Siirry pääsisältöön

Luukku 21 - 15 minuutin ateriat - WFPB

Luukussa 21 on viidessätoista minuutissa valmistuvia ruokia. Joulukiireiden keskellä voi olla tarve nopeille ratkaisuille. Itselläkin kun on joulukalenteri tehtävänä, päivät täyttyvät helposti.

Runsaasta kokkaamisesta huolimatta, ruoka ei ole aina valmiina. Osa unohtuu parvekkeelle jäähtymään, ja ruokarasia onkin tiiliskivijäässä kun sitä tarvitaan.

Luukun nimen piti olla 10 minuutin ruokia, mutta se ei onnistunutkaan.

Eilisessä luukussa tuli puheeksi talkkunan lisäksi bulgur ja couscous, joissa on alle 10 minuutin keittoaika molemmissa. Puhuin siis pikaruoista.

Talkkuna on todellinen pikaruoka. Puuroksi tehdessä ellei se yhtään saanut vetäytyä, talkkunajauhon rakenne tuntui edelleen. Keitettynä silti nippa nappa välittömästi syömävalmis. Jogurtin päällä sekunnissa.

Mysli on myös hyvä pikaruoka. Se tarvinnee kastikkeeksi jogurtin, kauramaidon, tai mehun. Ks. raikkaat eväät helteessä.


Lämmin ruoka pikana on hieman haaste. Mikropuuro on tosi nopea, mutta miten nämä muut?
Ateriaksi luen nyt sellaisen, että annoksessa on vihannekset, tärkkelyspitoinen eli jokin vilja, peruna tai muu, ja raakaa salaattia. Papuja voi laittaa purkista suoraan, joten nekään eivät ole ongelma lisätä, kunhan  muut seikat toteutuvat ensin. Palkokasveista nopeiten kiehuvat punaiset linssit ja toinen nopea on palkokasvipuolelta soijarouhe. Tofu on valmista syötäväksi myös heti.

Kokeilin nyt kahta tärkkelyspitoista ensin, bulgurvehnää ja couscousia. Vihannekseksi valitsin babyporkkanat eli pikkuporkkanat, pakasteena. Niiden kiehumisaika, tai hautumisaika, oli noin 5 minuuttia pussin mukaan. 

Couscousin piti olla valmista viidessä minuutissa ja bulgurin seitsemässä. Oliko minulla valmis ruokalautanen 10 minuutin päästä edessä? Eipä ollut.

Porkkanat kattilaan, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, ja levylle. Laitoin kellon soimaan 5 minuuttia, porkkanat eivät olleet valmiita siinä ajassa. 

Jossain toisessa yhteydessä tai ruoassa ne voisivat olla mukavan rapsakoita, mutta mielsin että couscousin ja bulgurin kanssa raa-at porkkanat häiritsivät.

Bulgurit piti ensin huuhtoa kylmässä vedessä. Bulgurin laitoin sitten kiehumaan, ja keittelin sen 5-7 minuutta, laitoin levyn pois päältä ja kannen päälle, annoin hautua.

Keittiöapulainen sitten tuli sanomaan, että lähdetään ulos. Kävimme ulkona. Odotin ruokaa, mutta bulgur ei ollut kannen alla kypsynyt valmiiksi enempää.

Se piti laittaa uudelleen kiehumaan.

Porkkanat uudelleen kiehumaan, bulgur samoin. Oli mennyt siinä kohtaa varmaan vartti, puolikin tuntia, kun tuli keskeytyksiäkin.

Laitoin rauhassa bataatin mikroon, ja sekin ehti tulla valmiiksi ennen näitä. Raakavihannekseksi suunnittelin persiljaa. Mausteita laitoin bulguriin 1 tl soijakastiketta, ei vaikuttanut makuun mitään. 

Jossain vaiheessa mietin, että jos teen pikaruoka-aiheista tai 15 minuutin ateria-aiheesta joulukalenteriluukkua, miksi olen nälissäni vieläkin?

Bataatti olikin se aito pikaruoka. Laitoin isoiksi lohkoiksi, ettei aikaa mene kuorimiseen. 

Nämä olivat ensin 5min, tarkistin, ja laitoin vielä jatkamaan 3 minuuttia mikrossa, eli yhteensä 8 minuuttia.

