Siirry pääsisältöön

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri


Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi.

Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan.

Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä.


Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin.

Ne rypyläisimmät juuriosat voi kuoria poiskin tietysti halutessaan. Jos sellerin saa kuitenkin hyvin pestyä muutoin, niin muuten vaikuttaisi, ettei kuoriminen ole välttämätöntä.

Selleri uunissa


Paloittele selleri kuutioiksi, paista leivinpaperoidulla uunipellillä, ylä- tai keskitasolla, 200 C kunnes valmiita.



Samalla pellillä oli myös punajuuria ja omenaa. Perunat ensin pilkoin, sekoitin kulhossa niihin lorauksen ketsuppia ja kunnon määrän suolatonta grillausmaustesekoitusta. 
Selleriä, punajuuria tai omenaa en maustanut mitenkään.

Sellerin palat tulivat uunissa valmiiksi samalla kuin perunatkin. Ei tarvitse ainakaan esikiehauttaa uuniperunoiden kanssa laittaessa, toisin kuin joskus vaikkapa porkkanoita. 

Kokonainen selleri sai joidenkin nettiohjeiden mukaan paistua parikin tuntia. Helpompi siis tehdä palasina. Saa alle 40 minuutissa tai tunnissa valmista pilkkomisineen.



Tosi hyvää. Ei selleri tarvitse mitään sen erikoisempaa. Jätin kuorimattakin lukuun ottamatta sitä juurirypylää, eikä jäljellä oleva kuori haitannut mitään.

Waldorfin salaatti

Waldorfin salaatti on alun perin omenaa ja selleriä. Sillä on oma historiansa. Wikipediassakin se mainitaan.  Reseptejä löytyy nykyään moneen lähtöön. Eniten löysin inspiraatiota Strömsö- ohjeesta tähän, millaisen version nyt tein.

  • Selleriä
  • Omenaa
  • Soijajogurtti + etikka + suola + sokeri
  • Sitruunanmehua
Pilko sellerit ohuiksi suikaleiksi, ja omenat pieniksi paloiksi. Käytä sellerisuikaleet kiehuvassa vedessä n.30 sekuntia. Siivilöi pois vedestä, ja laita suikaleet ne heti kylmään veteen. Siivilöi vesi taas pois.
Sekoita omenapalat ja sellerisuikaleet yhteen.
Sekoita jogurttikastike lisäämällä valitsemaasi kasvisjogurttiin sitruunanmehua, etikkaa, sokeria ja suolaa, sen mukaan mitä kastike tuntuu vaativan. Eri jogurteissa on eroa, joten sekoitussuhde voi riippua siitä paljonkin. Sekoita jogurttikastike omenanpaloihin ja sellerisuikaleisiin. Laita jääkaappiin vetäytymään, ja nauti sitten kun on jäähtynyt.


Tein nyt Lidlin Vemondo-soijajogurtista, se maustamaton versio. Se oli vähän makean puoleinen tätä tarkoitusta varten, ja tarvitsi omenasiiderietikkaa lorauksen, sekä sitruunan mehua. Ripauksen suolaakin kokeilin laittaa. Sokeria ei tämä jogurtti tarvinnut yhtään.

Sanoisin että jokin muu jogurtti voi olla parempi tähän reseptiin, vaikka itse tästä pidinkin makuelämyksenä. Meni vain vähän liikaa ehkä jälkiruokamaiseen suuntaan, ja piti käyttää mielikuvitusta onko tämä jälkiruoka, vai kuten italiansalaattikin, eli ruoan kanssa nautittava. Mutta jos molemmat käy, niin tämä oli silti hyvää noin kokonaisuudessaan.


Tämä Waldorfin salaatti sopi tosi hyvin leivän päälle.

Strömsössähän tehtiin kuminaleipäkin samalla.
Tein itse grahamleivän, mutta en laittanut siihen kuminaa.  


Ripottelin kuminaa kokeilun vuoksi, ja kyllä kumina tosiaan täydensi elämystä, ihan kuten Strömsössäkin.

Koska kumina on melko voimakas, niin voi olla hyvä etten laittanut leipään sitä valmiiksi. Tuoreeltaan antaa hyvän elämyksen, mutta kiva jos sen saa myöhemmin valita.

Sellerikeitto

Porkkana
Juuriselleriä pala
0,5-1 dl kauranjyviä
Perunaa, jauhoisia esim Afra.
mustapippuria, kuivattua persiljaa
Vettä

Pilko porkkanat ja sellerinpala. Laita kauranjyvät, porkkanan  ja sellerin palat veteen kiehumaan. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla persiljalla. Pilko perunatkin.
Odota, että ainekset hetken kypsyvät. Lisää sitten perunat, ja anna keiton kiehua kunnes kypsää. Anna hetki vetäytyä kannen alla, ja keitto on valmista.



Päivän keiton ainekset. Tästä tuli ihan hyvää. Leivän kanssa kiva keitto. Pippuria lukuun ottamatta kotimaiset ainekset.
Mausteet maun mukaan. Tarkoituksella en nyt paljoa laittanut eri mausteita, että selviäisi mille selleri maistuukaan. Oikeastaan nyt kun miettii, niin aivan loistokeitto. Selleri kun on voimakas, niin kiva tällainen päivän keitto johon ei ehdi kyllästyä, ja huomenna voi tehdä erilaisen.

Hyvää, ja sama grahamleipäkin sopi keiton kanssa, ja salaatin kanssa.
Lisäys; Uudelleen lämmittäessä keittoonkin sopi kuminansiemenet. Selleri voimistui keiton levätessä, ja kaipasi maustetta.

Leipä:

300 ml vettä
loraus siirappia esim 3 tl, ja ripaus suolaa, maun mukaan. esim 1/4 tl
2 tl kuivahiivaa
1 dl pikakaurahiutaleita
täysjyvävehnäjauhoja

Lämpöiseen veteen, hiiva herää, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet, ja jauhoja niin että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Vaivaa kauhalla ja käsin niin kauan, kuin huvittaa, ei varmaan kovin kauaa. 4-5 minuuttia. Jauhota leivinpaperi pellille vähän, ja muovaile siinä leipä. Leipää voi muovailla taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa, kunnes se on kivan sileä päältä. Viillot voi tehdä ennen nostatusta. Laita pintaan jauhoja, peitä liinalla ja anna nousta. Voit laittaa kohta uuninkin kuumenemaan 200 C.

Laita paistumaan leipä uuniin, laskin siinä vaiheessa lämpöasetusta 180 C asteeseen. Saa ensin kuumaa, muttei liian kuumaa koko aikaa. N. 15-20 minuuttia.

Leipätaikina kun kohosi, se lakkasi olemasta limpun muotoinen. Erilainen leipä kuin Strömsössä, kuten arvata saattoi. 
Kuori oli kopiseva kun otin uunista, mutta se yhtäkkiä vain itsestään pehmeni, ilman että laitoin liinaa päälle.
Tällä pystyi nyt testaamaan salaatin ja keiton.



Hinta Prismassa oli kokonaisella, kotimaisella juurisellerillä melko sama kuin Lidlin tarjouksessa, nyt tänään 3,09 €/kg. Valmiiksi paloiteltu ja kelmutettu oli siellä verkkokaupan mukaan 4,29 €/kg. Mukulasellerit olivat siellä selleri-nimellä. Varsiselleri oli kirjoitettu, että varsiselleri. Varsiselleri oli nyt Prismassa 3,23 €/kg, espanjalaista.




Jos voi ostaa kumpaa vaan, niin kotimainen mukulaselleri pärjää siis hintavertailussakin. Kaksi eri selleriä eivät ole täysin sama asia ruuissa tietenkään, mutta melko paljon tämä juuriselleri antoi samanlaista aromia, kuin varsisellerikin. Minusta juuriselleri oli miedompi.

Juuriselleri säilynee varsiselleriä paremmin. Varmaan hyvä leikkaamisen jälkeen kelmuttaa, jos ei kaikki mene kerralla.



Yksi selleri painoi yli puoli kiloa keskimäärin Lidlissä. On niitä varmaan pienempiäkin olemassa, mutta jos hakee nyt tuollaisen kunnon mötikän aamulla ja on iltaan mennessä sen syönyt, on vähintäänkin suoriutunut puoli kiloa kasviksia päivässä - tehtävästä.



Helppo päivä ruoan osalta, koska selleri oli tosi kiva laittaa, ja kypsennysvaihtoehtoja on.  Ennen kaikkea tosi hyvää, joka taas on makuasia tietenkin. 

Kiva kun vierailit, katsotaan huomenna mitä on luukussa 17.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö