Syksyinen keitto.
Laitan syksyisin keittoihin lanttua ja vaikka mitä kasveja, mutta nyt päätin että rajataan kasvilaatujen määrää vähän, että voi paremmin luottaa lopputulokseen.
Varsinkin jos ottaa keiton ruokatermarissa mukaan, on kiva jos ruoan laatu pysyy tasaisena, eikä siitä aiheudu liikaa yllätyksiä ruokailuun.
Käytin tähän rikottuja ohrasuurimoita ja vihreitä linssejä.
Jos ei satu ohrasuurimoita olemaan, niin voit laittaa ihan hyvin pelkkiä linssejä, tai muita vaikkapa ateriajyviä.
Syksyinen keitto, ainekset:
- 1 dl vihreitä linssejä
- 1 dl rikottuja ohrasuurimoita (Myllyn paras keltainen paketti)
- 200-300 g porkkanaa
- vettä
- Jauhoisia perunoita (esim. Afra) n. 800 g
- 1,5 dl paseerattua tomaattia
Mausteet:
- 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
- 1/2 - 1 tl mustapippuri, rouhittu tai myllystä
- 2 rkl kuivattua persiljaa
- 1 rkl sinappia
- 1 rkl ketsuppia
- ( 1/2 - 1 tl soijakastiketta, halutessa)
Kuvia työvaiheista:
Porkkanoista voi irrota paljon makeutta, ja siksi lisäsin pienen tujauksen soijakastiketta optioksi mausteluetteloon.
Soijakastiketta ei välttämättä aina tarvita, se riippuu mausta ja siitä, mikä se lopputulos on. Viimeksi taisin laittaa vähemmän porkkanaa, joten makeus ei tullut liikaa läpi.
Mittasin 1/4 tl maustepippuria.
Pippurimyllystä jauhoin mustapippuria. Sitä oli nyt melko vähän.
Jos pidät keitosta jossa on enemmän poltetta, kannattaa laittaa mustapippuria enemmän.
Laitoin ajastusta 15 minuuttia, ja pilkoin sillä välin perunat.
Kun keitto on valmista, kannattaa lisätä sinappi, ketsuppia ja paseerattu tomaatti.
Sitten voi vielä kuumennella, mutta näiden lisäämisen jälkeen se alkoi sitten oikein helposti palamaan pohjaan, ainakin teräskattilassa.
Keitto on valmista.
Hyvä keitto ulkoiluun ja moneen aktiviteettiin.
Pientä hienosäätöä tuo maku ehkä tarvitsee välillä, milloin suolaisuutta tai milloin tulisuutta, mitä milloinkin se voi kaivata.
Mutta nälissään tästä ei tarpeekseen meinaa saada. Ruokaisaa ja hyvää.
Ohrasuurimoita on erilaisia, ostin kerran jotain eri merkkisiä, ja niistä tuli yllättäen ihan kuin mannapuuro. Paljon pienempiä, valkoisia. Tässä paketissa on melko rouheita rakeita, ja käytän kaalikeittoihin ja nyt tähän keittoon, ja ruskeaan risottoon, esimerkiksi.
Tämä paketti on tyypillinen kestotuote kaapissani, eli en saa millään tätä kulumaan.
Silti ostan yhä uudelleen ja uudelleen, ja jälleen oli päiväys kesällä mennyt.
Jos näitä laittaa keittoon liikaa, alkaa muodostua ohrapuuro. Siksi en yli desilitraa yleensä laita. Riippuu toki keittoajastakin meneekö puuroksi, mutta koen että helpointa olla vain laittamatta liikaa.
Hetken aikaa imeydyttyään neste olikin hävinnyt.
Eipä haittaa, koska nythän se vasta kiva oli. Nestettä voi aina lisätä toki.
Puolukka sopi hyvin. Tulee mieleen myös tuore persilja, ja vaikka ripaus jauhelihamaustetta päälle.
Kiitos kun luit, toivottavasti keitto onnistuu, jos kokeilet.
Muita keittoja:
Kommentit
Lähetä kommentti