Siirry pääsisältöön

Luukku 23 - Peruna - WFPB

Luukussa 23 on peruna.

Perunalle en suunnitellut ensin luukkua ollenkaan, mutta sitten keksinkin kokeilla kermaperunoita. 

Perunamuusikin on suosittu joulupöydässä, joten tein sille ruskeaa kastiketta. Monia tapoja on suurustaa kastikkeet, mutta tein nyt paahdetuista ohrajauhoista. Paahtamisen voi jättää väliin, ellei tarvitse sitä.



Kokeilin millaisia kermaperunoita tulee ilman kermaa. Vaihtoehtoja kermaisuuden luomiselle on eri suurusteissa. Rasvaisuutta ei tule, mutta moni kermaperunoiden elementti korvaa sen, varsinkin jos ei ole tottunut lisättyä rasvaa kaipaamaan.

Monen kaurakerman ainesosana on ksantaani. Se on suuruste. Sen sijaan, että lähtisin ostamaan ksantaanikumia sekoittaakseni sitä kauramaitoon tai veteen, joihin en onnistu sekoittamaan sitä hyvin ja moni ohje oli että pitäisi käyttää öljyäkin, päätin käyttää suurusteena perunaa itseään.
Nesteenä käytin vettä, ja lisäksi Oatly luomu kauramaitoa. Siinä on valmiina suolaa, 0,1 g/100g. Suolaahan voi lautasella lisätä. Luontaista sokeria sisältää sekä kaurajuoma, että perunat. Sokeriripaus korostaa makua, jos haluaa.


Valitsin Toivoniemen punaisen pussin perunoita, koska ne olivat lähikaupassa hyvän näköisiä. Lisäksi ne ovat jauhoista laatua, joten suurusta tulee keittäessä. Muitakin vaihtoehtoja perunoiksi voi kokeilla. Moni suosittelee keltaisen pussin perunoita kermaperunoiksi.

Kuorin ja viipaloin perunat, ja keitin niitä kattilassa pelkällä vedellä ensin alkuun. Sekoittelin että suurusta lähtee irtoamaan jo. Mukaan laitoin ripaukset maustepippuria, mustapippuria ja valkopippuria. Kermaperunoiden maustamiselle on monia ohjeita ja ideoita, ja varmasti valkosipuliperunat ovat yksi suosituin kermaperunamuoto. Eli maun mukaan, miten on itse tottunut laittamaan.


Uuni lämpesi 200C-asteelle, kaadoin perunat vesineen vuokaan, ja peitin melkein kokonaan kauramaidolla vielä.
Uunissa ilman kantta, tai kansi päälle jos alkaa haihtumaan liikaa tai perunat ottavat liikaa väriä.

Nestettä voi laittaa vähemmänkin. Kansi päällä, tai ilman kantta.

Lämpöä voi laskea 180 asteeseen, ja pidentää paistoaikaa jos haluaa.



Omat perunat menivät vähän liikaakin hajalleen oltuaan uunissa kauan, ja koska olivat lisäksi jauhoista laatua alun perinkin.

Kokeilu osoitti, että jos tarvitsee kermaperunan näköisiä, erittäin hyviä ja maistuvia perunoita, kannattaa tehdä vaikka ei ruokakermoja ja lisättyä rasvaa haluaisikaan perunoihin.



Kermaperunoissa näköisyys oli puoli ruokaa. Maku se vasta hyvä oli, söin heti puoli vuokaa. 


Ruskea kastike

Kypsennä vedessä, paistele myös kuivalla/vähällä nesteellä pannulla maukkaiksi, haluamiasi vihanneksia, sipulia, porkkanaa, kaalia, mille haluat ruskean kastikkeen maistuvan. 
Mausta niillä mausteilla, mitä tarvitaan.
Umamia, sieniä, soijakastiketta, tomaattisosetta, mitä ikinä. Suolaa, sokeria maun mukaan. Pippuria, kuivattua persiljaa.

Käytin suurustamiseen ohrajauhoja.



Ohrajauhoja paahdetaan kuivalla paistinpannulla. Tämän vaiheen voi unohtaa, jos suurustaa paahtamattomilla esim. ohra- tai täysjyvävehnäjauhoilla. Jauhoa ei tarvitse muuttaa paahtamalla ruskeaksi, mutta tuoksusta tietää milloin se on paahtunut.

Jauhot, paahdetut tai paahtamattomat voi lisätä kiehuvaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Apuna voi käyttää siivilää, jotta ripottelu onnistuu tasaisesti. Vispilällä sekoitus samalla.

Kypsennä ja sekoittele jauhojen lisäämisen jälkeen jonkin aikaa, n. 10-20  minuuttia hiljaisella lämmöllä, jotta jauhojen maku häipyy kypsyessä. Lisää vettä tarvittaessa. Valmista. Siivilöidään halutessa.



Jos tarvitaan sileä kastike, suodatetaan siis kastike siivilän läpi ennen tarjoilua. Siivilällä saa myös mahdolliset suurustaessa tulleet paakut pois. Kelmu voi muodostua myös, jos kastike seisoo hellalla. Senkin voi yrittää ensin sekoittaa sekaan lämmittäessä, ja suodattaa lopuksi pois.



Itse olen yllättynyt siitä, miten usein olen onnistunut nykyään suurustamaan ilman paakkuja. Voi olla, että nämä täysjyväjauhot ovat jotenkin helpompia, kuin mitä ennen yritin käyttää eli valkoiset vehnäjauhot. Jauhot oli ennen varminta imeyttää ensin rasvaan, mutta rasva kun jätetään pois ruokavaliosta siitä keinosta ei ole apua.

Maustoin nyt oman paseeratulla tomaatilla, tomaatin voi jättää poiskin. Sitähän ei ruskea kastike kaikissa tarkoituksissa aina tarvitse, riippuu varmaan miten on tottunut ja mihin kastike tulee:

  • 1 porkkana hienoksi raastettuna
  • rasvattomasti paistettua ja kuullotettua valkokaalia
  • 1 dl soijarouhetta
  • kuivattua persiljaa
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia ym.

Ruisleipää ja vähäsuolaista, rasvatonta itse tehtyä porkkalaa ja tilliä.
Perunamuusia, jonka nesteenä perunoiden omaa keitinvettä.
Keitettyjä pakasteherneitä. Tuoretta persiljaa. Sileäksi suodatettua ruskeaa kastiketta.
Vegaaninen, öljytön italiansalaatti, sis. täysjyvä rakettispagettia, maustekurkkua, keitettyä raastettua porkkanaa, mausteita maun mukaan, tilkka etikkaa, majoneesina soijajogurtti. Riippuu jogurttimerkistä mitä täytyy lisätä mausteeksi tai jatkeeksi: suolaa, sokeria, etikkaa, kauramaitoa. Ks.Vegekokki - sivustolla on itsetehdylle soijajogurtille ohje.



Sama kastike, mutta suodattamatta. Soijamurukastike.
Vihanneksia, ja1 dl vaaleaa soijarouhetta. Lisätty myös enemmän paseerattua tomaattia.

Kasvislientä voisi käyttää maun lisäämiseen. Teen kasvisliemestä pikaversion siten, että keitän vähässä vedessä kasviksia kuten raastettua porkkanaa, kuivattuja yrttejä, mausteita. Sitten vasta kastike tai keitto niiden päälle, kun ne ovat kypsyneet. Pitempään keitetty kasvis keitinvesineen on tavallaan jo yhtä kuin kasvisliemi. Vaikkakaan ei liene yhtä voimakas, kuin monista eri kasviksista tuntikausia keitetty liemi.



Paras muusi tuli Afra perunoista, punaisen pussin, ja rosamundaakin voisi kokeilla. Usein muusi onnistuu hyvin myös keltaisen pussin perunoista. Keitinvettä ei hukata, niin saa eniten makua ja suurusta myös muusiin.

Perunat muusataan mahdollisimman heti, kun ne ovat kypsyneet valmiiksi ja vesi siivilöity eri astiaan siksi aikaa. Vettä lisätään takaisin vähin erin, ja sekoitetaan vispilällä. Vettä vain sen verran, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Loput perunavedestä voi käyttää kastikkeeseen.

Kiva kun tulit katsomaan. Perunasta voisi porista pitempäänkin, mutta eiköhän nähdä huomenna viimeisessä joulukalenteriluukussa. 



Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...