Siirry pääsisältöön

Luukku 19 - Porkkana - WFPB

 Luukku 19 Porkkana.



Yllätyin siitä, että tässä 19. luukussa on porkkana. Porkkana on esiintynyt jo monessa reseptissä, ja sille oli luukku vuoden -21 kalenterissakin, joten ajattelin että porkkana on jo nähty.

Sitten kokeilinkin isoäitini reseptillä porkkanakastiketta, joka oli niin hauska että pakkohan se on laittaa. Maito kauramaidoksi, ja ja jätin rasvan pois.

Kokeilin myös tehdä porkkanakakkua, ja se sattuikin vahingossa onnistumaan tosi hyvin. Sekin pitää siis laittaa. Porkkanakakkujen kanssa kun ei ole aina niin hyvä tuuri käynyt, huolimatta että on hyvät koiratkin olleet aina auttamassa. 

Porkkanakastike

  • Porkkanoita paloina tai siivuina
  • Vettä niin että peittyy
  • n. 3 rkl grahamjauhoja + kauramaito suurus
  • 1/4 tl sokeria
  • ripaus suolaa lautasella
  • valkopippuria lautasella, maun mukaan

Määrät riippuvat kuinka ison kastikkeen tekee. Nyt tein noin puolen litran tai litran kastikkeen, ja suurustin sen n. 1-2 rkl grahamjauhoja.

Porkkanat kuoritaan, siistitään ja pilkotaan. Paloitellaan ne siivuiksi, kuutioiksi tai miten itse haluaa. Paloittelin nyt siivuiksi, ja paksuimmat porkkanat vielä keskeltä yhdesti.

Porkkanat keitetään vedessä niin, että ne ovat aivan kypsiä. Vettä käytetään niin, että porkkanat ovat peitossa, mutta ei liikaa koska suuruste lisätään vielä lopuksi, ja siinäkin on nestettä.

Suurus lopuksi, kun porkkanat ovat kypsiä: Sekoita 1-3 rkl, tai niin paljon kuin tarvitaan, grahamjauhoja tilkkaan kauramaitoa. Pieneen kastikkeeseen voi riittää 1 rkl, isompaan voi joutua laittamaan enemmän suurustetta. Kaada tasaisena norona samalla sekoittaen pulpahtelevaan kastikkeeseen. Siirrä levyltä pois kun pulpahtaa, jos alkaa mennä liian paksuksi, lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista että sekoittuu hyvin. Voit laittaa vielä kypsymään, sekoiteltava, ettei jauho kasaannu pohjalle.

Mausta ripauksella sokeria. Kokeilin ilman, ja ei toiminut joten voi olla tärkeää.

Keitin porkkanat haudutuspadassa. Ne saavat kiehua niin kypsiksi, ettei haitannut vaikka ne olivat kauankin kiehumassa. Siirsin kattilaan nesteineen, kun olivat tarpeeksi kypsiä. Helpompi suurustaa kattilassa.


Laitoin kattilassa ne vielä paremmin kiehumaan, ja suurustin. Näin pieneen kastikkeeseen ei tarvinnut kuin n. 1 rkl jauhoja, sekoitin pieneen määrään kauramaitoa.
Tärkeää, että porkkanoiden keitinvesi säästyy, eli sitä ei kaadeta pois. Se voi vähän värjääntyä oranssiksi, mutta vaalea kastike tästä tulee.

Grahamjauhoksi käytin Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja, ja ne ovat aika vaaleita eikä tullut grahamin makua.

Annoin kastikkeen vielä kiehua hiljaisesti jonkin aikaa, sekoitellen välillä. Hyvä, että jauhotkin kypsyvät. Varmaan 10 minuuttia voi jo riittää.


Kastike käy keitettyjen perunoiden kanssa. Ripaus suolaa pintaan. Kasvispihvitkin olisivat kivat tässä samalla lautasella.
Pula-ajan kasviskeittokirjassa oli vähän vastaava resepti nimellä "porkkanamuhennos. Siinä käskettiin laittaa juuri ennen tarjoilua hienonnettua persiljaa päälle.



Itse sain  jostakin valkopippuri-ajatuksen, en tarkkaan muista laittoiko mummoni sitä. Kokeilinkin valkopippuria yhteen annokseen, mutta purkissa ei ollutkaan sirotinta. Tuli vahingossa enemmänkin, kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta ihan hyvää, vaikka se noin 1/4 - 1/2 teelusikallista olikin melko moninkertaisesti liikaa. Ei tämä tuota persiljaakaan tarvitse, ellei halua koristella.

Hyvä kastike, ei mennyt paakkuun.


Porkkanakakku


4 dl täysjyvävehnäjauho
1/4 - 1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

2 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl omenasosetta
1 dl soijajogurttia
1 dl kauramaitoa
1 rkl omenasiiderietikkaa
1 dl vettä + 1 dl taatelia, liotettu, hienonnettu
pieni ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Liota taateli n. 1 dl desin mitta -astiallinen, kiehuvassa vedessä, ja hienonna se sitten saksilla, käsin, blenderissä ym. Ei haittaa, jos muutama pieni taatelihippu jää hienontamatta, ne ovat kakussa ok.
Sekoita märkiä aineita, n. 4 desiä yhteensä kauramaitoa, soijajogurttia, omenasosetta ja taatelia.
Laita omenasiiderietikka myös, 1rkl 

Sekoita taikina hyvin. Jos taikinaa kaadettaessa sitä jauhoa onkin jäänyt sekoittumatta, niin kaataisin takaisin ja sekoittaisin paremmin. Tämän tyylinen taikina jostain syystä aina tekee sen, että pohjalla on vielä vähän jauhoja sekoittumatta. Huolellinen sekoitus.
Kaada leivinpaperoituun vuokaan, paista 180 C asteessa 20 minuuttia.


Sydänvuoassa oli leivinpaperi. Kun levitin taikinaa, en yrittänyt saada sitä ihan reunoille asti.
Pääasia, että kakusta tulee paksuhko, tasainen, ja se onnistuu. Kun se näyttää hyvältä ja kuohkealta jo vuoassa, on todennäköistä että se onnistuu. Ei kannattanut tuossa enää veivata.


Kuva ei tee nyt oikeutta, kakku oli juuri oikeanpaksuinen mielestäni porkkanakakuksi.

Irtosi vuoasta kunhan annoin sen ensin jäähtyä. Jos kakkua yrittää heti kääntää, se saattaa vielä yrittää takertua paperiin. Annoin jäähtyä n. tunnin, ja pidin parvekkeellakin. Tämä kakku lähti niin, että leivinpaperiin ei jäänyt minkäänlaista merkkiä kakusta.


Kuorrutetta yritin tehdä Jalotofun Smooth tofusta. Vispasin sen sekaan vaniljasokeria.

Tästä ei koskaan mielestäni tarpeeksi mainita tofukuorruteohjeiden yhteydessä, tai itse ainakin jouduin etsimään pitkään nyt vastauksia: Se tofussa oleva maku jää kuorrutteeseen, ja siihen pitäisi laittaa  enemmän sokeria kuin haluaisin, ja muita mausteita. Jalotofun kuorruteohjeessa on 3 dl tomusokeria. Tarpeeksi makeaa se oli kun laitoin 2 tl vaniljasokeria, mutta ei maku peittynyt.



Jos tofukuorrutetta yrittää tehdä, ainakin pitää saada neste pois. Nestettä tulee sen paketin sisällä ja itse tofun mukana. Jane Esselstyn kääri tofun keittiöpyyhkeisiin, ja antoi tuntikausia imeytyä jääkaapissa. Se voisikin auttaa, itse vain yritin huuhdella ja kaataa nestettä pois.

Ananaskakussa ei ollut läheskään niin paha kuorrutetulos viimeksi, ehkä johtui ananaksesta. Sitäkään kuorrutetta en tehnyt silti toista kertaa.

Tätä Jalotofu Pehmeä, ja muita Smooth tai Silken tofua ei oikein voi prässätä painon alla pyyhkeen välissä, koska tofu on pehmeää. Mutta hennosti kun käärii se voi auttaa.
En suosittele tällä haavaa tofukuorrutteita ainakaan omasta puolestani, mutta yrittää voi.
Söin kakun lopulta Vemodo -Vanilja soijajogurtin kanssa. Mikäli se tarvitsi mitään kuorrutetta yleensäkään. Sokeria tuli 1 rkl ylimääräistä taatelin lisäksi, koska siten varmistin että kakku on makea.

Ks. Kokaru-sivulla, jokin niistä kuorrutteista tai kasvikermoista voisi toimia.

Pula-ajan keittokirjan inspiroima porkkanaraastesalaatti:

  • Omenanpaloja
  • raastettua porkkanaa
  • salaattia
  • kiinankaalia
  • marjoja
  • saksanpähkinöitä
  • kaurahiutaleita
Kastikkeeksi laimennettua omenasosetta, tai marjahilloa.

Porkkanalaatikko:



Testasin kerran porkkanalaatikkoa ohraan. Se maistui hyvältä, rakenne vain kärsi kun en mittaillut, ja jätin korppujauhot pois.

Nyt kokeilin näin:
Keitin porkkanat ja muusasin ne. Porkkanoiden keitinvesi ohran nesteeksi:

Keitin ohrapuuron Myllyn Paras esikypsytetyistä, rikotuista suurimoista uunissa, 2 dl suurimoita, litra nestettä, n. puolet (porkkana) vettä ja puolet kauramaitoa. Omenasosettakin n. 3 rkl.

Loraus siirappia, ripaus suolaa. 

Kun ohrapuuro oli paistunut n. 30 minuuttia, otin sen uunista ja sekoitin ohrat ja porkkanat sekaisin.
Paistoin vielä n. tunnin: ensin 180 C, välillä 100 C. Ripottelin puuron sekaan n. 1 dl korppujauhoja, se näytti löysältä.
Päälle korppujauhoja.

Tuloksena oli vielä enemmän ohra-porkkanapuuro. Liian vähän porkkanaa, kun laitoin n. 4-5 isoa porkkanaa. Meneehän tämä toki aamupalasta, keittiöapulainenkin saattaa tykätä.



Yritin Myllyn Paras -paketin takaosan ohjetta siis mukailla tällä kertaa.
Ohran maku tuli esiin. Erilaatuisista ohrista voisi onnistua ilman makua, esim. kokonaisista.

Kiitos kun luit, nähdään huomenna luukussa 20. 


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...