Siirry pääsisältöön

Luukku 10 - Mausteseos - WFPB

Luukusta kymppi löytyy mausteseos. 


Jos olet lukenut "Kuinka elää kuolematta" - nimisen kirjan, on Dr. Michael Greger varmasti tullut tutuksi. Mahdollisesti on tutuksi tullut myös Nutritionfacts.org -sivusto, jos englanti taittuu. Voittoa tavoittelematon organisaatio. Kirjassa on  siteerattu Dr. Gregerin ja hänen tiiminsä lukemia tutkimuksia ravintoon ja terveyteen liittyen. Siinä esiteltiin kaikenlaisia terveysvaikutuksia mitä mausteilla tai ruuilla mahdollisesti on.

Mausteseosidea hänellä on suolan vähentämisen avuksi. Lisäksi mausteyhdistelmässä oli mausteita, joilla oli jokin tietty terveysvaikutus tai vastaava.

Maustesekoituksen ansiosta on aina jokin makuratkaisu varalla, ennen kuin tarvitsee lisätä suolaa. Tai jos ei keksi vaikkapa mitä mausteita laittaisi tällä kertaa.

Hyviä ovat myös kaupan valmiit, kuten jauhelihamauste, currymauste, garam masala ja niin edelleen. Yrttiseoksiakin on vaikka mitä, ja nehän kaikki ajavat tämän saman asian.

Tänään kuitenkin ensin Dr. Gregerin seos , mitä kaikkea siihen tuli:

  • 2 rkl ravintohiivaa*
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
  • 2 tl paprikaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl sellerinsiemeniä

Toivottavasti huomasin kaikki lisätä, mutta resepti löytyy sivuilta onneksi. Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli huomautus ravintohiivasta että niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, suositellaan välttämään ravintohiivaa.

Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.

Itse en laita valkosipulia enkä sipuliakaan, mutta kuvassa mitä laitoin tällä kertaa:



Oma seos:
  • Ravintohiivaa, 
  • persiljaa, 
  • basilikaa,
  • timjamia, *
  • sinappijauhetta, 
  • paprikajauhetta, 
  • kurkumaa, 
  • mustapippuria 
  • ja muutama kuminansiemen. *

Kuminansiemenistä olen lukenut, että niitä on syöty kaalin kanssa, tai auttavat ruuansulatuksessa. 

Kurkumassa olevan kurkumiinin imeytymistä tehostaa mustapippurissa oleva piperiini. Näistähän voisi ottaa selville lisää kasvikirjoista vaikka kuinka, uskon että kaikille löytyy oma terveysvaikutuksensa. 

Huomasin kyllä hetken päästä, että kumina on tosi voimakas, ja nyt kaikki mihin laitan tätä, maistuu ennen pitkää kuminalle. Vaikka en laittanut kuin muutaman siemenen.

Lisäys: *) joutuu sanomaan jälkeenpäin, että ainakin timjami ja kumina oli ehkä liikaa. Kyllä tätä syö, mutta jotain outoa tuli tähän mausteyhdistelmään.

Lisämerkintä 29.12. -23: Tämä mausteseos sopikin punakaalikeitoksen kanssa, luukun 15 resepteistä toka, jossa on myös punajuuria.

Testasin maustesekoitusta keittoon, johon en ensin laittanut mitään maustetta. Keiton keskellä on luukun 4 kiinankaalikastike.
Nimeksi voisi antaa unelmakeitto, oli sen verran ihana sävy.

Unelmakeitto:

  • Perunaa
  • Naurista
  • Spagettia
  • Vettä
Kuutioi ja viipaloi perunat ja nauriit. Kattilaan, Vettä niin että peittyy. Keitä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon spagettia. Keitä vielä n. 10 -15 minuuttia, kunnes kypsää. Perunoista ja spagetista irtoaa paljon suurusta, joten pohjaan palamisen vaara on, loppuaika hauduttamista miedolla lämmöllä kansi päällä. Vähässä vedessä, ettei keitinvettä tarvitsisi kaataa pois. Valmista.

Keitto oli hyvää, mutta kaipasi jotain. Kokeilin siis uutta maustesekoitustani: Hyvin toimiva sinänsä, mutta kumina ja timjami olivat niin voimakkaita, että seuraavalla kerralla jätän ne vähemmälle. 
Maustesekoitukseen voisi lisätä reilusti ravintohiivaa, pippureita tai chiliä. Tai jopa ripauksen suolaa. Vaikka suolaa olisi mausteseoksessa, niin itse tietää minkä verran.

Seuraavaa seosta käytän kuuman juoman tekemiseen:

Juomaseos:
  • Inkiväärijauho
  • Kurkuma
  • Ripaus pippuria
  • Minttua
  • Raastettua sitruunan/appelsiinin kuorta
Sekoitetaan kuumaan veteen maun mukaan, ripaukset jokaista maustetta. Alle 1/8 tl. Minttua eniten n. 1 tl.

Kuivattu sitruunabasilika tai thaibasilika sopivat. Ne voi kuivata itse. Prismassa on ollut ruukkuyrttien osastolla. Minttua saa maustepurkeissa.

Tämä on hyvä juomasekoitus, jos ei voi enää illalla juoda kahvia. Mausteita ei tarvitse kuumaan veteen laittaa kuin ripaukset, niin se on jo tosi tehokas ja lämmittävä. Minttua reilusti, tai muita kuivattuja yrtin lehtiä. 

Maustesekoitusideoita voi käyttää joka päivä. Näin saa maustekaappia siivottua, ja käyttöön kaikki nekin yrtit, joita harvoin tulee mihinkään ruokaan. Maustesekoitus voi olla reissussakin mukana. Tai maustekastike.

Dr. Gregerin seos-idea on enemmän varmaan pöytämausteeksi. 
Jos haluaa nopeuttaa ruoanlaittoa, voi tehdä usein toistuvien ruokalajien mausteseokset valmiiksi.

Tiettyihin ruokiin voi joutua ottamaan viidestä eri purkista mausteet joka kerta. Sekoitus pelastaa. Kuten kurpitsamausteseos, joka käy kurpitsakeittoon ja punajuurikastikkeeseen.



Paprika-papukastikkeen mausteet kahdeksasta eri purkista. Lisäksi tulee soijakastikkeet, ketsupit ja muut. Helpommalla pääsisin laittamalla nämä valmiiksi.

Tosin: Mausteet voivat paremmin säilyttää arominsa, kun niitä ei vaihtele eri purkeista toisiin. Joten sikäli valmiiksitekeminen ei aina ole käytännöllistä.

Mutta jos tietää tarvitsevansa tiettyä yhdistelmää usein, siinä tapauksessa varmaan ihan kannattavaa.


Tässä syksyisen keiton mausteet. Siinä keitossa vaihdan pippurit usein kaupan jauhelihamaustesekoitukseen.

Kuvan yhdistelmä tulee myös perunalaatikkoon. Näin helppoa en ehkä tee valmiiksi. Jos ihan joka päivä tekisi, ja vielä isolle porukalle, niin ehkä silloin. Mutta, ei ruoanlaitto loputtomiin voi enää helpottua, vaikka mitä tekisi. 

Maustesekoitukset voisivat olla hyvä lahjaideakin, jos saa nätisti pakattua. Purkki täyteen, niin raidat eivät sekoitu liian helposti.

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaipäivää! Huomenna yhdestoista joulukalenteriluukku.


Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait