Siirry pääsisältöön

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri


Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi.

Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan.

Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä.


Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin.

Ne rypyläisimmät juuriosat voi kuoria poiskin tietysti halutessaan. Jos sellerin saa kuitenkin hyvin pestyä muutoin, niin muuten vaikuttaisi, ettei kuoriminen ole välttämätöntä.

Selleri uunissa


Paloittele selleri kuutioiksi, paista leivinpaperoidulla uunipellillä, ylä- tai keskitasolla, 200 C kunnes valmiita.



Samalla pellillä oli myös punajuuria ja omenaa. Perunat ensin pilkoin, sekoitin kulhossa niihin lorauksen ketsuppia ja kunnon määrän suolatonta grillausmaustesekoitusta. 
Selleriä, punajuuria tai omenaa en maustanut mitenkään.

Sellerin palat tulivat uunissa valmiiksi samalla kuin perunatkin. Ei tarvitse ainakaan esikiehauttaa uuniperunoiden kanssa laittaessa, toisin kuin joskus vaikkapa porkkanoita. 

Kokonainen selleri sai joidenkin nettiohjeiden mukaan paistua parikin tuntia. Helpompi siis tehdä palasina. Saa alle 40 minuutissa tai tunnissa valmista pilkkomisineen.



Tosi hyvää. Ei selleri tarvitse mitään sen erikoisempaa. Jätin kuorimattakin lukuun ottamatta sitä juurirypylää, eikä jäljellä oleva kuori haitannut mitään.

Waldorfin salaatti

Waldorfin salaatti on alun perin omenaa ja selleriä. Sillä on oma historiansa. Wikipediassakin se mainitaan.  Reseptejä löytyy nykyään moneen lähtöön. Eniten löysin inspiraatiota Strömsö- ohjeesta tähän, millaisen version nyt tein.

  • Selleriä
  • Omenaa
  • Soijajogurtti + etikka + suola + sokeri
  • Sitruunanmehua
Pilko sellerit ohuiksi suikaleiksi, ja omenat pieniksi paloiksi. Käytä sellerisuikaleet kiehuvassa vedessä n.30 sekuntia. Siivilöi pois vedestä, ja laita suikaleet ne heti kylmään veteen. Siivilöi vesi taas pois.
Sekoita omenapalat ja sellerisuikaleet yhteen.
Sekoita jogurttikastike lisäämällä valitsemaasi kasvisjogurttiin sitruunanmehua, etikkaa, sokeria ja suolaa, sen mukaan mitä kastike tuntuu vaativan. Eri jogurteissa on eroa, joten sekoitussuhde voi riippua siitä paljonkin. Sekoita jogurttikastike omenanpaloihin ja sellerisuikaleisiin. Laita jääkaappiin vetäytymään, ja nauti sitten kun on jäähtynyt.

Lisäys koskien keittoaikaa: 30 sekuntia, mutta pitempään voi olla parempi, jos haluaa pehmeämmän salaatin. Minusta sellerin palat eivät pehmene yhtään 30 sekunnissa, joskin varmaan puhdistuvat.


Tein nyt Lidlin Vemondo-soijajogurtista, se maustamaton versio. Se oli vähän makean puoleinen tätä tarkoitusta varten, ja tarvitsi omenasiiderietikkaa lorauksen, sekä sitruunan mehua. Ripauksen suolaakin kokeilin laittaa. Sokeria ei tämä jogurtti tarvinnut yhtään.

Sanoisin että jokin muu jogurtti voi olla parempi tähän reseptiin, vaikka itse tästä pidinkin makuelämyksenä. Meni vain vähän liikaa ehkä jälkiruokamaiseen suuntaan, ja piti käyttää mielikuvitusta onko tämä jälkiruoka, vai kuten italiansalaattikin, eli ruoan kanssa nautittava. Mutta jos molemmat käy, niin tämä oli silti hyvää noin kokonaisuudessaan.


Tämä Waldorfin salaatti sopi tosi hyvin leivän päälle.

Strömsössähän tehtiin kuminaleipäkin samalla.
Tein itse grahamleivän, mutta en laittanut siihen kuminaa.  Leipäresepti alempana, ja se löytyy myös eri postauksesta.


Ripottelin kuminaa kokeilun vuoksi, ja kyllä kumina tosiaan täydensi elämystä, ihan kuten Strömsössäkin.

Koska kumina on melko voimakas, niin voi olla hyvä etten laittanut leipään sitä valmiiksi. Tuoreeltaan antaa hyvän elämyksen, mutta kiva jos sen saa myöhemmin valita.

Sellerikeitto

Porkkana
Juuriselleriä pala
0,5-1 dl kauranjyviä
Perunaa, jauhoisia esim Afra.
mustapippuria, kuivattua persiljaa
Vettä

Pilko porkkanat ja sellerinpala. Laita kauranjyvät, porkkanan  ja sellerin palat veteen kiehumaan. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla persiljalla. Pilko perunatkin.
Odota, että ainekset hetken kypsyvät. Lisää sitten perunat, ja anna keiton kiehua kunnes kypsää. Anna hetki vetäytyä kannen alla, ja keitto on valmista.



Päivän keiton ainekset. Tästä tuli ihan hyvää. Leivän kanssa kiva keitto. Pippuria lukuun ottamatta kotimaiset ainekset.
Mausteet maun mukaan. Tarkoituksella en nyt paljoa laittanut eri mausteita, että selviäisi mille selleri maistuukaan. Oikeastaan nyt kun miettii, niin aivan loistokeitto. Selleri kun on voimakas, niin kiva tällainen päivän keitto johon ei ehdi kyllästyä, ja huomenna voi tehdä erilaisen.

Hyvää, ja sama grahamleipäkin sopi keiton kanssa, ja salaatin kanssa.
Lisäys; Uudelleen lämmittäessä keittoonkin sopi kuminansiemenet. Selleri voimistui keiton levätessä, ja kaipasi maustetta.

Leipä:

300 ml vettä
loraus siirappia esim 3 tl, ja ripaus suolaa, maun mukaan. esim 1/4 tl
2 tl kuivahiivaa
1 dl pikakaurahiutaleita
täysjyvävehnäjauhoja

Lämpöiseen veteen, hiiva herää, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet, ja jauhoja niin että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Vaivaa kauhalla ja käsin niin kauan, kuin huvittaa, ei varmaan kovin kauaa. 4-5 minuuttia. Jauhota leivinpaperi pellille vähän, ja muovaile siinä leipä. Leipää voi muovailla taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa, kunnes se on kivan sileä päältä. Viillot voi tehdä ennen nostatusta. Laita pintaan jauhoja, peitä liinalla ja anna nousta. Voit laittaa kohta uuninkin kuumenemaan 200 C.

Laita paistumaan leipä uuniin, laskin siinä vaiheessa lämpöasetusta 180 C asteeseen. Saa ensin kuumaa, muttei liian kuumaa koko aikaa. N. 15-20 minuuttia.

Leipätaikina kun kohosi, se lakkasi olemasta limpun muotoinen. Erilainen leipä kuin Strömsössä, kuten arvata saattoi. 
Kuori oli kopiseva kun otin uunista, mutta se yhtäkkiä vain itsestään pehmeni, ilman että laitoin liinaa päälle.
Tällä pystyi nyt testaamaan salaatin ja keiton. 



Hinta Prismassa oli kokonaisella, kotimaisella juurisellerillä melko sama kuin Lidlin tarjouksessa, nyt tänään 3,09 €/kg. Valmiiksi paloiteltu ja kelmutettu oli siellä verkkokaupan mukaan 4,29 €/kg. Mukulasellerit olivat siellä selleri-nimellä. Varsiselleri oli kirjoitettu, että varsiselleri. Varsiselleri oli nyt Prismassa 3,23 €/kg, espanjalaista.




Jos voi ostaa kumpaa vaan, niin kotimainen mukulaselleri pärjää siis hintavertailussakin. Kaksi eri selleriä eivät ole täysin sama asia ruuissa tietenkään, mutta melko paljon tämä juuriselleri antoi samanlaista aromia, kuin varsisellerikin. Minusta juuriselleri oli miedompi.

Juuriselleri säilynee varsiselleriä paremmin. Varmaan hyvä leikkaamisen jälkeen kelmuttaa, jos ei kaikki mene kerralla.



Yksi selleri painoi yli puoli kiloa keskimäärin Lidlissä. On niitä varmaan pienempiäkin olemassa, mutta jos hakee nyt tuollaisen kunnon mötikän aamulla ja on iltaan mennessä sen syönyt, on vähintäänkin suoriutunut puoli kiloa kasviksia päivässä - tehtävästä.



Helppo päivä ruoan osalta, koska selleri oli tosi kiva laittaa, ja kypsennysvaihtoehtoja on.  Ennen kaikkea tosi hyvää, joka taas on makuasia tietenkin. 

Kiva kun vierailit, katsotaan huomenna mitä on luukussa 17.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. 10,03 € Prismasta : Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista .  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, mutta lättyjen kanssa mansikkahilloa va...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...