Luukku 5, pähkinät. Olet tervetullut luukkuun myös, vaikka et käyttäisikään pähkinöitä ruokavaliossa. Niillekin on vaihtoehtoja.
Säilyvyydestä selvitin, että nämä säilyisivät paremmin kuin valmiiksi kuoritut, eikä olisi pakko pitää jääkaapissakaan.
Toisaalta, luin myös että näihin vaikuttaa silti ilman kosteus ja muut. Nämäkin pitää siis syödä pois, etteivät mene miksikään.
Kopauta jollain kovalla esineellä pähkinää sauman kohdalle. Mielellään yläosan puolelle. Jos pähkinä on keskeltä heikompi, se voi lähteä aika murusiksi. Välillä kuoren pala saattaa lentää kauemmas, mutta kun muutaman kopauttaa, saa asiaan tuntuman ja se alkaa sujua. Kerralla kunnon kopautus, niin että sisältö ei kuitenkaan hajoa muruiksi.
Välillä pähkinäsisus on tiukemmin kuoressaan, ja joutuu vähän vääntämään sitä ulos.
Toisaalta, luin myös että näihin vaikuttaa silti ilman kosteus ja muut. Nämäkin pitää siis syödä pois, etteivät mene miksikään.
Säilyttäisin ainakin suljettuna omassa pussissaan, tai jossain kannellisessa rasiassa, mahdollisimman kuivana. Eikä siinä kaikki, luin myös että ajan mittaan kuivuvatkin joskus liikaa, ja pähkinä sisällä kutistuu. Muokkaus 11.12:Viimein löytyi kaupasta, huomasin että pussissa on reikiä. Ilmareikiä? Ei siis kovin tiiviisti saakaan säilyttää.
Saksanpähkinöiden lisäksi maapähkinöitäkin on välillä kokonaisina. Viimeksi näin Minimanissa.
Saattaa joutua myyjältä kysymään, jos ei heti löydy. Nämä eivät aina ole samassa hyllyssä, kuin muut pähkinät ja kuivahedelmät. Lidlin Alesto-merkkinen on ruskeassa pussissa, ja oli erillään viimeksi.
Hinta Alestolla oli 3,99 €/pussi, kilohinta ei jäänyt mieleen, mutta noin alle 7-8 €. Prismassa piti olla tämä sininen pussi verkkokaupan mukaan 400 g 2,59 €/pussi, 6,48 €/kg, mutta en sitten löytänyt viimeksi kuitenkaan. Olen aiempina talvina ostanut S-marketeista näitä.
Miten saksanpähkinä kuoritaan?
Toisinaan se tipahtaa ihan helposti.
Joskus valitettavasti saa huomata, että pähkinä on sisältä pilalla.
Jos pähkinä maistuu tai näyttää jotenkin rupulta, mustuneelta tai omituiselta, sitä ei kannata syödä ollenkaan, vaan valita seuraava pähkinä.
Olen myös useammin kuin kerran saanut lukea käsityksestä, ettei voisi olla vegaanisella tai kasvipohjaisella ruokavaliolla, jos pähkinät tai siemenet eivät kuulu ruokavalioon. Sehän ei pidä paikkaansa, ainakaan yksi yhteen sellaisenaan.
Herkkuja on muitakin onneksi, kuin pähkinät.
Ostin kerran monta pussia näitä, ja jokaisessa pussissa oli pari-kolme huonoa pähkinää seassa. Varmaan väistämätöntä, koska näistä ei päällepäin näe.
Joulukuussa ostin, ja kesän korvilla söin viimeisen pussillisen. Eli siihen asti ainakin säilyivät avaamattomina. Parempi varmaan kuitenkin syödä ne jo aiemmin pois.
Jos et voi tai halua syödä pähkinöitä, niitähän ei ole pakko vegaanisella tai kasvipohjaisellakaan ruokavaliolla käyttää. Ks. tiedosto KoKaRu- reseptipankki, ruokavalion koostamisesta. Sielläkin luki: "Jos käyttää chian, hampun tai pellavan siemeniä, pähkinöitä ei tarvitse syödä."
Levästä valmistettuja vegaanisia rasvahappolisäravinteitakin on myynnissä. Kalahan saa omegansa levästä, tai jostain mikä syö levää. Ehkä siksi se levävalmistekin tuoksahti niin kalalle? Kerran kokeilin sellaista, mutta sitten aloin selvittää että onko pakko käyttää mitään valmistetta ja lakkasin ostamasta sitä. Käytän pellavansiementä enimmäkseen.
Tämä Omega3:saanti ja pähkinöiden syöminen ovat asioita, mistä liikkuu internetin ihmemaassa varmaan monia katsantokantoja. Esimerkiksi ChefAJ ei syö pähkinöitä, ainakin mitä olen hänen ohjelmaansa kuunnellut YouTubessa. Resepteissä voi varmaan käyttääkin, jos kokkaa muille. Hänestä saa siis esikuvan itselleen hän, joka ei pähkinöitä tai siemeniä syö.
Dr. Esselstyn ei suosittele potilailleen pähkinöitä, mutta pellavarouhetta kyllä.
Tämä oli mukava pähkinäsekoitus. Sain tuliaisina.
Ostan harvoin pähkinöitä. Yksi syy on se, että kun etsin vegaanisia tai kokokasvisruokareseptejä, niin pähkinät ja siemenet ovat yleinen raaka-aine.
Voi olla jopa haaste joskus löytää pähkinättömiä reseptejä, vaikka niitäkin tarvitaan. Sama koskee myös avokadoja ja kookosta.
Olen myös useammin kuin kerran saanut lukea käsityksestä, ettei voisi olla vegaanisella tai kasvipohjaisella ruokavaliolla, jos pähkinät tai siemenet eivät kuulu ruokavalioon. Sehän ei pidä paikkaansa, ainakaan yksi yhteen sellaisenaan.
Ajattelinkin, että jos en osta pähkinöitä paljoa ikinä, niin resepteistänikin tulee sellaisia, mihin niitä pakollisesti ei tarvita.
Lisäksi pähkinä on yksi niitä kalleimpia ruokaryhmiä hinnaltaan. Jos säästövinkkejä aion kehitellä, niin pähkinöiden jättäminen vähemmälle auttaa siinä. Ei sillä, etteivätkö ne säästöbudjettiin mahtuisi ollenkaan. Ovathan mausteetkin tosi kalliita, ja niitäkin silti tulee ostettua.
Noin 10 euroa kilo on monesti rusinoissa ja kuivatuissa hedelmissä mielestäni käypä hinta säästöbudjetillakin, ainakin mitä olen itse huomannut. Ehkä 14 euroakin, joka on usein myös pakastemansikoiden hinta. Ainakin ollut, ennen kuin inflaatio iski, mutta vieläkin vaikkapa nuo luomurusinat Prismassa ovat usein olleet alle 10 euroa/kilo.
10 euron kilohinta olisi pääruoasta paljon, mutta herkuista joita syödään vähemmän, se ei ole niin paha sillä budjetilla mitä tavoittelen. Eikä marjoistakaan.
Jos käytät pähkinöitä, niin kivojahan ne ovat esimerkiksi puurossa.
Jos olen pitkään käyttänyt pellavarouhetta, niin kivaa vaihtelua on välillä laittaakin saksanpähkinöitä. Niistäkin saa niitä tärkeitä rasvahappoja, ja varmaan muitakin terveellisiä asioita.
Jos olen pitkään käyttänyt pellavarouhetta, niin kivaa vaihtelua on välillä laittaakin saksanpähkinöitä. Niistäkin saa niitä tärkeitä rasvahappoja, ja varmaan muitakin terveellisiä asioita.
Siemenissä on varmaan myös kaikenlaista, ja näitä sekoituksia ostan joskus salaatteja varten.
Siemenistä voi tehdä myös maitoja tai tahnoja.
Salaattiin voi laittaa siemeniä, pähkinöitä. Mutta myös kaurahiutaleita, kuten eräässä pula-ajan salattireseptissä.
Niistä tulee joskus kiva makuvivahde, pähkinäinenkin jopa. Kun haluaa lisätä ruokaisuutta salaattiin, kaurahiutaleet ovat siis pähkinöille ja siemenille hyvä vaihtoehto, ellei sitten laita molempia.
Porkkanapannari vuoden 2021 joulukalenterista, ja maapähkinävoita |
Entäs jos pähkinöitä tarvitsisi kaloreiden lisäämisen takia? Yksi vaihtoehto on myös syödä kaurahiutalevälipaloja aterioiden lisäksi. Sekin on Dr. Esselstyniltä kuulemani vinkki. Jos on yhtään tunne, ettei saa tarpeeksi syötyä, niin jostain syystä tämä tepsii. Itsekin olen niin kokenut. Ja muutkin kaurasta tehdyt välipalat, kuten banaanikeksit. Kaurassa on n. 7 % rasvaakin, joka on enemmän kuin monessa muussa viljahiutaleessa.
Pähkinöistä ja siemenistä, herkuista ja rasvoista voisi tehdä vaikkapa useammankin joulukalenteriluukun verran juttua, mutta laitetaan tähän nyt loppuun vielä muuten vain ruokaan liittyvät radio-ohjelmat: Mitä Suomessa syötiin ennen perunaa ja ruisleipää? Suomalaisen ruokakulttuurin esihistoria
Aristoteleen kantapää- ohjelmassa myös Suomen ruokahistoriaa: Suomalaisen ruoan historia on niukkuuden ja säilömisen historiaa.
Mielenkiintoinen kirja: Ulla Koskinen, Suomessa selviytymisen historiaa – Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun
Jos ruokahistoria kiinnostaa muutenkin, niin vaikkapa Mark Kurlansky Suola, eräs maailmanhistoria.
Kirjastosta kerran bongasin, ja oli ihan mielenkiintoinenkin.
Kiitos vierailusta luukussa, huomenna 6. luukku ja samalla itsenäisyyspäivä.
Kommentit
Lähetä kommentti