Siirry pääsisältöön

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri


Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi.

Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan.

Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä.


Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin.

Ne rypyläisimmät juuriosat voi kuoria poiskin tietysti halutessaan. Jos sellerin saa kuitenkin hyvin pestyä muutoin, niin muuten vaikuttaisi, ettei kuoriminen ole välttämätöntä.

Selleri uunissa


Paloittele selleri kuutioiksi, paista leivinpaperoidulla uunipellillä, ylä- tai keskitasolla, 200 C kunnes valmiita.



Samalla pellillä oli myös punajuuria ja omenaa. Perunat ensin pilkoin, sekoitin kulhossa niihin lorauksen ketsuppia ja kunnon määrän suolatonta grillausmaustesekoitusta. 
Selleriä, punajuuria tai omenaa en maustanut mitenkään.

Sellerin palat tulivat uunissa valmiiksi samalla kuin perunatkin. Ei tarvitse ainakaan esikiehauttaa uuniperunoiden kanssa laittaessa, toisin kuin joskus vaikkapa porkkanoita. 

Kokonainen selleri sai joidenkin nettiohjeiden mukaan paistua parikin tuntia. Helpompi siis tehdä palasina. Saa alle 40 minuutissa tai tunnissa valmista pilkkomisineen.



Tosi hyvää. Ei selleri tarvitse mitään sen erikoisempaa. Jätin kuorimattakin lukuun ottamatta sitä juurirypylää, eikä jäljellä oleva kuori haitannut mitään.

Waldorfin salaatti

Waldorfin salaatti on alun perin omenaa ja selleriä. Sillä on oma historiansa. Wikipediassakin se mainitaan.  Reseptejä löytyy nykyään moneen lähtöön. Eniten löysin inspiraatiota Strömsö- ohjeesta tähän, millaisen version nyt tein.

  • Selleriä
  • Omenaa
  • Soijajogurtti + etikka + suola + sokeri
  • Sitruunanmehua
Pilko sellerit ohuiksi suikaleiksi, ja omenat pieniksi paloiksi. Käytä sellerisuikaleet kiehuvassa vedessä n.30 sekuntia. Siivilöi pois vedestä, ja laita suikaleet ne heti kylmään veteen. Siivilöi vesi taas pois.
Sekoita omenapalat ja sellerisuikaleet yhteen.
Sekoita jogurttikastike lisäämällä valitsemaasi kasvisjogurttiin sitruunanmehua, etikkaa, sokeria ja suolaa, sen mukaan mitä kastike tuntuu vaativan. Eri jogurteissa on eroa, joten sekoitussuhde voi riippua siitä paljonkin. Sekoita jogurttikastike omenanpaloihin ja sellerisuikaleisiin. Laita jääkaappiin vetäytymään, ja nauti sitten kun on jäähtynyt.


Tein nyt Lidlin Vemondo-soijajogurtista, se maustamaton versio. Se oli vähän makean puoleinen tätä tarkoitusta varten, ja tarvitsi omenasiiderietikkaa lorauksen, sekä sitruunan mehua. Ripauksen suolaakin kokeilin laittaa. Sokeria ei tämä jogurtti tarvinnut yhtään.

Sanoisin että jokin muu jogurtti voi olla parempi tähän reseptiin, vaikka itse tästä pidinkin makuelämyksenä. Meni vain vähän liikaa ehkä jälkiruokamaiseen suuntaan, ja piti käyttää mielikuvitusta onko tämä jälkiruoka, vai kuten italiansalaattikin, eli ruoan kanssa nautittava. Mutta jos molemmat käy, niin tämä oli silti hyvää noin kokonaisuudessaan.


Tämä Waldorfin salaatti sopi tosi hyvin leivän päälle.

Strömsössähän tehtiin kuminaleipäkin samalla.
Tein itse grahamleivän, mutta en laittanut siihen kuminaa.  


Ripottelin kuminaa kokeilun vuoksi, ja kyllä kumina tosiaan täydensi elämystä, ihan kuten Strömsössäkin.

Koska kumina on melko voimakas, niin voi olla hyvä etten laittanut leipään sitä valmiiksi. Tuoreeltaan antaa hyvän elämyksen, mutta kiva jos sen saa myöhemmin valita.

Sellerikeitto

Porkkana
Juuriselleriä pala
0,5-1 dl kauranjyviä
Perunaa, jauhoisia esim Afra.
mustapippuria, kuivattua persiljaa
Vettä

Pilko porkkanat ja sellerinpala. Laita kauranjyvät, porkkanan  ja sellerin palat veteen kiehumaan. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla persiljalla. Pilko perunatkin.
Odota, että ainekset hetken kypsyvät. Lisää sitten perunat, ja anna keiton kiehua kunnes kypsää. Anna hetki vetäytyä kannen alla, ja keitto on valmista.



Päivän keiton ainekset. Tästä tuli ihan hyvää. Leivän kanssa kiva keitto. Pippuria lukuun ottamatta kotimaiset ainekset.
Mausteet maun mukaan. Tarkoituksella en nyt paljoa laittanut eri mausteita, että selviäisi mille selleri maistuukaan. Oikeastaan nyt kun miettii, niin aivan loistokeitto. Selleri kun on voimakas, niin kiva tällainen päivän keitto johon ei ehdi kyllästyä, ja huomenna voi tehdä erilaisen.

Hyvää, ja sama grahamleipäkin sopi keiton kanssa, ja salaatin kanssa.
Lisäys; Uudelleen lämmittäessä keittoonkin sopi kuminansiemenet. Selleri voimistui keiton levätessä, ja kaipasi maustetta.

Leipä:

300 ml vettä
loraus siirappia esim 3 tl, ja ripaus suolaa, maun mukaan. esim 1/4 tl
2 tl kuivahiivaa
1 dl pikakaurahiutaleita
täysjyvävehnäjauhoja

Lämpöiseen veteen, hiiva herää, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet, ja jauhoja niin että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Vaivaa kauhalla ja käsin niin kauan, kuin huvittaa, ei varmaan kovin kauaa. 4-5 minuuttia. Jauhota leivinpaperi pellille vähän, ja muovaile siinä leipä. Leipää voi muovailla taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa, kunnes se on kivan sileä päältä. Viillot voi tehdä ennen nostatusta. Laita pintaan jauhoja, peitä liinalla ja anna nousta. Voit laittaa kohta uuninkin kuumenemaan 200 C.

Laita paistumaan leipä uuniin, laskin siinä vaiheessa lämpöasetusta 180 C asteeseen. Saa ensin kuumaa, muttei liian kuumaa koko aikaa. N. 15-20 minuuttia.

Leipätaikina kun kohosi, se lakkasi olemasta limpun muotoinen. Erilainen leipä kuin Strömsössä, kuten arvata saattoi. 
Kuori oli kopiseva kun otin uunista, mutta se yhtäkkiä vain itsestään pehmeni, ilman että laitoin liinaa päälle.
Tällä pystyi nyt testaamaan salaatin ja keiton.



Hinta Prismassa oli kokonaisella, kotimaisella juurisellerillä melko sama kuin Lidlin tarjouksessa, nyt tänään 3,09 €/kg. Valmiiksi paloiteltu ja kelmutettu oli siellä verkkokaupan mukaan 4,29 €/kg. Mukulasellerit olivat siellä selleri-nimellä. Varsiselleri oli kirjoitettu, että varsiselleri. Varsiselleri oli nyt Prismassa 3,23 €/kg, espanjalaista.




Jos voi ostaa kumpaa vaan, niin kotimainen mukulaselleri pärjää siis hintavertailussakin. Kaksi eri selleriä eivät ole täysin sama asia ruuissa tietenkään, mutta melko paljon tämä juuriselleri antoi samanlaista aromia, kuin varsisellerikin. Minusta juuriselleri oli miedompi.

Juuriselleri säilynee varsiselleriä paremmin. Varmaan hyvä leikkaamisen jälkeen kelmuttaa, jos ei kaikki mene kerralla.



Yksi selleri painoi yli puoli kiloa keskimäärin Lidlissä. On niitä varmaan pienempiäkin olemassa, mutta jos hakee nyt tuollaisen kunnon mötikän aamulla ja on iltaan mennessä sen syönyt, on vähintäänkin suoriutunut puoli kiloa kasviksia päivässä - tehtävästä.



Helppo päivä ruoan osalta, koska selleri oli tosi kiva laittaa, ja kypsennysvaihtoehtoja on.  Ennen kaikkea tosi hyvää, joka taas on makuasia tietenkin. 

Kiva kun vierailit, katsotaan huomenna mitä on luukussa 17.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o