Piti antaa hetki jäähtyä, mutta kuorikin irtosi sitten tosi helposti. Näiden kanssa ei tarvinnut arpoa.

Viimeinkin porkkanat ja bulgur alkoivat vaikuttaa valmiilta. Bataatti kokosi annoksen, ja srirachakastike oli mausteena. Tämä oli tosi hyvä annos, jota voin suositella. 

Bulgurin tilalle vain voisi vaihtaa minkä vain: Couscousin, perunan, riisin, spagetin. Bataatti vähentää mausteiden tarvettakin, joten ruokaa ei tarvitse peukaloida niin paljoa.

Ilman bataattia annos ei ollut oikein häävi. Bulguria kun olisi pitänyt maustaa tosi reilusti.


Couscousin kohdalla tulen kerta toisensa jälkeen siihen tulokseen, että vaivattominta on kun keittää vihannekset kokonaan eri kattilassa, ja kuskusin omassaan. Se saattaa valmistua tosi nopeaa.

Jos sekaan menee laittamaan vaikkapa babyporkkanoita ja hernemaissipaprikaa, ne eivät ala sulaa ja vaativat keittoaikaa. Cous cous alkaa palamaan pohjaan tai muuttumaan mössöksi, kun vettä pitää lisätä.
Eli jos tästä haluaa pikaruoan,  niin kaikki raaka-aineet mieluiten erikseen. Itse en ole ikinä säästänyt kunnolla aikaa tekemällä couscousia. En säästänyt nytkään. Ihan samassa ajassa, jonka telkin tämän kanssa, olisi valmistunut peruna-porkkanakeitto, tai mikä tahansa keitto kokonaisista porkkanoista ja perunoista.


Vaikka täysjyväspagetilla on usein se n. 10-12 minuutin keittoaika, niin silti tämä on onnistunut pikaruoan tehtävässä. Kuvassa myös mustapapupihvejä aiemmasta luukusta. (17

Kiehuvaan veteen muutama vihannespala, kuten tässä on paprikaa ja ohuita naurissiivuja, ja spagettia. Välillä pitää muistaa vähän sekoittaa, mutta valmistuu lähes itsestään. 


Nopein kastike syntyy kaatamalla. Lehtikaalia pussista, pavut purkista, ja tomaattisäilyke purkista. Basilikan lehdet voi repiä mausteeksi. Loraus ketsuppia.

Vihanneksista kaikki eivät ihan tule samassa ajassa: Lanttu, jos laittaa, pitäisi laittaa aiemmin, ja porkkanat, perunakin hetkeä aiemmin. Mutta moni pehmeä vihannes ja pakastevihannes, kuten parsakaali ja herneet voi laittaa huoletta. Kesäkurpitsa ja lehtikaali.


Hyvä pikaruoka tulee, kun keittää vaikka porkkanoita valmiiksi koko kilon, ja lisää aina spagetin joukkoon. Jotenkin helpompi mielestäni, kuin ne pakastetut babyporkkanat, vaikka porkkanat vaativatkin yli 20 minuutin keittoajan usein.
Pakastevihanneksiakin voi tehdä valmiiksi koko pussin, ja lusikoida niitä couscousin sekaan.


Olen kokenut myös melko aidoksi pikaruoaksi pikakaurahiutalepuuron, ja sen kanssa banaanin.

Pikakaurahiutalepuuro valmistuu oikeasti melkein heti. Kiehuvalla vedellä, mutta vielä jos viimeistelee pitämällä minuutin mikrossa, se on täysin valmista. Tavallinen viidenminuutin hiutalekaan ei kauas jää jälkeen.

Miinuspuolena ehkä se, että tämä pitää tehdä kahdesti. Jos lautanen on tavallisen kokoinen, siihen menee 1,5 dl hiutaleita, ehkä pari-kolme desiä vettä. Jos haluaa että nälkä lähtee, voi tarvita toisenkin annoksen. Sitä kautta menee se kaikki säästetty aika, jos ei teekin kattilassa eikä mikrossa. Ehkä useampi banaani ja hedelmä, ja leipä auttaa.



Leipäkin on oikeasti pikaruoka, jos ei sitä tarvitse alkaa siinä hetkessä paistamaan. Tai jopa yön yli kohotetut sämpylät voivat paistua siinäkin ajassa, kun tekee cous cousia ja bulguria hellalla. Leipätaikina edellyttää valmistelujen tekemistä.

Raakasalaatiksi nopea ja helppo valinta ovat ruukkuyrtit:


Minusta nämä pärjäävät hinnankin puolesta monelle lehtivihreälle, kun ajattelee monikäyttöisyyttä, riittävyyttä, terveellisyyttä ja makua: Nämä kolme ruukkuyrttiä maksoivat Lidlissä yhteensä 3,93 €.


Makua, folaattia, vitamiinia, lehtivihreiden vihannesten tuomia hyötyjä muutenkin. Ruukkuyrteissä yhdistyy moni asia kätevästi. Pika-annoksia ajatellen kivoja, koska nämä toimivat samalla mausteina.

Kiinankaali esimerkiksi on helppo kotona, mutta ehkä reissussa sen huuhtelu ei olisi helppoa. Se ei myöskään ole yhtä maukas, kuin persilja, tilli tai basilika. Persilja on Dr.Esselstynin lehtivihreiden listalla, ks. luukku 4, myös rucola ja korianteri ovat.

Reissun päällä? Kokeile hakea mukaan pussi ruisleipää, ruukkuyrtti ja nippu banaaneja. Saatavuus on todella usein ollut varmaa tässä ostoslistassa, vaikka kauppa olisi kuinka syrjäinen ja pieni. Oululaisessa jälkiuunisiivussa suolaa 0,7 g/100g. Lisäksi säilykepapuja.


Valmissalaatit tai tällaiset rasiat ovat myös käteviä. Lidlissä on usein rucolaa ja pinaattia.

Kilohintoja vertasin, ja tällä hetkellä S-marketissa Kotimaista- suomalainen lehtipersilja maksoi 1,59 €/ruukku, ja 11,36 €/kg. 

Babypinaatti pussissa oli 3,39 €/pussi, 49,53 €/kg. Edullisempi vaihtoehto oli Pinaattipussi 150g Espanja, 1,29 €/pussi, 8,60 €/kg

Kotimaista 100g suomalainen ruukkujääsalaatti 1,39 €/kpl 13,90 €/kg

Sekoituksista ruukkupersiljaa halvempi kilohinnaltaan oli esimerkiksi Tuorekset Rapea rose 200g
1,49 €/kpl, 7,45 €/kg. Sisältö oli Romainesalaatti, friseesalaatti, porkkana, punasalaatti. 

Ruukkuyrtit ovat hinnaltaan ihan kilpailukykyisiä valmissalaattien kanssa, vaikka joskus kilohintaa on vaikea verrata. En nyt muista, oliko ruukkuyrteissä kilohinta aina näkyvillä. Ostin viimeksi Lidlistä, ja huomasin vain kappalehintoja.


Terveellisyydestä puheen ollen, couscousien ja bulgurin kuitupitoisuudet eivät olleet paremmat, kuin kaurapuurollahiutaleissa. Kaurapuurossahiutaleissa on 11g/100g.
Hinta euron kilo kaurapuurollahiutaleilla, bulgur Prismassa 3,90 €/kg, täyshjyväcouscous Prismassa 3,90 €/kg.
Täysjyväspagetti Coop 2,10 €/kg. Muutkin pasta ja makaronit ovat myös nopeakeittoisia.


Lisäys: Nuudelit, Spice Up! Täysjyvänuudeli Prismassa 200g  1,55 € 7,75 €/kg. Nuudeleissa on usein kanamunaa, rasvaa ja lisäaineita. Tämä oli vegaaninen. Santa Maria Riisinuudeli 4 annosta 180 g 2,05 €
11,39 €/kg, Riisi (95%), tapiokatärkkelys. 

Mama Täysjyväriisinuudeli 225g 2,49 € 11,07 €/kg Ainesosat: täysjyväriisi 60%, riisi, riisileseet, tapiokatärkkelys

Kuitu kuskusissa ja bulgurissa näkyy olevan n. 8 g/100, tai sen alle. Vastaa eniten hiivaleipävehnäjauhoja n. 7 g/100g, tummia mannaryynejä, 6 g/kg.

Lisätäänpä tähän väliin kasvishernekeittokin:


Kasvishernekeittoja saa valmiina, ja niiden valmistusaineissa ei lukenut öljyä tai muuta. Lisättyä suolaa lukuunottamatta kokokasvisruokaa. Tässä Kymppi-merkkisessä oli suolapitoisuus 0.7 g /100g.

Rainbow- Luomu Kasvishernekeitto suolaa 0,9g/100g.

Pikaruoista siis kuitupitoisuus on paras pikapuurolla, talkkunalla ja myslillä. Täysjyväspagetti, Lidlin Combino-merkkinen, oli kuitua 7 g/100. Täysjyväcouscousin kuitupitoisuutta ei mainittu S-kaupan sivuilla nyt. GoGreen täysjyväcouscous K-superissa oli 5g /100 g. Kymppi kasvishernekeitossa 4 g/100g.

Parhaiten koen hallitsevani aikaa tekemällä valmiiksi, tai käyttämällä valmistustapoja jotka eivät vaadi ruoan vahtimista, kuten keitot jossa on paljon vettä.



Pakastevihanneksilla, ja eri viljavalmisteratkaisuilla voi säästää aikaa sieltä täältä, nyt säästin ehkä 5 minuuttia porkkanoiden keittoajassa, jos mitään. 

Verraten siihen että olisin pilkkonut porkkanat kiehumaan, paloitellut perunoita ja ne sekaan, kello soimaan 20 minuutin päästä. Kuoriminen toki lisää joskus työläyttä, jos porkkanat ovat sellaisia että ne on parempi kuoria.

Babyporkkanat maksoivat lidlissä 1,05 €/pussi, 450g , 2,33 €/kg. Tavalliset, raa-at porkkanat Prismassa 1 €/kg. Pakastetut Rainbow-pikkuporkkanat 2,30 €/kg.

Tässäpä oli pikaruokaideoita. Onko sinulla kokemus hyvästä hyvin nopeasta, tai jopa pikaisesta ruoasta kokokasvisruokavaliolla? Tai oletko jonkin näistä ideoista kokenut eri tavalla? Riippuu varmaan aina yksilötasolla, mitä kukin kokee ajan tai vaivan säästäjänä: Onko pilkkominen se mitä haluaa eniten välttää, vai sitten keittoaikojen pituus. 

15 minuutissa valmistuu varmasti nämä, ainakin keittoaikojen puolesta kun odottelee lämpiämistä ym.
30 minuutissa valmistuu raaoista juureksista useimmiten keitto. Ehkä nämä ovat sitten nopeampia ruokia, kuin perunat tai muut? Helppoudesta en ole täysin varma, koska helppous lisääntyy, mitä useammin tekee. Jos joka päivä laittaisi bulgurit tulille heti aamusta, niin ehkä se muuttuisi helpoksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 22. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Kotivara - Helmikuu 3

Katsotaan tässä postauksessa mitä kuivaruokia hain varautumiseen. Ks. myös luentovinkki lopusta, ja blogin oikeasta ylälaidasta, lääkäri Soili Kasasen uusi luento kokokasvisruokavaliosta. Kotivaran kimppuun : Kaapissahan pitää olla tärkkelyspitoisia ruoka-aineita sekä mausteita. Palkokasveja. Leivontaan liittyviä, eli kaikki hiivat ja leivinjauheet. Tarkoituksenani on, ettei olisi pakko käydä kaupassa hakemassa muuta, kuin hedelmiä ja vihanneksia. Ja jotain pientä aina, mitä haluaa ja tarvitsee. Tässä on paljon enemmän, kuin se viranomaisten suosittelema kotivara, että pärjää kotona kolme päivää käymättä kaupassa.  = 9,11 € Täysjyvä vehnäjauho luomu 1,89 € Tumma Makaroni 400 g, 0,69 €, 1,73 €/kg =  1,38 € Kaurahiutale 1 kg x2, 0,98 €/kg  =  1,96 € Täysjyväspagetti 0,95 €/500g x 2 = 1,9 €  Ylistalon kuivatut herneet 2x500g, 0,99 /kg  = 1,98€/kg 5,8 kg, 20058 kcal, eli jaettuna 2000 kcal se tarkoittaa kymmenen päivän ruoat. Yllätyin Combino täysjyväspage...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...