Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla.
Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä.
Kaalilaatikko
n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu)
n. 1 dl soijarouhetta
300-400 g kaali
n. 2 tl siirappia
pari porkkanaa
2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa
1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia
1 tl soijakastiketta halutessa
Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan.
Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta.
Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla.
Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin kiehua kunnes vesi oli haihtunut aika vähiin. Maustoin.
Sitten kaadoin lasivuokaan. Paisto kansi päällä, noin 180 C, 40 - 60 min.
En lisännyt enää nestettä tai sekoittanut välillä.
Kaali oli nyt aika pieni, ja 2l vuoka tuli vain puolilleen. Ruoasta tuli kuitenkin niin hyvää, että ensi kerralla teen enemmän.
Kuvia työvaiheista
Ensin tilkka vettä kattilanpohjalle, kunnes kattila on kuuma.
Sitten kaadetaan liika vesi pois, ja kaalit ja porkkanat melkeinpä kuivalle kattilanpohjalle. Alkaa melkoinen sihinä, ja höyryäminen. Sekoitetaan, etteivät ne lähde heti ruskistumaan. Vedenkeittimestä voi kaataa tilkan kuumaa vettä taas sekaan, samalla kun hämmentää.
Sopivassa kohtaa kannattaa laittaa tilkka vettä, ja peittää kannella.
Kannen alla vihannekset vielä höyryttyvät tehokkaasti, ja alkavat makeutua ja kutistua. Sekoitetaan välillä, ja tarkkaillaan pitääkö tilkka vettä taas lisätä. Pienennetään levyn lämpötilaa.
Oli ihan hyvä, etten päästänyt ruskettumaan, koska kaalilaatikko vähän kuitenkin paistuu uunissakin tarpeeksi.
Sillä aikaa kun pilkoin, paistoin ja höyrytin kaalia, olivat ohraryynit ja soijarouheet kypsyneet. Maustoin, ja lisäsin kaalit sekaan. Keitin kansi auki vielä niin kauan, että tuo vähäinen vesi oli haihtunut vielä vähemmäksi. Sitä oli varmaan noin 1-2 dl pohjalla, kun kaadoin kaikki uunivuokaan.
Paisto 180- asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai vajaa tunti.
Pidin kannen päällä, ettei kaalilaatikko kuivu liikaa. Irtonestettä siinä ei paljon enää ollutkaan, se 1-2 desiä noin.
Kaalilaatikko oli niin hyvää, että teki mieli soittaa johonkin.
Laitoin soijakastiketta vasta valmiiseen kaalipataan/laatikkoon, n. 1 tl oli jo ihan hyvä. Tätähän oli tosi vähän.
Samoista aineksista syntyisi myös kaalikeitto noin 30 - 40 minuutissa. Perunaakin voi laittaa sekaan.
Kaalikeitoilla jostain syystä tulee aina itselläni ainakin vielä pahempi nälkä, ja leipä auttaa vähän siihen ongelmaan. ks. esim.
peltileipä
Puolukat ovat yleensä C-vitamiinin lähteeksi laitettu. Sitruuna ei ole kaalikeitossa kovin hyvä mielestäni, ja joskus jopa puolukka on liian kirpeä.
Blenderissä pikamehuksi, niin saa samat puolukat.
Soijarouhetta en ole käyttänyt pitkään aikaan, mutta nyt kävin sitäkin ostamassa kokeilumielessä.
Tutkin tuoteselosteista, mitä eroa on vaalealla ja tummalla soijarouheella.
Tumman valmistusaineissa luki soijapapu ja sokerikulööri, ja vaaleassa luki vain soijapapu.
Erona on siis, että tumma on värjättyä. Ostin vaaleaa, koska nyt minua ei haittaa, minkä väristä soijarouhe on.
Sokerikulööri on sallittu elintarvikkeissa, mutta ainahan voi jättää poiskin, ellei tarvitse.
Tumma sopisi vaikkapa, jos tekee lihattoman piirakan. Näkisi ainakin hyvin, minkä verran ja mitä täytettä on laitettu. Ja jos haluaa tehdä jauheliharuoan näköistä. Ks. piirakkaohje pullataikinasta. Tai perunamuusista.
Kokeilin kaalisalaattiakin kuullotetuista, hieman kypsennetyistä kaalista. Vitamiineja voi toki haihtua sillä tavalla, mutta pehmeämpi syödä, auttaa jos kaali on vanhaa. Mustapippurirouhetta.
Punajuurisäilykettä ja peperonisäilykettä, Rainbow, eivät sisältäneet lisättyä rasvaa tai glukoosi-fruktoosisiirappia.
Hyvä keino pehmentää on tehdä tosi ohutta raastetta, ja laittaa sekaan omenaa.
Kaalisilppua soijajogurttikastikkeen seassa. Sinappia, vähän jotain hapanta kuten sitruuna tai lime.
Sokeria tai etikkaa aina lisää, sen mukaan kumpi parantaa makua.
Silputtuna paprikasäilykkeen kanssa, helppo ja nopea. Salaatinkastike valmiina.
Kaali on usein kokonaisena halvempaa, kuin valmiiksi pakattuina lohkoina.
Iso kaali vie kuitenkin tilaa jääkaapissa, mutta se kannattaakin itse halkaista ja laittaa kelmuun. Joskus löytyy pieniäkin kaalia, ja usein olen löytänyt etenkin luomukaalien joukosta pieniä. Luomukaali on hinnaltaan n. 3 euroa kilo, ollut ainakin, ja ei-luomu on alle 1,5 €/kg yleensä.
Melko hyvin säilyy, ja itselläni tulee jotenkin käytettyäkin nopeampaa, kun olen tehnyt lohkoja valmiiksi.
Riittää, että saa osankin katkaistua, niin se ei ainakaan lähde pyörimään jääkaapista.
Kaalia ja punajuurta kiehumaan, niin saa aika punaista lisuketta, tai borssikeiton tapaista.
Vaikka punakaali onkin useimmiten näihin paras, niin valkokaalinkin kyllä keitän punajuuren kanssa pois kuljeksimasta.
Keitä pilkottua kaalia, mausta, lisää purkki paseerattua tomaattia.
Suurusta halutessa. Sekaan voi laittaa myös linssejä tai papuja. Ks. helppo
kastike kaalista.
Iloinen kaalivokki keltaiseksi currymausteella tai kurkumalla.
Uunipellillä paistettuna kaalia, kikherneitä ja porkkanaa. Porkkanaa voi keittää ensin kokonaisena n.5 minuuttia, jäähdyttää kylmällä vedellä ja paloitella. Kypsyy sitten uunissa samaan tahtiin kaalin kanssa.
Mausteeksi Hot Currya ja maustekurkkujen lientä, tai riisiviinietikkaa tai muuta vastaavaa.
Tässä vain murto-osa tietenkin kaikesta kaaliruoasta, mitä voi olla.
Katseluvinkki: Areenalta löysin tanskalaisen ohjelmasarjan ruoasta ja vihanneksista,
Ruokamakasiini jakso 5/10, kausi 2, kaalista kertova jakso. Se ei ole vegaaninen tai kokokasvisruoka-ohjelma, mutta voi sisältää silti paljon mielenkiintoista kaalista.
Kiitos vierailusta, huomenna 15. luukku.
Kommentit
Lähetä kommentti