Siirry pääsisältöön

Luukku 15 - Punakaali - WFPB

 Luukussa 15 on punakaali.


Punakaalipata

  • Silputtua punakaalia
  • pari-kolme omenaa
  • Vettä
  • Siirappia, loraus
  • Suolaa, 1/4 tl
  • Etikkaa, esim. omenasiiderietikkaa 2-5 rkl
  • Mustapippurirouhetta n. 1/8 tl tai 1/4 tl, tai maun mukaan

Silppua punakaalia haluamasi määrä. Ja pari omenaa.
Laita kattilaan, hyvä olla iso kattila, esim. 5 litraa. 
Vettä niin, ettei kaikki kaali ole peittyneenä. Kun kaali  hetken kiehuu, se alkaa kutistua ja mahtuu veteen paremmin. 

Määrät riippuvat paljonko tekee, mutta mausteita esim. n. 800 g kaalin kanssa laitoin:
1-4 rkl omenasiiderietikkaa, 1 rkl - 0,5 dl siirappia, 1/4 tl suolaa. Makuasia, paljonko haluaa laittaa. Tarkoitus tehdä happaman ja makean yhdistelmästä juuri sopiva lisukkeeksi.
Keitä tunti, tai niin kauan että kaali on mielestäsi riittävän kypsää. 

Ohjeella on tarkoitus on tulla jouluinen, pehmeä, ja samalla maukas ja värikäs lisuke. En jättänyt al denteksi, enkä yrittänyt paistaa tai ruskistaa. Tämän voi tehdä kattilassa, mutta myös uunissa pitkään hauduttaen.

Mustapippurirouheellakaan en lähtenyt tekemään tästä tulista tai mausteista. Ripaus vain, niin saa vähän makua.

Punakaalipata- tai laatikko-ohjeita on maailma täys, mutta päädyin tällaiseen erittäin yksinkertaiseen versioon, koska tämä on tosi hyvää. Kun ei ole eri kasviksia tai liikaa makuja,  ei ole myöskään tarkkaa minkä verran laitetaan mitäkin, eikä yksittäinen kasvis vie makua eri suuntaan kuin toinen.

Pitkään, tai parikin päivää jääkaapissa säilytettäessä lisukkeen väri saattaa muuttua siniseksi. Sen voi syödä silti.

Lautasella pehmeää punakaalipataa, raakaa punakaaliraastetta ja ananasta, perunamuusia, pakastepuolukoita ja porkkalaa. Pakasteherneet. Perunamuusissa keitinvesi nesteenä. Afra-perunoista, punainen pussi. Kerrankin muistin olla kaatamatta kaikkea keitinvettä muusin sekaan.





Punakaalin raastaminen tai silppuaminen onnistui nyt parhaiten juustohöylällä. Omenan pilkkomiseen soveltui hedelmäveitsi. Omenoista voi tehdä kuutioita.

Toinen melko toimiva ratkaisu punakaalin silppuamiseen oli tuo vihreä kuorimajuttu, missä on kahdenlaiset terät. Se vain tuppasi menemään aina tukkoon kesken kaiken.

Tein nyt ensimmäistä kertaa pehmeää punakaalilisuketta. Tai punakaalipataa. 

Yleensä jos minulla on punakaali, en raasta juustohöylällä vaan pilkon veitsellä tavallisesti. Keitän joko yksinään, tai muidenkin punavoittoisten kasviksien kera, kuten porkkanan, paprikan, tai punajuuren kanssa.



Punakaalilisuke tai -keitto

  • Punakaalia enimmäkseen, ja lisäksi esim:
  • porkkanaa
  • punajuuria
  • paprikaa tai
  • paprikasäilykettä, se lisätään viimeisenä

Mausteet:

  • Mustapippuria tai chilijauhoa
  • 1/4 tl inkiväärijauhetta
  • loraus, tai 2 tl - n. 1 rkl  siirappia
  • tilkka omenasiiderietikkaa, tai jotain säilykelientä
  • 1/2 tai 1 tl oreganoa
  • Persiljaa, halutessa, 1 tl tai 1 rkl
  • Loraus tomaattisosetta tai ketsuppia, halutessa
Punakaalin tilalla voi käyttää valkokaalia, ja laittaa punaiseksi väriksi punajuuria. 
Kidneypapuja lisäksi halutessa, tai mustapapuja,


Kaalilisuke käy sitten melkein minkä kanssa vain: Perunan, perunamuusin, couscousin, riisin tai vaikka pastan kanssa.

Siinä on riittävästi makua, että se pystyy olemaan kastikkeena, eikä muuta välttämättä tarvitakaan.



Punakaalilisuke on hyvä keino päästä lopusta punakaalista, tai jos se vaikkapa ei ole raakaraasteena ollut hyvää.


Rainbow- paprikasäilyke valikoituu usein punakaalin kanssa, koska siinä ei ole lisättyä rasvaa tai glukoosisiirappia, ja samasta purkista saa etikan, sokerin ja suolankin. Jos ei ole etikkasäilykkeitä, laitan lorauksen muuta etikkaa. Useimmiten omenasiiderietikkaa.

Etikan, siirapin ja mausteiden määrä on täysin makuasia. Itse koitan laittaa siirappia mahdollisimman vähän, mutta yleensä edes pieni tippa tekee hyvää punakaalin kanssa. 

Myös punajuuri on yllättävän makeaa keitettynä, ja se onkin hyvä kaveri punakaalille. Punajuuri kuoritaan, paloitellaan ja keitetään yhdessä punakaalin kanssa.


Kuten päivän resepti eli pehmeä punakaalipata, niin punakaalilisukekin on hyvä keittää vähän kuivahkoksi nestemäärältään. 

Siinä on turha olla paljon nestettä, ellei halua syödä keittona. Perunamuusin lisukkeena varsinkin hyvä, jos ei nestettä ole liikaa.

Jos nestettä tulee kuitenkin laitettua liikaa, niin kaada siivilän läpi talteen, ja keitä nesteessä spagetit tai pastat. Saat maun ja ravinteet talteen. Kaikki mitä punakaaliliemessä keittää, värjäytyy hieman, ja myös makua tulee.

Punajuurikeittona tähän voisi laittaa lorauksen tomaattisosettakin liemeen. Jopa ketsuppia.

Soijajogurtista limen mehulla tehty smetanan tyylinen päälle. Energiapitoisuuden puolesta tämä ei pääruoaksi sovi, mutta alkuruoaksi hyvinkin. 


Raakasalaateissa mitä pienemmäksi punakaaliraasteen saa tehtyä, sitä mehukkaampaa salaattista tulee.

Punakaalia on tosi hyvä syödä raakanakin, siinähän on vaikka mitä antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Sama kasvi kuin valkokaali ilmeisesti, mutta sinivioletti väriaine kertoo erityisen runsaista antosyaaneista.

Ripottelemalla ihan vähän sinappijauhetta, ristikukkaiset kasvit muodostavat kuulemma sulforafaania nopeampaa. Sitä voi kokeilla laittaa, en ole varma kuuluiko tämä punakaali niihin kasveihin, joihin vaikuttaa sitä ripotella. Parsakaali kuului ainakin. Sinappijauhetta ei kuitenkaan laiteta niin paljoa, että se  alkaisi maistumaan ruoassa, joten samahan sitä on laittaa.  Terveellisyyden maksimoimiseksi.



Punakaalin kanssa salaatiksi tulee mieleen ensimmäisenä ananas tai appelsiini. Jokin vaalea jogurttikastike, jossa on etikkaa ja jotain vihreää seassa. Sinappinen mahdollisesti.


Luomu punakaali on yleensä Prismassa tai Lidlissä ollut noin 3 €/kg. Tavallinen 1,70 €, tai alle. Luomujen joukosta olen löytänyt usein niitä pienempiä yksilöitä, jotka sopivat yhden hengen talouteenkin.

Jos joutuu ostamaan ison kaalin, sen saa mahtumaan kätevästi jääkappiin kun lohkoo ja kelmuttaa, kuten valkokaalinkin. 


Punakaali on kaunis halkaistuna, ja sen koristeellisuutta voi kattauksessa hyödyntää helposti.

Punakaalista poistetaan yleensä päällimmäiset lehdet ennen käyttöä. Parhaat ja mehukkaimmat osat raakasalaattiin tai raasteisiin, ja kovimmat osat keitettäväksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 16. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait