Siirry pääsisältöön

Luukku 9 - Lätyt - WFPB

Luukussa 9 ovat lätyt.


Lätyt tässä tehdään ensin hiivaleipävehnäjauhoista. Katso kommentit postauksen alla: Hiivaleipäjauhojen kuitupitoisuus ei ole yhtä hyvä, kuin täysjyväjauhojen.

Lättytaikina, n. 6 kpl pienehköllä pannulla

3 dl kauramaitoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl.

Sekoita taikina kauramaidosta ja hiivaleipävehnäjauhoista. Anna turvota n. 15 min. 

Laita pinnoitetulle pannulle tilkka vettä, ja kuumenna pannu levyllä. 

Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, voit paistaa ensimmäisen lätyn.  Levy voi olla maksimilämmöllä. 

Kaada n. 0,75 dl taikinaa kuivalle pannulle. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi. 

Käännä vasta kun lätty alkaa päältäkin hyytyä, ja muodostuu ehkä muutama reikäkin. Jos alkaa paistumaan liian tummaksi, voi hieman pienentää lämpötilaa jossain kohtaa.

Jos lätty on liian ohut, tai muusta syystä paistuu liian kuivaksi, laita pinon alimmaiseksi, että se pehmenee.



3 dl kauramaitoa ja 2 dl jauhoja. Jos kauramaito loppuu kesken, jatkan vedellä. 
Kokeilin myös tehdä kauramaidon niin, että laitoin kannun pohjalle pikakaurahiutaleita ja vispasin veteen. Lisäsin jauhot. Ihan ok lopputulos. Helpoin on tuo valmis kauramaito silti.


Noin kuusi kappaletta siis. Pienellä paistinpannulla ja en levittänyt taikinaa täysin kohti reunoja. Paistorasvaa en käyttänyt, vaan kuiva pannu.
Lätyistä saa ehkä hieman pehmeämpiä, rullallekin taittuvia, jos taikinakerros ei ole ihan paperin ohut.
Liian paksu kuitenkin voi jäädä sisältä märäksi tai on muuten vähän epäonnistuneempi.




Tässä jäi hivenen vaaleaksi, mutta aika kiva lätty jo, ja mansikkahilloa päälle.
Eka lätty jää usein vaaleaksi, varsinkin jos pannu ei olekaan tarpeeksi kuuma vielä.

Ensimmäinen paistopuoli on usein nätimpi, toisesta tulee vaaleampi.


Tässä vähän isommalla pannulla paistettu, mutta edelleen aika pieniä. 






Isommalla pannullakaan ei kannata mielestäni levittää kokonaan kohti reunoja. Pienempi lätty on helppo kääntää.

Jos taikinakerroksesta tulee liian ohut, lätty voi kuivua liikaa ja pinnasta tai reunoista tulee nahkamainen.

Pinon alimmaisena se todennäköisesti pehmenee kuntoon.



Kun pannu sotkeentuu, jos tulee vaikkapa käännettyä lätty liian aikaisin: Paista epäonnistunut lätty loppuun. Puhdista pannu ennen seuraavan lätyn lisäämistä, ettei pannussa ole tarttunutta taikinaa. Puhdista myös paistinlasta.

Yritä puhdistaa pannu ilman, että jäähtyy kokonaan. Paistinlastalla, liinalla, talouspaperilla, tilkalla vettä. Muuten joutuu kuumentamisen aloittamaan alusta uudelleen.




Aavistuksen liian jämäkkä, mutta alkaa jo muistuttaa. Varsinkin viimeisestä lätystä tulee usein muita koristeellisempi versio, kun kaapii loput taikinat pannulle.

Eri lättyjä ja lättyideoita:


Täysjyväjauhoja voi käyttää kokonaan tai osittain, ja kokeilla miten saa parhaiten onnistumaan.
Hiivaleipävehnäjauho on siltä väliltä, ei ihan kokojyvää. 

Teen usein esimerkiksi pannukakkureseptillä, johon tulee banaania ja leivinjauhetta. 

Melko paljon vaihtoehtoja on olemassa, mistä kaikesta jauhoista ja aineksista lättyjä voi tehdä. Linsseistä, kikherneistä ja vaikka mistä. Olen kokeillut mm. ohrajauhoistakin. Ne olivat ihan ok, mutta mieluummin valitsen vehnää maun puolesta.

Amerikkalaistyyliset pannukakut tai lätyt, tai pan cakes, ovat olleet mielestäni helpompia paistaa, kuin  hiivaleipä+kauramaito-taikinasta.


Helppo lättytaikina, Pan Cakes - tyylinen:

2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
2,5 dl vettä/nestettä
pala banaania muusattuna
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Kuumalle pannulle tilkka taikinaa, annetaan paistua n. 1 min. 30-45 sek. per puoli. Levyn ei tarvitse olla aivan täydellä lämpötilalla, kannattaa kokeilla miten onnistuvat parhaiten.



Päällisiksi mansikoita ja hilloa. Jos pakastemansikoita kuumentaa, ne muuttuvat usein vähemmän kirpeiksi. 

Vitamiineja menetetään kuumennuksessa, mutta pidän hyvänä lisänä tai vaihtoehtona hilloille. Ei tarvitse keittää pitkään. Sokeria maun mukaan.

Joskus laitan sekä että, itse tehtyä ja kaupan valmishilloa.

Vaahterasiirappikin sopii hyvin lättyjen kanssa.



Lättylautaselle on kiva koota muutakin. Esimerkiksi paistettuja perunoita, hedelmiä, vihreitä vihanneksia.

Pakastemarjat usein sulaessaan vetistävät lätyt, joten niitä laitan lättylautaselle harvemmin. 

Marjoja edustaa kuitenkin miniblenderissä tehty, suodattamaton tuoremehu vaikkapa jäisistä pakastepuolukoista. Maistuu parhaalta jäisenä. 

Siinäpä lättyideoita! Toivottavasti onnistuu. Itse harjoittelin ohuiden lättyjen paistoa monta kertaa, ja opetteluvaihe jatkuu edelleen. Moni nahkalätty ja kaksin kerroin hajonnut lätty on nähnyt päivänvalon. Syömäkelpoisia silti onneksi suurin osa.

Nähdään huomenna luukussa 10.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

  1. Whole food? Hiivaleipäjauhossa on köyhästo kuitua verrattuna täysjyväjauhoon, ei ole whole foodia nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Hiivaleipäjauho on vähän parempaa kuin täysin valkoinen, muttei yhtä hyvä kuin täysjyvä. En ole kyllä mikään lääkäri etten tiedä mitä sisäelimissä tapahtuu näitä tämän kertaisia lättyjä syödessä, mutta ainakin käsittääkseni olisi aina parempi valita täysjyvää. Kuitupitoisuus kannattaa tarkistaa pussin kyljestä, olen huomannut vaihtelua hiivaleipävehnäjauhoissakin. Moni kokokasvisruokavaliolla haluaa noudattaa 100% whole food-valintoja, ja joskus juhlapäivinä voi toisille riittää kompromissit, joissa kuitenkin on jätetty eläintuotteet ja lisätty rasva ruuista, joihin niitä yleisemmin ehkä käytetään. Suolassa sama, joku ei käytä yhtään, toisilla ei haittaa ripotella joihinkin ruokiin. Lätyt ovat monelle perinteikäs ruoka, ja ajattelin että hyvä kokeilla miten ne kuitenkin onnistuvat mahdollisimman vaaleista jauhoista ilman, että käyttää rasvaa paistamisessa. Jospa vaikka jouluna tekee perheelle, ja kaikki eivät tykkää grahamlätyistä. Lisään tuonne alkuun maininnan, että ks. kommentit..Hyvä seikka huomioida.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää