Siirry pääsisältöön

Luukku 15 - Punakaali - WFPB

 Luukussa 15 on punakaali.


Punakaalipata

  • Silputtua punakaalia
  • pari-kolme omenaa
  • Vettä
  • Siirappia, loraus
  • Suolaa, 1/4 tl
  • Etikkaa, esim. omenasiiderietikkaa 2-5 rkl
  • Mustapippurirouhetta n. 1/8 tl tai 1/4 tl, tai maun mukaan

Silppua punakaalia haluamasi määrä. Ja pari omenaa.
Laita kattilaan, hyvä olla iso kattila, esim. 5 litraa. 
Vettä niin, ettei kaikki kaali ole peittyneenä. Kun kaali  hetken kiehuu, se alkaa kutistua ja mahtuu veteen paremmin. 

Määrät riippuvat paljonko tekee, mutta mausteita esim. n. 800 g kaalin kanssa laitoin:
1-4 rkl omenasiiderietikkaa, 1 rkl - 0,5 dl siirappia, 1/4 tl suolaa. Makuasia, paljonko haluaa laittaa. Tarkoitus tehdä happaman ja makean yhdistelmästä juuri sopiva lisukkeeksi.
Keitä tunti, tai niin kauan että kaali on mielestäsi riittävän kypsää. 

Ohjeella on tarkoitus on tulla jouluinen, pehmeä, ja samalla maukas ja värikäs lisuke. En jättänyt al denteksi, enkä yrittänyt paistaa tai ruskistaa. Tämän voi tehdä kattilassa, mutta myös uunissa pitkään hauduttaen.

Mustapippurirouheellakaan en lähtenyt tekemään tästä tulista tai mausteista. Ripaus vain, niin saa vähän makua.

Punakaalipata- tai laatikko-ohjeita on maailma täys, mutta päädyin tällaiseen erittäin yksinkertaiseen versioon, koska tämä on tosi hyvää. Kun ei ole eri kasviksia tai liikaa makuja,  ei ole myöskään tarkkaa minkä verran laitetaan mitäkin, eikä yksittäinen kasvis vie makua eri suuntaan kuin toinen.

Pitkään, tai parikin päivää jääkaapissa säilytettäessä lisukkeen väri saattaa muuttua siniseksi. Sen voi syödä silti.

Lautasella pehmeää punakaalipataa, raakaa punakaaliraastetta ja ananasta, perunamuusia, pakastepuolukoita ja porkkalaa. Pakasteherneet. Perunamuusissa keitinvesi nesteenä. Afra-perunoista, punainen pussi. Kerrankin muistin olla kaatamatta kaikkea keitinvettä muusin sekaan.





Punakaalin raastaminen tai silppuaminen onnistui nyt parhaiten juustohöylällä. Omenan pilkkomiseen soveltui hedelmäveitsi. Omenoista voi tehdä kuutioita.

Toinen melko toimiva ratkaisu punakaalin silppuamiseen oli tuo vihreä kuorimajuttu, missä on kahdenlaiset terät. Se vain tuppasi menemään aina tukkoon kesken kaiken.

Tein nyt ensimmäistä kertaa pehmeää punakaalilisuketta. Tai punakaalipataa. 

Yleensä jos minulla on punakaali, en raasta juustohöylällä vaan pilkon veitsellä tavallisesti. Keitän joko yksinään, tai muidenkin punavoittoisten kasviksien kera, kuten porkkanan, paprikan, tai punajuuren kanssa.



Punakaalilisuke tai -keitto

  • Punakaalia enimmäkseen, ja lisäksi esim:
  • porkkanaa
  • punajuuria
  • paprikaa tai
  • paprikasäilykettä, se lisätään viimeisenä

Mausteet:

  • Mustapippuria tai chilijauhoa
  • 1/4 tl inkiväärijauhetta
  • loraus, tai 2 tl - n. 1 rkl  siirappia
  • tilkka omenasiiderietikkaa, tai jotain säilykelientä
  • 1/2 tai 1 tl oreganoa
  • Persiljaa, halutessa, 1 tl tai 1 rkl
  • Loraus tomaattisosetta tai ketsuppia, halutessa
Punakaalin tilalla voi käyttää valkokaalia, ja laittaa punaiseksi väriksi punajuuria. 
Kidneypapuja lisäksi halutessa, tai mustapapuja,


Kaalilisuke käy sitten melkein minkä kanssa vain: Perunan, perunamuusin, couscousin, riisin tai vaikka pastan kanssa.

Siinä on riittävästi makua, että se pystyy olemaan kastikkeena, eikä muuta välttämättä tarvitakaan.



Punakaalilisuke on hyvä keino päästä lopusta punakaalista, tai jos se vaikkapa ei ole raakaraasteena ollut hyvää.


Rainbow- paprikasäilyke valikoituu usein punakaalin kanssa, koska siinä ei ole lisättyä rasvaa tai glukoosisiirappia, ja samasta purkista saa etikan, sokerin ja suolankin. Jos ei ole etikkasäilykkeitä, laitan lorauksen muuta etikkaa. Useimmiten omenasiiderietikkaa.

Etikan, siirapin ja mausteiden määrä on täysin makuasia. Itse koitan laittaa siirappia mahdollisimman vähän, mutta yleensä edes pieni tippa tekee hyvää punakaalin kanssa. 

Myös punajuuri on yllättävän makeaa keitettynä, ja se onkin hyvä kaveri punakaalille. Punajuuri kuoritaan, paloitellaan ja keitetään yhdessä punakaalin kanssa.


Kuten päivän resepti eli pehmeä punakaalipata, niin punakaalilisukekin on hyvä keittää vähän kuivahkoksi nestemäärältään. 

Siinä on turha olla paljon nestettä, ellei halua syödä keittona. Perunamuusin lisukkeena varsinkin hyvä, jos ei nestettä ole liikaa.

Jos nestettä tulee kuitenkin laitettua liikaa, niin kaada siivilän läpi talteen, ja keitä nesteessä spagetit tai pastat. Saat maun ja ravinteet talteen. Kaikki mitä punakaaliliemessä keittää, värjäytyy hieman, ja myös makua tulee.

Punajuurikeittona tähän voisi laittaa lorauksen tomaattisosettakin liemeen. Jopa ketsuppia.

Soijajogurtista limen mehulla tehty smetanan tyylinen päälle. Energiapitoisuuden puolesta tämä ei pääruoaksi sovi, mutta alkuruoaksi hyvinkin. 


Raakasalaateissa mitä pienemmäksi punakaaliraasteen saa tehtyä, sitä mehukkaampaa salaattista tulee.

Punakaalia on tosi hyvä syödä raakanakin, siinähän on vaikka mitä antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Sama kasvi kuin valkokaali ilmeisesti, mutta sinivioletti väriaine kertoo erityisen runsaista antosyaaneista.

Ripottelemalla ihan vähän sinappijauhetta, ristikukkaiset kasvit muodostavat kuulemma sulforafaania nopeampaa. Sitä voi kokeilla laittaa, en ole varma kuuluiko tämä punakaali niihin kasveihin, joihin vaikuttaa sitä ripotella. Parsakaali kuului ainakin. Sinappijauhetta ei kuitenkaan laiteta niin paljoa, että se  alkaisi maistumaan ruoassa, joten samahan sitä on laittaa.  Terveellisyyden maksimoimiseksi.



Punakaalin kanssa salaatiksi tulee mieleen ensimmäisenä ananas tai appelsiini. Jokin vaalea jogurttikastike, jossa on etikkaa ja jotain vihreää seassa. Sinappinen mahdollisesti.


Luomu punakaali on yleensä Prismassa tai Lidlissä ollut noin 3 €/kg. Tavallinen 1,70 €, tai alle. Luomujen joukosta olen löytänyt usein niitä pienempiä yksilöitä, jotka sopivat yhden hengen talouteenkin.

Jos joutuu ostamaan ison kaalin, sen saa mahtumaan kätevästi jääkappiin kun lohkoo ja kelmuttaa, kuten valkokaalinkin. 


Punakaali on kaunis halkaistuna, ja sen koristeellisuutta voi kattauksessa hyödyntää helposti.

Punakaalista poistetaan yleensä päällimmäiset lehdet ennen käyttöä. Parhaat ja mehukkaimmat osat raakasalaattiin tai raasteisiin, ja kovimmat osat keitettäväksi.

Kiitos kun luit, nähdään luukussa 16. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...