Siirry pääsisältöön

Luukku 10 - Mausteseos - WFPB

Luukusta kymppi löytyy mausteseos. 


Jos olet lukenut "Kuinka elää kuolematta" - nimisen kirjan, on Dr. Michael Greger varmasti tullut tutuksi. Mahdollisesti on tutuksi tullut myös Nutritionfacts.org -sivusto, jos englanti taittuu. Voittoa tavoittelematon organisaatio. Kirjassa on  siteerattu Dr. Gregerin ja hänen tiiminsä lukemia tutkimuksia ravintoon ja terveyteen liittyen. Siinä esiteltiin kaikenlaisia terveysvaikutuksia mitä mausteilla tai ruuilla mahdollisesti on.

Mausteseosidea hänellä on suolan vähentämisen avuksi. Lisäksi mausteyhdistelmässä oli mausteita, joilla oli jokin tietty terveysvaikutus tai vastaava.

Maustesekoituksen ansiosta on aina jokin makuratkaisu varalla, ennen kuin tarvitsee lisätä suolaa. Tai jos ei keksi vaikkapa mitä mausteita laittaisi tällä kertaa.

Hyviä ovat myös kaupan valmiit, kuten jauhelihamauste, currymauste, garam masala ja niin edelleen. Yrttiseoksiakin on vaikka mitä, ja nehän kaikki ajavat tämän saman asian.

Tänään kuitenkin ensin Dr. Gregerin seos , mitä kaikkea siihen tuli:

 • 2 rkl ravintohiivaa*
 • 1 rkl sipulijauhetta
 • 1 rkl kuivattua persiljaa
 • 1 rkl kuivattua basilikaa
 • 2 tl kuivattua timjamia
 • 2 tl valkosipulijauhetta
 • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
 • 2 tl paprikaa
 • ½ tl jauhettua kurkumaa
 • ½ tl sellerinsiemeniä

Toivottavasti huomasin kaikki lisätä, mutta resepti löytyy sivuilta onneksi. Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli huomautus ravintohiivasta että niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, suositellaan välttämään ravintohiivaa.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.

Itse en laita valkosipulia enkä sipuliakaan, mutta kuvassa mitä laitoin tällä kertaa:Oma seos:
 • Ravintohiivaa, 
 • persiljaa, 
 • basilikaa,
 • timjamia, *
 • sinappijauhetta, 
 • paprikajauhetta, 
 • kurkumaa, 
 • mustapippuria 
 • ja muutama kuminansiemen. *

Kuminansiemenistä olen lukenut, että niitä on syöty kaalin kanssa, tai auttavat ruuansulatuksessa. 

Kurkumassa olevan kurkumiinin imeytymistä tehostaa mustapippurissa oleva piperiini. Näistähän voisi ottaa selville lisää kasvikirjoista vaikka kuinka, uskon että kaikille löytyy oma terveysvaikutuksensa. 

Huomasin kyllä hetken päästä, että kumina on tosi voimakas, ja nyt kaikki mihin laitan tätä, maistuu ennen pitkää kuminalle. Vaikka en laittanut kuin muutaman siemenen.

Lisäys: *) joutuu sanomaan jälkeenpäin, että ainakin timjami ja kumina oli ehkä liikaa. Kyllä tätä syö, mutta jotain outoa tuli tähän mausteyhdistelmään.

Lisämerkintä 29.12. -23: Tämä mausteseos sopikin punakaalikeitoksen kanssa, luukun 15 resepteistä toka, jossa on myös punajuuria.

Testasin maustesekoitusta keittoon, johon en ensin laittanut mitään maustetta. Keiton keskellä on luukun 4 kiinankaalikastike.
Nimeksi voisi antaa unelmakeitto, oli sen verran ihana sävy.

Unelmakeitto:

 • Perunaa
 • Naurista
 • Spagettia
 • Vettä
Kuutioi ja viipaloi perunat ja nauriit. Kattilaan, Vettä niin että peittyy. Keitä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon spagettia. Keitä vielä n. 10 -15 minuuttia, kunnes kypsää. Perunoista ja spagetista irtoaa paljon suurusta, joten pohjaan palamisen vaara on, loppuaika hauduttamista miedolla lämmöllä kansi päällä. Vähässä vedessä, ettei keitinvettä tarvitsisi kaataa pois. Valmista.

Keitto oli hyvää, mutta kaipasi jotain. Kokeilin siis uutta maustesekoitustani: Hyvin toimiva sinänsä, mutta kumina ja timjami olivat niin voimakkaita, että seuraavalla kerralla jätän ne vähemmälle. 
Maustesekoitukseen voisi lisätä reilusti ravintohiivaa, pippureita tai chiliä. Tai jopa ripauksen suolaa. Vaikka suolaa olisi mausteseoksessa, niin itse tietää minkä verran.

Seuraavaa seosta käytän kuuman juoman tekemiseen:

Juomaseos:
 • Inkiväärijauho
 • Kurkuma
 • Ripaus pippuria
 • Minttua
 • Raastettua sitruunan/appelsiinin kuorta
Sekoitetaan kuumaan veteen maun mukaan, ripaukset jokaista maustetta. Alle 1/8 tl. Minttua eniten n. 1 tl.

Kuivattu sitruunabasilika tai thaibasilika sopivat. Ne voi kuivata itse. Prismassa on ollut ruukkuyrttien osastolla. Minttua saa maustepurkeissa.

Tämä on hyvä juomasekoitus, jos ei voi enää illalla juoda kahvia. Mausteita ei tarvitse kuumaan veteen laittaa kuin ripaukset, niin se on jo tosi tehokas ja lämmittävä. Minttua reilusti, tai muita kuivattuja yrtin lehtiä. 

Maustesekoitusideoita voi käyttää joka päivä. Näin saa maustekaappia siivottua, ja käyttöön kaikki nekin yrtit, joita harvoin tulee mihinkään ruokaan. Maustesekoitus voi olla reissussakin mukana. Tai maustekastike.

Dr. Gregerin seos-idea on enemmän varmaan pöytämausteeksi. 
Jos haluaa nopeuttaa ruoanlaittoa, voi tehdä usein toistuvien ruokalajien mausteseokset valmiiksi.

Tiettyihin ruokiin voi joutua ottamaan viidestä eri purkista mausteet joka kerta. Sekoitus pelastaa. Kuten kurpitsamausteseos, joka käy kurpitsakeittoon ja punajuurikastikkeeseen.Paprika-papukastikkeen mausteet kahdeksasta eri purkista. Lisäksi tulee soijakastikkeet, ketsupit ja muut. Helpommalla pääsisin laittamalla nämä valmiiksi.

Tosin: Mausteet voivat paremmin säilyttää arominsa, kun niitä ei vaihtele eri purkeista toisiin. Joten sikäli valmiiksitekeminen ei aina ole käytännöllistä.

Mutta jos tietää tarvitsevansa tiettyä yhdistelmää usein, siinä tapauksessa varmaan ihan kannattavaa.


Tässä syksyisen keiton mausteet. Siinä keitossa vaihdan pippurit usein kaupan jauhelihamaustesekoitukseen.

Kuvan yhdistelmä tulee myös perunalaatikkoon. Näin helppoa en ehkä tee valmiiksi. Jos ihan joka päivä tekisi, ja vielä isolle porukalle, niin ehkä silloin. Mutta, ei ruoanlaitto loputtomiin voi enää helpottua, vaikka mitä tekisi. 

Maustesekoitukset voisivat olla hyvä lahjaideakin, jos saa nätisti pakattua. Purkki täyteen, niin raidat eivät sekoitu liian helposti.

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaipäivää! Huomenna yhdestoista joulukalenteriluukku.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait