Siirry pääsisältöön

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran. 

Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa  3,67 €/kg, 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. 

Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä. 

Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi villinä. Paketissa ei kuitenkaan lukenut siitä aiheesta mitään enempää. Vain, että lähipellolla viljelty.


Tässä vasemmalla Villikaura-merkkisiä, ja oikealla Tyrnävän kauraryynejä.

Villikaura-merkkinen oli kyllä lisäksi myös gluteenitonta, joka on toki hyvä ottaa huomioon.

Jos et tarvitse gluteenitonta, niin Prismassa, varmaan paikkakunnasta riippuen, oli tuota Myllärin Pitkäjyväistä kauraakin 2,73 €/kg. Sitä en vielä ehtinyt testata, mutta lisään siitäkin kuvan jos tulee kokeiltua.


Tyrnävän kauraryyni, aika samanlainen siis Villikauran kanssa paitsi ei gluteeniton, jota olen löytänyt Minimanista ja välillä K-Superista. Riippuu varmaan paikkakunnasta missä kaupoissa myydään, mutta voisi tilata suoraankin Tyrnävän verkkokaupasta. Tästä olen puuroa keitellyt usein, ja tänään kokeilin myös riisin korvikkeena. Toimi.


Villikauran keitto-ohje.



Myllärin Villikauran keitto-ohje oli paketissa. Tästäkin oli Instassa moni keittänyt puuroa, mutta tämä ohje on lisukkeelle.

  • 2 dl villikaurajyviä *
  • 3,5 dl vettä

20 minuutin keittoaika.
Höh, piti sitten tuo jyvämäärä kirjoittaa ensin väärin, eli 2 dl on oikea vastaus.



200 C uuni, sinne vuoka kansineen. Vedenkeittimellä vesi ensin kuumaksi, niin lähtee heti kypsymään.

Riisinkeittimeni meni rikki jo aikaa sitten, enkä halua vahtia kattilaa, siksi keitin nyt uunissa. 



 Otin pois uunista, kun kaikki vesi näytti olevan jo imeytynyt kauraan.



Hyvää oli. Kastikkeena nyt Punainen kastike, joka sisältää punajuuria.

Kaura lisukkeena vaatii vähän totuttelua, koska ensituntuma oli että "tämä kaura on jäänyt raa-aksi". Siksi että on suutuntuma ja purutuntuma. Minusta tätä ei voi nieleskellä tuosta noin vain, kuten valkoista riisiä. Se voi olla hyväkin asia.

Ei kauheasti pitäisi haitata vaikka olisikin raakaa, koska syön raakoja kaurahiutaleitakin usein


Tein samalla ohjeella myös Tyrnävän kauraryyneistä, ja onnistui ihan yhtä hyvin.
Eli 2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä.

Tässä Tyrnäväläiset kastikkeen kanssa. Ehkä hieman vaaleamman väristä, mutta mielestäni ihan samanlainen. Voin ostaa tätä, koska en tarvitse gluteenittomuutta.




Ravintosisältö Villikaurassa näytti tältä. Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g


Vertailun vuoksi viiden minuutin kaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g. Eli täysin samat, kuin villikaurassa. Energiamääräkin sama.



Pikakaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 11 g
proteiinia 14 g
rasvaa 7,5 g
Energiaa 362 kcal, eli hieman enemmän kuin edellisissä. 

Mutta, pikahiutale varmaan on tiiviimmin pakkautuvaa, joten sataan grammaan mahtuu enemmän (ravinteita) ? Ei siis varmaan kerro tämä vertailu siitä, mikä näistä on terveellisintä.

Ruokahan on aina enemmän, kuin ainesosiensa summa tai yhden ravintoaineen pitoisuus.
Mutta päättelen tästä sen, että ei tarvitse ravinnon puolesta miettiä, että jokin näistä olisi huonoa tai hyvää kauraa, ja pitäisi mitenkään ehdottomasti ostaa kokonaisia jyviä vaikka ei halua, ja vaikka ne olisivat itselle epäkäytännöllisiä ja jopa kalliita.

Kokokasvisruokavaliolla suositaan mahdollisimman vähän prosessoituja aineksia ruuanlaittoon, ja ainakaan mistään kaurasta ei ole poistettu kuoria niin paljon, kuin valkoisesta riisistä. 

Vaihtoehdoista voi aina valita paremman tai vähemmän paremman väliltä prosessoinnin osalta, tai sitten hyvän ja huonon väliltä. Huono on minusta vasta, jos alkaa olla lisätty jotain huonoa. Se, että on poistettu jotain hyvää, kuten valkoisessa riisissä, ei vielä itselleni ole se isoin juttu. Valkoinen vehnäjauho toisaalta on mielestäni valkoista riisiä ei-toivotumpi, koska se on kuidun karsimisen lisäksi jauhettu. Grahamjauhokin on jauhettu, mutta valkoisesta vehnäjauhosta on tullut se käsitys, ettei sitä suositella oikein missään nykyään, millään ruokavaliolla. En onneksi satu tarvitsemaan sitä muutenkaan. (edit. Paitsi pullaan, siinäkin ehkä hiivaleipäjauho kompromissina.)

Eli käytän valkoista riisiä johonkin, mutta tosi kiva että tuli tartuttua tähän kauranjyvään nyt. Koska enemmän kuin usein, pystyisin sen valkoisen riisin vaihtamaan tähän kotimaiseen vaihtoehtoon.




Tyrnävän kauraryynit ovat siis melko samannäköisiä, ja olen tiennyt aina että näistäkin voisi tehdä riisinkin tapaista, eikä vain puuroa. Tarvittiin kuitenkin nyt tuo Villiriisikaura-paketti, joka sai tekemään tämän kokeilun. Ehkä ohje oli tarpeeksi selkeä.

Vielä yksi vaihtoehto:


N. 2 euroa kilo maksoi viimeksi toinen riisin mahdollinen korvaaja, eli ohra. 
Ohraakin on monenlaista. Rikottu ohrasuurimo, Myllyn Paras, maksoi 2,19 €/kg Prismassa, ja vähän enemmän Salessa. Ohrasuurimot eivät makunsa puolesta ihan joka paikkaan käy. Tämä on siis vain mielipide, makuasioita toki.

Olen käyttänyt Ruskea risotto - nimiseen reseptiini, ja kaalikeittoon se on ihan paras. Lisäksi Syksyinen keitto, ja perus perunakeitot muutenkin, ovat olleet hyvä käyttökohde. Niihin kaikkiin voi ohran sijaan kokeilla varmaan kauraryynejäkin.  Porkkanalaatikossa ohraryyni meni hyvin.

Myllyn Paras rikotuista esikypsytetyistä ohrasuurimoista olen keittänyt puuroakin. Paremmankin makuisia puuroja kuitenkin on olemassa, joten tulee harvoin keitettyä.

Ohramanna pitää mainita, se on ihan eri asia. Siitä tulee aivan mahtava, maistuva valkoinen puuro. Samoin eri merkkisistä ohrasuurimoista tulee erilaista aina. 

Hyvä puuro Tyrnävän rikotuista ohrasuurimoistakin, ihan erilaisia kuin Myllyn Parhaan. Sitä suosittelen ohrapuuroista, jos etsii riisipuuronkin tilalle jotain. 


Ks. myös millaista puuroa tuli kokonaisista ohranjyvistä, ohrajauhoista ja ohrahiutaleista.

Ok, Kiitos kun luit, toivottavasti sait ideoita riisin tilalle, jos et ole jo näitä samoja ehtinyt kokeilemaan.

Jatketaan tästä perjantaipäivää, ja lisään tänne vielä kuvat jos kokeilen muitakin vastaavia tuotteita.

Katso riisin tilalle myös:

Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g

Kommentit

  1. Äh, tuo kaura on tosi ankea lisuke, tulee ihan mieleen kuin lintulyhdettä söisi. Hämmentävää, että kuituja on vain saman verran kuin kaurahiutaleissa. Tuota ohraakin olen joskus kokeillut, toimii hiukan paremmin kuin kaura.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Hauskan mielleyhtymän pistit, enpä tullut ajatelleeksi.
      Aivan, hyvä ylläri olikin ne kaurojen ravintosisällöt. Luulin itsekin ennen, että vähintään pikakaurahiutale olisi toisia vähäisempi arvoiltaan, mutta ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö