Siirry pääsisältöön

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän


Kauraryynien ohje lisukkeeksi :  2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä

20min.

Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran. 

Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa  3,67 €/kg, 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023

Lisätty 8.4. Torino täysjyväohra Lisätty 26.10.2025 Kuvia Tyrnävän ohrapusseista.


Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä. 

Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi villinä. Paketissa ei kuitenkaan lukenut siitä aiheesta mitään enempää. Vain, että lähipellolla viljelty.


Tässä vasemmalla Villikaura-merkkisiä, ja oikealla Tyrnävän kauraryynejä.

Villikaura-merkkinen oli kyllä lisäksi myös gluteenitonta, joka on toki hyvä ottaa huomioon.

Jos et tarvitse gluteenitonta, niin Prismassa, varmaan paikkakunnasta riippuen, oli tuota Myllärin Pitkäjyväistä kauraakin 2,73 €/kg. Sitä en vielä ehtinyt testata, mutta lisään siitäkin kuvan jos tulee kokeiltua.


Tyrnävän kauraryyni, aika samanlainen siis Villikauran kanssa paitsi ei gluteeniton, jota olen löytänyt Minimanista ja välillä K-Superista. Riippuu varmaan paikkakunnasta missä kaupoissa myydään, mutta voisi tilata suoraankin Tyrnävän verkkokaupasta. Tästä olen puuroa keitellyt usein, ja tänään kokeilin myös riisin korvikkeena. Toimi.


Villikauran keitto-ohje.



Myllärin Villikauran keitto-ohje oli paketissa. Tästäkin oli Instassa moni keittänyt puuroa, mutta tämä ohje on lisukkeelle.

  • 2 dl villikaurajyviä *
  • 3,5 dl vettä

20 minuutin keittoaika.
Höh, piti sitten tuo jyvämäärä kirjoittaa ensin väärin, eli 2 dl on oikea vastaus.



200 C uuni, sinne vuoka kansineen. Vedenkeittimellä vesi ensin kuumaksi, niin lähtee heti kypsymään.

Riisinkeittimeni meni rikki jo aikaa sitten, enkä halua vahtia kattilaa, siksi keitin nyt uunissa. Päivitys 03/2025 ks. uusi resepti johon tuli kauranjyvää riisinkeittimessä.



 Otin pois uunista, kun kaikki vesi näytti olevan jo imeytynyt kauraan.



Hyvää oli. Kastikkeena nyt Punainen kastike, joka sisältää punajuuria.

Kaura lisukkeena vaatii vähän totuttelua, koska ensituntuma oli että "tämä kaura on jäänyt raa-aksi". Siksi että on suutuntuma ja purutuntuma. Minusta tätä ei voi nieleskellä tuosta noin vain, kuten valkoista riisiä. Se voi olla hyväkin asia.

Ei kauheasti pitäisi haitata vaikka olisikin raakaa, koska syön raakoja kaurahiutaleitakin usein


Tein samalla ohjeella myös Tyrnävän kauraryyneistä, ja onnistui ihan yhtä hyvin.
Eli 2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä.

Tässä Tyrnäväläiset kastikkeen kanssa. Ehkä hieman vaaleamman väristä, mutta mielestäni ihan samanlainen. Voin ostaa tätä, koska en tarvitse gluteenittomuutta.




Ravintosisältö Villikaurassa näytti tältä. Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g


Vertailun vuoksi viiden minuutin kaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g. Eli täysin samat, kuin villikaurassa. Energiamääräkin sama.



Pikakaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 11 g
proteiinia 14 g
rasvaa 7,5 g
Energiaa 362 kcal, eli hieman enemmän kuin edellisissä. 

Mutta, pikahiutale varmaan on tiiviimmin pakkautuvaa, joten sataan grammaan mahtuu enemmän (ravinteita) ? Ei siis varmaan kerro tämä vertailu siitä, mikä näistä on terveellisintä.

Ruokahan on aina enemmän, kuin ainesosiensa summa tai yhden ravintoaineen pitoisuus.
Mutta päättelen tästä sen, että ei tarvitse ravinnon puolesta miettiä, että jokin näistä olisi huonoa tai hyvää kauraa, ja pitäisi mitenkään ehdottomasti ostaa kokonaisia jyviä vaikka ei halua, ja vaikka ne olisivat itselle epäkäytännöllisiä ja jopa kalliita.

Kokokasvisruokavaliolla suositaan mahdollisimman vähän prosessoituja aineksia ruuanlaittoon, ja ainakaan mistään kaurasta ei ole poistettu kuoria niin paljon, kuin valkoisesta riisistä. 

Vaihtoehdoista voi aina valita paremman tai vähemmän paremman väliltä prosessoinnin osalta, tai sitten hyvän ja huonon väliltä. Huono on minusta vasta, jos alkaa olla lisätty jotain huonoa. Se, että on poistettu jotain hyvää, kuten valkoisessa riisissä, ei vielä itselleni ole se isoin juttu. Valkoinen vehnäjauho toisaalta on mielestäni valkoista riisiä ei-toivotumpi, koska se on kuidun karsimisen lisäksi jauhettu. Grahamjauhokin on jauhettu, mutta valkoisesta vehnäjauhosta on tullut se käsitys, ettei sitä suositella oikein missään nykyään, millään ruokavaliolla. En onneksi satu tarvitsemaan sitä muutenkaan. (edit. Paitsi pullaan, siinäkin ehkä hiivaleipäjauho kompromissina.)

Eli käytän valkoista riisiä johonkin, mutta tosi kiva että tuli tartuttua tähän kauranjyvään nyt. Koska enemmän kuin usein, pystyisin sen valkoisen riisin vaihtamaan tähän kotimaiseen vaihtoehtoon.




Tyrnävän kauraryynit ovat siis melko samannäköisiä, ja olen tiennyt aina että näistäkin voisi tehdä riisinkin tapaista, eikä vain puuroa. Tarvittiin kuitenkin nyt tuo Villiriisikaura-paketti, joka sai tekemään tämän kokeilun. Ehkä ohje oli tarpeeksi selkeä.

Vielä yksi vaihtoehto:


N. 2 euroa kilo maksoi viimeksi toinen riisin mahdollinen korvaaja, eli ohra. 
Ohraakin on monenlaista. Rikottu ohrasuurimo, Myllyn Paras, maksoi 2,19 €/kg Prismassa, ja vähän enemmän Salessa. Ohrasuurimot eivät makunsa puolesta ihan joka paikkaan käy. Tämä on siis vain mielipide, makuasioita toki.

Olen käyttänyt keltaisessa paketissa olevia Myllyn Paras -merkkisiä Ruskea risotto - nimiseen reseptiini, ja kaalikeittoon se on ihan paras. Lisäksi Syksyinen keitto, ja perus perunakeitot muutenkin, ovat olleet hyvä käyttökohde. Niihin kaikkiin voi ohran sijaan kokeilla varmaan kauraryynejäkin.  Porkkanalaatikossa ohraryyni meni hyvin.

Myllyn Paras rikotuista esikypsytetyistä ohrasuurimoista olen keittänyt puuroakin. Paremmankin makuisia puuroja kuitenkin on olemassa, joten tulee harvoin keitettyä.


Nämä ovat hyviä tuotteita mitä ostan säännöllisesti. Ruokaohraksi 1 ohraa, 2 vettä. Ohjetta en hakenut mistään, testasin riisinkeittimessä riisin kanssa ja tuntui toimivan.

Huom: Vasemmalla kokonainen, oikealla rikottu. Rikotusta teen vain puuroa tämän tuotemerkin osalta ainakin. Rikottu näistä on sellainen, mistä tulee eniten ehkä mannapuuroa muistuttava. 



Ohramanna pitää mainita, se on ihan eri asia, kuin lisukkeeksi sopivat ryynit. Siitä tulee aivan mahtava, maistuva valkoinen puuro. Pussit menevät herkästi sekaisin keskenään kun ovat niin samannäköisiä. Ruokaohraksi siis kokonaiset.

Tosiaan eri merkkisistä ohratuotteista tulee erilaista, ohrasta ei koskaan tiedä ennen kuin kokeilee.

Hyvä puuro Tyrnävän rikotuista ohrasuurimoistakin, ihan erilaisia kuin Myllyn Parhaan. Suosittelen Tyrnävän kokonaisia suurimoita, jos etsii riisipuuronkin tilalle jotain. 


Ks. myös millaista puuroa tuli kokonaisista ohranjyvistä, ohrajauhoista ja ohrahiutaleista.

Huhtikuussa 2025 löysin uuden tuotteen mitä ennen en ollut testannut:


Torino täysjyväohra, sattui olemaan alennuksessa -30% tarralla.


Keitto-ohje, 6 dl vettä ja 4 dl Torino-ohraa.

Ruokaostoksissa huhtikuu 1  kuva Torino-ohraruoasta jonka laitoin ja hintatietoja.

Ok, Kiitos kun luit, toivottavasti sait ideoita riisin tilalle, jos et ole jo näitä samoja ehtinyt kokeilemaan.

Jatketaan tästä perjantaipäivää, ja lisään tänne vielä kuvat jos kokeilen muitakin vastaavia tuotteita.

Katso riisin tilalle myös:

Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Kommentit

  1. Äh, tuo kaura on tosi ankea lisuke, tulee ihan mieleen kuin lintulyhdettä söisi. Hämmentävää, että kuituja on vain saman verran kuin kaurahiutaleissa. Tuota ohraakin olen joskus kokeillut, toimii hiukan paremmin kuin kaura.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Hauskan mielleyhtymän pistit, enpä tullut ajatelleeksi.
      Aivan, hyvä ylläri olikin ne kaurojen ravintosisällöt. Luulin itsekin ennen, että vähintään pikakaurahiutale olisi toisia vähäisempi arvoiltaan, mutta ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...