Tehdään helpot kahden ainesosan rieskat, jotka voi paistaa 200 C - asteisessa uunissa keskilämmöllä, keskimmäisellä tai toiseksi ylimmällä tasolla, noin 15 minuuttia.
Suolaa voi ja kannattaa laittaa oman maun mukaan. Vaikka lisättyä suolaa välttelenkin, niin näihin rieskoihin monesti ripautan vähän, kuten muihinkin leipomiini leipiin.
Suolaa voi ripotella myös rieskojen pinnalle ennen paistamista.
Itse pidän näistä rapeampireunaisina, ja yritän olla käärimättä pyyhkeeseen tai muovipussiin heti.
Tällä kertaa valitsin ohrajauhoja, koska niistä tulee mielestäni paras maku rieskoihin.
Jauhoina voi käyttää valitsemiaan jauhoja.
Kahdesta peruskokoisesta tai isohkosta keitetystä perunasta tuli noin pellillinen rieskoja.
Peru
nat olisi voinut kuoriakin, mutta jätin kuorimatta.
Viipaloin veitsellä perunat.
Suurimmat kuorileutut otin pois, koska ne irtosivat jo viipaloidessa.
Muusasi
n haarukalla perunoita lautasella.
Käytin perunasurvintakin muusaamiseen.
Muusaamisessa ei mielestäni ole välttämätöntä noudattaa suurta tarkkuutta. Eihän se ole kuin perunaa, ja on valmiiksi kypsääkin.
Jauhoja lisäsin arvioiden vain silmämääräisesti.
Tähän kun en mitään nestettä lisännyt, yritin laittaa ensin vähemmän, ettei taikinasta tule heti liian paksua.
Sekoitin ensin lusikalla. Aloin survomaan sitten käsilläkin jauhoja ja perunoita sekaisin.
Riittää, että ne ovat sekaisin ja taikinaa pystyy vähän muovailemaan.
Jauholautasella on helppo pyöräyttää sitkeä taikinanpalanen, tai ottaa siitä jauhoja käsiin tarvittaessa.
Mikäli tekee nestepitoiseen perunamuusiin nämä rieskat, tuo jauholautanen tulee varsinkin tarpeeseen.
Tein taikinasta lättyjä pellille ja taputtelin tasaisemmiksi.
Rieskat kannattaa taputella suoraan paistopellille leivinpaperin päälle. Näiden liikuttelu enää muovailun jälkeen voi olla hankalaa.
Reikiä pistellessä haarukka alkoi vain nostaa taikinaa mukaansa.
En sitten alkanut pistelemään kaikkia rieskoja.
Painelin haarukalla niihin vain raitoja, ja tasoittelin.
Vartin verran paistuttuaan ne olivat edelleen vaaleita, mutta valmiita. Reuna oli hivenen ruskettunut ja siitä huomasin, että valmiita nämä ovat.
Koska väri ei hirveästi muuttunut, meinasin vahingossa antaa olla liian kauan aikaa.
Aloin heti kuumina kääntelemään rieskoja ympäri..
Jäähtyessään leivinpaperia vasten, kosteus voisi muutoin tiivistyä rieskan alapintaan.
Silloin ne pehmenevät ja vetistyvät leivinpaperia vasten. Niistä voisi tulla pehmeämpiä.
Melko hyvä nippu rieskoja kahdesta perunasta tulikin.
Tässä oli enemmän kuin tarpeeksi evästä kaupunkireissulle, ja osa piti jättää pois matkasta.
Käärin voipaperiin rieskat, ettei tarvitsisi käyttää muovipussia.
Päällisiä en laittanut tällä kertaa,.
Pieneen rasiaan viipaloin omenoita ja kurkkua mukaan.
Voipaperista tuli mielestäni turhankin rapiseva paketti.
Muovipussi tai rasia olisi toki joissain tilanteissa ihan hyvä valinta.
Rieskat ovat mielestäni tosi maistuvia kahvin tai teen kanssa. Päällisiksi menee hyvin sinappi ja tuorekurkku.
Jääkaapista kun ottaa jo eilisiä rieskoja, on kiva käyttää niitä vähän mikrossa. Makuasia toki.
Itse lämmitän kurkutkin, ettei tule kahdenlaista lämpötilaa samanaikaisesti.
Rieskat voisi tehdä perunamuusistakin. Vähäisistäkin muusinjämistä voi tulla monta rieskaa.
Valmiita perunahiutaleita olen kokeillut käyttää myös.
Valmismuuseissa on vain monesti ruokaöljyä ja lisäaineita.
Esimerkiksi ilmaiseksi jaettavassa EU-muusin tuoteselosteessa oli, että se sisältää mahdollisesti eläinperäistä lisäainetta E471, ja muitakin lisäaineita kuten stabilointiaine E450.
E330 oli pelkkä sitruunahappo.
Pehmenemään ne voisi saada laittamalla pyyhkeen alle jäähtymään, ja pitämällä muovipussissa jääkaapissakin.
Eivät nämä kauttaaltaan ole rapeita, tai rapeina kauaa pysy, mutta reunahan on parasta.
Pumpulihöttösiä nämä rieskat myöskään eivät ehkä ole, joten hammaslääkärireissun evääksi voi joutua harkitsemaan jotain muuta.
Lisäksi jauhoja saattaa varista vaatteille.
Eväsruuaksi voisi ajatella myös vaikkapa piirakkapohjasta tehtyjä pasteijoita, tai piirakanpalasia.
Lisää eväitä
Keksit
Kommentit
Lähetä kommentti