Luukku 17: Palsternakka.
Tehdään palsternakkaperunamuusi, palsternakkapihvit, paistettu palsternakka uunissa, palsternakkaraaste, ja palsternakka-perunakeitto.
Palsternakka-perunamuusi
- Palsternakkaa
- Jauhoisia perunoita, kuten Afra
- Vettä niin, että peittyy
Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita palat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita muusattavaksi.
Kaada siivilän läpi vesi toiseen astiaan. Muusaa perunasurvimella palsternakat ja perunat.
Kaada vettä takaisin vähän kerrallaan. Sekoita välillä vispilällä vesi sekaisin muusiin.
Kun koostumus on mielestäsi hyvä, jätä loput vedet laittamatta. Valmista!
Kannattaa säästää ylimääräinen keitinvesi, jos teet pihvit, keittoa, kastiketta tai muuta vielä.
Palsternakkapihvit
- Pieni palsternakka, esikypsytettynä, raasteena tai silppuna
- Mustapapuja, nesteineen, n. puoli purkkia, muusataan.
- Pikakaurahiutaleita
- 1 rkl tomaattisosetta
- 1-3 rkl omenasosetta, jos on
- 1-3 rkl grahamjauhoja, jos tarvitsee
- ja/tai 1-3 rkl korppujauhoja, jos on
- 1/8 tai 1/4 tl maustepippuria
- 1/4 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl soijakastiketta
- 1 rkl ketsuppia
- 1 rkl sinappia
- n. 1 rkl tuoretta tai kuivattua persiljaa
Kuori ja kiehauta palsternakkaa, noin 5-10 minuuttia halutessa. Ajattelin, että esikypsyttämisen ansiosta pihvit kypsyisivät nopeampaa.n 20-30 min 180 -200 C - asteisessa uunissa. Voit kokeilla raakanakin laittaa. Tai keitettynä ja muusattuna.
Raasta tai muutoin hienonna palsternakka. Jokin pilkkojakone voi olla hyvä, koska palsternakasta tulee liukas ja arvaamaton, kun se on kuorittu ja varsinkin keitetty.
Muusaa mustapavut minipilkkojassa. Mausta. Pavuista tulevan nesteen mukaan lisää kaurahiutaleita, korppujauhoja, vähän grahamjauhoja sitomaan nestettä, kunnes koostumus on sopiva. Sekoita mukaan palsternakkaraaste. Muotoile pihvejä. Taikina saa olla löysähköä, uunissa se joka tapauksessa alkaa kuivumaankin.
Jos palsternakka on helpompi raastaa suoraan pihveihin, voi tehdä niinkin. Mustapapujen tilalle käy muutkin pavut, ja jos ei halua muusata niin voi keittää vaikka punaisia linssejä tähän.
Palsternakka uunissa
Kaikista maukkaimman olen saanut palsternakasta aina uunijuureksissa. Lanttua, naurista, porkkanaa, palsternakkaa.
Palsternakka on tosi makea ja hyvä, kun laittaa kannellisessa vuoassa muiden joukossa, enkä laita ikinä mitään mausteitakaan.
Kokeilin nyt siivutettuna uunissa. Strömsöstä sain tämänkin idean, mutta sitä loppureseptiä en kuunnellut, vain tämän pilkkomisaiheen.
Toisin kuin kuvassa ja Strömsössä, palsternakka olikin parempi kuoria tähän ideaan nyt kun teki ilman mausteita ja voita. Kuori on syötävää, mutta jos teki tällaisen siivutetun mallin, niin itseäni kuoret häiritsivät ainakin. Makuasia tottakai.
Laitoin muoviläpyskät molemmin puolin palsternakkaa siivuttaessa. Auttaa siivuttamista onnistumaan niin, että se säilyy silti alapuolelta yhtenäisenä. Veitsen pysäyttäjät. Toimi tosi hyvin.
Tämä oli muuten vaikeampi tapa laittaa palsternakka. Se ei millään meinannut kypsyä uunissa, ei siivutettuna eikä esikypsytettynä. Vielä pitkään paistettunakin tuli vaikutelma raa-asta vihanneksesta. Olisi voinut olla parempi laittaa kannelliseen astiaan.
Pellillä pihvien kanssa se pyöri, meinasi katketa. Pihvitkin piti ottaa uunista jo, eikä palsternakka ollut valmis. Mutta hyvää silti. Suosittelen siis tekemään laidallisessa ja mahdollisesti kannellisessa uunivuoassa.
Tätä herkkuateriaa eivät silti pienet vaikeudet muuttaneet paljoa miksikään.
Palsternakka oli tosi hyvää perunamuusissa. Maistui aivan, kuin seassa olisi jotain voin tapaista.
Kävin etsimässä netistä eri ohjeita, ja moni oli samanlainen: Että palsternakka ja perunat vain keitetään, keitinvettä käytetään sitten nesteenä. Osassa mainittiin valkopippuri.
Jopa T. Colin Campbellin Nutritionstudies.org - sivustolla oli palsternakka-perunamuusin resepti. Ainakin sitten takuuvarmasti terveellistä. Maistettuani ajattelen, että tätä kyllä syö huolimatta siitä, onko vain terveellistä vai erittäin terveellistä.
Yhdistelmänä pihvit, paistettu palsternakka ja muusi olivat tosi hyviä, ja lautasella ripautin vähän suolaa vielä pintaan. Maut nousivat esille.
Palsternakkapihvit eivät olleet mitenkään erityisen palsternakan makuisia, joten voi varmaan käyttää muitakin vihanneksia. Pääasia että papupihveissä on jotain vihannesta, niin mahdollisesti eivät kuivu uunissakaan liikaa.
Kaadoin ihan surutta pihvien päälle palsternakkamuusin keitinvettä, kun ne palsternakan kypsymistä odotellessa pääsivät kuivahtamaan. Imaisivat veden heti, eikä jäänyt makuunkaan vaikutelmaa vedessä uitetuista pihveistä. Suosittelen, jos pihvit kuivahtavat. Ensin pitää kannen alla, ja jos se ei auta, niin voitelee vedellä.
Palsternakka oli helpointa kuoria raakana tällaisella terävekottimella.
Heti, kun palsternakka on kypsynyt tai kuorittu, siitä tulee jonkin verran lipevä, ja sormet ovatkin vaarassa.
Eilen Prismassa palsternakka maksoi 2,19 €/kg.
Lidlissä se maksoi vähän alle 3 €, olisikohan ollut 2,99?
Minimanissa yli 5 euroa kilo.
Cittarissa oli nyt äsken verkkokaupassa 4,99 €/kg, ja luomuversio 6,58 €&/kg.
Minimanissa yli 5 euroa kilo.
Cittarissa oli nyt äsken verkkokaupassa 4,99 €/kg, ja luomuversio 6,58 €&/kg.
K-Supermarketissa 3,99 €, ja yksittäispakattu 5,99 €.
Melko rajusti vaihtelee hinta täällä päin ainakin. Minimanissa tuijotin pitkään sitä palsternakan hintaa, että näenkö oikein. Monestihan katson ensin väärää kylttiä, joten pitää tarkistaa aina ennen johtopäätöksiin hyppäämistä. Tämä oli se havainto, jos olen väärässä ja se onkin halvempaa, niin sehän on vain hyvä asia.
Eli jos palsternakkaa haluaa edullisesti, sitä kannattaa ostaa Prismasta. Hain eilen kilon, ja se on enemmän kuin mitä olen kerralla varmaan ikinä ostanut palsternakkaa. Tämä on todellakin ollut keittiössäni liian aliarvostettu kasvi, koska muusissa oli varsinkin niin hyvää.
Palsternakkasalaatti
Raastettu, raaka palsternakka oli hienon makuinen. Vain koska se oli hieman kuivaa, lisäsin omenaraastetta, rusinoita ja keitettyjä pakasteherneitä.
- Raastettua palsternakkaa
- Raastettua omenaa
- Rusinoita
- Pakasteherneitä, keitettynä ohjeen mukaan
Ihan ok salaatti, vaikka vieläkin kaipaisi jotain mehukkuutta. Voimakkaat maut hukuttavat palsternakkaa herkästi, mutta kokonaisuudessaan varmasti tulee hyviä raastesalaattejakin tästä.
Palsternakka-perunakeitto
- Palsternakkaa
- Porkkanaa
- Muutama peruna
- n. 0,5 dl kauranjyviä
- Pakastettua lehtikaalia, halutessa
- Vettä
- Kuivattua tai tuoretta persiljaa
- 1/4 tl maustepippuria, jauhettua
- 1/4 tl mustapippuria
- Ripaus valkopippuria
- 1 rkl ketsuppia
- 1 tl soijakastiketta
Pilko ainekset, lisää ensin kattilaan vettä, porkkananpalat ja kauranjyvät. Mausta.
Anna kiehua hetki, jopa 10 min. ja lisää sitten palsternakat ja perunat. Lisää vettä niin, että peittyy.
Anna kiehua hetki, jopa 10 min. ja lisää sitten palsternakat ja perunat. Lisää vettä niin, että peittyy.
Keitä noin 15-20 minuuttia, sammuta levy ja laita sitten kansi päälle, ja anna hetki vetäytyä ennen tarjoilua. Valmista!
Hyvä keitto tuli. Perunaa laitoinkin vielä enemmän, kuin mitä oli edellisessä kuvassa.
Kokeilin tässä kerran keittoa, jossa oli muuten nämä samat, mutta lisäksi lanttua, ja enemmän eri mausteita. Tuli tosi maukas ja makea liemi, muttei silti yhtä toimiva kuin tämä keitto.
Kiva, kun tulit katsomaan mitä luukku sisältää. Kilo palsternakkaa tuli vuorokauden sisään kadotettua ruokiin, iso osa syötykin jo.
Huomenna luukku 18.
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 24 Hedelmät
Kommentit
Lähetä kommentti