Siirry pääsisältöön

Luukku 8 - Ruis - WFPB

Kahdeksannessa joulukalenteriluukussa ruis, erityisesti ruisjauhot ja ruispuurot. Jälkiruoka ruisjauhoista ja puolukoista, eli ruisjauho-puolukkavaahto. Sokeria maun mukaan. Voinee makeuttaa taateleillakin, jos ne liottaa ja hienontaa. 

Herkkuun löytyi ohje äidin vanhasta köksänvihkosta. Kiitos äidille vinkistä.

Oli ensimmäistä kertaa tehdessä melko vaikea, kun en tiennyt yhtään miten tämän pitäisi käyttäytyä missäkin vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin vaahdon tehtyä. 




Tämä resepti vaati koneellisen vispilän, koska joutuu vatkaamaan niin kauan. 

Jos ei sähkövatkainta löydy kotoa tai ei muuten hotsita vatkaaminen, niin ehdotan tilalle tavallista ruispuuroa jonka maustaa puolukoilla (tämän ohjeen jälkeen), tai ruismannapuuroa tai mannapuuroja yleensä, muutkin kun ruis. Tai nopea puuroherkku on riisipuuro mikrossa, tai kattilassa, vuoden 2021 joulukalenterissa luukku 7.

Ruisjauho-puolukkavaahto

Alkuperäinen ohje oli: 4 kkup kiehuvaa vettä, 2 kkup ruisjauhoja, 1-2 kkup tuoretta puolukkasurvosta, 1/2 kkup sokeria, tai maun mukaan. Vatkataan hyvin, tarjoillaan kylmänä.

Muunsin ohjetta pienemmäksi. Vesimäärää joutuu tarkkailemaan, koska tämän tarkoitus on olla ensin aika paksua. Mutta jos on liian paksua, voi vatkaaminen tuntua mahdottomalta. Silloin tietysti hieman vettä.

Oma versio:

2 dl kiehuvaa vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl puolukoita, muusattuna
n. 1 rkl sokeria, tai maun mukaan
tilkka vettä puolukoiden mukana, ja n. puoli desiä muuten vain lisää, tarvittaessa

Kiehauta vesi, kaada sekaan ruisjauhot samalla vispilöiden. Kaada puolukkasurvos sekaan. Lisää tilkka vettä jos menee niin paksuksi, ettei vispilä pysty yhtään.

Anna kiehahtaa, mutta ota pian pois levyltä ja vie vaikka parvekkeelle tai kylmään vesihauteeseen  hetkeksi jäähtymään.

Kun jäähtynyt arviolta jääkaappikylmäksi, niin aloitetaan vatkaaminen. Lisää tilkka jääkylmää vettä, jos näyttää että tarvitsee. Liian löysäksi ei kannata päästää laittamalla liikaa vettä, vaan kärsivällisesti vatkata, vaikka se näyttäisikin alkuun ehkä hieman älyttömältä koitokselta. Pyörii melkein siinä vispilässä kokonaisena piruettia. Ei ihan, mutta välillä näyttää siltäkin.

Kun olet noin 10 minuuttia vatkannut, pidä vaikka tauko, katso lisäätkö tipan vettä ja jatka vaahdottamista vielä varmuuden vuoksi vähän aikaa.
Maista, onko sokeria tarpeeksi, lisää tarvittaessa. Laita kansi päällä jääkaappiin yön yli. Aamulla valmista. Heti vatkauksen jälkeen siinä voi maistua vielä ne ruisjauhon palaset, aamulla olivat kadonneet.

Työvaiheita:


Puolukat surautin rikki minipilkkojalla. Toinen vaihtoehto on antaa sulata hetki, ja survoa pottunuijalla.


Tässä kuvassa kiehuvaan veteen ruisjauhot. Odotin että vesi kiehuu, ripottelin ja sekoitin ruisjauhot. Välittömästi paksuuntui puuroksi ja alkoi kuplia niin pahaenteisesti, että siirsin hetkeksi levyltä pois. Ettei pala pohjaan. Kaadoin puolukat sekaan, makeutin.
Sekoitin ja yritin pitää vielä hetken levyllä, samalla sekoittaen, mutta pian kiikutin jo parvekkeelle  jäähtymään.


Kun se oli jäähtynyt, kaavin kulhoon ja aloin vatkaamaan. Kuulosuojaimien kanssa jaksaa pitkään käyttää tuota konetta. Laitoin puhelimeen ajastukseksi 10 minuuttia ja vatkasin.
Sitten pidin tauon, lisäsin pienen tilkan vielä vettä, ja jatkoin jonkin aikaa vatkaamista. 10 minuuttia vielä. Varmuuden vuoksi. 

Olisiko tippa vettä lisää tässä alkuvaiheessa ollut hyvä ratkaisu? Mahdollisesti. 


Vaikka ensin näyttikin olevan pieniä paakkuja, en pian enää niitä huomannut. Kaipa niiden täytyy kadota, jos 15-20 minuuttia vatkaa täysillä.


Kyllä vaahdottui. Puolessa välissä laitoin vesitilkan, kun ei tuntunut että haittaa. Lopuksi laitoin kannen päälle, ja jääkaappiin yön yli.


Aamulla se oli jo tosi hyvää. Ripaus sokeria ja vähän kasvimaitoa.



Jos maitoa käyttää tämän kanssa lautasen reunalla, suosittelen Oatly Original Luomu kaurajuomaa, tai Pirkka Luomu kaurajuomaa.

Kokeilin Alpro Soyaan, ja sitä en voi nyt tähän suositella. Jos jokin Alproista, niin arvelisin että se No Sugars - versio soijamaidosta voisi käydä, mutta en mene vannomaan.

Joskus sama maito käy johonkin, mutta johonkin toiseen ei. Ja toki myös makuasioista riippuu.

Ruispuuro


Tavallisen ruispuuron kanssa on kiva laittaa kauramaitoa lautasella. Omenasose tai banaanit ovat kivan mieto päällinen, ja marjat. Ruispuuroon voi loppuvaiheessa sekoittaa jälkiruoan tapaan puolukkaa ja makeutusta, halutessa.

Netissä, ja saattoi olla jossain pussin kyljessäkin, että 3 dl ruisjauhoja, litra vettä. Tunnin keittoaika.

Kokeilin, ja se oli omaan makuuni liian paksu ohje. Oli vaikea keittää kun se pulppusi niin hurjana, ja sihisi kattilanpohjalla. Vaikka yritin laittaa levyäkin miedommalle lämmölle. Itselläni ei ole ehkä tatsia keittää sellaista, joten päädyin laittamaan 
  • 1,5 dl ruisjauhoja 
  • 1 l vettä.
Tuli tarpeeksi löysää, että pystyi sekoittelemaan. Ripottelin kiehuvaan veteen ruisjauhot samalla sekoittaen.
Kiehumisaika olisi noin tunti, mutta keittelin vain kymmenen minuuttia ja laitoin sen sitten kahden litran haudutuspataan jatkamaan.


Tuli tosi hyvä puuro. Kävin välillä sekoittelemassa. Ensimmäinen puuro onnistui ok, vaikka tein 3 dl jauhoja, ja 2 l vettä (lisäsin toisen litran kun oli niin paksua). Haudutuspata tuli siitä liian täyteen. Ei tullut kuitenkaan yli, kun muistin sekoitella.


Kun tein1,5 dl jauhoja, ja 1 l vettä, jonka laitoin haudutuspataan jatkamaan, se ihme kyllä tuli haudutuspadassa näin yli. Eli täytyy sekoitella ja vahtia varmuuden vuoksi, vaikka tilaakin olisi. Tai jättää se kansi raolleen.



Ruispuuro on siitä mukava, että se on miellyttävää myös myöhemmin lämmitettynä.
Kaatui rasiasta yhtenä paakkuna lautaselle, mutta lämmittämisen jälkeen sekoittui aivan hyvin uudelleen. Ei paakkuja.

Ruispuuron ominaisuuksia ruokana:



Ruokana nämä ruisjauhopuurot ovat jälkiruoaksi hyvä, mutta varsinaisena ruokana hieman hankalia.
1,5 dl ruisjauhoja sisälsi Finelin mukaan vain 267 kcal. Puolukasta ja mahdollisesta sokerista jos käyttää, tulisi vähän lisää kilokaloreita mutta vain alle 100.

Jos päivässä tarvitsee vähintään 2000 kcal, tai jopa 3000 kcal energiaa, niin voi kuvitella miten ruispuuron kanssa käy, eli ei pidä nälkää kovin todennäköisesti. Pitäisi syödä niin paljon kerralla.

Jos keittää yleisemmän ohjeen mukaan, eli 3 dl ruisjauhoja, niin litran puurosta tulisi noin 500 kcal, ja sokereineen ja puolukoineen ehkä 600 kcal. Puoli litraa puuroa toisi n. 250-300 kcal tai alle. 

Välipalana muun ohessa ja jälkiruokana, tai leivän kanssa hyvä varmasti. Rukiissa on silti paljon hyviä ravinteita, ja se tuo vaihtelua viljavalikoimaan.


Kannattaa kokeilla myös ruishiutaleita. Näissä hiutaleissa oli keittoaika 20 minuuttia. Hiutaleista tai ruismannasta voi tehdä uunissakin.

Kauppojen valikoimista löytyy erilaisia hiutaleita. Myllyn paras kiehuu viidessä minuutissa.



Ruisleipää en ole itse tehnyt, mutta olen litteisiin sämpylöihin ripotellut ruisjauhoa. Ja peltileipään. 

Myös piirakkapohjaan kokeilin ja oli ihan ok. 

Pula-ajan keittokirjasta kokeilin kerran leivinjauhe-ruisleipää, jonka pitikin ohjeessa ensin olla kakku, mutta päädyin lopulta ostamaan valmista:


Kaupan leipien vähempisuolaisesta päästä tämä Oulainen Jälkiuunileipä, suolapitoisuus on 0,7 g/100g.

Sopii porkkalan kanssa.

Kiitos kun luit, katsotaan huomenna taas luukku!

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o