Siirry pääsisältöön

WFPB - Rievä - Ohra ja täysjyvävehnä - Leipää pöytään ja laukkuun

Tein ohrasta ja grahamjauhoista leivän. Reseptin löysin Ruokaideat - blogista.

Muokkasin reseptiä sen verran, että laitoin myös desilitran kaurahiutaleita, ja nesteeksi vettä.

  • 0,5 litraa vettä 
  • 1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa
  • 1 desilitra kaurahiutaleita
  • n. 5 dl ohrajauhoja
  • loput täysjyvävehnäjauhoja, mittaamatta kaatelin vähän kerrallaan, kunnes taikina oli käsiin tarttuvaa, ei liian tiivistä
  • loraus siirappia
  •  ja suolaa maun mukaan.


Vesi piti olla lämpöistä jotta hiiva herää. Sekoitin ensin hiivan, veden, suolan ja siirapin. Laitoin 1dl kaurahiutaleita ja ohrajauhoja sen 4-5 dl. Sekoitin vispilällä. 

Sitten sekoitin kädellä ne täysjyvävehnäjauhot ja vaivasin samalla, jotta jonkin verran sitkoakin tulisi. Sen verran ainakin, mitä grahamjauhoista ylipäätään irtoaa. 

Kovin kauaa en sitä leiponut, koska helpoimman kautta yritin päästä.


Taikina oli tarttuvaista. Jauhotin sitä valmiiksi vähän eri puolilta, jotta sen saa irti. Voiveitsellä se piti käsistä kaapia.

Se jäi epätasaiseksi kulhoon, en alkanut siitä mitään palleroa pyörittelemään. 

Laitoin jauhoja päälle ja liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi, 30 min.


Puolisen tuntia kohottuaan taikina oli jo kaksinkertaistanut kokonsa.

Otin sieltä klönttejä erilleen, ja laitoin jauhotetulle leivinpaperille.

Siinä sitten taputtelin leivän mallia. Taikinapyörällä tein viillot, ja pistelin haarukalla reikiä.

Jauhoja päälle, liinan alle kohoamaan uudelleen vartiksi, ja samalla uuni kuumenemaan 200 C -asteelle. 

Jauhotin leivät päältä ruisjauhoilla, koska olen huomannut niistä tulevan kiva pinta. 


Paistoin uunin keskitasolla. Laitoin ajastusta ensin 15 minuuttia, ja kävin katselemassa välillä. 

Noin vartin jälkeen kokeilin jo kädellä kopiseeko leivän kuori yhtään, ja alkoi olla valmista.

Annoin silti vielä vähän aikaa olla, ja kun uudelleen kopautin, niin tuli jo kiire ottaa pois. 

Tein tarkoituksella tasaisia lättyjä, jotta olisi helppo päätellä valmiusaste. Etteivät ne jäisi keskeltä raaoiksi tai jotain.


Tosi kivoja leipiä tuli näistä. Paksuus oli vähän sillä rajalla, että kannattaako halkaista kahdeksi leiväksi aina palanen, vai onko parempi syödä halkaisematta.

Tuo taikinapyörällä tehty viilto oli tosi kätevä olla olemassa, niin ei tarvinnut veitsien kanssa murustella leipää. Kuorikin oli sellainen vähän kumisevan kopiseva, ei onneksi liian kova.

Liinan alla pidin leipiä pehmenemässä vielä jäähtymisen ajan.


Ohran maku oli huomattavissa. Rakenne oli perus pätevä leivän rakenne. 

Tiivistä, muttei mielestäni liian sitkasta. Riippuu toki mihin on tottunut. 

Peltileipä mitä yleensä teen, on tosi pehmeää ja kosteaa verrattuna tähän.

Tästä oli helppo murtaa paloja ilman veistäkin. Ei murustellut paljoa, lukuunottamatta jauhoja jotka ropisivat pinnalta. 


Veitsieni terävyys nähtiin jo kurpitsa-postauksessa, eli ei ollenkaan.

Sain silti halkaistua vähän leipiä. Päällisenä minulla oli paprikasiivuja sekä "Kastike purkkiin" -postauksesta tuttu vegaaninen kastike linsseistä, mausteista ja ravintohiivasta.


Lämmintä kastiketta oli kiva dippailla myös kupista. 

Tällaisen kattauksen söin nälkääni. Se osoittautui yllättäen jopa haastavaksi paketiksi ruuansulatukselle.

Tuimaa leipää, paksu linssikastike ja raakaa vihannesta. Vaikka olenkin melkoisen paatunut kasviksien syöjä, niin voisin myös varovaisesti ehdottaa jotain lempeää, ehkä perunaista kasvissosekeittoakin leivän kaveriksi. Voi olla tottumiskysymys.


Kivaa vaihtelua oli tämä leipä ainaisille sämpylöille ja peltileivälle. 

Heti tuli mieleeni jokin pitkä junamatka, jonne tällaisen voisi ottaa evääksi. Varmasti riittäisi mussutettavaa koko yöksi tai päiväksi. Vaihtoehtojen ollessa vähäiset, leipä maittaisi varmasti oikein kertoimella.

Irtoavat jauhot on ehkä hyvä karistaa jo kotona leipäsen päältä, etteivät ne varise penkille junassa.

Kiva pullollinen marjamehua tai muuta juotavaa, ehkä vegekaakaota termarissa tai tetrassa. Paprikaa tai kurkkua, pari hedelmää. Harmi, etten ole lähdössä mihinkään lähiaikoina.


Suolakurkkukin voisi toimia päällisenä, jos ei ole kovin tarkkaa vältellä sitä suolaakaan joka päivä.

Melko jänkkiä leipää silti pitemmän päälle, joten ne jotka vielä laittavat voita, juustoa ja kinkkua saavat huokaista helpotuksesta.

Itse asiassa tämän leivän maussa oli jotain sellaista, mistä tuli mieleen ihan kuin tässä jo olisi juustot ja kinkut integroituna. Tuli niin voimakas mielikuva.

Voin suositella, käytitpä päällisenä sitten mitä hyvänsä. Itse tehtyä on aina mukava syödä, ja siitä tuppaa ajattelemaan erityisen positiivisesti. Vaiva on se, jonka täytyy palkita. 



Käytännön eväsominaisuudet tällä ovat varmasti paremmat kuin peltileivällä, sillä tämän voi kääräistä pussiin ja laukkuun, eikä tämä siellä liiskaannu tai hajoa murusiksi. 

Ei tarvita rasioita ja kansia, tai mitään ylimääräistä rojua mukaan. Vanhanaikainen "laukussa leipää ja piimää vaan"* - idea.


Jänkkiydestä huolimatta voi olla siitä helppo eväskin, että jo muutamasta haukusta lähtee se pahin nälkä pois, ja hyväksi aikaa.

Siispä vaikka hotkiminen olisikin hidasta, tehokkuus on sitäkin parempi.

Tässä vielä linkki Ruokaideat - blogiin, jonka reseptin ja ohjeiden mukaan lähdin tätä hahmottelemaan.

Petter Ohlsin tekemä oli tuo Matkalaulu, josta lainaus leivästä ja piimästä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm