Luukku 12 ja ohra.
Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista.
Puuro kokonaisista ohranjyvistä
Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.
Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden.
Keitin puuron veteen ensin
- n. 2,5 dl ohraryynejä
- n. 1,5 l vettä
Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan.
Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.
Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemäärä pilkulleen oikein. Vettä haihtuu, sitä voi lisätä välillä. Voi lorauttaa kauramaitoa purkista kun puuro on jo valmista, tai vaikka puolessa välissä.
Kahden litran haudutuspata kävi vähän liian pieneksi tälle määrälle.
Korpelan ohrasuurimopaketin ohjeessa oli puolitoista litraa nestettä ja 2,5 dl ryynejä. Kypsennysohje oli että
- 1 l maitoa
- 1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
- 2- 2 1/2 h 175 asteessa.
Uunissa tehdessä hyvä varmaan mitata näillä ohjeilla. Hyvä mitata sekin vesi, missä liottaa ryynit yön yli, ellei kaada sitä pois.
Lisukkeeksi keittoaika puoli tuntia, vettä laitettiin puoli litraa. Siinä piti myös liottaa ne yön yli, jotta keittoaika lyhenisi.
Innostuin ohrasta niin, että hain eri laatuja. Korpelan Myllyn ryyni oli yli 4 euroa kilo Minimanissa. En heti huomannut muita kokonaisia, mutta toisella kertaa löytyikin sitten Tyrnävän kokonaisia ohraryynejä.
Lisäksi oli rikottuja, ja ohramannaa. Kaikki Tyrnävän Myllyn olivat 2,39 €/kg.
Tyrnäväläisissä luki että käsittelemätön. Tyrnäväläisistä muutkin, kuten manna ja rikottu, ovat tuottaneet valkoisia tai ainakin vaaleita puuroja, jotka ovat aika neutraalin makuisia.
Kokonaisia ohrasuurimoita: Vasemmalla Tyrnävän, ja oikealla Korpelan. Minusta nämä ovat aika samanlaisia keskenään.
Vertasin myös Tyrnävän rikottuja, käsittelemättömiä ja Myllyn Paras esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita. Oikealla on Myllyn parhaat, vasemmalla Tyrnävän.
Myllyn Parhaista esikypsytetyistä rikotuista ohrasuurimoista tein joskus ensimmäisen ohrapuuroni, ja sain sitä kautta aivan eri käsityksen ohrapuurosta. Ei olisi valintani joulupuuroksi. Siitä tuli ihan erin väristä, ja kaikin puolin muutenkin aivan eri puuro. Näitäkin oli saatavilla kokonaisia.
Myllyn Parasta olen käyttänyt eniten keitoissa, kuten kaalikeitto ja perunakeitot. Risotoissa, Starch Blasterissa.
Ohraryynejä on muitakin, vaikka minkä merkkisiä kuten Elovena.
Paketin läpi ei voi koskaan tietää, millaisia samat ryynit ovat eri tuotemerkeillä.
Puuro ohrajauhoista
Keitin ohrapuuron, tai velliksikin tätä voi sanoa, Kinnusen Myllyn täysjyväohrajauhoista.
Ohrajauhot sekoitin ensin kylmään veteen, keitin kattilassa vettä ja lisäsin seoksen sinne kiehumaan.
- n. 8 dl- 1 l vettä
- 1 dl ohrajauhoja
Tuli aika löysä, joten enemmän menee vellin suuntaan tällä kertaa. Annoin kiehua miedolla lämmöllä ensin ainakin 20 minuuttia. ja jätin sitten hautumaan välillä sekoittaen.
Välillä piti ottaa kattila pois levyltä, rupesi hyvin äkkiä tekemään pohjaan kelmua. Pitämällä irti levyltä sain estettyä palamisen. Teräskattilassa tein.
Helpoin tämäkin olisi laittaa haudutuspataan tai vanhanaikaiseen heinälaatikkoon jatkamaan loppuun. Mutta velli tuli valmiiksi, ja vain alle puolen sentin kerros jäi pohjaan kiinni.
Omenasosetta, marjahilloa ja saksanpähkinää koristeeksi.
Ohrajauhot ovat hyviä rieskassa.
Ohraleipään laitoin ohrajauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja.
Ohrahiutalepuuro
Tämän ohje oli, että 1 litra vettä ja 5 dl hiutaleita. Keittoaika ei ollut kuin 3 minuuttia, ja hautumisaika 2 minuuttia.
Mikrossa 2 dl vettä, n. 1 dl hiutaleita.
Rakenne oli hyvä. Tätä voin kyllä suositella myöskin.
Keitin veteen, ja maku oli siinä jo sen verran onnistunut, että kauramaitoon tekemällä varmaan todella hyvää. Sopivan neutraalia, ja marjoilla, kanelilla, sokeriripauksella ja kauramaitotilkalla tosi mukiin menevä puuro.
Katsoin nyt S-kaupan sivuilta, ja huomasin jännän jutun kilohinnoissa: Nalle-merkkinen ohrahiutale maksaa siellä 3,56 €/kilo, ja Myllärin Luomu Ohrahiutale maksaa 3,30 €/kilo.
Jos olet siis Prismassa ohrahiutaleostoksilla, niin luomuohrahiutale on siellä halvempaa kuin Nalle.
City-Marketissa verkkokaupan mukaan Myllärin Luomu ja Nalle olivat samanhintaisia: 3,70 €/kg.
Myllärin luomu ohrahiutalepaketti on 500 g ja Nalleohrapaketti 700g ja siten niissä on eri kappalehinnat.
Lisää puuroja:
Jos ryynit kiinnostavat, niin tein taannoin vertailua parin eri kokonaisen kauranjyvän välillä, kaurojen ravintosisältöjä ja maininta ohrastakin.
Kauraryyneistä tehty uunipuuro löytyy täältä.
Ruispuuroa on luukussa 8.
Korpelan ohramannaa ja muita mannapuuroideoita on kokeilin v. -21 joulukalenterissa luukussa 14.
Kiitos kun luit, nähdään luukussa 13 huomenna.
Kommentit
Lähetä kommentti