Siirry pääsisältöön

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli.

Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan.

Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen. 

Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari. Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla. 


Pöydällä oli:
  • Perunaa
  • possupaistia
  • naurismuhennosta
  • puolukkaa
  • kokkelipiimää
  • viiliä
  • talkkunaa
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa

Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa.

Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti. Viilin tilalle soijajogurtti.

Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa.


Kiinnosti tietenkin, että onko se kokokasvisruokaa? 

Erilaisia talkkunavaihtoehtoja oli tarjolla, noin vitosen kilohinnalla suunnilleen. Tämä oli Taivalkosken Myllystä. Suomalaista kokojyväviljaa, paljon ravintokuituja.


Kokokasvisruokavalion kannalta vain lisätty suola olisi miinuksena, mutta jos ei sitä oteta huomioon niin melko puhtaista raaka-aineista. Ja kuitua noin kaksinkertainen määrä siihen, mitä vaikkapa jossain täysjyväjauhoissa. Esimerkiksi ruisjauhoissa voi olla 13g kuitua per 100 g.
Jos ei ole täysin suolattomalla linjalla, niin jos jokin asia on superterveellistä, sitä söisi ehkä mieluummin suolan kanssa, kuin jättäisi syömättä? Kenties. Riippuu aina niin monesta asiasta. Ja tilanteestakin: Tämähän on pikaruoaksikin tituleerattu. Valmiiksi kypsää, ja voi syödä sekä suoraan ripottelemalla puuron päälle, tai kiehauttaa tästä pikapuuron.

Tässä talkkunaa kaura-ateriassa. Maun puolesta sopii oikein hyvin korostamaan. Kaurahiutaleita, rusinoita, omenanpalasia, muutama puolukka, talkkuna, halutessa omega kolmosia tuomaan pellavarouhetta 1 rkl, ripaus kanelia, hillosilmä.


Siksi tällaista on varmasti harrastettu Suomessa ruokana, kun ei vaadi pitkää keittoaikaa. Hyvä tapa säilöä vilja kypsänä ja valmiina talvea varten. Kestikievarissa ei tarvitse koko ajan polttaa puita puuroa varten. Vaikka ennen vanhaan varmaan laitettiinkin puuro heinälaatikkoon kypsymään, eikä poltettu turhaan mitään. Sanottiin ohjelmassakin toki, että kestikievarissa paloi aina tuli. Mutta noin yleensä.


Talkkunasta pystyy tekemään puuron, ja on olemassa puurotalkkunaakin. Tämä oli talkkunajauhoa. Puuroksi tekemiseen riitti kun laitoin keitettyä vettä, ja vain pikaisesti käytin mikrossa.
Tässä on luontaista makeutta, ja jogurtin päällä toimi kuten mysli.

Talkkunaa soijajogurtin kanssa.


Maistaminen osoitti kuitenkin, että tämä on ilmeisesti paahdettua. Niin on kyllä kahvikin, ja moni muukin asia.
Talkkuna on siis yhtä kuin ensin keitettyjä, ja sen jälkeen paahdettuja viljoja. 

Selvittelin mitä Nutritionfacts.org toteaa granolasta eli paahdetuista viljoista, ja miten Dr. Greger syö tätä samaa. Dr. Greger in the Kitchen: Groatnola. Löytyi siis video, jossa Dr. Greger tekee granolaa, joka on paahdettu mysli. Siihen tuli keitettyä tattariakin. Ennen maustamista ja paahtamista antoi sitä koirillekin. Siihen tuli makeaksi ainesosaksi bataattia, joka nuketettiin mikrossa.





Teenköhän väärin, kun käytän monesti 200 C lämpötilaa paistaessa? Joskus tulee perunoihin vähän tummaa väriä. 
Totta kai väärinhän se on. Mutta onko se niin väärin, että se olisi merkittävää ja kannattaako sitä miettiä? Olen ajatellut ainakin, ja mm. Dr. McDougallin muistan joskus videolla tokaisseen jotain. Ks. sivulla on taulukko keltaisella määristä eri ruoissa. Jäin ajattelemaan niin, että kannattaako koko akryyliamidia kotikokkauksessa miettiä, varsinkin jos on kokokasvisruokavaliolla jo valmiiksi. Ei se ole suuressa roolissa.

"Talkkuna paahtolämpötila" hain googlesta, ja tulosten joukossa oli Eviran ohjevihko vuodelta 2017:

Ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Euroopan komission asetuksen (EU) 2017/2158 mukaisesti

Paahtolämpötiloja ja sitä, kuinka mustaksi eri asiat saa tai ei saa paistaa elintarvikekäytössä.

Evira ohjeisti : "Paistaessasi perunatuotteita uunissa tai pannulla: paista mahdollisimman vaaleaksi; käytä mahdollisuuksien mukaan värioppaita."

Koska tämä talkkuna siis tuo mieleen granolat ja myslit, sitä kautta puurot, kävin tsekkaamassa mitä Kasasen Kootut -sivustolla sanotaan asiasta:

KoKaRu-reseptipankki: Puurot "Koska ikääntymistä kiihdyttäviä AGE –yhdisteitä syntyy kuumennettaessa proteiinipitoisia elintarvikkeita, KoKaRu:ssa suositaan paahtamattomia raaka-aineita."

Granolareseptikin on reseptipankissa, 100-120 C. Mysliresepti on se, missä ei ole paahdettu aineksia. Se olisi siis parempi vaihtoehto kuitenkin. 

Nutritionfacts.org -artikkeli ja video aiheesta mikä on paras tapa kokata vihannekset: The Best Way to Cook Greens . Usein jokin vihannes voi olla niin vitamiinipitoinen, että sen voi keittää 10 minuuttia eikä se silti muutu turhaksi. Aina ei ole pääasia syödä kaikki raakana. 



Jos ei tiedä, kannattaako syödä paahdettua vai ei, niin voi vaihtaa talkkunan mysliin, jota ei käytä uunissa paahtumassa. Samat viljat voivat olla hiutaleina. Hiutaleethan voivat muulla tavoin olla esikypsytettyjä, kuten höyrytettyjä. Mutta höyryttäminen on se lempein tapa kypsentää kaikki. Leipä on paahdettua, mutta sehän paistetaan alle 200 C yleensä, eikä siinä ole tummiksi paahtuneita kohtia.
Ruskeita pilkkuja letuissa, koska välillä paistuu liian kauan.
Tofukin varmaan pitäisi syödä kylmänä, tai mieluummin keitettynä kuin paistettuna? Se on rasvapitoisempaa.

Pöydällä on nyt:
  • Perunaa, 
  • jakkihedelmää
  • naurismuhennosta, 
  • puolukkaa, 
  • tofua, 
  • soijajogurttia, 
  • mysliä, 
  • ruisleipää sekä jälkiruuaksi 
  • lettuja ja vadelmahilloa
Silti tofu on tavallaan prosessoitua, ruisleipä oli kaupasta, soijajogurtissa tosi pitkä valmistusaineluettelo. 

Lettuhillossa lisättyä sokeria. Letut hiivaleipävehnäjauhosta, ja kaupan kauramaidosta. Ripaus suolaakin.

Jakkihedelmä liotettu (liotettava hyvin, muuten se suolaliemen maku jää maistumaan) ja revitty liotus vedessä, huuhdeltu moneen kertaan. Paistettu, tilkka soijakastiketta ja tilkka ketsuppia + savupaprikamauste.

Naurismuhennos ja peruna ovat melko hyvä kokokasvisruoka. Mysliinkin tuli nyt kokonaisista kuorista otetut paahtamattomat pähkinät.
Näinkin vaikeaa se pöydän kattaminen voi olla.  

Näistähän valitsen perunan ja nauriin lisäksi yleensä vain letut ja vadelmahillon, ei tule kauheasti osteltua soijajogurtteja muutenkaan. Aamupuuro puurona, ei granolana yleensä.


Tein nyt myslin niistä aineksista, mitä oli käsillä:

Mysli:

  • Kaurahiutaleita
  • Kauraleseitä
  • Rusinoita
  • Taatelia
  • Saksanpähkinöitä
  • Pellavansiemenrouhetta
Kauramaidon kanssa hyvää. Marjoja ja hedelmiä lisäksi. Valmista! Omega3 -rasvahappojen takia lisäsin pellavansiemenrouhettakin. Ne ja pähkinät voivat vaatia hyvää säilytystä, ja ne voi lisätä mysliin myöhemmin, tai tekee vain viikoksi.


Muita viljoja ja pikaruokia:


Bulgurissa on sama pointti, kuin talkkunassa eli kypsäksi keitetty vilja, joka on kuivattu. Bulgur ei ole paahdettua. Bulgurin valmistukseen menee pakkauksen mukaan 7 minuuttia. 

Couscous tai kuskus on myös valmiiksi kypsää, jonka voi kiehuvalla vedellä valmistaa nopeasti. Ei paahdettua sekään. 

Kvinoa oli terveyspommi myös mutta vähän eri, sen keittämiseen meni ohjeen mukaan 20 minuuttia. Eli sama keittoaika kuin suunnilleen riisillä.


Soijarouhettakin saa syödä pussista suoraan. Tästäkään en ole varma, oliko silti täysin 100% kokokasvisruokaa vai ei, mutta joka tapauksessa varmaan terveellisen puolella. Myslin ainekseksi kenties.
Soijarouheessa oli proteiinia 53g/100g , kuitua 17 g/100g Kuidun suhteen tämä vastaa vähän talkkunaa. Talkkunassa oli proteiinia 12,3 g/100g, talkkuna kuitua 20,7 g



Jos matkustaa tai retkeilee, tai laittaa kestikievarissa vieraille ruokaa joka valmistuu nopeasti, niin varmaan tämä on helpompi kuin alkaa tekemään keittämättömistä, kuivatuista pavuista. Kestikievariin ei kuljetettu tölkkipapuja isolla rekalla, joten on eduksi jos mahdollisimman paljon tuotteista olisi kuivattuja. Säästyy pakkausta ja tulee vähemmän painoa.

Soijarouhekin on pikaruoka tavallaan, kun ei lähde siihen että se pitäisi marinoida ja paistaa.



Jakkisämpylä: Lisätty rasva ja eläintuotteet puuttuvat, mutta leipä on kaupasta. Välissä on myös säilykepunajuuria, ja maustekurkkua. Felix säilykepunajuurissa ei ollut lisättyä suolaa. Valmistusaineluettelo leivästä osoitti, että lisätty rasva ei puutu sittenkään:




Sitä voi aina yrittää valita "vähiten pahan" ja voi olla päiviä, että on pakko jotain pikaruokaa käyttää. Tai haluaa löytää ruoan, jota kaikki voivat syödä. Vaihtoehtoja onneksi on. Pikaruoista kaurahiutaleet, makaronit, pakastevihannes ja bulgurvehnä olisivat kokokasvispikaruokaa ilman lisäaineita. Monissa valmistuotteissa on mitä on, mutta voi tietenkin katsoa mikä olisi paras.



Jakkihedelmä oli suolaliemessä.

Jakki oli rakenteensa vuoksi sianlihan tilalla. Ravinnon kannalta tölkkihedelmät eivät ole hedelmien kesken se paras valinta, koska terveyshyötyjä ei tule samalla tavoin, kuten raakoina syötävistä hedelmistä. Jakkihedelmäsäilyke voi silti olla parempi lautasella, kuin moni muu vaihtoehto.

Kiitos kun luit, tässä luukussa oli talkkunan mukana tullut mysli, ja vaikka mitä muutakin.
En muistanutkaan myslin olemassaoloa, vaikka sehän on sama asia kuin kaurahiutale-ateria jota teen useinkin. Ja talkkunaa oli kiva kokeilla, sehän on suomalainen perinneruoka ja olen kymmeniä vuosia miettinyt mitähän sekin mahtaa olla.

Jäiköhän nyt viimeisiin luukkuihin mitään laitettavaa? Kohta on onneksi joulu.

Kestikievarista myös artikkeli Yle-uutisissa.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 20 Mysli
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 38 € - Helmikuu 2

Tässä postauksessa ovat viikon hevi-ostokset. Hain myös kestokassikaupalla kuivakaappitavaraa, ja niistä pitää tehdä eri postaus.  Tällä viikolla olen hilannut kotiin 1,5 kg marjoja,  12,3 kg perunaa 3,82 kg juureksia ja vihanneksia 4,5 kg hedelmiä Yhteensä yli 22 kiloa perunaa ja kasviksia. Siitä se n.12 kg oli perunaa ja loput 9,8 kg marjaa, hedelmää, juuresta ja vihannesta. = 12,67€ Porkkana 2 kg 0,95 €/kg 1,89 € Appelsiini Navel 1,636 kg x 0,99 = 1,62 € Omena Suomi 0,806 kg x 2,79 €/kg = 2,25 € Kaali 0,84 kg x 1,25 €/kg = 1,05 € Banaani luomu 1,244 kg x 2,09 €/kg = 2,6 € Lanttu 0,984 kg x 1,29 €/kg = 1,27 € Yleisperuna harjattu 2,653 kg x 0,75 €/kg = 1,99 € Kävin Prismassa ja ostin kuvassa olevat tuotteet, sekä marjoja. Ne laitoin heti pakkaseen. Tässä on yhteensä 10, 163 kiloa Prisman heviosastolta. Pyöristetysti 10 kg kauppakassi . ~3,8 kg vihanneksia ja juureksia porkkana, kaali ja lanttu  ~3,6 kg hedelmiä   2,653 kg perunoita  Kaikki muut paitsi ap...

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman. Basilika-tomaattikastike 2 porkkanaa pätkä kiinankaalia 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta  2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki. Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Tammikuu 2025

Ruokasuunnitelman paikka, että näkee mitä voi tehdä.  Vihannekset jotka ovat suunnitelman pohjana, eli mitä on tallella aiempien ja viime kauppareissun jälkeen: 4 porkkanaa 1 lanttu + lantun palasia 1 iso nauris 2 bataattia, isoa 2 kiinankaalia 2 juuriselleriä 2 ylimennyttä omenaa 1 soijajogurtti puoli purkkia vaniljasoijajogurttia  Postauksen lopussa on vielä se tätä edeltävä  ruokasuunnitelma.  Raakasalaatiksi ja tuoreeksi vitamiiniksi on kiinankaalia, 2 omenaa, 3 tomaattia ja lanttu, ja pakastemarjoja.  Perunat ja tärkkelyspitoiset ovat tavallaan kuin juokseva vesi, niiden loppuminen ei tule ruokasuunnitelman esteeksi ja siksi luetteloin vain vihannespuolen. N. 20 perunaa, haen lisää jos loppuvat K-Marketin digitarjouslehdessä oli kaali euron kilo. Oli myös 1 €/kg tarjous perunoista, en tiedä oliko perunatarjous kaikissa K-Kaupoissa vai vain täällä. Siitä saisi salaatti- ja perunamäärää lisättyä jos noutaisi ne talteen. 1. Maanantai Palsternakkapihvit ....

WFPB - Ruokaostokset 12 € - Tammikuu 3, 126 €/kk

Tässä loput tammikuun 2025 ruokaostokset. Hintapohdintaa ja laskelmia perunasta ja kauramaidosta, mitä ne tulisivat maksamaan vuodessa ja paljonko niitä voisi mennä. Pakolliset vitamiinit ja lisäravinteet piti hankkia, niistäkin kuva. Ruokasuunnitelmaluonnos mitä lopuista voisi tulla, mitä on jäljellä tammikuussa. = 5,27 € Yleisperuna 2 kg, 0,90 €/kg = 1,79 € Jauhoinen peruna 2 kg 0,90 €/kg = 1,79 € = perunat yhteensä 3,58 € Porkkana 2 kg 0,85 €/kg = 1,69 € Perunat olisivat Salessa maksaneet reilusti yli 2 euroa säkki, kilohinta varmaan jopa 1,25 euroa. En muista, enkä ottanut kuvaa kun kävin, mutta jossain Salessa maksoi verkkokaupan mukaan jopa 1,23 €/kg. Eli kaksi kahden kilon säkkiä olisi tullut lähikaupassa maksamaan 4,90 €.  Säästin 4,90 - 3,58 €  = 1,32 € ostamalla Prismasta perunat. Jos käyttäisi vaikka 6 kiloa perunaa viikossa, se olisi vuodessa 312 kiloa. 0,9 kilohinnalla 280,8 € Jos peruna maksaa 1,25 euroa kilo, 6 kg perunaa viikossa vuoden on 390 ...

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Helmikuu 1

Helmikuun 2025 ensimmäiset ruokaostokset. Helmikuu alkaa vasta huomenna, mutta samahan se oli käydä kaupassa jo tänään. Ja aloittaa vaikka syömäänkin etuajassa. Valitsin heviosastolta vain niitä, mitkä maksoivat alle euron kilo. Tai tasan euron kilo. = 5,05 € K-marketista : Peruna 1,483 kg x 0,89 €/kg = 1,32 € Keräkaali 1,350 kg x 1,00 €/kg = 1,35 € Omena Idared 0,510 kg x 1,00 €/kg = 0,51 € Salesta:  Appelsiini Navel 0,434 kg x 0,99 €/kg = 0,43 € Mandariini 0,578 kg x 2,49 € = 1,44 € Appelsiinin ja mandariinin piti olla 0,99 €/kg .  Otin molemmista laareista ja punnitsin, tarra tuli enkä tarkistanut sitä kaupassa, mutta jompi kumpi oli nyt 2,49 €. Vaikea tietää, koska kumpikin ostos oli kuitissa Appelsiini Navel. Virheen takia menetin nyt 0,87 € Appelsiini ja appelsiini eri hintaisia, vaikka ostin appelsiineja ja mandariineja. Blurrasin kuvasta aiheeseen liittymättömät konetiskiaineen joka oli puoleen hintaan, sekä koiran maksamakkarapötkön ja koiran -50% lihan.  Pain...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Kauranjyvät - Riisin tilalle - Villikaura ja Tyrnävän

Kauraryynien ohje lisukkeeksi :    2 dl ryynejä, 3,5 dl vettä .  20min. Riisin tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Pidän aina silmät auki,  jos löytyisi jotain kivaa. Huomasin naapuruston Sale-kaupan poistokorissa tuotteen, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan, eli Myllärin Villikauran.  Koska riisille on aina kiva löytää vaihtoehtoja, tartuin pakkauksiin ja ostin ne pois. Kilohinta normaalisti oli n. 4 euroa, Prismassa   3,67 €/kg , 3,49 €/paketti. mutta puoleen hintaan näille jäi hintaa n. 2 €/kg. Tässä postauksessa samalla myös Tyrnävän kauraryyni, joka on vastaava tuote ja edullisempi. 3.11.2023 Onko tuote sitten kokonaan poistumassa, vai vain sieltä Salen valikoimasta? Joka tapauksessa, sillä ei ole väliä, koska osoittautui että nämä ovat melko samanlaisia kauranjyviä, kuin Tyrnävän kauraryynitkin joita minulla sattui olemaan valmiina. Kauranjyviä myydään varmaan monen muunkin merkkisenä.  Villikaura-nimi tuo mieleen kauran, joka kasvaisi vill...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...