Siirry pääsisältöön

WFPB - Kahvisarvet - Vegaaninen ja rasvaton ohje - Pula-ajan reseptikirjasta

Nyt on kahvisarvien aika. Löysin "Sattumasoppaa, pulavuosien parhaat palat" - nimisestä kirjasta reseptin, nimellä "Kuminasarvet" s.121. Kirja on Hanna Pukkila - nimisen kirjoittajan.

Siinä on paljon pula-ajan reseptejä.


Kirjassa olevassa reseptissä kuminasarvitaikinaan olisi tullut litra vettä, yli kilo-puoltoista jauhoja ja 1 rkl rasvaa.

Pienensin määriä, ja korvasin rasvan banaanin palasella.

Oma versioni :

  • n.300 ml vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • ripaus suolaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1/3 banaani
  • hiivaleipävehnäjauhoja lisätään kunnes tulee kaulittavissa oleva taikina
Uuni 200°C. Paistetaan 10-15 min. kunnes kullanruskeita ja valmiita.

Näistä tuli yksi täysi pellillinen, vajaa toista. Riippui, minkä kokoisia teki.


Laitoin kahvisarvien täytteeksi appelsiinimarmeladia.


 2 tl kuivahiivaa lämpöiseen veteen. 

Lisäsin suolan ja sokerin.  Laitoin varovasti, koska tämä on aika pieni taikina. 

Kuitenkin hyvä olla suolaa hieman. 

Sokeria laitoin 1-2 ruokalusikallista.

Aloin lisäämään jauhoja. 

Sekoitin haarukalla tai vispilällä, kunnes se alkoi tarkertua. 

Laitoin jauhoja päälle kunnolla ja koitin vähän vaivata ja pitää sitä irrallaan astiassa. Lisäten jauhoja tarpeen mukaan.


Sitten tuli vaihe, että taikina ei enää edennyt. Se oli vähän sellaista repaleista ja sitä oli hankala oikein käsitellä. 

Silloin oli se hyvä hetki lisätä "rasva", eli muusattu pala banaania. Taikina tokeni. 

Höttösinä naruina oli välillä tuo taikina.


Taikinaa käskettiin vaivata ohjeessa. Tai sanottiin jotenkin, että hyvin vaivattua taikinaa ei tarvitse kohottaa.

Kokeilin sekä hyvin vaivattua ja kohotettua taikinaa, että vaivaamatonta ja vasta sarvimuotoisina kohotettua taikinaa. Ero oli, että enemmän vaivattu ja kohotettu taikina muodosti sitkeämmät sarvet, ja pullamaisemman taikinan. 

Ei välttämättä se toivotuin tulos, mutta ei myöskään varsinaisesti väärin. Kaikki sarvet tuli ainakin täällä syötyä.

Taikinaahan tavallaan joutuu vaivaamaan hetken aikaa. Jos se tarttuu käsiin tai leikkuulautaan, siihen pitää lisätä jauhoja, jotka jälleen pitää sekoittaakin siihen vaivaamalla.

Pitää laitella muotoon, ja puristella tuossa jauhotetulla leikkuulaudalla. 

Mutta en lähtisi erikseen urakalla sitä vaivaamaan. Muuten se sitkastuu lisää ja lisää
.

Jaoin taikinan kahtia, ja tein toisesta puolikkaasta sen ensimmäisen ympyrälätyn kaulimen avulla. Taikinapyörällä jaoin sektoreihin. 


Ensimmäsiä sarvia en osannut taitella, koska en ole näitä tehnyt koskaan ennen.
Kirjassa käskettiin kaulia taikina suorakaiteen muotoiseksi.


Pitää kaulita ympyräksi ja jakaa sektoreiksi, sitten voi rullata leveämmästä päästä kohti suippoa päätä, jolloin muodostuu se kahvisarvi.


Tällaisia niistä sitten alkoi tulemaan. Harjoittelu tekee varmasti mestarin.


Älkää kysykö, miten saa tällaisen tehtyä. Jonkinlainen propelisarvi. Maku tosin hyvä.

Mitä enemmän lapoja propellissa, sitä paremminhan siinä on ruskettuvaa pinta-alaa.


Voiteluun käytin vettä.


Lähdin pensselillä käymään kahvisarvia läpi, kunnes kaikki oli valeltu.


Kun jokainen oli suurin piirtein voideltuna, ripottelin sokeria vielä päälle. . 

Saivat kohota, kunnes uuni oli kuumunut.Vartin tai 20 minuuttia.Nämä olivat uunissa ensin sen kymmenisen minuuttia, mutta olin kyllä uunin vieressä vahtimassa. Hyvä ja kullan värinen tuli myös propellisarvesta. Nam!


Halkaisemalla varmistin, ettei vain ole keskeltä raakaa. 


Kuvista huomaa, miten tuo vesivoitelu auttoi. Ne kohdat, mihin ei ole pensseli osunut, jäi valkeaksi. Hyvä että on molempia pintoja, saa vaihtelua sarviin.Eka erä sisälsi sekä isoja, että hyvin pieniä sarvia, toka satsissa kokeilin vaivata taikinaa enemmän, ja kolmannessa kokeilin melko pieniä sarvia.

Olen tällä viikolla syönyt varmaan kaksi ja puoli pellillistä kahvisarvia. 


En osannut kahvisarvia tehdä entiselläkään ruokavaliolla, joten olin varautunut siihen, etteivät kahvisarvet enää ruokavaliooni kuulu.

Nyt voi tehdä näitä.

Kokeilemisen arvoinen resepti. Tähän ei mene paljoa jauhojakaan, kun tekee sen 300 ml vesimäärän. Kaksi taikinalättyä vain kolmioitavina ja rullattavina.

Lyhyt paistoaika.  Yllättävän helpot. Itsestäni tuntui ensin suurelta kynnykseltä aloittaa, mutta se on aina jos taikinareseptissä mainitaan sana hiiva. 

Lisää pula-aikajuttuja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur