Siirry pääsisältöön

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla.

Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä.


Kaalilaatikko

n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu)
n. 1 dl soijarouhetta
300-400 g kaali
n. 2 tl siirappia 
pari porkkanaa
2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa
1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia
1 tl soijakastiketta halutessa

Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan.

Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta.

Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla.

Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin kiehua kunnes vesi oli haihtunut aika vähiin. Maustoin.

Sitten kaadoin lasivuokaan. Paisto kansi päällä, noin 180 C, 40 - 60 min.

En lisännyt enää nestettä tai sekoittanut välillä.



Kaali oli nyt aika pieni, ja 2l vuoka tuli vain puolilleen. Ruoasta tuli kuitenkin niin hyvää, että ensi kerralla teen enemmän.

Kuvia työvaiheista



Ensin tilkka vettä kattilanpohjalle, kunnes kattila on kuuma.
Sitten kaadetaan liika vesi pois, ja kaalit ja porkkanat melkeinpä kuivalle kattilanpohjalle. Alkaa melkoinen sihinä, ja höyryäminen. Sekoitetaan, etteivät ne lähde heti ruskistumaan. Vedenkeittimestä voi kaataa tilkan kuumaa vettä taas sekaan, samalla kun hämmentää.
Sopivassa kohtaa kannattaa laittaa tilkka vettä, ja peittää kannella.

Kannen alla vihannekset vielä höyryttyvät tehokkaasti, ja alkavat makeutua ja kutistua. Sekoitetaan välillä, ja tarkkaillaan pitääkö tilkka vettä taas lisätä. Pienennetään levyn lämpötilaa.
Oli ihan hyvä, etten päästänyt ruskettumaan, koska kaalilaatikko vähän kuitenkin paistuu uunissakin tarpeeksi. 


Sillä aikaa kun pilkoin, paistoin ja höyrytin kaalia, olivat ohraryynit ja soijarouheet kypsyneet. Maustoin, ja lisäsin kaalit sekaan. Keitin kansi auki vielä niin kauan, että tuo vähäinen vesi oli haihtunut vielä vähemmäksi. Sitä oli varmaan noin 1-2 dl pohjalla, kun kaadoin kaikki uunivuokaan.



Paisto 180- asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai vajaa tunti.
Pidin kannen päällä, ettei kaalilaatikko kuivu liikaa. Irtonestettä siinä ei paljon enää ollutkaan, se 1-2 desiä noin.


Kaalilaatikko oli niin hyvää, että teki mieli soittaa johonkin.

Laitoin soijakastiketta vasta valmiiseen kaalipataan/laatikkoon, n. 1 tl oli jo ihan hyvä. Tätähän oli tosi vähän.



Samoista aineksista syntyisi myös kaalikeitto noin 30 - 40 minuutissa. Perunaakin voi laittaa sekaan.
Kaalikeitoilla jostain syystä tulee aina itselläni ainakin vielä pahempi nälkä, ja leipä auttaa vähän siihen ongelmaan. ks. esim. peltileipä

Puolukat ovat yleensä C-vitamiinin lähteeksi laitettu. Sitruuna ei ole kaalikeitossa kovin hyvä mielestäni, ja joskus jopa puolukka on liian kirpeä.
Blenderissä pikamehuksi, niin saa samat puolukat.

Soijarouhetta en ole käyttänyt pitkään aikaan, mutta nyt kävin sitäkin ostamassa kokeilumielessä. 

Tutkin tuoteselosteista, mitä eroa on vaalealla ja tummalla soijarouheella.

Tumman valmistusaineissa luki soijapapu ja sokerikulööri, ja vaaleassa luki vain soijapapu.
Erona on siis, että tumma on värjättyä. Ostin vaaleaa, koska nyt minua ei haittaa, minkä väristä soijarouhe on.

Sokerikulööri on sallittu elintarvikkeissa, mutta ainahan voi jättää poiskin, ellei tarvitse. 

Tumma sopisi vaikkapa, jos tekee lihattoman piirakan. Näkisi ainakin hyvin, minkä verran ja mitä täytettä on laitettu. Ja jos haluaa tehdä jauheliharuoan näköistä. Ks. piirakkaohje pullataikinasta. Tai perunamuusista.



Kokeilin kaalisalaattiakin kuullotetuista, hieman kypsennetyistä kaalista. Vitamiineja voi toki haihtua sillä tavalla, mutta pehmeämpi syödä, auttaa jos kaali on vanhaa. Mustapippurirouhetta.  
Punajuurisäilykettä ja peperonisäilykettä, Rainbow, eivät sisältäneet lisättyä rasvaa tai glukoosi-fruktoosisiirappia.



Hyvä keino pehmentää on tehdä tosi ohutta raastetta, ja laittaa sekaan omenaa. 

Kaalisilppua soijajogurttikastikkeen seassa. Sinappia, vähän jotain hapanta kuten sitruuna tai lime.
Sokeria tai etikkaa aina lisää, sen mukaan kumpi parantaa makua.


Silputtuna  paprikasäilykkeen kanssa, helppo ja nopea. Salaatinkastike valmiina.



Kaali on usein kokonaisena halvempaa, kuin valmiiksi pakattuina lohkoina. 

Iso kaali vie kuitenkin tilaa jääkaapissa, mutta se kannattaakin itse halkaista ja laittaa kelmuun. Joskus löytyy pieniäkin kaalia, ja usein olen löytänyt etenkin luomukaalien joukosta pieniä. Luomukaali on hinnaltaan n. 3 euroa kilo, ollut ainakin, ja ei-luomu on alle 1,5 €/kg yleensä.


Melko hyvin säilyy, ja itselläni tulee jotenkin käytettyäkin nopeampaa, kun olen tehnyt lohkoja valmiiksi. 
Riittää, että saa osankin katkaistua, niin se ei ainakaan lähde pyörimään jääkaapista.



Kaalia ja punajuurta kiehumaan, niin saa aika punaista lisuketta, tai borssikeiton tapaista.



Vaikka punakaali onkin useimmiten näihin paras, niin valkokaalinkin kyllä keitän punajuuren kanssa pois kuljeksimasta.


Keitä pilkottua kaalia, mausta, lisää purkki paseerattua tomaattia.
Suurusta halutessa. Sekaan voi laittaa myös linssejä tai papuja. Ks. helppo kastike kaalista.


Iloinen kaalivokki keltaiseksi currymausteella tai kurkumalla. 
Uunipellillä paistettuna kaalia, kikherneitä ja porkkanaa. Porkkanaa voi keittää ensin kokonaisena n.5 minuuttia, jäähdyttää kylmällä vedellä ja paloitella. Kypsyy sitten uunissa samaan tahtiin kaalin kanssa. 
Mausteeksi Hot Currya ja maustekurkkujen lientä, tai riisiviinietikkaa tai muuta vastaavaa.

Tässä vain murto-osa tietenkin kaikesta kaaliruoasta, mitä voi olla. 

Katseluvinkki: Areenalta löysin tanskalaisen ohjelmasarjan ruoasta ja vihanneksista, Ruokamakasiini jakso 5/10, kausi 2, kaalista kertova jakso. Se ei ole vegaaninen tai kokokasvisruoka-ohjelma, mutta voi sisältää silti paljon mielenkiintoista kaalista. 

Kiitos vierailusta, huomenna 15. luukku.
Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...