Siirry pääsisältöön

WFPB - Rapeat, rasvattomat perunarieskat - Eväsvinkki ja päälliset

Tehdään helpot kahden ainesosan rieskat, jotka voi paistaa 200 C - asteisessa uunissa keskilämmöllä, keskimmäisellä tai toiseksi ylimmällä tasolla, noin 15 minuuttia.

Suolaa voi ja kannattaa laittaa oman maun mukaan. Vaikka lisättyä suolaa välttelenkin, niin näihin rieskoihin monesti ripautan vähän, kuten muihinkin leipomiini leipiin.

Suolaa voi ripotella myös rieskojen pinnalle ennen paistamista.

Itse pidän näistä rapeampireunaisina, ja yritän olla käärimättä pyyhkeeseen tai muovipussiin heti.


Tällä kertaa valitsin ohrajauhoja, koska niistä tulee mielestäni paras maku rieskoihin.

Jauhoina voi käyttää valitsemiaan jauhoja. 

Kahdesta peruskokoisesta tai isohkosta keitetystä perunasta tuli noin pellillinen rieskoja. 


Perunat olisi voinut kuoriakin, mutta jätin kuorimatta. 

Viipaloin veitsellä perunat. 

Suurimmat kuorileutut otin pois, koska ne irtosivat jo viipaloidessa. 


Muusasin haarukalla perunoita lautasella.


Käytin perunasurvintakin muusaamiseen. 

Muusaamisessa ei mielestäni ole välttämätöntä noudattaa suurta tarkkuutta. Eihän se ole kuin perunaa, ja on valmiiksi kypsääkin.


Jauhoja lisäsin arvioiden vain silmämääräisesti. 

Tähän kun en mitään nestettä lisännyt, yritin laittaa ensin vähemmän, ettei taikinasta tule heti liian paksua.


Sekoitin ensin lusikalla. Aloin survomaan sitten käsilläkin jauhoja ja perunoita sekaisin. 

Riittää, että ne ovat sekaisin ja taikinaa pystyy vähän muovailemaan.



Jauholautasella on helppo pyöräyttää sitkeä taikinanpalanen, tai ottaa siitä jauhoja käsiin tarvittaessa.

Mikäli tekee nestepitoiseen perunamuusiin nämä rieskat, tuo jauholautanen tulee varsinkin tarpeeseen.


Tein taikinasta lättyjä pellille ja taputtelin tasaisemmiksi. 

Rieskat kannattaa taputella suoraan paistopellille leivinpaperin päälle. Näiden liikuttelu enää muovailun jälkeen voi olla hankalaa.


Reikiä pistellessä haarukka alkoi vainostaa taikinaa mukaansa.

En sitten alkanut pistelemään kaikkia rieskoja.

Painelin haarukalla niihin vain raitoja, ja tasoittelin.


Vartin verran paistuttuaane olivat edelleen vaaleita, mutta valmiita. Reuna oli hivenen ruskettunut ja siitä huomasin, että valmiita nämä ovat.

Koska väri ei hirveästi muuttunut, meinasin vahingossa antaa olla liian kauan aikaa.


Aloin heti kuumina kääntelemään rieskoja ympäri..

Jäähtyessään leivinpaperia vasten, kosteus voisi muutoin tiivistyä rieskan alapintaan. 

Silloin ne pehmenevät ja vetistyvät leivinpaperia vasten. Niistä voisi tulla pehmeämpiä.


Melko hyvä nippu rieskoja kahdesta perunasta tulikin. 

Tässä oli enemmän kuin tarpeeksi evästä kaupunkireissulle, ja osa piti jättää pois matkasta. 


Käärin voipaperiin rieskat, ettei tarvitsisi käyttää muovipussia.

Päällisiä en laittanut tällä kertaa,. 
Pieneen rasiaan viipaloin omenoita ja kurkkua mukaan.


Voipaperista tuli mielestäni turhankin rapiseva paketti. 

Muovipussi tai rasia olisi toki joissain tilanteissa ihan hyvä valinta.


Rieskat ovat mielestäni tosi maistuvia kahvin tai teen kanssa. Päällisiksi menee hyvin sinappi ja tuorekurkku.



Jääkaapista kun ottaa jo eilisiä rieskoja, on kiva käyttää niitä vähän mikrossa. Makuasia toki. 

Itse lämmitän kurkutkin, ettei tule kahdenlaista lämpötilaa samanaikaisesti.

Rieskat voisi tehdä perunamuusistakin. Vähäisistäkin muusinjämistä voi tulla monta rieskaa.

Valmiita perunahiutaleita olen kokeillut käyttää myös. 

Valmismuuseissa on vain monesti ruokaöljyä ja lisäaineita.  

Esimerkiksi ilmaiseksi jaettavassa EU-muusin tuoteselosteessa oli, että se sisältää mahdollisesti eläinperäistä lisäainetta E471, ja muitakin lisäaineita kuten stabilointiaine E450.  

E330 oli pelkkä sitruunahappo.

Pehmenemään ne voisi saada laittamalla pyyhkeen alle jäähtymään, ja pitämällä muovipussissa jääkaapissakin. 

Eivät nämä kauttaaltaan ole rapeita, tai rapeina kauaa pysy, mutta reunahan on parasta.

Pumpulihöttösiä nämä rieskat myöskään eivät ehkä ole, joten hammaslääkärireissun evääksi voi joutua harkitsemaan jotain muuta. 

Lisäksi jauhoja saattaa varista vaatteille. 

Eväsruuaksi voisi ajatella myös vaikkapa piirakkapohjasta tehtyjä pasteijoita, tai piirakanpalasia.

Lisää eväitä

Keksit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g. Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten. Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g. Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan. Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt.  En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan. Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta p...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ...

WFPB - Ruokaostokset 100 € - Marraskuu 3 ja 4, 190 €/kk

Nyt kävin joulushoppailemassa ruokaa. Tuli ostettua papuja 38 tölkkiä, jos laskin oikein, eli riittävästi papuja. Tuli myös linssejä ja tavallisia herneitä. Ostin myös kympillä uutta vähän ehkä ei-kokarua herkkua. Katsotaan se viimeisenä, koska siitä pitää ravintoarvotkin vilkaista. 10 kg perunaa, olikohan 10 kg hedelmää ja vihannesta, juureksia. Tämä on niin pitkä lista, että äkkiäkös lasken hutikin. 100-105 euroa sain laskettua ostosten hinnaksi. 13 siitä meni marjoihin. Oli aika täydentää mustikkavarantoja, kun jäi syksyllä poimimatta marjat. Nyt on vähän kotivaraakin taas, sitähän suositellaan ylläpidettävän aina. =5,08 € Pirkka perunat 0,5 €/kg x4 kg = 2 € Kurkkusalaatti 0,360g x 5,97 €/kg= 2,15 € Kotimaiset omenat hävikkipussissa 1 €/kg = 0,93 € = 5,2 € Kaurahiutale 0,98 €/kg Crownfield pikakaurahiutale 0,39 €/500g x 2 = 0,78 €/kg Mustapapu 2 x 0,74 € = 1,48 € Tomaattimurska 500g/ 0,98 € = 1,96 €/kg 2,29 € Meinasi unohtua välistä. Luomu täysjyvävehnäjauhoa 1 kg. Ylistalon herne...

WFPB - Lanttu, porkkana, kaali - Hyvä currymaustettu ruoka

Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä. Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa.  Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy N. kilo yhteensä kasviksia: Lanttua, porkkanaa kaalia 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat) n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää. Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali. Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki....

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain koko...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä olisi pitänyt kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat. Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. Vähintään 30-50 minuuttia.  Laitoin lanttusosekeitosta ja perunamuusia kattilaan, seko...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja pa...