Hyvää itsenäisyyspäivää! Luukusta löytyy nauris.
Naurista on syöty Suomen alueella jo ennen perunaa ja lanttuakin.
Nauris-peruna-maustekurkkukeitto
- 1 porkkana
- 0,5 dl kokonaisia kauraryynejä
- 1/4 tl tai ripaus jauhettua maustepippuria
- mustapippuria maun mukaan
- 1/4 tl sinappijauhetta tai loraus sinappia
- 1 rkl kuivattua persiljaa
- vettä
- kauramaitoa
- perunoita
- nauris
- maustekurkkua
- tuorekurkkua
- pakasteherneitä
- tuoretta persiljaa
- 2 rkl kurkkusalaattia, tai etikkakurkkujen lientä
Pilko porkkana ja laita se kiehumaan kauranjyvien kanssa. Mausta maustepippurilla ja mustapippurilla. Lisää kuivattua persiljaa ja mausteita maun mukaan.
Pilko perunat ja nauris, lisää ne keittoon ja peitä vedellä.Kaada loraus kauramaitoa
Pilko kurkut ja maustekurkut ja lisää nekin kiehumaan heti perään. Lisää tuoretta persiljaa, ja lopuksi pakasteherneet. Anna kuumentua, keitä pakastehernepussin ohjeen mukaan hetki. Apetit kotimaisissa herneissä se oli 2 minuuttia.
Pari ruokalusikallista kurkkusalaattia. Anna vetäytyä ja tarjoile kurkkusalaatin ja tuoreen persiljan kanssa.
Keiton ainekset lautasella. Jos mausteetkin olisivat Suomessa kasvaneita, kotimaisuus olisi 100%
Keitosta tuli raikas ja hienostunut. Kauranjyvät ja herneet ovat kivoja sattumia. Herneet voi valmistaa ja lisätä myös eri kattilasta keittoon. Siten saa varmistettua herneille tarkan keittoajan ja ne saa pysymään hetken aikaa kirkkaan vihreinä.
Keitto saa vähän aikaa levätä kansi päällä ennen tarjoilua. Hyvää! Laitoin vielä lisää kurkkusalaattia annoksen päälle.
Kermainen jogurtti, ikään kuin smetana sopisi tähän. Kokaru-sivulta löytyi yksi ohje: Smetana cashewpähkinöistä.
Soija- tai kaurajogurttiin voi lisätä limen mehua tai valkoviinietikkaa. Eli aina jotain hapanta tilkka.
Ideoita nauriista:
Helppo idea on kaataa vain pussillinen nauriita kattilaan ja keittää.
Jokainen nauris on yksilö, ja se voi olla osa romantiikkaa.
Keitetty tai paistettu nauris on raikas lisuke melkein minkä tahansa ruoan kanssa.
Uunijuurekset jossa on muitakin kasviksia, tai sitten nauriit kokonaisina paistumaan. Kannellisessa vuoassa 200-230 C uunissa. N. 40 minuuttia todennäköisesti ainakin menee, jopa tunti.
Nauriin voi keittoon viipaloida siten, että kuoripinta-alan yhtenäisyys vähenee. Ks. Nauris-perunakeitto Jos kuori häiritsee, niin se häviää näin lähes olemattomiin.
Nauris voi olla raakanakin raikkaan makuinen. Paljon C-vitamiinia. Paista ylijääneet naurispalat perunoiden kanssa uunissa, tai wokkaa pannulla.
Pula-ajan keittokirjassa "Kasvisruokaa pula-aikanakin", Lyyli Liukkonen, oli ohje täytetyille nauriille.
Siinä ne keitettiin, koverrettiin sisus pois, ja lisättiin takaisin. Mantelijauhetta, korppujauhoa.
Jatkoon menee, vaikka tässä reseptissä olikin paranneltavaa ennen juhlapöytään päätymistä. Laitoin valkopippuriakin, ja sitä taisi mennä hieman liikaa.
Auttoi heti, kun lisäsin sokeria, ripauksen suolaa ja jauhelihamaustetta.
Täytetyt nauriit
- Keitä nauriit, jäähdytä
- Koverra sisäosa pois ja muusaa se
- Sekaan korppujauhoja, jauhelihamaustetta, kuivattua persiljaa
- Täytettä voi jatkaa perunamuusilla, tai muulla mitä sattuu olemaan
- ripaus sokeria, päälle ripaus suolaa
- Sekoita täyte takaisin nauriiseen
- Paista.
Korppujauhoksi murskasin kaulimella yhden hapankorpun. Sekoitin pariin lusikalliseen perunamuusia, jota sattui olemaan valmiina, että se ehtisi liota vähän ensin. Keitin nauriit aika kypsäksi asti, jäähdytin kylmässä vedessä. Leikkasin kannan pois. Koversin lusikalla ontoksi, sekoitin sisuksen korppujauhoihin. Lusikalla muusasin, en käyttänyt blenderiä. Laitoin mantelijauhettakin, mutta en usko että se on välttämätön ainesosa.
Paistoin uunissa n. 200 C, kunnes näyttää valmiilta. Hattuosa oli ensin uunissakin päällä, nappasin hatut puolessa välissä pois että täytekin ottaa enemmän väriä.
En kovin tarkasti kovertanut lähelle kuorta, sen verran että pysyy koossa edelleen.
Hyvä että sattui olemaan myös perunamuusia valmiina, niin sain lisättyä täytteen määrää.
Maku oli ensin kitkerähkö, ja parani tosiaan vasta jauhelihamausteella, suolalla ja sokerilla.
Sokeria kannattaa ripaus laittaa täytteeseen sanoisin, vaikka makuasioitahan nämä aina ovat. Jauhelihamauste teki tälle sen viime silauksen vielä.
Sokeria kannattaa ripaus laittaa täytteeseen sanoisin, vaikka makuasioitahan nämä aina ovat. Jauhelihamauste teki tälle sen viime silauksen vielä.
Kannattaa kokeilla. Ei sitä tiedä, vaikka joulupöytäänkin saisi tästä herkun. Katso myös joulukalenteriluukku 10, siellä on nyt naurisruoka.
Kiitos kun luit! Nähdään seuraavassa luukussa.
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Kommentit
Lähetä kommentti