Luukusta kymppi löytyy mausteseos.
Jos olet lukenut "Kuinka elää kuolematta" - nimisen kirjan, on Dr. Michael Greger varmasti tullut tutuksi. Mahdollisesti on tutuksi tullut myös Nutritionfacts.org -sivusto, jos englanti taittuu. Voittoa tavoittelematon organisaatio. Kirjassa on siteerattu Dr. Gregerin ja hänen tiiminsä lukemia tutkimuksia ravintoon ja terveyteen liittyen. Siinä esiteltiin kaikenlaisia terveysvaikutuksia mitä mausteilla tai ruuilla mahdollisesti on.
Mausteseosidea hänellä on suolan vähentämisen avuksi. Lisäksi mausteyhdistelmässä oli mausteita, joilla oli jokin tietty terveysvaikutus tai vastaava.
Maustesekoituksen ansiosta on aina jokin makuratkaisu varalla, ennen kuin tarvitsee lisätä suolaa. Tai jos ei keksi vaikkapa mitä mausteita laittaisi tällä kertaa.
Hyviä ovat myös kaupan valmiit, kuten jauhelihamauste, currymauste, garam masala ja niin edelleen. Yrttiseoksiakin on vaikka mitä, ja nehän kaikki ajavat tämän saman asian.
Tänään kuitenkin ensin Dr. Gregerin seos , mitä kaikkea siihen tuli:
- 2 rkl ravintohiivaa*
- 1 rkl sipulijauhetta
- 1 rkl kuivattua persiljaa
- 1 rkl kuivattua basilikaa
- 2 tl kuivattua timjamia
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 2 tl kuivaa sinappia (sinappijauhetta)
- 2 tl paprikaa
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- ½ tl sellerinsiemeniä
Toivottavasti huomasin kaikki lisätä, mutta resepti löytyy sivuilta onneksi. Ravintohiivassa oli tähti, koska sivulla oli huomautus ravintohiivasta että niitä, joilla on Crohnin tauti tai hidradenitis suppurativa, suositellaan välttämään ravintohiivaa.
Teen sekoituksen yleensä niistä mausteista, mitä minulla sattuu olemaan. Esimerkiksi sellerinsiemeniä en ole mistään kaupasta koskaan löytänyt edes.
Itse en laita valkosipulia enkä sipuliakaan, mutta kuvassa mitä laitoin tällä kertaa:
- Ravintohiivaa,
- persiljaa,
- basilikaa,
- timjamia, *
- sinappijauhetta,
- paprikajauhetta,
- kurkumaa,
- mustapippuria
- ja muutama kuminansiemen. *
Kuminansiemenistä olen lukenut, että niitä on syöty kaalin kanssa, tai auttavat ruuansulatuksessa.
Kurkumassa olevan kurkumiinin imeytymistä tehostaa mustapippurissa oleva piperiini. Näistähän voisi ottaa selville lisää kasvikirjoista vaikka kuinka, uskon että kaikille löytyy oma terveysvaikutuksensa.
Huomasin kyllä hetken päästä, että kumina on tosi voimakas, ja nyt kaikki mihin laitan tätä, maistuu ennen pitkää kuminalle. Vaikka en laittanut kuin muutaman siemenen.
Lisäys: *) joutuu sanomaan jälkeenpäin, että ainakin timjami ja kumina oli ehkä liikaa. Kyllä tätä syö, mutta jotain outoa tuli tähän mausteyhdistelmään.
Lisämerkintä 29.12. -23: Tämä mausteseos sopikin punakaalikeitoksen kanssa, luukun 15 resepteistä toka, jossa on myös punajuuria.
Unelmakeitto:
- Perunaa
- Naurista
- Spagettia
- Vettä
- Inkiväärijauho
- Kurkuma
- Ripaus pippuria
- Minttua
- Raastettua sitruunan/appelsiinin kuorta
Maustesekoitusideoita voi käyttää joka päivä. Näin saa maustekaappia siivottua, ja käyttöön kaikki nekin yrtit, joita harvoin tulee mihinkään ruokaan. Maustesekoitus voi olla reissussakin mukana. Tai maustekastike.
Dr. Gregerin seos-idea on enemmän varmaan pöytämausteeksi.
Jos haluaa nopeuttaa ruoanlaittoa, voi tehdä usein toistuvien ruokalajien mausteseokset valmiiksi.
Tiettyihin ruokiin voi joutua ottamaan viidestä eri purkista mausteet joka kerta. Sekoitus pelastaa. Kuten kurpitsamausteseos, joka käy kurpitsakeittoon ja punajuurikastikkeeseen.
Tosin: Mausteet voivat paremmin säilyttää arominsa, kun niitä ei vaihtele eri purkeista toisiin. Joten sikäli valmiiksitekeminen ei aina ole käytännöllistä.
Kuvan yhdistelmä tulee myös perunalaatikkoon. Näin helppoa en ehkä tee valmiiksi. Jos ihan joka päivä tekisi, ja vielä isolle porukalle, niin ehkä silloin. Mutta, ei ruoanlaitto loputtomiin voi enää helpottua, vaikka mitä tekisi.
Kommentit
Lähetä kommentti