Valitsin perunoiksi jauhoiset perunat, joita myytiin punaisessa kahden kilon pussissa. Perunat olivat kohtuullisen pienikokoisia tällä kertaa.
Monestikaan en ole kuorinut perunoita ranskalaisia tehdessäni. Tässä kevään mittaan olen kuitenkin alkanut kuorimaan ne koska yhdesti kävi niin, että kuoret eivät maistuneet hyviltä. En tiedä oliko se vain yksittäinen sattuma, mutta varmistaakseni onnistumisen mahdollisuudet, päätin nytkin kuoria ne.
Tehtyäni muutamia, myös epäonnistuneita ranskalaisperunakokeiluita tällä kyseisellä uunilla, olen päätynyt ratkaisuun, jossa laitan uunin päälle vasta, kun raa-at perunat ovat siellä kuorittuina ja pilkoittuina.
Joka kerta, kun olen laittanut ne valmiiksi kuumennettuun uuniin, ne ovat paistuneet ärhäkkäästi pinnalta, mutta jääneet raaoiksi sisältä. Sitten niitä on pitänyt käydä turhaan monta kertaa kääntelemässä ja ihmettelemässä, milloin ne ovat valmiita.
Paras tulos on tullut, kun laitan kylmät perunat kylmään uuniin, väännän uunin kahdelle sadalle asteelle, ja käyn välillä tarkistamassa. Kun uuni on kuumunut kahteen sataan asteeseen eli naksahtaa nappia kääntäessä 200C kohdalla, lisään puhelimen hälytykseen tai ajastukseen aikaa aina kymmenen tai viisi minuttia kerrallaan sen jälkeen, että muistan käydä tarkistelemassa.
Tällä tavoin toimimalla olen pystynyt pitämään kuoren ruskeutta varmana merkkinä siitä, että ne voi ottaa uunista.
En monestikaan päästä näitä hirveästi ruskettumaan vaan riittää, että se kuori useimmissa ranskalaisissa alkaa näyttää valmiilta.
Tällä kertaa osa pääsi paistumaan hivenen liikaakin. Peltiä olisi voinut välillä käydä kääntämässä, koska uuni ilmeisesti paistaa ne tehokkaammin tuolta yhdestä nurkasta peltiä. Hyviä näistä silti tuli.
Välttelen yleensä ruuissa lisättyä suolaa, sokeria sekä öljyä. Sinapissa ja ketsupissahan on monesti niitä kaikkia.
Silti syön kyllä ranskalaiset sinapilla ja ketsupilla, ja varmasti lisäisin myös kurkkusalaattia, mikäli olisin muistanut ostaa sitä kaupasta.
Sinapiksi ja ketsupiksi ostin nämä tuotteet,eli Meiran ketsuppi ja Kotisinappi, jotka eivät tällä hetkellä valmistusaineluettelon mukaan sisällä rypsiöljyä tai muuta öljyä.
Jos joku haluaa olla tarkempi suolan ja sokerin käytöstään, voi halutessaan katsoa vaikkapa, miten oma kokeiluni kotitekoisen ketsupin teossa eteni.
Laitoin kotitekoiseenkin ketsuppiini edelleen vähän sokeria ja suolaa, mutta ainakin itse tekemällä pystyy hallitsemaan niiden määrää.
Kommentit
Lähetä kommentti