Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025. 
Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää.

Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla. 
Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on, jotain blogin testejä varmasti. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia.

10,03 €


Basilika 1,49 €
Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg = 1,03 €
Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg = 2,83 €
Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 €
Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 €
Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 €





Olisi kannattanut ostaa Prismasta jossa se olisi ollut :

€3,99 €
4,16 €/kg

Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman.
Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida aina, mutta lättyjen kanssa mansikkahilloa vaikka mikä olisi. Sillä piristyy myös puuro, jos muu ei auta. Teelusikallinen mansikkahilloa tilkkaan vettä, ja siitä se leviää kauttaaltaan puuron pintaan.

= 15,52 €

Punaiset linssit 2x500 = 3,50 €
Vihreät linssit 2 x 500g = 3,50 €
Riisi parboiled 0,85 €/kg
Vemondo tofu Teriyaki 1,29 € x2 =2,58 €
Kurkku 1,99 €/kg x 0,25 kg= 0,5 €
Pakastepuolukka 5x200g/0,99 € = 4,95 €/kg 

Lidlissä oli linssit tarjouksessa, otin kilot molempia sekä vihreitä että punaisia.
Puolukka oli edullista, ja sitä olisi voinut ostaa vaikka koko talven tarpeisiin. Pakastintila on toki rajoitteena. 

= 7,52 €
Kaurakermaa ja kauramaitoa. Molemmissa lisättyä rasvaa. Ostin koska halusin kokeilla kedgeree-reseptiä. Tuo maito voi olla puoleksi jatkoon, eli se on tosi edullista, hyvää ja kyllä sitä voi vaikka kahvimaidoksi laittaa jos ei viitsi koukata Prisman kautta. Lidlissä ei ole Oatly luomua.

= 9,45 €

Bataatti 1,99 €/kg
Cashew Coop cashewpähkinät 100 g x 13,30 €/kg = 1,33 €
Coop makea maissi 450 g € 1,98 €/kg = 0,89 


Cashew-pähkinöitä saisi isommissa pusseissa halvempaan kilohintaan varmasti, mutta ostin nyt vain kokeillakseni.
Huomasin että on tosi hyvä idea sekoittaa pähkinöitä melkein mihin tahansa ruokaan.
Paahdettuja pähkinöitä ei suositella, mutta keitettynäkin ovat hyviä.

10, 96 €
  • Varsiselleri  8,36 €/kg 250 g = 2,09 €
  • Luomurusinat 2x2,59€/250g, 10,36 €/kg = 5,18 €
  • Omena Juliet Luomu 0,411kg x 3,19 €/kg = 1,31 €
  • Palsternakka 0,214 €kgx2,29 €/kg = 0,49 €
  • Irtoporkkana 0,211 kg x 1,09 €/kg = 0,23 €
  • Tomaattipyree 200g,  6,95 €/kg = 1,39 €
Ostin aineksia yhteen Minestrone-keiton reseptiin mitä kokeilin.

Totesin, että olisi pitänyt ostaa juuriselleriä keittoon, eikä tuota varsi/lehtiselleriä. Se ei sopinut tällä kertaa. Jäi vähän sipulin rakenteiseksi, eikä pehmennyt kunnolla. Makuasia.


Lisäys: Varsiselleri tosiaan sopii hyvin tomaattikastikkeisiin.



= 5,87 €


  • Kurkku 0,316kg x 2,69 €/kg = 0,85 €
  • Bataatti 1,316 kg x 1,99 €/kg = 2,69 €
  • Omena Suomi 2,49 €/kg x 0,538 kg= 1,34 €
  • Väriporkkana 0,99 €/kg

= 9,02 €

Banaani 1,671 kg x 1,49 €/kg = 2,49 €
Hokkaidokurpitsa 1,221 kg x 2,49 € = 3,04 €
Soijarouhe vaalea 6,98 €/kg, 500 g 3,49 € 

Ok, siinäpä oli ostokset noin 74 €.


Kurpitsa oli pöydällä niin tunnelmallisen näköinen, että piti hakea toinenkin. En meinannut raaskia käyttää muuten. 

Paistoin kurpitsaa uunissa. Ei ollut liian iso, ja sain sen leikattua veitsellä palasiksi raakana. Joskushan paistoin kokonaisena siksi, etten saanut leikattua turvallisesti. Kokonaisena paistaminen kesti tosi kauan, eikä kurpitsa tullut edes kypsäksi kokonaan. Laitoinkin sen jatkamaan eri ruokiin. Nyt kun paistoin palasina, riitti 20 minuuttia 200 C.

Kurpitsan kuori on kova ja liukas, ja sen kanssa tulee äkkiä sormeen haava jos yrittää liikaa kuoria. Varmasti on välineitä erilaisia, omat hedelmäveitset ja muut eivät nyt soveltuneet kurpitsan kuorimiseen.

Lopulta kävikin niin, että huomaisin että kurpitsan kuoren pystyy syömään sen jälkeen, kun se on paistunut uunissa pehmeäksi. Sitä oli aika mahdoton edes kuoria enää paistamisen jälkeen, se sulautui ja pehmeni niin hyvin.


Tärkeä vinkki: Ei kannattanut laittaa perunoita ja kurpitsoja samalla pellillä. 
Kurpitsoista valui nestettä pitkin paperia, varmaan ne myös höyrysivät, ja perunat eivät paistuneet vaan lähinnä höyryttyivät tai keittyivät. Ei rapeaa pintaa eikä mitään. Tuli lähinnä keitettyjä perunoita vastaavia. Meni siis idea näistä, kun olisin halunnut rapeita perunoita ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kera.

Yleensä kestää laittaa vaikka lanttua tai naurista,  jopa omenaa samalle pellille perunoiden kanssa, mutta kurpitsa ei näemmä käy. Ainakin yhdesti kokeilin siis, enkä kokeile toiste. 


Kurpitsat paistettuina olivat silti aivan hieno juttu. Opin että kurpitsa kannattaa vaan heti paistaa, sillä siitä pääsee ja uusi tilalle pöydän koristeeksi.

Toisaalta pöydällä pitäminen ei ole niin varmaa, kannattaako. Koska toinen kurpitsa jonka paistoin, joka oli siinä pitempään, olikin uunissa kuiva. Aivan mureni kuin leipä. Makukaan ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäisessä, vaikka muuten ihan samannäköiset kurpitsat.

Kannattaa nämä varmaan yrittää paistella pois, tai pitää jääkaapissa. Jos se kuivuus siitä johtui, ettei ollut kylmässä.


Siemenet säästin ja pakastin. Olen ihan varma että näin Instagramissa tai jossain videon, mitä näistä kannattaa tehdä. Pitää vain selvittää myöhemmin: Siemeniä oli paljon, ja varmasti terveellisiä.

Näistä oli mahdoton yrittää poistaa kalvoa. Yritin syödä yhtä, ja se oli ihan kamala tai ainakin turhan makuinen. Paahtaminen ei ole terveellistä, joten nämä varmaan pitää laittaa kiehumaan, ja tehdä blenderillä jotain massaa kenties. 


Herkkukipossa on ollut banaanikeksiä, omenaa ja bataattia.
Bataatti raakana on nyt jokapäiväinen herkkuni. Syön välillä jopa kaksi bataattia päivässä, en saa niistä tarpeekseni. Laitan niitä myös ruokiin. Jääkaappikylmänä mielestäni parhaita. Vaikka bataatti säilyy pöydälläkin, niin raikkaimman maun saa raakaan bataattiin jäähdyttämällä.

Uuniruokaa jossa on:

Bataattia
Perunaa
2 dl ohraa +2 dl vettä. Tyrnävän kokonaiset ohrasuurimot.
3 dl riisiä + 6 dl vettä
1 dl soijarouhetta ja punaisia linssejä + 2 dl vettä.
Kurkkua.
Tomaattisosetta.
Currya. Yrttejä. Misoa. Cayennepippuria. Mustapippuria.

Tämä ensin valmiiksi, ja mausteista huolimatta ei todennäköisesti maistu paljoa millekään. Mutta kun tähän sekoittaa aina paistettua kurpitsaa, niin aivan täydellistä.
Kurpitsa on kuten laittaisi rasvaa tai jotain voipalleroita. Se on uskomaton kasvis. Ei aina kovin hyvä, mutta kun sen laittaa tämän sekaan niin vähenee kaikki suolan kaipuu ja muut vähemmäksi. Lisähuomio: Nyt tajusin mikä entinen ruoka tulee mieleen paistetun kurpitsan rakenteesta ruuan seassa, sen joka jäi kuivemmaksi: Kypsä kananmunankeltuainen. Luontainen suolaisuuskin tuntuu saman kaltaiselta.



Tein vegaanista Worchester - kastiketta vaihteeksi, tyhjään soijakastikepulloon:
Noudatin reseptiä niin hyvin kuin pystyin, koska se on kuitenkin aina ollut yllättävän toimiva.
Hieman sävelsin omiani, ja niin kastike heti oli hieman vähemmän toimiva kuin yleensä. Mutta ihan ok.
Tällä saa nyt kaikki ruuat piristymään.



Tein peltileipää, tai sitä reikäleipää, josta pitää tehdä vielä eri resepti, nyt se on ruokaostosten seassa.
Yritin tehdä hapankermaa lisäämällä soijajogurttiin sitruunanmehua. 
Voisikohan tuosta tulla parempaa, jos valuttaa suodatinpussin läpi nestettä vähemmäksi  jogurtista, kuten pashan teossa? Kyllä tässä on ainesta, että voisi toimiakin.

Punajuurista ja kaalista keitos, johon paljon yrttejä, vähän kuminaa, kurpitsamaustetta. Kaikkea aromaattista. Balsamietikkaa. Tämä on hyvä alkukeitto, tulee vihanneksia syötyä.
Ja pääsee kaalista ja punajuurista.


Nyt assistentti saa levätä. Keittiössä on meneillään projekti, että lajittelen tavaroita ja karsin niitä. Ofiisi on muuttanut väliaikaisesti pois allaskaapista.
Täytyy panostaa lepoajoistakin kiinni pitämiseen. Koira tarvitsee niin paljon unta, että sitä on ihmisenä vaikea aina ymmärtää ajoissa. Illan ohjelmistossa kaukosäädinturmatutkinta. 


Monenlaisten projektien takia keittiö on ollut tosi vaikea käyttää. Esimerkiksi valaisin tipahti alas, ja piti tukea se kattilan päälle. Bataatit ja banaanit vievät pöytätilaa.

Projektien keskellä toimii kun pöydällä on energiaa, jota voi heti ottaa käyttöön.
Banaania, pellillä oleva tuore leipä, ja bataattia. Salaatit ja kilokalorit kaikki valmiina, ei tarvitse laittaa ruokaa. Vuokaruoka uuniin tai riisinkeittimeen jotain, ja jääkaapista maustekastiketta päälle. Kylmä kaurapuuro on myös aina yksi vaihtoehto.


Kotimaiset omenat olivat siis Prismassa tarjouksessa, Lobo -lajiketta. Minusta parhaita lajikkeita näistä kotimaisista.

Kotimaisista tuli mieleen, etten muistanut tällä viikolla ollenkaan nauriita. Kurpitsassa oli tekemistä, niin ei vain kaikkea voinut eikä muistanut.


Puista vähenevät lehdet päivä päivältä. Monia päiviä jolloin on melkein täsmälleen sama tunnelma ulkona. Ihan kuin eläisi samaa päivää uusintana monta kertaa. Se ei haittaa, jos päivä on kuitenkin ihan ok. 

Olen käyttänyt paistinpannua leivänpaahtimena. Kiva kuitenkin syödä lämmintä rapeakuorista leipää välillä, vaikka tuo pannun lämmitys joskus vähän liioittelulta tuntuukin parin leivän takia.


Ehdoton suositus yrttien pakastamiselle, myös basilikan. Kun pakastaa lehdet kokonaisena, ne voivat vähän murskaantua kun yrittää jäisenä ottaa. Melko hyvin toimii silti basilikan pakastus niin, että se on edelleen koristeellinen ja aromaattinen myöhemminkin.

Ei tarvitse miettiä kasvatuslamppuja tai mitään, ihan normi pakastin riittää ainakin minulle tähän.


Löysin minestronekeiton reseptin, jossa pyydettiin palvikinkkua. Käytin Lidlin savutofua. Oli tosi toimiva. Aivan savun aromi, ja makkarakeittomaisuus tuli.
Tässä keitossa palsternakkaa, porkkanaa, kaalia, ravintohiivaa, tomaattisosetta, yrttimausteita, pippuria.
Sekä lehtiselleriä, mikä ei mielestäni ollut hyvä. Aromikas kyllä, mutta rakenteessa toivomisen varaa. Ensi kerralla mukulaselleriä, ja siitä uusi resepti tulille.

Tänään tein riisinkeittimessä vähän suomenpata-tyylisen, eli mausteita ja riisiä, sekä vihannesta. Ja limppumallisen leivän. Kokeilin laittaa hiivaleipäjauhoja, ja oli tosi hankala taikina. Mutta se ei ollutkaan levännyt tarpeeksi, piti ihan netistä etsiä mikä neuvoksi, kun takertuu niin kovasti.
Ratkaisu oli että jauhoja tarpeeksi muttei liikaa, ja vaivaaminen ja lepääminen. Kunnes se napsahtelee enemmän irti kapustasta. Kaadoin jauhotetulle pellille, ei puhettakaan että olisin pyöritellyt sämpylöitä tästä.


Ok, lauantai ilta jatkukoon. Ohjelmassa kaukosäädinturmatutkintaa monta jaksoa putkeen, silmälasien teippaamista, valaisimien järjestelyä ja muuta, että näkee eteensä. Tavaramääräkin on pienentynyt projektin edetessä, ja kohta voi avata assistentille toimiston taas. 

Ja hei, löytyi mielenkiintoisen oloinen radio-ohjelma, Yle Areenalta perunasta: https://areena.yle.fi/1-75856559 Perunaa kehitetään, jotta se kestäisi paremmin ilmastonmuutosta.

Hyvää viikonloppua ja alkavaa viikkoa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...