Siirry pääsisältöön

Luukku 5 - Pähkinät - WFPB

Luukku 5, pähkinät. Olet tervetullut luukkuun myös, vaikka et käyttäisikään pähkinöitä ruokavaliossa. Niillekin on vaihtoehtoja.


S-kaupoissa ja Lidlissä olen nähnyt viimeksi kokonaisia, kuorimattomia saksanpähkinöitä. Voivat olla kivoja ja koristeellisia jouluna, ja jos tykkää kun pähkinän saa itse avata kuoresta.

Säilyvyydestä selvitin, että nämä säilyisivät paremmin kuin valmiiksi kuoritut, eikä olisi pakko pitää jääkaapissakaan.

Toisaalta, luin myös että näihin vaikuttaa silti ilman kosteus ja muut. Nämäkin pitää siis syödä pois, etteivät mene miksikään.

Säilyttäisin ainakin suljettuna omassa pussissaan, tai jossain kannellisessa rasiassa, mahdollisimman kuivana. Eikä siinä kaikki, luin myös että ajan mittaan kuivuvatkin joskus liikaa, ja pähkinä sisällä kutistuu. Muokkaus 11.12:Viimein löytyi kaupasta, huomasin että pussissa on reikiä. Ilmareikiä? Ei siis kovin tiiviisti saakaan säilyttää.

Saksanpähkinöiden lisäksi maapähkinöitäkin on välillä kokonaisina. Viimeksi näin Minimanissa.


Saattaa joutua myyjältä kysymään, jos ei heti löydy. Nämä eivät aina ole samassa hyllyssä, kuin muut pähkinät ja kuivahedelmät. Lidlin Alesto-merkkinen on ruskeassa pussissa, ja oli erillään viimeksi.

Hinta Alestolla oli 3,99 €/pussi, kilohinta ei jäänyt mieleen, mutta noin alle 7-8 €. Prismassa piti olla tämä sininen pussi verkkokaupan mukaan 400 g 2,59 €/pussi, 6,48 €/kg, mutta en sitten löytänyt viimeksi kuitenkaan. Olen aiempina talvina ostanut S-marketeista näitä.

Miten saksanpähkinä kuoritaan?



Kopauta jollain kovalla esineellä pähkinää sauman kohdalle. Mielellään yläosan puolelle. Jos pähkinä on keskeltä heikompi, se voi lähteä aika murusiksi. Välillä kuoren pala saattaa lentää kauemmas, mutta kun muutaman kopauttaa, saa asiaan tuntuman ja se alkaa sujua. Kerralla kunnon kopautus, niin että sisältö ei kuitenkaan hajoa muruiksi.

Välillä pähkinäsisus on tiukemmin kuoressaan, ja joutuu vähän vääntämään sitä ulos.
Toisinaan se tipahtaa ihan helposti.

Joskus valitettavasti saa huomata, että pähkinä on sisältä pilalla.

Jos pähkinä maistuu tai näyttää jotenkin rupulta, mustuneelta tai omituiselta, sitä ei kannata syödä ollenkaan, vaan valita seuraava pähkinä.

Ostin kerran monta pussia näitä, ja jokaisessa pussissa oli pari-kolme huonoa pähkinää seassa. Varmaan väistämätöntä, koska näistä ei päällepäin näe.  

Joulukuussa ostin, ja kesän korvilla söin viimeisen pussillisen. Eli siihen asti ainakin säilyivät avaamattomina. Parempi varmaan kuitenkin syödä ne jo aiemmin pois.


Jos et voi tai halua syödä pähkinöitä, niitähän ei ole pakko vegaanisella tai kasvipohjaisellakaan ruokavaliolla käyttää. Ks. tiedosto KoKaRu- reseptipankki, ruokavalion koostamisesta. Sielläkin luki: "Jos käyttää chian, hampun tai pellavan siemeniä, pähkinöitä ei tarvitse syödä."



Levästä valmistettuja vegaanisia rasvahappolisäravinteitakin on myynnissä. Kalahan saa omegansa levästä, tai jostain mikä syö levää. Ehkä siksi se levävalmistekin tuoksahti niin kalalle? Kerran kokeilin sellaista, mutta sitten aloin selvittää että onko pakko käyttää mitään valmistetta ja lakkasin ostamasta sitä. Käytän pellavansiementä enimmäkseen. 

Tämä Omega3:saanti ja pähkinöiden syöminen ovat asioita, mistä liikkuu internetin ihmemaassa varmaan monia katsantokantoja. Esimerkiksi ChefAJ ei syö pähkinöitä, ainakin mitä olen hänen ohjelmaansa kuunnellut YouTubessa. Resepteissä voi varmaan käyttääkin, jos kokkaa muille. Hänestä saa siis esikuvan itselleen hän, joka ei pähkinöitä tai siemeniä syö. 

Dr. Esselstyn ei suosittele potilailleen pähkinöitä, mutta pellavarouhetta kyllä.




Tämä oli mukava pähkinäsekoitus. Sain tuliaisina.

Ostan harvoin pähkinöitä. Yksi syy on se, että kun etsin vegaanisia tai kokokasvisruokareseptejä, niin pähkinät ja siemenet ovat yleinen raaka-aine. 
Voi olla jopa haaste joskus löytää pähkinättömiä reseptejä, vaikka niitäkin tarvitaan. Sama koskee myös avokadoja ja kookosta.

Olen myös useammin kuin kerran saanut lukea käsityksestä, ettei voisi olla vegaanisella tai kasvipohjaisella ruokavaliolla, jos pähkinät tai siemenet eivät kuulu ruokavalioon. Sehän ei pidä paikkaansa, ainakaan yksi yhteen sellaisenaan.

Ajattelinkin, että jos en osta pähkinöitä paljoa ikinä, niin resepteistänikin tulee sellaisia, mihin niitä pakollisesti ei tarvita. 

Lisäksi pähkinä on yksi niitä kalleimpia ruokaryhmiä hinnaltaan. Jos säästövinkkejä aion kehitellä, niin pähkinöiden jättäminen vähemmälle auttaa siinä. Ei sillä, etteivätkö ne säästöbudjettiin mahtuisi ollenkaan. Ovathan mausteetkin tosi kalliita, ja niitäkin silti tulee ostettua. 

Herkkuja on muitakin onneksi, kuin pähkinät.

Noin 10 euroa kilo on monesti rusinoissa ja kuivatuissa hedelmissä mielestäni käypä hinta säästöbudjetillakin, ainakin mitä olen itse huomannut. Ehkä 14 euroakin, joka on usein myös pakastemansikoiden hinta. Ainakin ollut, ennen kuin inflaatio iski, mutta vieläkin vaikkapa nuo luomurusinat Prismassa ovat usein olleet alle 10 euroa/kilo.

10 euron kilohinta olisi pääruoasta paljon, mutta herkuista joita syödään vähemmän, se ei ole niin paha sillä budjetilla mitä tavoittelen. Eikä marjoistakaan.


Jos käytät pähkinöitä, niin kivojahan ne ovat esimerkiksi puurossa.

Jos olen pitkään käyttänyt pellavarouhetta, niin kivaa vaihtelua on välillä laittaakin saksanpähkinöitä. Niistäkin saa niitä tärkeitä rasvahappoja, ja varmaan muitakin terveellisiä asioita.



Siemenissä on varmaan myös kaikenlaista, ja näitä sekoituksia ostan joskus salaatteja varten.

Siemenistä voi tehdä myös maitoja tai tahnoja.


Salaattiin voi laittaa siemeniä, pähkinöitä. Mutta myös kaurahiutaleita, kuten eräässä pula-ajan salattireseptissä
Niistä tulee joskus kiva makuvivahde, pähkinäinenkin jopa. Kun haluaa lisätä ruokaisuutta salaattiin, kaurahiutaleet ovat siis pähkinöille ja siemenille hyvä vaihtoehto, ellei sitten laita molempia.

Porkkanapannari vuoden 2021 joulukalenterista, ja maapähkinävoita

Entäs jos pähkinöitä tarvitsisi kaloreiden lisäämisen takia? Yksi vaihtoehto on myös syödä kaurahiutalevälipaloja aterioiden lisäksi. Sekin on Dr. Esselstyniltä kuulemani vinkki. Jos on yhtään tunne, ettei saa tarpeeksi syötyä, niin jostain syystä tämä tepsii. Itsekin olen niin kokenut. Ja muutkin kaurasta tehdyt välipalat, kuten banaanikeksit. Kaurassa on n. 7 % rasvaakin, joka on enemmän kuin monessa muussa viljahiutaleessa. 

Pähkinöistä ja siemenistä, herkuista ja rasvoista voisi tehdä vaikkapa useammankin joulukalenteriluukun verran juttua, mutta laitetaan tähän nyt loppuun vielä muuten vain ruokaan liittyvät radio-ohjelmat: Mitä Suomessa syötiin ennen perunaa ja ruisleipää? Suomalaisen ruokakulttuurin esihistoria

Aristoteleen kantapää- ohjelmassa myös Suomen ruokahistoriaa: Suomalaisen ruoan historia on niukkuuden ja säilömisen historiaa.


Jos ruokahistoria kiinnostaa muutenkin, niin vaikkapa Mark Kurlansky Suola, eräs maailmanhistoria.

Kirjastosta kerran bongasin, ja oli ihan mielenkiintoinenkin.

Kiitos vierailusta luukussa, huomenna 6. luukku ja samalla itsenäisyyspäivä.

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait