Siirry pääsisältöön

Luukku 6 - Nauris - WFPB

Hyvää itsenäisyyspäivää! Luukusta löytyy nauris.

Naurista on syöty Suomen alueella jo ennen perunaa ja lanttuakin.

Nauris-peruna-maustekurkkukeitto

  • 1 porkkana 
  • 0,5 dl kokonaisia kauraryynejä
  • 1/4 tl tai ripaus jauhettua maustepippuria
  • mustapippuria maun mukaan
  • 1/4 tl sinappijauhetta tai loraus sinappia
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • vettä 
  • kauramaitoa
  • perunoita
  • nauris
  • maustekurkkua
  • tuorekurkkua
  • pakasteherneitä
  • tuoretta persiljaa
  • 2 rkl kurkkusalaattia, tai etikkakurkkujen lientä
Pilko porkkana ja laita se kiehumaan kauranjyvien kanssa. Mausta maustepippurilla ja mustapippurilla. Lisää kuivattua persiljaa ja mausteita maun mukaan.
Pilko perunat ja nauris, lisää ne keittoon ja peitä vedellä.Kaada loraus kauramaitoa 
Pilko kurkut ja maustekurkut ja lisää nekin kiehumaan heti perään. Lisää tuoretta persiljaa, ja lopuksi pakasteherneet. Anna kuumentua, keitä pakastehernepussin ohjeen mukaan hetki. Apetit kotimaisissa herneissä se oli 2 minuuttia.
Pari ruokalusikallista kurkkusalaattia. Anna vetäytyä ja tarjoile kurkkusalaatin ja tuoreen persiljan kanssa. 


Keiton ainekset lautasella. Jos mausteetkin olisivat Suomessa kasvaneita, kotimaisuus olisi 100%


Keitosta tuli raikas ja hienostunut. Kauranjyvät ja herneet ovat kivoja sattumia. Herneet voi valmistaa ja lisätä myös eri kattilasta keittoon. Siten saa varmistettua herneille tarkan keittoajan ja ne saa pysymään hetken aikaa kirkkaan vihreinä.


Keitto saa vähän aikaa levätä kansi päällä ennen tarjoilua. Hyvää! Laitoin vielä lisää kurkkusalaattia annoksen päälle.

Kermainen jogurtti, ikään kuin smetana sopisi tähän. Kokaru-sivulta löytyi yksi ohje: Smetana cashewpähkinöistä. 
Soija- tai kaurajogurttiin voi lisätä limen mehua tai valkoviinietikkaa. Eli aina jotain hapanta tilkka. 

Ideoita nauriista: 


Helppo idea on kaataa vain pussillinen nauriita kattilaan ja keittää.



Jokainen nauris on yksilö, ja se voi olla osa romantiikkaa. 
Keitetty tai paistettu nauris on raikas lisuke melkein minkä tahansa ruoan kanssa. 



Uunijuurekset jossa on muitakin kasviksia, tai sitten nauriit kokonaisina paistumaan. Kannellisessa vuoassa 200-230 C uunissa. N. 40 minuuttia todennäköisesti ainakin menee, jopa tunti.


Nauriin voi keittoon viipaloida siten, että kuoripinta-alan yhtenäisyys vähenee. Ks. Nauris-perunakeitto Jos kuori häiritsee, niin se häviää näin lähes olemattomiin. 



Nauris voi olla raakanakin raikkaan makuinen. Paljon C-vitamiinia. Paista ylijääneet naurispalat perunoiden kanssa uunissa, tai wokkaa pannulla. 


Pula-ajan keittokirjassa "Kasvisruokaa pula-aikanakin", Lyyli Liukkonen, oli ohje täytetyille nauriille.
Siinä ne keitettiin, koverrettiin sisus pois, ja lisättiin takaisin. Mantelijauhetta, korppujauhoa. 

Jatkoon menee, vaikka tässä reseptissä olikin paranneltavaa ennen juhlapöytään päätymistä. Laitoin valkopippuriakin, ja sitä taisi mennä hieman liikaa.

Auttoi heti, kun lisäsin sokeria, ripauksen suolaa ja jauhelihamaustetta.

Täytetyt nauriit

  • Keitä nauriit, jäähdytä
  • Koverra sisäosa pois ja muusaa se 
  • Sekaan korppujauhoja, jauhelihamaustetta, kuivattua persiljaa
  • Täytettä voi jatkaa perunamuusilla, tai muulla mitä sattuu olemaan
  • ripaus sokeria, päälle ripaus suolaa
  • Sekoita täyte takaisin nauriiseen 
  • Paista.
Korppujauhoksi murskasin kaulimella yhden hapankorpun. Sekoitin pariin lusikalliseen perunamuusia, jota sattui olemaan valmiina, että se ehtisi liota vähän ensin. Keitin nauriit aika kypsäksi asti, jäähdytin kylmässä vedessä. Leikkasin kannan pois. Koversin lusikalla ontoksi, sekoitin sisuksen korppujauhoihin.  Lusikalla muusasin, en käyttänyt blenderiä. Laitoin mantelijauhettakin, mutta en usko että se on välttämätön ainesosa.
Paistoin uunissa n. 200 C, kunnes näyttää valmiilta. Hattuosa oli ensin uunissakin päällä, nappasin hatut puolessa välissä pois että täytekin ottaa enemmän väriä. 

En kovin tarkasti kovertanut lähelle kuorta, sen verran että pysyy koossa edelleen.



Hyvä että sattui olemaan myös perunamuusia valmiina, niin sain lisättyä täytteen määrää. 

Maku oli ensin kitkerähkö, ja parani tosiaan vasta jauhelihamausteella, suolalla ja sokerilla.
Sokeria kannattaa ripaus laittaa täytteeseen sanoisin, vaikka makuasioitahan nämä aina ovat. Jauhelihamauste teki tälle sen viime silauksen vielä. 

Kannattaa kokeilla. Ei sitä tiedä, vaikka joulupöytäänkin saisi tästä herkun. Katso myös joulukalenteriluukku 10, siellä on nyt naurisruoka.
Kiitos kun luit! Nähdään seuraavassa luukussa. 

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Syyskuu 4

Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto. Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä , mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki. =11,04 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 € Porkkana 0,99 €/kg Kauramaito 1,99 € Banaani 1,49 kg x 1 €/kg  = 1,49 € Kotimainen omena  3,19 €/kg Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 € Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 € Peruna tarjous 2 kg x 0,99 € Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 € Ruisjauhopussi avautui kassalla, piti teipata ja siksi alennus.  = 5,42 € Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 € Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 € Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi. Siinä n. 20 euron ostok

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Miten vähentää vihanneshävikkiä? - WFPB

Ruokahävikki on ruokavaliosta riippumaton asia, joten tuttu kirjainhärveli tuli otsikon loppuun. Toki moni asia on ruokavaliosta riippumaton, voihan näitä samoja ruokaideoita hyödyntää ihan minkälaisella ruokavaliolla tahansa.  Asiaan kuitenkin, eli siihen minkälaisia ideoita tulee mieleen vihanneshävikin vähentämiseksi. Tuli nimittäin tietooni juuri, että nyt on joko hävikkiviikko tai hävikkipäivä. Täytyy googlettaa.  Ok, eli pienen sekunnin jälkeen sain tietooni, että hävikkiviikkoa tosiaan vietetään 23.-29.9.2024. Kuluttajaliiton sivulla  oli juttua. Se on siis viestintäkampanja. Selväpä tämä. Hävikki hyvikiksi, ja mitä niitä sananparsia onkaan. Punalappuja, roskisten penkomista, jatkojalostusta siihen monesti liittyy. Itselläni kytkeytyy hävikki saumattomasti rahan säästämiseen. Ajattelen niin, että ruokaan voi mennä 5-10 euroa päivässä, tai alle 3 euroakin jos hyvin sattuu. Jos kotona valmistetussa ruuassa syödään kolme tai viisi ateriaa päivässä, ja aterian hinnaksi tulee aina va

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik