Siirry pääsisältöön

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra. 


Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista.

Puuro kokonaisista ohranjyvistä 

Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran. 

Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden.

Keitin puuron veteen ensin

  • n. 2,5 dl ohraryynejä
  • n. 1,5  l vettä

Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan.

Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa. 

Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemäärä pilkulleen oikein. Vettä haihtuu, sitä voi lisätä välillä. Voi lorauttaa kauramaitoa purkista kun puuro on jo valmista, tai vaikka puolessa välissä. 

Kahden litran haudutuspata kävi vähän liian pieneksi tälle määrälle. 


Maistoin ensin pelkällä vedellä keitetyn version, ja sekin toimi kun laittoi kanelia, sokeria, marjoja ja vasta lautasella kauramaitoa. Tosi hyvää puuroa, ja aivan hyvin voi keittää veteenkin, ellei satu kasvimaitoa olemaan, tai ei muuten vain halua miettiä pohjaanpalamisia. Helpomminhan kaikki puurot aina palavat pohjaan tai kuohuvat yli, kun niihin on maito lisätty.  

Kauramaito jossa ei ole lisättyä rasvaa, voi tosin olla melko säyseä siinä suhteessa maidoksi, koska sehän on vähän sama asia kuin laimennettu kaurapuuro.




Täyteläisempää puuroa on ehkä joulupöytää ajatellen versio, missä on kauramaitoakin keitetty sekaan.
Itse ohra ei mielestäni maistu tässä mitenkään voimakkaalle. 
Jos jouluksi miettii puuroa, niin kokonaisista ohraryyneistä/suurimoista tehty versio on tosi hyvä. 





Korpelan ohrasuurimopaketin ohjeessa oli puolitoista litraa nestettä ja 2,5 dl ryynejä. Kypsennysohje oli että 

  • 1 l maitoa
  • 1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 2- 2 1/2 h 175 asteessa. 

Uunissa tehdessä hyvä varmaan mitata näillä ohjeilla. Hyvä mitata sekin vesi, missä liottaa ryynit yön yli, ellei kaada sitä pois.

Lisukkeeksi keittoaika puoli tuntia, vettä laitettiin puoli litraa. Siinä piti myös liottaa ne yön yli, jotta keittoaika lyhenisi.

Innostuin ohrasta niin, että hain eri laatuja. Korpelan Myllyn ryyni oli yli 4 euroa kilo Minimanissa. En heti huomannut muita kokonaisia, mutta toisella kertaa löytyikin sitten Tyrnävän kokonaisia ohraryynejä.

Lisäksi oli rikottuja, ja ohramannaa. Kaikki Tyrnävän Myllyn olivat 2,39 €/kg.

Tyrnäväläisissä luki että käsittelemätön. Tyrnäväläisistä muutkin, kuten manna ja rikottu, ovat tuottaneet valkoisia tai ainakin vaaleita puuroja, jotka ovat aika neutraalin makuisia.



Kokonaisia ohrasuurimoita: Vasemmalla Tyrnävän, ja oikealla Korpelan. Minusta nämä ovat aika samanlaisia keskenään.


Vertasin myös Tyrnävän rikottuja, käsittelemättömiä ja Myllyn Paras esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita. Oikealla on Myllyn parhaat, vasemmalla Tyrnävän. 


Myllyn Parhaista esikypsytetyistä rikotuista ohrasuurimoista tein joskus ensimmäisen ohrapuuroni, ja sain sitä kautta aivan eri käsityksen ohrapuurosta. Ei olisi valintani joulupuuroksi. Siitä tuli ihan erin väristä, ja kaikin puolin muutenkin aivan eri puuro. Näitäkin oli saatavilla kokonaisia. 

Myllyn Parasta olen käyttänyt eniten keitoissa, kuten kaalikeitto ja perunakeitot. Risotoissa, Starch Blasterissa.

Ohraryynejä on muitakin, vaikka minkä merkkisiä kuten Elovena. 

Paketin läpi ei voi koskaan tietää, millaisia samat ryynit ovat eri tuotemerkeillä.

Puuro ohrajauhoista


Keitin ohrapuuron, tai velliksikin tätä voi sanoa, Kinnusen Myllyn täysjyväohrajauhoista.

Ohrajauhot sekoitin ensin kylmään veteen, keitin kattilassa vettä ja lisäsin seoksen sinne kiehumaan.

  • n. 8 dl- 1 l vettä
  • 1 dl ohrajauhoja

Tuli aika löysä, joten enemmän menee vellin suuntaan tällä kertaa. Annoin kiehua miedolla lämmöllä ensin ainakin 20 minuuttia. ja jätin sitten hautumaan välillä sekoittaen.

Välillä piti ottaa kattila pois levyltä, rupesi hyvin äkkiä tekemään pohjaan kelmua. Pitämällä irti levyltä sain estettyä palamisen. Teräskattilassa tein. 

Helpoin tämäkin olisi laittaa haudutuspataan tai vanhanaikaiseen heinälaatikkoon jatkamaan loppuun. Mutta velli tuli valmiiksi, ja vain alle puolen sentin kerros jäi pohjaan kiinni.

Omenasosetta, marjahilloa ja saksanpähkinää koristeeksi.

Ohrajauhot ovat hyviä rieskassa.

Ohraleipään laitoin ohrajauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja.

Ohrahiutalepuuro


Tämän ohje oli, että 1 litra vettä ja 5 dl hiutaleita. Keittoaika ei ollut kuin 3 minuuttia, ja hautumisaika 2 minuuttia. 

Mikrossa 2 dl vettä, n. 1 dl hiutaleita.


Rakenne oli hyvä. Tätä voin kyllä suositella myöskin.

Keitin veteen, ja maku oli siinä jo sen verran onnistunut, että kauramaitoon tekemällä varmaan todella hyvää. Sopivan neutraalia, ja marjoilla, kanelilla, sokeriripauksella ja kauramaitotilkalla tosi mukiin menevä puuro.

Katsoin nyt S-kaupan sivuilta, ja huomasin jännän jutun kilohinnoissa: Nalle-merkkinen ohrahiutale maksaa siellä 3,56 €/kilo, ja Myllärin Luomu Ohrahiutale maksaa 3,30 €/kilo.

Jos olet siis Prismassa ohrahiutaleostoksilla, niin luomuohrahiutale on siellä halvempaa kuin Nalle. 

City-Marketissa verkkokaupan mukaan Myllärin Luomu ja Nalle olivat samanhintaisia: 3,70 €/kg. 

Myllärin luomu ohrahiutalepaketti on 500 g ja Nalleohrapaketti 700g ja siten niissä on eri kappalehinnat.

Lisää puuroja:

Yle Areenalla, Patakakkosen jaksossa puhetta puuroista. Jaakko Kolmonen haastattelee perinneruokajuhlien osallistujia.

Maa- ja kotitalousnaiset, Perinneruokakirja PDF-tiedosto, sisälsi puuro-ohjeitakin. Ei kokokasvisruokaa, tai vegaanista. Keittoaikoja ym. kuitenkin näkee.

Jos ryynit kiinnostavat, niin tein taannoin vertailua parin eri kokonaisen kauranjyvän välillä, kaurojen ravintosisältöjä ja maininta ohrastakin. 

Kauraryyneistä tehty uunipuuro löytyy täältä.  

Ruispuuroa on luukussa 8

Korpelan ohramannaa ja muita mannapuuroideoita on kokeilin v. -21 joulukalenterissa luukussa 14.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 13 huomenna.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait