Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.
Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä, kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin.
Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua.
Ruskea risotto
- 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
- n. 80-120 g porkkanaa
- 1,5 dl vihreitä linssejä
- 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä
- vettä
Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan.
Mauste-ehdotukset:
- 2 rkl ketsuppia
- vähän siirappia
- 2tl-1 rkl soijakastiketta
- 1/4 tl Garam masalaa
- ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista
- 0,5 dl tomaattisosetta
- 1/4 maustepippuria
- 1/4-1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl jauhettua paprikaa
- 2 rkl persiljaa
- Yrttejä, esim. korianterinlehti ja kirveli.
- loraus balsamietikkaa, sitruunaa, ym hapokasta halutessa
Työvaiheet:
Ensin porkkananpalaset ja linssit kiehumaan, ja muut mausteet paitsi yrtit.
Toisena ohrat, keittoaika 20 minuuttia, ja riisit, keittoaika 10-15 minuuttia.
Tomaattisose ja yrtit lisätään loppupuolella. Yrtit voi kokeilla vasta lautasellakin, tai jättää pois.
Kannattaa ensin keittää hyvin porkkanoita ja linssejä. Parempi, jos linssit hajoavat hyvin. Sekoittelukin auttaa.
Säilykejalopenon voi jättää pois, jos ei satu olemaan. Cayennepippuri tai chili ovat ihan ok, tai mustapippuria reilumpi määrä jos tulisuutta kaipaa hieman. Maksalaatikko harvemmin on tulista, mutta tämähän on risotto tai ohratto, joten kaikki on sallittua.
Yrttivaroitus: Omaan ensimmäiseen versioon laitoin liikaa korianterinlehtiä ja kirveliä, jopa puoli teelusikallista molempia.
Yrtit voi jättää poiskin, tai laittaa vähemmän.
Niin paljoa ei olisi kannattanut. Hyvää oli silti, kun päätin että on.
Porkkanat antavat makeutta. Ne voi pilkkoa myös ihan pieniksi.
Maksalaatikossa on usein siirappia, sitähän voi laittaa tähän lorauksen.
Sopii hyvin punajuurisalaatin, italiansalaatin ja punakaalilisukkeen kanssa.
Kuvan perunamuusi on maustettu vihreäksi joulun kunniaksi. Julkaisin tämän risottoreseptin joulukalenterin 2021 luukussa 23, punakaalireseptin kanssa, jos haluat sitäkin kokeilla.
Risotosta voi yrittää tehdä mausteilla erityisen maukasta, mutta loppusilauksen antavat parhaiten puolukat tai puolukkasurvos, ehkä jopa puolukkahillo, sekä tuoreet vihannekset ja perunamuusi.
Lidlistä sai komeita luomupinaatteja, alle 2 €/rasia. Löytyivät vähän erillään muista vihanneksista.
Muusi jotenkin kummasti toimi niin hyvin, etten enää edes suunnittele tätä ruokaa ilman sitä.
Muusin nesteenä on perunoiden oma keitinvesi. Siivilöi vesi ensin pois, muusaa perunat, ja lisää vesi takaisin. Tein Afra-perunoista, joita myydään punaisessa pussissa.
Toivottavasti mausteet ovat balanssissa. Olen tätä testaillut muutamaan otteeseen. Aina tuppaa tulemaan hieman erilainen, ja teen välillä isomman erän. Joka kerta tämä kuitenkin sopii muusin ja puolukan kanssa, ja joka kerta olen tyytyväinen saadessani ohraakin käytettyä.
Ohrapaketti ei tahdo keittiössäni tyhjentyä melkeinpä ikinä, mutta tämän myötä sitä joutuu kohta ostamaan jo lisää.
Kiitos ja hyvää ruokahalua! Onpahan taas yksi ruoka eteenpäin.
Kommentit
Lähetä kommentti