Siirry pääsisältöön

Luukku 18 - Kyssäkaali - WFPB

 Luukku 18, kyssäkaali.

Kyssäkaali on toiselta nimeltään kaalirapi. Näitä on eri värisiäkin, violetti löytyy ainakin.



Leikkaaminen osoitti, että kyssäkaali on sisältä sileä. Heti näki että mehukas on.
Kannattikin leikata jostain kohtaa ensin auki, niin sai litteän sivun. Kyssäkaali pysyy paikoillaan paremmin siivutusta varten. Sen voi laittaa vaikkapa kiekoiksi.
Kiekot voi kuoria hedelmäveitsellä.


Raakana tämä oli sellaista, että voin kyllä suositella. Niin raikas ja mehukas. Ruokaa laittaessa tuli napsittua leikkuulaudalta sitä tahtia, että hyvä jos ruokaan oli jäämässä yhtään palasta. Onneksi ostin kaksi isoa kaalirapia, yhteensä 1,280 kg.

Hyvä raaka-aine salaatteihin ja raasteisiin, mutta toisaalta ei välttämättä tarvitse vaivautua tekemään mitään erikoista salaattia joka kerta. Olettaen, että kaalirapi on aina näin raikasta.

Kyssäkaalipata, spagettimuru

  • 1 purkki tomaattimurskaa, valutettuna vain hedelmälihat
  • Kyssäkaalia, voi paistaa kevyesti mutta ei tarvitse ruskistaa
  • 0,5 dl rikottuja, esikypsytettyä ohrasuurimoita, Myllyn Paras
  • n. 1 dl soijarouhetta
  • Porkkana, viipaloituna
  • 1-2 tl suolatonta jauhelihamaustesekoitusta
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa, jos on
Tomaattimurska maustetaan:
  • 1/2 - 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 -2 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
Valutetaan tomaattimurska siivilässä. Kuoritaan ja paloitellaan haluttu määrä kyssäkaalia. Palat saavat olla suupalan kokoisia, isoja ja pieniä. Keitellään porkkanansiivuja, ohraa ja soijarouhetta vähässä vedessä kypsäksi, maustetaan suolattomalla jauhelihamausteella. Kyssäkaalin paloja sekaan, voi paistaa niitäkin, mutta eniten kypsytellään niitäkin höyryssä. Sekoitellaan, ja lisätään tilkka vettä aina tarvittaessa. Pidetään kattilan kantta päällä tarvittaessa, ettei vesi haihdu liian nopeaa ja kaalikin höyryttyy.  Ohra, soijarouhe ja porkkanan- ja kaalinpalat uunivuokaan
Maustetaan valutettu tomaattimurskan hedelmäliha. Kaadetaan se vuokaan muiden aineksien päälle.
Paistetaan uunissa kansi päällä, n. 1 h, 180 - 200 C.



Lidlin luomu tomaattimurskaa, ei sisältänyt lisättyä suolaa tai sokeria.

Purkillinen tomaattimurskaa pastasiivilään, neste valuu astiaan. Tomaatin hedelmäliha tuli tähän uunijuttuun, nestemäinen tomaattimehu jäi enimmäkseen toiseen reseptiin. 

Välillä sekoittelin, että neste taas valuu paremmin. Tomaattimurska sai olla tuossa pitkään, koska nestettä valuu koko ajan lisää. Mielestäni ei tarvitse kuitenkaan mitenkään yrittää varmistaa, että kaikki neste olisi valunut. Jos astian pohjalla on paljon jo vettä, eikä nestettä ainakaan koko ajan enää lirise lisää, niin voi alkaa jo käyttämään ruokaan.


Keittelin soijarouhetta ja ohraa vähässä vedessä. Paloittelin samalla kaalirapin, ja paistoin palasia ensin pannulla ja nakkelin soijarouheen ja ohran sekaan. 

Tein sen virheen, että lorautin sitä tomaattimurskan valunutta mehua vähän sekaan. Ei olisi pitänyt, koska meni 2 sekuntia ja keitos alkoi ottamaan kattilanpohjaan. Vettäkin oli tosi vähän kuitenkin.
Ohra ja soijarouhe olivat onneksi jo kypsiä, ja piti siirtää äkkiä vuokaan, ennen kuin palaa. Tämän verran paistumista ei vaikuttanut makuun haitallisesti, korkeintaan parantavasti. Kattila likoon, se oli muutaman minuutin päässä tiskannut itse itsensä, tiskiharjalla viimeistely.


Jauhelihamausteella maustetut porkkanapalat, soijarouhe, ohra ja kyssäkaalipalat vuokaan.
Päälle mustapippurilla, ketsupilla ja soijakastikkeella sävytetty tomaattimurskasta erotettu hedelmäliha.

Uunissa pidin niin kauan kuin pystyin ja kehtasin. Aina kun kokeilin ottaa pois, huomasin ettei kyssäkaalille ollut tapahtunut suunnilleen mitään. Siinä vaiheessa jo tarkistelin kypsymisaikaa netistä, ja huomasin että sen kuuluu olla rapsakkaa.

Ei huolta: Tämä oli uunissa varmaan tunnin, välillä 180 C ja välillä 200 C, eikä kyssäkaali muuttunut mitenkään mössöksi siinäkään ajassa. Osa paloista jäi rapsakoiksi, osa reunoilla varsinkin hieman pehmeiksi. Tosi kivasti meni kokonaisuudessaan.


Tosi hyvää. Täysjyväspagetit maustoin lorauksella ketsuppia ensin.
Vuoassa oli sopivasti kerroksittain ainekset, ja tuli kiva annos. Ruskeaa murua, ja näkyy myös tomaattia. Porkkanat olivat makeita. Kyssäkaalin palat sopivat rakenteeltaan tähän ruokalajiin.

Juuri kun luulin, ettei tästä tule joulukalenteriluukkuakaan, kun kaali ei näyttänyt kypsyvän, niin sattumalta tämä olikin paras pasta- ja kastikeannos, mitä olen syönyt varmaan ikinä. 

Vinkki: Jossain kohtaa maistoin persiljaa ruukusta kesken kaiken, sitä ei olisi kannattanut tehdä. Persiljan jälkeen mikään ei maistunut miltään. Tästä ruoka-annoksesta on siis hyvä pitää vihreät voimakkaat kasvikset ja yrtit kaukana. En tuo tästä lähtien mitään niistä basilikaa, persiljaa, tai edes raakaa lehtikaalia lähellekään tätä lautasta. (Jälkiruoaksi korkeintaan.)

Kyssäkaali- perunakeitto

  • Paloiteltua kyssäkaalia
  • Paloiteltua perunaa, jauhoista kuten Afra
  • Mustapapuja, n, puoli purkkia, nesteineen
  • Vettä niin, että peittyy
  • 1 -2 tl oreganoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/8 tl valkopippuri, halutessa
  • n. 3 rkl liotettua taatelia
  • puolisen tuubia tomaattipyrettä, n. 70 g
  • 1 rkl kurkkusalaattia
  • 1-2 tl soijakastiketta, halutessa


Kyssäkaalin voi kuoria, perunat siistitään tarpeen mukaan. Paloitellaan kyssäkaalit ja perunat.  
Lisätään kyssäkaalin palat kiehumaan. Maustetaan oreganolla, mustapippurilla ja ripauksella myös valkopippuria.
Perunat voi lisätä kyssäkaalien perään. Jauhoiset perunat kiehuvat n. 15-20  minuutissa. Ei haitannut vaikka annoin kyssäkaalipalojen kiehua vartinkin ensin.
Lisätään mustapapuja, veteen liotettua hienonnettua taatelia liotusvesineen, kurkkusalaattia.
Ihan lopuksi, kun keitto on muuten valmista, lisätään edellisen reseptin tomaattimurskasta valutettu vesi, ja tomaattisosetta reilusti tuubista. Tai sitten jos ei niitä ole, loraus paseerattua tomaattia on ok.


Litran mitassa enin osuus perunaa, loput kaalia.


Nestettä niin, että ainekset peittyvät. Tomaattituotteet vasta ihan lopuksi, koska ne palavat heti. Meinasi tulla jo liikaakin nestettä, kun kaadoin mustia papuja purkista nesteineen. Tällä kertaa en laittanut porkkanaa, kun mietin että jokaisessa reseptissä on kohta porkkanaa.

Makeutta laitoin siis liotetusta taatelista. Sehän upposi keittoon, en tosiaan huomannut taatelin palasia enää keiton joukossa. Ne pitää ensin pilkkoa hedelmäveitsellä, laittaa tilkkaseen kuumaa vettä likoamaan. Käsinkin voi rikkoa niitä taatelin syitä rikki.
Lusikallisen kurkkusalaattia laitoin hetken mielijohteesta. Siinähän on vähän etikkaakin, mutta ei liikaa.


Olin hieman skeptinen ensin, mutta tämä olikin hyvää. Annoin hetken vetäytyä kannen alla.
Tulisuutta keittoon voi lisätä maun mukaan mustapippurilla tai chilillä, sitä tämä ehkä hieman kaipasi. Makea maissi voisi sopia hyvin. Kiva keitto leivän kanssa, ja ruokatermariin. Saa kaalin ainakin taas pienenemään.

Kyssäkaalin salaisuus on rakenteessa. 
Keräkaalissahan hajoavat lehdet erilleen, ja se on vähän kaalimaisempi myös maultaan. Lanttu menee enemmän makumaailmaltaan johonkin suuntaan myös.
Kaalirapi on siinä välissä, ja siinä yhdistyy minusta kaalin ja lantun hyvät puolet.





Kyssäkaalit ostin Lidlistä hintaan 2,99 €/kg.

Tarkistin netistä, minkä verran maksaa muualla: 3,49 euroa/kg oli esim. Prismassa. Kaikkien kauppojen valikoimissa ei tällä hetkellä ollut.

Lopputulema on, että tätäkin kannattaa ostaa. Monta vuotta kasvisruokablogin pitoa, mutten kunnolla tiennyt kyssäkaalia. Mutta näin se menee. Enkä ehtinyt netistä etsiä ajatuksella reseptiä: Kaupan kautta kotiin, kaalit pöydälle ja levyt kuutoselle, uuni 200 C.

Tuli todettua, että taas kätevä ja helppo kasvis päivän vihannekseksi: Ensimmäinen mötikkä tai parikin mitkä vastaan tulevat, ja jos niistä kolme ruokaa tulee: uunissa, keitossa ja raakana, kyssäkaali on seuraavana päivänä syöty, tai ainakin ruoaksi valmistettu.

Aamupalaksi voi jäädä vielä raikas palanen, josta saa heti vitamiineja kahvin kanssa.

Kiitos kun luit, huomenna 19. luukku. Saa nähdä, onko vihannes vai muu ruokaidea luukussa. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...