Siirry pääsisältöön

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli.

Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan.

Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen. 

Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari. Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla. 


Pöydällä oli:
  • Perunaa
  • possupaistia
  • naurismuhennosta
  • puolukkaa
  • kokkelipiimää
  • viiliä
  • talkkunaa
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa

Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa.

Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti. Viilin tilalle soijajogurtti.

Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa.


Kiinnosti tietenkin, että onko se kokokasvisruokaa? 

Erilaisia talkkunavaihtoehtoja oli tarjolla, noin vitosen kilohinnalla suunnilleen. Tämä oli Taivalkosken Myllystä. Suomalaista kokojyväviljaa, paljon ravintokuituja.


Kokokasvisruokavalion kannalta vain lisätty suola olisi miinuksena, mutta jos ei sitä oteta huomioon niin melko puhtaista raaka-aineista. Ja kuitua noin kaksinkertainen määrä siihen, mitä vaikkapa jossain täysjyväjauhoissa. Esimerkiksi ruisjauhoissa voi olla 13g kuitua per 100 g.
Jos ei ole täysin suolattomalla linjalla, niin jos jokin asia on superterveellistä, sitä söisi ehkä mieluummin suolan kanssa, kuin jättäisi syömättä? Kenties. Riippuu aina niin monesta asiasta. Ja tilanteestakin: Tämähän on pikaruoaksikin tituleerattu. Valmiiksi kypsää, ja voi syödä sekä suoraan ripottelemalla puuron päälle, tai kiehauttaa tästä pikapuuron.

Tässä talkkunaa kaura-ateriassa. Maun puolesta sopii oikein hyvin korostamaan. Kaurahiutaleita, rusinoita, omenanpalasia, muutama puolukka, talkkuna, halutessa omega kolmosia tuomaan pellavarouhetta 1 rkl, ripaus kanelia, hillosilmä.


Siksi tällaista on varmasti harrastettu Suomessa ruokana, kun ei vaadi pitkää keittoaikaa. Hyvä tapa säilöä vilja kypsänä ja valmiina talvea varten. Kestikievarissa ei tarvitse koko ajan polttaa puita puuroa varten. Vaikka ennen vanhaan varmaan laitettiinkin puuro heinälaatikkoon kypsymään, eikä poltettu turhaan mitään. Sanottiin ohjelmassakin toki, että kestikievarissa paloi aina tuli. Mutta noin yleensä.


Talkkunasta pystyy tekemään puuron, ja on olemassa puurotalkkunaakin. Tämä oli talkkunajauhoa. Puuroksi tekemiseen riitti kun laitoin keitettyä vettä, ja vain pikaisesti käytin mikrossa.
Tässä on luontaista makeutta, ja jogurtin päällä toimi kuten mysli.

Talkkunaa soijajogurtin kanssa.


Maistaminen osoitti kuitenkin, että tämä on ilmeisesti paahdettua. Niin on kyllä kahvikin, ja moni muukin asia.
Talkkuna on siis yhtä kuin ensin keitettyjä, ja sen jälkeen paahdettuja viljoja. 

Selvittelin mitä Nutritionfacts.org toteaa granolasta eli paahdetuista viljoista, ja miten Dr. Greger syö tätä samaa. Dr. Greger in the Kitchen: Groatnola. Löytyi siis video, jossa Dr. Greger tekee granolaa, joka on paahdettu mysli. Siihen tuli keitettyä tattariakin. Ennen maustamista ja paahtamista antoi sitä koirillekin. Siihen tuli makeaksi ainesosaksi bataattia, joka nuketettiin mikrossa.





Teenköhän väärin, kun käytän monesti 200 C lämpötilaa paistaessa? Joskus tulee perunoihin vähän tummaa väriä. 
Totta kai väärinhän se on. Mutta onko se niin väärin, että se olisi merkittävää ja kannattaako sitä miettiä? Olen ajatellut ainakin, ja mm. Dr. McDougallin muistan joskus videolla tokaisseen jotain. Ks. sivulla on taulukko keltaisella määristä eri ruoissa. Jäin ajattelemaan niin, että kannattaako koko akryyliamidia kotikokkauksessa miettiä, varsinkin jos on kokokasvisruokavaliolla jo valmiiksi. Ei se ole suuressa roolissa.

"Talkkuna paahtolämpötila" hain googlesta, ja tulosten joukossa oli Eviran ohjevihko vuodelta 2017:

Ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Euroopan komission asetuksen (EU) 2017/2158 mukaisesti

Paahtolämpötiloja ja sitä, kuinka mustaksi eri asiat saa tai ei saa paistaa elintarvikekäytössä.

Evira ohjeisti : "Paistaessasi perunatuotteita uunissa tai pannulla: paista mahdollisimman vaaleaksi; käytä mahdollisuuksien mukaan värioppaita."

Koska tämä talkkuna siis tuo mieleen granolat ja myslit, sitä kautta puurot, kävin tsekkaamassa mitä Kasasen Kootut -sivustolla sanotaan asiasta:

KoKaRu-reseptipankki: Puurot "Koska ikääntymistä kiihdyttäviä AGE –yhdisteitä syntyy kuumennettaessa proteiinipitoisia elintarvikkeita, KoKaRu:ssa suositaan paahtamattomia raaka-aineita."

Granolareseptikin on reseptipankissa, 100-120 C. Mysliresepti on se, missä ei ole paahdettu aineksia. Se olisi siis parempi vaihtoehto kuitenkin. 

Nutritionfacts.org -artikkeli ja video aiheesta mikä on paras tapa kokata vihannekset: The Best Way to Cook Greens . Usein jokin vihannes voi olla niin vitamiinipitoinen, että sen voi keittää 10 minuuttia eikä se silti muutu turhaksi. Aina ei ole pääasia syödä kaikki raakana. 



Jos ei tiedä, kannattaako syödä paahdettua vai ei, niin voi vaihtaa talkkunan mysliin, jota ei käytä uunissa paahtumassa. Samat viljat voivat olla hiutaleina. Hiutaleethan voivat muulla tavoin olla esikypsytettyjä, kuten höyrytettyjä. Mutta höyryttäminen on se lempein tapa kypsentää kaikki. Leipä on paahdettua, mutta sehän paistetaan alle 200 C yleensä, eikä siinä ole tummiksi paahtuneita kohtia.
Ruskeita pilkkuja letuissa, koska välillä paistuu liian kauan.
Tofukin varmaan pitäisi syödä kylmänä, tai mieluummin keitettynä kuin paistettuna? Se on rasvapitoisempaa.

Pöydällä on nyt:
  • Perunaa, 
  • jakkihedelmää
  • naurismuhennosta, 
  • puolukkaa, 
  • tofua, 
  • soijajogurttia, 
  • mysliä, 
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa
Silti tofu on tavallaan prosessoitua, ruisleipä oli kaupasta, soijajogurtissa tosi pitkä valmistusaineluettelo. 

Lettuhillossa lisättyä sokeria. Letut hiivaleipävehnäjauhosta, ja kaupan kauramaidosta. Ripaus suolaakin.

Jakkihedelmä liotettu (liotettava hyvin, muuten se suolaliemen maku jää maistumaan) ja revitty liotus vedessä, huuhdeltu moneen kertaan. Paistettu, tilkka soijakastiketta ja tilkka ketsuppia + savupaprikamauste.

Naurismuhennos ja peruna ovat melko hyvä kokokasvisruoka. Mysliinkin tuli nyt kokonaisista kuorista otetut paahtamattomat pähkinät.
Näinkin vaikeaa se pöydän kattaminen voi olla.  

Näistähän valitsen perunan ja nauriin lisäksi yleensä vain letut ja vadelmahillon, ei tule kauheasti osteltua soijajogurtteja muutenkaan. Aamupuuro puurona, ei granolana yleensä.


Tein nyt myslin niistä aineksista, mitä oli käsillä:

Mysli:

  • Kaurahiutaleita
  • Kauraleseitä
  • Rusinoita
  • Taatelia
  • Saksanpähkinöitä
  • Pellavansiemenrouhetta
Kauramaidon kanssa hyvää. Marjoja ja hedelmiä lisäksi. Valmista! Omega3 -rasvahappojen takia lisäsin pellavansiemenrouhettakin. Ne ja pähkinät voivat vaatia hyvää säilytystä, ja ne voi lisätä mysliin myöhemmin, tai tekee vain viikoksi.


Muita viljoja ja pikaruokia:


Bulgurissa on sama pointti, kuin talkkunassa eli kypsäksi keitetty vilja, joka on kuivattu. Bulgur ei ole paahdettua. Bulgurin valmistukseen menee pakkauksen mukaan 7 minuuttia. 

Couscous tai kuskus on myös valmiiksi kypsää, jonka voi kiehuvalla vedellä valmistaa nopeasti. Ei paahdettua sekään. 

Kvinoa oli terveyspommi myös mutta vähän eri, sen keittämiseen meni ohjeen mukaan 20 minuuttia. Eli sama keittoaika kuin suunnilleen riisillä.


Soijarouhettakin saa syödä pussista suoraan. Tästäkään en ole varma, oliko silti täysin 100% kokokasvisruokaa vai ei, mutta joka tapauksessa varmaan terveellisen puolella. Myslin ainekseksi kenties.
Soijarouheessa oli proteiinia 53g/100g , kuitua 17 g/100g Kuidun suhteen tämä vastaa vähän talkkunaa. Talkkunassa oli proteiinia 12,3 g/100g, talkkuna kuitua 20,7 g



Jos matkustaa tai retkeilee, tai laittaa kestikievarissa vieraille ruokaa joka valmistuu nopeasti, niin varmaan tämä on helpompi kuin alkaa tekemään keittämättömistä, kuivatuista pavuista. Kestikievariin ei kuljetettu tölkkipapuja isolla rekalla, joten on eduksi jos mahdollisimman paljon tuotteista olisi kuivattuja. Säästyy pakkausta ja tulee vähemmän painoa.

Soijarouhekin on pikaruoka tavallaan, kun ei lähde siihen että se pitäisi marinoida ja paistaa.



Jakkisämpylä: Lisätty rasva ja eläintuotteet puuttuvat, mutta leipä on kaupasta. Välissä on myös säilykepunajuuria, ja maustekurkkua. Felix säilykepunajuurissa ei ollut lisättyä suolaa. Valmistusaineluettelo leivästä osoitti, että lisätty rasva ei puutu sittenkään:




Sitä voi aina yrittää valita "vähiten pahan" ja voi olla päiviä, että on pakko jotain pikaruokaa käyttää. Tai haluaa löytää ruoan, jota kaikki voivat syödä. Vaihtoehtoja onneksi on. Pikaruoista kaurahiutaleet, makaronit, pakastevihannes ja bulgurvehnä olisivat kokokasvispikaruokaa ilman lisäaineita. Monissa valmistuotteissa on mitä on, mutta voi tietenkin katsoa mikä olisi paras.



Jakkihedelmä oli suolaliemessä.

Jakki oli rakenteensa vuoksi sianlihan tilalla. Ravinnon kannalta tölkkihedelmät eivät ole hedelmien kesken se paras valinta, koska terveyshyötyjä ei tule samalla tavoin, kuten raakoina syötävistä hedelmistä. Jakkihedelmäsäilyke voi silti olla parempi lautasella, kuin moni muu vaihtoehto.

Kiitos kun luit, tässä luukussa oli talkkunan mukana tullut mysli, ja vaikka mitä muutakin.
En muistanutkaan myslin olemassaoloa, vaikka sehän on sama asia kuin kaurahiutale-ateria jota teen useinkin. Ja talkkunaa oli kiva kokeilla, sehän on suomalainen perinneruoka ja olen kymmeniä vuosia miettinyt mitähän sekin mahtaa olla.

Jäiköhän nyt viimeisiin luukkuihin mitään laitettavaa? Kohta on onneksi joulu.

Kestikievarista myös artikkeli Yle-uutisissa.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 20 Mysli
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...