Siirry pääsisältöön

Luukku 21 - 15 minuutin ateriat - WFPB

Luukussa 21 on viidessätoista minuutissa valmistuvia ruokia. Joulukiireiden keskellä voi olla tarve nopeille ratkaisuille. Itselläkin kun on joulukalenteri tehtävänä, päivät täyttyvät helposti.

Runsaasta kokkaamisesta huolimatta, ruoka ei ole aina valmiina. Osa unohtuu parvekkeelle jäähtymään, ja ruokarasia onkin tiiliskivijäässä kun sitä tarvitaan.

Luukun nimen piti olla 10 minuutin ruokia, mutta se ei onnistunutkaan.

Eilisessä luukussa tuli puheeksi talkkunan lisäksi bulgur ja couscous, joissa on alle 10 minuutin keittoaika molemmissa. Puhuin siis pikaruoista.

Talkkuna on todellinen pikaruoka. Puuroksi tehdessä ellei se yhtään saanut vetäytyä, talkkunajauhon rakenne tuntui edelleen. Keitettynä silti nippa nappa välittömästi syömävalmis. Jogurtin päällä sekunnissa.

Mysli on myös hyvä pikaruoka. Se tarvinnee kastikkeeksi jogurtin, kauramaidon, tai mehun. Ks. raikkaat eväät helteessä.


Lämmin ruoka pikana on hieman haaste. Mikropuuro on tosi nopea, mutta miten nämä muut?
Ateriaksi luen nyt sellaisen, että annoksessa on vihannekset, tärkkelyspitoinen eli jokin vilja, peruna tai muu, ja raakaa salaattia. Papuja voi laittaa purkista suoraan, joten nekään eivät ole ongelma lisätä, kunhan  muut seikat toteutuvat ensin. Palkokasveista nopeiten kiehuvat punaiset linssit ja toinen nopea on palkokasvipuolelta soijarouhe. Tofu on valmista syötäväksi myös heti.

Kokeilin nyt kahta tärkkelyspitoista ensin, bulgurvehnää ja couscousia. Vihannekseksi valitsin babyporkkanat eli pikkuporkkanat, pakasteena. Niiden kiehumisaika, tai hautumisaika, oli noin 5 minuuttia pussin mukaan. 

Couscousin piti olla valmista viidessä minuutissa ja bulgurin seitsemässä. Oliko minulla valmis ruokalautanen 10 minuutin päästä edessä? Eipä ollut.

Porkkanat kattilaan, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, ja levylle. Laitoin kellon soimaan 5 minuuttia, porkkanat eivät olleet valmiita siinä ajassa. 

Jossain toisessa yhteydessä tai ruoassa ne voisivat olla mukavan rapsakoita, mutta mielsin että couscousin ja bulgurin kanssa raa-at porkkanat häiritsivät.

Bulgurit piti ensin huuhtoa kylmässä vedessä. Bulgurin laitoin sitten kiehumaan, ja keittelin sen 5-7 minuutta, laitoin levyn pois päältä ja kannen päälle, annoin hautua.

Keittiöapulainen sitten tuli sanomaan, että lähdetään ulos. Kävimme ulkona. Odotin ruokaa, mutta bulgur ei ollut kannen alla kypsynyt valmiiksi enempää.

Se piti laittaa uudelleen kiehumaan.

Porkkanat uudelleen kiehumaan, bulgur samoin. Oli mennyt siinä kohtaa varmaan vartti, puolikin tuntia, kun tuli keskeytyksiäkin.

Laitoin rauhassa bataatin mikroon, ja sekin ehti tulla valmiiksi ennen näitä. Raakavihannekseksi suunnittelin persiljaa. Mausteita laitoin bulguriin 1 tl soijakastiketta, ei vaikuttanut makuun mitään. 

Jossain vaiheessa mietin, että jos teen pikaruoka-aiheista tai 15 minuutin ateria-aiheesta joulukalenteriluukkua, miksi olen nälissäni vieläkin?

Bataatti olikin se aito pikaruoka. Laitoin isoiksi lohkoiksi, ettei aikaa mene kuorimiseen. 

Nämä olivat ensin 5min, tarkistin, ja laitoin vielä jatkamaan 3 minuuttia mikrossa, eli yhteensä 8 minuuttia.

Piti antaa hetki jäähtyä, mutta kuorikin irtosi sitten tosi helposti. Näiden kanssa ei tarvinnut arpoa.

Viimeinkin porkkanat ja bulgur alkoivat vaikuttaa valmiilta. Bataatti kokosi annoksen, ja srirachakastike oli mausteena. Tämä oli tosi hyvä annos, jota voin suositella. 

Bulgurin tilalle vain voisi vaihtaa minkä vain: Couscousin, perunan, riisin, spagetin. Bataatti vähentää mausteiden tarvettakin, joten ruokaa ei tarvitse peukaloida niin paljoa.

Ilman bataattia annos ei ollut oikein häävi. Bulguria kun olisi pitänyt maustaa tosi reilusti.


Couscousin kohdalla tulen kerta toisensa jälkeen siihen tulokseen, että vaivattominta on kun keittää vihannekset kokonaan eri kattilassa, ja kuskusin omassaan. Se saattaa valmistua tosi nopeaa.

Jos sekaan menee laittamaan vaikkapa babyporkkanoita ja hernemaissipaprikaa, ne eivät ala sulaa ja vaativat keittoaikaa. Cous cous alkaa palamaan pohjaan tai muuttumaan mössöksi, kun vettä pitää lisätä.
Eli jos tästä haluaa pikaruoan,  niin kaikki raaka-aineet mieluiten erikseen. Itse en ole ikinä säästänyt kunnolla aikaa tekemällä couscousia. En säästänyt nytkään. Ihan samassa ajassa, jonka telkin tämän kanssa, olisi valmistunut peruna-porkkanakeitto, tai mikä tahansa keitto kokonaisista porkkanoista ja perunoista.


Vaikka täysjyväspagetilla on usein se n. 10-12 minuutin keittoaika, niin silti tämä on onnistunut pikaruoan tehtävässä. Kuvassa myös mustapapupihvejä aiemmasta luukusta. (17

Kiehuvaan veteen muutama vihannespala, kuten tässä on paprikaa ja ohuita naurissiivuja, ja spagettia. Välillä pitää muistaa vähän sekoittaa, mutta valmistuu lähes itsestään. 


Nopein kastike syntyy kaatamalla. Lehtikaalia pussista, pavut purkista, ja tomaattisäilyke purkista. Basilikan lehdet voi repiä mausteeksi. Loraus ketsuppia.

Vihanneksista kaikki eivät ihan tule samassa ajassa: Lanttu, jos laittaa, pitäisi laittaa aiemmin, ja porkkanat, perunakin hetkeä aiemmin. Mutta moni pehmeä vihannes ja pakastevihannes, kuten parsakaali ja herneet voi laittaa huoletta. Kesäkurpitsa ja lehtikaali.


Hyvä pikaruoka tulee, kun keittää vaikka porkkanoita valmiiksi koko kilon, ja lisää aina spagetin joukkoon. Jotenkin helpompi mielestäni, kuin ne pakastetut babyporkkanat, vaikka porkkanat vaativatkin yli 20 minuutin keittoajan usein.
Pakastevihanneksiakin voi tehdä valmiiksi koko pussin, ja lusikoida niitä couscousin sekaan.


Olen kokenut myös melko aidoksi pikaruoaksi pikakaurahiutalepuuron, ja sen kanssa banaanin.

Pikakaurahiutalepuuro valmistuu oikeasti melkein heti. Kiehuvalla vedellä, mutta vielä jos viimeistelee pitämällä minuutin mikrossa, se on täysin valmista. Tavallinen viidenminuutin hiutalekaan ei kauas jää jälkeen.

Miinuspuolena ehkä se, että tämä pitää tehdä kahdesti. Jos lautanen on tavallisen kokoinen, siihen menee 1,5 dl hiutaleita, ehkä pari-kolme desiä vettä. Jos haluaa että nälkä lähtee, voi tarvita toisenkin annoksen. Sitä kautta menee se kaikki säästetty aika, jos ei teekin kattilassa eikä mikrossa. Ehkä useampi banaani ja hedelmä, ja leipä auttaa.Leipäkin on oikeasti pikaruoka, jos ei sitä tarvitse alkaa siinä hetkessä paistamaan. Tai jopa yön yli kohotetut sämpylät voivat paistua siinäkin ajassa, kun tekee cous cousia ja bulguria hellalla. Leipätaikina edellyttää valmistelujen tekemistä.

Raakasalaatiksi nopea ja helppo valinta ovat ruukkuyrtit:


Minusta nämä pärjäävät hinnankin puolesta monelle lehtivihreälle, kun ajattelee monikäyttöisyyttä, riittävyyttä, terveellisyyttä ja makua: Nämä kolme ruukkuyrttiä maksoivat Lidlissä yhteensä 3,93 €.


Makua, folaattia, vitamiinia, lehtivihreiden vihannesten tuomia hyötyjä muutenkin. Ruukkuyrteissä yhdistyy moni asia kätevästi. Pika-annoksia ajatellen kivoja, koska nämä toimivat samalla mausteina.

Kiinankaali esimerkiksi on helppo kotona, mutta ehkä reissussa sen huuhtelu ei olisi helppoa. Se ei myöskään ole yhtä maukas, kuin persilja, tilli tai basilika. Persilja on Dr.Esselstynin lehtivihreiden listalla, ks. luukku 4, myös rucola ja korianteri ovat.

Reissun päällä? Kokeile hakea mukaan pussi ruisleipää, ruukkuyrtti ja nippu banaaneja. Saatavuus on todella usein ollut varmaa tässä ostoslistassa, vaikka kauppa olisi kuinka syrjäinen ja pieni. Oululaisessa jälkiuunisiivussa suolaa 0,7 g/100g. Lisäksi säilykepapuja.


Valmissalaatit tai tällaiset rasiat ovat myös käteviä. Lidlissä on usein rucolaa ja pinaattia.

Kilohintoja vertasin, ja tällä hetkellä S-marketissa Kotimaista- suomalainen lehtipersilja maksoi 1,59 €/ruukku, ja 11,36 €/kg. 

Babypinaatti pussissa oli 3,39 €/pussi, 49,53 €/kg. Edullisempi vaihtoehto oli Pinaattipussi 150g Espanja, 1,29 €/pussi, 8,60 €/kg

Kotimaista 100g suomalainen ruukkujääsalaatti 1,39 €/kpl 13,90 €/kg

Sekoituksista ruukkupersiljaa halvempi kilohinnaltaan oli esimerkiksi Tuorekset Rapea rose 200g
1,49 €/kpl, 7,45 €/kg. Sisältö oli Romainesalaatti, friseesalaatti, porkkana, punasalaatti. 

Ruukkuyrtit ovat hinnaltaan ihan kilpailukykyisiä valmissalaattien kanssa, vaikka joskus kilohintaa on vaikea verrata. En nyt muista, oliko ruukkuyrteissä kilohinta aina näkyvillä. Ostin viimeksi Lidlistä, ja huomasin vain kappalehintoja.


Terveellisyydestä puheen ollen, couscousien ja bulgurin kuitupitoisuudet eivät olleet paremmat, kuin kaurapuurollahiutaleissa. Kaurapuurossahiutaleissa on 11g/100g.
Hinta euron kilo kaurapuurollahiutaleilla, bulgur Prismassa 3,90 €/kg, täyshjyväcouscous Prismassa 3,90 €/kg.
Täysjyväspagetti Coop 2,10 €/kg. Muutkin pasta ja makaronit ovat myös nopeakeittoisia.


Lisäys: Nuudelit, Spice Up! Täysjyvänuudeli Prismassa 200g  1,55 € 7,75 €/kg. Nuudeleissa on usein kanamunaa, rasvaa ja lisäaineita. Tämä oli vegaaninen. Santa Maria Riisinuudeli 4 annosta 180 g 2,05 €
11,39 €/kg, Riisi (95%), tapiokatärkkelys. 

Mama Täysjyväriisinuudeli 225g 2,49 € 11,07 €/kg Ainesosat: täysjyväriisi 60%, riisi, riisileseet, tapiokatärkkelys

Kuitu kuskusissa ja bulgurissa näkyy olevan n. 8 g/100, tai sen alle. Vastaa eniten hiivaleipävehnäjauhoja n. 7 g/100g, tummia mannaryynejä, 6 g/kg.

Lisätäänpä tähän väliin kasvishernekeittokin:


Kasvishernekeittoja saa valmiina, ja niiden valmistusaineissa ei lukenut öljyä tai muuta. Lisättyä suolaa lukuunottamatta kokokasvisruokaa. Tässä Kymppi-merkkisessä oli suolapitoisuus 0.7 g /100g.

Rainbow- Luomu Kasvishernekeitto suolaa 0,9g/100g.

Pikaruoista siis kuitupitoisuus on paras pikapuurolla, talkkunalla ja myslillä. Täysjyväspagetti, Lidlin Combino-merkkinen, oli kuitua 7 g/100. Täysjyväcouscousin kuitupitoisuutta ei mainittu S-kaupan sivuilla nyt. GoGreen täysjyväcouscous K-superissa oli 5g /100 g. Kymppi kasvishernekeitossa 4 g/100g.

Parhaiten koen hallitsevani aikaa tekemällä valmiiksi, tai käyttämällä valmistustapoja jotka eivät vaadi ruoan vahtimista, kuten keitot jossa on paljon vettä.Pakastevihanneksilla, ja eri viljavalmisteratkaisuilla voi säästää aikaa sieltä täältä, nyt säästin ehkä 5 minuuttia porkkanoiden keittoajassa, jos mitään. 

Verraten siihen että olisin pilkkonut porkkanat kiehumaan, paloitellut perunoita ja ne sekaan, kello soimaan 20 minuutin päästä. Kuoriminen toki lisää joskus työläyttä, jos porkkanat ovat sellaisia että ne on parempi kuoria.

Babyporkkanat maksoivat lidlissä 1,05 €/pussi, 450g , 2,33 €/kg. Tavalliset, raa-at porkkanat Prismassa 1 €/kg. Pakastetut Rainbow-pikkuporkkanat 2,30 €/kg.

Tässäpä oli pikaruokaideoita. Onko sinulla kokemus hyvästä hyvin nopeasta, tai jopa pikaisesta ruoasta kokokasvisruokavaliolla? Tai oletko jonkin näistä ideoista kokenut eri tavalla? Riippuu varmaan aina yksilötasolla, mitä kukin kokee ajan tai vaivan säästäjänä: Onko pilkkominen se mitä haluaa eniten välttää, vai sitten keittoaikojen pituus. 

15 minuutissa valmistuu varmasti nämä, ainakin keittoaikojen puolesta kun odottelee lämpiämistä ym.
30 minuutissa valmistuu raaoista juureksista useimmiten keitto. Ehkä nämä ovat sitten nopeampia ruokia, kuin perunat tai muut? Helppoudesta en ole täysin varma, koska helppous lisääntyy, mitä useammin tekee. Jos joka päivä laittaisi bulgurit tulille heti aamusta, niin ehkä se muuttuisi helpoksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 22. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt