Siirry pääsisältöön

Luukku 18 - Kyssäkaali - WFPB

 Luukku 18, kyssäkaali.

Kyssäkaali on toiselta nimeltään kaalirapi. Näitä on eri värisiäkin, violetti löytyy ainakin.



Leikkaaminen osoitti, että kyssäkaali on sisältä sileä. Heti näki että mehukas on.
Kannattikin leikata jostain kohtaa ensin auki, niin sai litteän sivun. Kyssäkaali pysyy paikoillaan paremmin siivutusta varten. Sen voi laittaa vaikkapa kiekoiksi.
Kiekot voi kuoria hedelmäveitsellä.


Raakana tämä oli sellaista, että voin kyllä suositella. Niin raikas ja mehukas. Ruokaa laittaessa tuli napsittua leikkuulaudalta sitä tahtia, että hyvä jos ruokaan oli jäämässä yhtään palasta. Onneksi ostin kaksi isoa kaalirapia, yhteensä 1,280 kg.

Hyvä raaka-aine salaatteihin ja raasteisiin, mutta toisaalta ei välttämättä tarvitse vaivautua tekemään mitään erikoista salaattia joka kerta. Olettaen, että kaalirapi on aina näin raikasta.

Kyssäkaalipata, spagettimuru

  • 1 purkki tomaattimurskaa, valutettuna vain hedelmälihat
  • Kyssäkaalia, voi paistaa kevyesti mutta ei tarvitse ruskistaa
  • 0,5 dl rikottuja, esikypsytettyä ohrasuurimoita, Myllyn Paras
  • n. 1 dl soijarouhetta
  • Porkkana, viipaloituna
  • 1-2 tl suolatonta jauhelihamaustesekoitusta
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa, jos on
Tomaattimurska maustetaan:
  • 1/2 - 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 -2 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
Valutetaan tomaattimurska siivilässä. Kuoritaan ja paloitellaan haluttu määrä kyssäkaalia. Palat saavat olla suupalan kokoisia, isoja ja pieniä. Keitellään porkkanansiivuja, ohraa ja soijarouhetta vähässä vedessä kypsäksi, maustetaan suolattomalla jauhelihamausteella. Kyssäkaalin paloja sekaan, voi paistaa niitäkin, mutta eniten kypsytellään niitäkin höyryssä. Sekoitellaan, ja lisätään tilkka vettä aina tarvittaessa. Pidetään kattilan kantta päällä tarvittaessa, ettei vesi haihdu liian nopeaa ja kaalikin höyryttyy.  Ohra, soijarouhe ja porkkanan- ja kaalinpalat uunivuokaan
Maustetaan valutettu tomaattimurskan hedelmäliha. Kaadetaan se vuokaan muiden aineksien päälle.
Paistetaan uunissa kansi päällä, n. 1 h, 180 - 200 C.



Lidlin luomu tomaattimurskaa, ei sisältänyt lisättyä suolaa tai sokeria.

Purkillinen tomaattimurskaa pastasiivilään, neste valuu astiaan. Tomaatin hedelmäliha tuli tähän uunijuttuun, nestemäinen tomaattimehu jäi enimmäkseen toiseen reseptiin. 

Välillä sekoittelin, että neste taas valuu paremmin. Tomaattimurska sai olla tuossa pitkään, koska nestettä valuu koko ajan lisää. Mielestäni ei tarvitse kuitenkaan mitenkään yrittää varmistaa, että kaikki neste olisi valunut. Jos astian pohjalla on paljon jo vettä, eikä nestettä ainakaan koko ajan enää lirise lisää, niin voi alkaa jo käyttämään ruokaan.


Keittelin soijarouhetta ja ohraa vähässä vedessä. Paloittelin samalla kaalirapin, ja paistoin palasia ensin pannulla ja nakkelin soijarouheen ja ohran sekaan. 

Tein sen virheen, että lorautin sitä tomaattimurskan valunutta mehua vähän sekaan. Ei olisi pitänyt, koska meni 2 sekuntia ja keitos alkoi ottamaan kattilanpohjaan. Vettäkin oli tosi vähän kuitenkin.
Ohra ja soijarouhe olivat onneksi jo kypsiä, ja piti siirtää äkkiä vuokaan, ennen kuin palaa. Tämän verran paistumista ei vaikuttanut makuun haitallisesti, korkeintaan parantavasti. Kattila likoon, se oli muutaman minuutin päässä tiskannut itse itsensä, tiskiharjalla viimeistely.


Jauhelihamausteella maustetut porkkanapalat, soijarouhe, ohra ja kyssäkaalipalat vuokaan.
Päälle mustapippurilla, ketsupilla ja soijakastikkeella sävytetty tomaattimurskasta erotettu hedelmäliha.

Uunissa pidin niin kauan kuin pystyin ja kehtasin. Aina kun kokeilin ottaa pois, huomasin ettei kyssäkaalille ollut tapahtunut suunnilleen mitään. Siinä vaiheessa jo tarkistelin kypsymisaikaa netistä, ja huomasin että sen kuuluu olla rapsakkaa.

Ei huolta: Tämä oli uunissa varmaan tunnin, välillä 180 C ja välillä 200 C, eikä kyssäkaali muuttunut mitenkään mössöksi siinäkään ajassa. Osa paloista jäi rapsakoiksi, osa reunoilla varsinkin hieman pehmeiksi. Tosi kivasti meni kokonaisuudessaan.


Tosi hyvää. Täysjyväspagetit maustoin lorauksella ketsuppia ensin.
Vuoassa oli sopivasti kerroksittain ainekset, ja tuli kiva annos. Ruskeaa murua, ja näkyy myös tomaattia. Porkkanat olivat makeita. Kyssäkaalin palat sopivat rakenteeltaan tähän ruokalajiin.

Juuri kun luulin, ettei tästä tule joulukalenteriluukkuakaan, kun kaali ei näyttänyt kypsyvän, niin sattumalta tämä olikin paras pasta- ja kastikeannos, mitä olen syönyt varmaan ikinä. 

Vinkki: Jossain kohtaa maistoin persiljaa ruukusta kesken kaiken, sitä ei olisi kannattanut tehdä. Persiljan jälkeen mikään ei maistunut miltään. Tästä ruoka-annoksesta on siis hyvä pitää vihreät voimakkaat kasvikset ja yrtit kaukana. En tuo tästä lähtien mitään niistä basilikaa, persiljaa, tai edes raakaa lehtikaalia lähellekään tätä lautasta. (Jälkiruoaksi korkeintaan.)

Kyssäkaali- perunakeitto

  • Paloiteltua kyssäkaalia
  • Paloiteltua perunaa, jauhoista kuten Afra
  • Mustapapuja, n, puoli purkkia, nesteineen
  • Vettä niin, että peittyy
  • 1 -2 tl oreganoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/8 tl valkopippuri, halutessa
  • n. 3 rkl liotettua taatelia
  • puolisen tuubia tomaattipyrettä, n. 70 g
  • 1 rkl kurkkusalaattia
  • 1-2 tl soijakastiketta, halutessa


Kyssäkaalin voi kuoria, perunat siistitään tarpeen mukaan. Paloitellaan kyssäkaalit ja perunat.  
Lisätään kyssäkaalin palat kiehumaan. Maustetaan oreganolla, mustapippurilla ja ripauksella myös valkopippuria.
Perunat voi lisätä kyssäkaalien perään. Jauhoiset perunat kiehuvat n. 15-20  minuutissa. Ei haitannut vaikka annoin kyssäkaalipalojen kiehua vartinkin ensin.
Lisätään mustapapuja, veteen liotettua hienonnettua taatelia liotusvesineen, kurkkusalaattia.
Ihan lopuksi, kun keitto on muuten valmista, lisätään edellisen reseptin tomaattimurskasta valutettu vesi, ja tomaattisosetta reilusti tuubista. Tai sitten jos ei niitä ole, loraus paseerattua tomaattia on ok.


Litran mitassa enin osuus perunaa, loput kaalia.


Nestettä niin, että ainekset peittyvät. Tomaattituotteet vasta ihan lopuksi, koska ne palavat heti. Meinasi tulla jo liikaakin nestettä, kun kaadoin mustia papuja purkista nesteineen. Tällä kertaa en laittanut porkkanaa, kun mietin että jokaisessa reseptissä on kohta porkkanaa.

Makeutta laitoin siis liotetusta taatelista. Sehän upposi keittoon, en tosiaan huomannut taatelin palasia enää keiton joukossa. Ne pitää ensin pilkkoa hedelmäveitsellä, laittaa tilkkaseen kuumaa vettä likoamaan. Käsinkin voi rikkoa niitä taatelin syitä rikki.
Lusikallisen kurkkusalaattia laitoin hetken mielijohteesta. Siinähän on vähän etikkaakin, mutta ei liikaa.


Olin hieman skeptinen ensin, mutta tämä olikin hyvää. Annoin hetken vetäytyä kannen alla.
Tulisuutta keittoon voi lisätä maun mukaan mustapippurilla tai chilillä, sitä tämä ehkä hieman kaipasi. Makea maissi voisi sopia hyvin. Kiva keitto leivän kanssa, ja ruokatermariin. Saa kaalin ainakin taas pienenemään.

Kyssäkaalin salaisuus on rakenteessa. 
Keräkaalissahan hajoavat lehdet erilleen, ja se on vähän kaalimaisempi myös maultaan. Lanttu menee enemmän makumaailmaltaan johonkin suuntaan myös.
Kaalirapi on siinä välissä, ja siinä yhdistyy minusta kaalin ja lantun hyvät puolet.





Kyssäkaalit ostin Lidlistä hintaan 2,99 €/kg.

Tarkistin netistä, minkä verran maksaa muualla: 3,49 euroa/kg oli esim. Prismassa. Kaikkien kauppojen valikoimissa ei tällä hetkellä ollut.

Lopputulema on, että tätäkin kannattaa ostaa. Monta vuotta kasvisruokablogin pitoa, mutten kunnolla tiennyt kyssäkaalia. Mutta näin se menee. Enkä ehtinyt netistä etsiä ajatuksella reseptiä: Kaupan kautta kotiin, kaalit pöydälle ja levyt kuutoselle, uuni 200 C.

Tuli todettua, että taas kätevä ja helppo kasvis päivän vihannekseksi: Ensimmäinen mötikkä tai parikin mitkä vastaan tulevat, ja jos niistä kolme ruokaa tulee: uunissa, keitossa ja raakana, kyssäkaali on seuraavana päivänä syöty, tai ainakin ruoaksi valmistettu.

Aamupalaksi voi jäädä vielä raikas palanen, josta saa heti vitamiineja kahvin kanssa.

Kiitos kun luit, huomenna 19. luukku. Saa nähdä, onko vihannes vai muu ruokaidea luukussa. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää