Siirry pääsisältöön

Luukku 8 - Ruis - WFPB

Kahdeksannessa joulukalenteriluukussa ruis, erityisesti ruisjauhot ja ruispuurot. Jälkiruoka ruisjauhoista ja puolukoista, eli ruisjauho-puolukkavaahto. Sokeria maun mukaan. Voinee makeuttaa taateleillakin, jos ne liottaa ja hienontaa. 

Herkkuun löytyi ohje äidin vanhasta köksänvihkosta. Kiitos äidille vinkistä.

Oli ensimmäistä kertaa tehdessä melko vaikea, kun en tiennyt yhtään miten tämän pitäisi käyttäytyä missäkin vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin vaahdon tehtyä. 




Tämä resepti vaati koneellisen vispilän, koska joutuu vatkaamaan niin kauan. 

Jos ei sähkövatkainta löydy kotoa tai ei muuten hotsita vatkaaminen, niin ehdotan tilalle tavallista ruispuuroa jonka maustaa puolukoilla (tämän ohjeen jälkeen), tai ruismannapuuroa tai mannapuuroja yleensä, muutkin kun ruis. Tai nopea puuroherkku on riisipuuro mikrossa, tai kattilassa, vuoden 2021 joulukalenterissa luukku 7.

Ruisjauho-puolukkavaahto

Alkuperäinen ohje oli: 4 kkup kiehuvaa vettä, 2 kkup ruisjauhoja, 1-2 kkup tuoretta puolukkasurvosta, 1/2 kkup sokeria, tai maun mukaan. Vatkataan hyvin, tarjoillaan kylmänä.

Muunsin ohjetta pienemmäksi. Vesimäärää joutuu tarkkailemaan, koska tämän tarkoitus on olla ensin aika paksua. Mutta jos on liian paksua, voi vatkaaminen tuntua mahdottomalta. Silloin tietysti hieman vettä.

Oma versio:

2 dl kiehuvaa vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl puolukoita, muusattuna
n. 1 rkl sokeria, tai maun mukaan
tilkka vettä puolukoiden mukana, ja n. puoli desiä muuten vain lisää, tarvittaessa

Kiehauta vesi, kaada sekaan ruisjauhot samalla vispilöiden. Kaada puolukkasurvos sekaan. Lisää tilkka vettä jos menee niin paksuksi, ettei vispilä pysty yhtään.

Anna kiehahtaa, mutta ota pian pois levyltä ja vie vaikka parvekkeelle tai kylmään vesihauteeseen  hetkeksi jäähtymään.

Kun jäähtynyt arviolta jääkaappikylmäksi, niin aloitetaan vatkaaminen. Lisää tilkka jääkylmää vettä, jos näyttää että tarvitsee. Liian löysäksi ei kannata päästää laittamalla liikaa vettä, vaan kärsivällisesti vatkata, vaikka se näyttäisikin alkuun ehkä hieman älyttömältä koitokselta. Pyörii melkein siinä vispilässä kokonaisena piruettia. Ei ihan, mutta välillä näyttää siltäkin.

Kun olet noin 10 minuuttia vatkannut, pidä vaikka tauko, katso lisäätkö tipan vettä ja jatka vaahdottamista vielä varmuuden vuoksi vähän aikaa.
Maista, onko sokeria tarpeeksi, lisää tarvittaessa. Laita kansi päällä jääkaappiin yön yli. Aamulla valmista. Heti vatkauksen jälkeen siinä voi maistua vielä ne ruisjauhon palaset, aamulla olivat kadonneet.

Työvaiheita:


Puolukat surautin rikki minipilkkojalla. Toinen vaihtoehto on antaa sulata hetki, ja survoa pottunuijalla.


Tässä kuvassa kiehuvaan veteen ruisjauhot. Odotin että vesi kiehuu, ripottelin ja sekoitin ruisjauhot. Välittömästi paksuuntui puuroksi ja alkoi kuplia niin pahaenteisesti, että siirsin hetkeksi levyltä pois. Ettei pala pohjaan. Kaadoin puolukat sekaan, makeutin.
Sekoitin ja yritin pitää vielä hetken levyllä, samalla sekoittaen, mutta pian kiikutin jo parvekkeelle  jäähtymään.


Kun se oli jäähtynyt, kaavin kulhoon ja aloin vatkaamaan. Kuulosuojaimien kanssa jaksaa pitkään käyttää tuota konetta. Laitoin puhelimeen ajastukseksi 10 minuuttia ja vatkasin.
Sitten pidin tauon, lisäsin pienen tilkan vielä vettä, ja jatkoin jonkin aikaa vatkaamista. 10 minuuttia vielä. Varmuuden vuoksi. 

Olisiko tippa vettä lisää tässä alkuvaiheessa ollut hyvä ratkaisu? Mahdollisesti. 


Vaikka ensin näyttikin olevan pieniä paakkuja, en pian enää niitä huomannut. Kaipa niiden täytyy kadota, jos 15-20 minuuttia vatkaa täysillä.


Kyllä vaahdottui. Puolessa välissä laitoin vesitilkan, kun ei tuntunut että haittaa. Lopuksi laitoin kannen päälle, ja jääkaappiin yön yli.


Aamulla se oli jo tosi hyvää. Ripaus sokeria ja vähän kasvimaitoa.



Jos maitoa käyttää tämän kanssa lautasen reunalla, suosittelen Oatly Original Luomu kaurajuomaa, tai Pirkka Luomu kaurajuomaa.

Kokeilin Alpro Soyaan, ja sitä en voi nyt tähän suositella. Jos jokin Alproista, niin arvelisin että se No Sugars - versio soijamaidosta voisi käydä, mutta en mene vannomaan.

Joskus sama maito käy johonkin, mutta johonkin toiseen ei. Ja toki myös makuasioista riippuu.

Ruispuuro


Tavallisen ruispuuron kanssa on kiva laittaa kauramaitoa lautasella. Omenasose tai banaanit ovat kivan mieto päällinen, ja marjat. Ruispuuroon voi loppuvaiheessa sekoittaa jälkiruoan tapaan puolukkaa ja makeutusta, halutessa.

Netissä, ja saattoi olla jossain pussin kyljessäkin, että 3 dl ruisjauhoja, litra vettä. Tunnin keittoaika.

Kokeilin, ja se oli omaan makuuni liian paksu ohje. Oli vaikea keittää kun se pulppusi niin hurjana, ja sihisi kattilanpohjalla. Vaikka yritin laittaa levyäkin miedommalle lämmölle. Itselläni ei ole ehkä tatsia keittää sellaista, joten päädyin laittamaan 
  • 1,5 dl ruisjauhoja 
  • 1 l vettä.
Tuli tarpeeksi löysää, että pystyi sekoittelemaan. Ripottelin kiehuvaan veteen ruisjauhot samalla sekoittaen.
Kiehumisaika olisi noin tunti, mutta keittelin vain kymmenen minuuttia ja laitoin sen sitten kahden litran haudutuspataan jatkamaan.


Tuli tosi hyvä puuro. Kävin välillä sekoittelemassa. Ensimmäinen puuro onnistui ok, vaikka tein 3 dl jauhoja, ja 2 l vettä (lisäsin toisen litran kun oli niin paksua). Haudutuspata tuli siitä liian täyteen. Ei tullut kuitenkaan yli, kun muistin sekoitella.


Kun tein1,5 dl jauhoja, ja 1 l vettä, jonka laitoin haudutuspataan jatkamaan, se ihme kyllä tuli haudutuspadassa näin yli. Eli täytyy sekoitella ja vahtia varmuuden vuoksi, vaikka tilaakin olisi. Tai jättää se kansi raolleen.



Ruispuuro on siitä mukava, että se on miellyttävää myös myöhemmin lämmitettynä.
Kaatui rasiasta yhtenä paakkuna lautaselle, mutta lämmittämisen jälkeen sekoittui aivan hyvin uudelleen. Ei paakkuja.

Ruispuuron ominaisuuksia ruokana:



Ruokana nämä ruisjauhopuurot ovat jälkiruoaksi hyvä, mutta varsinaisena ruokana hieman hankalia.
1,5 dl ruisjauhoja sisälsi Finelin mukaan vain 267 kcal. Puolukasta ja mahdollisesta sokerista jos käyttää, tulisi vähän lisää kilokaloreita mutta vain alle 100.

Jos päivässä tarvitsee vähintään 2000 kcal, tai jopa 3000 kcal energiaa, niin voi kuvitella miten ruispuuron kanssa käy, eli ei pidä nälkää kovin todennäköisesti. Pitäisi syödä niin paljon kerralla.

Jos keittää yleisemmän ohjeen mukaan, eli 3 dl ruisjauhoja, niin litran puurosta tulisi noin 500 kcal, ja sokereineen ja puolukoineen ehkä 600 kcal. Puoli litraa puuroa toisi n. 250-300 kcal tai alle. 

Välipalana muun ohessa ja jälkiruokana, tai leivän kanssa hyvä varmasti. Rukiissa on silti paljon hyviä ravinteita, ja se tuo vaihtelua viljavalikoimaan.


Kannattaa kokeilla myös ruishiutaleita. Näissä hiutaleissa oli keittoaika 20 minuuttia. Hiutaleista tai ruismannasta voi tehdä uunissakin.

Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia hiutaleita. Myllyn paras kiehuu viidessä minuutissa.



Ruisleipää en ole itse tehnyt, mutta olen litteisiin sämpylöihin ripotellut ruisjauhoa. Ja peltileipään. 

Myös piirakkapohjaan kokeilin ja oli ihan ok. 

Pula-ajan keittokirjasta kokeilin kerran leivinjauhe-ruisleipää, jonka pitikin ohjeessa ensin olla kakku, mutta päädyin lopulta ostamaan valmista:


Kaupan leipien vähempisuolaisesta päästä tämä Oulainen Jälkiuunileipä, suolapitoisuus on 0,7 g/100g.

Sopii porkkalan kanssa.

Kiitos kun luit, katsotaan huomenna taas luukku!

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...