Kahdeksannessa joulukalenteriluukussa ruis, erityisesti ruisjauhot ja ruispuurot. Jälkiruoka ruisjauhoista ja puolukoista, eli ruisjauho-puolukkavaahto. Sokeria maun mukaan. Voinee makeuttaa taateleillakin, jos ne liottaa ja hienontaa.
Herkkuun löytyi ohje äidin vanhasta köksänvihkosta. Kiitos äidille vinkistä.
Oli ensimmäistä kertaa tehdessä melko vaikea, kun en tiennyt yhtään miten tämän pitäisi käyttäytyä missäkin vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin vaahdon tehtyä.
Jos ei sähkövatkainta löydy kotoa tai ei muuten hotsita vatkaaminen, niin ehdotan tilalle tavallista ruispuuroa jonka maustaa puolukoilla (tämän ohjeen jälkeen), tai
yleensä, muutkin kun ruis. Tai nopea puuroherkku on
, tai kattilassa, vuoden 2021 joulukalenterissa luukku 7.
Ruisjauho-puolukkavaahto
Alkuperäinen ohje oli: 4 kkup kiehuvaa vettä, 2 kkup ruisjauhoja, 1-2 kkup tuoretta puolukkasurvosta, 1/2 kkup sokeria, tai maun mukaan. Vatkataan hyvin, tarjoillaan kylmänä.
Muunsin ohjetta pienemmäksi. Vesimäärää joutuu tarkkailemaan, koska tämän tarkoitus on olla ensin aika paksua. Mutta jos on liian paksua, voi vatkaaminen tuntua mahdottomalta. Silloin tietysti hieman vettä.
Oma versio:
2 dl kiehuvaa vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl puolukoita, muusattuna
n. 1 rkl sokeria, tai maun mukaan
tilkka vettä puolukoiden mukana, ja n. puoli desiä muuten vain lisää, tarvittaessa
Kiehauta vesi, kaada sekaan ruisjauhot samalla vispilöiden. Kaada puolukkasurvos sekaan. Lisää tilkka vettä jos menee niin paksuksi, ettei vispilä pysty yhtään.
Anna kiehahtaa, mutta ota pian pois levyltä ja vie vaikka parvekkeelle tai kylmään vesihauteeseen hetkeksi jäähtymään.
Kun jäähtynyt arviolta jääkaappikylmäksi, niin aloitetaan vatkaaminen. Lisää tilkka jääkylmää vettä, jos näyttää että tarvitsee. Liian löysäksi ei kannata päästää laittamalla liikaa vettä, vaan kärsivällisesti vatkata, vaikka se näyttäisikin alkuun ehkä hieman älyttömältä koitokselta. Pyörii melkein siinä vispilässä kokonaisena piruettia. Ei ihan, mutta välillä näyttää siltäkin.
Kun olet noin 10 minuuttia vatkannut, pidä vaikka tauko, katso lisäätkö tipan vettä ja jatka vaahdottamista vielä varmuuden vuoksi vähän aikaa.
Maista, onko sokeria tarpeeksi, lisää tarvittaessa. Laita kansi päällä jääkaappiin yön yli. Aamulla valmista. Heti vatkauksen jälkeen siinä voi maistua vielä ne ruisjauhon palaset, aamulla olivat kadonneet.
Työvaiheita:
Puolukat surautin rikki minipilkkojalla. Toinen vaihtoehto on antaa sulata hetki, ja survoa pottunuijalla.
Tässä kuvassa kiehuvaan veteen ruisjauhot. Odotin että vesi kiehuu, ripottelin ja sekoitin ruisjauhot. Välittömästi paksuuntui puuroksi ja alkoi kuplia niin pahaenteisesti, että siirsin hetkeksi levyltä pois. Ettei pala pohjaan. Kaadoin puolukat sekaan, makeutin.
Sekoitin ja yritin pitää vielä hetken levyllä, samalla sekoittaen, mutta pian kiikutin jo parvekkeelle jäähtymään.
Kun se oli jäähtynyt, kaavin kulhoon ja aloin vatkaamaan. Kuulosuojaimien kanssa jaksaa pitkään käyttää tuota konetta. Laitoin puhelimeen ajastukseksi 10 minuuttia ja vatkasin.
Sitten pidin tauon, lisäsin pienen tilkan vielä vettä, ja jatkoin jonkin aikaa vatkaamista. 10 minuuttia vielä. Varmuuden vuoksi.
Olisiko tippa vettä lisää tässä alkuvaiheessa ollut hyvä ratkaisu? Mahdollisesti.
Vaikka ensin näyttikin olevan pieniä paakkuja, en pian enää niitä huomannut. Kaipa niiden täytyy kadota, jos 15-20 minuuttia vatkaa täysillä.
Kyllä vaahdottui. Puolessa välissä laitoin vesitilkan, kun ei tuntunut että haittaa. Lopuksi laitoin kannen päälle, ja jääkaappiin yön yli.
Aamulla se oli jo tosi hyvää. Ripaus sokeria ja vähän kasvimaitoa.
Jos maitoa käyttää tämän kanssa lautasen reunalla, suosittelen Oatly Original Luomu kaurajuomaa, tai Pirkka Luomu kaurajuomaa.
Kokeilin Alpro Soyaan, ja sitä en voi nyt tähän suositella. Jos jokin Alproista, niin arvelisin että se No Sugars - versio soijamaidosta voisi käydä, mutta en mene vannomaan.
Joskus sama maito käy johonkin, mutta johonkin toiseen ei. Ja toki myös makuasioista riippuu.
Ruispuuro
Tavallisen ruispuuron kanssa on kiva laittaa kauramaitoa lautasella. Omenasose tai banaanit ovat kivan mieto päällinen, ja marjat. Ruispuuroon voi loppuvaiheessa sekoittaa jälkiruoan tapaan puolukkaa ja makeutusta, halutessa.
Netissä, ja saattoi olla jossain pussin kyljessäkin, että 3 dl ruisjauhoja, litra vettä. Tunnin keittoaika.
Kokeilin, ja se oli omaan makuuni liian paksu ohje. Oli vaikea keittää kun se pulppusi niin hurjana, ja sihisi kattilanpohjalla. Vaikka yritin laittaa levyäkin miedommalle lämmölle. Itselläni ei ole ehkä tatsia keittää sellaista, joten päädyin laittamaan
- 1,5 dl ruisjauhoja
- 1 l vettä.
Tuli tarpeeksi löysää, että pystyi sekoittelemaan. Ripottelin kiehuvaan veteen ruisjauhot samalla sekoittaen.
Kiehumisaika olisi noin tunti, mutta keittelin vain kymmenen minuuttia ja laitoin sen sitten kahden litran haudutuspataan jatkamaan.
Tuli tosi hyvä puuro. Kävin välillä sekoittelemassa. Ensimmäinen puuro onnistui ok, vaikka tein 3 dl jauhoja, ja 2 l vettä (lisäsin toisen litran kun oli niin paksua). Haudutuspata tuli siitä liian täyteen. Ei tullut kuitenkaan yli, kun muistin sekoitella.
Kun tein1,5 dl jauhoja, ja 1 l vettä, jonka laitoin haudutuspataan jatkamaan, se ihme kyllä tuli haudutuspadassa näin yli. Eli täytyy sekoitella ja vahtia varmuuden vuoksi, vaikka tilaakin olisi. Tai jättää se kansi raolleen.
Ruispuuro on siitä mukava, että se on miellyttävää myös myöhemmin lämmitettynä.
Kaatui rasiasta yhtenä paakkuna lautaselle, mutta lämmittämisen jälkeen sekoittui aivan hyvin uudelleen. Ei paakkuja.
Ruispuuron ominaisuuksia ruokana:
Ruokana nämä ruisjauhopuurot ovat jälkiruoaksi hyvä, mutta varsinaisena ruokana hieman hankalia.
1,5 dl ruisjauhoja sisälsi
Finelin mukaan vain 267 kcal. Puolukasta ja mahdollisesta sokerista jos käyttää, tulisi vähän lisää kilokaloreita mutta vain alle 100.
Jos päivässä tarvitsee vähintään 2000 kcal, tai jopa 3000 kcal energiaa, niin voi kuvitella miten ruispuuron kanssa käy, eli ei pidä nälkää kovin todennäköisesti. Pitäisi syödä niin paljon kerralla.
Jos keittää yleisemmän ohjeen mukaan, eli 3 dl ruisjauhoja, niin litran puurosta tulisi noin 500 kcal, ja sokereineen ja puolukoineen ehkä 600 kcal. Puoli litraa puuroa toisi n. 250-300 kcal tai alle.
Välipalana muun ohessa ja jälkiruokana, tai leivän kanssa hyvä varmasti. Rukiissa on silti paljon hyviä ravinteita, ja se tuo vaihtelua viljavalikoimaan.
Kannattaa kokeilla myös ruishiutaleita. Näissä hiutaleissa oli keittoaika 20 minuuttia. Hiutaleista tai ruismannasta voi tehdä uunissakin.
Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia hiutaleita.
Myllyn paras kiehuu viidessä minuutissa.
Pula-ajan keittokirjasta kokeilin kerran leivinjauhe-ruisleipää, jonka pitikin ohjeessa ensin olla kakku, mutta päädyin lopulta ostamaan valmista:
Kaupan leipien vähempisuolaisesta päästä tämä Oulainen Jälkiuunileipä, suolapitoisuus on 0,7 g/100g.
Kiitos kun luit, katsotaan huomenna taas luukku!
Kommentit
Lähetä kommentti