Siirry pääsisältöön

Luukku 8 - Ruis - WFPB

Kahdeksannessa joulukalenteriluukussa ruis, erityisesti ruisjauhot ja ruispuurot. Jälkiruoka ruisjauhoista ja puolukoista, eli ruisjauho-puolukkavaahto. Sokeria maun mukaan. Voinee makeuttaa taateleillakin, jos ne liottaa ja hienontaa. 

Herkkuun löytyi ohje äidin vanhasta köksänvihkosta. Kiitos äidille vinkistä.

Oli ensimmäistä kertaa tehdessä melko vaikea, kun en tiennyt yhtään miten tämän pitäisi käyttäytyä missäkin vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin vaahdon tehtyä. 
Tämä resepti vaati koneellisen vispilän, koska joutuu vatkaamaan niin kauan. 

Jos ei sähkövatkainta löydy kotoa tai ei muuten hotsita vatkaaminen, niin ehdotan tilalle tavallista ruispuuroa jonka maustaa puolukoilla (tämän ohjeen jälkeen), tai ruismannapuuroa tai mannapuuroja yleensä, muutkin kun ruis. Tai nopea puuroherkku on riisipuuro mikrossa, tai kattilassa, vuoden 2021 joulukalenterissa luukku 7.

Ruisjauho-puolukkavaahto

Alkuperäinen ohje oli: 4 kkup kiehuvaa vettä, 2 kkup ruisjauhoja, 1-2 kkup tuoretta puolukkasurvosta, 1/2 kkup sokeria, tai maun mukaan. Vatkataan hyvin, tarjoillaan kylmänä.

Muunsin ohjetta pienemmäksi. Vesimäärää joutuu tarkkailemaan, koska tämän tarkoitus on olla ensin aika paksua. Mutta jos on liian paksua, voi vatkaaminen tuntua mahdottomalta. Silloin tietysti hieman vettä.

Oma versio:

2 dl kiehuvaa vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl puolukoita, muusattuna
n. 1 rkl sokeria, tai maun mukaan
tilkka vettä puolukoiden mukana, ja n. puoli desiä muuten vain lisää, tarvittaessa

Kiehauta vesi, kaada sekaan ruisjauhot samalla vispilöiden. Kaada puolukkasurvos sekaan. Lisää tilkka vettä jos menee niin paksuksi, ettei vispilä pysty yhtään.

Anna kiehahtaa, mutta ota pian pois levyltä ja vie vaikka parvekkeelle tai kylmään vesihauteeseen  hetkeksi jäähtymään.

Kun jäähtynyt arviolta jääkaappikylmäksi, niin aloitetaan vatkaaminen. Lisää tilkka jääkylmää vettä, jos näyttää että tarvitsee. Liian löysäksi ei kannata päästää laittamalla liikaa vettä, vaan kärsivällisesti vatkata, vaikka se näyttäisikin alkuun ehkä hieman älyttömältä koitokselta. Pyörii melkein siinä vispilässä kokonaisena piruettia. Ei ihan, mutta välillä näyttää siltäkin.

Kun olet noin 10 minuuttia vatkannut, pidä vaikka tauko, katso lisäätkö tipan vettä ja jatka vaahdottamista vielä varmuuden vuoksi vähän aikaa.
Maista, onko sokeria tarpeeksi, lisää tarvittaessa. Laita kansi päällä jääkaappiin yön yli. Aamulla valmista. Heti vatkauksen jälkeen siinä voi maistua vielä ne ruisjauhon palaset, aamulla olivat kadonneet.

Työvaiheita:


Puolukat surautin rikki minipilkkojalla. Toinen vaihtoehto on antaa sulata hetki, ja survoa pottunuijalla.


Tässä kuvassa kiehuvaan veteen ruisjauhot. Odotin että vesi kiehuu, ripottelin ja sekoitin ruisjauhot. Välittömästi paksuuntui puuroksi ja alkoi kuplia niin pahaenteisesti, että siirsin hetkeksi levyltä pois. Ettei pala pohjaan. Kaadoin puolukat sekaan, makeutin.
Sekoitin ja yritin pitää vielä hetken levyllä, samalla sekoittaen, mutta pian kiikutin jo parvekkeelle  jäähtymään.


Kun se oli jäähtynyt, kaavin kulhoon ja aloin vatkaamaan. Kuulosuojaimien kanssa jaksaa pitkään käyttää tuota konetta. Laitoin puhelimeen ajastukseksi 10 minuuttia ja vatkasin.
Sitten pidin tauon, lisäsin pienen tilkan vielä vettä, ja jatkoin jonkin aikaa vatkaamista. 10 minuuttia vielä. Varmuuden vuoksi. 

Olisiko tippa vettä lisää tässä alkuvaiheessa ollut hyvä ratkaisu? Mahdollisesti. 


Vaikka ensin näyttikin olevan pieniä paakkuja, en pian enää niitä huomannut. Kaipa niiden täytyy kadota, jos 15-20 minuuttia vatkaa täysillä.


Kyllä vaahdottui. Puolessa välissä laitoin vesitilkan, kun ei tuntunut että haittaa. Lopuksi laitoin kannen päälle, ja jääkaappiin yön yli.


Aamulla se oli jo tosi hyvää. Ripaus sokeria ja vähän kasvimaitoa.Jos maitoa käyttää tämän kanssa lautasen reunalla, suosittelen Oatly Original Luomu kaurajuomaa, tai Pirkka Luomu kaurajuomaa.

Kokeilin Alpro Soyaan, ja sitä en voi nyt tähän suositella. Jos jokin Alproista, niin arvelisin että se No Sugars - versio soijamaidosta voisi käydä, mutta en mene vannomaan.

Joskus sama maito käy johonkin, mutta johonkin toiseen ei. Ja toki myös makuasioista riippuu.

Ruispuuro


Tavallisen ruispuuron kanssa on kiva laittaa kauramaitoa lautasella. Omenasose tai banaanit ovat kivan mieto päällinen, ja marjat. Ruispuuroon voi loppuvaiheessa sekoittaa jälkiruoan tapaan puolukkaa ja makeutusta, halutessa.

Netissä, ja saattoi olla jossain pussin kyljessäkin, että 3 dl ruisjauhoja, litra vettä. Tunnin keittoaika.

Kokeilin, ja se oli omaan makuuni liian paksu ohje. Oli vaikea keittää kun se pulppusi niin hurjana, ja sihisi kattilanpohjalla. Vaikka yritin laittaa levyäkin miedommalle lämmölle. Itselläni ei ole ehkä tatsia keittää sellaista, joten päädyin laittamaan 
  • 1,5 dl ruisjauhoja 
  • 1 l vettä.
Tuli tarpeeksi löysää, että pystyi sekoittelemaan. Ripottelin kiehuvaan veteen ruisjauhot samalla sekoittaen.
Kiehumisaika olisi noin tunti, mutta keittelin vain kymmenen minuuttia ja laitoin sen sitten kahden litran haudutuspataan jatkamaan.


Tuli tosi hyvä puuro. Kävin välillä sekoittelemassa. Ensimmäinen puuro onnistui ok, vaikka tein 3 dl jauhoja, ja 2 l vettä (lisäsin toisen litran kun oli niin paksua). Haudutuspata tuli siitä liian täyteen. Ei tullut kuitenkaan yli, kun muistin sekoitella.


Kun tein1,5 dl jauhoja, ja 1 l vettä, jonka laitoin haudutuspataan jatkamaan, se ihme kyllä tuli haudutuspadassa näin yli. Eli täytyy sekoitella ja vahtia varmuuden vuoksi, vaikka tilaakin olisi. Tai jättää se kansi raolleen.Ruispuuro on siitä mukava, että se on miellyttävää myös myöhemmin lämmitettynä.
Kaatui rasiasta yhtenä paakkuna lautaselle, mutta lämmittämisen jälkeen sekoittui aivan hyvin uudelleen. Ei paakkuja.

Ruispuuron ominaisuuksia ruokana:Ruokana nämä ruisjauhopuurot ovat jälkiruoaksi hyvä, mutta varsinaisena ruokana hieman hankalia.
1,5 dl ruisjauhoja sisälsi Finelin mukaan vain 267 kcal. Puolukasta ja mahdollisesta sokerista jos käyttää, tulisi vähän lisää kilokaloreita mutta vain alle 100.

Jos päivässä tarvitsee vähintään 2000 kcal, tai jopa 3000 kcal energiaa, niin voi kuvitella miten ruispuuron kanssa käy, eli ei pidä nälkää kovin todennäköisesti. Pitäisi syödä niin paljon kerralla.

Jos keittää yleisemmän ohjeen mukaan, eli 3 dl ruisjauhoja, niin litran puurosta tulisi noin 500 kcal, ja sokereineen ja puolukoineen ehkä 600 kcal. Puoli litraa puuroa toisi n. 250-300 kcal tai alle. 

Välipalana muun ohessa ja jälkiruokana, tai leivän kanssa hyvä varmasti. Rukiissa on silti paljon hyviä ravinteita, ja se tuo vaihtelua viljavalikoimaan.


Kannattaa kokeilla myös ruishiutaleita. Näissä hiutaleissa oli keittoaika 20 minuuttia. Hiutaleista tai ruismannasta voi tehdä uunissakin.

Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia hiutaleita. Myllyn paras kiehuu viidessä minuutissa.Ruisleipää en ole itse tehnyt, mutta olen litteisiin sämpylöihin ripotellut ruisjauhoa. Ja peltileipään. 

Myös piirakkapohjaan kokeilin ja oli ihan ok. 

Pula-ajan keittokirjasta kokeilin kerran leivinjauhe-ruisleipää, jonka pitikin ohjeessa ensin olla kakku, mutta päädyin lopulta ostamaan valmista:


Kaupan leipien vähempisuolaisesta päästä tämä Oulainen Jälkiuunileipä, suolapitoisuus on 0,7 g/100g.

Sopii porkkalan kanssa.

Kiitos kun luit, katsotaan huomenna taas luukku!

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait