Siirry pääsisältöön

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra. 


Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista.

Puuro kokonaisista ohranjyvistä 

Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran. 

Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden.

Keitin puuron veteen ensin

  • n. 2,5 dl ohraryynejä
  • n. 1,5  l vettä

Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan.

Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa. 

Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemäärä pilkulleen oikein. Vettä haihtuu, sitä voi lisätä välillä. Voi lorauttaa kauramaitoa purkista kun puuro on jo valmista, tai vaikka puolessa välissä. 

Kahden litran haudutuspata kävi vähän liian pieneksi tälle määrälle. 


Maistoin ensin pelkällä vedellä keitetyn version, ja sekin toimi kun laittoi kanelia, sokeria, marjoja ja vasta lautasella kauramaitoa. Tosi hyvää puuroa, ja aivan hyvin voi keittää veteenkin, ellei satu kasvimaitoa olemaan, tai ei muuten vain halua miettiä pohjaanpalamisia. Helpomminhan kaikki puurot aina palavat pohjaan tai kuohuvat yli, kun niihin on maito lisätty.  

Kauramaito jossa ei ole lisättyä rasvaa, voi tosin olla melko säyseä siinä suhteessa maidoksi, koska sehän on vähän sama asia kuin laimennettu kaurapuuro.




Täyteläisempää puuroa on ehkä joulupöytää ajatellen versio, missä on kauramaitoakin keitetty sekaan.
Itse ohra ei mielestäni maistu tässä mitenkään voimakkaalle. 
Jos jouluksi miettii puuroa, niin kokonaisista ohraryyneistä/suurimoista tehty versio on tosi hyvä. 





Korpelan ohrasuurimopaketin ohjeessa oli puolitoista litraa nestettä ja 2,5 dl ryynejä. Kypsennysohje oli että 

  • 1 l maitoa
  • 1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 2- 2 1/2 h 175 asteessa. 

Uunissa tehdessä hyvä varmaan mitata näillä ohjeilla. Hyvä mitata sekin vesi, missä liottaa ryynit yön yli, ellei kaada sitä pois.

Lisukkeeksi keittoaika puoli tuntia, vettä laitettiin puoli litraa. Siinä piti myös liottaa ne yön yli, jotta keittoaika lyhenisi.

Innostuin ohrasta niin, että hain eri laatuja. Korpelan Myllyn ryyni oli yli 4 euroa kilo Minimanissa. En heti huomannut muita kokonaisia, mutta toisella kertaa löytyikin sitten Tyrnävän kokonaisia ohraryynejä.

Lisäksi oli rikottuja, ja ohramannaa. Kaikki Tyrnävän Myllyn olivat 2,39 €/kg.

Tyrnäväläisissä luki että käsittelemätön. Tyrnäväläisistä muutkin, kuten manna ja rikottu, ovat tuottaneet valkoisia tai ainakin vaaleita puuroja, jotka ovat aika neutraalin makuisia.



Kokonaisia ohrasuurimoita: Vasemmalla Tyrnävän, ja oikealla Korpelan. Minusta nämä ovat aika samanlaisia keskenään.


Vertasin myös Tyrnävän rikottuja, käsittelemättömiä ja Myllyn Paras esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita. Oikealla on Myllyn parhaat, vasemmalla Tyrnävän. 


Myllyn Parhaista esikypsytetyistä rikotuista ohrasuurimoista tein joskus ensimmäisen ohrapuuroni, ja sain sitä kautta aivan eri käsityksen ohrapuurosta. Ei olisi valintani joulupuuroksi. Siitä tuli ihan erin väristä, ja kaikin puolin muutenkin aivan eri puuro. Näitäkin oli saatavilla kokonaisia. 

Myllyn Parasta olen käyttänyt eniten keitoissa, kuten kaalikeitto ja perunakeitot. Risotoissa, Starch Blasterissa.

Ohraryynejä on muitakin, vaikka minkä merkkisiä kuten Elovena. 

Paketin läpi ei voi koskaan tietää, millaisia samat ryynit ovat eri tuotemerkeillä.

Puuro ohrajauhoista


Keitin ohrapuuron, tai velliksikin tätä voi sanoa, Kinnusen Myllyn täysjyväohrajauhoista.

Ohrajauhot sekoitin ensin kylmään veteen, keitin kattilassa vettä ja lisäsin seoksen sinne kiehumaan.

  • n. 8 dl- 1 l vettä
  • 1 dl ohrajauhoja

Tuli aika löysä, joten enemmän menee vellin suuntaan tällä kertaa. Annoin kiehua miedolla lämmöllä ensin ainakin 20 minuuttia. ja jätin sitten hautumaan välillä sekoittaen.

Välillä piti ottaa kattila pois levyltä, rupesi hyvin äkkiä tekemään pohjaan kelmua. Pitämällä irti levyltä sain estettyä palamisen. Teräskattilassa tein. 

Helpoin tämäkin olisi laittaa haudutuspataan tai vanhanaikaiseen heinälaatikkoon jatkamaan loppuun. Mutta velli tuli valmiiksi, ja vain alle puolen sentin kerros jäi pohjaan kiinni.

Omenasosetta, marjahilloa ja saksanpähkinää koristeeksi.

Ohrajauhot ovat hyviä rieskassa.

Ohraleipään laitoin ohrajauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja.

Ohrahiutalepuuro


Tämän ohje oli, että 1 litra vettä ja 5 dl hiutaleita. Keittoaika ei ollut kuin 3 minuuttia, ja hautumisaika 2 minuuttia. 

Mikrossa 2 dl vettä, n. 1 dl hiutaleita.


Rakenne oli hyvä. Tätä voin kyllä suositella myöskin.

Keitin veteen, ja maku oli siinä jo sen verran onnistunut, että kauramaitoon tekemällä varmaan todella hyvää. Sopivan neutraalia, ja marjoilla, kanelilla, sokeriripauksella ja kauramaitotilkalla tosi mukiin menevä puuro.

Katsoin nyt S-kaupan sivuilta, ja huomasin jännän jutun kilohinnoissa: Nalle-merkkinen ohrahiutale maksaa siellä 3,56 €/kilo, ja Myllärin Luomu Ohrahiutale maksaa 3,30 €/kilo.

Jos olet siis Prismassa ohrahiutaleostoksilla, niin luomuohrahiutale on siellä halvempaa kuin Nalle. 

City-Marketissa verkkokaupan mukaan Myllärin Luomu ja Nalle olivat samanhintaisia: 3,70 €/kg. 

Myllärin luomu ohrahiutalepaketti on 500 g ja Nalleohrapaketti 700g ja siten niissä on eri kappalehinnat.

Lisää puuroja:

Yle Areenalla, Patakakkosen jaksossa puhetta puuroista. Jaakko Kolmonen haastattelee perinneruokajuhlien osallistujia.

Maa- ja kotitalousnaiset, Perinneruokakirja PDF-tiedosto, sisälsi puuro-ohjeitakin. Ei kokokasvisruokaa, tai vegaanista. Keittoaikoja ym. kuitenkin näkee.

Jos ryynit kiinnostavat, niin tein taannoin vertailua parin eri kokonaisen kauranjyvän välillä, kaurojen ravintosisältöjä ja maininta ohrastakin. 

Kauraryyneistä tehty uunipuuro löytyy täältä.  

Ruispuuroa on luukussa 8

Korpelan ohramannaa ja muita mannapuuroideoita on kokeilin v. -21 joulukalenterissa luukussa 14.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 13 huomenna.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo