Tässä reseptissä on paljon soveltamisen varaa. Minkä tahansa ainesosan puuttumisen voi korvata toisella, tai jättää pois.
Valitaan noin viisi energiapitoista eli tärkkelyspitoista kasvista, ja tehdään niistä ruoka. Englanniksi tämä on "Starch Blaster", ja alkuperäinen idea on englannin kieliseltä Youtube-kanavalta nimeltään "Well Your World". Linkki kanavalle Starch Blaster- ohjeisiin
"Tärkkelyspannu" on yritykseni kääntää suomeksi tämä idea, mutta ehkä jokin toinen sana voisi olla parempikin. En keksinyt muuta tähän hätään. Tärkkelyspläjäys? Tärkkelyspommi?
Oma versioni koostui tällä kertaa seuraavasti:
- vihreitä linssejä 1 dl
- perunoita 0,5-1 kg
- rikottuja ohrasuurimoita 0,5-1 dl
- pari porkkanaa = noin 200 grammaa,
- täysjyvä kierrepastaa, jotain noin pari desiä - alle puoli litraa .
Mausteita:
- Chili,
- kumina,
- suolaton currymauste,
- persilja
- oregano.
Tähän voi laittaa oman maun mukaan mitä haluaa, ja itse laitoin nyt nämä.
Lopuksi paseerattua tomaattia tai tomaattisosetta reilusti.
Sitruunaa lautasella suolan korvikkeeksi, tai ketsuppia. Aineksien määrää voi vaihdella ja säätää kulloiseenkin kattilaan sopivasti. Suosittelen isoa kattilaa, ettei lopu tila kesken käännellessä.
Linssit ja porkkanat laitoin taas ensin kiehumaan, koska halusin ettei niiden kypsymistä tarvitse odotella. Mausteet laitoin jo tässä vaiheessa.
Linssejä laitoin noin desin. Tähän ruokaan olisivat käyneet punaisetkin linssit, ja kaikki sellaiset palkokasvit, joiden keittoaika on alle 30 minuuttia, kuten mungpavut.
Lisäksi tähän sopivat mitkä tahansa valmiit tölkkipavut.
Aloitin tekemään tämän isossa riisinkeittimessä, koska se ei olisi niin herkkä palamaan pohjaan lopuksi kun neste alkaa imeytyä, mutta 4-5 vuotta hyvin palvellut riisinkeittimeni hajosi, ja tämä ruoka piti siirtää kattilaan kiehumaan.
Olin juuri kirjoittamassakin, että tämä on kiva tehdä riisinkeittimessä, mutta jos ei sellaista satu omistamaan, niin ei hätää. Ja tämä on nyt todistettu.
Perunat olen aina kuorinut ruokia varten nyt keväällä, kun ne ovat viimevuotisia jo, ettei tulisi mitään homeisia makuvirheitä. Uusien perunoiden kanssa en nähnyt kesällä tai syksyllä sitä vaivaa. Kuutioin vain pieneksi.
Kypsymisaika perunoilla onnoin 20 minuuttia eikä haittaa, vaikka menisi vähän ylikin.
Lisäsin perunat, kun porkkanat ja linssit olivat kiehuneet noin 10 minuuttia.
Jos käyttää pakasteporkkanoita/vihanneksia ja punaisia linssejä, ei tarvitse odottaa sitäkään.
Ohraa lisäsin noin alle desilitran yhtä aikaa perunoiden kanssa.
En laittanut liikaa tätä ohraa, ettei ruoka mene liikaa ohrapuuroksi.
Ohran tilalla voi käyttää riisiäkin.
Rainbow-merkkistä täysjyväpastaa tällä kertaa.
Lisäsin ne, kun perunat olivat saaneet hetken kiehahtaa. Jos ei haittaa, että pasta on ylikypsää, niin voi lisätä yhtä aikaakin.
Määrä riippuu taas siitä, miten paljon kattilassa olisi tilaa, ja millaista määrää suunnittelee syövänsä.
Jossain sopivassa vaiheessa voi laittaa tomaattimurskaa ja tomaattisosetta. Mikäli ruuassa on liikaa nestettä, voi olla parempi laittaa tiiviimpää tomaattisosetta.
Purkki tomaattimurskaa tai paseerattua. Paseerattu on yleensä parempi.
Viimeistään puolessa tunnissa kiehumisen alkamisesta ruoan pitäisi alkaa olla valmista, ellei ole joutunut välissä lisäämään vettä. Nopeuttaa jos pitää vedenkeittimessä tai hellalla toisessa kattilassa kuumaa vettä valmiina siltä varalta.
Yrtit voi lisätä joko alussa tai lopussa, kuten persilja ja oregano.
Kun alkaa sammutella levyä ja ruoka on valmista, voi vielä puristaa sitruunaa päälle.
Se antaa suolaisuutta ja makua, ja miksipä ei myös c-vitamiinia. Siitä tuskin puutetta tulee tällä ruokavaliolla koskaan, mutta eipä sitruuna haitaksikaan varmaan ole.
Tämä on hyvä ruoka varsinkin siihen, jos on erityisesti energian tarpeessa. Tällä pitäisi nälkä lähteä hyvin.
Erilaisia makuvariaatioita saa aikaiseksi vaihtelemalla mausteita.
Kasvikseksi kaalta, parsakaalia tai kukkakaalia menisi laittamaan välttämättä. Kokeilin joskus, ja ruoka oli ensin hyvää, mutta jääkaapissa se kaali alkoi hallita ja seuraavalla kerralla lämmittäessä kaali oli pistävää.
Kiinankaali ja lehtikaali eivät yleensä vaikuta makuihin liikaa.
Voit myös pitää rehut rehuina, ja tämän Starch Blasterin mahdollisimman täynnä energiapitoisia kasviksia, kuten peruna, linssit ja pasta.
Jos ei halua maustamisen suhteen ottaa riskiä kovin monenlaisilla mausteilla, niin sanoisin että mustapippuri ja / tai currymauste riittävät hyvin. Pari ruokalusikallista currymausteseosta tällä kertaa. Jos tulisesta tykkää, niin chilijauhe käy.
Jos tarvitsee suolan makua ruuassa, niin tähän voisi lisätä 1-2 ruokalusikallista soijakastiketta valmistusvaiheessa.
Sinappi sopii joskus.
Kotisinappi-merkkistä sinappia ei ole jatkettu ruokaöljyllä.
Kommentit
Lähetä kommentti