Siirry pääsisältöön

Luukku 17 - Palsternakka - WFPB

 Luukku 17: Palsternakka.



Tehdään palsternakkaperunamuusi, palsternakkapihvit, paistettu palsternakka uunissa, palsternakkaraaste, ja palsternakka-perunakeitto.

Palsternakka-perunamuusi

  • Palsternakkaa
  • Jauhoisia perunoita, kuten Afra
  • Vettä niin, että peittyy
Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita palat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita muusattavaksi.
Kaada siivilän läpi vesi toiseen astiaan. Muusaa perunasurvimella palsternakat ja perunat.
Kaada vettä takaisin vähän kerrallaan. Sekoita välillä vispilällä vesi sekaisin muusiin.
Kun koostumus on mielestäsi hyvä, jätä loput vedet laittamatta. Valmista!

Kannattaa säästää ylimääräinen keitinvesi, jos teet pihvit, keittoa, kastiketta tai muuta vielä.

Palsternakkapihvit

  • Pieni palsternakka, esikypsytettynä, raasteena tai silppuna
  • Mustapapuja, nesteineen, n. puoli purkkia, muusataan.
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 1-3 rkl omenasosetta, jos on
  • 1-3 rkl grahamjauhoja, jos tarvitsee
  • ja/tai 1-3 rkl korppujauhoja, jos on
  • 1/8 tai 1/4 tl maustepippuria
  • 1/4 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • n. 1 rkl tuoretta tai kuivattua persiljaa
Kuori ja kiehauta palsternakkaa, noin 5-10 minuuttia halutessa. Ajattelin, että esikypsyttämisen ansiosta pihvit kypsyisivät nopeampaa.n 20-30  min 180 -200 C - asteisessa uunissa. Voit kokeilla raakanakin laittaa. Tai keitettynä ja muusattuna.
Raasta tai muutoin hienonna palsternakka. Jokin pilkkojakone voi olla hyvä, koska palsternakasta tulee liukas ja arvaamaton, kun se on kuorittu ja varsinkin keitetty.

Muusaa mustapavut minipilkkojassa. Mausta. Pavuista tulevan nesteen mukaan lisää kaurahiutaleita, korppujauhoja, vähän grahamjauhoja sitomaan nestettä, kunnes koostumus on sopiva. Sekoita mukaan palsternakkaraaste. Muotoile pihvejä. Taikina saa olla löysähköä, uunissa se joka tapauksessa alkaa kuivumaankin.

Jos palsternakka on helpompi raastaa suoraan pihveihin, voi tehdä niinkin. Mustapapujen tilalle käy muutkin pavut, ja jos ei halua muusata niin voi keittää vaikka punaisia linssejä tähän.

Palsternakka uunissa


Kaikista maukkaimman olen saanut palsternakasta aina uunijuureksissa. Lanttua, naurista, porkkanaa, palsternakkaa. 



Palsternakka on tosi makea ja hyvä, kun laittaa kannellisessa vuoassa muiden joukossa, enkä laita ikinä mitään mausteitakaan. 

Kokeilin nyt siivutettuna uunissa. Strömsöstä sain tämänkin idean, mutta sitä loppureseptiä en kuunnellut, vain tämän pilkkomisaiheen.

Toisin kuin kuvassa ja Strömsössä, palsternakka olikin parempi kuoria tähän ideaan nyt kun teki ilman mausteita ja voita. Kuori on syötävää, mutta jos teki tällaisen siivutetun mallin, niin itseäni kuoret häiritsivät ainakin. Makuasia tottakai.

Laitoin muoviläpyskät molemmin puolin palsternakkaa siivuttaessa. Auttaa siivuttamista onnistumaan niin, että se säilyy silti alapuolelta yhtenäisenä. Veitsen pysäyttäjät. Toimi tosi hyvin.


Tässä kuvassa kuorittu versio, mutta siivutettu samalla tavoin. Uunipellillä voitelin palsternakan omenasoseella, ja ripottelin korppujauhoja.

Tämä oli muuten vaikeampi tapa laittaa palsternakka. Se ei millään meinannut kypsyä uunissa, ei siivutettuna eikä esikypsytettynä. Vielä pitkään paistettunakin tuli vaikutelma raa-asta vihanneksesta. Olisi voinut olla parempi laittaa kannelliseen astiaan. 

Pellillä pihvien kanssa se pyöri, meinasi katketa. Pihvitkin piti ottaa uunista jo, eikä palsternakka ollut valmis. Mutta hyvää silti. Suosittelen siis tekemään laidallisessa ja mahdollisesti kannellisessa uunivuoassa.


Tätä herkkuateriaa eivät silti pienet vaikeudet muuttaneet paljoa miksikään.

Palsternakka oli tosi hyvää perunamuusissa. Maistui aivan, kuin seassa olisi jotain voin tapaista.
Kävin etsimässä netistä eri ohjeita, ja moni oli samanlainen: Että palsternakka ja perunat vain keitetään, keitinvettä käytetään sitten nesteenä. Osassa mainittiin valkopippuri.

Jopa T. Colin Campbellin Nutritionstudies.org - sivustolla oli palsternakka-perunamuusin resepti. Ainakin sitten takuuvarmasti terveellistä. Maistettuani ajattelen, että tätä kyllä syö huolimatta siitä, onko vain terveellistä vai erittäin terveellistä. 





Yhdistelmänä pihvit, paistettu palsternakka ja muusi olivat tosi hyviä, ja lautasella ripautin vähän suolaa vielä pintaan. Maut nousivat esille. 

Palsternakkapihvit eivät olleet mitenkään erityisen palsternakan makuisia, joten voi varmaan käyttää muitakin vihanneksia. Pääasia että papupihveissä on jotain vihannesta, niin mahdollisesti eivät kuivu uunissakaan liikaa.

Kaadoin ihan surutta pihvien päälle palsternakkamuusin keitinvettä, kun ne palsternakan kypsymistä odotellessa pääsivät kuivahtamaan. Imaisivat veden heti, eikä jäänyt makuunkaan vaikutelmaa vedessä uitetuista pihveistä. Suosittelen, jos pihvit kuivahtavat. Ensin pitää kannen alla, ja jos se ei auta, niin voitelee vedellä.


Palsternakka oli helpointa kuoria raakana tällaisella terävekottimella.
Heti, kun palsternakka on kypsynyt tai kuorittu, siitä tulee jonkin verran lipevä, ja sormet ovatkin vaarassa.



Eilen Prismassa palsternakka maksoi 2,19 €/kg.

Lidlissä se maksoi vähän alle 3 €, olisikohan ollut 2,99?
Minimanissa yli 5 euroa kilo. 
Cittarissa oli nyt äsken verkkokaupassa 4,99  €/kg, ja luomuversio 6,58 €&/kg.
K-Supermarketissa 3,99 €, ja yksittäispakattu 5,99 €.



Melko rajusti vaihtelee hinta täällä päin ainakin. Minimanissa tuijotin pitkään sitä palsternakan hintaa, että näenkö oikein. Monestihan katson ensin väärää kylttiä, joten pitää tarkistaa aina ennen johtopäätöksiin hyppäämistä. Tämä oli se havainto, jos olen väärässä ja se onkin halvempaa, niin sehän on vain hyvä asia.

Eli jos palsternakkaa haluaa edullisesti, sitä kannattaa ostaa Prismasta. Hain eilen kilon, ja se on enemmän kuin mitä olen kerralla varmaan ikinä ostanut palsternakkaa. Tämä on todellakin ollut keittiössäni liian aliarvostettu kasvi, koska muusissa oli varsinkin niin hyvää.

Palsternakkasalaatti


Raastettu, raaka palsternakka oli hienon makuinen. Vain koska se oli hieman kuivaa, lisäsin omenaraastetta, rusinoita ja keitettyjä pakasteherneitä. 

  • Raastettua palsternakkaa
  • Raastettua omenaa 
  • Rusinoita
  • Pakasteherneitä, keitettynä ohjeen mukaan

Ihan ok salaatti, vaikka vieläkin kaipaisi jotain mehukkuutta. Voimakkaat maut hukuttavat palsternakkaa herkästi, mutta kokonaisuudessaan varmasti tulee hyviä raastesalaattejakin tästä.



Palsternakka-perunakeitto

  • Palsternakkaa
  • Porkkanaa
  • Muutama peruna
  • n. 0,5 dl kauranjyviä
  • Pakastettua lehtikaalia, halutessa
  • Vettä
  • Kuivattua tai tuoretta persiljaa
  • 1/4 tl maustepippuria, jauhettua
  • 1/4 tl mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 tl soijakastiketta
Pilko ainekset, lisää ensin kattilaan vettä, porkkananpalat ja kauranjyvät. Mausta. 
Anna kiehua hetki, jopa 10 min. ja lisää sitten palsternakat ja perunat. Lisää vettä niin, että peittyy.
Keitä noin 15-20 minuuttia, sammuta levy ja laita sitten kansi päälle, ja anna hetki vetäytyä ennen tarjoilua. Valmista!


Hyvä keitto tuli. Perunaa laitoinkin vielä enemmän, kuin mitä oli edellisessä kuvassa.

Kokeilin tässä kerran keittoa, jossa oli muuten nämä samat, mutta lisäksi lanttua, ja enemmän eri mausteita. Tuli tosi maukas ja makea liemi, muttei silti yhtä toimiva kuin tämä keitto. 

Kiva, kun tulit katsomaan mitä luukku sisältää. Kilo palsternakkaa tuli vuorokauden sisään kadotettua ruokiin, iso osa syötykin jo. 

Huomenna luukku 18. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää