Siirry pääsisältöön

Luukku 9 - Lätyt - WFPB

Luukussa 9 ovat lätyt.


Lätyt tässä tehdään ensin hiivaleipävehnäjauhoista. Katso kommentit postauksen alla: Hiivaleipäjauhojen kuitupitoisuus ei ole yhtä hyvä, kuin täysjyväjauhojen.

Lättytaikina, n. 6 kpl pienehköllä pannulla

3 dl kauramaitoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl.

Sekoita taikina kauramaidosta ja hiivaleipävehnäjauhoista. Anna turvota n. 15 min. 

Laita pinnoitetulle pannulle tilkka vettä, ja kuumenna pannu levyllä. 

Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, voit paistaa ensimmäisen lätyn.  Levy voi olla maksimilämmöllä. 

Kaada n. 0,75 dl taikinaa kuivalle pannulle. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi. 

Käännä vasta kun lätty alkaa päältäkin hyytyä, ja muodostuu ehkä muutama reikäkin. Jos alkaa paistumaan liian tummaksi, voi hieman pienentää lämpötilaa jossain kohtaa.

Jos lätty on liian ohut, tai muusta syystä paistuu liian kuivaksi, laita pinon alimmaiseksi, että se pehmenee.



3 dl kauramaitoa ja 2 dl jauhoja. Jos kauramaito loppuu kesken, jatkan vedellä. 
Kokeilin myös tehdä kauramaidon niin, että laitoin kannun pohjalle pikakaurahiutaleita ja vispasin veteen. Lisäsin jauhot. Ihan ok lopputulos. Helpoin on tuo valmis kauramaito silti.


Noin kuusi kappaletta siis. Pienellä paistinpannulla ja en levittänyt taikinaa täysin kohti reunoja. Paistorasvaa en käyttänyt, vaan kuiva pannu.
Lätyistä saa ehkä hieman pehmeämpiä, rullallekin taittuvia, jos taikinakerros ei ole ihan paperin ohut.
Liian paksu kuitenkin voi jäädä sisältä märäksi tai on muuten vähän epäonnistuneempi.




Tässä jäi hivenen vaaleaksi, mutta aika kiva lätty jo, ja mansikkahilloa päälle.
Eka lätty jää usein vaaleaksi, varsinkin jos pannu ei olekaan tarpeeksi kuuma vielä.

Ensimmäinen paistopuoli on usein nätimpi, toisesta tulee vaaleampi.


Tässä vähän isommalla pannulla paistettu, mutta edelleen aika pieniä. 






Isommalla pannullakaan ei kannata mielestäni levittää kokonaan kohti reunoja. Pienempi lätty on helppo kääntää.

Jos taikinakerroksesta tulee liian ohut, lätty voi kuivua liikaa ja pinnasta tai reunoista tulee nahkamainen.

Pinon alimmaisena se todennäköisesti pehmenee kuntoon.



Kun pannu sotkeentuu, jos tulee vaikkapa käännettyä lätty liian aikaisin: Paista epäonnistunut lätty loppuun. Puhdista pannu ennen seuraavan lätyn lisäämistä, ettei pannussa ole tarttunutta taikinaa. Puhdista myös paistinlasta.

Yritä puhdistaa pannu ilman, että jäähtyy kokonaan. Paistinlastalla, liinalla, talouspaperilla, tilkalla vettä. Muuten joutuu kuumentamisen aloittamaan alusta uudelleen.




Aavistuksen liian jämäkkä, mutta alkaa jo muistuttaa. Varsinkin viimeisestä lätystä tulee usein muita koristeellisempi versio, kun kaapii loput taikinat pannulle.

Eri lättyjä ja lättyideoita:


Täysjyväjauhoja voi käyttää kokonaan tai osittain, ja kokeilla miten saa parhaiten onnistumaan.
Hiivaleipävehnäjauho on siltä väliltä, ei ihan kokojyvää. 

Teen usein esimerkiksi pannukakkureseptillä, johon tulee banaania ja leivinjauhetta. 

Melko paljon vaihtoehtoja on olemassa, mistä kaikesta jauhoista ja aineksista lättyjä voi tehdä. Linsseistä, kikherneistä ja vaikka mistä. Olen kokeillut mm. ohrajauhoistakin. Ne olivat ihan ok, mutta mieluummin valitsen vehnää maun puolesta.

Amerikkalaistyyliset pannukakut tai lätyt, tai pan cakes, ovat olleet mielestäni helpompia paistaa, kuin  hiivaleipä+kauramaito-taikinasta.


Helppo lättytaikina, Pan Cakes - tyylinen:

2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
2,5 dl vettä/nestettä
pala banaania muusattuna
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Kuumalle pannulle tilkka taikinaa, annetaan paistua n. 1 min. 30-45 sek. per puoli. Levyn ei tarvitse olla aivan täydellä lämpötilalla, kannattaa kokeilla miten onnistuvat parhaiten.



Päällisiksi mansikoita ja hilloa. Jos pakastemansikoita kuumentaa, ne muuttuvat usein vähemmän kirpeiksi. 

Vitamiineja menetetään kuumennuksessa, mutta pidän hyvänä lisänä tai vaihtoehtona hilloille. Ei tarvitse keittää pitkään. Sokeria maun mukaan.

Joskus laitan sekä että, itse tehtyä ja kaupan valmishilloa.

Vaahterasiirappikin sopii hyvin lättyjen kanssa.



Lättylautaselle on kiva koota muutakin. Esimerkiksi paistettuja perunoita, hedelmiä, vihreitä vihanneksia.

Pakastemarjat usein sulaessaan vetistävät lätyt, joten niitä laitan lättylautaselle harvemmin. 

Marjoja edustaa kuitenkin miniblenderissä tehty, suodattamaton tuoremehu vaikkapa jäisistä pakastepuolukoista. Maistuu parhaalta jäisenä. 

Siinäpä lättyideoita! Toivottavasti onnistuu. Itse harjoittelin ohuiden lättyjen paistoa monta kertaa, ja opetteluvaihe jatkuu edelleen. Moni nahkalätty ja kaksin kerroin hajonnut lätty on nähnyt päivänvalon. Syömäkelpoisia silti onneksi suurin osa.

Nähdään huomenna luukussa 10.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

  1. Whole food? Hiivaleipäjauhossa on köyhästo kuitua verrattuna täysjyväjauhoon, ei ole whole foodia nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Hiivaleipäjauho on vähän parempaa kuin täysin valkoinen, muttei yhtä hyvä kuin täysjyvä. En ole kyllä mikään lääkäri etten tiedä mitä sisäelimissä tapahtuu näitä tämän kertaisia lättyjä syödessä, mutta ainakin käsittääkseni olisi aina parempi valita täysjyvää. Kuitupitoisuus kannattaa tarkistaa pussin kyljestä, olen huomannut vaihtelua hiivaleipävehnäjauhoissakin. Moni kokokasvisruokavaliolla haluaa noudattaa 100% whole food-valintoja, ja joskus juhlapäivinä voi toisille riittää kompromissit, joissa kuitenkin on jätetty eläintuotteet ja lisätty rasva ruuista, joihin niitä yleisemmin ehkä käytetään. Suolassa sama, joku ei käytä yhtään, toisilla ei haittaa ripotella joihinkin ruokiin. Lätyt ovat monelle perinteikäs ruoka, ja ajattelin että hyvä kokeilla miten ne kuitenkin onnistuvat mahdollisimman vaaleista jauhoista ilman, että käyttää rasvaa paistamisessa. Jospa vaikka jouluna tekee perheelle, ja kaikki eivät tykkää grahamlätyistä. Lisään tuonne alkuun maininnan, että ks. kommentit..Hyvä seikka huomioida.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...