Siirry pääsisältöön

Luukku 13 - Jälkiruoat - WFPB

Luukusta 13 löytyy muutama jälkiruokaidea. Tarjoillaan kylmänä.

Eivät 100 %kokokasvisruokaa, mutta vegaanista: Käytin pikariisihiutaleita, joissa on vain viiden minuutin keittoaika. 

Riisifrutti-jälkiruoka

Riisihiutalepuuron keittäminen veteen, ripaus suolaa, ja ripaus sokeria.

Jäähdytin puuron kylmäksi, ja makeutin vaniljasokerilla. Makeutin vasta kylmänä. makeutus maun mukaan.

Sokerin tilalle käy myös taateli tai vaikkapa eritytriloli. Tavallista sokeria meni n. puoli tai yksi teelusikallinen per annos, ja sain vaniljasokerista samalla vaniljan makua.

Lisäsin jäähtyneeseen riisipuuroon tilkan luomu kauramaitoa, joka on maustamatonta. 

Mahdollisimman neutraali puuro, mahdollisimman neutraalilla kasvimaidolla, kuten Oatly luomu, Pirkka luomu, ja pelkkä suola ja vaniljasokeri mausteena. Kun riisi on neutraali, siihen sopii melkein mikä tahansa sose tai hillo viereen.

Suolaa litran puurossa alle 1/4 tl.

Persimoni-riisifrutti

Oranssi aine purkeissa on jäistä persimonia, jonka puolisulana soseutin minipilkkojassa.

Tätä pohjalle, päälle kylmää riisipuuroa, sen jälkeen kerros vaniljasoijajogurttia, ja vielä koristeeksi päälle persimonia.

Jäisen persimonijälkkärin hyvät puolet:

  • Ei tarvinnut makeutusta enempää, vain riisissä oli vaniljasokeri
  • Pysyy kylmänä hyvin, kun persimoni pohjalla on jäistä.
Minusta tuo oli kivan väristäkin.

Miinuspuolena ehkä, että jäinen persimoni sulaa pian, joten kannattaa syödä pian pois.

Riisi kannattaa notkeuttaa kauramaidolla, niin saa siistejä annoksia, joissa värikerrokset pysyvät erillään.

Persimonin pakastaminen on hyvä idea silloin, kun sitä ei ehdi syödä ajoissa.

Vadelma-riisifrutti


Seuraavaan kulhoon vadelmahilloa kulhon pohjalla, päällä kylmää riisipuuroa, keskelle kerros vaniljasoijajogurttia. Taas välikerros riisiä, ja vielä vaniljasoijajogurttia. 
Marjoja ja pähkinää koristeeksi. Hyvää.


Sanoisin, että tämä oli näistä kaikista jälkiruoista järkevin.

Ei sula, kiinteytyy jääkaapissa hyvin ja pystyy tekemään aamulla, ja tarjoilemaan illalla. Kerrokset eivät valu sekaisin helposti.

Luumu- riisifrutti

Seuraava kokeilu oli luumumarmeladia pohjalle, sen päälle kerros vaniljanmakuista kylmää riisipuuroa, ja sen päälle taas soijavaniljajogurttia. Marjoja ja pähkinää koristeeksi.

Tämä oli perushyvä.

Hyvänä puolena, että luumu saattaa olla tarpeeksi makea jo sellaisenaan, eikä tarvitse sokeria tai muuta makeutusta laittaa siihen enää. 

Käytin nyt kaupan valmista luumuhilloa.


Kaikki nämä olivat hyviä kahvin kanssa. 

Kiva, että herkkupurkki on jääkaapissa odottamassa. Riisin voi tehdä valmiiksi. Annos kannattaa koota vasta kun aikoo syödä, niin persimonikaan ei sula.Lidlin vaniljasoijajogurttia. Ei kokokasvisruokaa, vegaanista kyllä. Noin puolidesiä per annos. Tällä varmistin että vaniljaa on annoksessa. Pelkkä vaniljasokeri ei ole niin tehokasta. 

Riisin rinnalla, mutta en sekoittanut riisin kanssa sekaisin.

Rasvakoostumus oli per 100 g, että 1,9 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 0,3 g. Suolaa tässä oli 0,16 g/100g.

Sitten kokeilu, joka oli kyllä paremmin kokokasvisruokaa, muttei pääse täällä ainakaan jatkoon:

Bataatti-suklaavanukas

Tämä ei ollut yhtä hyvä, mutta Instagramissa kiersi ohje ja päätin kokeilla. Mikrossa kypsennetään bataatteja. 

  • Kypsää bataattia, kypsäksi mikrossa, ja muusataan blenderissä
  • Kasvimaitoa
  • Kaakaojauhetta
  • Makeutusta ja vaniljaa
  • Ripaus kanelia

Tämä ei pääse jatkoon täällä. 

Bataatti on hyvää ensin, mutta kun sen muusaa ja sekoittaa siihen kaakaojauhetta, se ei nyt ollutkaan hyvää. 
Makuasioita, ja pienellä määrällähän sitä oli hyvä kokeilla.

Lisäsin kaakaojauhetta vielä hieman lisää, mutta koska maku ei parantunut, niin en sitten laittanut ihan ruskeaksi asti. Menee vain hyvää kaakaojauhetta hukkaan.

Sitten kaikista onnistunein, tai useimmin onnistunut kokeilu:

Banaanijäätelö, Nice Cream


Tämä on aina hyvää. Jäisenä tai kohmeisena muusattu banaani, joko sellaisenaan tai kaakaojauheella. Erehdyttävästi tulee se vaikutelma, kuin tässä olisi vähintään kilo sokeria, mutta ei ole. Ks. Nice Cream, enemmän kuvia tekovaiheista  ja jäisiä banaanijälkkäreitä.

Sekaan voi laittaa kaurahiutaleitakin. Ne eivät siellä maistu, mutta tekevät annoksesta ruokaisamman ravintoarvoltaan. 
Annoksen päällä Kuningas - niminen marjasekoitus. Kotimaisia marjoja. Vadelmaa, mansikkaa ja mustikkaa.


Pakkasesta jos löytyy jäisiä banaaneita ja marjoja, niin aina saa herkkuja.

Hauska aina välillä laittaa pakkaseen jokin muukin hedelmä, ja testata tuleeko hyvää. Esimerkiksi pakastettu ananas on tosi raikasta kesällä. Puuron päälle ovat kivoja pakastetut viinirypäleet.

Jälkiruoaksi ks. myös luukku 8, Ruis-puolukkavaahto.

Kiitos kun luit, herkkukuvastoa voisi jatkaa pitkällekin,
mutta näemme seuraavaksi luukussa 14. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait