Joulukalenterin neljännessä luukussa on kiinankaali.
Kiinankaali-lehtikaalikastike:
- n. 200-300 g kiinankaalia
- n. 200-300 g pakastettua lehtikaalia
- 1 dl punaisia linssejä
- 2 purkkia paseerattua tomaattia ja/tai tomaattimurskaa
- 1 tl suolatonta currymaustetta
- 1 rkl kuivattua persiljaa
- mustapippuria, tulista kastiketta tai chiliä
Silppua tai pilko kiinankaalista kantaosa. Lehtevät osat voit säästää salaattia varten.
Peitä kattilaan vedellä ja mausta currymausteella. Keitä, kunnes pehmenevät.
Lisää pakastettu lehtikaali ja linssit. Peitä taas vedellä. Keitä vielä noin 10 minuuttia.
Lisää mausteita maun mukaan vielä. Esimerkiksi tulista kastiketta, chiliä, 1-2 rkl ketsuppia, halutessa.
Kaada vielä purkilliset paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Voit halutessasi vielä kuumentaa.
Valmista. Nauti perunoiden, riisin, pastan, kauran tai vaikkapa kuskusin kanssa.
Pilkon joko Minuutti Mikolla tai veitsellä kiinankaalia palasiksi. Se pehmenee keittäessä, joten ei se haittaa jos jättää joskus suuremmaksikin.
Oreganoakin voi laittaa mausteeksi.
Pääruoaksi perunat. Kastiketta voisi parannella vaikka kuinka.
Makeutta saisi bataatista tai porkkanoista.
Jos laittaa enimmäkseen tomaattimurskaa, niin joskus tuloksena on hieman raa-an makuinen, ei ehkä kaikkein paras kastike. Joskus onnistuu ihan hienosti, se voi riippua kokonaisuudestakin.
Jos laittaa enimmäkseen tomaattimurskaa, niin joskus tuloksena on hieman raa-an makuinen, ei ehkä kaikkein paras kastike. Joskus onnistuu ihan hienosti, se voi riippua kokonaisuudestakin.
Kastiketta voi myös laimentaa vedellä, ja suurustaa hivenen. Sekin pehmentää makua.
Kiinankaalin kantaosista voi tehdä kastikkeita, ja pakastaa valmiiksi. Sulatus, ja lisää paseerattu tomaatti.
Lehtevät osat salaattiin. Säilytys kannellisessa rasiassa, jääkaapissa. Joskus laitan tilkan vettäkin, etteivät kasvikset kuivu.
Salaatin kastikkeena balsamietikkaa, sinappi ja balsamietikka. Tai vaikkapa tahinia sisältävä vihreä salaatin kastike Kokaru-sivulta.
Kiinankaali yleensä ottaen kannattaa säilyttää muovissa, jääkaapissa.
Jos käy kerran viikossa kaupassa, voi alkuviikosta syödä ne keräsalaatit ym. pois, ja loppuviikoksikin voi olla silti kiinankaali vielä. Se säilyy niinkin hyvin.
Miksi kiinankaali on niin tärkeä tai ainakin todella hyvä kasvi? Ja miksi tämän päivän kastikkeessa on nimenomaan nämä ainekset, ja pääruokana peruna?
Kokeilin Finelissä kerran saada aikaan ruokapäivän, jossa olisi 100 % päivän kalsiumintarpeesta (ja A-vitamiini rae), mutta ilman lisäravinnevalmisteita tai niitä sisältäviä tuotteita. Sain tehtyä yhdistelmän, jossa oli montaa muutakin ainetta tarpeeksi, ja osaa enemmänkin. En punninnut nyt aineksia kovin tarkkaan, mutta halusin kokeilla tuleeko siitä yhdistelmästä ruoka, ja millaista se on käytännössä.
Kiinankaalin sanoin silloin olevan mukana siksi, että siitä sai seleeniä. Syitä syödä monipuolisesti on aina useita, mutta sillä kertaa kiinnitin siihen huomion.
Tänään tein samanlaisen kokeilun Finelissä, ja siitä kuvat yllä ja alla. Näkyvillä on mielenkiintoinen juttu (kuvassa yllä), että 1 kg perunoita sisältää 18,8 g proteiinia, ja kuivatut punaiset linssit melkein saman verran, eli 19 g.
Kuitua kaksinkertaisesti, kalsiumin ravitsemussuositusten mukainen tarve täyttyi yli 100-prosenttisesti.
Kiinankaali kuuluu ristikukkaisiin, joita kehotetaan syömään terveyden takia.
Kuuluu myös Dr. Esselstynin listalle osana hänen suosittelemiaan sydänterveyden parantamistoimia. Dr. Esselstynillähän erityisesti on se lista, minkä hän luettelee aina ulkomuistista. Joka päivä kuusi kertaa nyrkillinen pureskeltuna, mutta nimenomaan ei blenderissä soseutettuna.
Etikan eli balsamietikan kanssa. Varmaan käy myös omenasiiderietikka?
B12, D3 ja Jodi otetaan lisäravinnepurkeista. |
Esselstynin listaa olen käyttänyt varsinkin ruokavalion alkuaikoina kauppalista-apuna.
Yritin etsiä listaa tänään, enkä yhtäkkiä millään meinannut löytää selkeästi kirjoitettuna, sitä nimenomaista listaa minkä hän luettelee. Sain kuitenkin nyt tätä luukkua varten haettua tuolta, Food As Prevention- nimiseltä sivustolta, siinä oli seuraavat:
Bok Choy
sareptansinappi
nauriin naatit
kiinankaali
ruusukaali
parsakaali
kukkakaali
korianteri
persilja
parsa
lehtikaali
lehtimangoldi
rucola
punajuuren naatit
punajuuret
sareptansinappi
nauriin naatit
kiinankaali
ruusukaali
parsakaali
kukkakaali
korianteri
persilja
parsa
lehtikaali
lehtimangoldi
rucola
punajuuren naatit
punajuuret
Olisi ollut kiva löytää mahdollisimman alkuperäisestä lähteestä lista, mutta uskon että nuo kaikki ovat joka tapauksessa terveellisiä.
Listahan ei varmaan tarkoita sitäkään, että muut syötävät kasvikset listan ulkopuolelta eivät olisi terveellisiä. Se on vain erityisesti nyt tiettyyn tarkoitukseen tehty.
Listalla olevista kaikista helpompiin ostettaviin kuuluvat ainakin lehtikaali ja kiinankaali, parsakaali ja punajuuri, ajatellen ympärivuotisia kauppareissuja Suomessa, tuoreiden ja pakastettujen vihannesten osastoilta. Ja persilja. Joskushan pitää asioida pienissäkin kaupoissa, eikä mitään kovin monimutkaisia yrttivalikoimiakaan ole tarjolla. Listalla on esimerkiksi punajuuren naatitkin, enkä ole niitä koskaan maistanutkaan.
Punajuuret ovat yllätys, että se itse mukulakin löytyy listalta.
Ruokavirasto ei suosittele punajuurien käyttöä raakana.
Dr. Esselstyn kyllä käski potilaitaan välttämään myös kofeiinia sisältävää kahvia, mutta siitä huolimatta. Vilkaisin löydänkö kahviin liittyen mitään: Dr. John McDougallin näkemys kahvista löytyy ainakin, videolta. Dr. Andrew Huberman on tehnyt myös kaikenlaista kahvisisältöä.
Suodatinpussi poistaa kolesterolia nostavaa rasvaa kahvista.
Nutritionfacts.org sisältää varmasti hakusanalla Coffee monia videoita ja artikkeleita. Hyvänä puolena siinäkin, että lähteet on aina mainittu.
Salaatissa kiinankaalia, porkkanaa ja appelsiinia. Tykkään laittaa jotain siemeniä ja pähkinöitäkin, ne pehmentäisivät kivasti happamuutta. Makeiksi paloiksi kannattaa kokeilla taatelia.
Porkkanasta ja bataatistakin saa hyvin esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta. Minullakaan ei aina ole tuota lehtikaalia pakkasessa, vaikka se terveellinen onkin. Sitä aina muistaa ostaa välillä.
Varmastikin kokonaisuus on terveellisyyden kannalta tärkeämpää, kuin yksittäinen tietty kasvi.
Kiinankaalia on lähes aina saatavilla. Lehtikaaliakin useimmiten.
Kiitos kun luit, ja nähdään pian viidennellä luukulla!
Minä täällä taas moi! Otin nyt nimimerkin käyttöön. Tää sun joulukalenteri on täys kymppi! Kiitos siitä. Todella kivoja vinkkejä. Olen inspiroitunut.
VastaaPoistaMoi Maaruska! Kiitos, ihana palaute!
Poista