Siirry pääsisältöön

Luukku 21 - 15 minuutin ateriat - WFPB

Luukussa 21 on viidessätoista minuutissa valmistuvia ruokia. Joulukiireiden keskellä voi olla tarve nopeille ratkaisuille. Itselläkin kun on joulukalenteri tehtävänä, päivät täyttyvät helposti.

Runsaasta kokkaamisesta huolimatta, ruoka ei ole aina valmiina. Osa unohtuu parvekkeelle jäähtymään, ja ruokarasia onkin tiiliskivijäässä kun sitä tarvitaan.

Luukun nimen piti olla 10 minuutin ruokia, mutta se ei onnistunutkaan.

Eilisessä luukussa tuli puheeksi talkkunan lisäksi bulgur ja couscous, joissa on alle 10 minuutin keittoaika molemmissa. Puhuin siis pikaruoista.

Talkkuna on todellinen pikaruoka. Puuroksi tehdessä ellei se yhtään saanut vetäytyä, talkkunajauhon rakenne tuntui edelleen. Keitettynä silti nippa nappa välittömästi syömävalmis. Jogurtin päällä sekunnissa.

Mysli on myös hyvä pikaruoka. Se tarvinnee kastikkeeksi jogurtin, kauramaidon, tai mehun. Ks. raikkaat eväät helteessä.


Lämmin ruoka pikana on hieman haaste. Mikropuuro on tosi nopea, mutta miten nämä muut?
Ateriaksi luen nyt sellaisen, että annoksessa on vihannekset, tärkkelyspitoinen eli jokin vilja, peruna tai muu, ja raakaa salaattia. Papuja voi laittaa purkista suoraan, joten nekään eivät ole ongelma lisätä, kunhan  muut seikat toteutuvat ensin. Palkokasveista nopeiten kiehuvat punaiset linssit ja toinen nopea on palkokasvipuolelta soijarouhe. Tofu on valmista syötäväksi myös heti.

Kokeilin nyt kahta tärkkelyspitoista ensin, bulgurvehnää ja couscousia. Vihannekseksi valitsin babyporkkanat eli pikkuporkkanat, pakasteena. Niiden kiehumisaika, tai hautumisaika, oli noin 5 minuuttia pussin mukaan. 

Couscousin piti olla valmista viidessä minuutissa ja bulgurin seitsemässä. Oliko minulla valmis ruokalautanen 10 minuutin päästä edessä? Eipä ollut.

Porkkanat kattilaan, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, ja levylle. Laitoin kellon soimaan 5 minuuttia, porkkanat eivät olleet valmiita siinä ajassa. 

Jossain toisessa yhteydessä tai ruoassa ne voisivat olla mukavan rapsakoita, mutta mielsin että couscousin ja bulgurin kanssa raa-at porkkanat häiritsivät.

Bulgurit piti ensin huuhtoa kylmässä vedessä. Bulgurin laitoin sitten kiehumaan, ja keittelin sen 5-7 minuutta, laitoin levyn pois päältä ja kannen päälle, annoin hautua.

Keittiöapulainen sitten tuli sanomaan, että lähdetään ulos. Kävimme ulkona. Odotin ruokaa, mutta bulgur ei ollut kannen alla kypsynyt valmiiksi enempää.

Se piti laittaa uudelleen kiehumaan.

Porkkanat uudelleen kiehumaan, bulgur samoin. Oli mennyt siinä kohtaa varmaan vartti, puolikin tuntia, kun tuli keskeytyksiäkin.

Laitoin rauhassa bataatin mikroon, ja sekin ehti tulla valmiiksi ennen näitä. Raakavihannekseksi suunnittelin persiljaa. Mausteita laitoin bulguriin 1 tl soijakastiketta, ei vaikuttanut makuun mitään. 

Jossain vaiheessa mietin, että jos teen pikaruoka-aiheista tai 15 minuutin ateria-aiheesta joulukalenteriluukkua, miksi olen nälissäni vieläkin?

Bataatti olikin se aito pikaruoka. Laitoin isoiksi lohkoiksi, ettei aikaa mene kuorimiseen. 

Nämä olivat ensin 5min, tarkistin, ja laitoin vielä jatkamaan 3 minuuttia mikrossa, eli yhteensä 8 minuuttia.

Piti antaa hetki jäähtyä, mutta kuorikin irtosi sitten tosi helposti. Näiden kanssa ei tarvinnut arpoa.

Viimeinkin porkkanat ja bulgur alkoivat vaikuttaa valmiilta. Bataatti kokosi annoksen, ja srirachakastike oli mausteena. Tämä oli tosi hyvä annos, jota voin suositella. 

Bulgurin tilalle vain voisi vaihtaa minkä vain: Couscousin, perunan, riisin, spagetin. Bataatti vähentää mausteiden tarvettakin, joten ruokaa ei tarvitse peukaloida niin paljoa.

Ilman bataattia annos ei ollut oikein häävi. Bulguria kun olisi pitänyt maustaa tosi reilusti.


Couscousin kohdalla tulen kerta toisensa jälkeen siihen tulokseen, että vaivattominta on kun keittää vihannekset kokonaan eri kattilassa, ja kuskusin omassaan. Se saattaa valmistua tosi nopeaa.

Jos sekaan menee laittamaan vaikkapa babyporkkanoita ja hernemaissipaprikaa, ne eivät ala sulaa ja vaativat keittoaikaa. Cous cous alkaa palamaan pohjaan tai muuttumaan mössöksi, kun vettä pitää lisätä.
Eli jos tästä haluaa pikaruoan,  niin kaikki raaka-aineet mieluiten erikseen. Itse en ole ikinä säästänyt kunnolla aikaa tekemällä couscousia. En säästänyt nytkään. Ihan samassa ajassa, jonka telkin tämän kanssa, olisi valmistunut peruna-porkkanakeitto, tai mikä tahansa keitto kokonaisista porkkanoista ja perunoista.


Vaikka täysjyväspagetilla on usein se n. 10-12 minuutin keittoaika, niin silti tämä on onnistunut pikaruoan tehtävässä. Kuvassa myös mustapapupihvejä aiemmasta luukusta. (17

Kiehuvaan veteen muutama vihannespala, kuten tässä on paprikaa ja ohuita naurissiivuja, ja spagettia. Välillä pitää muistaa vähän sekoittaa, mutta valmistuu lähes itsestään. 


Nopein kastike syntyy kaatamalla. Lehtikaalia pussista, pavut purkista, ja tomaattisäilyke purkista. Basilikan lehdet voi repiä mausteeksi. Loraus ketsuppia.

Vihanneksista kaikki eivät ihan tule samassa ajassa: Lanttu, jos laittaa, pitäisi laittaa aiemmin, ja porkkanat, perunakin hetkeä aiemmin. Mutta moni pehmeä vihannes ja pakastevihannes, kuten parsakaali ja herneet voi laittaa huoletta. Kesäkurpitsa ja lehtikaali.


Hyvä pikaruoka tulee, kun keittää vaikka porkkanoita valmiiksi koko kilon, ja lisää aina spagetin joukkoon. Jotenkin helpompi mielestäni, kuin ne pakastetut babyporkkanat, vaikka porkkanat vaativatkin yli 20 minuutin keittoajan usein.
Pakastevihanneksiakin voi tehdä valmiiksi koko pussin, ja lusikoida niitä couscousin sekaan.


Olen kokenut myös melko aidoksi pikaruoaksi pikakaurahiutalepuuron, ja sen kanssa banaanin.

Pikakaurahiutalepuuro valmistuu oikeasti melkein heti. Kiehuvalla vedellä, mutta vielä jos viimeistelee pitämällä minuutin mikrossa, se on täysin valmista. Tavallinen viidenminuutin hiutalekaan ei kauas jää jälkeen.

Miinuspuolena ehkä se, että tämä pitää tehdä kahdesti. Jos lautanen on tavallisen kokoinen, siihen menee 1,5 dl hiutaleita, ehkä pari-kolme desiä vettä. Jos haluaa että nälkä lähtee, voi tarvita toisenkin annoksen. Sitä kautta menee se kaikki säästetty aika, jos ei teekin kattilassa eikä mikrossa. Ehkä useampi banaani ja hedelmä, ja leipä auttaa.



Leipäkin on oikeasti pikaruoka, jos ei sitä tarvitse alkaa siinä hetkessä paistamaan. Tai jopa yön yli kohotetut sämpylät voivat paistua siinäkin ajassa, kun tekee cous cousia ja bulguria hellalla. Leipätaikina edellyttää valmistelujen tekemistä.

Raakasalaatiksi nopea ja helppo valinta ovat ruukkuyrtit:


Minusta nämä pärjäävät hinnankin puolesta monelle lehtivihreälle, kun ajattelee monikäyttöisyyttä, riittävyyttä, terveellisyyttä ja makua: Nämä kolme ruukkuyrttiä maksoivat Lidlissä yhteensä 3,93 €.


Makua, folaattia, vitamiinia, lehtivihreiden vihannesten tuomia hyötyjä muutenkin. Ruukkuyrteissä yhdistyy moni asia kätevästi. Pika-annoksia ajatellen kivoja, koska nämä toimivat samalla mausteina.

Kiinankaali esimerkiksi on helppo kotona, mutta ehkä reissussa sen huuhtelu ei olisi helppoa. Se ei myöskään ole yhtä maukas, kuin persilja, tilli tai basilika. Persilja on Dr.Esselstynin lehtivihreiden listalla, ks. luukku 4, myös rucola ja korianteri ovat.

Reissun päällä? Kokeile hakea mukaan pussi ruisleipää, ruukkuyrtti ja nippu banaaneja. Saatavuus on todella usein ollut varmaa tässä ostoslistassa, vaikka kauppa olisi kuinka syrjäinen ja pieni. Oululaisessa jälkiuunisiivussa suolaa 0,7 g/100g. Lisäksi säilykepapuja.


Valmissalaatit tai tällaiset rasiat ovat myös käteviä. Lidlissä on usein rucolaa ja pinaattia.

Kilohintoja vertasin, ja tällä hetkellä S-marketissa Kotimaista- suomalainen lehtipersilja maksoi 1,59 €/ruukku, ja 11,36 €/kg. 

Babypinaatti pussissa oli 3,39 €/pussi, 49,53 €/kg. Edullisempi vaihtoehto oli Pinaattipussi 150g Espanja, 1,29 €/pussi, 8,60 €/kg

Kotimaista 100g suomalainen ruukkujääsalaatti 1,39 €/kpl 13,90 €/kg

Sekoituksista ruukkupersiljaa halvempi kilohinnaltaan oli esimerkiksi Tuorekset Rapea rose 200g
1,49 €/kpl, 7,45 €/kg. Sisältö oli Romainesalaatti, friseesalaatti, porkkana, punasalaatti. 

Ruukkuyrtit ovat hinnaltaan ihan kilpailukykyisiä valmissalaattien kanssa, vaikka joskus kilohintaa on vaikea verrata. En nyt muista, oliko ruukkuyrteissä kilohinta aina näkyvillä. Ostin viimeksi Lidlistä, ja huomasin vain kappalehintoja.


Terveellisyydestä puheen ollen, couscousien ja bulgurin kuitupitoisuudet eivät olleet paremmat, kuin kaurapuurollahiutaleissa. Kaurapuurossahiutaleissa on 11g/100g.
Hinta euron kilo kaurapuurollahiutaleilla, bulgur Prismassa 3,90 €/kg, täyshjyväcouscous Prismassa 3,90 €/kg.
Täysjyväspagetti Coop 2,10 €/kg. Muutkin pasta ja makaronit ovat myös nopeakeittoisia.


Lisäys: Nuudelit, Spice Up! Täysjyvänuudeli Prismassa 200g  1,55 € 7,75 €/kg. Nuudeleissa on usein kanamunaa, rasvaa ja lisäaineita. Tämä oli vegaaninen. Santa Maria Riisinuudeli 4 annosta 180 g 2,05 €
11,39 €/kg, Riisi (95%), tapiokatärkkelys. 

Mama Täysjyväriisinuudeli 225g 2,49 € 11,07 €/kg Ainesosat: täysjyväriisi 60%, riisi, riisileseet, tapiokatärkkelys

Kuitu kuskusissa ja bulgurissa näkyy olevan n. 8 g/100, tai sen alle. Vastaa eniten hiivaleipävehnäjauhoja n. 7 g/100g, tummia mannaryynejä, 6 g/kg.

Lisätäänpä tähän väliin kasvishernekeittokin:


Kasvishernekeittoja saa valmiina, ja niiden valmistusaineissa ei lukenut öljyä tai muuta. Lisättyä suolaa lukuunottamatta kokokasvisruokaa. Tässä Kymppi-merkkisessä oli suolapitoisuus 0.7 g /100g.

Rainbow- Luomu Kasvishernekeitto suolaa 0,9g/100g.

Pikaruoista siis kuitupitoisuus on paras pikapuurolla, talkkunalla ja myslillä. Täysjyväspagetti, Lidlin Combino-merkkinen, oli kuitua 7 g/100. Täysjyväcouscousin kuitupitoisuutta ei mainittu S-kaupan sivuilla nyt. GoGreen täysjyväcouscous K-superissa oli 5g /100 g. Kymppi kasvishernekeitossa 4 g/100g.

Parhaiten koen hallitsevani aikaa tekemällä valmiiksi, tai käyttämällä valmistustapoja jotka eivät vaadi ruoan vahtimista, kuten keitot jossa on paljon vettä.



Pakastevihanneksilla, ja eri viljavalmisteratkaisuilla voi säästää aikaa sieltä täältä, nyt säästin ehkä 5 minuuttia porkkanoiden keittoajassa, jos mitään. 

Verraten siihen että olisin pilkkonut porkkanat kiehumaan, paloitellut perunoita ja ne sekaan, kello soimaan 20 minuutin päästä. Kuoriminen toki lisää joskus työläyttä, jos porkkanat ovat sellaisia että ne on parempi kuoria.

Babyporkkanat maksoivat lidlissä 1,05 €/pussi, 450g , 2,33 €/kg. Tavalliset, raa-at porkkanat Prismassa 1 €/kg. Pakastetut Rainbow-pikkuporkkanat 2,30 €/kg.

Tässäpä oli pikaruokaideoita. Onko sinulla kokemus hyvästä hyvin nopeasta, tai jopa pikaisesta ruoasta kokokasvisruokavaliolla? Tai oletko jonkin näistä ideoista kokenut eri tavalla? Riippuu varmaan aina yksilötasolla, mitä kukin kokee ajan tai vaivan säästäjänä: Onko pilkkominen se mitä haluaa eniten välttää, vai sitten keittoaikojen pituus. 

15 minuutissa valmistuu varmasti nämä, ainakin keittoaikojen puolesta kun odottelee lämpiämistä ym.
30 minuutissa valmistuu raaoista juureksista useimmiten keitto. Ehkä nämä ovat sitten nopeampia ruokia, kuin perunat tai muut? Helppoudesta en ole täysin varma, koska helppous lisääntyy, mitä useammin tekee. Jos joka päivä laittaisi bulgurit tulille heti aamusta, niin ehkä se muuttuisi helpoksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 22. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...