Siirry pääsisältöön

Luukku 10 - Mausteseos - WFPB

Luukusta kymppi löytyy mausteseos. 


Jos olet lukenut "Kuinka elää kuolematta" - nimisen kirjan, on Dr. Michael Greger varmasti tullut tutuksi. Mahdollisesti on tutuksi tullut myös Nutritionfacts.org -sivusto, jos englanti taittuu. Voittoa tavoittelematon organisaatio. Kirjassa on  siteerattu Dr. Gregerin ja hänen tiiminsä lukemia tutkimuksia ravintoon ja terveyteen liittyen. Siinä esiteltiin kaikenlaisia terveysvaikutuksia mitä mausteilla tai ruuilla mahdollisesti on.

Mausteseosidea hänellä on suolan vähentämisen avuksi. Lisäksi mausteyhdistelmässä oli mausteita, joilla oli jokin tietty terveysvaikutus tai vastaava.

Maustesekoituksen ansiosta on aina jokin makuratkaisu varalla, ennen kuin tarvitsee lisätä suolaa. Tai jos ei keksi vaikkapa mitä mausteita laittaisi tällä kertaa.

Hyviä ovat myös kaupan valmiit, kuten jauhelihamauste, currymauste, garam masala ja niin edelleen. Yrttiseoksiakin on vaikka mitä, ja nehän kaikki ajavat tämän saman asian.

Tänään kuitenkin ensin Dr. Gregerin seos , mitä kaikkea siihen tuli:

  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Toivottavasti huomasin kaikki lisätä, mutta resepti löytyy sivuilta onneksi. Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli huomautus ravintohiivasta että niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, suositellaan välttämään ravintohiivaa.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.

Itse en laita valkosipulia enkä sipuliakaan, mutta kuvassa mitä laitoin tällä kertaa:



Oma seos:
  • Ravintohiivaa, 
  • persiljaa, 
  • basilikaa,
  • timjamia, *
  • sinappijauhetta, 
  • paprikajauhetta, 
  • kurkumaa, 
  • mustapippuria 
  • ja muutama kuminansiemen. *

Kuminansiemenistä olen lukenut, että niitä on syöty kaalin kanssa, tai auttavat ruuansulatuksessa. 

Kurkumassa olevan kurkumiinin imeytymistä tehostaa mustapippurissa oleva piperiini. Näistähän voisi ottaa selville lisää kasvikirjoista vaikka kuinka, uskon että kaikille löytyy oma terveysvaikutuksensa. 

Huomasin kyllä hetken päästä, että kumina on tosi voimakas, ja nyt kaikki mihin laitan tätä, maistuu ennen pitkää kuminalle. Vaikka en laittanut kuin muutaman siemenen.

Lisäys: *) joutuu sanomaan jälkeenpäin, että ainakin timjami ja kumina oli ehkä liikaa. Kyllä tätä syö, mutta jotain outoa tuli tähän mausteyhdistelmään.

Lisämerkintä 29.12. -23: Tämä mausteseos sopikin punakaalikeitoksen kanssa, luukun 15 resepteistä toka, jossa on myös punajuuria.

Testasin maustesekoitusta keittoon, johon en ensin laittanut mitään maustetta. Keiton keskellä on luukun 4 kiinankaalikastike.
Nimeksi voisi antaa unelmakeitto, oli sen verran ihana sävy.

Unelmakeitto:

  • Perunaa
  • Naurista
  • Spagettia
  • Vettä
Kuutioi ja viipaloi perunat ja nauriit. Kattilaan, Vettä niin että peittyy. Keitä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon spagettia. Keitä vielä n. 10 -15 minuuttia, kunnes kypsää. Perunoista ja spagetista irtoaa paljon suurusta, joten pohjaan palamisen vaara on, loppuaika hauduttamista miedolla lämmöllä kansi päällä. Vähässä vedessä, ettei keitinvettä tarvitsisi kaataa pois. Valmista.

Keitto oli hyvää, mutta kaipasi jotain. Kokeilin siis uutta maustesekoitustani: Hyvin toimiva sinänsä, mutta kumina ja timjami olivat niin voimakkaita, että seuraavalla kerralla jätän ne vähemmälle. 
Maustesekoitukseen voisi lisätä reilusti ravintohiivaa, pippureita tai chiliä. Tai jopa ripauksen suolaa. Vaikka suolaa olisi mausteseoksessa, niin itse tietää minkä verran.

Seuraavaa seosta käytän kuuman juoman tekemiseen:

Juomaseos:
  • Inkiväärijauho
  • Kurkuma
  • Ripaus pippuria
  • Minttua
  • Raastettua sitruunan/appelsiinin kuorta
Sekoitetaan kuumaan veteen maun mukaan, ripaukset jokaista maustetta. Alle 1/8 tl. Minttua eniten n. 1 tl.

Kuivattu sitruunabasilika tai thaibasilika sopivat. Ne voi kuivata itse. Prismassa on ollut ruukkuyrttien osastolla. Minttua saa maustepurkeissa.

Tämä on hyvä juomasekoitus, jos ei voi enää illalla juoda kahvia. Mausteita ei tarvitse kuumaan veteen laittaa kuin ripaukset, niin se on jo tosi tehokas ja lämmittävä. Minttua reilusti, tai muita kuivattuja yrtin lehtiä. 

Maustesekoitusideoita voi käyttää joka päivä. Näin saa maustekaappia siivottua, ja käyttöön kaikki nekin yrtit, joita harvoin tulee mihinkään ruokaan. Maustesekoitus voi olla reissussakin mukana. Tai maustekastike.

Dr. Gregerin seos-idea on enemmän varmaan pöytämausteeksi. 
Jos haluaa nopeuttaa ruoanlaittoa, voi tehdä usein toistuvien ruokalajien mausteseokset valmiiksi.

Tiettyihin ruokiin voi joutua ottamaan viidestä eri purkista mausteet joka kerta. Sekoitus pelastaa. Kuten kurpitsamausteseos, joka käy kurpitsakeittoon ja punajuurikastikkeeseen.



Paprika-papukastikkeen mausteet kahdeksasta eri purkista. Lisäksi tulee soijakastikkeet, ketsupit ja muut. Helpommalla pääsisin laittamalla nämä valmiiksi.

Tosin: Mausteet voivat paremmin säilyttää arominsa, kun niitä ei vaihtele eri purkeista toisiin. Joten sikäli valmiiksitekeminen ei aina ole käytännöllistä.

Mutta jos tietää tarvitsevansa tiettyä yhdistelmää usein, siinä tapauksessa varmaan ihan kannattavaa.


Tässä syksyisen keiton mausteet. Siinä keitossa vaihdan pippurit usein kaupan jauhelihamaustesekoitukseen.

Kuvan yhdistelmä tulee myös perunalaatikkoon. Näin helppoa en ehkä tee valmiiksi. Jos ihan joka päivä tekisi, ja vielä isolle porukalle, niin ehkä silloin. Mutta, ei ruoanlaitto loputtomiin voi enää helpottua, vaikka mitä tekisi. 

Maustesekoitukset voisivat olla hyvä lahjaideakin, jos saa nätisti pakattua. Purkki täyteen, niin raidat eivät sekoitu liian helposti.

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaipäivää! Huomenna yhdestoista joulukalenteriluukku.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö