Luukku 19 Porkkana.
Yllätyin siitä, että tässä 19. luukussa on porkkana. Porkkana on esiintynyt jo monessa reseptissä, ja sille oli
luukku vuoden -21 kalenterissakin, joten ajattelin että porkkana on jo nähty.
Sitten kokeilinkin isoäitini reseptillä porkkanakastiketta, joka oli niin hauska että pakkohan se on laittaa. Maito kauramaidoksi, ja ja jätin rasvan pois.
Kokeilin myös tehdä porkkanakakkua, ja se sattuikin vahingossa onnistumaan tosi hyvin. Sekin pitää siis laittaa. Porkkanakakkujen kanssa kun ei ole aina niin hyvä tuuri käynyt, huolimatta että on hyvät koiratkin olleet aina auttamassa.
Porkkanakastike
- Porkkanoita paloina tai siivuina
- Vettä niin että peittyy
- n. 3 rkl grahamjauhoja + kauramaito suurus
- 1/4 tl sokeria
- ripaus suolaa lautasella
- valkopippuria lautasella, maun mukaan
Määrät riippuvat kuinka ison kastikkeen tekee. Nyt tein noin puolen litran tai litran kastikkeen, ja suurustin sen n. 1-2 rkl grahamjauhoja.
Porkkanat kuoritaan, siistitään ja pilkotaan. Paloitellaan ne siivuiksi, kuutioiksi tai miten itse haluaa. Paloittelin nyt siivuiksi, ja paksuimmat porkkanat vielä keskeltä yhdesti.
Porkkanat keitetään vedessä niin, että ne ovat aivan kypsiä. Vettä käytetään niin, että porkkanat ovat peitossa, mutta ei liikaa koska suuruste lisätään vielä lopuksi, ja siinäkin on nestettä.
Suurus lopuksi, kun porkkanat ovat kypsiä: Sekoita 1-3 rkl, tai niin paljon kuin tarvitaan, grahamjauhoja tilkkaan kauramaitoa. Pieneen kastikkeeseen voi riittää 1 rkl, isompaan voi joutua laittamaan enemmän suurustetta. Kaada tasaisena norona samalla sekoittaen pulpahtelevaan kastikkeeseen. Siirrä levyltä pois kun pulpahtaa, jos alkaa mennä liian paksuksi, lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista että sekoittuu hyvin. Voit laittaa vielä kypsymään, sekoiteltava, ettei jauho kasaannu pohjalle.
Mausta ripauksella sokeria. Kokeilin ilman, ja ei toiminut joten voi olla tärkeää.
Keitin porkkanat haudutuspadassa. Ne saavat kiehua niin kypsiksi, ettei haitannut vaikka ne olivat kauankin kiehumassa. Siirsin kattilaan nesteineen, kun olivat tarpeeksi kypsiä. Helpompi suurustaa kattilassa.
Laitoin kattilassa ne vielä paremmin kiehumaan, ja suurustin. Näin pieneen kastikkeeseen ei tarvinnut kuin n. 1 rkl jauhoja, sekoitin pieneen määrään kauramaitoa.
Tärkeää, että porkkanoiden keitinvesi säästyy, eli sitä ei kaadeta pois. Se voi vähän värjääntyä oranssiksi, mutta vaalea kastike tästä tulee.
Annoin kastikkeen vielä kiehua hiljaisesti jonkin aikaa, sekoitellen välillä. Hyvä, että jauhotkin kypsyvät. Varmaan 10 minuuttia voi jo riittää.
Kastike käy keitettyjen perunoiden kanssa. Ripaus suolaa pintaan. Kasvispihvitkin olisivat kivat tässä samalla lautasella.
Pula-ajan kasviskeittokirjassa oli vähän vastaava resepti nimellä "porkkanamuhennos. Siinä käskettiin laittaa juuri ennen tarjoilua hienonnettua persiljaa päälle.
Itse sain jostakin valkopippuri-ajatuksen, en tarkkaan muista laittoiko mummoni sitä. Kokeilinkin valkopippuria yhteen annokseen, mutta purkissa ei ollutkaan sirotinta. Tuli vahingossa enemmänkin, kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta ihan hyvää, vaikka se noin 1/4 - 1/2 teelusikallista olikin melko moninkertaisesti liikaa. Ei tämä tuota persiljaakaan tarvitse, ellei halua koristella.
Hyvä kastike, ei mennyt paakkuun.
Porkkanakakku
4 dl täysjyvävehnäjauho
1/4 - 1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl omenasosetta
1 dl soijajogurttia
1 dl kauramaitoa
1 rkl omenasiiderietikkaa
1 dl vettä + 1 dl taatelia, liotettu, hienonnettu
pieni ripaus suolaa
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Liota taateli n. 1 dl desin mitta -astiallinen, kiehuvassa vedessä, ja hienonna se sitten saksilla, käsin, blenderissä ym. Ei haittaa, jos muutama pieni taatelihippu jää hienontamatta, ne ovat kakussa ok.
Sekoita märkiä aineita, n. 4 desiä yhteensä kauramaitoa, soijajogurttia, omenasosetta ja taatelia.
Laita omenasiiderietikka myös, 1rkl
Sekoita taikina hyvin. Jos taikinaa kaadettaessa sitä jauhoa onkin jäänyt sekoittumatta, niin kaataisin takaisin ja sekoittaisin paremmin. Tämän tyylinen taikina jostain syystä aina tekee sen, että pohjalla on vielä vähän jauhoja sekoittumatta. Huolellinen sekoitus.
Kaada leivinpaperoituun vuokaan, paista 180 C asteessa 20 minuuttia.
Sydänvuoassa oli leivinpaperi. Kun levitin taikinaa, en yrittänyt saada sitä ihan reunoille asti.
Pääasia, että kakusta tulee paksuhko, tasainen, ja se onnistuu. Kun se näyttää hyvältä ja kuohkealta jo vuoassa, on todennäköistä että se onnistuu. Ei kannattanut tuossa enää veivata.
Kuva ei tee nyt oikeutta, kakku oli juuri oikeanpaksuinen mielestäni porkkanakakuksi.
Irtosi vuoasta kunhan annoin sen ensin jäähtyä. Jos kakkua yrittää heti kääntää, se saattaa vielä yrittää takertua paperiin. Annoin jäähtyä n. tunnin, ja pidin parvekkeellakin. Tämä kakku lähti niin, että leivinpaperiin ei jäänyt minkäänlaista merkkiä kakusta.
Kuorrutetta yritin tehdä Jalotofun Smooth tofusta. Vispasin sen sekaan vaniljasokeria.
Tästä ei koskaan mielestäni tarpeeksi mainita tofukuorruteohjeiden yhteydessä, tai itse ainakin jouduin etsimään pitkään nyt vastauksia: Se tofussa oleva maku jää kuorrutteeseen, ja siihen pitäisi laittaa enemmän sokeria kuin haluaisin, ja muita mausteita.
Jalotofun kuorruteohjeessa on 3 dl tomusokeria. Tarpeeksi makeaa se oli kun laitoin 2 tl vaniljasokeria, mutta ei maku peittynyt.
Jos tofukuorrutetta yrittää tehdä, ainakin pitää saada neste pois. Nestettä tulee sen paketin sisällä ja itse tofun mukana.
Jane Esselstyn kääri tofun keittiöpyyhkeisiin, ja antoi tuntikausia imeytyä jääkaapissa. Se voisikin auttaa, itse vain yritin huuhdella ja kaataa nestettä pois.
Ananaskakussa ei ollut läheskään niin paha kuorrutetulos viimeksi, ehkä johtui ananaksesta. Sitäkään kuorrutetta en tehnyt silti toista kertaa.
Tätä
Jalotofu Pehmeä, ja muita Smooth tai Silken tofua ei oikein voi prässätä painon alla pyyhkeen välissä, koska tofu on pehmeää. Mutta hennosti kun käärii se voi auttaa.
En suosittele tällä haavaa tofukuorrutteita ainakaan omasta puolestani, mutta yrittää voi.
Söin kakun lopulta Vemodo -Vanilja soijajogurtin kanssa. Mikäli se tarvitsi mitään kuorrutetta yleensäkään. Sokeria tuli 1 rkl ylimääräistä taatelin lisäksi, koska siten varmistin että kakku on makea.
Ks.
Kokaru-sivulla, jokin niistä kuorrutteista tai kasvikermoista voisi toimia.
Pula-ajan keittokirjan inspiroima porkkanaraastesalaatti:
- Omenanpaloja
- raastettua porkkanaa
- salaattia
- kiinankaalia
- marjoja
- saksanpähkinöitä
- kaurahiutaleita
Kastikkeeksi laimennettua omenasosetta, tai marjahilloa.
Porkkanalaatikko:
Testasin kerran
porkkanalaatikkoa ohraan. Se maistui hyvältä, rakenne vain kärsi kun en mittaillut, ja jätin korppujauhot pois.
Nyt kokeilin näin:
Keitin porkkanat ja muusasin ne. Porkkanoiden keitinvesi ohran nesteeksi:
Keitin ohrapuuron Myllyn Paras esikypsytetyistä, rikotuista suurimoista uunissa, 2 dl suurimoita, litra nestettä, n. puolet (porkkana) vettä ja puolet kauramaitoa. Omenasosettakin n. 3 rkl.
Loraus siirappia, ripaus suolaa.
Kun ohrapuuro oli paistunut n. 30 minuuttia, otin sen uunista ja sekoitin ohrat ja porkkanat sekaisin.
Paistoin vielä n. tunnin: ensin 180 C, välillä 100 C. Ripottelin puuron sekaan n. 1 dl korppujauhoja, se näytti löysältä.
Päälle korppujauhoja.
Tuloksena oli vielä enemmän ohra-porkkanapuuro. Liian vähän porkkanaa, kun laitoin n. 4-5 isoa porkkanaa. Meneehän tämä toki aamupalasta, keittiöapulainenkin saattaa tykätä.
Yritin Myllyn Paras -paketin takaosan ohjetta siis mukailla tällä kertaa.
Ohran maku tuli esiin. Erilaatuisista ohrista voisi onnistua ilman makua, esim. kokonaisista.
Kiitos kun luit, nähdään huomenna luukussa 20.
Kommentit
Lähetä kommentti