Siirry pääsisältöön

Luukku 15 - Punakaali - WFPB

 Luukussa 15 on punakaali.


Punakaalipata

  • Silputtua punakaalia
  • pari-kolme omenaa
  • Vettä
  • Siirappia, loraus
  • Suolaa, 1/4 tl
  • Etikkaa, esim. omenasiiderietikkaa 2-5 rkl
  • Mustapippurirouhetta n. 1/8 tl tai 1/4 tl, tai maun mukaan

Silppua punakaalia haluamasi määrä. Ja pari omenaa.
Laita kattilaan, hyvä olla iso kattila, esim. 5 litraa. 
Vettä niin, ettei kaikki kaali ole peittyneenä. Kun kaali  hetken kiehuu, se alkaa kutistua ja mahtuu veteen paremmin. 

Määrät riippuvat paljonko tekee, mutta mausteita esim. n. 800 g kaalin kanssa laitoin:
1-4 rkl omenasiiderietikkaa, 1 rkl - 0,5 dl siirappia, 1/4 tl suolaa. Makuasia, paljonko haluaa laittaa. Tarkoitus tehdä happaman ja makean yhdistelmästä juuri sopiva lisukkeeksi.
Keitä tunti, tai niin kauan että kaali on mielestäsi riittävän kypsää. 

Ohjeella on tarkoitus on tulla jouluinen, pehmeä, ja samalla maukas ja värikäs lisuke. En jättänyt al denteksi, enkä yrittänyt paistaa tai ruskistaa. Tämän voi tehdä kattilassa, mutta myös uunissa pitkään hauduttaen.

Mustapippurirouheellakaan en lähtenyt tekemään tästä tulista tai mausteista. Ripaus vain, niin saa vähän makua.

Punakaalipata- tai laatikko-ohjeita on maailma täys, mutta päädyin tällaiseen erittäin yksinkertaiseen versioon, koska tämä on tosi hyvää. Kun ei ole eri kasviksia tai liikaa makuja,  ei ole myöskään tarkkaa minkä verran laitetaan mitäkin, eikä yksittäinen kasvis vie makua eri suuntaan kuin toinen.

Pitkään, tai parikin päivää jääkaapissa säilytettäessä lisukkeen väri saattaa muuttua siniseksi. Sen voi syödä silti.

Lautasella pehmeää punakaalipataa, raakaa punakaaliraastetta ja ananasta, perunamuusia, pakastepuolukoita ja porkkalaa. Pakasteherneet. Perunamuusissa keitinvesi nesteenä. Afra-perunoista, punainen pussi. Kerrankin muistin olla kaatamatta kaikkea keitinvettä muusin sekaan.





Punakaalin raastaminen tai silppuaminen onnistui nyt parhaiten juustohöylällä. Omenan pilkkomiseen soveltui hedelmäveitsi. Omenoista voi tehdä kuutioita.

Toinen melko toimiva ratkaisu punakaalin silppuamiseen oli tuo vihreä kuorimajuttu, missä on kahdenlaiset terät. Se vain tuppasi menemään aina tukkoon kesken kaiken.

Tein nyt ensimmäistä kertaa pehmeää punakaalilisuketta. Tai punakaalipataa. 

Yleensä jos minulla on punakaali, en raasta juustohöylällä vaan pilkon veitsellä tavallisesti. Keitän joko yksinään, tai muidenkin punavoittoisten kasviksien kera, kuten porkkanan, paprikan, tai punajuuren kanssa.



Punakaalilisuke tai -keitto

  • Punakaalia enimmäkseen, ja lisäksi esim:
  • porkkanaa
  • punajuuria
  • paprikaa tai
  • paprikasäilykettä, se lisätään viimeisenä

Mausteet:

  • Mustapippuria tai chilijauhoa
  • 1/4 tl inkiväärijauhetta
  • loraus, tai 2 tl - n. 1 rkl  siirappia
  • tilkka omenasiiderietikkaa, tai jotain säilykelientä
  • 1/2 tai 1 tl oreganoa
  • Persiljaa, halutessa, 1 tl tai 1 rkl
  • Loraus tomaattisosetta tai ketsuppia, halutessa
Punakaalin tilalla voi käyttää valkokaalia, ja laittaa punaiseksi väriksi punajuuria. 
Kidneypapuja lisäksi halutessa, tai mustapapuja,


Kaalilisuke käy sitten melkein minkä kanssa vain: Perunan, perunamuusin, couscousin, riisin tai vaikka pastan kanssa.

Siinä on riittävästi makua, että se pystyy olemaan kastikkeena, eikä muuta välttämättä tarvitakaan.



Punakaalilisuke on hyvä keino päästä lopusta punakaalista, tai jos se vaikkapa ei ole raakaraasteena ollut hyvää.


Rainbow- paprikasäilyke valikoituu usein punakaalin kanssa, koska siinä ei ole lisättyä rasvaa tai glukoosisiirappia, ja samasta purkista saa etikan, sokerin ja suolankin. Jos ei ole etikkasäilykkeitä, laitan lorauksen muuta etikkaa. Useimmiten omenasiiderietikkaa.

Etikan, siirapin ja mausteiden määrä on täysin makuasia. Itse koitan laittaa siirappia mahdollisimman vähän, mutta yleensä edes pieni tippa tekee hyvää punakaalin kanssa. 

Myös punajuuri on yllättävän makeaa keitettynä, ja se onkin hyvä kaveri punakaalille. Punajuuri kuoritaan, paloitellaan ja keitetään yhdessä punakaalin kanssa.


Kuten päivän resepti eli pehmeä punakaalipata, niin punakaalilisukekin on hyvä keittää vähän kuivahkoksi nestemäärältään. 

Siinä on turha olla paljon nestettä, ellei halua syödä keittona. Perunamuusin lisukkeena varsinkin hyvä, jos ei nestettä ole liikaa.

Jos nestettä tulee kuitenkin laitettua liikaa, niin kaada siivilän läpi talteen, ja keitä nesteessä spagetit tai pastat. Saat maun ja ravinteet talteen. Kaikki mitä punakaaliliemessä keittää, värjäytyy hieman, ja myös makua tulee.

Punajuurikeittona tähän voisi laittaa lorauksen tomaattisosettakin liemeen. Jopa ketsuppia.

Soijajogurtista limen mehulla tehty smetanan tyylinen päälle. Energiapitoisuuden puolesta tämä ei pääruoaksi sovi, mutta alkuruoaksi hyvinkin. 


Raakasalaateissa mitä pienemmäksi punakaaliraasteen saa tehtyä, sitä mehukkaampaa salaattista tulee.

Punakaalia on tosi hyvä syödä raakanakin, siinähän on vaikka mitä antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Sama kasvi kuin valkokaali ilmeisesti, mutta sinivioletti väriaine kertoo erityisen runsaista antosyaaneista.

Ripottelemalla ihan vähän sinappijauhetta, ristikukkaiset kasvit muodostavat kuulemma sulforafaania nopeampaa. Sitä voi kokeilla laittaa, en ole varma kuuluiko tämä punakaali niihin kasveihin, joihin vaikuttaa sitä ripotella. Parsakaali kuului ainakin. Sinappijauhetta ei kuitenkaan laiteta niin paljoa, että se  alkaisi maistumaan ruoassa, joten samahan sitä on laittaa.  Terveellisyyden maksimoimiseksi.



Punakaalin kanssa salaatiksi tulee mieleen ensimmäisenä ananas tai appelsiini. Jokin vaalea jogurttikastike, jossa on etikkaa ja jotain vihreää seassa. Sinappinen mahdollisesti.


Luomu punakaali on yleensä Prismassa tai Lidlissä ollut noin 3 €/kg. Tavallinen 1,70 €, tai alle. Luomujen joukosta olen löytänyt usein niitä pienempiä yksilöitä, jotka sopivat yhden hengen talouteenkin.

Jos joutuu ostamaan ison kaalin, sen saa mahtumaan kätevästi jääkappiin kun lohkoo ja kelmuttaa, kuten valkokaalinkin. 


Punakaali on kaunis halkaistuna, ja sen koristeellisuutta voi kattauksessa hyödyntää helposti.

Punakaalista poistetaan yleensä päällimmäiset lehdet ennen käyttöä. Parhaat ja mehukkaimmat osat raakasalaattiin tai raasteisiin, ja kovimmat osat keitettäväksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 16. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...