Siirry pääsisältöön

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli.

Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan.

Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen. 

Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari. Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla. 


Pöydällä oli:
  • Perunaa
  • possupaistia
  • naurismuhennosta
  • puolukkaa
  • kokkelipiimää
  • viiliä
  • talkkunaa
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa

Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa.

Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti. Viilin tilalle soijajogurtti.

Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa.


Kiinnosti tietenkin, että onko se kokokasvisruokaa? 

Erilaisia talkkunavaihtoehtoja oli tarjolla, noin vitosen kilohinnalla suunnilleen. Tämä oli Taivalkosken Myllystä. Suomalaista kokojyväviljaa, paljon ravintokuituja.


Kokokasvisruokavalion kannalta vain lisätty suola olisi miinuksena, mutta jos ei sitä oteta huomioon niin melko puhtaista raaka-aineista. Ja kuitua noin kaksinkertainen määrä siihen, mitä vaikkapa jossain täysjyväjauhoissa. Esimerkiksi ruisjauhoissa voi olla 13g kuitua per 100 g.
Jos ei ole täysin suolattomalla linjalla, niin jos jokin asia on superterveellistä, sitä söisi ehkä mieluummin suolan kanssa, kuin jättäisi syömättä? Kenties. Riippuu aina niin monesta asiasta. Ja tilanteestakin: Tämähän on pikaruoaksikin tituleerattu. Valmiiksi kypsää, ja voi syödä sekä suoraan ripottelemalla puuron päälle, tai kiehauttaa tästä pikapuuron.

Siksi tällaista on varmasti harrastettu Suomessa ruokana, kun ei vaadi pitkää keittoaikaa. Hyvä tapa säilöä vilja kypsänä ja valmiina talvea varten. Kestikievarissa ei tarvitse koko ajan polttaa puita puuroa varten. Vaikka ennen vanhaan varmaan laitettiinkin puuro heinälaatikkoon kypsymään, eikä poltettu turhaan mitään. Sanottiin ohjelmassakin toki, että kestikievarissa paloi aina tuli. Mutta noin yleensä.


Talkkunasta pystyy tekemään puuron, ja on olemassa puurotalkkunaakin. Tämä oli talkkunajauhoa. Puuroksi tekemiseen riitti kun laitoin keitettyä vettä, ja vain pikaisesti käytin mikrossa.
Tässä on luontaista makeutta, ja jogurtin päällä toimi kuten mysli.



Maistaminen osoitti kuitenkin, että tämä on ilmeisesti paahdettua. Niin on kyllä kahvikin, ja moni muukin asia.
Talkkuna on siis yhtä kuin ensin keitettyjä, ja sen jälkeen paahdettuja viljoja. 

Selvittelin mitä Nutritionfacts.org toteaa granolasta eli paahdetuista viljoista, ja miten Dr. Greger syö tätä samaa. Dr. Greger in the Kitchen: Groatnola. Löytyi siis video, jossa Dr. Greger tekee granolaa, joka on paahdettu mysli. Siihen tuli keitettyä tattariakin. Ennen maustamista ja paahtamista antoi sitä koirillekin. Siihen tuli makeaksi ainesosaksi bataattia, joka nuketettiin mikrossa.





Teenköhän väärin, kun käytän monesti 200 C lämpötilaa paistaessa? Joskus tulee perunoihin vähän tummaa väriä. 
Totta kai väärinhän se on. Mutta onko se niin väärin, että se olisi merkittävää ja kannattaako sitä miettiä? Olen ajatellut ainakin, ja mm. Dr. McDougallin muistan joskus videolla tokaisseen jotain. Ks. sivulla on taulukko keltaisella määristä eri ruoissa. Jäin ajattelemaan niin, että kannattaako koko akryyliamidia kotikokkauksessa miettiä, varsinkin jos on kokokasvisruokavaliolla jo valmiiksi. Ei se ole suuressa roolissa.

"Talkkuna paahtolämpötila" hain googlesta, ja tulosten joukossa oli Eviran ohjevihko vuodelta 2017:

Ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Euroopan komission asetuksen (EU) 2017/2158 mukaisesti

Paahtolämpötiloja ja sitä, kuinka mustaksi eri asiat saa tai ei saa paistaa elintarvikekäytössä.

Evira ohjeisti : "Paistaessasi perunatuotteita uunissa tai pannulla: paista mahdollisimman vaaleaksi; käytä mahdollisuuksien mukaan värioppaita."

Koska tämä talkkuna siis tuo mieleen granolat ja myslit, sitä kautta puurot, kävin tsekkaamassa mitä Kasasen Kootut -sivustolla sanotaan asiasta:

KoKaRu-reseptipankki: Puurot "Koska ikääntymistä kiihdyttäviä AGE –yhdisteitä syntyy kuumennettaessa proteiinipitoisia elintarvikkeita, KoKaRu:ssa suositaan paahtamattomia raaka-aineita."

Granolareseptikin on reseptipankissa, 100-120 C. Mysliresepti on se, missä ei ole paahdettu aineksia. Se olisi siis parempi vaihtoehto kuitenkin. 

Nutritionfacts.org -artikkeli ja video aiheesta mikä on paras tapa kokata vihannekset: The Best Way to Cook Greens . Usein jokin vihannes voi olla niin vitamiinipitoinen, että sen voi keittää 10 minuuttia eikä se silti muutu turhaksi. Aina ei ole pääasia syödä kaikki raakana. 



Jos ei tiedä, kannattaako syödä paahdettua vai ei, niin voi vaihtaa talkkunan mysliin, jota ei käytä uunissa paahtumassa. Samat viljat voivat olla hiutaleina. Hiutaleethan voivat muulla tavoin olla esikypsytettyjä, kuten höyrytettyjä. Mutta höyryttäminen on se lempein tapa kypsentää kaikki. Leipä on paahdettua, mutta sehän paistetaan alle 200 C yleensä, eikä siinä ole tummiksi paahtuneita kohtia.
Ruskeita pilkkuja letuissa, koska välillä paistuu liian kauan.
Tofukin varmaan pitäisi syödä kylmänä, tai mieluummin keitettynä kuin paistettuna? Se on rasvapitoisempaa.

Pöydällä on nyt:
  • Perunaa, 
  • jakkihedelmää
  • naurismuhennosta, 
  • puolukkaa, 
  • tofua, 
  • soijajogurttia, 
  • mysliä, 
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa
Silti tofu on tavallaan prosessoitua, ruisleipä oli kaupasta, soijajogurtissa tosi pitkä valmistusaineluettelo. 

Lettuhillossa lisättyä sokeria. Letut hiivaleipävehnäjauhosta, ja kaupan kauramaidosta. Ripaus suolaakin.

Jakkihedelmä liotettu (liotettava hyvin, muuten se suolaliemen maku jää maistumaan) ja revitty liotus vedessä, huuhdeltu moneen kertaan. Paistettu, tilkka soijakastiketta ja tilkka ketsuppia + savupaprikamauste.

Naurismuhennos ja peruna ovat melko hyvä kokokasvisruoka. Mysliinkin tuli nyt kokonaisista kuorista otetut paahtamattomat pähkinät.
Näinkin vaikeaa se pöydän kattaminen voi olla.  

Näistähän valitsen perunan ja nauriin lisäksi yleensä vain letut ja vadelmahillon, ei tule kauheasti osteltua soijajogurtteja muutenkaan. Aamupuuro puurona, ei granolana yleensä.


Tein nyt myslin niistä aineksista, mitä oli käsillä:

Mysli:

  • Kaurahiutaleita
  • Kauraleseitä
  • Rusinoita
  • Taatelia
  • Saksanpähkinöitä
  • Pellavansiemenrouhetta
Kauramaidon kanssa hyvää. Marjoja ja hedelmiä lisäksi. Valmista! Omega3 -rasvahappojen takia lisäsin pellavansiemenrouhettakin. Ne ja pähkinät voivat vaatia hyvää säilytystä, ja ne voi lisätä mysliin myöhemmin, tai tekee vain viikoksi.


Muita viljoja ja pikaruokia:


Bulgurissa on sama pointti, kuin talkkunassa eli kypsäksi keitetty vilja, joka on kuivattu. Bulgur ei ole paahdettua. Bulgurin valmistukseen menee pakkauksen mukaan 7 minuuttia. 

Couscous tai kuskus on myös valmiiksi kypsää, jonka voi kiehuvalla vedellä valmistaa nopeasti. Ei paahdettua sekään. 

Kvinoa oli terveyspommi myös mutta vähän eri, sen keittämiseen meni ohjeen mukaan 20 minuuttia. Eli sama keittoaika kuin suunnilleen riisillä.


Soijarouhettakin saa syödä pussista suoraan. Tästäkään en ole varma, oliko silti täysin 100% kokokasvisruokaa vai ei, mutta joka tapauksessa varmaan terveellisen puolella. Myslin ainekseksi kenties.
Soijarouheessa oli proteiinia 53g/100g , kuitua 17 g/100g Kuidun suhteen tämä vastaa vähän talkkunaa. Talkkunassa oli proteiinia 12,3 g/100g, talkkuna kuitua 20,7 g



Jos matkustaa tai retkeilee, tai laittaa kestikievarissa vieraille ruokaa joka valmistuu nopeasti, niin varmaan tämä on helpompi kuin alkaa tekemään keittämättömistä, kuivatuista pavuista. Kestikievariin ei kuljetettu tölkkipapuja isolla rekalla, joten on eduksi jos mahdollisimman paljon tuotteista olisi kuivattuja. Säästyy pakkausta ja tulee vähemmän painoa.

Soijarouhekin on pikaruoka tavallaan, kun ei lähde siihen että se pitäisi marinoida ja paistaa.



Jakkisämpylä: Lisätty rasva ja eläintuotteet puuttuvat, mutta leipä on kaupasta. Välissä on myös säilykepunajuuria, ja maustekurkkua. Felix säilykepunajuurissa ei ollut lisättyä suolaa. Valmistusaineluettelo leivästä osoitti, että lisätty rasva ei puutu sittenkään:




Sitä voi aina yrittää valita "vähiten pahan" ja voi olla päiviä, että on pakko jotain pikaruokaa käyttää. Tai haluaa löytää ruoan, jota kaikki voivat syödä. Vaihtoehtoja onneksi on. Pikaruoista kaurahiutaleet, makaronit, pakastevihannes ja bulgurvehnä olisivat kokokasvispikaruokaa ilman lisäaineita. Monissa valmistuotteissa on mitä on, mutta voi tietenkin katsoa mikä olisi paras.



Jakkihedelmä oli suolaliemessä.

Jakki oli rakenteensa vuoksi sianlihan tilalla. Ravinnon kannalta tölkkihedelmät eivät välttämättä ole hedelmien kesken se paras valinta, koska terveyshyötyjä ei tule samalla tavoin, kuten raakoina syötävistä hedelmistä. Jakkihedelmäsäilyke voi silti olla parempi lautasella, kuin moni muu vaihtoehto.

Kiitos kun luit, tässä luukussa oli talkkunan mukana tullut mysli, ja vaikka mitä muutakin.
En muistanutkaan myslin olemassaoloa, vaikka sehän on sama asia kuin kaurahiutale-ateria jota teen useinkin. Ja talkkunaa oli kiva kokeilla, sehän on suomalainen perinneruoka ja olen kymmeniä vuosia miettinyt mitähän sekin mahtaa olla.

Jäiköhän nyt viimeisiin luukkuihin mitään laitettavaa? Kohta on onneksi joulu.

Kestikievarista myös artikkeli Yle-uutisissa.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 20 Mysli
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää