Siirry pääsisältöön

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla.

Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä.


Kaalilaatikko

n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu)
n. 1 dl soijarouhetta
300-400 g kaali
n. 2 tl siirappia 
pari porkkanaa
2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa
1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia
1 tl soijakastiketta halutessa

Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan.

Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta.

Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla.

Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin kiehua kunnes vesi oli haihtunut aika vähiin. Maustoin.

Sitten kaadoin lasivuokaan. Paisto kansi päällä, noin 180 C, 40 - 60 min.

En lisännyt enää nestettä tai sekoittanut välillä.



Kaali oli nyt aika pieni, ja 2l vuoka tuli vain puolilleen. Ruoasta tuli kuitenkin niin hyvää, että ensi kerralla teen enemmän.

Kuvia työvaiheista



Ensin tilkka vettä kattilanpohjalle, kunnes kattila on kuuma.
Sitten kaadetaan liika vesi pois, ja kaalit ja porkkanat melkeinpä kuivalle kattilanpohjalle. Alkaa melkoinen sihinä, ja höyryäminen. Sekoitetaan, etteivät ne lähde heti ruskistumaan. Vedenkeittimestä voi kaataa tilkan kuumaa vettä taas sekaan, samalla kun hämmentää.
Sopivassa kohtaa kannattaa laittaa tilkka vettä, ja peittää kannella.

Kannen alla vihannekset vielä höyryttyvät tehokkaasti, ja alkavat makeutua ja kutistua. Sekoitetaan välillä, ja tarkkaillaan pitääkö tilkka vettä taas lisätä. Pienennetään levyn lämpötilaa.
Oli ihan hyvä, etten päästänyt ruskettumaan, koska kaalilaatikko vähän kuitenkin paistuu uunissakin tarpeeksi. 


Sillä aikaa kun pilkoin, paistoin ja höyrytin kaalia, olivat ohraryynit ja soijarouheet kypsyneet. Maustoin, ja lisäsin kaalit sekaan. Keitin kansi auki vielä niin kauan, että tuo vähäinen vesi oli haihtunut vielä vähemmäksi. Sitä oli varmaan noin 1-2 dl pohjalla, kun kaadoin kaikki uunivuokaan.



Paisto 180- asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai vajaa tunti.
Pidin kannen päällä, ettei kaalilaatikko kuivu liikaa. Irtonestettä siinä ei paljon enää ollutkaan, se 1-2 desiä noin.


Kaalilaatikko oli niin hyvää, että teki mieli soittaa johonkin.

Laitoin soijakastiketta vasta valmiiseen kaalipataan/laatikkoon, n. 1 tl oli jo ihan hyvä. Tätähän oli tosi vähän.



Samoista aineksista syntyisi myös kaalikeitto noin 30 - 40 minuutissa. Perunaakin voi laittaa sekaan.
Kaalikeitoilla jostain syystä tulee aina itselläni ainakin vielä pahempi nälkä, ja leipä auttaa vähän siihen ongelmaan. ks. esim. peltileipä

Puolukat ovat yleensä C-vitamiinin lähteeksi laitettu. Sitruuna ei ole kaalikeitossa kovin hyvä mielestäni, ja joskus jopa puolukka on liian kirpeä.
Blenderissä pikamehuksi, niin saa samat puolukat.

Soijarouhetta en ole käyttänyt pitkään aikaan, mutta nyt kävin sitäkin ostamassa kokeilumielessä. 

Tutkin tuoteselosteista, mitä eroa on vaalealla ja tummalla soijarouheella.

Tumman valmistusaineissa luki soijapapu ja sokerikulööri, ja vaaleassa luki vain soijapapu.
Erona on siis, että tumma on värjättyä. Ostin vaaleaa, koska nyt minua ei haittaa, minkä väristä soijarouhe on.

Sokerikulööri on sallittu elintarvikkeissa, mutta ainahan voi jättää poiskin, ellei tarvitse. 

Tumma sopisi vaikkapa, jos tekee lihattoman piirakan. Näkisi ainakin hyvin, minkä verran ja mitä täytettä on laitettu. Ja jos haluaa tehdä jauheliharuoan näköistä. Ks. piirakkaohje pullataikinasta. Tai perunamuusista.



Kokeilin kaalisalaattiakin kuullotetuista, hieman kypsennetyistä kaalista. Vitamiineja voi toki haihtua sillä tavalla, mutta pehmeämpi syödä, auttaa jos kaali on vanhaa. Mustapippurirouhetta.  
Punajuurisäilykettä ja peperonisäilykettä, Rainbow, eivät sisältäneet lisättyä rasvaa tai glukoosi-fruktoosisiirappia.



Hyvä keino pehmentää on tehdä tosi ohutta raastetta, ja laittaa sekaan omenaa. 

Kaalisilppua soijajogurttikastikkeen seassa. Sinappia, vähän jotain hapanta kuten sitruuna tai lime.
Sokeria tai etikkaa aina lisää, sen mukaan kumpi parantaa makua.


Silputtuna  paprikasäilykkeen kanssa, helppo ja nopea. Salaatinkastike valmiina.



Kaali on usein kokonaisena halvempaa, kuin valmiiksi pakattuina lohkoina. 

Iso kaali vie kuitenkin tilaa jääkaapissa, mutta se kannattaakin itse halkaista ja laittaa kelmuun. Joskus löytyy pieniäkin kaalia, ja usein olen löytänyt etenkin luomukaalien joukosta pieniä. Luomukaali on hinnaltaan n. 3 euroa kilo, ollut ainakin, ja ei-luomu on alle 1,5 €/kg yleensä.


Melko hyvin säilyy, ja itselläni tulee jotenkin käytettyäkin nopeampaa, kun olen tehnyt lohkoja valmiiksi. 
Riittää, että saa osankin katkaistua, niin se ei ainakaan lähde pyörimään jääkaapista.



Kaalia ja punajuurta kiehumaan, niin saa aika punaista lisuketta, tai borssikeiton tapaista.



Vaikka punakaali onkin useimmiten näihin paras, niin valkokaalinkin kyllä keitän punajuuren kanssa pois kuljeksimasta.


Keitä pilkottua kaalia, mausta, lisää purkki paseerattua tomaattia.
Suurusta halutessa. Sekaan voi laittaa myös linssejä tai papuja. Ks. helppo kastike kaalista.


Iloinen kaalivokki keltaiseksi currymausteella tai kurkumalla. 
Uunipellillä paistettuna kaalia, kikherneitä ja porkkanaa. Porkkanaa voi keittää ensin kokonaisena n.5 minuuttia, jäähdyttää kylmällä vedellä ja paloitella. Kypsyy sitten uunissa samaan tahtiin kaalin kanssa. 
Mausteeksi Hot Currya ja maustekurkkujen lientä, tai riisiviinietikkaa tai muuta vastaavaa.

Tässä vain murto-osa tietenkin kaikesta kaaliruoasta, mitä voi olla. 

Katseluvinkki: Areenalta löysin tanskalaisen ohjelmasarjan ruoasta ja vihanneksista, Ruokamakasiini jakso 5/10, kausi 2, kaalista kertova jakso. Se ei ole vegaaninen tai kokokasvisruoka-ohjelma, mutta voi sisältää silti paljon mielenkiintoista kaalista. 

Kiitos vierailusta, huomenna 15. luukku.
Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö