Siirry pääsisältöön

Luukku 15 - Punakaali - WFPB

 Luukussa 15 on punakaali.


Punakaalipata

  • Silputtua punakaalia
  • pari-kolme omenaa
  • Vettä
  • Siirappia, loraus
  • Suolaa, 1/4 tl
  • Etikkaa, esim. omenasiiderietikkaa 2-5 rkl
  • Mustapippurirouhetta n. 1/8 tl tai 1/4 tl, tai maun mukaan

Silppua punakaalia haluamasi määrä. Ja pari omenaa.
Laita kattilaan, hyvä olla iso kattila, esim. 5 litraa. 
Vettä niin, ettei kaikki kaali ole peittyneenä. Kun kaali  hetken kiehuu, se alkaa kutistua ja mahtuu veteen paremmin. 

Määrät riippuvat paljonko tekee, mutta mausteita esim. n. 800 g kaalin kanssa laitoin:
1-4 rkl omenasiiderietikkaa, 1 rkl - 0,5 dl siirappia, 1/4 tl suolaa. Makuasia, paljonko haluaa laittaa. Tarkoitus tehdä happaman ja makean yhdistelmästä juuri sopiva lisukkeeksi.
Keitä tunti, tai niin kauan että kaali on mielestäsi riittävän kypsää. 

Ohjeella on tarkoitus on tulla jouluinen, pehmeä, ja samalla maukas ja värikäs lisuke. En jättänyt al denteksi, enkä yrittänyt paistaa tai ruskistaa. Tämän voi tehdä kattilassa, mutta myös uunissa pitkään hauduttaen.

Mustapippurirouheellakaan en lähtenyt tekemään tästä tulista tai mausteista. Ripaus vain, niin saa vähän makua.

Punakaalipata- tai laatikko-ohjeita on maailma täys, mutta päädyin tällaiseen erittäin yksinkertaiseen versioon, koska tämä on tosi hyvää. Kun ei ole eri kasviksia tai liikaa makuja,  ei ole myöskään tarkkaa minkä verran laitetaan mitäkin, eikä yksittäinen kasvis vie makua eri suuntaan kuin toinen.

Pitkään, tai parikin päivää jääkaapissa säilytettäessä lisukkeen väri saattaa muuttua siniseksi. Sen voi syödä silti.

Lautasella pehmeää punakaalipataa, raakaa punakaaliraastetta ja ananasta, perunamuusia, pakastepuolukoita ja porkkalaa. Pakasteherneet. Perunamuusissa keitinvesi nesteenä. Afra-perunoista, punainen pussi. Kerrankin muistin olla kaatamatta kaikkea keitinvettä muusin sekaan.





Punakaalin raastaminen tai silppuaminen onnistui nyt parhaiten juustohöylällä. Omenan pilkkomiseen soveltui hedelmäveitsi. Omenoista voi tehdä kuutioita.

Toinen melko toimiva ratkaisu punakaalin silppuamiseen oli tuo vihreä kuorimajuttu, missä on kahdenlaiset terät. Se vain tuppasi menemään aina tukkoon kesken kaiken.

Tein nyt ensimmäistä kertaa pehmeää punakaalilisuketta. Tai punakaalipataa. 

Yleensä jos minulla on punakaali, en raasta juustohöylällä vaan pilkon veitsellä tavallisesti. Keitän joko yksinään, tai muidenkin punavoittoisten kasviksien kera, kuten porkkanan, paprikan, tai punajuuren kanssa.



Punakaalilisuke tai -keitto

  • Punakaalia enimmäkseen, ja lisäksi esim:
  • porkkanaa
  • punajuuria
  • paprikaa tai
  • paprikasäilykettä, se lisätään viimeisenä

Mausteet:

  • Mustapippuria tai chilijauhoa
  • 1/4 tl inkiväärijauhetta
  • loraus, tai 2 tl - n. 1 rkl  siirappia
  • tilkka omenasiiderietikkaa, tai jotain säilykelientä
  • 1/2 tai 1 tl oreganoa
  • Persiljaa, halutessa, 1 tl tai 1 rkl
  • Loraus tomaattisosetta tai ketsuppia, halutessa
Punakaalin tilalla voi käyttää valkokaalia, ja laittaa punaiseksi väriksi punajuuria. 
Kidneypapuja lisäksi halutessa, tai mustapapuja,


Kaalilisuke käy sitten melkein minkä kanssa vain: Perunan, perunamuusin, couscousin, riisin tai vaikka pastan kanssa.

Siinä on riittävästi makua, että se pystyy olemaan kastikkeena, eikä muuta välttämättä tarvitakaan.



Punakaalilisuke on hyvä keino päästä lopusta punakaalista, tai jos se vaikkapa ei ole raakaraasteena ollut hyvää.


Rainbow- paprikasäilyke valikoituu usein punakaalin kanssa, koska siinä ei ole lisättyä rasvaa tai glukoosisiirappia, ja samasta purkista saa etikan, sokerin ja suolankin. Jos ei ole etikkasäilykkeitä, laitan lorauksen muuta etikkaa. Useimmiten omenasiiderietikkaa.

Etikan, siirapin ja mausteiden määrä on täysin makuasia. Itse koitan laittaa siirappia mahdollisimman vähän, mutta yleensä edes pieni tippa tekee hyvää punakaalin kanssa. 

Myös punajuuri on yllättävän makeaa keitettynä, ja se onkin hyvä kaveri punakaalille. Punajuuri kuoritaan, paloitellaan ja keitetään yhdessä punakaalin kanssa.


Kuten päivän resepti eli pehmeä punakaalipata, niin punakaalilisukekin on hyvä keittää vähän kuivahkoksi nestemäärältään. 

Siinä on turha olla paljon nestettä, ellei halua syödä keittona. Perunamuusin lisukkeena varsinkin hyvä, jos ei nestettä ole liikaa.

Jos nestettä tulee kuitenkin laitettua liikaa, niin kaada siivilän läpi talteen, ja keitä nesteessä spagetit tai pastat. Saat maun ja ravinteet talteen. Kaikki mitä punakaaliliemessä keittää, värjäytyy hieman, ja myös makua tulee.

Punajuurikeittona tähän voisi laittaa lorauksen tomaattisosettakin liemeen. Jopa ketsuppia.

Soijajogurtista limen mehulla tehty smetanan tyylinen päälle. Energiapitoisuuden puolesta tämä ei pääruoaksi sovi, mutta alkuruoaksi hyvinkin. 


Raakasalaateissa mitä pienemmäksi punakaaliraasteen saa tehtyä, sitä mehukkaampaa salaattista tulee.

Punakaalia on tosi hyvä syödä raakanakin, siinähän on vaikka mitä antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Sama kasvi kuin valkokaali ilmeisesti, mutta sinivioletti väriaine kertoo erityisen runsaista antosyaaneista.

Ripottelemalla ihan vähän sinappijauhetta, ristikukkaiset kasvit muodostavat kuulemma sulforafaania nopeampaa. Sitä voi kokeilla laittaa, en ole varma kuuluiko tämä punakaali niihin kasveihin, joihin vaikuttaa sitä ripotella. Parsakaali kuului ainakin. Sinappijauhetta ei kuitenkaan laiteta niin paljoa, että se  alkaisi maistumaan ruoassa, joten samahan sitä on laittaa.  Terveellisyyden maksimoimiseksi.



Punakaalin kanssa salaatiksi tulee mieleen ensimmäisenä ananas tai appelsiini. Jokin vaalea jogurttikastike, jossa on etikkaa ja jotain vihreää seassa. Sinappinen mahdollisesti.


Luomu punakaali on yleensä Prismassa tai Lidlissä ollut noin 3 €/kg. Tavallinen 1,70 €, tai alle. Luomujen joukosta olen löytänyt usein niitä pienempiä yksilöitä, jotka sopivat yhden hengen talouteenkin.

Jos joutuu ostamaan ison kaalin, sen saa mahtumaan kätevästi jääkappiin kun lohkoo ja kelmuttaa, kuten valkokaalinkin. 


Punakaali on kaunis halkaistuna, ja sen koristeellisuutta voi kattauksessa hyödyntää helposti.

Punakaalista poistetaan yleensä päällimmäiset lehdet ennen käyttöä. Parhaat ja mehukkaimmat osat raakasalaattiin tai raasteisiin, ja kovimmat osat keitettäväksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 16. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö