Siirry pääsisältöön

Luukku 19 - Porkkana - WFPB

 Luukku 19 Porkkana.



Yllätyin siitä, että tässä 19. luukussa on porkkana. Porkkana on esiintynyt jo monessa reseptissä, ja sille oli luukku vuoden -21 kalenterissakin, joten ajattelin että porkkana on jo nähty.

Sitten kokeilinkin isoäitini reseptillä porkkanakastiketta, joka oli niin hauska että pakkohan se on laittaa. Maito kauramaidoksi, ja ja jätin rasvan pois.

Kokeilin myös tehdä porkkanakakkua, ja se sattuikin vahingossa onnistumaan tosi hyvin. Sekin pitää siis laittaa. Porkkanakakkujen kanssa kun ei ole aina niin hyvä tuuri käynyt, huolimatta että on hyvät koiratkin olleet aina auttamassa. 

Porkkanakastike

  • Porkkanoita paloina tai siivuina
  • Vettä niin että peittyy
  • n. 3 rkl grahamjauhoja + kauramaito suurus
  • 1/4 tl sokeria
  • ripaus suolaa lautasella
  • valkopippuria lautasella, maun mukaan

Määrät riippuvat kuinka ison kastikkeen tekee. Nyt tein noin puolen litran tai litran kastikkeen, ja suurustin sen n. 1-2 rkl grahamjauhoja.

Porkkanat kuoritaan, siistitään ja pilkotaan. Paloitellaan ne siivuiksi, kuutioiksi tai miten itse haluaa. Paloittelin nyt siivuiksi, ja paksuimmat porkkanat vielä keskeltä yhdesti.

Porkkanat keitetään vedessä niin, että ne ovat aivan kypsiä. Vettä käytetään niin, että porkkanat ovat peitossa, mutta ei liikaa koska suuruste lisätään vielä lopuksi, ja siinäkin on nestettä.

Suurus lopuksi, kun porkkanat ovat kypsiä: Sekoita 1-3 rkl, tai niin paljon kuin tarvitaan, grahamjauhoja tilkkaan kauramaitoa. Pieneen kastikkeeseen voi riittää 1 rkl, isompaan voi joutua laittamaan enemmän suurustetta. Kaada tasaisena norona samalla sekoittaen pulpahtelevaan kastikkeeseen. Siirrä levyltä pois kun pulpahtaa, jos alkaa mennä liian paksuksi, lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista että sekoittuu hyvin. Voit laittaa vielä kypsymään, sekoiteltava, ettei jauho kasaannu pohjalle.

Mausta ripauksella sokeria. Kokeilin ilman, ja ei toiminut joten voi olla tärkeää.

Keitin porkkanat haudutuspadassa. Ne saavat kiehua niin kypsiksi, ettei haitannut vaikka ne olivat kauankin kiehumassa. Siirsin kattilaan nesteineen, kun olivat tarpeeksi kypsiä. Helpompi suurustaa kattilassa.


Laitoin kattilassa ne vielä paremmin kiehumaan, ja suurustin. Näin pieneen kastikkeeseen ei tarvinnut kuin n. 1 rkl jauhoja, sekoitin pieneen määrään kauramaitoa.
Tärkeää, että porkkanoiden keitinvesi säästyy, eli sitä ei kaadeta pois. Se voi vähän värjääntyä oranssiksi, mutta vaalea kastike tästä tulee.

Grahamjauhoksi käytin Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja, ja ne ovat aika vaaleita eikä tullut grahamin makua.

Annoin kastikkeen vielä kiehua hiljaisesti jonkin aikaa, sekoitellen välillä. Hyvä, että jauhotkin kypsyvät. Varmaan 10 minuuttia voi jo riittää.


Kastike käy keitettyjen perunoiden kanssa. Ripaus suolaa pintaan. Kasvispihvitkin olisivat kivat tässä samalla lautasella.
Pula-ajan kasviskeittokirjassa oli vähän vastaava resepti nimellä "porkkanamuhennos. Siinä käskettiin laittaa juuri ennen tarjoilua hienonnettua persiljaa päälle.



Itse sain  jostakin valkopippuri-ajatuksen, en tarkkaan muista laittoiko mummoni sitä. Kokeilinkin valkopippuria yhteen annokseen, mutta purkissa ei ollutkaan sirotinta. Tuli vahingossa enemmänkin, kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta ihan hyvää, vaikka se noin 1/4 - 1/2 teelusikallista olikin melko moninkertaisesti liikaa. Ei tämä tuota persiljaakaan tarvitse, ellei halua koristella.

Hyvä kastike, ei mennyt paakkuun.


Porkkanakakku


4 dl täysjyvävehnäjauho
1/4 - 1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

2 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl omenasosetta
1 dl soijajogurttia
1 dl kauramaitoa
1 rkl omenasiiderietikkaa
1 dl vettä + 1 dl taatelia, liotettu, hienonnettu
pieni ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Liota taateli n. 1 dl desin mitta -astiallinen, kiehuvassa vedessä, ja hienonna se sitten saksilla, käsin, blenderissä ym. Ei haittaa, jos muutama pieni taatelihippu jää hienontamatta, ne ovat kakussa ok.
Sekoita märkiä aineita, n. 4 desiä yhteensä kauramaitoa, soijajogurttia, omenasosetta ja taatelia.
Laita omenasiiderietikka myös, 1rkl 

Sekoita taikina hyvin. Jos taikinaa kaadettaessa sitä jauhoa onkin jäänyt sekoittumatta, niin kaataisin takaisin ja sekoittaisin paremmin. Tämän tyylinen taikina jostain syystä aina tekee sen, että pohjalla on vielä vähän jauhoja sekoittumatta. Huolellinen sekoitus.
Kaada leivinpaperoituun vuokaan, paista 180 C asteessa 20 minuuttia.


Sydänvuoassa oli leivinpaperi. Kun levitin taikinaa, en yrittänyt saada sitä ihan reunoille asti.
Pääasia, että kakusta tulee paksuhko, tasainen, ja se onnistuu. Kun se näyttää hyvältä ja kuohkealta jo vuoassa, on todennäköistä että se onnistuu. Ei kannattanut tuossa enää veivata.


Kuva ei tee nyt oikeutta, kakku oli juuri oikeanpaksuinen mielestäni porkkanakakuksi.

Irtosi vuoasta kunhan annoin sen ensin jäähtyä. Jos kakkua yrittää heti kääntää, se saattaa vielä yrittää takertua paperiin. Annoin jäähtyä n. tunnin, ja pidin parvekkeellakin. Tämä kakku lähti niin, että leivinpaperiin ei jäänyt minkäänlaista merkkiä kakusta.


Kuorrutetta yritin tehdä Jalotofun Smooth tofusta. Vispasin sen sekaan vaniljasokeria.

Tästä ei koskaan mielestäni tarpeeksi mainita tofukuorruteohjeiden yhteydessä, tai itse ainakin jouduin etsimään pitkään nyt vastauksia: Se tofussa oleva maku jää kuorrutteeseen, ja siihen pitäisi laittaa  enemmän sokeria kuin haluaisin, ja muita mausteita. Jalotofun kuorruteohjeessa on 3 dl tomusokeria. Tarpeeksi makeaa se oli kun laitoin 2 tl vaniljasokeria, mutta ei maku peittynyt.



Jos tofukuorrutetta yrittää tehdä, ainakin pitää saada neste pois. Nestettä tulee sen paketin sisällä ja itse tofun mukana. Jane Esselstyn kääri tofun keittiöpyyhkeisiin, ja antoi tuntikausia imeytyä jääkaapissa. Se voisikin auttaa, itse vain yritin huuhdella ja kaataa nestettä pois.

Ananaskakussa ei ollut läheskään niin paha kuorrutetulos viimeksi, ehkä johtui ananaksesta. Sitäkään kuorrutetta en tehnyt silti toista kertaa.

Tätä Jalotofu Pehmeä, ja muita Smooth tai Silken tofua ei oikein voi prässätä painon alla pyyhkeen välissä, koska tofu on pehmeää. Mutta hennosti kun käärii se voi auttaa.
En suosittele tällä haavaa tofukuorrutteita ainakaan omasta puolestani, mutta yrittää voi.
Söin kakun lopulta Vemodo -Vanilja soijajogurtin kanssa. Mikäli se tarvitsi mitään kuorrutetta yleensäkään. Sokeria tuli 1 rkl ylimääräistä taatelin lisäksi, koska siten varmistin että kakku on makea.

Ks. Kokaru-sivulla, jokin niistä kuorrutteista tai kasvikermoista voisi toimia.

Pula-ajan keittokirjan inspiroima porkkanaraastesalaatti:

  • Omenanpaloja
  • raastettua porkkanaa
  • salaattia
  • kiinankaalia
  • marjoja
  • saksanpähkinöitä
  • kaurahiutaleita
Kastikkeeksi laimennettua omenasosetta, tai marjahilloa.

Porkkanalaatikko:



Testasin kerran porkkanalaatikkoa ohraan. Se maistui hyvältä, rakenne vain kärsi kun en mittaillut, ja jätin korppujauhot pois.

Nyt kokeilin näin:
Keitin porkkanat ja muusasin ne. Porkkanoiden keitinvesi ohran nesteeksi:

Keitin ohrapuuron Myllyn Paras esikypsytetyistä, rikotuista suurimoista uunissa, 2 dl suurimoita, litra nestettä, n. puolet (porkkana) vettä ja puolet kauramaitoa. Omenasosettakin n. 3 rkl.

Loraus siirappia, ripaus suolaa. 

Kun ohrapuuro oli paistunut n. 30 minuuttia, otin sen uunista ja sekoitin ohrat ja porkkanat sekaisin.
Paistoin vielä n. tunnin: ensin 180 C, välillä 100 C. Ripottelin puuron sekaan n. 1 dl korppujauhoja, se näytti löysältä.
Päälle korppujauhoja.

Tuloksena oli vielä enemmän ohra-porkkanapuuro. Liian vähän porkkanaa, kun laitoin n. 4-5 isoa porkkanaa. Meneehän tämä toki aamupalasta, keittiöapulainenkin saattaa tykätä.



Yritin Myllyn Paras -paketin takaosan ohjetta siis mukailla tällä kertaa.
Ohran maku tuli esiin. Erilaatuisista ohrista voisi onnistua ilman makua, esim. kokonaisista.

Kiitos kun luit, nähdään huomenna luukussa 20. 


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait