Siirry pääsisältöön

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla.

Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä.


Kaalilaatikko

n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu)
n. 1 dl soijarouhetta
300-400 g kaali
n. 2 tl siirappia 
pari porkkanaa
2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa
1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia
1 tl soijakastiketta halutessa

Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan.

Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta.

Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla.

Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin kiehua kunnes vesi oli haihtunut aika vähiin. Maustoin.

Sitten kaadoin lasivuokaan. Paisto kansi päällä, noin 180 C, 40 - 60 min.

En lisännyt enää nestettä tai sekoittanut välillä.



Kaali oli nyt aika pieni, ja 2l vuoka tuli vain puolilleen. Ruoasta tuli kuitenkin niin hyvää, että ensi kerralla teen enemmän.

Kuvia työvaiheista



Ensin tilkka vettä kattilanpohjalle, kunnes kattila on kuuma.
Sitten kaadetaan liika vesi pois, ja kaalit ja porkkanat melkeinpä kuivalle kattilanpohjalle. Alkaa melkoinen sihinä, ja höyryäminen. Sekoitetaan, etteivät ne lähde heti ruskistumaan. Vedenkeittimestä voi kaataa tilkan kuumaa vettä taas sekaan, samalla kun hämmentää.
Sopivassa kohtaa kannattaa laittaa tilkka vettä, ja peittää kannella.

Kannen alla vihannekset vielä höyryttyvät tehokkaasti, ja alkavat makeutua ja kutistua. Sekoitetaan välillä, ja tarkkaillaan pitääkö tilkka vettä taas lisätä. Pienennetään levyn lämpötilaa.
Oli ihan hyvä, etten päästänyt ruskettumaan, koska kaalilaatikko vähän kuitenkin paistuu uunissakin tarpeeksi. 


Sillä aikaa kun pilkoin, paistoin ja höyrytin kaalia, olivat ohraryynit ja soijarouheet kypsyneet. Maustoin, ja lisäsin kaalit sekaan. Keitin kansi auki vielä niin kauan, että tuo vähäinen vesi oli haihtunut vielä vähemmäksi. Sitä oli varmaan noin 1-2 dl pohjalla, kun kaadoin kaikki uunivuokaan.



Paisto 180- asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai vajaa tunti.
Pidin kannen päällä, ettei kaalilaatikko kuivu liikaa. Irtonestettä siinä ei paljon enää ollutkaan, se 1-2 desiä noin.


Kaalilaatikko oli niin hyvää, että teki mieli soittaa johonkin.

Laitoin soijakastiketta vasta valmiiseen kaalipataan/laatikkoon, n. 1 tl oli jo ihan hyvä. Tätähän oli tosi vähän.



Samoista aineksista syntyisi myös kaalikeitto noin 30 - 40 minuutissa. Perunaakin voi laittaa sekaan.
Kaalikeitoilla jostain syystä tulee aina itselläni ainakin vielä pahempi nälkä, ja leipä auttaa vähän siihen ongelmaan. ks. esim. peltileipä

Puolukat ovat yleensä C-vitamiinin lähteeksi laitettu. Sitruuna ei ole kaalikeitossa kovin hyvä mielestäni, ja joskus jopa puolukka on liian kirpeä.
Blenderissä pikamehuksi, niin saa samat puolukat.

Soijarouhetta en ole käyttänyt pitkään aikaan, mutta nyt kävin sitäkin ostamassa kokeilumielessä. 

Tutkin tuoteselosteista, mitä eroa on vaalealla ja tummalla soijarouheella.

Tumman valmistusaineissa luki soijapapu ja sokerikulööri, ja vaaleassa luki vain soijapapu.
Erona on siis, että tumma on värjättyä. Ostin vaaleaa, koska nyt minua ei haittaa, minkä väristä soijarouhe on.

Sokerikulööri on sallittu elintarvikkeissa, mutta ainahan voi jättää poiskin, ellei tarvitse. 

Tumma sopisi vaikkapa, jos tekee lihattoman piirakan. Näkisi ainakin hyvin, minkä verran ja mitä täytettä on laitettu. Ja jos haluaa tehdä jauheliharuoan näköistä. Ks. piirakkaohje pullataikinasta. Tai perunamuusista.



Kokeilin kaalisalaattiakin kuullotetuista, hieman kypsennetyistä kaalista. Vitamiineja voi toki haihtua sillä tavalla, mutta pehmeämpi syödä, auttaa jos kaali on vanhaa. Mustapippurirouhetta.  
Punajuurisäilykettä ja peperonisäilykettä, Rainbow, eivät sisältäneet lisättyä rasvaa tai glukoosi-fruktoosisiirappia.



Hyvä keino pehmentää on tehdä tosi ohutta raastetta, ja laittaa sekaan omenaa. 

Kaalisilppua soijajogurttikastikkeen seassa. Sinappia, vähän jotain hapanta kuten sitruuna tai lime.
Sokeria tai etikkaa aina lisää, sen mukaan kumpi parantaa makua.


Silputtuna  paprikasäilykkeen kanssa, helppo ja nopea. Salaatinkastike valmiina.



Kaali on usein kokonaisena halvempaa, kuin valmiiksi pakattuina lohkoina. 

Iso kaali vie kuitenkin tilaa jääkaapissa, mutta se kannattaakin itse halkaista ja laittaa kelmuun. Joskus löytyy pieniäkin kaalia, ja usein olen löytänyt etenkin luomukaalien joukosta pieniä. Luomukaali on hinnaltaan n. 3 euroa kilo, ollut ainakin, ja ei-luomu on alle 1,5 €/kg yleensä.


Melko hyvin säilyy, ja itselläni tulee jotenkin käytettyäkin nopeampaa, kun olen tehnyt lohkoja valmiiksi. 
Riittää, että saa osankin katkaistua, niin se ei ainakaan lähde pyörimään jääkaapista.



Kaalia ja punajuurta kiehumaan, niin saa aika punaista lisuketta, tai borssikeiton tapaista.



Vaikka punakaali onkin useimmiten näihin paras, niin valkokaalinkin kyllä keitän punajuuren kanssa pois kuljeksimasta.


Keitä pilkottua kaalia, mausta, lisää purkki paseerattua tomaattia.
Suurusta halutessa. Sekaan voi laittaa myös linssejä tai papuja. Ks. helppo kastike kaalista.


Iloinen kaalivokki keltaiseksi currymausteella tai kurkumalla. 
Uunipellillä paistettuna kaalia, kikherneitä ja porkkanaa. Porkkanaa voi keittää ensin kokonaisena n.5 minuuttia, jäähdyttää kylmällä vedellä ja paloitella. Kypsyy sitten uunissa samaan tahtiin kaalin kanssa. 
Mausteeksi Hot Currya ja maustekurkkujen lientä, tai riisiviinietikkaa tai muuta vastaavaa.

Tässä vain murto-osa tietenkin kaikesta kaaliruoasta, mitä voi olla. 

Katseluvinkki: Areenalta löysin tanskalaisen ohjelmasarjan ruoasta ja vihanneksista, Ruokamakasiini jakso 5/10, kausi 2, kaalista kertova jakso. Se ei ole vegaaninen tai kokokasvisruoka-ohjelma, mutta voi sisältää silti paljon mielenkiintoista kaalista. 

Kiitos vierailusta, huomenna 15. luukku.
Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj