Siirry pääsisältöön

Luukku 15 - Punakaali - WFPB

 Luukussa 15 on punakaali.


Punakaalipata

  • Silputtua punakaalia
  • pari-kolme omenaa
  • Vettä
  • Siirappia, loraus
  • Suolaa, 1/4 tl
  • Etikkaa, esim. omenasiiderietikkaa 2-5 rkl
  • Mustapippurirouhetta n. 1/8 tl tai 1/4 tl, tai maun mukaan

Silppua punakaalia haluamasi määrä. Ja pari omenaa.
Laita kattilaan, hyvä olla iso kattila, esim. 5 litraa. 
Vettä niin, ettei kaikki kaali ole peittyneenä. Kun kaali  hetken kiehuu, se alkaa kutistua ja mahtuu veteen paremmin. 

Määrät riippuvat paljonko tekee, mutta mausteita esim. n. 800 g kaalin kanssa laitoin:
1-4 rkl omenasiiderietikkaa, 1 rkl - 0,5 dl siirappia, 1/4 tl suolaa. Makuasia, paljonko haluaa laittaa. Tarkoitus tehdä happaman ja makean yhdistelmästä juuri sopiva lisukkeeksi.
Keitä tunti, tai niin kauan että kaali on mielestäsi riittävän kypsää. 

Ohjeella on tarkoitus on tulla jouluinen, pehmeä, ja samalla maukas ja värikäs lisuke. En jättänyt al denteksi, enkä yrittänyt paistaa tai ruskistaa. Tämän voi tehdä kattilassa, mutta myös uunissa pitkään hauduttaen.

Mustapippurirouheellakaan en lähtenyt tekemään tästä tulista tai mausteista. Ripaus vain, niin saa vähän makua.

Punakaalipata- tai laatikko-ohjeita on maailma täys, mutta päädyin tällaiseen erittäin yksinkertaiseen versioon, koska tämä on tosi hyvää. Kun ei ole eri kasviksia tai liikaa makuja,  ei ole myöskään tarkkaa minkä verran laitetaan mitäkin, eikä yksittäinen kasvis vie makua eri suuntaan kuin toinen.

Pitkään, tai parikin päivää jääkaapissa säilytettäessä lisukkeen väri saattaa muuttua siniseksi. Sen voi syödä silti.

Lautasella pehmeää punakaalipataa, raakaa punakaaliraastetta ja ananasta, perunamuusia, pakastepuolukoita ja porkkalaa. Pakasteherneet. Perunamuusissa keitinvesi nesteenä. Afra-perunoista, punainen pussi. Kerrankin muistin olla kaatamatta kaikkea keitinvettä muusin sekaan.





Punakaalin raastaminen tai silppuaminen onnistui nyt parhaiten juustohöylällä. Omenan pilkkomiseen soveltui hedelmäveitsi. Omenoista voi tehdä kuutioita.

Toinen melko toimiva ratkaisu punakaalin silppuamiseen oli tuo vihreä kuorimajuttu, missä on kahdenlaiset terät. Se vain tuppasi menemään aina tukkoon kesken kaiken.

Tein nyt ensimmäistä kertaa pehmeää punakaalilisuketta. Tai punakaalipataa. 

Yleensä jos minulla on punakaali, en raasta juustohöylällä vaan pilkon veitsellä tavallisesti. Keitän joko yksinään, tai muidenkin punavoittoisten kasviksien kera, kuten porkkanan, paprikan, tai punajuuren kanssa.



Punakaalilisuke tai -keitto

  • Punakaalia enimmäkseen, ja lisäksi esim:
  • porkkanaa
  • punajuuria
  • paprikaa tai
  • paprikasäilykettä, se lisätään viimeisenä

Mausteet:

  • Mustapippuria tai chilijauhoa
  • 1/4 tl inkiväärijauhetta
  • loraus, tai 2 tl - n. 1 rkl  siirappia
  • tilkka omenasiiderietikkaa, tai jotain säilykelientä
  • 1/2 tai 1 tl oreganoa
  • Persiljaa, halutessa, 1 tl tai 1 rkl
  • Loraus tomaattisosetta tai ketsuppia, halutessa
Punakaalin tilalla voi käyttää valkokaalia, ja laittaa punaiseksi väriksi punajuuria. 
Kidneypapuja lisäksi halutessa, tai mustapapuja,


Kaalilisuke käy sitten melkein minkä kanssa vain: Perunan, perunamuusin, couscousin, riisin tai vaikka pastan kanssa.

Siinä on riittävästi makua, että se pystyy olemaan kastikkeena, eikä muuta välttämättä tarvitakaan.



Punakaalilisuke on hyvä keino päästä lopusta punakaalista, tai jos se vaikkapa ei ole raakaraasteena ollut hyvää.


Rainbow- paprikasäilyke valikoituu usein punakaalin kanssa, koska siinä ei ole lisättyä rasvaa tai glukoosisiirappia, ja samasta purkista saa etikan, sokerin ja suolankin. Jos ei ole etikkasäilykkeitä, laitan lorauksen muuta etikkaa. Useimmiten omenasiiderietikkaa.

Etikan, siirapin ja mausteiden määrä on täysin makuasia. Itse koitan laittaa siirappia mahdollisimman vähän, mutta yleensä edes pieni tippa tekee hyvää punakaalin kanssa. 

Myös punajuuri on yllättävän makeaa keitettynä, ja se onkin hyvä kaveri punakaalille. Punajuuri kuoritaan, paloitellaan ja keitetään yhdessä punakaalin kanssa.


Kuten päivän resepti eli pehmeä punakaalipata, niin punakaalilisukekin on hyvä keittää vähän kuivahkoksi nestemäärältään. 

Siinä on turha olla paljon nestettä, ellei halua syödä keittona. Perunamuusin lisukkeena varsinkin hyvä, jos ei nestettä ole liikaa.

Jos nestettä tulee kuitenkin laitettua liikaa, niin kaada siivilän läpi talteen, ja keitä nesteessä spagetit tai pastat. Saat maun ja ravinteet talteen. Kaikki mitä punakaaliliemessä keittää, värjäytyy hieman, ja myös makua tulee.

Punajuurikeittona tähän voisi laittaa lorauksen tomaattisosettakin liemeen. Jopa ketsuppia.

Soijajogurtista limen mehulla tehty smetanan tyylinen päälle. Energiapitoisuuden puolesta tämä ei pääruoaksi sovi, mutta alkuruoaksi hyvinkin. 


Raakasalaateissa mitä pienemmäksi punakaaliraasteen saa tehtyä, sitä mehukkaampaa salaattista tulee.

Punakaalia on tosi hyvä syödä raakanakin, siinähän on vaikka mitä antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Sama kasvi kuin valkokaali ilmeisesti, mutta sinivioletti väriaine kertoo erityisen runsaista antosyaaneista.

Ripottelemalla ihan vähän sinappijauhetta, ristikukkaiset kasvit muodostavat kuulemma sulforafaania nopeampaa. Sitä voi kokeilla laittaa, en ole varma kuuluiko tämä punakaali niihin kasveihin, joihin vaikuttaa sitä ripotella. Parsakaali kuului ainakin. Sinappijauhetta ei kuitenkaan laiteta niin paljoa, että se  alkaisi maistumaan ruoassa, joten samahan sitä on laittaa.  Terveellisyyden maksimoimiseksi.



Punakaalin kanssa salaatiksi tulee mieleen ensimmäisenä ananas tai appelsiini. Jokin vaalea jogurttikastike, jossa on etikkaa ja jotain vihreää seassa. Sinappinen mahdollisesti.


Luomu punakaali on yleensä Prismassa tai Lidlissä ollut noin 3 €/kg. Tavallinen 1,70 €, tai alle. Luomujen joukosta olen löytänyt usein niitä pienempiä yksilöitä, jotka sopivat yhden hengen talouteenkin.

Jos joutuu ostamaan ison kaalin, sen saa mahtumaan kätevästi jääkappiin kun lohkoo ja kelmuttaa, kuten valkokaalinkin. 


Punakaali on kaunis halkaistuna, ja sen koristeellisuutta voi kattauksessa hyödyntää helposti.

Punakaalista poistetaan yleensä päällimmäiset lehdet ennen käyttöä. Parhaat ja mehukkaimmat osat raakasalaattiin tai raasteisiin, ja kovimmat osat keitettäväksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 16. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää