Siirry pääsisältöön

Luukku 10 - Mausteseos - WFPB

Luukusta kymppi löytyy mausteseos. 


Jos olet lukenut "Kuinka elää kuolematta" - nimisen kirjan, on Dr. Michael Greger varmasti tullut tutuksi. Mahdollisesti on tutuksi tullut myös Nutritionfacts.org -sivusto, jos englanti taittuu. Voittoa tavoittelematon organisaatio. Kirjassa on  siteerattu Dr. Gregerin ja hänen tiiminsä lukemia tutkimuksia ravintoon ja terveyteen liittyen. Siinä esiteltiin kaikenlaisia terveysvaikutuksia mitä mausteilla tai ruuilla mahdollisesti on.

Mausteseosidea hänellä on suolan vähentämisen avuksi. Lisäksi mausteyhdistelmässä oli mausteita, joilla oli jokin tietty terveysvaikutus tai vastaava.

Maustesekoituksen ansiosta on aina jokin makuratkaisu varalla, ennen kuin tarvitsee lisätä suolaa. Tai jos ei keksi vaikkapa mitä mausteita laittaisi tällä kertaa.

Hyviä ovat myös kaupan valmiit, kuten jauhelihamauste, currymauste, garam masala ja niin edelleen. Yrttiseoksiakin on vaikka mitä, ja nehän kaikki ajavat tämän saman asian.

Tänään kuitenkin ensin Dr. Gregerin seos , mitä kaikkea siihen tuli:

  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Toivottavasti huomasin kaikki lisätä, mutta resepti löytyy sivuilta onneksi. Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli huomautus ravintohiivasta että niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, suositellaan välttämään ravintohiivaa.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.

Itse en laita valkosipulia enkä sipuliakaan, mutta kuvassa mitä laitoin tällä kertaa:



Oma seos:
  • Ravintohiivaa, 
  • persiljaa, 
  • basilikaa,
  • timjamia, *
  • sinappijauhetta, 
  • paprikajauhetta, 
  • kurkumaa, 
  • mustapippuria 
  • ja muutama kuminansiemen. *

Kuminansiemenistä olen lukenut, että niitä on syöty kaalin kanssa, tai auttavat ruuansulatuksessa. 

Kurkumassa olevan kurkumiinin imeytymistä tehostaa mustapippurissa oleva piperiini. Näistähän voisi ottaa selville lisää kasvikirjoista vaikka kuinka, uskon että kaikille löytyy oma terveysvaikutuksensa. 

Huomasin kyllä hetken päästä, että kumina on tosi voimakas, ja nyt kaikki mihin laitan tätä, maistuu ennen pitkää kuminalle. Vaikka en laittanut kuin muutaman siemenen.

Lisäys: *) joutuu sanomaan jälkeenpäin, että ainakin timjami ja kumina oli ehkä liikaa. Kyllä tätä syö, mutta jotain outoa tuli tähän mausteyhdistelmään.

Lisämerkintä 29.12. -23: Tämä mausteseos sopikin punakaalikeitoksen kanssa, luukun 15 resepteistä toka, jossa on myös punajuuria.

Testasin maustesekoitusta keittoon, johon en ensin laittanut mitään maustetta. Keiton keskellä on luukun 4 kiinankaalikastike.
Nimeksi voisi antaa unelmakeitto, oli sen verran ihana sävy.

Unelmakeitto:

  • Perunaa
  • Naurista
  • Spagettia
  • Vettä
Kuutioi ja viipaloi perunat ja nauriit. Kattilaan, Vettä niin että peittyy. Keitä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon spagettia. Keitä vielä n. 10 -15 minuuttia, kunnes kypsää. Perunoista ja spagetista irtoaa paljon suurusta, joten pohjaan palamisen vaara on, loppuaika hauduttamista miedolla lämmöllä kansi päällä. Vähässä vedessä, ettei keitinvettä tarvitsisi kaataa pois. Valmista.

Keitto oli hyvää, mutta kaipasi jotain. Kokeilin siis uutta maustesekoitustani: Hyvin toimiva sinänsä, mutta kumina ja timjami olivat niin voimakkaita, että seuraavalla kerralla jätän ne vähemmälle. 
Maustesekoitukseen voisi lisätä reilusti ravintohiivaa, pippureita tai chiliä. Tai jopa ripauksen suolaa. Vaikka suolaa olisi mausteseoksessa, niin itse tietää minkä verran.

Seuraavaa seosta käytän kuuman juoman tekemiseen:

Juomaseos:
  • Inkiväärijauho
  • Kurkuma
  • Ripaus pippuria
  • Minttua
  • Raastettua sitruunan/appelsiinin kuorta
Sekoitetaan kuumaan veteen maun mukaan, ripaukset jokaista maustetta. Alle 1/8 tl. Minttua eniten n. 1 tl.

Kuivattu sitruunabasilika tai thaibasilika sopivat. Ne voi kuivata itse. Prismassa on ollut ruukkuyrttien osastolla. Minttua saa maustepurkeissa.

Tämä on hyvä juomasekoitus, jos ei voi enää illalla juoda kahvia. Mausteita ei tarvitse kuumaan veteen laittaa kuin ripaukset, niin se on jo tosi tehokas ja lämmittävä. Minttua reilusti, tai muita kuivattuja yrtin lehtiä. 

Maustesekoitusideoita voi käyttää joka päivä. Näin saa maustekaappia siivottua, ja käyttöön kaikki nekin yrtit, joita harvoin tulee mihinkään ruokaan. Maustesekoitus voi olla reissussakin mukana. Tai maustekastike.

Dr. Gregerin seos-idea on enemmän varmaan pöytämausteeksi. 
Jos haluaa nopeuttaa ruoanlaittoa, voi tehdä usein toistuvien ruokalajien mausteseokset valmiiksi.

Tiettyihin ruokiin voi joutua ottamaan viidestä eri purkista mausteet joka kerta. Sekoitus pelastaa. Kuten kurpitsamausteseos, joka käy kurpitsakeittoon ja punajuurikastikkeeseen.



Paprika-papukastikkeen mausteet kahdeksasta eri purkista. Lisäksi tulee soijakastikkeet, ketsupit ja muut. Helpommalla pääsisin laittamalla nämä valmiiksi.

Tosin: Mausteet voivat paremmin säilyttää arominsa, kun niitä ei vaihtele eri purkeista toisiin. Joten sikäli valmiiksitekeminen ei aina ole käytännöllistä.

Mutta jos tietää tarvitsevansa tiettyä yhdistelmää usein, siinä tapauksessa varmaan ihan kannattavaa.


Tässä syksyisen keiton mausteet. Siinä keitossa vaihdan pippurit usein kaupan jauhelihamaustesekoitukseen.

Kuvan yhdistelmä tulee myös perunalaatikkoon. Näin helppoa en ehkä tee valmiiksi. Jos ihan joka päivä tekisi, ja vielä isolle porukalle, niin ehkä silloin. Mutta, ei ruoanlaitto loputtomiin voi enää helpottua, vaikka mitä tekisi. 

Maustesekoitukset voisivat olla hyvä lahjaideakin, jos saa nätisti pakattua. Purkki täyteen, niin raidat eivät sekoitu liian helposti.

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaipäivää! Huomenna yhdestoista joulukalenteriluukku.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj