Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.
Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.
Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.
Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti.
Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai kikherneitä tai molempia. Aineksien suhteita voi vaihdella, mutta tässä perusohje miten tein:
Kedgeree ainekset:
2 dl kokonaisia kauranjyviä
3 dl riisiä
0,5 dl punaisia linssejä
10,5 dl nestettä = 3,5 kauraa varten, 6 dl riisiä varten, 1 dl linssejä varten.
Osan nesteestä laitoin kauramaitoa.
300-400 g Bataattia, kurkkua ja pakastemaissia
1 tl cayennepippuria
1 dl kikherneitä, halutessa
1 dl cashewpähkinöitä, halutessa
Kun ruoka on valmista lisää:
Lidlin teriyakitofua puoli pakettia tai koko paketti
Kastelu kauramaidolla tai: jos et halua olla tiukalla kokokasvisruokavaliolla niin voit laittaa vegaanista ruokakermaa. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty kermaa.
Valmistus: Keitä ainekset tofua lukuunottamatta. Laita kauramaitoa jo keitinveteen, tai kostuta sillä valmis ruoka. Muista laittaa tarpeeksi cayennepippuria, jos kestää olla tulista. Cayennepippuri on tässä hyvää.
Kuvia aineksista ja työvaiheista:
Linssejä ei ole pakko laittaa, eikä kauraa. Riisi on tämän ruokalajin perusaines, mutta koitin terveellistää tätä laittamalla kuitupitoisempiakin aineksia sekaan. Kaura aiheuttaa että veden aloin mittaamaan puolen desin tarkkuudella, mutta käytännössä voi olla ettei vaikuta lopputulokseen liika tarkkuus.Voit korvata osan vedestä tosiaan kauramaidolla, koska tämän ruoan idea on se kermaisuus.
Tässä kuva Lidlin kaurakermapurkista. Muitakin kermoja on, esimerkiksi minulle suositeltiin Kotimaista-merkkistä kaurakermaa, että se olisi paras.
Kaurakerman ja kauramaidon tuoteselosteista koitin saada tolkkua, enkä lopulta vakuuttunut siitä että olisi olennaista kumpaa käyttää: Kermassa on selkeästi rasvaisuutta, mutta mielestäni kumpikaan tuote ei ole väärin maun kannalta. Valkoista nestettä, joka on makeaa ja suolaista. Siitä on useimmat kermat tehty, ja sakeuttamisaineista.
Cashewpähkinöillä voi piristää, jos haluaa nauttia rasvansa kokokasvisruoan muodossa. Heitin näitä sekaan yhden desin.
Kikherneitä laitoin esin 1 dl, sitten toisenkin, ja lopulta mietin miksi en kaatanut vain koko purkkia?
Voi toki olla että joskus ruoista tulee epätasapainoisia, kun kaatelen liian ronskisti. Eli liikaa papuja suhteessa muuhun.
Voi toki olla että joskus ruoista tulee epätasapainoisia, kun kaatelen liian ronskisti. Eli liikaa papuja suhteessa muuhun.
Teriyakitofun tilalla voi käyttää muitakin tofuja, tämä oli vain se millä nyt satuin kokeilemaan.
Kedgeree on perinteisesti tehty savukalasta, joten savutofukin tulisi kysymykseen tai voit ainakin kokeilla.
Kedgeree on perinteisesti tehty savukalasta, joten savutofukin tulisi kysymykseen tai voit ainakin kokeilla.
Mielestäni tämä maistui kalaruoalle jo tällä teriyakitofulla. Tai jopa kanaruoalle.
Keitä siis kerralla riisit, linssit, kaurat, bataatit, kurkut ja maissit, ja kikherneet, kaikki samassa kattilassa n. 10,5 dl vettä. Cayennepippuri myös sinne heti sekaan. Se on tulista joten maun mukaan.
Kun ruoka on valmista, voit sekoittaa sinne tofun ja joko ruokakermaa tai kauramaitoa, kumpaa käytät.
Laitan tofun vasta viimeisenä, koska ajattelen että näin tofussa säilyy maku. Toisekseen, sitä ei ole pakko laittaa ollenkaan vaan valita annoskohtaisesti, laittaako vai ei. Tai vaikka vaihtelee eri tofua, ja jotkut tofut ovat hyviä kylmänäkin.
Valmiiseen annokseen silppua tuoretta persiljaa. Persilja voimistaa vaikutelmaa kalaruoasta oikein erityisesti. Vaikka tillikin tulisi mieleen, niin persilja oli jo tosi paljon siihen suuntaan. Saattaa tarvita annokseen ripauksen suolaa, muuten kermaisuus ei tule helposti esille. Kokeilin myös sitruunaa pirskauttaa pintaan, sekin nosti makuja esiin. Suolan voi korvata sitruunalla hyvin usein.
Olen tottunut tuliseen joten pystyn laittamaan cayennepippuria aika reilustikin, mutta sopiva määrä vaihtelee aina jokaisella. Ruokaan jonkin verran, ja sitten annokseenkin vielä.
Kauraleipää. Lorautin tuossa kokeillessani onko kaurakerma parempaa kuin kauramaito, niin paljon nestettä että piti leipä ottaa kuivikkeeksi. Ei huono ratkaisu. Ks. peltileipäohje, maikkarin kauraleivän mukaan luonnosteltu. Tai tämä kokojyväinen.
Tässä vasemmanpuolimmainen on se Lidlin uusi savutofu, joka muistuttaa ihan savustettua järvikalaa. Sitä voi kokeilla, varsinkin jos löytää ohjeen Kedgereelle, jossa on käytetty savukalaa. Netissähän voi olla vaikka mitä versioita tästä, ja oma versio vaikutti nyt siltä ettei savutofulle ole ihan tarvetta. Tai se voi olla jopa liian voimakas aromi. Maustamaton tofu on sekin ok, mutta itse en näe siinä oikeastaan nyt pointtia maun kannalta. Ravintona kylläkin.
Ok, tässä ensi alkuun. Lisään kuvia jos tulen vielä kokeilleeksi jotain erinäköistä versiota. Vielä uudelleen se video, josta saa käsityksen miksi tällainen idea on syntynyt.
ja itse lyhensin nuo välivaiheet pois. Koska esimerkiksi lievä ruskistuminenkin voi tapahtua ihan siinä, kun ei ota heti riisinkeitintä pois päältä. Ihan sama paistopinta, eikä se välttämättä edes paranna makua. Eikä minusta videon ohjeessa yritetty ruskistaa tätä ruokaa muutenkaan.
Mitään katkarapuja ei tietenkään nyt, mutta jos haluaa näyttävyyttä niin bataattia voi keittää erikseen isoja paloja, ja koristella niillä. Sekä persilja totta kai on hyvä koriste.
Nähdään piakkoin ruokaostosten merkeissä, tänään ehtisi hakea K-Supermarketista juuresämpärinkin vitosella, tai satokausiämpärin kumpi se olikaan nimeltään. Saa nähdä tuleeko haettua, katsotaan sitten. Ostin paljon bataattia, koska olen siitä nyt innoissani. Ja viimeinkin ostin kurpitsan, jota piti hakea jo viikkoja sitten.
Hyvää sunnuntaita.
Kommentit
Lähetä kommentti