Siirry pääsisältöön

Luukku 23 - Peruna - WFPB

Luukussa 23 on peruna.

Perunalle en suunnitellut ensin luukkua ollenkaan, mutta sitten keksinkin kokeilla kermaperunoita. 

Perunamuusikin on suosittu joulupöydässä, joten tein sille ruskeaa kastiketta. Monia tapoja on suurustaa kastikkeet, mutta tein nyt paahdetuista ohrajauhoista. Paahtamisen voi jättää väliin, ellei tarvitse sitä.



Kokeilin millaisia kermaperunoita tulee ilman kermaa. Vaihtoehtoja kermaisuuden luomiselle on eri suurusteissa. Rasvaisuutta ei tule, mutta moni kermaperunoiden elementti korvaa sen, varsinkin jos ei ole tottunut lisättyä rasvaa kaipaamaan.

Monen kaurakerman ainesosana on ksantaani. Se on suuruste. Sen sijaan, että lähtisin ostamaan ksantaanikumia sekoittaakseni sitä kauramaitoon tai veteen, joihin en onnistu sekoittamaan sitä hyvin ja moni ohje oli että pitäisi käyttää öljyäkin, päätin käyttää suurusteena perunaa itseään.
Nesteenä käytin vettä, ja lisäksi Oatly luomu kauramaitoa. Siinä on valmiina suolaa, 0,1 g/100g. Suolaahan voi lautasella lisätä. Luontaista sokeria sisältää sekä kaurajuoma, että perunat. Sokeriripaus korostaa makua, jos haluaa.


Valitsin Toivoniemen punaisen pussin perunoita, koska ne olivat lähikaupassa hyvän näköisiä. Lisäksi ne ovat jauhoista laatua, joten suurusta tulee keittäessä. Muitakin vaihtoehtoja perunoiksi voi kokeilla. Moni suosittelee keltaisen pussin perunoita kermaperunoiksi.

Kuorin ja viipaloin perunat, ja keitin niitä kattilassa pelkällä vedellä ensin alkuun. Sekoittelin että suurusta lähtee irtoamaan jo. Mukaan laitoin ripaukset maustepippuria, mustapippuria ja valkopippuria. Kermaperunoiden maustamiselle on monia ohjeita ja ideoita, ja varmasti valkosipuliperunat ovat yksi suosituin kermaperunamuoto. Eli maun mukaan, miten on itse tottunut laittamaan.


Uuni lämpesi 200C-asteelle, kaadoin perunat vesineen vuokaan, ja peitin melkein kokonaan kauramaidolla vielä.
Uunissa ilman kantta, tai kansi päälle jos alkaa haihtumaan liikaa tai perunat ottavat liikaa väriä.

Nestettä voi laittaa vähemmänkin. Kansi päällä, tai ilman kantta.

Lämpöä voi laskea 180 asteeseen, ja pidentää paistoaikaa jos haluaa.



Omat perunat menivät vähän liikaakin hajalleen oltuaan uunissa kauan, ja koska olivat lisäksi jauhoista laatua alun perinkin.

Kokeilu osoitti, että jos tarvitsee kermaperunan näköisiä, erittäin hyviä ja maistuvia perunoita, kannattaa tehdä vaikka ei ruokakermoja ja lisättyä rasvaa haluaisikaan perunoihin.



Kermaperunoissa näköisyys oli puoli ruokaa. Maku se vasta hyvä oli, söin heti puoli vuokaa. 


Ruskea kastike

Kypsennä vedessä, paistele myös kuivalla/vähällä nesteellä pannulla maukkaiksi, haluamiasi vihanneksia, sipulia, porkkanaa, kaalia, mille haluat ruskean kastikkeen maistuvan. 
Mausta niillä mausteilla, mitä tarvitaan.
Umamia, sieniä, soijakastiketta, tomaattisosetta, mitä ikinä. Suolaa, sokeria maun mukaan. Pippuria, kuivattua persiljaa.

Käytin suurustamiseen ohrajauhoja.



Ohrajauhoja paahdetaan kuivalla paistinpannulla. Tämän vaiheen voi unohtaa, jos suurustaa paahtamattomilla esim. ohra- tai täysjyvävehnäjauhoilla. Jauhoa ei tarvitse muuttaa paahtamalla ruskeaksi, mutta tuoksusta tietää milloin se on paahtunut.

Jauhot, paahdetut tai paahtamattomat voi lisätä kiehuvaan kastikkeeseen samalla sekoittaen. Apuna voi käyttää siivilää, jotta ripottelu onnistuu tasaisesti. Vispilällä sekoitus samalla.

Kypsennä ja sekoittele jauhojen lisäämisen jälkeen jonkin aikaa, n. 10-20  minuuttia hiljaisella lämmöllä, jotta jauhojen maku häipyy kypsyessä. Lisää vettä tarvittaessa. Valmista. Siivilöidään halutessa.



Jos tarvitaan sileä kastike, suodatetaan siis kastike siivilän läpi ennen tarjoilua. Siivilällä saa myös mahdolliset suurustaessa tulleet paakut pois. Kelmu voi muodostua myös, jos kastike seisoo hellalla. Senkin voi yrittää ensin sekoittaa sekaan lämmittäessä, ja suodattaa lopuksi pois.



Itse olen yllättynyt siitä, miten usein olen onnistunut nykyään suurustamaan ilman paakkuja. Voi olla, että nämä täysjyväjauhot ovat jotenkin helpompia, kuin mitä ennen yritin käyttää eli valkoiset vehnäjauhot. Jauhot oli ennen varminta imeyttää ensin rasvaan, mutta rasva kun jätetään pois ruokavaliosta siitä keinosta ei ole apua.

Maustoin nyt oman paseeratulla tomaatilla, tomaatin voi jättää poiskin. Sitähän ei ruskea kastike kaikissa tarkoituksissa aina tarvitse, riippuu varmaan miten on tottunut ja mihin kastike tulee:

  • 1 porkkana hienoksi raastettuna
  • rasvattomasti paistettua ja kuullotettua valkokaalia
  • 1 dl soijarouhetta
  • kuivattua persiljaa
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia ym.

Ruisleipää ja vähäsuolaista, rasvatonta itse tehtyä porkkalaa ja tilliä.
Perunamuusia, jonka nesteenä perunoiden omaa keitinvettä.
Keitettyjä pakasteherneitä. Tuoretta persiljaa. Sileäksi suodatettua ruskeaa kastiketta.
Vegaaninen, öljytön italiansalaatti, sis. täysjyvä rakettispagettia, maustekurkkua, keitettyä raastettua porkkanaa, mausteita maun mukaan, tilkka etikkaa, majoneesina soijajogurtti. Riippuu jogurttimerkistä mitä täytyy lisätä mausteeksi tai jatkeeksi: suolaa, sokeria, etikkaa, kauramaitoa. Ks.Vegekokki - sivustolla on itsetehdylle soijajogurtille ohje.



Sama kastike, mutta suodattamatta. Soijamurukastike.
Vihanneksia, ja1 dl vaaleaa soijarouhetta. Lisätty myös enemmän paseerattua tomaattia.

Kasvislientä voisi käyttää maun lisäämiseen. Teen kasvisliemestä pikaversion siten, että keitän vähässä vedessä kasviksia kuten raastettua porkkanaa, kuivattuja yrttejä, mausteita. Sitten vasta kastike tai keitto niiden päälle, kun ne ovat kypsyneet. Pitempään keitetty kasvis keitinvesineen on tavallaan jo yhtä kuin kasvisliemi. Vaikkakaan ei liene yhtä voimakas, kuin monista eri kasviksista tuntikausia keitetty liemi.



Paras muusi tuli Afra perunoista, punaisen pussin, ja rosamundaakin voisi kokeilla. Usein muusi onnistuu hyvin myös keltaisen pussin perunoista. Keitinvettä ei hukata, niin saa eniten makua ja suurusta myös muusiin.

Perunat muusataan mahdollisimman heti, kun ne ovat kypsyneet valmiiksi ja vesi siivilöity eri astiaan siksi aikaa. Vettä lisätään takaisin vähin erin, ja sekoitetaan vispilällä. Vettä vain sen verran, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Loput perunavedestä voi käyttää kastikkeeseen.

Kiva kun tulit katsomaan. Perunasta voisi porista pitempäänkin, mutta eiköhän nähdä huomenna viimeisessä joulukalenteriluukussa. 



Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...