Siirry pääsisältöön

WFPB - Tärkkelyspannu eli "Starch Blaster"

Tässä reseptissä on paljon soveltamisen varaa. Minkä tahansa ainesosan puuttumisen voi korvata toisella, tai jättää pois.

Valitaan noin viisi energiapitoista eli tärkkelyspitoista kasvista, ja tehdään niistä ruoka. Englanniksi tämä on "Starch Blaster", ja alkuperäinen idea on englannin kieliseltä Youtube-kanavalta nimeltään "Well Your World". Linkki kanavalle Starch Blaster- ohjeisiin

"Tärkkelyspannu" on yritykseni kääntää suomeksi tämä idea, mutta ehkä jokin toinen sana voisi olla parempikin. En keksinyt muuta tähän hätään. Tärkkelyspläjäys? Tärkkelyspommi?

Oma versioni koostui tällä kertaa seuraavasti:

  • vihreitä linssejä 1 dl 
  • perunoita 0,5-1 kg 
  • rikottuja ohrasuurimoita 0,5-1 dl 
  • pari porkkanaa = noin 200 grammaa,
  • täysjyvä kierrepastaa, jotain noin pari desiä - alle puoli litraa . 

Mausteita: 

  • Chili, 
  • kumina, 
  • suolaton currymauste, 
  • persilja 
  • oregano. 
Tähän voi laittaa oman maun mukaan mitä haluaa, ja itse laitoin nyt nämä. 

Lopuksi paseerattua tomaattia tai tomaattisosetta reilusti.

Sitruunaa lautasella suolan korvikkeeksi, tai ketsuppia. Aineksien määrää voi vaihdella ja säätää kulloiseenkin kattilaan sopivasti. Suosittelen isoa kattilaa, ettei lopu tila kesken käännellessä.

Linssit ja porkkanat laitoin taas ensin kiehumaan, koska halusin ettei niiden kypsymistä tarvitse odotella. Mausteet laitoin jo tässä vaiheessa.

Linssejä laitoin noin desin. Tähän ruokaan olisivat käyneet punaisetkin linssit, ja kaikki sellaiset palkokasvit, joiden keittoaika on alle 30 minuuttia, kuten mungpavut. 

Lisäksi tähän sopivat mitkä tahansa valmiit tölkkipavut.

Aloitin tekemään tämän isossa riisinkeittimessä, koska se ei olisi niin herkkä palamaan pohjaan lopuksi kun neste alkaa imeytyä, mutta 4-5 vuotta hyvin palvellut riisinkeittimeni hajosi, ja tämä ruoka piti siirtää kattilaan kiehumaan.

Olin juuri kirjoittamassakin, että tämä on kiva tehdä riisinkeittimessä, mutta jos ei sellaista satu omistamaan, niin ei hätää. Ja tämä on nyt todistettu.
Perunat olen aina kuorinut ruokia varten nyt keväällä, kun ne ovat viimevuotisia jo, ettei tulisi mitään homeisia makuvirheitä. Uusien perunoiden kanssa en nähnyt kesällä tai syksyllä sitä vaivaa. Kuutioin vain pieneksi. 

Kypsymisaika perunoilla onnoin 20 minuuttia eikä haittaa, vaikka menisi vähän ylikin. 

Lisäsin perunat, kun porkkanat ja linssit olivat kiehuneet noin 10 minuuttia.

Jos käyttää pakasteporkkanoita/vihanneksia ja punaisia linssejä, ei tarvitse odottaa sitäkään. 
Ohraa lisäsin noin alle desilitran yhtä aikaa perunoiden kanssa. 

En laittanut liikaa tätä ohraa, ettei ruoka mene liikaa ohrapuuroksi. 

Ohran tilalla voi käyttää riisiäkin.

Rainbow-merkkistä täysjyväpastaa tällä kertaa. 

Lisäsin ne, kun perunat olivat saaneet hetken kiehahtaa. Jos ei haittaa, että pasta on ylikypsää, niin voi lisätä yhtä aikaakin. 

Määrä riippuu taas siitä, miten paljon kattilassa olisi tilaa, ja millaista määrää suunnittelee syövänsä.


Jossain sopivassa vaiheessa voi laittaa tomaattimurskaa ja tomaattisosetta. Mikäli ruuassa on liikaa nestettä, voi olla parempi laittaa tiiviimpää tomaattisosetta. 

Purkki tomaattimurskaa tai paseerattua. Paseerattu on yleensä parempi. 

Viimeistään puolessa tunnissa kiehumisen alkamisesta ruoan pitäisi alkaa olla valmista, ellei ole joutunut välissä lisäämään vettä. Nopeuttaa jos pitää vedenkeittimessä tai hellalla toisessa kattilassa kuumaa vettä valmiina siltä varalta. 

Yrtit voi lisätä joko alussa tai lopussa, kuten persilja ja oregano.

Kun alkaa sammutella levyä ja ruoka on valmista, voi vielä puristaa sitruunaa päälle. 

Se antaa suolaisuutta ja makua, ja miksipä ei myös c-vitamiinia. Siitä tuskin puutetta tulee tällä ruokavaliolla koskaan, mutta eipä sitruuna haitaksikaan varmaan ole.


Tämä on hyvä ruoka varsinkin siihen, jos on erityisesti energian tarpeessa. Tällä pitäisi nälkä lähteä hyvin. 

Erilaisia makuvariaatioita saa aikaiseksi vaihtelemalla mausteita. 

Kasvikseksi kaalta, parsakaalia tai kukkakaalia menisi laittamaan välttämättä. Kokeilin joskus, ja ruoka oli ensin hyvää, mutta jääkaapissa se kaali alkoi hallita ja seuraavalla kerralla lämmittäessä kaali oli pistävää.

Kiinankaali ja lehtikaali eivät yleensä vaikuta makuihin liikaa. 

Voit myös pitää rehut rehuina, ja tämän Starch Blasterin mahdollisimman täynnä energiapitoisia kasviksia, kuten peruna, linssit ja pasta.

Jos ei halua maustamisen suhteen ottaa riskiä kovin monenlaisilla mausteilla, niin sanoisin että mustapippuri ja / tai currymauste riittävät hyvin.  Pari ruokalusikallista currymausteseosta tällä kertaa. Jos tulisesta tykkää, niin chilijauhe käy.


Jos tarvitsee suolan makua ruuassa, niin tähän voisi lisätä 1-2 ruokalusikallista soijakastiketta valmistusvaiheessa.

Sinappi sopii joskus.
Kotisinappi-merkkistä sinappia ei ole jatkettu ruokaöljyllä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm