Siirry pääsisältöön

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua. 

Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio. 



Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä:


Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.
 
Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti.

Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai kikherneitä tai molempia. Aineksien suhteita voi vaihdella, mutta tässä perusohje miten tein:

Kedgeree ainekset:

2 dl kokonaisia kauranjyviä
3 dl riisiä
0,5 dl punaisia linssejä
 10,5 dl nestettä = 3,5 kauraa varten, 6 dl riisiä varten, 1 dl linssejä varten. 
Osan nesteestä laitoin kauramaitoa.
300-400 g Bataattia, kurkkua ja pakastemaissia
1 tl cayennepippuria
1 dl kikherneitä, halutessa
1 dl cashewpähkinöitä, halutessa
Kun ruoka on valmista lisää:
Lidlin teriyakitofua puoli pakettia tai koko paketti 
Kastelu kauramaidolla tai: jos et halua olla tiukalla kokokasvisruokavaliolla niin voit laittaa vegaanista ruokakermaa. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty kermaa.

Valmistus: Keitä ainekset tofua lukuunottamatta. Laita kauramaitoa jo keitinveteen, tai kostuta sillä valmis ruoka. Muista laittaa tarpeeksi cayennepippuria, jos kestää olla tulista. Cayennepippuri on tässä hyvää.

Kuvia aineksista ja työvaiheista:

Linssejä ei ole pakko laittaa, eikä kauraa. Riisi on tämän ruokalajin perusaines, mutta koitin terveellistää tätä laittamalla kuitupitoisempiakin aineksia sekaan. Kaura aiheuttaa että veden aloin mittaamaan puolen desin tarkkuudella, mutta käytännössä voi olla ettei vaikuta lopputulokseen liika tarkkuus.

Lidlin kauramaito, jota kokeilin nyt ensimmäisen kerran. Vegaanista ja luomua, mutta sisälsi lisättyä rasvaa. Melko vähän verrattuna ruokakermaan silti, ja makuna oli makea + suolainen. Yllättävän makea siihen nähden, että ei lisättyä sokeria.

Voit korvata osan vedestä tosiaan kauramaidolla, koska tämän ruoan idea on se kermaisuus.


Tässä kuva Lidlin kaurakermapurkista. Muitakin kermoja on, esimerkiksi minulle suositeltiin Kotimaista-merkkistä kaurakermaa, että se olisi paras.

Kaurakerman ja kauramaidon tuoteselosteista koitin saada tolkkua, enkä lopulta vakuuttunut siitä että olisi olennaista kumpaa käyttää: Kermassa on selkeästi rasvaisuutta, mutta mielestäni kumpikaan tuote ei ole väärin maun kannalta. Valkoista nestettä, joka on makeaa ja suolaista. Siitä on useimmat kermat tehty, ja sakeuttamisaineista.


Cashewpähkinöillä voi piristää, jos haluaa nauttia rasvansa kokokasvisruoan muodossa. Heitin näitä sekaan yhden desin.


Kikherneitä laitoin esin 1 dl, sitten toisenkin, ja lopulta mietin miksi en kaatanut vain koko purkkia? 
Voi toki olla että joskus ruoista tulee epätasapainoisia, kun kaatelen liian ronskisti. Eli liikaa papuja suhteessa muuhun.



Teriyakitofun tilalla voi käyttää muitakin tofuja, tämä oli vain se millä nyt satuin kokeilemaan.
Kedgeree on perinteisesti tehty savukalasta, joten savutofukin tulisi kysymykseen tai voit ainakin kokeilla.
Mielestäni tämä maistui kalaruoalle jo tällä teriyakitofulla. Tai jopa kanaruoalle.




Keitä siis kerralla riisit, linssit, kaurat, bataatit, kurkut ja maissit, ja kikherneet, kaikki samassa kattilassa n. 10,5 dl vettä. Cayennepippuri myös sinne heti sekaan. Se on tulista joten maun mukaan. 
Kun ruoka on valmista, voit sekoittaa sinne tofun ja joko ruokakermaa tai kauramaitoa, kumpaa käytät.

Laitan tofun vasta viimeisenä, koska ajattelen että näin tofussa säilyy maku. Toisekseen, sitä ei ole pakko laittaa ollenkaan vaan valita annoskohtaisesti, laittaako vai ei. Tai vaikka vaihtelee eri tofua, ja jotkut tofut ovat hyviä kylmänäkin.



Valmiiseen annokseen silppua tuoretta persiljaa. Persilja voimistaa vaikutelmaa kalaruoasta oikein erityisesti. Vaikka tillikin tulisi mieleen, niin persilja oli jo tosi paljon siihen suuntaan. Saattaa tarvita annokseen ripauksen suolaa, muuten kermaisuus ei tule helposti esille. Kokeilin myös sitruunaa pirskauttaa pintaan, sekin nosti makuja esiin. Suolan voi korvata sitruunalla hyvin usein.

Olen tottunut tuliseen joten pystyn laittamaan cayennepippuria aika reilustikin, mutta sopiva määrä vaihtelee aina jokaisella. Ruokaan jonkin verran, ja sitten annokseenkin vielä.

Kauraleipää. Lorautin tuossa kokeillessani onko kaurakerma parempaa kuin kauramaito, niin paljon nestettä että piti leipä ottaa kuivikkeeksi. Ei huono ratkaisu. Ks. peltileipäohje, maikkarin kauraleivän mukaan luonnosteltu. Tai tämä kokojyväinen.


Tässä vasemmanpuolimmainen on se Lidlin uusi savutofu, joka muistuttaa ihan savustettua järvikalaa. Sitä voi kokeilla, varsinkin jos löytää ohjeen Kedgereelle, jossa on käytetty savukalaa. Netissähän voi olla vaikka mitä versioita tästä, ja oma versio vaikutti nyt siltä ettei savutofulle ole ihan tarvetta. Tai se voi olla jopa liian voimakas aromi. Maustamaton tofu on sekin ok, mutta itse en näe siinä oikeastaan nyt pointtia maun kannalta. Ravintona kylläkin.

Ok, tässä ensi alkuun. Lisään kuvia jos tulen vielä kokeilleeksi jotain erinäköistä versiota. Vielä uudelleen se video, josta saa käsityksen miksi tällainen idea on syntynyt.

Eli siinä tehdään Victorian ajan kartanossa aamiaista. Kedgereetä paistetaan ja kieritellään voissa,
ja itse lyhensin nuo välivaiheet pois. Koska esimerkiksi lievä ruskistuminenkin voi tapahtua ihan siinä, kun ei ota heti riisinkeitintä pois päältä. Ihan sama paistopinta, eikä se välttämättä edes paranna makua. Eikä minusta videon ohjeessa yritetty ruskistaa tätä ruokaa muutenkaan.

Mitään katkarapuja ei tietenkään nyt, mutta jos haluaa näyttävyyttä niin bataattia voi keittää erikseen isoja paloja, ja koristella niillä. Sekä persilja totta kai on hyvä koriste. 

Nähdään piakkoin ruokaostosten merkeissä, tänään ehtisi hakea K-Supermarketista juuresämpärinkin vitosella, tai satokausiämpärin kumpi se olikaan nimeltään. Saa nähdä tuleeko haettua, katsotaan sitten. Ostin paljon bataattia, koska olen siitä nyt innoissani. Ja viimeinkin ostin kurpitsan, jota piti hakea jo viikkoja sitten.

Hyvää sunnuntaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...