Siirry pääsisältöön

Luukku 23 - Peruna - WFPB

Luukussa 23 on peruna.

Perunalle en suunnitellut ensin luukkua ollenkaan, mutta sitten keksinkin kokeilla kermaperunoita. 

Perunamuusikin on suosittu joulupöydässä, joten tein sille ruskeaa kastiketta. Monia tapoja on suurustaa kastikkeet, mutta tein nyt paahdetuista ohrajauhoista. Paahtamisen voi jättää väliin, ellei tarvitse sitä.



Kokeilin millaisia kermaperunoita tulee ilman kermaa. Vaihtoehtoja kermaisuuden luomiselle on eri suurusteissa. Rasvaisuutta ei tule, mutta moni kermaperunoiden elementti korvaa sen, varsinkin jos ei ole tottunut lisättyä rasvaa kaipaamaan.

Monen kaurakerman ainesosana on ksantaani. Se on suuruste. Sen sijaan, että lähtisin ostamaan ksantaanikumia sekoittaakseni sitä kauramaitoon tai veteen, joihin en onnistu sekoittamaan sitä hyvin ja moni ohje oli että pitäisi käyttää öljyäkin, päätin käyttää suurusteena perunaa itseään.
Nesteenä käytin vettä, ja lisäksi Oatly luomu kauramaitoa. Siinä on valmiina suolaa, 0,1 g/100g. Suolaahan voi lautasella lisätä. Luontaista sokeria sisältää sekä kaurajuoma, että perunat. Sokeriripaus korostaa makua, jos haluaa.


Valitsin Toivoniemen punaisen pussin perunoita, koska ne olivat lähikaupassa hyvän näköisiä. Lisäksi ne ovat jauhoista laatua, joten suurusta tulee keittäessä. Muitakin vaihtoehtoja perunoiksi voi kokeilla. Moni suosittelee keltaisen pussin perunoita kermaperunoiksi.

Kuorin ja viipaloin perunat, ja keitin niitä kattilassa pelkällä vedellä ensin alkuun. Sekoittelin että suurusta lähtee irtoamaan jo. Mukaan laitoin ripaukset maustepippuria, mustapippuria ja valkopippuria. Kermaperunoiden maustamiselle on monia ohjeita ja ideoita, ja varmasti valkosipuliperunat ovat yksi suosituin kermaperunamuoto. Eli maun mukaan, miten on itse tottunut laittamaan.


Uuni lämpesi 200C-asteelle, kaadoin perunat vesineen vuokaan, ja peitin melkein kokonaan kauramaidolla vielä.
Uunissa ilman kantta, tai kansi päälle jos alkaa haihtumaan liikaa tai perunat ottavat liikaa väriä.

Nestettä voi laittaa vähemmänkin. Kansi päällä, tai ilman kantta.

Lämpöä voi laskea 180 asteeseen, ja pidentää paistoaikaa jos haluaa.



Omat perunat menivät vähän liikaakin hajalleen oltuaan uunissa kauan, ja koska olivat lisäksi jauhoista laatua alun perinkin.

Kokeilu osoitti, että jos tarvitsee kermaperunan näköisiä, erittäin hyviä ja maistuvia perunoita, kannattaa tehdä vaikka ei ruokakermoja ja lisättyä rasvaa haluaisikaan perunoihin.



Kermaperunoissa näköisyys oli puoli ruokaa. Maku se vasta hyvä oli, söin heti puoli vuokaa. 


Ruskea kastike

Kypsennä vedessä, paistele myös kuivalla/vähällä nesteellä pannulla maukkaiksi, haluamiasi vihanneksia, sipulia, porkkanaa, kaalia, mille haluat ruskean kastikkeen maistuvan. 
Mausta niillä mausteilla, mitä tarvitaan.
Umamia, sieniä, soijakastiketta, tomaattisosetta, mitä ikinä. Suolaa, sokeria maun mukaan. Pippuria, kuivattua persiljaa.

Käytin suurustamiseen ohrajauhoja.



Ohrajauhoja paahdetaan kuivalla paistinpannulla. Tämän vaiheen voi unohtaa, jos suurustaa paahtamattomilla esim. ohra- tai täysjyvävehnäjauhoilla. Jauhoa ei tarvitse muuttaa paahtamalla ruskeaksi, mutta tuoksusta tietää milloin se on paahtunut.

