Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa.
Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.
Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.
Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.
Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta.
Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia.
Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia.
Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tarkistaa, mikäli haluaa välttää lisättyä ruokaöljyä niissä. Monesti on sinapin sekaan laitettu sitä.
Punajuuria keitetään noin tunti, ainakin näitä syksyn uusia punajuuria.
Jos ne ovat tosi isoja, voi keittoaika hieman pidentyä. Riippuu myös mikä on jatkokäyttö, ja haluaako mieluummin pehmeitä vai kovempia.
Laitan punajuuret ensin kylmään veteen, enkä ota niistä kantoja pois. Kokonaisista punajuurista irtoaa vähemmän väriä ja ravinteita veteen.
Keitän runsaassa vedessä ja ilman kantta. Aluksi täysillä, sitten pienentäen vähän lämpötilaa.
Moni ohje on, että kansi päällä, ja sitä rataa. Mutta siihen pitäisi muistaa laittaa pyykkipoika, ja tarpeeksi monta kertaa olen siivonnut punaista vettä hellalta niin, että kannet jää nyt sikseen.
Kun punajuuret otetaan pois kiehumasta, ne laitetaan kylmään veteen.
Mieluiten jääkylmään. Voi käyttää jopa jääpaloja siinä vedessä.
Minulle oli pitkään arvoitus, miksi näin tehdään.
Sain selville, että ilmeisesti punajuuret jotenkin vielä pehmenevät ja valmistuvat lisää joutuessaan äkillisesti täysin kylmään veteen siitä kiehuvasta vedestä.
Olen kyllä jäähdyttänyt ne tavallisesti hanaveteen ilman jäitäkin, ja ovat mielestäni onnistuneet niinkin. Olen valuttanut vettä jotta se pysyisi kylmänä.
Keitetyt punajuuret kuoritaan ja otetaan kaikki rupukohdat ja kannat pois. Välillä kuori irtoaa ihan puristamalla, välillä joutuu käyttämään veistä apuna.
Osa viipaleiksi, osa vaikka raasteeksi. Kypsää punajuurta on kevyt ja helppo raastaa.
En ole punajuurien etikkasäilömiseen perehtynyt, ja minusta nämä tavalliset, suolattomassa vedessä keitetyt punajuuret eivät kauaa jääkaapissa säily. Loraus jotain hapanta, kuten etikka tai sitruuna, voisi auttaa säilymään.
Ne olisi silti syötävä kiireellä pois, ainakin muutaman päivän sisällä.
Raastetusta punajuuresta teen myöhemmin vaikka borssikeittoa tai punakaalilisuketta. Tai käytän
rommi-suklaakakkuun, jota teen joskus ja ehkä jouluna.
Viipaloidun punajuuren pakastaminen voi olla myös hyvä idea, mutta itse en pidä siitä, millaiseksi rakenne menee pakastettuna olon jälkeen. Joku tykkää, joku ei.
Keittoaika alle puolituntia. Perus helppo arkiruoka.
Punakaali-punajuurilisuke, tai -keitto:
Punakaali keitetään, lisätään punajuuri ja paprikasäilykettä. Jos käytät raakoja punajuuria, lisää heti.
Jos punajuuresi ovat valmiiksi kypsiä, lisää vasta kun kaali on kiehunut pehmeäksi.
Vettä niin että peittyy.
Punakaalilisukkeen kanssa mausteeksi inkivääriä, mustapippuria, loraus siirappia ja jonkin verran oreganoa.
Punakaalilisukkeeseen sopii myös paprikasäilykkeitä jos sattuu olemaan, ja purkista voi lorauttaa lientäkin. Rainbow - merkkisen liemessä on suolaa, sokeria ja etikkaa.
Tai laita jotain omenasiiderietikkaa etikkaa vähän, sekä loraukset ketsuppia, tomaattisosetta tai muuta, mitä nyt ikinä mieleen juolahtaa. Chilikin voi olla kiva.
Punakaali-punajuurilisuke couscousin kanssa.
Jos lisukkeeseen jää paljon nestettä, sen voi siivilöidä pois, ja keittää siinä vaikka spagetit.
Paista punajuuret uunissa:
Punajuuret voi kuoria ja paloitella raakanakin
uunijuureksiksi. Punajuuret ovat tosi maukkaita.
Tässä oli naurista, lanttua, bataattia, porkkanaa ja punajuurta.
200 C-asteisessa uunissa, kannellisessa vuoassa noin tunti, ja hyvä tuli.
Voit laittaa myös pelkät punajuuret uuniin.
Kuorin, pilkoin ja annoin olla noin 200 C -uunissa.
Kansi voi olla päällä, tai voi paistaa pellilläkin ilman vuokaa ja kantta, leivinpaperin päällä.
Arviolta 20-30 minuuttia menee, mutta kannattaa tarkkailla milloin ovat valmiita.
Etteivät pääse liikaa kutistumaan ja kuivumaan.
Tässä on punajuuret ja perunat paistettu pellillä. Katso ohje tähän helppoon annokseen
tuolta.
Punajuuret, porkkanaa, omenaa, perunaa. Perunoissa on maustetta, muissa ei.
Erikoismainintana risotto, mutta ei punajuuririsotto. Sitä nimittäin en ole saanut onnistumaan. Usein punajuuririsottoon tulisi jotain kermaa ja liemikuutioita.
Kun en sellaisia käytä, niin olen joutunut unohtamaan kyseisen ruokalajin kokonaan.
Punajuuririsotto oli ensimmäisiä ruokia, mitä kokeilin tehdä siirryttyäni vähäsuolaiseen tällaiseen WFPB-ruokavalioon. Noh, siitä tuli hirveää, sen voin sanoa.
Yritin tehdä sen niin, että otin vain jonkin punajuuririsoton reseptin netistä, laitoin samat mausteet jättäen kuitenkin ne kermat ja suolat pois.
Kiitos kun luit, ja toivottavasti tuli ideoita punajuurien kanssa melskaamiseen.
Hyvin nämä säilyvät jääkaapissakin vihanneslokerossa, joten mahdollisesti uskaltaa hakea jopa sen tarjoussäkin punajuuria.
Välillä niitä tarjouksia on, välillä ei. Yleensä kuitenkin aika edullisia ovat ilman tarjouksiakin.
Punajuurisalaatti, vegaaninen, rasvaton
Keitetyistä punajuurista tein raastetta ja sekoitin soijajogurttiin.
Katsoin Atrian einespunajuurisalaatin valmistusaineet. Valkopippurit, etikat, sokerit ja suolat mainittiin. Lisäksi sinappi.
Siellä sanottiin säilykepunajuuri. Laitoin nyt itse keittämiäni suolattomia punajuuria.
Kommentit
Lähetä kommentti