Luukussa 9 ovat lätyt.
Lätyt tässä tehdään ensin hiivaleipävehnäjauhoista. Katso kommentit postauksen alla: Hiivaleipäjauhojen kuitupitoisuus ei ole yhtä hyvä, kuin täysjyväjauhojen.
Lättytaikina, n. 6 kpl pienehköllä pannulla
3 dl kauramaitoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
Suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl.
Sekoita taikina kauramaidosta ja hiivaleipävehnäjauhoista. Anna turvota n. 15 min.
Laita pinnoitetulle pannulle tilkka vettä, ja kuumenna pannu levyllä.
Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, voit paistaa ensimmäisen lätyn. Levy voi olla maksimilämmöllä.
Kaada n. 0,75 dl taikinaa kuivalle pannulle. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi.
Käännä vasta kun lätty alkaa päältäkin hyytyä, ja muodostuu ehkä muutama reikäkin. Jos alkaa paistumaan liian tummaksi, voi hieman pienentää lämpötilaa jossain kohtaa.
Jos lätty on liian ohut, tai muusta syystä paistuu liian kuivaksi, laita pinon alimmaiseksi, että se pehmenee.
3 dl kauramaitoa ja 2 dl jauhoja. Jos kauramaito loppuu kesken, jatkan vedellä.
Kokeilin myös tehdä kauramaidon niin, että laitoin kannun pohjalle pikakaurahiutaleita ja vispasin veteen. Lisäsin jauhot. Ihan ok lopputulos. Helpoin on tuo valmis kauramaito silti.
Noin kuusi kappaletta siis. Pienellä paistinpannulla ja en levittänyt taikinaa täysin kohti reunoja. Paistorasvaa en käyttänyt, vaan kuiva pannu.
Lätyistä saa ehkä hieman pehmeämpiä, rullallekin taittuvia, jos taikinakerros ei ole ihan paperin ohut.
Liian paksu kuitenkin voi jäädä sisältä märäksi tai on muuten vähän epäonnistuneempi.
Tässä jäi hivenen vaaleaksi, mutta aika kiva lätty jo, ja mansikkahilloa päälle.
Eka lätty jää usein vaaleaksi, varsinkin jos pannu ei olekaan tarpeeksi kuuma vielä.
Ensimmäinen paistopuoli on usein nätimpi, toisesta tulee vaaleampi.
Tässä vähän isommalla pannulla paistettu, mutta edelleen aika pieniä.
Isommalla pannullakaan ei kannata mielestäni levittää kokonaan kohti reunoja. Pienempi lätty on helppo kääntää.
Jos taikinakerroksesta tulee liian ohut, lätty voi kuivua liikaa ja pinnasta tai reunoista tulee nahkamainen.
Pinon alimmaisena se todennäköisesti pehmenee kuntoon.
Kun pannu sotkeentuu, jos tulee vaikkapa käännettyä lätty liian aikaisin: Paista epäonnistunut lätty loppuun. Puhdista pannu ennen seuraavan lätyn lisäämistä, ettei pannussa ole tarttunutta taikinaa. Puhdista myös paistinlasta.
Yritä puhdistaa pannu ilman, että jäähtyy kokonaan. Paistinlastalla, liinalla, talouspaperilla, tilkalla vettä. Muuten joutuu kuumentamisen aloittamaan alusta uudelleen.
Aavistuksen liian jämäkkä, mutta alkaa jo muistuttaa. Varsinkin viimeisestä lätystä tulee usein muita koristeellisempi versio, kun kaapii loput taikinat pannulle.
Eri lättyjä ja lättyideoita:
Täysjyväjauhoja voi käyttää kokonaan tai osittain, ja kokeilla miten saa parhaiten onnistumaan.
Hiivaleipävehnäjauho on siltä väliltä, ei ihan kokojyvää.
Melko paljon vaihtoehtoja on olemassa, mistä kaikesta jauhoista ja aineksista lättyjä voi tehdä. Linsseistä, kikherneistä ja vaikka mistä. Olen kokeillut mm. ohrajauhoistakin. Ne olivat ihan ok, mutta mieluummin valitsen vehnää maun puolesta.
Amerikkalaistyyliset pannukakut tai lätyt, tai pan cakes, ovat olleet mielestäni helpompia paistaa, kuin hiivaleipä+kauramaito-taikinasta.
Helppo lättytaikina, Pan Cakes - tyylinen:
2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
2,5 dl vettä/nestettä
pala banaania muusattuna
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl
Kuumalle pannulle tilkka taikinaa, annetaan paistua n. 1 min. 30-45 sek. per puoli. Levyn ei tarvitse olla aivan täydellä lämpötilalla, kannattaa kokeilla miten onnistuvat parhaiten.
Päällisiksi mansikoita ja hilloa. Jos pakastemansikoita kuumentaa, ne muuttuvat usein vähemmän kirpeiksi.
Vitamiineja menetetään kuumennuksessa, mutta pidän hyvänä lisänä tai vaihtoehtona hilloille. Ei tarvitse keittää pitkään. Sokeria maun mukaan.
Joskus laitan sekä että, itse tehtyä ja kaupan valmishilloa.
Vaahterasiirappikin sopii hyvin lättyjen kanssa.
Lättylautaselle on kiva koota muutakin. Esimerkiksi paistettuja perunoita, hedelmiä, vihreitä vihanneksia.
Pakastemarjat usein sulaessaan vetistävät lätyt, joten niitä laitan lättylautaselle harvemmin.
Marjoja edustaa kuitenkin miniblenderissä tehty, suodattamaton tuoremehu vaikkapa jäisistä pakastepuolukoista. Maistuu parhaalta jäisenä.
Siinäpä lättyideoita! Toivottavasti onnistuu. Itse harjoittelin ohuiden lättyjen paistoa monta kertaa, ja opetteluvaihe jatkuu edelleen. Moni nahkalätty ja kaksin kerroin hajonnut lätty on nähnyt päivänvalon. Syömäkelpoisia silti onneksi suurin osa.
Nähdään huomenna luukussa 10.
Luukku 9 Lätyt
Whole food? Hiivaleipäjauhossa on köyhästo kuitua verrattuna täysjyväjauhoon, ei ole whole foodia nähnytkään.
VastaaPoistaOlet oikeassa. Hiivaleipäjauho on vähän parempaa kuin täysin valkoinen, muttei yhtä hyvä kuin täysjyvä. En ole kyllä mikään lääkäri etten tiedä mitä sisäelimissä tapahtuu näitä tämän kertaisia lättyjä syödessä, mutta ainakin käsittääkseni olisi aina parempi valita täysjyvää. Kuitupitoisuus kannattaa tarkistaa pussin kyljestä, olen huomannut vaihtelua hiivaleipävehnäjauhoissakin. Moni kokokasvisruokavaliolla haluaa noudattaa 100% whole food-valintoja, ja joskus juhlapäivinä voi toisille riittää kompromissit, joissa kuitenkin on jätetty eläintuotteet ja lisätty rasva ruuista, joihin niitä yleisemmin ehkä käytetään. Suolassa sama, joku ei käytä yhtään, toisilla ei haittaa ripotella joihinkin ruokiin. Lätyt ovat monelle perinteikäs ruoka, ja ajattelin että hyvä kokeilla miten ne kuitenkin onnistuvat mahdollisimman vaaleista jauhoista ilman, että käyttää rasvaa paistamisessa. Jospa vaikka jouluna tekee perheelle, ja kaikki eivät tykkää grahamlätyistä. Lisään tuonne alkuun maininnan, että ks. kommentit..Hyvä seikka huomioida.
PoistaOk :)
Poista