Siirry pääsisältöön

WFPB - Kurpitsakakku

 

On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa. 

Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan.
Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi.

Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua.


Ainekset: 

yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa. 
25-50 g taatelia
n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan
n. 30-40 g rusinoita
2-3 dl kaurahiutaleita
1 dl täysjyvävehnäjauho
1-2 tl leivinjauhetta
1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi"
1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan.
Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. Koska rusinoita ei hienonneta.
1 rkl voi laittaa omenasiideriviinietikkaa, tai vaikka puristaa 1 tl sitruunanmehua.

Mausteet:
Ripaus kanelia, esim alle 1/4 tl
Ihan pikkuripaus neilikkaa tai maustepippuria
alle 1/4 teelusikkaa jauhettua inkivääriä

1. Uuni päälle 200 C.
2. Uunivuokan päälle leivinpaperi.
3. Muusaa kurpitsa, banaani ja taateli.
4. Sekoita kuivat aineet + kurpitsaseos yhteen.
5. Kaada leivinpaperoituun vuokaan ja paista. Valmis.

Jauhoja mittasin ensin 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl jauhoja, 1 rkl pellavarouhetta. Niiden sekaan 1-2 tl leivinjauhetta. Lisäsin kaurahiutaleita tarpeen mukaan. Kun ei mittaile banaanien ja kurpitsan määrää tarkasti, ei voi tietää etukäteen paljonko menee jauhoja.

Liotin taatelia n. 1 dl kuumaa kauramaitoa, ja kaadoin sitten kurpitsan ja banaanin sekaan.






Heitin tuon banaanin sekaan, kuorittuna, koska se oli menossa mustaksi. 
Voi käyttää pelkkää kurpitsaakin. Banaani on rasvan ja kananmunan korvike, mutta niin on tavallaan pellavarouhekin. Ja itse kurpitsa. 



Muusiksi keinolla millä hyvänsä, käytin ensin perunasurvinta.


Kaadoin taateli+kauramaitoseoksen, ja sitten sekoitin ja muusasin sauvasekoittimella. Nestettä voi olla pakko lisätä, jos kurpitsa on niin kuivaa ettei muutu velliksi sauvasekoittimella.



Sitten jauhomaiset ainekset sekaan, kunnes on sopiva taikina. Ei liian tiukka, muttei myöskään liian nestemäinen.

Paistoin 200 C n. 20-30 minuuttia, on tarkkailtava milloin näyttää valmiilta.
Tässä kakku juuri uunista tulleena, kaadoin naamalleen sen lautaselle. 
Erittäin hyvin irtosi paperista, eli voitelua ei tarvittu.

Tähän voisi piristysruiskeeksi harkita kuorrutteita, pähkinöitä, vaikka kuivattuja karpaloita. Joko taikinaan, tai sitten tehdä esim. pähkinöistä tahnan kuorrutteeksi.

Ihan hyvää oli, tein vain itse sen virheen että laitoin taatelin lisäksi liikaa sokeria, ensin 1 -2 tl tavallista sokeria ja vielä 1 tl vaniljasokeria, ja nyt siitä tuli niin makeaa että yksi haukku riittää ja sitten loput syö haukku.


Ihan kivan oranssi sävy tuli kurpitsasta, eli sopii syksyn henkeen loistavasti.






Ensimmäinen kokeilu oli hyvä, mutta rakenne vähän outo. Koska unohdin laittaa uunin päälle, ja taikina joutui odottamaan. Näille leivinjauhe-kaurahiutalekakuille tuntuu sopivan se, että taikina sekoitetaan ja laitetaan heti uuniin, eikä se joudu seisomaan yhtään pöydällä. 


Tässä kuorrutekokeilu soijajogurtilla ja agar-agarilla. Ei ollut mistään kotoisin, mutta kertoi sen että kuorrute tekisi tähän kyllä hyvää.

Toinen tilanne missä tätä kakkua käytin, oli kun pitää olla jotain omaa kakkua mukana, ettei tule kaupungilla lähdettyä paistopisteille. Voi vaikka kirjastossakin ottaa automaatista kahvin, ja syödä kakunkin sen kanssa vaikka pihalla katoksen alla. Ettei murustele kirjoja. Moni kakku joka on kotona ihan hädin tuskin syötävissä, on maailman paras kakku kun on nälissään jossain, eikä muuta ole. 


Yllättävää että nuo piparimausteen kaltaiset mausteet alkavat joskus kyllästyttää, mutta porkkanakakussa toimi sama mausteyhdistelmä. Kanelin ja varsinkin neilikan kanssa pitää olla varovainen, niitä on helppo laittaa liikaa ja kakku on pelkkää piparia sen jälkeen. Tässäkin kuvassa varmasti molempia puolet liikaa.

Makeutusta menee joskus vahingossa liikaa sen takia, että joskus käy niin että makeuttaa liian vähän. Ja sitten se ns. kakku onkin puoliksi leipä, eikä edes mikään hyvä leipä. Siitä seuraavalla kerralla makeuden haluaa tuplavarmistaa, ja voi mennäkin vaihteeksi liikaa. 

Ihan kiva olla kurpitsakakkua laukussa tai taskussa mukana. Tai repussa. Ensi kerralla laitan vähemmän sokeria.

Hyvä että tuli tehtyä, nyt on käyttösuunnitelma jospa vaikka kurpitsa olisi joskus edullista euron kilo, tietää että siitä on joka lähtöön.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...