Joulukalenteriluukku 7 ja punajuuret.
Punajuuripihvit
- Keitettyä, raastettua punajuurta
- Mustapapuja tölkissä, nesteineen, muusataan
- Kaurahiutaleita ja/tai perunamuusia
- Pellavansiemenrouhetta, halutessa
- Loraus ketsuppia tai tomaattisosetta
Mausteet: - Rosmariinia
- Provencen/Provencalen yrttisekoitusta
- Kuivattua persiljaa, halutessa
- ripaus kanelia
- mustapippuria
- 1 tl soijakastiketta
Hienonna mustapavut, raasta punajuuri, sekoita ainekset yhteen, mausta. Lusikoi pellille, leivinpaperille pihvin muotoon, paista 200 C n. 20 -25 minuuttia.
Punajuuren kanssa sopivatkin yrtit kuten rosmariini, Provencen yrttiseos, jopa pieni ripaus kanelia.
Provencalen-yrttiseos on varmaan sama, kuin ennen oli Provencen seos. Nyt Provencale, Meira, sisältö on: basilika, meirami, timjami, rosmariini ja oregano.
Maustoin ensin kuten tavallisesti muut pihvit, eli maustepippurilla pääasiassa, ja se ei toiminut. Piti tehdä uudet pihvit.
Ainesten tarkalla määrällä, eli minkä verran punajuuria tai papuja, ei ole paljoa väliä, koska mielestäni riittää että saa koostumuksen aikaiseksi.
Laitoin nyt yhden keskikokoisen punajuuren. Puoli purkkia mustapapuja, kaurahiutaleita imemään kosteutta ja sitomaan, lusikallisen pellavansiemenrouhetta. Tuli kolme isoa pihviä.
Pellavarouhekin sitoo kosteutta, ja pitää hieman koossa. Onnistuvat ilmankin. Perunamuusiakin laitoin toiseen kokeiluerään. Soijakastikkeesta umamia, voisi laittaa ehkä sieniäkin. Tomaattisose on myös umamia, tai ketsuppi.
Jätin taikinan aika löysäksi, ettei se kuivu uunissa liikaa. Lusikoitavaa melkeinpä. Kun otin pois, pihvi hieman halkesi ja sisällä näkyi edelleen tuota punaista. Lastalla kannattaa liikutella.
Se ei haittaa. Kaikki ainekset ovat syöntikypsiä uuniin mennessään, joten ei ole mitään vaaraakaan raakuudesta. Mieluummin niin päin että liian raaka, eikä liian kuiva.
Mustapavut hienonsin minipilkkojalla.
Mustapapujen tilalle voi laittaa muita papuja, kikherneitä, tai keittää vaikka punaisia linssejä vähässä vedessä. Miksei vihreitäkin, niissä vaan on puolisen tuntia keittoaika.
Lidlistä ostamissani punaisissa linsseissä oli tosi lyhyt keittoaika, ja voisivat valmistua pihvienkin seassa. Mutta keittäisin silti ensin kattilassa, niin helpompi nähdä miten paljon nestettä tarvitaan. Tai miten paljon kaurahiutaleita. Ainakin kun tekee ilman ohjetta.
Punajuuret olivat eilen tarjouksessa K-Marketissa, 0,79 €/kg.
Pussia olisi voinut valikoida siellä pitempäänkin, mutta tyypillistä on että punajuuret ovat eri kokoisia.
Tässä oli tosi isoja, ja tosi pieniä.
Sanoisin, että ei haittaa. Isoimman voi säästää vaikkapa uunijuurekseksi, ja keittää pienemmät.
Voi myös kaataa koko pussin kerralla, vettä perään ja vääntää levyn kuutoselle ja ottaa tunnin päästä niitä pienempiä vaikka ensin pois. Tai ei reagoi kokoasiaan ollenkaan, vaan keittää miten haluaa. Hyvä siitä tulee.
Perunan kastikkeena käytin
luukun 4 kiinankaalikastiketta. Samassa luukussa tuli puheeksi punajuuri ruokavaliossakin, se kuului lehtivihreiden listalle.
Jos punajuuripihveille tekisi erikseen kastiketta, niin Googlen mukaan se olisi ensimmäisenä ainakin jogurttikastike, jossa on minttua ja limetin mehua. Kuulostaa hyvältä.
Minusta nämä pihvit ovat tosi hyviä jo näinkin, ja voin suositella.
Kiitos kun luit, huomenna kahdeksas luukku.
Luukku 7 Punajuuri
Kommentit
Lähetä kommentti