Jauhot, paahdetut tai paahtamattomat voi lisätä kiehuvaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Apuna voi käyttää siivilää, jotta ripottelu onnistuu tasaisesti. Vispilällä sekoitus samalla.

Kypsennä ja sekoittele jauhojen lisäämisen jälkeen jonkin aikaa, n. 10-20  minuuttia hiljaisella lämmöllä, jotta jauhojen maku häipyy kypsyessä. Lisää vettä tarvittaessa. Valmista. Siivilöidään halutessa.



Jos tarvitaan sileä kastike, suodatetaan siis kastike siivilän läpi ennen tarjoilua. Siivilällä saa myös mahdolliset suurustaessa tulleet paakut pois. Kelmu voi muodostua myös, jos kastike seisoo hellalla. Senkin voi yrittää ensin sekoittaa sekaan lämmittäessä, ja suodattaa lopuksi pois.



Itse olen yllättynyt siitä, miten usein olen onnistunut nykyään suurustamaan ilman paakkuja. Voi olla, että nämä täysjyväjauhot ovat jotenkin helpompia, kuin mitä ennen yritin käyttää eli valkoiset vehnäjauhot. Jauhot oli ennen varminta imeyttää ensin rasvaan, mutta rasva kun jätetään pois ruokavaliosta siitä keinosta ei ole apua.

Maustoin nyt oman paseeratulla tomaatilla, tomaatin voi jättää poiskin. Sitähän ei ruskea kastike kaikissa tarkoituksissa aina tarvitse, riippuu varmaan miten on tottunut ja mihin kastike tulee:

  • 1 porkkana hienoksi raastettuna
  • rasvattomasti paistettua ja kuullotettua valkokaalia
  • 1 dl soijarouhetta
  • kuivattua persiljaa
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia ym.

Ruisleipää ja vähäsuolaista, rasvatonta itse tehtyä porkkalaa ja tilliä.
Perunamuusia, jonka nesteenä perunoiden omaa keitinvettä.
Keitettyjä pakasteherneitä. Tuoretta persiljaa. Sileäksi suodatettua ruskeaa kastiketta.
Vegaaninen, öljytön italiansalaatti, sis. täysjyvä rakettispagettia, maustekurkkua, keitettyä raastettua porkkanaa, mausteita maun mukaan, tilkka etikkaa, majoneesina soijajogurtti. Riippuu jogurttimerkistä mitä täytyy lisätä mausteeksi tai jatkeeksi: suolaa, sokeria, etikkaa, kauramaitoa. Ks.Vegekokki - sivustolla on itsetehdylle soijajogurtille ohje.



Sama kastike, mutta suodattamatta. Soijamurukastike.
Vihanneksia, ja1 dl vaaleaa soijarouhetta. Lisätty myös enemmän paseerattua tomaattia.

Kasvislientä voisi käyttää maun lisäämiseen. Teen kasvisliemestä pikaversion siten, että keitän vähässä vedessä kasviksia kuten raastettua porkkanaa, kuivattuja yrttejä, mausteita. Sitten vasta kastike tai keitto niiden päälle, kun ne ovat kypsyneet. Pitempään keitetty kasvis keitinvesineen on tavallaan jo yhtä kuin kasvisliemi. Vaikkakaan ei liene yhtä voimakas, kuin monista eri kasviksista tuntikausia keitetty liemi.



Paras muusi tuli Afra perunoista, punaisen pussin, ja rosamundaakin voisi kokeilla. Usein muusi onnistuu hyvin myös keltaisen pussin perunoista. Keitinvettä ei hukata, niin saa eniten makua ja suurusta myös muusiin.

Perunat muusataan mahdollisimman heti, kun ne ovat kypsyneet valmiiksi ja vesi siivilöity eri astiaan siksi aikaa. Vettä lisätään takaisin vähin erin, ja sekoitetaan vispilällä. Vettä vain sen verran, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Loput perunavedestä voi käyttää kastikkeeseen.

Kiva kun tulit katsomaan. Perunasta voisi porista pitempäänkin, mutta eiköhän nähdä huomenna viimeisessä joulukalenteriluukussa. 



Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...