Luukussa 21 on viidessätoista minuutissa valmistuvia ruokia. Joulukiireiden keskellä voi olla tarve nopeille ratkaisuille. Itselläkin kun on joulukalenteri tehtävänä, päivät täyttyvät helposti.
Runsaasta kokkaamisesta huolimatta, ruoka ei ole aina valmiina. Osa unohtuu parvekkeelle jäähtymään, ja ruokarasia onkin tiiliskivijäässä kun sitä tarvitaan.
Luukun nimen piti olla 10 minuutin ruokia, mutta se ei onnistunutkaan.
Eilisessä luukussa tuli puheeksi talkkunan lisäksi bulgur ja couscous, joissa on alle 10 minuutin keittoaika molemmissa. Puhuin siis pikaruoista.
Talkkuna on todellinen pikaruoka. Puuroksi tehdessä ellei se yhtään saanut vetäytyä, talkkunajauhon rakenne tuntui edelleen. Keitettynä silti nippa nappa välittömästi syömävalmis. Jogurtin päällä sekunnissa.
Mysli on myös hyvä pikaruoka. Se tarvinnee kastikkeeksi jogurtin, kauramaidon, tai mehun. Ks. raikkaat eväät helteessä.
Lämmin ruoka pikana on hieman haaste. Mikropuuro on tosi nopea, mutta miten nämä muut?
Ateriaksi luen nyt sellaisen, että annoksessa on vihannekset, tärkkelyspitoinen eli jokin vilja, peruna tai muu, ja raakaa salaattia. Papuja voi laittaa purkista suoraan, joten nekään eivät ole ongelma lisätä, kunhan muut seikat toteutuvat ensin. Palkokasveista nopeiten kiehuvat punaiset linssit ja toinen nopea on palkokasvipuolelta soijarouhe. Tofu on valmista syötäväksi myös heti.
Kokeilin nyt kahta tärkkelyspitoista ensin, bulgurvehnää ja couscousia. Vihannekseksi valitsin babyporkkanat eli pikkuporkkanat, pakasteena. Niiden kiehumisaika, tai hautumisaika, oli noin 5 minuuttia pussin mukaan.
Couscousin piti olla valmista viidessä minuutissa ja bulgurin seitsemässä. Oliko minulla valmis ruokalautanen 10 minuutin päästä edessä? Eipä ollut.
Porkkanat kattilaan, vedenkeittimestä kiehuvaa vettä, ja levylle. Laitoin kellon soimaan 5 minuuttia, porkkanat eivät olleet valmiita siinä ajassa.
Jossain toisessa yhteydessä tai ruoassa ne voisivat olla mukavan rapsakoita, mutta mielsin että couscousin ja bulgurin kanssa raa-at porkkanat häiritsivät.
Bulgurit piti ensin huuhtoa kylmässä vedessä. Bulgurin laitoin sitten kiehumaan, ja keittelin sen 5-7 minuutta, laitoin levyn pois päältä ja kannen päälle, annoin hautua.
Keittiöapulainen sitten tuli sanomaan, että lähdetään ulos. Kävimme ulkona. Odotin ruokaa, mutta bulgur ei ollut kannen alla kypsynyt valmiiksi enempää.
Se piti laittaa uudelleen kiehumaan.
Porkkanat uudelleen kiehumaan, bulgur samoin. Oli mennyt siinä kohtaa varmaan vartti, puolikin tuntia, kun tuli keskeytyksiäkin.
Laitoin rauhassa bataatin mikroon, ja sekin ehti tulla valmiiksi ennen näitä. Raakavihannekseksi suunnittelin persiljaa. Mausteita laitoin bulguriin 1 tl soijakastiketta, ei vaikuttanut makuun mitään.
Jossain vaiheessa mietin, että jos teen pikaruoka-aiheista tai 15 minuutin ateria-aiheesta joulukalenteriluukkua, miksi olen nälissäni vieläkin?
Bataatti olikin se aito pikaruoka. Laitoin isoiksi lohkoiksi, ettei aikaa mene kuorimiseen.
Nämä olivat ensin 5min, tarkistin, ja laitoin vielä jatkamaan 3 minuuttia mikrossa, eli yhteensä 8 minuuttia.
Piti antaa hetki jäähtyä, mutta kuorikin irtosi sitten tosi helposti. Näiden kanssa ei tarvinnut arpoa.
Viimeinkin porkkanat ja bulgur alkoivat vaikuttaa valmiilta. Bataatti kokosi annoksen, ja srirachakastike oli mausteena. Tämä oli tosi hyvä annos, jota voin suositella.
Bulgurin tilalle vain voisi vaihtaa minkä vain: Couscousin, perunan, riisin, spagetin. Bataatti vähentää mausteiden tarvettakin, joten ruokaa ei tarvitse peukaloida niin paljoa.
Ilman bataattia annos ei ollut oikein häävi. Bulguria kun olisi pitänyt maustaa tosi reilusti.
Couscousin kohdalla tulen kerta toisensa jälkeen siihen tulokseen, että vaivattominta on kun keittää vihannekset kokonaan eri kattilassa, ja kuskusin omassaan. Se saattaa valmistua tosi nopeaa.
Jos sekaan menee laittamaan vaikkapa babyporkkanoita ja hernemaissipaprikaa, ne eivät ala sulaa ja vaativat keittoaikaa. Cous cous alkaa palamaan pohjaan tai muuttumaan mössöksi, kun vettä pitää lisätä.
Eli jos tästä haluaa pikaruoan, niin kaikki raaka-aineet mieluiten erikseen. Itse en ole ikinä säästänyt kunnolla aikaa tekemällä couscousia. En säästänyt nytkään. Ihan samassa ajassa, jonka telkin tämän kanssa, olisi valmistunut peruna-porkkanakeitto, tai mikä tahansa keitto kokonaisista porkkanoista ja perunoista.
Vaikka täysjyväspagetilla on usein se n. 10-12 minuutin keittoaika, niin silti tämä on onnistunut pikaruoan tehtävässä. Kuvassa myös mustapapupihvejä aiemmasta luukusta. (
17)
Kiehuvaan veteen muutama vihannespala, kuten tässä on paprikaa ja ohuita naurissiivuja, ja spagettia. Välillä pitää muistaa vähän sekoittaa, mutta valmistuu lähes itsestään.
Nopein kastike syntyy kaatamalla. Lehtikaalia pussista, pavut purkista, ja tomaattisäilyke purkista. Basilikan lehdet voi repiä mausteeksi. Loraus ketsuppia.
Vihanneksista kaikki eivät ihan tule samassa ajassa: Lanttu, jos laittaa, pitäisi laittaa aiemmin, ja porkkanat, perunakin hetkeä aiemmin. Mutta moni pehmeä vihannes ja pakastevihannes, kuten parsakaali ja herneet voi laittaa huoletta. Kesäkurpitsa ja lehtikaali.
Hyvä pikaruoka tulee, kun keittää vaikka porkkanoita valmiiksi koko kilon, ja lisää aina spagetin joukkoon. Jotenkin helpompi mielestäni, kuin ne pakastetut babyporkkanat, vaikka porkkanat vaativatkin yli 20 minuutin keittoajan usein.
Pakastevihanneksiakin voi tehdä valmiiksi koko pussin, ja lusikoida niitä couscousin sekaan.
Olen kokenut myös melko aidoksi pikaruoaksi pikakaurahiutalepuuron, ja sen kanssa banaanin.
Pikakaurahiutalepuuro valmistuu oikeasti melkein heti. Kiehuvalla vedellä, mutta vielä jos viimeistelee pitämällä minuutin mikrossa, se on täysin valmista. Tavallinen viidenminuutin hiutalekaan ei kauas jää jälkeen.
Miinuspuolena ehkä se, että tämä pitää tehdä kahdesti. Jos lautanen on tavallisen kokoinen, siihen menee 1,5 dl hiutaleita, ehkä pari-kolme desiä vettä. Jos haluaa että nälkä lähtee, voi tarvita toisenkin annoksen. Sitä kautta menee se kaikki säästetty aika, jos ei teekin kattilassa eikä mikrossa. Ehkä useampi banaani ja hedelmä, ja leipä auttaa.

Leipäkin on oikeasti pikaruoka, jos ei sitä tarvitse alkaa siinä hetkessä paistamaan. Tai jopa yön yli kohotetut sämpylät voivat paistua siinäkin ajassa, kun tekee cous cousia ja bulguria hellalla. Leipätaikina edellyttää valmistelujen tekemistä.
Raakasalaatiksi nopea ja helppo valinta ovat ruukkuyrtit:
Minusta nämä pärjäävät hinnankin puolesta monelle lehtivihreälle, kun ajattelee monikäyttöisyyttä, riittävyyttä, terveellisyyttä ja makua: Nämä kolme ruukkuyrttiä maksoivat Lidlissä yhteensä 3,93 €.
Makua, folaattia, vitamiinia, lehtivihreiden vihannesten tuomia hyötyjä muutenkin. Ruukkuyrteissä yhdistyy moni asia kätevästi. Pika-annoksia ajatellen kivoja, koska nämä toimivat samalla mausteina.
Kiinankaali esimerkiksi on helppo kotona, mutta ehkä reissussa sen huuhtelu ei olisi helppoa. Se ei myöskään ole yhtä maukas, kuin persilja, tilli tai basilika. Persilja on Dr.Esselstynin lehtivihreiden listalla, ks.
luukku 4, myös rucola ja korianteri ovat.
Reissun päällä? Kokeile hakea mukaan pussi ruisleipää, ruukkuyrtti ja nippu banaaneja. Saatavuus on todella usein ollut varmaa tässä ostoslistassa, vaikka kauppa olisi kuinka syrjäinen ja pieni. Oululaisessa jälkiuunisiivussa suolaa 0,7 g/100g. Lisäksi säilykepapuja.
Valmissalaatit tai tällaiset rasiat ovat myös käteviä. Lidlissä on usein rucolaa ja pinaattia.
Kilohintoja vertasin, ja tällä hetkellä S-marketissa Kotimaista- suomalainen lehtipersilja maksoi 1,59 €/ruukku, ja 11,36 €/kg.
Babypinaatti pussissa oli 3,39 €/pussi, 49,53 €/kg. Edullisempi vaihtoehto oli Pinaattipussi 150g Espanja, 1,29 €/pussi, 8,60 €/kg
Kotimaista 100g suomalainen ruukkujääsalaatti 1,39 €/kpl 13,90 €/kg
Sekoituksista ruukkupersiljaa halvempi kilohinnaltaan oli esimerkiksi Tuorekset Rapea rose 200g
1,49 €/kpl, 7,45 €/kg. Sisältö oli Romainesalaatti, friseesalaatti, porkkana, punasalaatti.
Ruukkuyrtit ovat hinnaltaan ihan kilpailukykyisiä valmissalaattien kanssa, vaikka joskus kilohintaa on vaikea verrata. En nyt muista, oliko ruukkuyrteissä kilohinta aina näkyvillä. Ostin viimeksi Lidlistä, ja huomasin vain kappalehintoja.
Terveellisyydestä puheen ollen, couscousien ja bulgurin kuitupitoisuudet eivät olleet paremmat, kuin kaurapuurollahiutaleissa. Kaurapuurossahiutaleissa on 11g/100g.
Hinta euron kilo kaurapuurollahiutaleilla, bulgur Prismassa 3,90 €/kg, täyshjyväcouscous Prismassa 3,90 €/kg.
Täysjyväspagetti Coop 2,10 €/kg. Muutkin pasta ja makaronit ovat myös nopeakeittoisia.
Lisäys: Nuudelit, Spice Up! Täysjyvänuudeli Prismassa 200g 1,55 € 7,75 €/kg. Nuudeleissa on usein kanamunaa, rasvaa ja lisäaineita. Tämä oli vegaaninen. Santa Maria Riisinuudeli 4 annosta 180 g 2,05 €
11,39 €/kg, Riisi (95%), tapiokatärkkelys.
Mama Täysjyväriisinuudeli 225g 2,49 € 11,07 €/kg Ainesosat: täysjyväriisi 60%, riisi, riisileseet, tapiokatärkkelys
Kuitu kuskusissa ja bulgurissa näkyy olevan n. 8 g/100, tai sen alle. Vastaa eniten hiivaleipävehnäjauhoja n. 7 g/100g, tummia mannaryynejä, 6 g/kg.
Lisätäänpä tähän väliin kasvishernekeittokin:
Kasvishernekeittoja saa valmiina, ja niiden valmistusaineissa ei lukenut öljyä tai muuta. Lisättyä suolaa lukuunottamatta kokokasvisruokaa. Tässä Kymppi-merkkisessä oli suolapitoisuus 0.7 g /100g.
Rainbow- Luomu Kasvishernekeitto suolaa 0,9g/100g.
Pikaruoista siis kuitupitoisuus on paras pikapuurolla, talkkunalla ja myslillä. Täysjyväspagetti, Lidlin Combino-merkkinen, oli kuitua 7 g/100. Täysjyväcouscousin kuitupitoisuutta ei mainittu S-kaupan sivuilla nyt. GoGreen täysjyväcouscous K-superissa oli 5g /100 g. Kymppi kasvishernekeitossa 4 g/100g.
Parhaiten koen hallitsevani aikaa tekemällä valmiiksi, tai käyttämällä valmistustapoja jotka eivät vaadi ruoan vahtimista, kuten keitot jossa on paljon vettä.
Pakastevihanneksilla, ja eri viljavalmisteratkaisuilla voi säästää aikaa sieltä täältä, nyt säästin ehkä 5 minuuttia porkkanoiden keittoajassa, jos mitään.
Verraten siihen että olisin pilkkonut porkkanat kiehumaan, paloitellut perunoita ja ne sekaan, kello soimaan 20 minuutin päästä. Kuoriminen toki lisää joskus työläyttä, jos porkkanat ovat sellaisia että ne on parempi kuoria.
Babyporkkanat maksoivat lidlissä 1,05 €/pussi, 450g , 2,33 €/kg. Tavalliset, raa-at porkkanat Prismassa 1 €/kg. Pakastetut Rainbow-pikkuporkkanat 2,30 €/kg.
Tässäpä oli pikaruokaideoita. Onko sinulla kokemus hyvästä hyvin nopeasta, tai jopa pikaisesta ruoasta kokokasvisruokavaliolla? Tai oletko jonkin näistä ideoista kokenut eri tavalla? Riippuu varmaan aina yksilötasolla, mitä kukin kokee ajan tai vaivan säästäjänä: Onko pilkkominen se mitä haluaa eniten välttää, vai sitten keittoaikojen pituus.
15 minuutissa valmistuu varmasti nämä, ainakin keittoaikojen puolesta kun odottelee lämpiämistä ym.
30 minuutissa valmistuu raaoista juureksista useimmiten keitto. Ehkä nämä ovat sitten nopeampia ruokia, kuin perunat tai muut? Helppoudesta en ole täysin varma, koska helppous lisääntyy, mitä useammin tekee. Jos joka päivä laittaisi bulgurit tulille heti aamusta, niin ehkä se muuttuisi helpoksi.
Kiitos kun luit, nähdään luukussa 22.
Kommentit
Lähetä kommentti