Siirry pääsisältöön

Luukku 9 - Lätyt - WFPB

Luukussa 9 ovat lätyt.


Lätyt tässä tehdään ensin hiivaleipävehnäjauhoista. Katso kommentit postauksen alla: Hiivaleipäjauhojen kuitupitoisuus ei ole yhtä hyvä, kuin täysjyväjauhojen.

Lättytaikina, n. 6 kpl pienehköllä pannulla

3 dl kauramaitoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl.

Sekoita taikina kauramaidosta ja hiivaleipävehnäjauhoista. Anna turvota n. 15 min. 

Laita pinnoitetulle pannulle tilkka vettä, ja kuumenna pannu levyllä. 

Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, voit paistaa ensimmäisen lätyn.  Levy voi olla maksimilämmöllä. 

Kaada n. 0,75 dl taikinaa kuivalle pannulle. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi. 

Käännä vasta kun lätty alkaa päältäkin hyytyä, ja muodostuu ehkä muutama reikäkin. Jos alkaa paistumaan liian tummaksi, voi hieman pienentää lämpötilaa jossain kohtaa.

Jos lätty on liian ohut, tai muusta syystä paistuu liian kuivaksi, laita pinon alimmaiseksi, että se pehmenee.



3 dl kauramaitoa ja 2 dl jauhoja. Jos kauramaito loppuu kesken, jatkan vedellä. 
Kokeilin myös tehdä kauramaidon niin, että laitoin kannun pohjalle pikakaurahiutaleita ja vispasin veteen. Lisäsin jauhot. Ihan ok lopputulos. Helpoin on tuo valmis kauramaito silti.


Noin kuusi kappaletta siis. Pienellä paistinpannulla ja en levittänyt taikinaa täysin kohti reunoja. Paistorasvaa en käyttänyt, vaan kuiva pannu.
Lätyistä saa ehkä hieman pehmeämpiä, rullallekin taittuvia, jos taikinakerros ei ole ihan paperin ohut.
Liian paksu kuitenkin voi jäädä sisältä märäksi tai on muuten vähän epäonnistuneempi.




Tässä jäi hivenen vaaleaksi, mutta aika kiva lätty jo, ja mansikkahilloa päälle.
Eka lätty jää usein vaaleaksi, varsinkin jos pannu ei olekaan tarpeeksi kuuma vielä.

Ensimmäinen paistopuoli on usein nätimpi, toisesta tulee vaaleampi.


Tässä vähän isommalla pannulla paistettu, mutta edelleen aika pieniä. 






Isommalla pannullakaan ei kannata mielestäni levittää kokonaan kohti reunoja. Pienempi lätty on helppo kääntää.

Jos taikinakerroksesta tulee liian ohut, lätty voi kuivua liikaa ja pinnasta tai reunoista tulee nahkamainen.

Pinon alimmaisena se todennäköisesti pehmenee kuntoon.



Kun pannu sotkeentuu, jos tulee vaikkapa käännettyä lätty liian aikaisin: Paista epäonnistunut lätty loppuun. Puhdista pannu ennen seuraavan lätyn lisäämistä, ettei pannussa ole tarttunutta taikinaa. Puhdista myös paistinlasta.

Yritä puhdistaa pannu ilman, että jäähtyy kokonaan. Paistinlastalla, liinalla, talouspaperilla, tilkalla vettä. Muuten joutuu kuumentamisen aloittamaan alusta uudelleen.




Aavistuksen liian jämäkkä, mutta alkaa jo muistuttaa. Varsinkin viimeisestä lätystä tulee usein muita koristeellisempi versio, kun kaapii loput taikinat pannulle.

Eri lättyjä ja lättyideoita:


Täysjyväjauhoja voi käyttää kokonaan tai osittain, ja kokeilla miten saa parhaiten onnistumaan.
Hiivaleipävehnäjauho on siltä väliltä, ei ihan kokojyvää. 

Teen usein esimerkiksi pannukakkureseptillä, johon tulee banaania ja leivinjauhetta. 

Melko paljon vaihtoehtoja on olemassa, mistä kaikesta jauhoista ja aineksista lättyjä voi tehdä. Linsseistä, kikherneistä ja vaikka mistä. Olen kokeillut mm. ohrajauhoistakin. Ne olivat ihan ok, mutta mieluummin valitsen vehnää maun puolesta.

Amerikkalaistyyliset pannukakut tai lätyt, tai pan cakes, ovat olleet mielestäni helpompia paistaa, kuin  hiivaleipä+kauramaito-taikinasta.


Helppo lättytaikina, Pan Cakes - tyylinen:

2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
2,5 dl vettä/nestettä
pala banaania muusattuna
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Kuumalle pannulle tilkka taikinaa, annetaan paistua n. 1 min. 30-45 sek. per puoli. Levyn ei tarvitse olla aivan täydellä lämpötilalla, kannattaa kokeilla miten onnistuvat parhaiten.



Päällisiksi mansikoita ja hilloa. Jos pakastemansikoita kuumentaa, ne muuttuvat usein vähemmän kirpeiksi. 

Vitamiineja menetetään kuumennuksessa, mutta pidän hyvänä lisänä tai vaihtoehtona hilloille. Ei tarvitse keittää pitkään. Sokeria maun mukaan.

Joskus laitan sekä että, itse tehtyä ja kaupan valmishilloa.

Vaahterasiirappikin sopii hyvin lättyjen kanssa.



Lättylautaselle on kiva koota muutakin. Esimerkiksi paistettuja perunoita, hedelmiä, vihreitä vihanneksia.

Pakastemarjat usein sulaessaan vetistävät lätyt, joten niitä laitan lättylautaselle harvemmin. 

Marjoja edustaa kuitenkin miniblenderissä tehty, suodattamaton tuoremehu vaikkapa jäisistä pakastepuolukoista. Maistuu parhaalta jäisenä. 

Siinäpä lättyideoita! Toivottavasti onnistuu. Itse harjoittelin ohuiden lättyjen paistoa monta kertaa, ja opetteluvaihe jatkuu edelleen. Moni nahkalätty ja kaksin kerroin hajonnut lätty on nähnyt päivänvalon. Syömäkelpoisia silti onneksi suurin osa.

Nähdään huomenna luukussa 10.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

  1. Whole food? Hiivaleipäjauhossa on köyhästo kuitua verrattuna täysjyväjauhoon, ei ole whole foodia nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Hiivaleipäjauho on vähän parempaa kuin täysin valkoinen, muttei yhtä hyvä kuin täysjyvä. En ole kyllä mikään lääkäri etten tiedä mitä sisäelimissä tapahtuu näitä tämän kertaisia lättyjä syödessä, mutta ainakin käsittääkseni olisi aina parempi valita täysjyvää. Kuitupitoisuus kannattaa tarkistaa pussin kyljestä, olen huomannut vaihtelua hiivaleipävehnäjauhoissakin. Moni kokokasvisruokavaliolla haluaa noudattaa 100% whole food-valintoja, ja joskus juhlapäivinä voi toisille riittää kompromissit, joissa kuitenkin on jätetty eläintuotteet ja lisätty rasva ruuista, joihin niitä yleisemmin ehkä käytetään. Suolassa sama, joku ei käytä yhtään, toisilla ei haittaa ripotella joihinkin ruokiin. Lätyt ovat monelle perinteikäs ruoka, ja ajattelin että hyvä kokeilla miten ne kuitenkin onnistuvat mahdollisimman vaaleista jauhoista ilman, että käyttää rasvaa paistamisessa. Jospa vaikka jouluna tekee perheelle, ja kaikki eivät tykkää grahamlätyistä. Lisään tuonne alkuun maininnan, että ks. kommentit..Hyvä seikka huomioida.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt