Siirry pääsisältöön

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua. 

Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio. 



Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä:


Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.
 
Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti.

Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai kikherneitä tai molempia. Aineksien suhteita voi vaihdella, mutta tässä perusohje miten tein:

Kedgeree ainekset:

2 dl kokonaisia kauranjyviä
3 dl riisiä
0,5 dl punaisia linssejä
 10,5 dl nestettä = 3,5 kauraa varten, 6 dl riisiä varten, 1 dl linssejä varten. 
Osan nesteestä laitoin kauramaitoa.
300-400 g Bataattia, kurkkua ja pakastemaissia
1 tl cayennepippuria
1 dl kikherneitä, halutessa
1 dl cashewpähkinöitä, halutessa
Kun ruoka on valmista lisää:
Lidlin teriyakitofua puoli pakettia tai koko paketti 
Kastelu kauramaidolla tai: jos et halua olla tiukalla kokokasvisruokavaliolla niin voit laittaa vegaanista ruokakermaa. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty kermaa.

Valmistus: Keitä ainekset tofua lukuunottamatta. Laita kauramaitoa jo keitinveteen, tai kostuta sillä valmis ruoka. Muista laittaa tarpeeksi cayennepippuria, jos kestää olla tulista. Cayennepippuri on tässä hyvää.

Kuvia aineksista ja työvaiheista:

Linssejä ei ole pakko laittaa, eikä kauraa. Riisi on tämän ruokalajin perusaines, mutta koitin terveellistää tätä laittamalla kuitupitoisempiakin aineksia sekaan. Kaura aiheuttaa että veden aloin mittaamaan puolen desin tarkkuudella, mutta käytännössä voi olla ettei vaikuta lopputulokseen liika tarkkuus.

Lidlin kauramaito, jota kokeilin nyt ensimmäisen kerran. Vegaanista ja luomua, mutta sisälsi lisättyä rasvaa. Melko vähän verrattuna ruokakermaan silti, ja makuna oli makea + suolainen. Yllättävän makea siihen nähden, että ei lisättyä sokeria.

Voit korvata osan vedestä tosiaan kauramaidolla, koska tämän ruoan idea on se kermaisuus.


Tässä kuva Lidlin kaurakermapurkista. Muitakin kermoja on, esimerkiksi minulle suositeltiin Kotimaista-merkkistä kaurakermaa, että se olisi paras.

Kaurakerman ja kauramaidon tuoteselosteista koitin saada tolkkua, enkä lopulta vakuuttunut siitä että olisi olennaista kumpaa käyttää: Kermassa on selkeästi rasvaisuutta, mutta mielestäni kumpikaan tuote ei ole väärin maun kannalta. Valkoista nestettä, joka on makeaa ja suolaista. Siitä on useimmat kermat tehty, ja sakeuttamisaineista.


Cashewpähkinöillä voi piristää, jos haluaa nauttia rasvansa kokokasvisruoan muodossa. Heitin näitä sekaan yhden desin.


Kikherneitä laitoin esin 1 dl, sitten toisenkin, ja lopulta mietin miksi en kaatanut vain koko purkkia? 
Voi toki olla että joskus ruoista tulee epätasapainoisia, kun kaatelen liian ronskisti. Eli liikaa papuja suhteessa muuhun.



Teriyakitofun tilalla voi käyttää muitakin tofuja, tämä oli vain se millä nyt satuin kokeilemaan.
Kedgeree on perinteisesti tehty savukalasta, joten savutofukin tulisi kysymykseen tai voit ainakin kokeilla.
Mielestäni tämä maistui kalaruoalle jo tällä teriyakitofulla. Tai jopa kanaruoalle.




Keitä siis kerralla riisit, linssit, kaurat, bataatit, kurkut ja maissit, ja kikherneet, kaikki samassa kattilassa n. 10,5 dl vettä. Cayennepippuri myös sinne heti sekaan. Se on tulista joten maun mukaan. 
Kun ruoka on valmista, voit sekoittaa sinne tofun ja joko ruokakermaa tai kauramaitoa, kumpaa käytät.

Laitan tofun vasta viimeisenä, koska ajattelen että näin tofussa säilyy maku. Toisekseen, sitä ei ole pakko laittaa ollenkaan vaan valita annoskohtaisesti, laittaako vai ei. Tai vaikka vaihtelee eri tofua, ja jotkut tofut ovat hyviä kylmänäkin.



Valmiiseen annokseen silppua tuoretta persiljaa. Persilja voimistaa vaikutelmaa kalaruoasta oikein erityisesti. Vaikka tillikin tulisi mieleen, niin persilja oli jo tosi paljon siihen suuntaan. Saattaa tarvita annokseen ripauksen suolaa, muuten kermaisuus ei tule helposti esille. Kokeilin myös sitruunaa pirskauttaa pintaan, sekin nosti makuja esiin. Suolan voi korvata sitruunalla hyvin usein.

Olen tottunut tuliseen joten pystyn laittamaan cayennepippuria aika reilustikin, mutta sopiva määrä vaihtelee aina jokaisella. Ruokaan jonkin verran, ja sitten annokseenkin vielä.

Kauraleipää. Lorautin tuossa kokeillessani onko kaurakerma parempaa kuin kauramaito, niin paljon nestettä että piti leipä ottaa kuivikkeeksi. Ei huono ratkaisu. Ks. peltileipäohje, maikkarin kauraleivän mukaan luonnosteltu. Tai tämä kokojyväinen.


Tässä vasemmanpuolimmainen on se Lidlin uusi savutofu, joka muistuttaa ihan savustettua järvikalaa. Sitä voi kokeilla, varsinkin jos löytää ohjeen Kedgereelle, jossa on käytetty savukalaa. Netissähän voi olla vaikka mitä versioita tästä, ja oma versio vaikutti nyt siltä ettei savutofulle ole ihan tarvetta. Tai se voi olla jopa liian voimakas aromi. Maustamaton tofu on sekin ok, mutta itse en näe siinä oikeastaan nyt pointtia maun kannalta. Ravintona kylläkin.

Ok, tässä ensi alkuun. Lisään kuvia jos tulen vielä kokeilleeksi jotain erinäköistä versiota. Vielä uudelleen se video, josta saa käsityksen miksi tällainen idea on syntynyt.

Eli siinä tehdään Victorian ajan kartanossa aamiaista. Kedgereetä paistetaan ja kieritellään voissa,
ja itse lyhensin nuo välivaiheet pois. Koska esimerkiksi lievä ruskistuminenkin voi tapahtua ihan siinä, kun ei ota heti riisinkeitintä pois päältä. Ihan sama paistopinta, eikä se välttämättä edes paranna makua. Eikä minusta videon ohjeessa yritetty ruskistaa tätä ruokaa muutenkaan.

Mitään katkarapuja ei tietenkään nyt, mutta jos haluaa näyttävyyttä niin bataattia voi keittää erikseen isoja paloja, ja koristella niillä. Sekä persilja totta kai on hyvä koriste. 

Nähdään piakkoin ruokaostosten merkeissä, tänään ehtisi hakea K-Supermarketista juuresämpärinkin vitosella, tai satokausiämpärin kumpi se olikaan nimeltään. Saa nähdä tuleeko haettua, katsotaan sitten. Ostin paljon bataattia, koska olen siitä nyt innoissani. Ja viimeinkin ostin kurpitsan, jota piti hakea jo viikkoja sitten.

Hyvää sunnuntaita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...