Siirry pääsisältöön

Luukku 5 - Pähkinät - WFPB

Luukku 5, pähkinät. Olet tervetullut luukkuun myös, vaikka et käyttäisikään pähkinöitä ruokavaliossa. Niillekin on vaihtoehtoja.


S-kaupoissa ja Lidlissä olen nähnyt viimeksi kokonaisia, kuorimattomia saksanpähkinöitä. Voivat olla kivoja ja koristeellisia jouluna, ja jos tykkää kun pähkinän saa itse avata kuoresta.

Säilyvyydestä selvitin, että nämä säilyisivät paremmin kuin valmiiksi kuoritut, eikä olisi pakko pitää jääkaapissakaan.

Toisaalta, luin myös että näihin vaikuttaa silti ilman kosteus ja muut. Nämäkin pitää siis syödä pois, etteivät mene miksikään.

Säilyttäisin ainakin suljettuna omassa pussissaan, tai jossain kannellisessa rasiassa, mahdollisimman kuivana. Eikä siinä kaikki, luin myös että ajan mittaan kuivuvatkin joskus liikaa, ja pähkinä sisällä kutistuu. Muokkaus 11.12:Viimein löytyi kaupasta, huomasin että pussissa on reikiä. Ilmareikiä? Ei siis kovin tiiviisti saakaan säilyttää.

Saksanpähkinöiden lisäksi maapähkinöitäkin on välillä kokonaisina. Viimeksi näin Minimanissa.


Saattaa joutua myyjältä kysymään, jos ei heti löydy. Nämä eivät aina ole samassa hyllyssä, kuin muut pähkinät ja kuivahedelmät. Lidlin Alesto-merkkinen on ruskeassa pussissa, ja oli erillään viimeksi.

Hinta Alestolla oli 3,99 €/pussi, kilohinta ei jäänyt mieleen, mutta noin alle 7-8 €. Prismassa piti olla tämä sininen pussi verkkokaupan mukaan 400 g 2,59 €/pussi, 6,48 €/kg, mutta en sitten löytänyt viimeksi kuitenkaan. Olen aiempina talvina ostanut S-marketeista näitä.

Miten saksanpähkinä kuoritaan?Kopauta jollain kovalla esineellä pähkinää sauman kohdalle. Mielellään yläosan puolelle. Jos pähkinä on keskeltä heikompi, se voi lähteä aika murusiksi. Välillä kuoren pala saattaa lentää kauemmas, mutta kun muutaman kopauttaa, saa asiaan tuntuman ja se alkaa sujua. Kerralla kunnon kopautus, niin että sisältö ei kuitenkaan hajoa muruiksi.

Välillä pähkinäsisus on tiukemmin kuoressaan, ja joutuu vähän vääntämään sitä ulos.
Toisinaan se tipahtaa ihan helposti.

Joskus valitettavasti saa huomata, että pähkinä on sisältä pilalla.

Jos pähkinä maistuu tai näyttää jotenkin rupulta, mustuneelta tai omituiselta, sitä ei kannata syödä ollenkaan, vaan valita seuraava pähkinä.

Ostin kerran monta pussia näitä, ja jokaisessa pussissa oli pari-kolme huonoa pähkinää seassa. Varmaan väistämätöntä, koska näistä ei päällepäin näe.  

Joulukuussa ostin, ja kesän korvilla söin viimeisen pussillisen. Eli siihen asti ainakin säilyivät avaamattomina. Parempi varmaan kuitenkin syödä ne jo aiemmin pois.


Jos et voi tai halua syödä pähkinöitä, niitähän ei ole pakko vegaanisella tai kasvipohjaisellakaan ruokavaliolla käyttää. Ks. tiedosto KoKaRu- reseptipankki, ruokavalion koostamisesta. Sielläkin luki: "Jos käyttää chian, hampun tai pellavan siemeniä, pähkinöitä ei tarvitse syödä."Levästä valmistettuja vegaanisia rasvahappolisäravinteitakin on myynnissä. Kalahan saa omegansa levästä, tai jostain mikä syö levää. Ehkä siksi se levävalmistekin tuoksahti niin kalalle? Kerran kokeilin sellaista, mutta sitten aloin selvittää että onko pakko käyttää mitään valmistetta ja lakkasin ostamasta sitä. Käytän pellavansiementä enimmäkseen. 

Tämä Omega3:saanti ja pähkinöiden syöminen ovat asioita, mistä liikkuu internetin ihmemaassa varmaan monia katsantokantoja. Esimerkiksi ChefAJ ei syö pähkinöitä, ainakin mitä olen hänen ohjelmaansa kuunnellut YouTubessa. Resepteissä voi varmaan käyttääkin, jos kokkaa muille. Hänestä saa siis esikuvan itselleen hän, joka ei pähkinöitä tai siemeniä syö. 

Dr. Esselstyn ei suosittele potilailleen pähkinöitä, mutta pellavarouhetta kyllä.
Tämä oli mukava pähkinäsekoitus. Sain tuliaisina.

Ostan harvoin pähkinöitä. Yksi syy on se, että kun etsin vegaanisia tai kokokasvisruokareseptejä, niin pähkinät ja siemenet ovat yleinen raaka-aine. 
Voi olla jopa haaste joskus löytää pähkinättömiä reseptejä, vaikka niitäkin tarvitaan. Sama koskee myös avokadoja ja kookosta.

Olen myös useammin kuin kerran saanut lukea käsityksestä, ettei voisi olla vegaanisella tai kasvipohjaisella ruokavaliolla, jos pähkinät tai siemenet eivät kuulu ruokavalioon. Sehän ei pidä paikkaansa, ainakaan yksi yhteen sellaisenaan.

Ajattelinkin, että jos en osta pähkinöitä paljoa ikinä, niin resepteistänikin tulee sellaisia, mihin niitä pakollisesti ei tarvita. 

Lisäksi pähkinä on yksi niitä kalleimpia ruokaryhmiä hinnaltaan. Jos säästövinkkejä aion kehitellä, niin pähkinöiden jättäminen vähemmälle auttaa siinä. Ei sillä, etteivätkö ne säästöbudjettiin mahtuisi ollenkaan. Ovathan mausteetkin tosi kalliita, ja niitäkin silti tulee ostettua. 

Herkkuja on muitakin onneksi, kuin pähkinät.

Noin 10 euroa kilo on monesti rusinoissa ja kuivatuissa hedelmissä mielestäni käypä hinta säästöbudjetillakin, ainakin mitä olen itse huomannut. Ehkä 14 euroakin, joka on usein myös pakastemansikoiden hinta. Ainakin ollut, ennen kuin inflaatio iski, mutta vieläkin vaikkapa nuo luomurusinat Prismassa ovat usein olleet alle 10 euroa/kilo.

10 euron kilohinta olisi pääruoasta paljon, mutta herkuista joita syödään vähemmän, se ei ole niin paha sillä budjetilla mitä tavoittelen. Eikä marjoistakaan.


Jos käytät pähkinöitä, niin kivojahan ne ovat esimerkiksi puurossa.

Jos olen pitkään käyttänyt pellavarouhetta, niin kivaa vaihtelua on välillä laittaakin saksanpähkinöitä. Niistäkin saa niitä tärkeitä rasvahappoja, ja varmaan muitakin terveellisiä asioita.Siemenissä on varmaan myös kaikenlaista, ja näitä sekoituksia ostan joskus salaatteja varten.

Siemenistä voi tehdä myös maitoja tai tahnoja.


Salaattiin voi laittaa siemeniä, pähkinöitä. Mutta myös kaurahiutaleita, kuten eräässä pula-ajan salattireseptissä
Niistä tulee joskus kiva makuvivahde, pähkinäinenkin jopa. Kun haluaa lisätä ruokaisuutta salaattiin, kaurahiutaleet ovat siis pähkinöille ja siemenille hyvä vaihtoehto, ellei sitten laita molempia.

Porkkanapannari vuoden 2021 joulukalenterista, ja maapähkinävoita

Entäs jos pähkinöitä tarvitsisi kaloreiden lisäämisen takia? Yksi vaihtoehto on myös syödä kaurahiutalevälipaloja aterioiden lisäksi. Sekin on Dr. Esselstyniltä kuulemani vinkki. Jos on yhtään tunne, ettei saa tarpeeksi syötyä, niin jostain syystä tämä tepsii. Itsekin olen niin kokenut. Ja muutkin kaurasta tehdyt välipalat, kuten banaanikeksit. Kaurassa on n. 7 % rasvaakin, joka on enemmän kuin monessa muussa viljahiutaleessa. 

Pähkinöistä ja siemenistä, herkuista ja rasvoista voisi tehdä vaikkapa useammankin joulukalenteriluukun verran juttua, mutta laitetaan tähän nyt loppuun vielä muuten vain ruokaan liittyvät radio-ohjelmat: Mitä Suomessa syötiin ennen perunaa ja ruisleipää? Suomalaisen ruokakulttuurin esihistoria

Aristoteleen kantapää- ohjelmassa myös Suomen ruokahistoriaa: Suomalaisen ruoan historia on niukkuuden ja säilömisen historiaa.


Jos ruokahistoria kiinnostaa muutenkin, niin vaikkapa Mark Kurlansky Suola, eräs maailmanhistoria.

Kirjastosta kerran bongasin, ja oli ihan mielenkiintoinenkin.

Kiitos vierailusta luukussa, huomenna 6. luukku ja samalla itsenäisyyspäivä.

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt