Siirry pääsisältöön

Luukku 17 - Palsternakka - WFPB

 Luukku 17: Palsternakka.



Tehdään palsternakkaperunamuusi, palsternakkapihvit, paistettu palsternakka uunissa, palsternakkaraaste, ja palsternakka-perunakeitto.

Palsternakka-perunamuusi

  • Palsternakkaa
  • Jauhoisia perunoita, kuten Afra
  • Vettä niin, että peittyy
Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita palat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita muusattavaksi.
Kaada siivilän läpi vesi toiseen astiaan. Muusaa perunasurvimella palsternakat ja perunat.
Kaada vettä takaisin vähän kerrallaan. Sekoita välillä vispilällä vesi sekaisin muusiin.
Kun koostumus on mielestäsi hyvä, jätä loput vedet laittamatta. Valmista!

Kannattaa säästää ylimääräinen keitinvesi, jos teet pihvit, keittoa, kastiketta tai muuta vielä.

Palsternakkapihvit

  • Pieni palsternakka, esikypsytettynä, raasteena tai silppuna
  • Mustapapuja, nesteineen, n. puoli purkkia, muusataan.
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 1-3 rkl omenasosetta, jos on
  • 1-3 rkl grahamjauhoja, jos tarvitsee
  • ja/tai 1-3 rkl korppujauhoja, jos on
  • 1/8 tai 1/4 tl maustepippuria
  • 1/4 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • n. 1 rkl tuoretta tai kuivattua persiljaa
Kuori ja kiehauta palsternakkaa, noin 5-10 minuuttia halutessa. Ajattelin, että esikypsyttämisen ansiosta pihvit kypsyisivät nopeampaa.n 20-30  min 180 -200 C - asteisessa uunissa. Voit kokeilla raakanakin laittaa. Tai keitettynä ja muusattuna.
Raasta tai muutoin hienonna palsternakka. Jokin pilkkojakone voi olla hyvä, koska palsternakasta tulee liukas ja arvaamaton, kun se on kuorittu ja varsinkin keitetty.

Muusaa mustapavut minipilkkojassa. Mausta. Pavuista tulevan nesteen mukaan lisää kaurahiutaleita, korppujauhoja, vähän grahamjauhoja sitomaan nestettä, kunnes koostumus on sopiva. Sekoita mukaan palsternakkaraaste. Muotoile pihvejä. Taikina saa olla löysähköä, uunissa se joka tapauksessa alkaa kuivumaankin.

Jos palsternakka on helpompi raastaa suoraan pihveihin, voi tehdä niinkin. Mustapapujen tilalle käy muutkin pavut, ja jos ei halua muusata niin voi keittää vaikka punaisia linssejä tähän.

Palsternakka uunissa


Kaikista maukkaimman olen saanut palsternakasta aina uunijuureksissa. Lanttua, naurista, porkkanaa, palsternakkaa. 



Palsternakka on tosi makea ja hyvä, kun laittaa kannellisessa vuoassa muiden joukossa, enkä laita ikinä mitään mausteitakaan. 

Kokeilin nyt siivutettuna uunissa. Strömsöstä sain tämänkin idean, mutta sitä loppureseptiä en kuunnellut, vain tämän pilkkomisaiheen.

Toisin kuin kuvassa ja Strömsössä, palsternakka olikin parempi kuoria tähän ideaan nyt kun teki ilman mausteita ja voita. Kuori on syötävää, mutta jos teki tällaisen siivutetun mallin, niin itseäni kuoret häiritsivät ainakin. Makuasia tottakai.

Laitoin muoviläpyskät molemmin puolin palsternakkaa siivuttaessa. Auttaa siivuttamista onnistumaan niin, että se säilyy silti alapuolelta yhtenäisenä. Veitsen pysäyttäjät. Toimi tosi hyvin.


Tässä kuvassa kuorittu versio, mutta siivutettu samalla tavoin. Uunipellillä voitelin palsternakan omenasoseella, ja ripottelin korppujauhoja.

Tämä oli muuten vaikeampi tapa laittaa palsternakka. Se ei millään meinannut kypsyä uunissa, ei siivutettuna eikä esikypsytettynä. Vielä pitkään paistettunakin tuli vaikutelma raa-asta vihanneksesta. Olisi voinut olla parempi laittaa kannelliseen astiaan. 

Pellillä pihvien kanssa se pyöri, meinasi katketa. Pihvitkin piti ottaa uunista jo, eikä palsternakka ollut valmis. Mutta hyvää silti. Suosittelen siis tekemään laidallisessa ja mahdollisesti kannellisessa uunivuoassa.


Tätä herkkuateriaa eivät silti pienet vaikeudet muuttaneet paljoa miksikään.

Palsternakka oli tosi hyvää perunamuusissa. Maistui aivan, kuin seassa olisi jotain voin tapaista.
Kävin etsimässä netistä eri ohjeita, ja moni oli samanlainen: Että palsternakka ja perunat vain keitetään, keitinvettä käytetään sitten nesteenä. Osassa mainittiin valkopippuri.

Jopa T. Colin Campbellin Nutritionstudies.org - sivustolla oli palsternakka-perunamuusin resepti. Ainakin sitten takuuvarmasti terveellistä. Maistettuani ajattelen, että tätä kyllä syö huolimatta siitä, onko vain terveellistä vai erittäin terveellistä. 





Yhdistelmänä pihvit, paistettu palsternakka ja muusi olivat tosi hyviä, ja lautasella ripautin vähän suolaa vielä pintaan. Maut nousivat esille. 

Palsternakkapihvit eivät olleet mitenkään erityisen palsternakan makuisia, joten voi varmaan käyttää muitakin vihanneksia. Pääasia että papupihveissä on jotain vihannesta, niin mahdollisesti eivät kuivu uunissakaan liikaa.

Kaadoin ihan surutta pihvien päälle palsternakkamuusin keitinvettä, kun ne palsternakan kypsymistä odotellessa pääsivät kuivahtamaan. Imaisivat veden heti, eikä jäänyt makuunkaan vaikutelmaa vedessä uitetuista pihveistä. Suosittelen, jos pihvit kuivahtavat. Ensin pitää kannen alla, ja jos se ei auta, niin voitelee vedellä.


Palsternakka oli helpointa kuoria raakana tällaisella terävekottimella.
Heti, kun palsternakka on kypsynyt tai kuorittu, siitä tulee jonkin verran lipevä, ja sormet ovatkin vaarassa.



Eilen Prismassa palsternakka maksoi 2,19 €/kg.

Lidlissä se maksoi vähän alle 3 €, olisikohan ollut 2,99?
Minimanissa yli 5 euroa kilo. 
Cittarissa oli nyt äsken verkkokaupassa 4,99  €/kg, ja luomuversio 6,58 €&/kg.
K-Supermarketissa 3,99 €, ja yksittäispakattu 5,99 €.



Melko rajusti vaihtelee hinta täällä päin ainakin. Minimanissa tuijotin pitkään sitä palsternakan hintaa, että näenkö oikein. Monestihan katson ensin väärää kylttiä, joten pitää tarkistaa aina ennen johtopäätöksiin hyppäämistä. Tämä oli se havainto, jos olen väärässä ja se onkin halvempaa, niin sehän on vain hyvä asia.

Eli jos palsternakkaa haluaa edullisesti, sitä kannattaa ostaa Prismasta. Hain eilen kilon, ja se on enemmän kuin mitä olen kerralla varmaan ikinä ostanut palsternakkaa. Tämä on todellakin ollut keittiössäni liian aliarvostettu kasvi, koska muusissa oli varsinkin niin hyvää.

Palsternakkasalaatti


Raastettu, raaka palsternakka oli hienon makuinen. Vain koska se oli hieman kuivaa, lisäsin omenaraastetta, rusinoita ja keitettyjä pakasteherneitä. 

  • Raastettua palsternakkaa
  • Raastettua omenaa 
  • Rusinoita
  • Pakasteherneitä, keitettynä ohjeen mukaan

Ihan ok salaatti, vaikka vieläkin kaipaisi jotain mehukkuutta. Voimakkaat maut hukuttavat palsternakkaa herkästi, mutta kokonaisuudessaan varmasti tulee hyviä raastesalaattejakin tästä.



Palsternakka-perunakeitto

  • Palsternakkaa
  • Porkkanaa
  • Muutama peruna
  • n. 0,5 dl kauranjyviä
  • Pakastettua lehtikaalia, halutessa
  • Vettä
  • Kuivattua tai tuoretta persiljaa
  • 1/4 tl maustepippuria, jauhettua
  • 1/4 tl mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 tl soijakastiketta
Pilko ainekset, lisää ensin kattilaan vettä, porkkananpalat ja kauranjyvät. Mausta. 
Anna kiehua hetki, jopa 10 min. ja lisää sitten palsternakat ja perunat. Lisää vettä niin, että peittyy.
Keitä noin 15-20 minuuttia, sammuta levy ja laita sitten kansi päälle, ja anna hetki vetäytyä ennen tarjoilua. Valmista!


Hyvä keitto tuli. Perunaa laitoinkin vielä enemmän, kuin mitä oli edellisessä kuvassa.

Kokeilin tässä kerran keittoa, jossa oli muuten nämä samat, mutta lisäksi lanttua, ja enemmän eri mausteita. Tuli tosi maukas ja makea liemi, muttei silti yhtä toimiva kuin tämä keitto. 

Kiva, kun tulit katsomaan mitä luukku sisältää. Kilo palsternakkaa tuli vuorokauden sisään kadotettua ruokiin, iso osa syötykin jo. 

Huomenna luukku 18. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...