Siirry pääsisältöön

Luukku 23 - Peruna - WFPB

Luukussa 23 on peruna.

Perunalle en suunnitellut ensin luukkua ollenkaan, mutta sitten keksinkin kokeilla kermaperunoita. 

Perunamuusikin on suosittu joulupöydässä, joten tein sille ruskeaa kastiketta. Monia tapoja on suurustaa kastikkeet, mutta tein nyt paahdetuista ohrajauhoista. Paahtamisen voi jättää väliin, ellei tarvitse sitä.



Kokeilin millaisia kermaperunoita tulee ilman kermaa. Vaihtoehtoja kermaisuuden luomiselle on eri suurusteissa. Rasvaisuutta ei tule, mutta moni kermaperunoiden elementti korvaa sen, varsinkin jos ei ole tottunut lisättyä rasvaa kaipaamaan.

Monen kaurakerman ainesosana on ksantaani. Se on suuruste. Sen sijaan, että lähtisin ostamaan ksantaanikumia sekoittaakseni sitä kauramaitoon tai veteen, joihin en onnistu sekoittamaan sitä hyvin ja moni ohje oli että pitäisi käyttää öljyäkin, päätin käyttää suurusteena perunaa itseään.
Nesteenä käytin vettä, ja lisäksi Oatly luomu kauramaitoa. Siinä on valmiina suolaa, 0,1 g/100g. Suolaahan voi lautasella lisätä. Luontaista sokeria sisältää sekä kaurajuoma, että perunat. Sokeriripaus korostaa makua, jos haluaa.


Valitsin Toivoniemen punaisen pussin perunoita, koska ne olivat lähikaupassa hyvän näköisiä. Lisäksi ne ovat jauhoista laatua, joten suurusta tulee keittäessä. Muitakin vaihtoehtoja perunoiksi voi kokeilla. Moni suosittelee keltaisen pussin perunoita kermaperunoiksi.

Kuorin ja viipaloin perunat, ja keitin niitä kattilassa pelkällä vedellä ensin alkuun. Sekoittelin että suurusta lähtee irtoamaan jo. Mukaan laitoin ripaukset maustepippuria, mustapippuria ja valkopippuria. Kermaperunoiden maustamiselle on monia ohjeita ja ideoita, ja varmasti valkosipuliperunat ovat yksi suosituin kermaperunamuoto. Eli maun mukaan, miten on itse tottunut laittamaan.


Uuni lämpesi 200C-asteelle, kaadoin perunat vesineen vuokaan, ja peitin melkein kokonaan kauramaidolla vielä.
Uunissa ilman kantta, tai kansi päälle jos alkaa haihtumaan liikaa tai perunat ottavat liikaa väriä.

Nestettä voi laittaa vähemmänkin. Kansi päällä, tai ilman kantta.

Lämpöä voi laskea 180 asteeseen, ja pidentää paistoaikaa jos haluaa.



Omat perunat menivät vähän liikaakin hajalleen oltuaan uunissa kauan, ja koska olivat lisäksi jauhoista laatua alun perinkin.

Kokeilu osoitti, että jos tarvitsee kermaperunan näköisiä, erittäin hyviä ja maistuvia perunoita, kannattaa tehdä vaikka ei ruokakermoja ja lisättyä rasvaa haluaisikaan perunoihin.



Kermaperunoissa näköisyys oli puoli ruokaa. Maku se vasta hyvä oli, söin heti puoli vuokaa. 


Ruskea kastike

Kypsennä vedessä, paistele myös kuivalla/vähällä nesteellä pannulla maukkaiksi, haluamiasi vihanneksia, sipulia, porkkanaa, kaalia, mille haluat ruskean kastikkeen maistuvan. 
Mausta niillä mausteilla, mitä tarvitaan.
Umamia, sieniä, soijakastiketta, tomaattisosetta, mitä ikinä. Suolaa, sokeria maun mukaan. Pippuria, kuivattua persiljaa.

Käytin suurustamiseen ohrajauhoja.



Ohrajauhoja paahdetaan kuivalla paistinpannulla. Tämän vaiheen voi unohtaa, jos suurustaa paahtamattomilla esim. ohra- tai täysjyvävehnäjauhoilla. Jauhoa ei tarvitse muuttaa paahtamalla ruskeaksi, mutta tuoksusta tietää milloin se on paahtunut.

Jauhot, paahdetut tai paahtamattomat voi lisätä kiehuvaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Apuna voi käyttää siivilää, jotta ripottelu onnistuu tasaisesti. Vispilällä sekoitus samalla.

Kypsennä ja sekoittele jauhojen lisäämisen jälkeen jonkin aikaa, n. 10-20  minuuttia hiljaisella lämmöllä, jotta jauhojen maku häipyy kypsyessä. Lisää vettä tarvittaessa. Valmista. Siivilöidään halutessa.



Jos tarvitaan sileä kastike, suodatetaan siis kastike siivilän läpi ennen tarjoilua. Siivilällä saa myös mahdolliset suurustaessa tulleet paakut pois. Kelmu voi muodostua myös, jos kastike seisoo hellalla. Senkin voi yrittää ensin sekoittaa sekaan lämmittäessä, ja suodattaa lopuksi pois.



Itse olen yllättynyt siitä, miten usein olen onnistunut nykyään suurustamaan ilman paakkuja. Voi olla, että nämä täysjyväjauhot ovat jotenkin helpompia, kuin mitä ennen yritin käyttää eli valkoiset vehnäjauhot. Jauhot oli ennen varminta imeyttää ensin rasvaan, mutta rasva kun jätetään pois ruokavaliosta siitä keinosta ei ole apua.

Maustoin nyt oman paseeratulla tomaatilla, tomaatin voi jättää poiskin. Sitähän ei ruskea kastike kaikissa tarkoituksissa aina tarvitse, riippuu varmaan miten on tottunut ja mihin kastike tulee:

  • 1 porkkana hienoksi raastettuna
  • rasvattomasti paistettua ja kuullotettua valkokaalia
  • 1 dl soijarouhetta
  • kuivattua persiljaa
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia ym.

Ruisleipää ja vähäsuolaista, rasvatonta itse tehtyä porkkalaa ja tilliä.
Perunamuusia, jonka nesteenä perunoiden omaa keitinvettä.
Keitettyjä pakasteherneitä. Tuoretta persiljaa. Sileäksi suodatettua ruskeaa kastiketta.
Vegaaninen, öljytön italiansalaatti, sis. täysjyvä rakettispagettia, maustekurkkua, keitettyä raastettua porkkanaa, mausteita maun mukaan, tilkka etikkaa, majoneesina soijajogurtti. Riippuu jogurttimerkistä mitä täytyy lisätä mausteeksi tai jatkeeksi: suolaa, sokeria, etikkaa, kauramaitoa. Ks.Vegekokki - sivustolla on itsetehdylle soijajogurtille ohje.



Sama kastike, mutta suodattamatta. Soijamurukastike.
Vihanneksia, ja1 dl vaaleaa soijarouhetta. Lisätty myös enemmän paseerattua tomaattia.

Kasvislientä voisi käyttää maun lisäämiseen. Teen kasvisliemestä pikaversion siten, että keitän vähässä vedessä kasviksia kuten raastettua porkkanaa, kuivattuja yrttejä, mausteita. Sitten vasta kastike tai keitto niiden päälle, kun ne ovat kypsyneet. Pitempään keitetty kasvis keitinvesineen on tavallaan jo yhtä kuin kasvisliemi. Vaikkakaan ei liene yhtä voimakas, kuin monista eri kasviksista tuntikausia keitetty liemi.



Paras muusi tuli Afra perunoista, punaisen pussin, ja rosamundaakin voisi kokeilla. Usein muusi onnistuu hyvin myös keltaisen pussin perunoista. Keitinvettä ei hukata, niin saa eniten makua ja suurusta myös muusiin.

Perunat muusataan mahdollisimman heti, kun ne ovat kypsyneet valmiiksi ja vesi siivilöity eri astiaan siksi aikaa. Vettä lisätään takaisin vähin erin, ja sekoitetaan vispilällä. Vettä vain sen verran, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Loput perunavedestä voi käyttää kastikkeeseen.

Kiva kun tulit katsomaan. Perunasta voisi porista pitempäänkin, mutta eiköhän nähdä huomenna viimeisessä joulukalenteriluukussa. 



Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl