Siirry pääsisältöön

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa.



Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen. 


Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin. 

Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla. 

Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta.

Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia.

Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia.

Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tarkistaa, mikäli haluaa välttää lisättyä ruokaöljyä niissä. Monesti on sinapin sekaan laitettu sitä.


Punajuuria keitetään noin tunti, ainakin näitä syksyn uusia punajuuria. 

Jos ne ovat tosi isoja, voi keittoaika hieman pidentyä. Riippuu myös mikä on jatkokäyttö, ja haluaako mieluummin pehmeitä vai kovempia.

Laitan punajuuret ensin kylmään veteen, enkä ota niistä kantoja pois. Kokonaisista punajuurista irtoaa vähemmän väriä ja ravinteita veteen. 

Keitän runsaassa vedessä ja ilman kantta. Aluksi täysillä, sitten pienentäen vähän lämpötilaa.

Moni ohje on, että kansi päällä, ja sitä rataa. Mutta siihen pitäisi muistaa laittaa pyykkipoika, ja tarpeeksi monta kertaa olen siivonnut punaista vettä hellalta niin, että kannet jää nyt sikseen.



Kun punajuuret otetaan pois kiehumasta, ne laitetaan kylmään veteen. 

Mieluiten jääkylmään. Voi käyttää jopa jääpaloja siinä vedessä.

Minulle oli pitkään arvoitus, miksi näin tehdään.

Sain selville, että ilmeisesti punajuuret jotenkin vielä pehmenevät ja valmistuvat lisää joutuessaan äkillisesti täysin kylmään veteen siitä kiehuvasta vedestä. 

Olen kyllä jäähdyttänyt ne tavallisesti hanaveteen ilman jäitäkin, ja ovat mielestäni onnistuneet niinkin. Olen valuttanut vettä jotta se pysyisi kylmänä. 


Keitetyt punajuuret kuoritaan ja otetaan kaikki rupukohdat ja kannat pois. Välillä kuori irtoaa ihan puristamalla, välillä joutuu käyttämään veistä apuna.


Osa viipaleiksi, osa vaikka raasteeksi. Kypsää punajuurta on kevyt ja helppo raastaa.

En ole punajuurien etikkasäilömiseen perehtynyt, ja minusta nämä tavalliset, suolattomassa vedessä keitetyt punajuuret eivät kauaa jääkaapissa säily. Loraus jotain hapanta, kuten etikka tai sitruuna, voisi auttaa säilymään.

Ne olisi silti syötävä kiireellä pois, ainakin muutaman päivän sisällä. 



Raastetusta punajuuresta teen myöhemmin vaikka borssikeittoa tai punakaalilisuketta. Tai käytän rommi-suklaakakkuun, jota teen joskus ja ehkä jouluna.

Viipaloidun punajuuren pakastaminen voi olla myös hyvä idea, mutta itse en pidä siitä, millaiseksi rakenne menee pakastettuna olon jälkeen. Joku tykkää, joku ei.

Punajuuriahan ei ole pakko keittää kaikkia kokonaisina. Ks. uusin resepti: Yhden punajuuren pasta


Keittoaika alle puolituntia. Perus helppo arkiruoka.

Punakaali-punajuurilisuke, tai -keitto:







Punakaali keitetään, lisätään punajuuri ja paprikasäilykettä. Jos käytät raakoja punajuuria, lisää heti.
Jos punajuuresi ovat valmiiksi kypsiä, lisää vasta kun kaali on kiehunut pehmeäksi.
Vettä niin että peittyy.


Punakaalilisukkeen kanssa mausteeksi inkivääriä, mustapippuria, loraus siirappia ja jonkin verran oreganoa.


Punakaalilisukkeeseen sopii myös paprikasäilykkeitä jos sattuu olemaan, ja purkista voi lorauttaa lientäkin.  Rainbow - merkkisen liemessä on suolaa, sokeria ja etikkaa.

Tai laita jotain omenasiiderietikkaa etikkaa vähän, sekä loraukset ketsuppia, tomaattisosetta tai muuta, mitä nyt ikinä mieleen juolahtaa. Chilikin voi olla kiva.


Punakaali-punajuurilisuke couscousin kanssa.

Jos lisukkeeseen jää paljon nestettä, sen voi siivilöidä pois, ja keittää siinä vaikka spagetit. 

Paista punajuuret uunissa:


Punajuuret voi kuoria ja paloitella raakanakin uunijuureksiksi.  Punajuuret ovat tosi maukkaita. 

Tässä oli naurista, lanttua, bataattia, porkkanaa ja punajuurta. 

200 C-asteisessa uunissa, kannellisessa vuoassa noin tunti, ja hyvä tuli. 

Voit laittaa myös pelkät punajuuret uuniin.
Kuorin, pilkoin ja annoin olla noin 200 C -uunissa. 
Kansi voi olla päällä, tai voi paistaa pellilläkin ilman vuokaa ja kantta, leivinpaperin päällä.
Arviolta 20-30 minuuttia menee, mutta kannattaa tarkkailla milloin ovat valmiita.
Etteivät pääse liikaa kutistumaan ja kuivumaan.



Tässä on punajuuret ja perunat paistettu pellillä. Katso ohje tähän helppoon annokseen tuolta.


Punajuuret, porkkanaa, omenaa, perunaa. Perunoissa on maustetta, muissa ei.



Erikoismainintana risotto, mutta ei punajuuririsotto. Sitä nimittäin en ole saanut onnistumaan. Usein punajuuririsottoon tulisi jotain kermaa ja liemikuutioita. 

Kun en sellaisia käytä, niin olen joutunut unohtamaan kyseisen ruokalajin kokonaan.

Punajuuririsotto oli ensimmäisiä ruokia, mitä kokeilin tehdä siirryttyäni vähäsuolaiseen tällaiseen WFPB-ruokavalioon. Noh, siitä tuli hirveää, sen voin sanoa.

Yritin tehdä sen niin, että otin vain jonkin punajuuririsoton reseptin netistä, laitoin samat mausteet jättäen kuitenkin ne kermat ja suolat pois.


Kiitos kun luit, ja toivottavasti tuli ideoita punajuurien kanssa melskaamiseen. 

Hyvin nämä säilyvät jääkaapissakin vihanneslokerossa, joten mahdollisesti uskaltaa hakea jopa sen tarjoussäkin punajuuria. 

Välillä niitä tarjouksia on, välillä ei. Yleensä kuitenkin aika edullisia ovat ilman tarjouksiakin. 







Ks. Punajuuripihvit, joulukalenterissa -23
Punajuurisalaatti, vegaaninen, rasvaton
Keitetyistä punajuurista tein raastetta ja sekoitin soijajogurttiin.

Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.

Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4 - 140 €/kk

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...