Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.
Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää.
Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.
Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on, jotain blogin testejä varmasti. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia.
Basilika 1,49 €
Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg = 1,03 €
Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg = 2,83 €
Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 €
Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 €
Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 €
Mansikkahillo 5,29
Olisi kannattanut ostaa Prismasta jossa se olisi ollut :
€3,99 €
4,16 €/kg
Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman.
Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida aina, mutta lättyjen kanssa mansikkahilloa vaikka mikä olisi. Sillä piristyy myös puuro, jos muu ei auta. Teelusikallinen mansikkahilloa tilkkaan vettä, ja siitä se leviää kauttaaltaan puuron pintaan.
= 15,52 €
Punaiset linssit 2x500 = 3,50 €
Vihreät linssit 2 x 500g = 3,50 €
Riisi parboiled 0,85 €/kg
Vemondo tofu Teriyaki 1,29 € x2 =2,58 €
Kurkku 1,99 €/kg x 0,25 kg= 0,5 €
Pakastepuolukka 5x200g/0,99 € = 4,95 €/kg
Lidlissä oli linssit tarjouksessa, otin kilot molempia sekä vihreitä että punaisia.
Puolukka oli edullista, ja sitä olisi voinut ostaa vaikka koko talven tarpeisiin. Pakastintila on toki rajoitteena.
- Savutofu 5,53 €/kg, = 1,99€
- Teriyakitofu 7,17 €/kg = 1,29 €
- Kauraruokakerma 0,69 €
- Soijajogurtti 1,69 €
- Kurkku 0,284kg x 1,99 €/kg = 0,57 €
- Persilja 1,29 €
Kaurakermaa ja kauramaitoa. Molemmissa lisättyä rasvaa. Ostin koska halusin kokeilla kedgeree-reseptiä. Tuo maito voi olla puoleksi jatkoon, eli se on tosi edullista, hyvää ja kyllä sitä voi vaikka kahvimaidoksi laittaa jos ei viitsi koukata Prisman kautta. Lidlissä ei ole Oatly luomua.
Bataatti 1,99 €/kg
Cashew Coop cashewpähkinät 100 g x 13,30 €/kg = 1,33 €
Coop makea maissi 450 g € 1,98 €/kg = 0,89
Cashew-pähkinöitä saisi isommissa pusseissa halvempaan kilohintaan varmasti, mutta ostin nyt vain kokeillakseni.
Huomasin että on tosi hyvä idea sekoittaa pähkinöitä melkein mihin tahansa ruokaan.
Paahdettuja pähkinöitä ei suositella, mutta keitettynäkin ovat hyviä.
10, 96 €
- Varsiselleri 8,36 €/kg 250 g = 2,09 €
- Luomurusinat 2x2,59€/250g, 10,36 €/kg = 5,18 €
- Omena Juliet Luomu 0,411kg x 3,19 €/kg = 1,31 €
- Palsternakka 0,214 €kgx2,29 €/kg = 0,49 €
- Irtoporkkana 0,211 kg x 1,09 €/kg = 0,23 €
- Tomaattipyree 200g, 6,95 €/kg = 1,39 €
Totesin, että olisi pitänyt ostaa juuriselleriä keittoon, eikä tuota varsi/lehtiselleriä. Se ei sopinut tällä kertaa. Jäi vähän sipulin rakenteiseksi, eikä pehmennyt kunnolla. Makuasia.
Näin jossain otsikon että sellerisato uhkaa päätyä roskiin. Maikkarin sivulla syyskuussa. https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/heratys-suomalaiset-kotimaisen-kasviksen-sato-uhkaa-paatya-roskiin/9231144
Lisäys: Varsiselleri tosiaan sopii hyvin tomaattikastikkeisiin.
= 5,87 €
- Kurkku 0,316kg x 2,69 €/kg = 0,85 €
- Bataatti 1,316 kg x 1,99 €/kg = 2,69 €
- Omena Suomi 2,49 €/kg x 0,538 kg= 1,34 €
- Väriporkkana 0,99 €/kg
= 9,02 €
Banaani 1,671 kg x 1,49 €/kg = 2,49 €
Hokkaidokurpitsa 1,221 kg x 2,49 € = 3,04 €
Soijarouhe vaalea 6,98 €/kg, 500 g 3,49 €
Ok, siinäpä oli ostokset noin 74 €.
Kurpitsa oli pöydällä niin tunnelmallisen näköinen, että piti hakea toinenkin. En meinannut raaskia käyttää muuten.
Paistoin kurpitsaa uunissa. Ei ollut liian iso, ja sain sen leikattua veitsellä palasiksi raakana. Joskushan paistoin kokonaisena siksi, etten saanut leikattua turvallisesti. Kokonaisena paistaminen kesti tosi kauan, eikä kurpitsa tullut edes kypsäksi kokonaan. Laitoinkin sen jatkamaan eri ruokiin. Nyt kun paistoin palasina, riitti 20 minuuttia 200 C.
Kurpitsan kuori on kova ja liukas, ja sen kanssa tulee äkkiä sormeen haava jos yrittää liikaa kuoria. Varmasti on välineitä erilaisia, omat hedelmäveitset ja muut eivät nyt soveltuneet kurpitsan kuorimiseen.
Lopulta kävikin niin, että huomaisin että kurpitsan kuoren pystyy syömään sen jälkeen, kun se on paistunut uunissa pehmeäksi. Sitä oli aika mahdoton edes kuoria enää paistamisen jälkeen, se sulautui ja pehmeni niin hyvin.
Kurpitsoista valui nestettä pitkin paperia, varmaan ne myös höyrysivät, ja perunat eivät paistuneet vaan lähinnä höyryttyivät tai keittyivät. Ei rapeaa pintaa eikä mitään. Tuli lähinnä keitettyjä perunoita vastaavia. Meni siis idea näistä, kun olisin halunnut rapeita perunoita ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kera.
Yleensä kestää laittaa vaikka lanttua tai naurista, jopa omenaa samalle pellille perunoiden kanssa, mutta kurpitsa ei näemmä käy. Ainakin yhdesti kokeilin siis, enkä kokeile toiste.
Kurpitsat paistettuina olivat silti aivan hieno juttu. Opin että kurpitsa kannattaa vaan heti paistaa, sillä siitä pääsee ja uusi tilalle pöydän koristeeksi.
Toisaalta pöydällä pitäminen ei ole niin varmaa, kannattaako. Koska toinen kurpitsa jonka paistoin, joka oli siinä pitempään, olikin uunissa kuiva. Aivan mureni kuin leipä. Makukaan ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäisessä, vaikka muuten ihan samannäköiset kurpitsat.
Kannattaa nämä varmaan yrittää paistella pois, tai pitää jääkaapissa. Jos se kuivuus siitä johtui, ettei ollut kylmässä.
Näistä oli mahdoton yrittää poistaa kalvoa. Yritin syödä yhtä, ja se oli ihan kamala tai ainakin turhan makuinen. Paahtaminen ei ole terveellistä, joten nämä varmaan pitää laittaa kiehumaan, ja tehdä blenderillä jotain massaa kenties.
Herkkukipossa on ollut banaanikeksiä, omenaa ja bataattia.
Bataatti raakana on nyt jokapäiväinen herkkuni. Syön välillä jopa kaksi bataattia päivässä, en saa niistä tarpeekseni. Laitan niitä myös ruokiin. Jääkaappikylmänä mielestäni parhaita. Vaikka bataatti säilyy pöydälläkin, niin raikkaimman maun saa raakaan bataattiin jäähdyttämällä.
Bataatti raakana on nyt jokapäiväinen herkkuni. Syön välillä jopa kaksi bataattia päivässä, en saa niistä tarpeekseni. Laitan niitä myös ruokiin. Jääkaappikylmänä mielestäni parhaita. Vaikka bataatti säilyy pöydälläkin, niin raikkaimman maun saa raakaan bataattiin jäähdyttämällä.
Bataattia
Perunaa
2 dl ohraa +2 dl vettä. Tyrnävän kokonaiset ohrasuurimot.
3 dl riisiä + 6 dl vettä
1 dl soijarouhetta ja punaisia linssejä + 2 dl vettä.
Kurkkua.
Tomaattisosetta.
Currya. Yrttejä. Misoa. Cayennepippuria. Mustapippuria.
Tämä ensin valmiiksi, ja mausteista huolimatta ei todennäköisesti maistu paljoa millekään. Mutta kun tähän sekoittaa aina paistettua kurpitsaa, niin aivan täydellistä.
Kurpitsa on kuten laittaisi rasvaa tai jotain voipalleroita. Se on uskomaton kasvis. Ei aina kovin hyvä, mutta kun sen laittaa tämän sekaan niin vähenee kaikki suolan kaipuu ja muut vähemmäksi. Lisähuomio: Nyt tajusin mikä entinen ruoka tulee mieleen paistetun kurpitsan rakenteesta ruuan seassa, sen joka jäi kuivemmaksi: Kypsä kananmunankeltuainen. Luontainen suolaisuuskin tuntuu saman kaltaiselta.
Noudatin reseptiä niin hyvin kuin pystyin, koska se on kuitenkin aina ollut yllättävän toimiva.
Hieman sävelsin omiani, ja niin kastike heti oli hieman vähemmän toimiva kuin yleensä. Mutta ihan ok.
Tällä saa nyt kaikki ruuat piristymään.
Tein peltileipää, tai sitä reikäleipää, josta pitää tehdä vielä eri resepti, nyt se on ruokaostosten seassa.
Yritin tehdä hapankermaa lisäämällä soijajogurttiin sitruunanmehua.
Voisikohan tuosta tulla parempaa, jos valuttaa suodatinpussin läpi nestettä vähemmäksi jogurtista, kuten pashan teossa? Kyllä tässä on ainesta, että voisi toimiakin.
Voisikohan tuosta tulla parempaa, jos valuttaa suodatinpussin läpi nestettä vähemmäksi jogurtista, kuten pashan teossa? Kyllä tässä on ainesta, että voisi toimiakin.
Punajuurista ja kaalista keitos, johon paljon yrttejä, vähän kuminaa, kurpitsamaustetta. Kaikkea aromaattista. Balsamietikkaa. Tämä on hyvä alkukeitto, tulee vihanneksia syötyä.
Ja pääsee kaalista ja punajuurista.
Nyt assistentti saa levätä. Keittiössä on meneillään projekti, että lajittelen tavaroita ja karsin niitä. Ofiisi on muuttanut väliaikaisesti pois allaskaapista.
Täytyy panostaa lepoajoistakin kiinni pitämiseen. Koira tarvitsee niin paljon unta, että sitä on ihmisenä vaikea aina ymmärtää ajoissa. Illan ohjelmistossa kaukosäädinturmatutkinta.
Täytyy panostaa lepoajoistakin kiinni pitämiseen. Koira tarvitsee niin paljon unta, että sitä on ihmisenä vaikea aina ymmärtää ajoissa. Illan ohjelmistossa kaukosäädinturmatutkinta.
Monenlaisten projektien takia keittiö on ollut tosi vaikea käyttää. Esimerkiksi valaisin tipahti alas, ja piti tukea se kattilan päälle. Bataatit ja banaanit vievät pöytätilaa.
Projektien keskellä toimii kun pöydällä on energiaa, jota voi heti ottaa käyttöön.
Banaania, pellillä oleva tuore leipä, ja bataattia. Salaatit ja kilokalorit kaikki valmiina, ei tarvitse laittaa ruokaa. Vuokaruoka uuniin tai riisinkeittimeen jotain, ja jääkaapista maustekastiketta päälle. Kylmä kaurapuuro on myös aina yksi vaihtoehto.
Banaania, pellillä oleva tuore leipä, ja bataattia. Salaatit ja kilokalorit kaikki valmiina, ei tarvitse laittaa ruokaa. Vuokaruoka uuniin tai riisinkeittimeen jotain, ja jääkaapista maustekastiketta päälle. Kylmä kaurapuuro on myös aina yksi vaihtoehto.
Kotimaiset omenat olivat siis Prismassa tarjouksessa, Lobo -lajiketta. Minusta parhaita lajikkeita näistä kotimaisista.
Kotimaisista tuli mieleen, etten muistanut tällä viikolla ollenkaan nauriita. Kurpitsassa oli tekemistä, niin ei vain kaikkea voinut eikä muistanut.
Puista vähenevät lehdet päivä päivältä. Monia päiviä jolloin on melkein täsmälleen sama tunnelma ulkona. Ihan kuin eläisi samaa päivää uusintana monta kertaa. Se ei haittaa, jos päivä on kuitenkin ihan ok.
Ehdoton suositus yrttien pakastamiselle, myös basilikan. Kun pakastaa lehdet kokonaisena, ne voivat vähän murskaantua kun yrittää jäisenä ottaa. Melko hyvin toimii silti basilikan pakastus niin, että se on edelleen koristeellinen ja aromaattinen myöhemminkin.
Ei tarvitse miettiä kasvatuslamppuja tai mitään, ihan normi pakastin riittää ainakin minulle tähän.
Löysin minestronekeiton reseptin, jossa pyydettiin palvikinkkua. Käytin Lidlin savutofua. Oli tosi toimiva. Aivan savun aromi, ja makkarakeittomaisuus tuli.
Tässä keitossa palsternakkaa, porkkanaa, kaalia, ravintohiivaa, tomaattisosetta, yrttimausteita, pippuria.
Sekä lehtiselleriä, mikä ei mielestäni ollut hyvä. Aromikas kyllä, mutta rakenteessa toivomisen varaa. Ensi kerralla mukulaselleriä, ja siitä uusi resepti tulille.
Sekä lehtiselleriä, mikä ei mielestäni ollut hyvä. Aromikas kyllä, mutta rakenteessa toivomisen varaa. Ensi kerralla mukulaselleriä, ja siitä uusi resepti tulille.
Tänään tein riisinkeittimessä vähän suomenpata-tyylisen, eli mausteita ja riisiä, sekä vihannesta. Ja limppumallisen leivän. Kokeilin laittaa hiivaleipäjauhoja, ja oli tosi hankala taikina. Mutta se ei ollutkaan levännyt tarpeeksi, piti ihan netistä etsiä mikä neuvoksi, kun takertuu niin kovasti.
Ratkaisu oli että jauhoja tarpeeksi muttei liikaa, ja vaivaaminen ja lepääminen. Kunnes se napsahtelee enemmän irti kapustasta. Kaadoin jauhotetulle pellille, ei puhettakaan että olisin pyöritellyt sämpylöitä tästä.
Ok, lauantai ilta jatkukoon. Ohjelmassa kaukosäädinturmatutkintaa monta jaksoa putkeen, silmälasien teippaamista, valaisimien järjestelyä ja muuta, että näkee eteensä. Tavaramääräkin on pienentynyt projektin edetessä, ja kohta voi avata assistentille toimiston taas.
Ja hei, löytyi mielenkiintoisen oloinen radio-ohjelma, Yle Areenalta perunasta: https://areena.yle.fi/1-75856559 Perunaa kehitetään, jotta se kestäisi paremmin ilmastonmuutosta.
Hyvää viikonloppua ja alkavaa viikkoa.
Kommentit
Lähetä kommentti