Siirry pääsisältöön

Luukku 19 - Porkkana - WFPB

 Luukku 19 Porkkana.



Yllätyin siitä, että tässä 19. luukussa on porkkana. Porkkana on esiintynyt jo monessa reseptissä, ja sille oli luukku vuoden -21 kalenterissakin, joten ajattelin että porkkana on jo nähty.

Sitten kokeilinkin isoäitini reseptillä porkkanakastiketta, joka oli niin hauska että pakkohan se on laittaa. Maito kauramaidoksi, ja ja jätin rasvan pois.

Kokeilin myös tehdä porkkanakakkua, ja se sattuikin vahingossa onnistumaan tosi hyvin. Sekin pitää siis laittaa. Porkkanakakkujen kanssa kun ei ole aina niin hyvä tuuri käynyt, huolimatta että on hyvät koiratkin olleet aina auttamassa. 

Porkkanakastike

  • Porkkanoita paloina tai siivuina
  • Vettä niin että peittyy
  • n. 3 rkl grahamjauhoja + kauramaito suurus
  • 1/4 tl sokeria
  • ripaus suolaa lautasella
  • valkopippuria lautasella, maun mukaan

Määrät riippuvat kuinka ison kastikkeen tekee. Nyt tein noin puolen litran tai litran kastikkeen, ja suurustin sen n. 1-2 rkl grahamjauhoja.

Porkkanat kuoritaan, siistitään ja pilkotaan. Paloitellaan ne siivuiksi, kuutioiksi tai miten itse haluaa. Paloittelin nyt siivuiksi, ja paksuimmat porkkanat vielä keskeltä yhdesti.

Porkkanat keitetään vedessä niin, että ne ovat aivan kypsiä. Vettä käytetään niin, että porkkanat ovat peitossa, mutta ei liikaa koska suuruste lisätään vielä lopuksi, ja siinäkin on nestettä.

Suurus lopuksi, kun porkkanat ovat kypsiä: Sekoita 1-3 rkl, tai niin paljon kuin tarvitaan, grahamjauhoja tilkkaan kauramaitoa. Pieneen kastikkeeseen voi riittää 1 rkl, isompaan voi joutua laittamaan enemmän suurustetta. Kaada tasaisena norona samalla sekoittaen pulpahtelevaan kastikkeeseen. Siirrä levyltä pois kun pulpahtaa, jos alkaa mennä liian paksuksi, lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista että sekoittuu hyvin. Voit laittaa vielä kypsymään, sekoiteltava, ettei jauho kasaannu pohjalle.

Mausta ripauksella sokeria. Kokeilin ilman, ja ei toiminut joten voi olla tärkeää.

Keitin porkkanat haudutuspadassa. Ne saavat kiehua niin kypsiksi, ettei haitannut vaikka ne olivat kauankin kiehumassa. Siirsin kattilaan nesteineen, kun olivat tarpeeksi kypsiä. Helpompi suurustaa kattilassa.


Laitoin kattilassa ne vielä paremmin kiehumaan, ja suurustin. Näin pieneen kastikkeeseen ei tarvinnut kuin n. 1 rkl jauhoja, sekoitin pieneen määrään kauramaitoa.
Tärkeää, että porkkanoiden keitinvesi säästyy, eli sitä ei kaadeta pois. Se voi vähän värjääntyä oranssiksi, mutta vaalea kastike tästä tulee.

Grahamjauhoksi käytin Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja, ja ne ovat aika vaaleita eikä tullut grahamin makua.

Annoin kastikkeen vielä kiehua hiljaisesti jonkin aikaa, sekoitellen välillä. Hyvä, että jauhotkin kypsyvät. Varmaan 10 minuuttia voi jo riittää.


Kastike käy keitettyjen perunoiden kanssa. Ripaus suolaa pintaan. Kasvispihvitkin olisivat kivat tässä samalla lautasella.
Pula-ajan kasviskeittokirjassa oli vähän vastaava resepti nimellä "porkkanamuhennos. Siinä käskettiin laittaa juuri ennen tarjoilua hienonnettua persiljaa päälle.



Itse sain  jostakin valkopippuri-ajatuksen, en tarkkaan muista laittoiko mummoni sitä. Kokeilinkin valkopippuria yhteen annokseen, mutta purkissa ei ollutkaan sirotinta. Tuli vahingossa enemmänkin, kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta ihan hyvää, vaikka se noin 1/4 - 1/2 teelusikallista olikin melko moninkertaisesti liikaa. Ei tämä tuota persiljaakaan tarvitse, ellei halua koristella.

Hyvä kastike, ei mennyt paakkuun.


Porkkanakakku


4 dl täysjyvävehnäjauho
1/4 - 1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

2 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl omenasosetta
1 dl soijajogurttia
1 dl kauramaitoa
1 rkl omenasiiderietikkaa
1 dl vettä + 1 dl taatelia, liotettu, hienonnettu
pieni ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Liota taateli n. 1 dl desin mitta -astiallinen, kiehuvassa vedessä, ja hienonna se sitten saksilla, käsin, blenderissä ym. Ei haittaa, jos muutama pieni taatelihippu jää hienontamatta, ne ovat kakussa ok.
Sekoita märkiä aineita, n. 4 desiä yhteensä kauramaitoa, soijajogurttia, omenasosetta ja taatelia.
Laita omenasiiderietikka myös, 1rkl 

Sekoita taikina hyvin. Jos taikinaa kaadettaessa sitä jauhoa onkin jäänyt sekoittumatta, niin kaataisin takaisin ja sekoittaisin paremmin. Tämän tyylinen taikina jostain syystä aina tekee sen, että pohjalla on vielä vähän jauhoja sekoittumatta. Huolellinen sekoitus.
Kaada leivinpaperoituun vuokaan, paista 180 C asteessa 20 minuuttia.


Sydänvuoassa oli leivinpaperi. Kun levitin taikinaa, en yrittänyt saada sitä ihan reunoille asti.
Pääasia, että kakusta tulee paksuhko, tasainen, ja se onnistuu. Kun se näyttää hyvältä ja kuohkealta jo vuoassa, on todennäköistä että se onnistuu. Ei kannattanut tuossa enää veivata.


Kuva ei tee nyt oikeutta, kakku oli juuri oikeanpaksuinen mielestäni porkkanakakuksi.

Irtosi vuoasta kunhan annoin sen ensin jäähtyä. Jos kakkua yrittää heti kääntää, se saattaa vielä yrittää takertua paperiin. Annoin jäähtyä n. tunnin, ja pidin parvekkeellakin. Tämä kakku lähti niin, että leivinpaperiin ei jäänyt minkäänlaista merkkiä kakusta.


Kuorrutetta yritin tehdä Jalotofun Smooth tofusta. Vispasin sen sekaan vaniljasokeria.

Tästä ei koskaan mielestäni tarpeeksi mainita tofukuorruteohjeiden yhteydessä, tai itse ainakin jouduin etsimään pitkään nyt vastauksia: Se tofussa oleva maku jää kuorrutteeseen, ja siihen pitäisi laittaa  enemmän sokeria kuin haluaisin, ja muita mausteita. Jalotofun kuorruteohjeessa on 3 dl tomusokeria. Tarpeeksi makeaa se oli kun laitoin 2 tl vaniljasokeria, mutta ei maku peittynyt.



Jos tofukuorrutetta yrittää tehdä, ainakin pitää saada neste pois. Nestettä tulee sen paketin sisällä ja itse tofun mukana. Jane Esselstyn kääri tofun keittiöpyyhkeisiin, ja antoi tuntikausia imeytyä jääkaapissa. Se voisikin auttaa, itse vain yritin huuhdella ja kaataa nestettä pois.

Ananaskakussa ei ollut läheskään niin paha kuorrutetulos viimeksi, ehkä johtui ananaksesta. Sitäkään kuorrutetta en tehnyt silti toista kertaa.

Tätä Jalotofu Pehmeä, ja muita Smooth tai Silken tofua ei oikein voi prässätä painon alla pyyhkeen välissä, koska tofu on pehmeää. Mutta hennosti kun käärii se voi auttaa.
En suosittele tällä haavaa tofukuorrutteita ainakaan omasta puolestani, mutta yrittää voi.
Söin kakun lopulta Vemodo -Vanilja soijajogurtin kanssa. Mikäli se tarvitsi mitään kuorrutetta yleensäkään. Sokeria tuli 1 rkl ylimääräistä taatelin lisäksi, koska siten varmistin että kakku on makea.

Ks. Kokaru-sivulla, jokin niistä kuorrutteista tai kasvikermoista voisi toimia.

Pula-ajan keittokirjan inspiroima porkkanaraastesalaatti:

  • Omenanpaloja
  • raastettua porkkanaa
  • salaattia
  • kiinankaalia
  • marjoja
  • saksanpähkinöitä
  • kaurahiutaleita
Kastikkeeksi laimennettua omenasosetta, tai marjahilloa.

Porkkanalaatikko:



Testasin kerran porkkanalaatikkoa ohraan. Se maistui hyvältä, rakenne vain kärsi kun en mittaillut, ja jätin korppujauhot pois.

Nyt kokeilin näin:
Keitin porkkanat ja muusasin ne. Porkkanoiden keitinvesi ohran nesteeksi:

Keitin ohrapuuron Myllyn Paras esikypsytetyistä, rikotuista suurimoista uunissa, 2 dl suurimoita, litra nestettä, n. puolet (porkkana) vettä ja puolet kauramaitoa. Omenasosettakin n. 3 rkl.

Loraus siirappia, ripaus suolaa. 

Kun ohrapuuro oli paistunut n. 30 minuuttia, otin sen uunista ja sekoitin ohrat ja porkkanat sekaisin.
Paistoin vielä n. tunnin: ensin 180 C, välillä 100 C. Ripottelin puuron sekaan n. 1 dl korppujauhoja, se näytti löysältä.
Päälle korppujauhoja.

Tuloksena oli vielä enemmän ohra-porkkanapuuro. Liian vähän porkkanaa, kun laitoin n. 4-5 isoa porkkanaa. Meneehän tämä toki aamupalasta, keittiöapulainenkin saattaa tykätä.



Yritin Myllyn Paras -paketin takaosan ohjetta siis mukailla tällä kertaa.
Ohran maku tuli esiin. Erilaatuisista ohrista voisi onnistua ilman makua, esim. kokonaisista.

Kiitos kun luit, nähdään huomenna luukussa 20. 


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö