Siirry pääsisältöön

Luukku 21 - 15 minuutin ateriat - WFPB

Luukussa 21 on viidessätoista minuutissa valmistuvia ruokia. Joulukiireiden keskellä voi olla tarve nopeille ratkaisuille. Itselläkin kun on joulukalenteri tehtävänä, päivät täyttyvät helposti.

Runsaasta kokkaamisesta huolimatta, ruoka ei ole aina valmiina. Osa unohtuu parvekkeelle jäähtymään, ja ruokarasia onkin tiiliskivijäässä kun sitä tarvitaan.

Luukun nimen piti olla 10 minuutin ruokia, mutta se ei onnistunutkaan.

Eilisessä luukussa tuli puheeksi talkkunan lisäksi bulgur ja couscous, joissa on alle 10 minuutin keittoaika molemmissa. Puhuin siis pikaruoista.

Talkkuna on todellinen pikaruoka. Puuroksi tehdessä ellei se yhtään saanut vetäytyä, talkkunajauhon rakenne tuntui edelleen. Keitettynä silti nippa nappa välittömästi syömävalmis. Jogurtin päällä sekunnissa.

Mysli on myös hyvä pikaruoka. Se tarvinnee kastikkeeksi jogurtin, kauramaidon, tai mehun. Ks. raikkaat eväät helteessä.


Lämmin ruoka pikana on hieman haaste. Mikropuuro on tosi nopea, mutta miten nämä muut?
Ateriaksi luen nyt sellaisen, että annoksessa on vihannekset, tärkkelyspitoinen eli jokin vilja, peruna tai muu, ja raakaa salaattia. Papuja voi laittaa purkista suoraan, joten nekään eivät ole ongelma lisätä, kunhan  muut seikat toteutuvat ensin. Palkokasveista nopeiten kiehuvat punaiset linssit ja toinen nopea on palkokasvipuolelta soijarouhe. Tofu on valmista syötäväksi myös heti.

Kokeilin nyt kahta tärkkelyspitoista ensin, bulgurvehnää ja couscousia. Vihannekseksi valitsin babyporkkanat eli pikkuporkkanat, pakasteena. Niiden kiehumisaika, tai hautumisaika, oli noin 5 minuuttia pussin mukaan. 

Couscousin piti olla valmista viidessä minuutissa ja bulgurin seitsemässä. Oliko minulla valmis ruokalautanen 10 minuutin päästä edessä? Eipä ollut.

Porkkanat kattilaan, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, ja levylle. Laitoin kellon soimaan 5 minuuttia, porkkanat eivät olleet valmiita siinä ajassa. 

Jossain toisessa yhteydessä tai ruoassa ne voisivat olla mukavan rapsakoita, mutta mielsin että couscousin ja bulgurin kanssa raa-at porkkanat häiritsivät.

Bulgurit piti ensin huuhtoa kylmässä vedessä. Bulgurin laitoin sitten kiehumaan, ja keittelin sen 5-7 minuutta, laitoin levyn pois päältä ja kannen päälle, annoin hautua.

Keittiöapulainen sitten tuli sanomaan, että lähdetään ulos. Kävimme ulkona. Odotin ruokaa, mutta bulgur ei ollut kannen alla kypsynyt valmiiksi enempää.

Se piti laittaa uudelleen kiehumaan.

Porkkanat uudelleen kiehumaan, bulgur samoin. Oli mennyt siinä kohtaa varmaan vartti, puolikin tuntia, kun tuli keskeytyksiäkin.

Laitoin rauhassa bataatin mikroon, ja sekin ehti tulla valmiiksi ennen näitä. Raakavihannekseksi suunnittelin persiljaa. Mausteita laitoin bulguriin 1 tl soijakastiketta, ei vaikuttanut makuun mitään. 

Jossain vaiheessa mietin, että jos teen pikaruoka-aiheista tai 15 minuutin ateria-aiheesta joulukalenteriluukkua, miksi olen nälissäni vieläkin?

Bataatti olikin se aito pikaruoka. Laitoin isoiksi lohkoiksi, ettei aikaa mene kuorimiseen. 

Nämä olivat ensin 5min, tarkistin, ja laitoin vielä jatkamaan 3 minuuttia mikrossa, eli yhteensä 8 minuuttia.

Piti antaa hetki jäähtyä, mutta kuorikin irtosi sitten tosi helposti. Näiden kanssa ei tarvinnut arpoa.

Viimeinkin porkkanat ja bulgur alkoivat vaikuttaa valmiilta. Bataatti kokosi annoksen, ja srirachakastike oli mausteena. Tämä oli tosi hyvä annos, jota voin suositella. 

Bulgurin tilalle vain voisi vaihtaa minkä vain: Couscousin, perunan, riisin, spagetin. Bataatti vähentää mausteiden tarvettakin, joten ruokaa ei tarvitse peukaloida niin paljoa.

Ilman bataattia annos ei ollut oikein häävi. Bulguria kun olisi pitänyt maustaa tosi reilusti.


Couscousin kohdalla tulen kerta toisensa jälkeen siihen tulokseen, että vaivattominta on kun keittää vihannekset kokonaan eri kattilassa, ja kuskusin omassaan. Se saattaa valmistua tosi nopeaa.

Jos sekaan menee laittamaan vaikkapa babyporkkanoita ja hernemaissipaprikaa, ne eivät ala sulaa ja vaativat keittoaikaa. Cous cous alkaa palamaan pohjaan tai muuttumaan mössöksi, kun vettä pitää lisätä.
Eli jos tästä haluaa pikaruoan,  niin kaikki raaka-aineet mieluiten erikseen. Itse en ole ikinä säästänyt kunnolla aikaa tekemällä couscousia. En säästänyt nytkään. Ihan samassa ajassa, jonka telkin tämän kanssa, olisi valmistunut peruna-porkkanakeitto, tai mikä tahansa keitto kokonaisista porkkanoista ja perunoista.


Vaikka täysjyväspagetilla on usein se n. 10-12 minuutin keittoaika, niin silti tämä on onnistunut pikaruoan tehtävässä. Kuvassa myös mustapapupihvejä aiemmasta luukusta. (17

Kiehuvaan veteen muutama vihannespala, kuten tässä on paprikaa ja ohuita naurissiivuja, ja spagettia. Välillä pitää muistaa vähän sekoittaa, mutta valmistuu lähes itsestään. 


Nopein kastike syntyy kaatamalla. Lehtikaalia pussista, pavut purkista, ja tomaattisäilyke purkista. Basilikan lehdet voi repiä mausteeksi. Loraus ketsuppia.

Vihanneksista kaikki eivät ihan tule samassa ajassa: Lanttu, jos laittaa, pitäisi laittaa aiemmin, ja porkkanat, perunakin hetkeä aiemmin. Mutta moni pehmeä vihannes ja pakastevihannes, kuten parsakaali ja herneet voi laittaa huoletta. Kesäkurpitsa ja lehtikaali.


Hyvä pikaruoka tulee, kun keittää vaikka porkkanoita valmiiksi koko kilon, ja lisää aina spagetin joukkoon. Jotenkin helpompi mielestäni, kuin ne pakastetut babyporkkanat, vaikka porkkanat vaativatkin yli 20 minuutin keittoajan usein.
Pakastevihanneksiakin voi tehdä valmiiksi koko pussin, ja lusikoida niitä couscousin sekaan.


Olen kokenut myös melko aidoksi pikaruoaksi pikakaurahiutalepuuron, ja sen kanssa banaanin.

Pikakaurahiutalepuuro valmistuu oikeasti melkein heti. Kiehuvalla vedellä, mutta vielä jos viimeistelee pitämällä minuutin mikrossa, se on täysin valmista. Tavallinen viidenminuutin hiutalekaan ei kauas jää jälkeen.

Miinuspuolena ehkä se, että tämä pitää tehdä kahdesti. Jos lautanen on tavallisen kokoinen, siihen menee 1,5 dl hiutaleita, ehkä pari-kolme desiä vettä. Jos haluaa että nälkä lähtee, voi tarvita toisenkin annoksen. Sitä kautta menee se kaikki säästetty aika, jos ei teekin kattilassa eikä mikrossa. Ehkä useampi banaani ja hedelmä, ja leipä auttaa.



Leipäkin on oikeasti pikaruoka, jos ei sitä tarvitse alkaa siinä hetkessä paistamaan. Tai jopa yön yli kohotetut sämpylät voivat paistua siinäkin ajassa, kun tekee cous cousia ja bulguria hellalla. Leipätaikina edellyttää valmistelujen tekemistä.

Raakasalaatiksi nopea ja helppo valinta ovat ruukkuyrtit:


Minusta nämä pärjäävät hinnankin puolesta monelle lehtivihreälle, kun ajattelee monikäyttöisyyttä, riittävyyttä, terveellisyyttä ja makua: Nämä kolme ruukkuyrttiä maksoivat Lidlissä yhteensä 3,93 €.


Makua, folaattia, vitamiinia, lehtivihreiden vihannesten tuomia hyötyjä muutenkin. Ruukkuyrteissä yhdistyy moni asia kätevästi. Pika-annoksia ajatellen kivoja, koska nämä toimivat samalla mausteina.

Kiinankaali esimerkiksi on helppo kotona, mutta ehkä reissussa sen huuhtelu ei olisi helppoa. Se ei myöskään ole yhtä maukas, kuin persilja, tilli tai basilika. Persilja on Dr.Esselstynin lehtivihreiden listalla, ks. luukku 4, myös rucola ja korianteri ovat.

Reissun päällä? Kokeile hakea mukaan pussi ruisleipää, ruukkuyrtti ja nippu banaaneja. Saatavuus on todella usein ollut varmaa tässä ostoslistassa, vaikka kauppa olisi kuinka syrjäinen ja pieni. Oululaisessa jälkiuunisiivussa suolaa 0,7 g/100g. Lisäksi säilykepapuja.


Valmissalaatit tai tällaiset rasiat ovat myös käteviä. Lidlissä on usein rucolaa ja pinaattia.

Kilohintoja vertasin, ja tällä hetkellä S-marketissa Kotimaista- suomalainen lehtipersilja maksoi 1,59 €/ruukku, ja 11,36 €/kg. 

Babypinaatti pussissa oli 3,39 €/pussi, 49,53 €/kg. Edullisempi vaihtoehto oli Pinaattipussi 150g Espanja, 1,29 €/pussi, 8,60 €/kg

Kotimaista 100g suomalainen ruukkujääsalaatti 1,39 €/kpl 13,90 €/kg

Sekoituksista ruukkupersiljaa halvempi kilohinnaltaan oli esimerkiksi Tuorekset Rapea rose 200g
1,49 €/kpl, 7,45 €/kg. Sisältö oli Romainesalaatti, friseesalaatti, porkkana, punasalaatti. 

Ruukkuyrtit ovat hinnaltaan ihan kilpailukykyisiä valmissalaattien kanssa, vaikka joskus kilohintaa on vaikea verrata. En nyt muista, oliko ruukkuyrteissä kilohinta aina näkyvillä. Ostin viimeksi Lidlistä, ja huomasin vain kappalehintoja.


Terveellisyydestä puheen ollen, couscousien ja bulgurin kuitupitoisuudet eivät olleet paremmat, kuin kaurapuurollahiutaleissa. Kaurapuurossahiutaleissa on 11g/100g.
Hinta euron kilo kaurapuurollahiutaleilla, bulgur Prismassa 3,90 €/kg, täyshjyväcouscous Prismassa 3,90 €/kg.
Täysjyväspagetti Coop 2,10 €/kg. Muutkin pasta ja makaronit ovat myös nopeakeittoisia.


Lisäys: Nuudelit, Spice Up! Täysjyvänuudeli Prismassa 200g  1,55 € 7,75 €/kg. Nuudeleissa on usein kanamunaa, rasvaa ja lisäaineita. Tämä oli vegaaninen. Santa Maria Riisinuudeli 4 annosta 180 g 2,05 €
11,39 €/kg, Riisi (95%), tapiokatärkkelys. 

Mama Täysjyväriisinuudeli 225g 2,49 € 11,07 €/kg Ainesosat: täysjyväriisi 60%, riisi, riisileseet, tapiokatärkkelys

Kuitu kuskusissa ja bulgurissa näkyy olevan n. 8 g/100, tai sen alle. Vastaa eniten hiivaleipävehnäjauhoja n. 7 g/100g, tummia mannaryynejä, 6 g/kg.

Lisätäänpä tähän väliin kasvishernekeittokin:


Kasvishernekeittoja saa valmiina, ja niiden valmistusaineissa ei lukenut öljyä tai muuta. Lisättyä suolaa lukuunottamatta kokokasvisruokaa. Tässä Kymppi-merkkisessä oli suolapitoisuus 0.7 g /100g.

Rainbow- Luomu Kasvishernekeitto suolaa 0,9g/100g.

Pikaruoista siis kuitupitoisuus on paras pikapuurolla, talkkunalla ja myslillä. Täysjyväspagetti, Lidlin Combino-merkkinen, oli kuitua 7 g/100. Täysjyväcouscousin kuitupitoisuutta ei mainittu S-kaupan sivuilla nyt. GoGreen täysjyväcouscous K-superissa oli 5g /100 g. Kymppi kasvishernekeitossa 4 g/100g.

Parhaiten koen hallitsevani aikaa tekemällä valmiiksi, tai käyttämällä valmistustapoja jotka eivät vaadi ruoan vahtimista, kuten keitot jossa on paljon vettä.



Pakastevihanneksilla, ja eri viljavalmisteratkaisuilla voi säästää aikaa sieltä täältä, nyt säästin ehkä 5 minuuttia porkkanoiden keittoajassa, jos mitään. 

Verraten siihen että olisin pilkkonut porkkanat kiehumaan, paloitellut perunoita ja ne sekaan, kello soimaan 20 minuutin päästä. Kuoriminen toki lisää joskus työläyttä, jos porkkanat ovat sellaisia että ne on parempi kuoria.

Babyporkkanat maksoivat lidlissä 1,05 €/pussi, 450g , 2,33 €/kg. Tavalliset, raa-at porkkanat Prismassa 1 €/kg. Pakastetut Rainbow-pikkuporkkanat 2,30 €/kg.

Tässäpä oli pikaruokaideoita. Onko sinulla kokemus hyvästä hyvin nopeasta, tai jopa pikaisesta ruoasta kokokasvisruokavaliolla? Tai oletko jonkin näistä ideoista kokenut eri tavalla? Riippuu varmaan aina yksilötasolla, mitä kukin kokee ajan tai vaivan säästäjänä: Onko pilkkominen se mitä haluaa eniten välttää, vai sitten keittoaikojen pituus. 

15 minuutissa valmistuu varmasti nämä, ainakin keittoaikojen puolesta kun odottelee lämpiämistä ym.
30 minuutissa valmistuu raaoista juureksista useimmiten keitto. Ehkä nämä ovat sitten nopeampia ruokia, kuin perunat tai muut? Helppoudesta en ole täysin varma, koska helppous lisääntyy, mitä useammin tekee. Jos joka päivä laittaisi bulgurit tulille heti aamusta, niin ehkä se muuttuisi helpoksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 22. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o