Siirry pääsisältöön

Luukku 18 - Kyssäkaali - WFPB

 Luukku 18, kyssäkaali.

Kyssäkaali on toiselta nimeltään kaalirapi. Näitä on eri värisiäkin, violetti löytyy ainakin.



Leikkaaminen osoitti, että kyssäkaali on sisältä sileä. Heti näki että mehukas on.
Kannattikin leikata jostain kohtaa ensin auki, niin sai litteän sivun. Kyssäkaali pysyy paikoillaan paremmin siivutusta varten. Sen voi laittaa vaikkapa kiekoiksi.
Kiekot voi kuoria hedelmäveitsellä.


Raakana tämä oli sellaista, että voin kyllä suositella. Niin raikas ja mehukas. Ruokaa laittaessa tuli napsittua leikkuulaudalta sitä tahtia, että hyvä jos ruokaan oli jäämässä yhtään palasta. Onneksi ostin kaksi isoa kaalirapia, yhteensä 1,280 kg.

Hyvä raaka-aine salaatteihin ja raasteisiin, mutta toisaalta ei välttämättä tarvitse vaivautua tekemään mitään erikoista salaattia joka kerta. Olettaen, että kaalirapi on aina näin raikasta.

Kyssäkaalipata, spagettimuru

  • 1 purkki tomaattimurskaa, valutettuna vain hedelmälihat
  • Kyssäkaalia, voi paistaa kevyesti mutta ei tarvitse ruskistaa
  • 0,5 dl rikottuja, esikypsytettyä ohrasuurimoita, Myllyn Paras
  • n. 1 dl soijarouhetta
  • Porkkana, viipaloituna
  • 1-2 tl suolatonta jauhelihamaustesekoitusta
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa, jos on
Tomaattimurska maustetaan:
  • 1/2 - 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 -2 rkl ketsuppia
  • 2 tl soijakastiketta
Valutetaan tomaattimurska siivilässä. Kuoritaan ja paloitellaan haluttu määrä kyssäkaalia. Palat saavat olla suupalan kokoisia, isoja ja pieniä. Keitellään porkkanansiivuja, ohraa ja soijarouhetta vähässä vedessä kypsäksi, maustetaan suolattomalla jauhelihamausteella. Kyssäkaalin paloja sekaan, voi paistaa niitäkin, mutta eniten kypsytellään niitäkin höyryssä. Sekoitellaan, ja lisätään tilkka vettä aina tarvittaessa. Pidetään kattilan kantta päällä tarvittaessa, ettei vesi haihdu liian nopeaa ja kaalikin höyryttyy.  Ohra, soijarouhe ja porkkanan- ja kaalinpalat uunivuokaan
Maustetaan valutettu tomaattimurskan hedelmäliha. Kaadetaan se vuokaan muiden aineksien päälle.
Paistetaan uunissa kansi päällä, n. 1 h, 180 - 200 C.



Lidlin luomu tomaattimurskaa, ei sisältänyt lisättyä suolaa tai sokeria.

Purkillinen tomaattimurskaa pastasiivilään, neste valuu astiaan. Tomaatin hedelmäliha tuli tähän uunijuttuun, nestemäinen tomaattimehu jäi enimmäkseen toiseen reseptiin. 

Välillä sekoittelin, että neste taas valuu paremmin. Tomaattimurska sai olla tuossa pitkään, koska nestettä valuu koko ajan lisää. Mielestäni ei tarvitse kuitenkaan mitenkään yrittää varmistaa, että kaikki neste olisi valunut. Jos astian pohjalla on paljon jo vettä, eikä nestettä ainakaan koko ajan enää lirise lisää, niin voi alkaa jo käyttämään ruokaan.


Keittelin soijarouhetta ja ohraa vähässä vedessä. Paloittelin samalla kaalirapin, ja paistoin palasia ensin pannulla ja nakkelin soijarouheen ja ohran sekaan. 

Tein sen virheen, että lorautin sitä tomaattimurskan valunutta mehua vähän sekaan. Ei olisi pitänyt, koska meni 2 sekuntia ja keitos alkoi ottamaan kattilanpohjaan. Vettäkin oli tosi vähän kuitenkin.
Ohra ja soijarouhe olivat onneksi jo kypsiä, ja piti siirtää äkkiä vuokaan, ennen kuin palaa. Tämän verran paistumista ei vaikuttanut makuun haitallisesti, korkeintaan parantavasti. Kattila likoon, se oli muutaman minuutin päässä tiskannut itse itsensä, tiskiharjalla viimeistely.


Jauhelihamausteella maustetut porkkanapalat, soijarouhe, ohra ja kyssäkaalipalat vuokaan.
Päälle mustapippurilla, ketsupilla ja soijakastikkeella sävytetty tomaattimurskasta erotettu hedelmäliha.

Uunissa pidin niin kauan kuin pystyin ja kehtasin. Aina kun kokeilin ottaa pois, huomasin ettei kyssäkaalille ollut tapahtunut suunnilleen mitään. Siinä vaiheessa jo tarkistelin kypsymisaikaa netistä, ja huomasin että sen kuuluu olla rapsakkaa.

Ei huolta: Tämä oli uunissa varmaan tunnin, välillä 180 C ja välillä 200 C, eikä kyssäkaali muuttunut mitenkään mössöksi siinäkään ajassa. Osa paloista jäi rapsakoiksi, osa reunoilla varsinkin hieman pehmeiksi. Tosi kivasti meni kokonaisuudessaan.


Tosi hyvää. Täysjyväspagetit maustoin lorauksella ketsuppia ensin.
Vuoassa oli sopivasti kerroksittain ainekset, ja tuli kiva annos. Ruskeaa murua, ja näkyy myös tomaattia. Porkkanat olivat makeita. Kyssäkaalin palat sopivat rakenteeltaan tähän ruokalajiin.

Juuri kun luulin, ettei tästä tule joulukalenteriluukkuakaan, kun kaali ei näyttänyt kypsyvän, niin sattumalta tämä olikin paras pasta- ja kastikeannos, mitä olen syönyt varmaan ikinä. 

Vinkki: Jossain kohtaa maistoin persiljaa ruukusta kesken kaiken, sitä ei olisi kannattanut tehdä. Persiljan jälkeen mikään ei maistunut miltään. Tästä ruoka-annoksesta on siis hyvä pitää vihreät voimakkaat kasvikset ja yrtit kaukana. En tuo tästä lähtien mitään niistä basilikaa, persiljaa, tai edes raakaa lehtikaalia lähellekään tätä lautasta. (Jälkiruoaksi korkeintaan.)

Kyssäkaali- perunakeitto

  • Paloiteltua kyssäkaalia
  • Paloiteltua perunaa, jauhoista kuten Afra
  • Mustapapuja, n, puoli purkkia, nesteineen
  • Vettä niin, että peittyy
  • 1 -2 tl oreganoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/8 tl valkopippuri, halutessa
  • n. 3 rkl liotettua taatelia
  • puolisen tuubia tomaattipyrettä, n. 70 g
  • 1 rkl kurkkusalaattia
  • 1-2 tl soijakastiketta, halutessa


Kyssäkaalin voi kuoria, perunat siistitään tarpeen mukaan. Paloitellaan kyssäkaalit ja perunat.  
Lisätään kyssäkaalin palat kiehumaan. Maustetaan oreganolla, mustapippurilla ja ripauksella myös valkopippuria.
Perunat voi lisätä kyssäkaalien perään. Jauhoiset perunat kiehuvat n. 15-20  minuutissa. Ei haitannut vaikka annoin kyssäkaalipalojen kiehua vartinkin ensin.
Lisätään mustapapuja, veteen liotettua hienonnettua taatelia liotusvesineen, kurkkusalaattia.
Ihan lopuksi, kun keitto on muuten valmista, lisätään edellisen reseptin tomaattimurskasta valutettu vesi, ja tomaattisosetta reilusti tuubista. Tai sitten jos ei niitä ole, loraus paseerattua tomaattia on ok.


Litran mitassa enin osuus perunaa, loput kaalia.


Nestettä niin, että ainekset peittyvät. Tomaattituotteet vasta ihan lopuksi, koska ne palavat heti. Meinasi tulla jo liikaakin nestettä, kun kaadoin mustia papuja purkista nesteineen. Tällä kertaa en laittanut porkkanaa, kun mietin että jokaisessa reseptissä on kohta porkkanaa.

Makeutta laitoin siis liotetusta taatelista. Sehän upposi keittoon, en tosiaan huomannut taatelin palasia enää keiton joukossa. Ne pitää ensin pilkkoa hedelmäveitsellä, laittaa tilkkaseen kuumaa vettä likoamaan. Käsinkin voi rikkoa niitä taatelin syitä rikki.
Lusikallisen kurkkusalaattia laitoin hetken mielijohteesta. Siinähän on vähän etikkaakin, mutta ei liikaa.


Olin hieman skeptinen ensin, mutta tämä olikin hyvää. Annoin hetken vetäytyä kannen alla.
Tulisuutta keittoon voi lisätä maun mukaan mustapippurilla tai chilillä, sitä tämä ehkä hieman kaipasi. Makea maissi voisi sopia hyvin. Kiva keitto leivän kanssa, ja ruokatermariin. Saa kaalin ainakin taas pienenemään.

Kyssäkaalin salaisuus on rakenteessa. 
Keräkaalissahan hajoavat lehdet erilleen, ja se on vähän kaalimaisempi myös maultaan. Lanttu menee enemmän makumaailmaltaan johonkin suuntaan myös.
Kaalirapi on siinä välissä, ja siinä yhdistyy minusta kaalin ja lantun hyvät puolet.





Kyssäkaalit ostin Lidlistä hintaan 2,99 €/kg.

Tarkistin netistä, minkä verran maksaa muualla: 3,49 euroa/kg oli esim. Prismassa. Kaikkien kauppojen valikoimissa ei tällä hetkellä ollut.

Lopputulema on, että tätäkin kannattaa ostaa. Monta vuotta kasvisruokablogin pitoa, mutten kunnolla tiennyt kyssäkaalia. Mutta näin se menee. Enkä ehtinyt netistä etsiä ajatuksella reseptiä: Kaupan kautta kotiin, kaalit pöydälle ja levyt kuutoselle, uuni 200 C.

Tuli todettua, että taas kätevä ja helppo kasvis päivän vihannekseksi: Ensimmäinen mötikkä tai parikin mitkä vastaan tulevat, ja jos niistä kolme ruokaa tulee: uunissa, keitossa ja raakana, kyssäkaali on seuraavana päivänä syöty, tai ainakin ruoaksi valmistettu.

Aamupalaksi voi jäädä vielä raikas palanen, josta saa heti vitamiineja kahvin kanssa.

Kiitos kun luit, huomenna 19. luukku. Saa nähdä, onko vihannes vai muu ruokaidea luukussa. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö