Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki, jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran.
Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa 3,67 €/kg, 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg.
Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.
Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi villinä. Paketissa ei kuitenkaan lukenut siitä aiheesta mitään enempää. Vain, että lähipellolla viljelty.
Tässä vasemmalla Villikaura-merkkisiä, ja oikealla Tyrnävän kauraryynejä.
Villikaura-merkkinen oli kyllä lisäksi myös gluteenitonta, joka on toki hyvä ottaa huomioon.
Jos et tarvitse gluteenitonta, niin Prismassa, varmaan paikkakunnasta riippuen, oli tuota Myllärin Pitkäjyväistä kauraakin 2,73 €/kg. Sitä en vielä ehtinyt testata, mutta lisään siitäkin kuvan jos tulee kokeiltua.
Tyrnävän kauraryyni, aika samanlainen siis Villikauran kanssa paitsi ei gluteeniton, jota olen löytänyt Minimanista ja välillä K-Superista. Riippuu varmaan paikkakunnasta missä kaupoissa myydään, mutta voisi tilata suoraankin Tyrnävän
verkkokaupasta. Tästä olen
puuroa keitellyt usein, ja tänään kokeilin myös riisin korvikkeena. Toimi.
Villikauran keitto-ohje.
Myllärin Villikauran keitto-ohje oli paketissa. Tästäkin oli Instassa moni keittänyt puuroa, mutta tämä ohje on lisukkeelle.
- 2 dl villikaurajyviä *
- 3,5 dl vettä
20 minuutin keittoaika.
Höh, piti sitten tuo jyvämäärä kirjoittaa ensin väärin, eli 2 dl on oikea vastaus.
200 C uuni, sinne vuoka kansineen. Vedenkeittimellä vesi ensin kuumaksi, niin lähtee heti kypsymään.
Riisinkeittimeni meni rikki jo aikaa sitten, enkä halua vahtia kattilaa, siksi keitin nyt uunissa.
Otin pois uunista, kun kaikki vesi näytti olevan jo imeytynyt kauraan.
Hyvää oli. Kastikkeena nyt Punainen kastike, joka sisältää punajuuria.
Kaura lisukkeena vaatii vähän totuttelua, koska ensituntuma oli että "tämä kaura on jäänyt raa-aksi". Siksi että on suutuntuma ja purutuntuma. Minusta tätä ei voi nieleskellä tuosta noin vain, kuten valkoista riisiä. Se voi olla hyväkin asia.
Ei kauheasti pitäisi haitata vaikka olisikin raakaa, koska syön raakoja kaurahiutaleitakin usein.
Tein samalla ohjeella myös Tyrnävän kauraryyneistä, ja onnistui ihan yhtä hyvin.
Eli 2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä.
Tässä Tyrnäväläiset kastikkeen kanssa. Ehkä hieman vaaleamman väristä, mutta mielestäni ihan samanlainen. Voin ostaa tätä, koska en tarvitse gluteenittomuutta.
Ravintosisältö Villikaurassa näytti tältä. Kuitua sadassa grammassa 10 g, proteiinia 13g, ja rasvaa 6,9 g.
Vertailun vuoksi viiden minuutin kaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa
10 g, proteiinia
13g, ja rasvaa
6,9 g. Eli täysin samat, kuin villikaurassa. Energiamääräkin sama.
Pikakaurahiutaleet: Kuitua sadassa grammassa 11 g,
proteiinia 14 g,
rasvaa 7,5 g.
Energiaa 362 kcal, eli hieman enemmän kuin edellisissä.
Mutta, pikahiutale varmaan on tiiviimmin pakkautuvaa, joten sataan grammaan mahtuu enemmän (ravinteita) ? Ei siis varmaan kerro tämä vertailu siitä, mikä näistä on terveellisintä.
Ruokahan on aina enemmän, kuin ainesosiensa summa tai yhden ravintoaineen pitoisuus.
Mutta päättelen tästä sen, että ei tarvitse ravinnon puolesta miettiä, että jokin näistä olisi huonoa tai hyvää kauraa, ja pitäisi mitenkään ehdottomasti ostaa kokonaisia jyviä vaikka ei halua, ja vaikka ne olisivat itselle epäkäytännöllisiä ja jopa kalliita.
Kokokasvisruokavaliolla suositaan mahdollisimman vähän prosessoituja aineksia ruuanlaittoon, ja ainakaan mistään kaurasta ei ole poistettu kuoria niin paljon, kuin valkoisesta riisistä.
Vaihtoehdoista voi aina valita paremman tai vähemmän paremman väliltä prosessoinnin osalta, tai sitten hyvän ja huonon väliltä. Huono on minusta vasta, jos alkaa olla lisätty jotain huonoa. Se, että on poistettu jotain hyvää, kuten valkoisessa riisissä, ei vielä itselleni ole se isoin juttu. Valkoinen vehnäjauho toisaalta on mielestäni valkoista riisiä ei-toivotumpi, koska se on kuidun karsimisen lisäksi jauhettu. Grahamjauhokin on jauhettu, mutta valkoisesta vehnäjauhosta on tullut se käsitys, ettei sitä suositella oikein missään nykyään, millään ruokavaliolla. En onneksi satu tarvitsemaan sitä muutenkaan. (edit. Paitsi
pullaan, siinäkin ehkä hiivaleipäjauho kompromissina.)
Eli käytän valkoista riisiä johonkin, mutta tosi kiva että tuli tartuttua tähän kauranjyvään nyt. Koska enemmän kuin usein, pystyisin sen valkoisen riisin vaihtamaan tähän kotimaiseen vaihtoehtoon.
Tyrnävän kauraryynit ovat siis melko samannäköisiä, ja olen tiennyt aina että näistäkin voisi tehdä riisinkin tapaista, eikä vain puuroa. Tarvittiin kuitenkin nyt tuo Villi
riisikaura-paketti, joka sai tekemään tämän kokeilun. Ehkä ohje oli tarpeeksi selkeä.
Vielä yksi vaihtoehto:
N. 2 euroa kilo maksoi viimeksi toinen riisin mahdollinen korvaaja, eli ohra.
Ohraakin on monenlaista. Rikottu ohrasuurimo, Myllyn Paras, maksoi 2,19 €/kg Prismassa, ja vähän enemmän Salessa. Ohrasuurimot eivät makunsa puolesta ihan joka paikkaan käy. Tämä on siis vain mielipide, makuasioita toki.
Olen käyttänyt Ruskea risotto - nimiseen reseptiini, ja kaalikeittoon se on ihan paras. Lisäksi Syksyinen keitto, ja perus perunakeitot muutenkin, ovat olleet hyvä käyttökohde. Niihin kaikkiin voi ohran sijaan kokeilla varmaan kauraryynejäkin. Porkkanalaatikossa ohraryyni meni hyvin.
Myllyn Paras rikotuista esikypsytetyistä ohrasuurimoista olen keittänyt puuroakin. Paremmankin makuisia puuroja kuitenkin on olemassa, joten tulee harvoin keitettyä.
Ohramanna pitää mainita, se on ihan eri asia. Siitä tulee aivan mahtava, maistuva valkoinen puuro. Samoin eri merkkisistä ohrasuurimoista tulee erilaista aina.
Hyvä puuro Tyrnävän rikotuista ohrasuurimoistakin, ihan erilaisia kuin Myllyn Parhaan. Sitä suosittelen ohrapuuroista, jos etsii riisipuuronkin tilalle jotain.
Ks. myös millaista puuroa tuli kokonaisista ohranjyvistä, ohrajauhoista ja ohrahiutaleista.
Ok, Kiitos kun luit, toivottavasti sait ideoita riisin tilalle, jos et ole jo näitä samoja ehtinyt kokeilemaan.
Jatketaan tästä perjantaipäivää, ja lisään tänne vielä kuvat jos kokeilen muitakin vastaavia tuotteita.
Katso riisin tilalle myös:
Hirssi: 100g sis Energiaa 350 kcal Rasvaa 5 g Proteiinia 11 g
Äh, tuo kaura on tosi ankea lisuke, tulee ihan mieleen kuin lintulyhdettä söisi. Hämmentävää, että kuituja on vain saman verran kuin kaurahiutaleissa. Tuota ohraakin olen joskus kokeillut, toimii hiukan paremmin kuin kaura.
VastaaPoistaHei, kiitos kommentista. Hauskan mielleyhtymän pistit, enpä tullut ajatelleeksi.
PoistaAivan, hyvä ylläri olikin ne kaurojen ravintosisällöt. Luulin itsekin ennen, että vähintään pikakaurahiutale olisi toisia vähäisempi arvoiltaan, mutta ei.