Siirry pääsisältöön

Luukku 8 - Ruis - WFPB

Kahdeksannessa joulukalenteriluukussa ruis, erityisesti ruisjauhot ja ruispuurot. Jälkiruoka ruisjauhoista ja puolukoista, eli ruisjauho-puolukkavaahto. Sokeria maun mukaan. Voinee makeuttaa taateleillakin, jos ne liottaa ja hienontaa. 

Herkkuun löytyi ohje äidin vanhasta köksänvihkosta. Kiitos äidille vinkistä.

Oli ensimmäistä kertaa tehdessä melko vaikea, kun en tiennyt yhtään miten tämän pitäisi käyttäytyä missäkin vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin vaahdon tehtyä. 




Tämä resepti vaati koneellisen vispilän, koska joutuu vatkaamaan niin kauan. 

Jos ei sähkövatkainta löydy kotoa tai ei muuten hotsita vatkaaminen, niin ehdotan tilalle tavallista ruispuuroa jonka maustaa puolukoilla (tämän ohjeen jälkeen), tai ruismannapuuroa tai mannapuuroja yleensä, muutkin kun ruis. Tai nopea puuroherkku on riisipuuro mikrossa, tai kattilassa, vuoden 2021 joulukalenterissa luukku 7.

Ruisjauho-puolukkavaahto

Alkuperäinen ohje oli: 4 kkup kiehuvaa vettä, 2 kkup ruisjauhoja, 1-2 kkup tuoretta puolukkasurvosta, 1/2 kkup sokeria, tai maun mukaan. Vatkataan hyvin, tarjoillaan kylmänä.

Muunsin ohjetta pienemmäksi. Vesimäärää joutuu tarkkailemaan, koska tämän tarkoitus on olla ensin aika paksua. Mutta jos on liian paksua, voi vatkaaminen tuntua mahdottomalta. Silloin tietysti hieman vettä.

Oma versio:

2 dl kiehuvaa vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl puolukoita, muusattuna
n. 1 rkl sokeria, tai maun mukaan
tilkka vettä puolukoiden mukana, ja n. puoli desiä muuten vain lisää, tarvittaessa

Kiehauta vesi, kaada sekaan ruisjauhot samalla vispilöiden. Kaada puolukkasurvos sekaan. Lisää tilkka vettä jos menee niin paksuksi, ettei vispilä pysty yhtään.

Anna kiehahtaa, mutta ota pian pois levyltä ja vie vaikka parvekkeelle tai kylmään vesihauteeseen  hetkeksi jäähtymään.

Kun jäähtynyt arviolta jääkaappikylmäksi, niin aloitetaan vatkaaminen. Lisää tilkka jääkylmää vettä, jos näyttää että tarvitsee. Liian löysäksi ei kannata päästää laittamalla liikaa vettä, vaan kärsivällisesti vatkata, vaikka se näyttäisikin alkuun ehkä hieman älyttömältä koitokselta. Pyörii melkein siinä vispilässä kokonaisena piruettia. Ei ihan, mutta välillä näyttää siltäkin.

Kun olet noin 10 minuuttia vatkannut, pidä vaikka tauko, katso lisäätkö tipan vettä ja jatka vaahdottamista vielä varmuuden vuoksi vähän aikaa.
Maista, onko sokeria tarpeeksi, lisää tarvittaessa. Laita kansi päällä jääkaappiin yön yli. Aamulla valmista. Heti vatkauksen jälkeen siinä voi maistua vielä ne ruisjauhon palaset, aamulla olivat kadonneet.

Työvaiheita:


Puolukat surautin rikki minipilkkojalla. Toinen vaihtoehto on antaa sulata hetki, ja survoa pottunuijalla.


Tässä kuvassa kiehuvaan veteen ruisjauhot. Odotin että vesi kiehuu, ripottelin ja sekoitin ruisjauhot. Välittömästi paksuuntui puuroksi ja alkoi kuplia niin pahaenteisesti, että siirsin hetkeksi levyltä pois. Ettei pala pohjaan. Kaadoin puolukat sekaan, makeutin.
Sekoitin ja yritin pitää vielä hetken levyllä, samalla sekoittaen, mutta pian kiikutin jo parvekkeelle  jäähtymään.


Kun se oli jäähtynyt, kaavin kulhoon ja aloin vatkaamaan. Kuulosuojaimien kanssa jaksaa pitkään käyttää tuota konetta. Laitoin puhelimeen ajastukseksi 10 minuuttia ja vatkasin.
Sitten pidin tauon, lisäsin pienen tilkan vielä vettä, ja jatkoin jonkin aikaa vatkaamista. 10 minuuttia vielä. Varmuuden vuoksi. 

Olisiko tippa vettä lisää tässä alkuvaiheessa ollut hyvä ratkaisu? Mahdollisesti. 


Vaikka ensin näyttikin olevan pieniä paakkuja, en pian enää niitä huomannut. Kaipa niiden täytyy kadota, jos 15-20 minuuttia vatkaa täysillä.


Kyllä vaahdottui. Puolessa välissä laitoin vesitilkan, kun ei tuntunut että haittaa. Lopuksi laitoin kannen päälle, ja jääkaappiin yön yli.


Aamulla se oli jo tosi hyvää. Ripaus sokeria ja vähän kasvimaitoa.



Jos maitoa käyttää tämän kanssa lautasen reunalla, suosittelen Oatly Original Luomu kaurajuomaa, tai Pirkka Luomu kaurajuomaa.

Kokeilin Alpro Soyaan, ja sitä en voi nyt tähän suositella. Jos jokin Alproista, niin arvelisin että se No Sugars - versio soijamaidosta voisi käydä, mutta en mene vannomaan.

Joskus sama maito käy johonkin, mutta johonkin toiseen ei. Ja toki myös makuasioista riippuu.

Ruispuuro


Tavallisen ruispuuron kanssa on kiva laittaa kauramaitoa lautasella. Omenasose tai banaanit ovat kivan mieto päällinen, ja marjat. Ruispuuroon voi loppuvaiheessa sekoittaa jälkiruoan tapaan puolukkaa ja makeutusta, halutessa.

Netissä, ja saattoi olla jossain pussin kyljessäkin, että 3 dl ruisjauhoja, litra vettä. Tunnin keittoaika.

Kokeilin, ja se oli omaan makuuni liian paksu ohje. Oli vaikea keittää kun se pulppusi niin hurjana, ja sihisi kattilanpohjalla. Vaikka yritin laittaa levyäkin miedommalle lämmölle. Itselläni ei ole ehkä tatsia keittää sellaista, joten päädyin laittamaan 
  • 1,5 dl ruisjauhoja 
  • 1 l vettä.
Tuli tarpeeksi löysää, että pystyi sekoittelemaan. Ripottelin kiehuvaan veteen ruisjauhot samalla sekoittaen.
Kiehumisaika olisi noin tunti, mutta keittelin vain kymmenen minuuttia ja laitoin sen sitten kahden litran haudutuspataan jatkamaan.


Tuli tosi hyvä puuro. Kävin välillä sekoittelemassa. Ensimmäinen puuro onnistui ok, vaikka tein 3 dl jauhoja, ja 2 l vettä (lisäsin toisen litran kun oli niin paksua). Haudutuspata tuli siitä liian täyteen. Ei tullut kuitenkaan yli, kun muistin sekoitella.


Kun tein1,5 dl jauhoja, ja 1 l vettä, jonka laitoin haudutuspataan jatkamaan, se ihme kyllä tuli haudutuspadassa näin yli. Eli täytyy sekoitella ja vahtia varmuuden vuoksi, vaikka tilaakin olisi. Tai jättää se kansi raolleen.



Ruispuuro on siitä mukava, että se on miellyttävää myös myöhemmin lämmitettynä.
Kaatui rasiasta yhtenä paakkuna lautaselle, mutta lämmittämisen jälkeen sekoittui aivan hyvin uudelleen. Ei paakkuja.

Ruispuuron ominaisuuksia ruokana:



Ruokana nämä ruisjauhopuurot ovat jälkiruoaksi hyvä, mutta varsinaisena ruokana hieman hankalia.
1,5 dl ruisjauhoja sisälsi Finelin mukaan vain 267 kcal. Puolukasta ja mahdollisesta sokerista jos käyttää, tulisi vähän lisää kilokaloreita mutta vain alle 100.

Jos päivässä tarvitsee vähintään 2000 kcal, tai jopa 3000 kcal energiaa, niin voi kuvitella miten ruispuuron kanssa käy, eli ei pidä nälkää kovin todennäköisesti. Pitäisi syödä niin paljon kerralla.

Jos keittää yleisemmän ohjeen mukaan, eli 3 dl ruisjauhoja, niin litran puurosta tulisi noin 500 kcal, ja sokereineen ja puolukoineen ehkä 600 kcal. Puoli litraa puuroa toisi n. 250-300 kcal tai alle. 

Välipalana muun ohessa ja jälkiruokana, tai leivän kanssa hyvä varmasti. Rukiissa on silti paljon hyviä ravinteita, ja se tuo vaihtelua viljavalikoimaan.


Kannattaa kokeilla myös ruishiutaleita. Näissä hiutaleissa oli keittoaika 20 minuuttia. Hiutaleista tai ruismannasta voi tehdä uunissakin.

Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia hiutaleita. Myllyn paras kiehuu viidessä minuutissa.



Ruisleipää en ole itse tehnyt, mutta olen litteisiin sämpylöihin ripotellut ruisjauhoa. Ja peltileipään. 

Myös piirakkapohjaan kokeilin ja oli ihan ok. 

Pula-ajan keittokirjasta kokeilin kerran leivinjauhe-ruisleipää, jonka pitikin ohjeessa ensin olla kakku, mutta päädyin lopulta ostamaan valmista:


Kaupan leipien vähempisuolaisesta päästä tämä Oulainen Jälkiuunileipä, suolapitoisuus on 0,7 g/100g.

Sopii porkkalan kanssa.

Kiitos kun luit, katsotaan huomenna taas luukku!

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...