Siirry pääsisältöön

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra. 


Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista.

Puuro kokonaisista ohranjyvistä 

Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran. 

Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden.

Keitin puuron veteen ensin

  • n. 2,5 dl ohraryynejä
  • n. 1,5  l vettä

Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan.

Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa. 

Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemäärä pilkulleen oikein. Vettä haihtuu, sitä voi lisätä välillä. Voi lorauttaa kauramaitoa purkista kun puuro on jo valmista, tai vaikka puolessa välissä. 

Kahden litran haudutuspata kävi vähän liian pieneksi tälle määrälle. 


Maistoin ensin pelkällä vedellä keitetyn version, ja sekin toimi kun laittoi kanelia, sokeria, marjoja ja vasta lautasella kauramaitoa. Tosi hyvää puuroa, ja aivan hyvin voi keittää veteenkin, ellei satu kasvimaitoa olemaan, tai ei muuten vain halua miettiä pohjaanpalamisia. Helpomminhan kaikki puurot aina palavat pohjaan tai kuohuvat yli, kun niihin on maito lisätty.  

Kauramaito jossa ei ole lisättyä rasvaa, voi tosin olla melko säyseä siinä suhteessa maidoksi, koska sehän on vähän sama asia kuin laimennettu kaurapuuro.




Täyteläisempää puuroa on ehkä joulupöytää ajatellen versio, missä on kauramaitoakin keitetty sekaan.
Itse ohra ei mielestäni maistu tässä mitenkään voimakkaalle. 
Jos jouluksi miettii puuroa, niin kokonaisista ohraryyneistä/suurimoista tehty versio on tosi hyvä. 





Korpelan ohrasuurimopaketin ohjeessa oli puolitoista litraa nestettä ja 2,5 dl ryynejä. Kypsennysohje oli että 

  • 1 l maitoa
  • 1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 2- 2 1/2 h 175 asteessa. 

Uunissa tehdessä hyvä varmaan mitata näillä ohjeilla. Hyvä mitata sekin vesi, missä liottaa ryynit yön yli, ellei kaada sitä pois.

Lisukkeeksi keittoaika puoli tuntia, vettä laitettiin puoli litraa. Siinä piti myös liottaa ne yön yli, jotta keittoaika lyhenisi.

Innostuin ohrasta niin, että hain eri laatuja. Korpelan Myllyn ryyni oli yli 4 euroa kilo Minimanissa. En heti huomannut muita kokonaisia, mutta toisella kertaa löytyikin sitten Tyrnävän kokonaisia ohraryynejä.

Lisäksi oli rikottuja, ja ohramannaa. Kaikki Tyrnävän Myllyn olivat 2,39 €/kg.

Tyrnäväläisissä luki että käsittelemätön. Tyrnäväläisistä muutkin, kuten manna ja rikottu, ovat tuottaneet valkoisia tai ainakin vaaleita puuroja, jotka ovat aika neutraalin makuisia.



Kokonaisia ohrasuurimoita: Vasemmalla Tyrnävän, ja oikealla Korpelan. Minusta nämä ovat aika samanlaisia keskenään.


Vertasin myös Tyrnävän rikottuja, käsittelemättömiä ja Myllyn Paras esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita. Oikealla on Myllyn parhaat, vasemmalla Tyrnävän. 


Myllyn Parhaista esikypsytetyistä rikotuista ohrasuurimoista tein joskus ensimmäisen ohrapuuroni, ja sain sitä kautta aivan eri käsityksen ohrapuurosta. Ei olisi valintani joulupuuroksi. Siitä tuli ihan erin väristä, ja kaikin puolin muutenkin aivan eri puuro. Näitäkin oli saatavilla kokonaisia. 

Myllyn Parasta olen käyttänyt eniten keitoissa, kuten kaalikeitto ja perunakeitot. Risotoissa, Starch Blasterissa.

Ohraryynejä on muitakin, vaikka minkä merkkisiä kuten Elovena. 

Paketin läpi ei voi koskaan tietää, millaisia samat ryynit ovat eri tuotemerkeillä.

Puuro ohrajauhoista


Keitin ohrapuuron, tai velliksikin tätä voi sanoa, Kinnusen Myllyn täysjyväohrajauhoista.

Ohrajauhot sekoitin ensin kylmään veteen, keitin kattilassa vettä ja lisäsin seoksen sinne kiehumaan.

  • n. 8 dl- 1 l vettä
  • 1 dl ohrajauhoja

Tuli aika löysä, joten enemmän menee vellin suuntaan tällä kertaa. Annoin kiehua miedolla lämmöllä ensin ainakin 20 minuuttia. ja jätin sitten hautumaan välillä sekoittaen.

Välillä piti ottaa kattila pois levyltä, rupesi hyvin äkkiä tekemään pohjaan kelmua. Pitämällä irti levyltä sain estettyä palamisen. Teräskattilassa tein. 

Helpoin tämäkin olisi laittaa haudutuspataan tai vanhanaikaiseen heinälaatikkoon jatkamaan loppuun. Mutta velli tuli valmiiksi, ja vain alle puolen sentin kerros jäi pohjaan kiinni.

Omenasosetta, marjahilloa ja saksanpähkinää koristeeksi.

Ohrajauhot ovat hyviä rieskassa.

Ohraleipään laitoin ohrajauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja.

Ohrahiutalepuuro


Tämän ohje oli, että 1 litra vettä ja 5 dl hiutaleita. Keittoaika ei ollut kuin 3 minuuttia, ja hautumisaika 2 minuuttia. 

Mikrossa 2 dl vettä, n. 1 dl hiutaleita.


Rakenne oli hyvä. Tätä voin kyllä suositella myöskin.

Keitin veteen, ja maku oli siinä jo sen verran onnistunut, että kauramaitoon tekemällä varmaan todella hyvää. Sopivan neutraalia, ja marjoilla, kanelilla, sokeriripauksella ja kauramaitotilkalla tosi mukiin menevä puuro.

Katsoin nyt S-kaupan sivuilta, ja huomasin jännän jutun kilohinnoissa: Nalle-merkkinen ohrahiutale maksaa siellä 3,56 €/kilo, ja Myllärin Luomu Ohrahiutale maksaa 3,30 €/kilo.

Jos olet siis Prismassa ohrahiutaleostoksilla, niin luomuohrahiutale on siellä halvempaa kuin Nalle. 

City-Marketissa verkkokaupan mukaan Myllärin Luomu ja Nalle olivat samanhintaisia: 3,70 €/kg. 

Myllärin luomu ohrahiutalepaketti on 500 g ja Nalleohrapaketti 700g ja siten niissä on eri kappalehinnat.

Lisää puuroja:

Yle Areenalla, Patakakkosen jaksossa puhetta puuroista. Jaakko Kolmonen haastattelee perinneruokajuhlien osallistujia.

Maa- ja kotitalousnaiset, Perinneruokakirja PDF-tiedosto, sisälsi puuro-ohjeitakin. Ei kokokasvisruokaa, tai vegaanista. Keittoaikoja ym. kuitenkin näkee.

Jos ryynit kiinnostavat, niin tein taannoin vertailua parin eri kokonaisen kauranjyvän välillä, kaurojen ravintosisältöjä ja maininta ohrastakin. 

Kauraryyneistä tehty uunipuuro löytyy täältä.  

Ruispuuroa on luukussa 8

Korpelan ohramannaa ja muita mannapuuroideoita on kokeilin v. -21 joulukalenterissa luukussa 14.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 13 huomenna.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää