Siirry pääsisältöön

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin. 

Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen. 

Halusin tietää, onko sillä mitään eroa. 

Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä, ja muita ohralaatuja.

Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon. 

Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan.

Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa.

Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa.

Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan.

Lisään kaikissa puuroissa aina vettä suhteessa enemmän, kuin ohjeessa sanotaan. Osan vedestä lisään keittäessä jos vettä haihtuu, tai jos kiehumista pitää rauhoittaa.

Jos vettä on vain se määrä mikä juuri ja juuri riittää, on puuro helpompi polttaa pohjaankin ja yritän sen tietysti välttää.

Tämä puuro ei kovin helpolla ainakaan veden kanssa ottanut pohjaan. Keitin ilman kantta. Säädin kelloon aikaa 20 minuuttia ja kävin välillä sekoittamassa ja lisäämässä vettä, jos tarpeen. Kellon soitua laitoin levyn pienemmälle ja lisäsin aikaa vielä 10 minuuttia.

Sitten siirsin puuron kannen alle hautumaan hetkeksi, syrjään levyltä.


Vaikka ohrapaketissa olikin eri ohje lisukkelle ja puurolle, niin itse en huomaa paljoa eroa, että onko tämä lisuke vai puuro, vaikka yritin keittää puuroa. Se riippuu varmasti minkä kanssa on tarkoitus syödä. Piirakan täytteenä meni ihan komeasti. 

Lisukkeen ilmeisesti pitäisi olla kuivempaa kuin puuro, jotta se imee kastiketta. Minulla tämä kiehui puolisen tuntia ja pidin ihan sopivana omaan käyttöön.

Marjoja pakkasesta mikrossa sulatettuina ja ohrapuuro. Puurosta tuli kivan rakeista. Ei huono.

Tässä kuva siitä, kun lorautin puuroon kauramaitoa. Minusta se katosi tuonne puuroon ja oli yhtä tyhjän kanssa. 

Kasvimaitojakin on paljon erilaisia. Ehkä jokin maukas makumaito olisi vaikuttanut enemmän.

Itse käytän Luomu Oatlya, johon ei ole lisätty ruokaöljyä, eikä siinä ole vanilijaista makua. 

Kasvimaitoihin keittäessä nousee ehkä tärkeämmäksi vahtia puuroa, ettei se pala pohjaan. 

Tämä puuro ei kahdellakaan melko perättäisellä yrityksellä tarttunut kattilan pohjaan.

En tietenkään kokonaan sitä jättänyt yksin kiehumaan mutta puuro kesti sen, että kirjoittelin välillä blogia ja vahdin kun muistin.

Seuraavaksi keitin ohrat lisäämällä ne ensin kylmään nesteeseen. 

Laitoin litran vettä, 2 desiä kauramaitoa ja 2 desiä suurimoita. Kauramaitoa sen takia, että purkissa oli enää 2 desiä jäljellä, enkä muistanut milloin se on aukaistu. Kätevä siis kaataa se puuroon.

Keitin puuroa taas puolisen tuntia, vahdin kun muistin. Lopussa lisäsin kannen päälle ja siirsin kylmälle levylle hautumaan hetkeksi.

Silppusin puurolisukkeeksi "Minuutti Mikolla" omenaa, johon laitoin kanelia. Käytin tavallista kanelia, vaikka sitähän olisi olemassa kumariinitontakin Ceylon kanelia. Tätä tavallista käytän usein, jos haluan paljon selkeää kanelin makua.

Ylijääneeseen omenasilppuun puristin vähän sitruunaa, ettei omena tummuisi jääkaapissa.

Hyvää oli. 

Ohra on vähän sellaista voimakkaan tuoksuista ja makuista, että jotkut varmasti pitävät siitä ja jotkut eivät voi sietää. Tämä on ihan ymmärrettävää.

Itse en sille mitään ylistyssanoja keksi maun puolesta, mutta en pidä pahanakaan. 

Hyviä puolia mielestäni löytyy useita. Tämä on mielestäni todella täyttävää, ainakin hetkellisesti. Lisäksi tämä on monipuolista käyttää ruuanlaitossa. Pitkähköstä keittoajasta huolimatta ohrapuuro oli helppo keittää. Ainakin veteen.


Perunamuusikin sattui olemaan tulilla samaan aikaan, joten kokeilin sekoittaa ohraa siihenkin.

Toimi hyvin, tai ainakaan ei ollut mitään moittimista. Erittäin täyttävä ateria. Vielä muutama puolukka ja vähän maustepippuria, niin makuelämys vain paranisi. Ilmankin meni.

Rasvaa ohrassa on 2 %. Eli vähemmän kuin kaurassa, jossa on 7 %.

Vaikka keitin puuroa nyt 30 minuuttia tai jopa yli, mielestäni suurimot eivät muuttuneet pehmeiksi ja puuromaisiksi, vaan jäivät edelleen pyöreiksi ja erottuviksi. 

Perunamuusista ne erottuivat kuin helmet.

Ehkä kylmään veteen laittamani versio oli aavistuksen puuromaisempaa, mutta ei mielestäni olennaisesti.

Hirveästi väliä ei tuntunut olevan silläkään, lisäsinkö ensin paljon vettä vai vähemmän vettä.

2 desiä kauramaitokaan ei merkinnyt lisäsinpä sitä keittoveteen, tai vasta lautasella. Aiemman kokemuksen perusteella ei auta, vaikka kauramaitoa laittaisi koko nestemäärän verran. 

Kaupassa katselin käsittelemättömiä ja kokonaisia ohrasuurimoita, mutta päätin jättää toiseen kertaan. Keittoaika tai uunissaoloaika oli jopa pari tuntia ja kesäkuumalla se voisi olla tosi kova projekti.

Toivottavasti tämä antoi ideoita, jos jollain muullakin on avattu ohrasuurimopaketti kaapissa ja niiden keittämistä vain tulee lykättyä tuonnemmaksi. Itselläni ainakin tulee helpoiten tartuttua aina kaurahiutalepakettiin.

Ohraa on erilaista, tämä Myllyn Paras on vain yksi vaihtoehto. Muita ohrajuttuja:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Maaliskuu 2

  Maaliskuun toiset ruokaostokset 25 €. Ensi viikkoa varten, ja uutta viikkomenua suunnitellessa. = 2 € Perunat haen vasta, kun jääkaappiin taas mahtuu. Liimaan ne jo tähän niin on 25 euron ostokset. = 4,2 € Tofu ja savutofu 1,35 €/200g, 6,75 €/kg = 2,7 € Mustapavut ja kikherneet 0,75 € 380 g, 200g, nesteineen 1,97 €/kg = 1,5 € = 8,6 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Porkkana1,29 €/kg x 472 € = 0,61 € Palsternakka 2,29 €/kg x 0,386 € = 0,88 € Punajuuri 1 kg 1,29 € Nauris 2,19 €/kg x 0,662 kg = 1,45 € Kaikki muut Lidlistä, paitsi nauriit Prismasta = 2,05 € Omena 0,608 x 1,09 €/kg = 0,66 Banaani0,99 €/kg x 1,406 kg = 1,39 € Lidlistä = 0,79 € Puolukka 3,95 €/kg Prismasta  = 1,79 € Luomu Oatly kaurajuoma Prismasta. = 5,82 € Maustekurkku 3,09 €/kg x 0,304 kg = 0,94 €  Maapähkinävoi 8,50 €/kg =  2,89 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg = 1,99 € Järki hoi. Kävelin kurkkujen ohi ja mietin, että olisipa hyvää mutta kyllä kurkku kallista on, 3 euroa kilo tai ylikin. Sitten hain

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Maaliskuu 1

  Maaliskuun ensimmäiset ruokaostokset 20 euroa. Paljon perunaa ja riittävästi vihanneksia. = 3,98 € 10 kg perunaa, 0,40 €/kg = 4 €  Fontane-perunoita, toisessa pussissa oli Gala-perunoita. = 1,43 € Keräkaali 1,462 kg x 0,98 €/kg  = 5,09 € Kurkku 0,330 kg X 2,79 €/kg = 0,92 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Ruukkupersilja 2 X 1,19 € = 2,38 € = 2,02 € Banaani 1,29 €/kg 1,172 kg = 1,51 € Luomu sitruuna 0,171 kg x 2,99 €/kg = 0,51 € Sitruuna unohtui kuvasta. Tarjousbanaani Lidlistä ja sitruuna Prismasta. Luomusitruunasta tulee sitruunamuffinit , omenasoseen tilalla banaania. = 2,18 € Omenoiden sijaan ostinkin hävikkilaatikon. 0,65 €/kg. Viinirypäleet olivat vielä syötäviä, mutta olivat menossa pilalle ja pakastin loput. Paprikassa pieni kuhmu, kuhmu pois ja loput pakasteeseen. Tilliä piti myös pakastaa, koska sitä olikin niin paljon. = 0,79 € Pakastepuolukka 3,95 €/kg.  Viimeksi oli 4,20/kg. Ruuan hinta on lähtenyt laskemaan monissa tuotteissa. = 4,09 € 3,41 €/kg, 1,2 kg ketsuppia Ketsuppipull

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Nauriskeitto

Nauriskeitto, tofulla tai ilman. Maustekurkkua ja ripaus maustepippuria, juustoisuus ravintohiivasta ja teelusikan kärjellinen sinappijauhetta tuntuvat sopivan nauriin kanssa yhteen.  Kokeilin keiton mausteena myös maustekurkkua ja kurkkusalaattia, ja siksi katsoin lopuksi miten paljon suolaa ne sisältävät, kurkkusalaatit sun muut. Niitähän ei ole pakko käyttää, mutta jos käyttää. Ensin keitto. Nauriskeitto Perunaa Naurista Porkkanaa 0,5 dl kokonaisia kauranjyviä Maustekurkkua ja/tai tuoretta kurkkua Tuoretta yrttiä halutessa, esim persilja tai tilli Tofua ja/tai kikherneitä, pakasteherneitä Mausteet  1/8 - 1/4 tl tl jauhettua maustepippuria 1/4 tl sinappijauhetta 1 rkl sinappia 2 rkl ravintohiiva 1 tl oregano 1 rkl persilja säilykejalopenoja, halutessa, tai esim. pakasteherneitä vettä, ja kauramaitoa halutessa Keiton kanssa sopii kurkkusalaatti. Siinä ja maustekurkussa on lisättyä suolaa usein, mutta tilalle voi vaihtaa myös tuorekurkun tai jättää pois. Pilko porkkanat ja laita kauran

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp