Siirry pääsisältöön

Luukku 4 - Kiinankaali - WFPB

Joulukalenterin neljännessä luukussa on kiinankaali.



Kiinankaali-lehtikaalikastike:

  • n. 200-300 g kiinankaalia
  • n. 200-300 g pakastettua lehtikaalia
  • 1 dl punaisia linssejä
  • 2 purkkia paseerattua tomaattia ja/tai tomaattimurskaa
  • 1 tl suolatonta currymaustetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • mustapippuria, tulista kastiketta tai chiliä
Silppua tai pilko kiinankaalista kantaosa. Lehtevät osat voit säästää salaattia varten.

Peitä kattilaan vedellä ja mausta currymausteella. Keitä, kunnes pehmenevät. 
Lisää pakastettu lehtikaali ja linssit. Peitä taas vedellä. Keitä vielä noin 10 minuuttia.

Lisää mausteita maun mukaan vielä. Esimerkiksi tulista kastiketta, chiliä, 1-2 rkl ketsuppia, halutessa.
Kaada vielä purkilliset paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Voit halutessasi vielä kuumentaa.

Valmista. Nauti perunoiden, riisin, pastan, kauran tai vaikkapa kuskusin kanssa.


Kiinankaali kannattaa huuhdella ennen käyttöä. 
Pilkon joko Minuutti Mikolla tai veitsellä kiinankaalia palasiksi. Se pehmenee keittäessä, joten ei se haittaa jos jättää joskus suuremmaksikin.

Oreganoakin voi laittaa mausteeksi.



Pääruoaksi perunat. Kastiketta voisi parannella vaikka kuinka.
Makeutta saisi bataatista tai porkkanoista. 
Jos laittaa enimmäkseen tomaattimurskaa, niin joskus tuloksena on hieman raa-an makuinen, ei ehkä kaikkein paras kastike. Joskus onnistuu ihan hienosti, se voi riippua kokonaisuudestakin.

Kastiketta voi myös laimentaa vedellä, ja suurustaa hivenen. Sekin pehmentää makua.



Kiinankaalin kantaosista voi tehdä kastikkeita, ja pakastaa valmiiksi. Sulatus, ja lisää paseerattu tomaatti. 

Lehtevät osat salaattiin. Säilytys kannellisessa rasiassa, jääkaapissa. Joskus laitan tilkan vettäkin, etteivät kasvikset kuivu.

Salaatin kastikkeena balsamietikkaa, sinappi ja balsamietikka. Tai vaikkapa tahinia sisältävä vihreä salaatin kastike Kokaru-sivulta.



Kiinankaali yleensä ottaen kannattaa säilyttää muovissa, jääkaapissa. 
Jos käy kerran viikossa kaupassa, voi alkuviikosta syödä ne keräsalaatit ym. pois, ja loppuviikoksikin voi olla silti kiinankaali vielä. Se säilyy niinkin hyvin.





Miksi kiinankaali on niin tärkeä tai ainakin todella hyvä kasvi? Ja miksi tämän päivän kastikkeessa on nimenomaan nämä ainekset, ja pääruokana peruna? 

Kokeilin Finelissä kerran saada aikaan ruokapäivän, jossa olisi 100 % päivän kalsiumintarpeesta (ja A-vitamiini rae), mutta ilman lisäravinnevalmisteita tai niitä sisältäviä tuotteita. Sain tehtyä yhdistelmän, jossa oli montaa muutakin ainetta tarpeeksi, ja osaa enemmänkin. En punninnut nyt aineksia kovin tarkkaan, mutta halusin kokeilla tuleeko siitä yhdistelmästä ruoka, ja millaista se on käytännössä.

Kiinankaalin sanoin silloin olevan mukana siksi, että siitä sai seleeniä. Syitä syödä monipuolisesti on aina useita, mutta sillä kertaa kiinnitin siihen huomion.

Tänään tein samanlaisen kokeilun Finelissä, ja siitä kuvat yllä ja alla. Näkyvillä on mielenkiintoinen juttu (kuvassa yllä), että 1 kg perunoita sisältää 18,8 g proteiinia, ja kuivatut punaiset linssit melkein saman verran, eli 19 g. 


Kuitua kaksinkertaisesti, kalsiumin ravitsemussuositusten mukainen tarve täyttyi yli 100-prosenttisesti.


Dr. Esselstyn, lista


Kiinankaali kuuluu ristikukkaisiin, joita kehotetaan syömään terveyden takia.
Kuuluu myös Dr. Esselstynin listalle osana hänen suosittelemiaan sydänterveyden parantamistoimia. Dr. Esselstynillähän erityisesti on se lista, minkä hän luettelee aina ulkomuistista. Joka päivä kuusi kertaa nyrkillinen pureskeltuna, mutta nimenomaan ei blenderissä soseutettuna. 
Etikan eli balsamietikan kanssa. Varmaan käy myös omenasiiderietikka?

B12, D3 ja Jodi otetaan lisäravinnepurkeista.


Esselstynin listaa olen käyttänyt varsinkin ruokavalion alkuaikoina kauppalista-apuna.

Yritin etsiä listaa tänään, enkä yhtäkkiä millään meinannut löytää selkeästi kirjoitettuna, sitä nimenomaista listaa minkä hän luettelee. Sain kuitenkin nyt tätä luukkua varten haettua tuolta, Food As Prevention- nimiseltä sivustolta, siinä oli seuraavat: 

Bok Choy
sareptansinappi
nauriin naatit
kiinankaali
ruusukaali
parsakaali
kukkakaali
korianteri
persilja 
parsa
lehtikaali
lehtimangoldi
rucola
punajuuren naatit
punajuuret
+pinaatti

Olisi ollut kiva löytää mahdollisimman alkuperäisestä lähteestä lista, mutta uskon että nuo kaikki ovat joka tapauksessa terveellisiä. 

Listahan ei varmaan tarkoita sitäkään, että muut syötävät kasvikset listan ulkopuolelta eivät olisi terveellisiä. Se on vain erityisesti nyt tiettyyn tarkoitukseen tehty. 

Listalla olevista kaikista helpompiin ostettaviin kuuluvat ainakin lehtikaali ja kiinankaali, parsakaali ja punajuuri, ajatellen ympärivuotisia kauppareissuja Suomessa, tuoreiden ja pakastettujen vihannesten osastoilta. Ja persilja. Joskushan pitää asioida pienissäkin kaupoissa, eikä mitään kovin monimutkaisia yrttivalikoimiakaan ole tarjolla. Listalla on esimerkiksi punajuuren naatitkin, enkä ole niitä koskaan maistanutkaan. 

Punajuuret ovat yllätys, että se itse mukulakin löytyy listalta.

Ruokavirasto ei suosittele punajuurien käyttöä raakana. 


Miltä näyttää oma nyrkillinen lehtivihreitä vihanneksia? Varmaan tämä kahvikuva voisi olla aika lähellä. Siinä on myös suolainen piirakka pula-ajan ohjeella

Dr. Esselstyn kyllä käski potilaitaan välttämään myös kofeiinia sisältävää kahvia, mutta siitä huolimatta. Vilkaisin löydänkö kahviin liittyen mitään: Dr. John McDougallin näkemys kahvista löytyy ainakin, videolta. Dr. Andrew Huberman on tehnyt myös kaikenlaista kahvisisältöä. 

Suodatinpussi poistaa kolesterolia nostavaa rasvaa kahvista.

Nutritionfacts.org sisältää varmasti hakusanalla Coffee monia videoita ja artikkeleita. Hyvänä puolena siinäkin, että lähteet on aina mainittu.


Salaatissa kiinankaalia, porkkanaa ja appelsiinia. Tykkään laittaa jotain siemeniä ja pähkinöitäkin, ne pehmentäisivät kivasti happamuutta. Makeiksi paloiksi kannattaa kokeilla taatelia.


Porkkanasta ja bataatistakin saa hyvin esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta. Minullakaan ei aina ole tuota lehtikaalia pakkasessa, vaikka se terveellinen onkin. Sitä aina muistaa ostaa välillä. 


Varmastikin kokonaisuus on terveellisyyden kannalta tärkeämpää, kuin yksittäinen tietty kasvi.


Kiinankaalia on lähes aina saatavilla. Lehtikaaliakin useimmiten. 

Kiitos kun luit, ja nähdään pian viidennellä luukulla!

Luukku 1 Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

  1. Minä täällä taas moi! Otin nyt nimimerkin käyttöön. Tää sun joulukalenteri on täys kymppi! Kiitos siitä. Todella kivoja vinkkejä. Olen inspiroitunut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...