juhlallisesti ensin siltään.
Reseptissähän oli mainittu voit ja suolat, jotka makua antaisivat.
Yllättävän hyvää oli ilman mitäänkin.
Alkoi silti kiinnostaa, miten makua voisi parantaa, joten laitoin 1-2 rkl ravintohiivaa, tilkan omenasiideriviinietikkaa ja ripaukset:
- jauhettua maustepippuria
- kurkumaa
- hot currya
- persiljaa
Nam! Ei voi muuta sanoa.
Reseptin perusteella ajattelin ensin mielikeiton olevan melkein sama, kuin
vihreä keitto.
Paljon merkitsi nyt lanttu ja peruna. Lisäksi kun vielä keksin tuon maustepippurin laittaa. Aivan loistava.
Tuli mieleen se elämys, minkä ennen sai kermaisesta kalakeitosta.
Peruna antoi suurusta, lanttu oli hyvää.
Ihmettelin, miksi reseptissä oli lanttukuutioita niin tarkka määrä. Miksi juuri 1 dl ? Muita vihanneksia oli suurpiirteisemmät määrät.
Tein seuraavana päivänä isomman keiton, johon laitoin suhteessa enemmän lanttua ja porkkanaa.
Se olisi heti tarvinnut toisen pussin pakastevihanneksia.
Lanttu alkoi korostua liikaa. Ei silti pahaa, mutta liika oli liikaa.
Resepti on siis tehty noudatettavaksi, ainakin suunnilleen.
Tästä tuli todellakin mielikeitto heti.
Hain jo lisää pakastevihanneksia. Kauramaitoa teen pula-ajan hengessä kaurahiutaleista.
En saa tarpeekseni mielikeitosta ja haaveilen siitä jopa syödessä.
Kalakeiton tiesin, ja maidon ja maustepippurin, mutten ollut jotenkin ajatellut tätä näin. Ajattelin enemmän pinaattikeittoa tai jotain. Kiitos
Jasu haasteesta, en olisi tätä tullut muuten kokeilleeksi!
Lisää pula-aikaa:
Kommentit
Lähetä kommentti