Siirry pääsisältöön

Luukku 17 - Palsternakka - WFPB

 Luukku 17: Palsternakka.



Tehdään palsternakkaperunamuusi, palsternakkapihvit, paistettu palsternakka uunissa, palsternakkaraaste, ja palsternakka-perunakeitto.

Palsternakka-perunamuusi

  • Palsternakkaa
  • Jauhoisia perunoita, kuten Afra
  • Vettä niin, että peittyy
Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita palat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita muusattavaksi.
Kaada siivilän läpi vesi toiseen astiaan. Muusaa perunasurvimella palsternakat ja perunat.
Kaada vettä takaisin vähän kerrallaan. Sekoita välillä vispilällä vesi sekaisin muusiin.
Kun koostumus on mielestäsi hyvä, jätä loput vedet laittamatta. Valmista!

Kannattaa säästää ylimääräinen keitinvesi, jos teet pihvit, keittoa, kastiketta tai muuta vielä.

Palsternakkapihvit

  • Pieni palsternakka, esikypsytettynä, raasteena tai silppuna
  • Mustapapuja, nesteineen, n. puoli purkkia, muusataan.
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 1-3 rkl omenasosetta, jos on
  • 1-3 rkl grahamjauhoja, jos tarvitsee
  • ja/tai 1-3 rkl korppujauhoja, jos on
  • 1/8 tai 1/4 tl maustepippuria
  • 1/4 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • n. 1 rkl tuoretta tai kuivattua persiljaa
Kuori ja kiehauta palsternakkaa, noin 5-10 minuuttia halutessa. Ajattelin, että esikypsyttämisen ansiosta pihvit kypsyisivät nopeampaa.n 20-30  min 180 -200 C - asteisessa uunissa. Voit kokeilla raakanakin laittaa. Tai keitettynä ja muusattuna.
Raasta tai muutoin hienonna palsternakka. Jokin pilkkojakone voi olla hyvä, koska palsternakasta tulee liukas ja arvaamaton, kun se on kuorittu ja varsinkin keitetty.

Muusaa mustapavut minipilkkojassa. Mausta. Pavuista tulevan nesteen mukaan lisää kaurahiutaleita, korppujauhoja, vähän grahamjauhoja sitomaan nestettä, kunnes koostumus on sopiva. Sekoita mukaan palsternakkaraaste. Muotoile pihvejä. Taikina saa olla löysähköä, uunissa se joka tapauksessa alkaa kuivumaankin.

Jos palsternakka on helpompi raastaa suoraan pihveihin, voi tehdä niinkin. Mustapapujen tilalle käy muutkin pavut, ja jos ei halua muusata niin voi keittää vaikka punaisia linssejä tähän.

Palsternakka uunissa


Kaikista maukkaimman olen saanut palsternakasta aina uunijuureksissa. Lanttua, naurista, porkkanaa, palsternakkaa. 



Palsternakka on tosi makea ja hyvä, kun laittaa kannellisessa vuoassa muiden joukossa, enkä laita ikinä mitään mausteitakaan. 

Kokeilin nyt siivutettuna uunissa. Strömsöstä sain tämänkin idean, mutta sitä loppureseptiä en kuunnellut, vain tämän pilkkomisaiheen.

Toisin kuin kuvassa ja Strömsössä, palsternakka olikin parempi kuoria tähän ideaan nyt kun teki ilman mausteita ja voita. Kuori on syötävää, mutta jos teki tällaisen siivutetun mallin, niin itseäni kuoret häiritsivät ainakin. Makuasia tottakai.

Laitoin muoviläpyskät molemmin puolin palsternakkaa siivuttaessa. Auttaa siivuttamista onnistumaan niin, että se säilyy silti alapuolelta yhtenäisenä. Veitsen pysäyttäjät. Toimi tosi hyvin.


Tässä kuvassa kuorittu versio, mutta siivutettu samalla tavoin. Uunipellillä voitelin palsternakan omenasoseella, ja ripottelin korppujauhoja.

Tämä oli muuten vaikeampi tapa laittaa palsternakka. Se ei millään meinannut kypsyä uunissa, ei siivutettuna eikä esikypsytettynä. Vielä pitkään paistettunakin tuli vaikutelma raa-asta vihanneksesta. Olisi voinut olla parempi laittaa kannelliseen astiaan. 

Pellillä pihvien kanssa se pyöri, meinasi katketa. Pihvitkin piti ottaa uunista jo, eikä palsternakka ollut valmis. Mutta hyvää silti. Suosittelen siis tekemään laidallisessa ja mahdollisesti kannellisessa uunivuoassa.


Tätä herkkuateriaa eivät silti pienet vaikeudet muuttaneet paljoa miksikään.

Palsternakka oli tosi hyvää perunamuusissa. Maistui aivan, kuin seassa olisi jotain voin tapaista.
Kävin etsimässä netistä eri ohjeita, ja moni oli samanlainen: Että palsternakka ja perunat vain keitetään, keitinvettä käytetään sitten nesteenä. Osassa mainittiin valkopippuri.

Jopa T. Colin Campbellin Nutritionstudies.org - sivustolla oli palsternakka-perunamuusin resepti. Ainakin sitten takuuvarmasti terveellistä. Maistettuani ajattelen, että tätä kyllä syö huolimatta siitä, onko vain terveellistä vai erittäin terveellistä. 





Yhdistelmänä pihvit, paistettu palsternakka ja muusi olivat tosi hyviä, ja lautasella ripautin vähän suolaa vielä pintaan. Maut nousivat esille. 

Palsternakkapihvit eivät olleet mitenkään erityisen palsternakan makuisia, joten voi varmaan käyttää muitakin vihanneksia. Pääasia että papupihveissä on jotain vihannesta, niin mahdollisesti eivät kuivu uunissakaan liikaa.

Kaadoin ihan surutta pihvien päälle palsternakkamuusin keitinvettä, kun ne palsternakan kypsymistä odotellessa pääsivät kuivahtamaan. Imaisivat veden heti, eikä jäänyt makuunkaan vaikutelmaa vedessä uitetuista pihveistä. Suosittelen, jos pihvit kuivahtavat. Ensin pitää kannen alla, ja jos se ei auta, niin voitelee vedellä.


Palsternakka oli helpointa kuoria raakana tällaisella terävekottimella.
Heti, kun palsternakka on kypsynyt tai kuorittu, siitä tulee jonkin verran lipevä, ja sormet ovatkin vaarassa.



Eilen Prismassa palsternakka maksoi 2,19 €/kg.

Lidlissä se maksoi vähän alle 3 €, olisikohan ollut 2,99?
Minimanissa yli 5 euroa kilo. 
Cittarissa oli nyt äsken verkkokaupassa 4,99  €/kg, ja luomuversio 6,58 €&/kg.
K-Supermarketissa 3,99 €, ja yksittäispakattu 5,99 €.



Melko rajusti vaihtelee hinta täällä päin ainakin. Minimanissa tuijotin pitkään sitä palsternakan hintaa, että näenkö oikein. Monestihan katson ensin väärää kylttiä, joten pitää tarkistaa aina ennen johtopäätöksiin hyppäämistä. Tämä oli se havainto, jos olen väärässä ja se onkin halvempaa, niin sehän on vain hyvä asia.

Eli jos palsternakkaa haluaa edullisesti, sitä kannattaa ostaa Prismasta. Hain eilen kilon, ja se on enemmän kuin mitä olen kerralla varmaan ikinä ostanut palsternakkaa. Tämä on todellakin ollut keittiössäni liian aliarvostettu kasvi, koska muusissa oli varsinkin niin hyvää.

Palsternakkasalaatti


Raastettu, raaka palsternakka oli hienon makuinen. Vain koska se oli hieman kuivaa, lisäsin omenaraastetta, rusinoita ja keitettyjä pakasteherneitä. 

  • Raastettua palsternakkaa
  • Raastettua omenaa 
  • Rusinoita
  • Pakasteherneitä, keitettynä ohjeen mukaan

Ihan ok salaatti, vaikka vieläkin kaipaisi jotain mehukkuutta. Voimakkaat maut hukuttavat palsternakkaa herkästi, mutta kokonaisuudessaan varmasti tulee hyviä raastesalaattejakin tästä.



Palsternakka-perunakeitto

  • Palsternakkaa
  • Porkkanaa
  • Muutama peruna
  • n. 0,5 dl kauranjyviä
  • Pakastettua lehtikaalia, halutessa
  • Vettä
  • Kuivattua tai tuoretta persiljaa
  • 1/4 tl maustepippuria, jauhettua
  • 1/4 tl mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 tl soijakastiketta
Pilko ainekset, lisää ensin kattilaan vettä, porkkananpalat ja kauranjyvät. Mausta. 
Anna kiehua hetki, jopa 10 min. ja lisää sitten palsternakat ja perunat. Lisää vettä niin, että peittyy.
Keitä noin 15-20 minuuttia, sammuta levy ja laita sitten kansi päälle, ja anna hetki vetäytyä ennen tarjoilua. Valmista!


Hyvä keitto tuli. Perunaa laitoinkin vielä enemmän, kuin mitä oli edellisessä kuvassa.

Kokeilin tässä kerran keittoa, jossa oli muuten nämä samat, mutta lisäksi lanttua, ja enemmän eri mausteita. Tuli tosi maukas ja makea liemi, muttei silti yhtä toimiva kuin tämä keitto. 

Kiva, kun tulit katsomaan mitä luukku sisältää. Kilo palsternakkaa tuli vuorokauden sisään kadotettua ruokiin, iso osa syötykin jo. 

Huomenna luukku 18. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...