Siirry pääsisältöön

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa.

Ostin kuitenkin kaikkea muuta, paitsi punajuuria. 

Punajuuret ovat siitä haasteellinen kasvi minulle, että koen usein vaikeuksia ryhtyä tekemään niistä mitään.


Niitä ei myöskään huvita syödä mitään isoa määrää kerralla, ja menekki on lähinnä lisukkeen verran.

Mutta. Härkää sarvista, ja kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.


Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin. 

Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla. 

Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta.

Resepti voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia.

Itse käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia.

Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tarkistaa, mikäli haluaa välttää lisättyä ruokaöljyä niissä. Monesti on sinapin sekaan laitettu sitäkin.


Punajuuria keitetään noin tunti, ainakin näitä syksyn uusia punajuuria. 

Tietysti jos ne ovat tosi ison kokoisia, niin voihan se keittoaika siitä hieman pidentyä. Riippuu siitäkin, mikä on jatkokäyttö, ja haluaako mieluummin tosi pehmeitä vai kovempia punajuuria.

Laitan punajuuret kylmään veteen, enkä ota niistä kantoja pois. Kokonaisista punajuurista irtoaa vähemmän väriä ja ravinteita veteen. 

Keitän aina runsaassa vedessä ja ilman kantta. Aluksi täysillä, sitten pienentäen vähän lämpötilaa.

Moni ohje on, että kansi päällä, ja sitä rataa. Mutta siihen pitäisi muistaa laittaa pyykkipoika, ja tarpeeksi monta kertaa olen siivonnut punaista vettä hellalta niin, että kannet jää nyt sikseen.



Kun punajuuret otetaan pois kiehumasta, ne laitetaan kylmään veteen. 

Mieluiten jääkylmään. Voi käyttää jopa jääpaloja siinä vedessä.

Minulle oli pitkään arvoitus, miksi näin tehdään muun, kuin jäähdyttämisen takia.

Sain selville, että ilmeisesti punajuuret jotenkin vielä pehmenevät ja valmistuvat lisää joutuessaan äkillisesti täysin kylmään veteen siitä kiehuvasta vedestä. 

Olen kyllä aiemmin jäähdyttänyt ne aina ihan tavallisesti hanaveteen ilman jäitäkin, ja ovat ne punajuuret mielestäni onnistuneet niinkin. Olen usein myös valuttanut sitä vettä jonkin aikaa, jotta se pysyisi kylmänä. 


Sitten ne tietysti kuoritaan ja otetaan kaikki rupukohdat ja kannat pois. Välillä kuori irtoaa ihan puristamalla, välillä joutuu käyttämään veistä apuna.


Itse en ole punajuurien etikkasäilömiseen perehtynyt, ja minusta nämä tavalliset, suolattomassa vedessä keitetyt punajuuret eivät todellakaan kauaa jääkaapissani säily. Loraus jotain hapanta, kuten etikka tai sitruuna, voisi tietysti auttaa säilymään.

Ne olisi silti syötävä kiireellä pois, ainakin muutaman päivän sisällä. Se koituu ongelmaksi varsinkin, jos yritän yksin syödä, ja punajuuria on kilon verran keitettynä. 



Siksi raastan ja pakastan osan. Teen niistä myöhemmin vaikka borssikeittoa tai punakaalilisuketta. Tai käytän rommi-suklaakakkuun, jota teen joskus ja ehkä jouluna.

Pakastettu viipaloitu punajuuri voi olla myös hyvä idea, mutta itse en pidä siitä, millaiseksi rakenne menee pakastettuna olon jälkeen. Joku tykkää, joku ei.

Punajuurta voisi varmaan raastaa raakanakin ja pakastaa, mutta raakojen punajuurien raastaminen voi olla melko työlästä tavallisella käsiraastimella.


Tässä on toinen ongelmakasvi, eli punakaali. Sekin aina tuppaa jääkaapissa menemään ruskeaksi ennen, kuin saan aloitettua sen kanssa jonkin ruuan. 

Tässä sille siis kaverit, eli punajuuri ja paprikasäilyke.

Joskus punakaali menisi raasteenakin jonkin matkaa. Joskus taas maku on niin puiseva, että olisi pakko tehdä jotain ruokaa siitä mieluummin. 

Sen verran terveellinen ja edullinen kasvi kuitenkin, etten halua kokonaan jättää sitä käyttämättä. Olipa se kuinka hankala hyvänsä.




Laitan punakaalta ja punajuuria kiehumaan keskenään.

Käytän joko raakoja punajuuria pilkottuna tai raastettuna, tai sitten pakkasesta sitä kypsää punajuuriraastetta. Valmiiksi kypsän raasteen voi lisätä lopuksi, kun punakaali on valmista. 

Mausteeksi heittelen kaikenlaista. Inkivääriä, mustapippuria, loraus siirappia ja jonkin verran oreganoa.


Lopuksi laitan niitä paprikasäilykkeitä jos sattuu olemaan, ja purkista voi lorauttaa lientäkin. 

Liemessä, ainakin näissä Rainbow - merkkisissä, on suolaa, sokeria ja etikkaa.

Toinen vaihtoehto on laittaa jotain muuta etikkaa vähän, sekä loraukset ketsuppia, tomaattisosetta tai muuta, mitä nyt ikinä mieleen juolahtaa. Chilikin voi olla kiva.


Tässä on punakaali-punajuurilisuke couscousin kanssa.

Jos lisukkeeseen jää paljon nestettä, sen voi siivilöidä pois, ja keittää siinä vaikka spagetit. 


Jos ei halua aloittaa aina keittämisoperaatiota punajuurista, niin ne voi kuoria ja paloitella raakanakin uunijuureksiksi

Eilen testasin niistä, mitä sattui vielä jääkaapissa olemaan.

Tässä oli naurista, lanttua, bataattia, porkkanaa ja punajuurta. 

Aivan loistavan maukkaita nuo punajuuret olivatkin siellä joukossa. 

200 C-asteisessa uunissa, kannellisessa vuoassa noin tunti, ja hyvä tuli. 

Annoin vielä uunin sammutettuani olla sen jälkilämmön ajan, ja tuli melko pehmeitä juureksia.

Voisihan tuon koko vuoan tehdä täyteen pelkkiä punajuuriakin. Niitä voi olla helppo ja mukava kuoria raakana kuorimaveitsellä. Jää myös koko muu punajuurien keittämiseen liittyvä rumba pois.


Erikoismainintana risotto, mutta ei punajuuririsotto. Sitä nimittäin en ole saanut onnistumaan. Usein punajuuririsottoon tulisi jotain kermaa ja liemikuutioita. 

Kun en sellaisia käytä, niin olen joutunut unohtamaan kyseisen ruokalajin kokonaan.

Punajuuririsotto oli ensimmäisiä ruokia, mitä kokeilin tehdä siirryttyäni vähäsuolaiseen tällaiseen WFPB-ruokavalioon. Noh, siitä tuli hirveää, sen voin sanoa.

Yritin tehdä sen niin, että otin vain jonkin punajuuririsoton reseptin netistä, laitoin samat mausteet jättäen kuitenkin ne kermat ja suolat pois.

Ei ollut itku kaukana. Sen jälkeen tuli jokin, oli se sitten sähkökatko tai ukonilma, mutta muistikuva on, että istuin jostain syystä pimeässä kamarissa yöllä, ja yritin syödä suolatonta ja kermatonta punajuuririsottoa kylmänä.

Onneksi oli velipoika sitten jolle sai soittaa vertaistukea, ja nauraa että ei ikinä enää punajuuririsottoa. Hän oli mukana ensin kokkaamisessakin, mutta jäin sitten yksin sen kamalan ruuan kanssa.

Lisäksi se kaikki vaiva, kun yritin keväisistä punajuurista tehdä muka jotain uunifolio-nyyttejä. Ne paistuivat varmaan kaksi tuntia, eivätkä tulleet valmiiksi.


Hirveitä makumuistoja, mutta onneksi nyt tietää, mitä ei minun ainakaan kannata koskaan yrittää.

Ehkä jonain päivänä yritän vielä punajuuririsottoa tehdä, mutten ihan lähiaikoina. Menee se näinkin, että risotto erikseen, ja punajuuret lisukkeena. 

Kiitos kun luit, ja toivottavasti tuli ideoita punajuurien kanssa melskaamiseen. 

Hyvin nämä säilyvät jääkaapissakin vihanneslokerossa, joten mahdollisesti uskaltaa hakea jopa sen tarjoussäkin punajuuria. 

Tarjouksesta en tiedä, oliko se paikallinen vai jokaisessa marketissa. Välillä niitä tarjouksia on, välillä ei. Yleensä kuitenkin aika edullisia ovat ilman tarjouksiakin. 

Tässä punajuurijuttu viime keväältä:  punajuurien keittäminen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur