Siirry pääsisältöön

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti.

Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin.



Bataattipiirakka, bataattipitsa

  • kypsää bataattia
  • pikakaurahiutaleita
Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti.

Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista.

Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria.

Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne

Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet.
Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista.



Noin 400-500 g bataattia, pikakaurahiutaleita kunnes koostumus on sopiva. En laittanut mitään mausteita.


Pellille jauhoja, taputellaan taikinasta piirakkapohja. Hyvä jauhotus takaa, ettei piirakka takerru paperiin. Tosin ei sitä tästä tarvitse enää paljoa liikutella, paitsi pois ottaessa. Uuniin esipaistumaan 180 c 10 min.
Reunojen ei olisi kannattanut olla ihan noin korkeat. Täytteet pysyivät piirakassa muutenkin. 


Esipaiston jälkeen lisäsin tomaattisosetta ja täytteet. Paistoin täytteineen 180 C - asteessa noin 20 minuuttia vielä. Unohdin tosin sen jälkeenkin n. 10 minuutiksi vielä, mutta sekään ei lopulta haitannut. Reunat vain alkoivat kuivua aavistuksen verran.


Täytteenä oli: 

  • paistettuja herkkusieniä
  • paprikaa ja säilykepaprikaa
  • lehtipinaattia, pakaste
  • pakastemaissia
  • tuoretta tomaattia
  • pari peperonia

Tämä on tosi hyvää ruokaa bataatista. Mahtava aamiaispiirakka, tai mihin aikaan päivästä tahansa.

Mitkään sanat ei oikein nyt riitä kertomaan, miten kovasti suosittelen kokeilemaan tätä pitsaa.

Tämä ratkaisee monta ongelmaa elämässä: Ei tarvitse enää ikinä miettiä mitä söisi, jos on yksikin tai puolikaskin bataatti kaapissa, ja kaurahiutaleita. Täytteiksi voi laittaa, mitä sattuu olemaan.

Bataattipiirakka tai -pitsa täydellistyi vegaanisella juustokastikkeella, jonka resepti seuraavana. Niin hyvä kastike, että joka kerta kun teen sen, kiittelen itseäni seuraavat kolme päivää.



Juustokastike

  • 2,5 dl punaisia, kuivattuja linssejä
  • vettä niin, että linssit kiehuvat siinä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl sinappijauhoa
  • 3 rkl ravintohiivaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl sinappia
  • sitruunan kuorta raastettuna tai paloina
  • 0,5 dl ohrajauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, tai kunnes tarpeeksi paksua
  • sitruuna, kuorta ja mehua
Pese linssit. Keitä linssejä n. 10 min. tai kunnes pehmeitä. Lisää sekaan kurkuma, sinappijauhe, ravintohiiva ja sitruunankuori.
Lisää hieman vettä ja ohrajauhoja, sekoita samalla ettei tule paakkuja. 
Anna kiehua vielä jonkin aikaa, 5-10 minuuttia. Mieto lämpötila, tiiviisti tarkkaillen, ettei ala tarttua  kattilan pohjaan. Lisää ketsuppia, sinappia ja sitruunan mehua.
Keittele kunnes mielestäsi kypsää ja valmista. Lisää sitruunanmehua, halutessa.

Valmista. 
Pitsakastikkeen reseptiä on useita versioita, blogissakin löytyy esim. Juustoinen kastike, sis. kuvia tekovaiheista. 

Tein nyt ohrajauhoihin, kun yleensä teen täysjyvävehnäjauhoihin. Ohrajauholla tuli ehkä jopa parempaa, jos se mitenkään on edes mahdollista. Tämä on niin hyvää.
Mausteita pieneen kastikkeeseen 1/4 tl mitalla, isompaan voi laittaa puoliteelusikkaa. Ravintohiivaa ruokalusikalla mitaten. Sitruunaa kunnolla. Kaikki happamat aineet kuten maustekastikkeet ja sitruunan mehu lisätään vasta, kun kastike on jo kypsää.

Kastike ratkaisee niin monet ongelmat: Sen voi laittaa purkkiin ja jääkaappiin, ja käyttää kastikkeena perunoille, pastalle, leivälle tai mille vain. Ruoanlaittoa ei tarvitse sen jälkeen miettiä, ellei satu jokin idea vielä erikseen juolahtamaan mieleen.

Kastike sopii myös seuraavan reseptin kanssa annokseen:



Bataattipihvit

  • Bataattia
  • Hernemaissipaprikaa
  • Kikherneitä
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 tl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
Laita bataatti kypsymään isoina paloina mikroon n. 8 minuutiksi. Anna jäähtyä, ja poista sitten kuoret.
Kiehauta hernemaissipaprikaa ja kikherneitä, jos ovat jäässä. Jätä pohjalle tilkka nestettä, ja survo sauvasekoittimella pienemmäksi. Voit käyttää myös perunanuijaa.

Hernemaissipaprika-kikhernesurvos ja bataatti yhdistetään kulhossa. Jäähtynyttä bataattia voi muhennella käsin, että kaikki säikeet hajoavat. Lisätään pikakaurahiutaleet ja mausteet.
Kaurahiutaleita kunnes taikinan koostumus on sopiva. Tarvittaessa tilkka vettä tai vihanneslientä.
Lusikoidaan pellille ja muotoillaan siinä leivinpaperin päällä.

Uunissa 180 C n. 25 min.

Kulhossa hernemaissipaprika-ja kikhernemuusi, muusattu bataatti, ja pikakaurahiutaleita. Ne sekoitetaan.

Bataattipihvitaikina saa olla löysä. Näistä ei tule kengänpohjapihvit. Joutui ottamaan lastan avulla leivinpaperilta. 
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.





Maustevinkeiksi löysin netistä vain mustapippurin, varmuuden vuoksi puristin suolaksi taikinaan sitruunan mehua, ja laitoin tilkat soijakastiketta ja ketsuppia. 

Testasin varovasti jotain yrttiäkin, mutta maku uhkasi heti mennä pieleen sillä. En onneksi laittanut enempää.
Näihin voisi silputa tuoretta persiljaakin tai jotain muuta tuoreyrttiä. Korianteria? 




Tarjoiluehdotuksessa on kaksi pihviä per kerrospurilainen. 

Väliin suolakurkkusiivut, sinappit ja ketsupit. Salaatinlehtenä toimi kiinankaali. Basilikan lehti pilkottaa purilaisen takaa. Keitettyjen porkkanoiden päälle sitruunaa. 
Vegaaninen itse tehty italiansalaatti viereen. Tomaattisiivuja ja suolakurkkuja. Bataattipihvien kanssa kävisi jogurttikastike ja perunatkin.

Pihveistä ei tullut siis kuivia, vaan erittäin pehmeitä. Ne piti ottaa lastalla pelliltä, ja hyvä niin.
Kaupan leipäkin (ei kokokasvisleipää), oli niin pehmeä, että oli parempi että pihvit sulautuvat leipäpuolikkaiden väliin.






Kastikkeissa, keitoissa, uunissa, keitettynä. 
Bataatti sisältää paljon karotenoideja, kuten porkkanakin. Tämän päivän resepteihin tarvitsi sellaisen 1000-1500g grammaa painaneen bataatin, että tuli kaikki ruoat varmasti, ja jäi bataattia reilusti ylikin.

Hinta on usein 3 - 3,5 €/kg. Vastikään K-Supermarket ilmoitti 0,99 €/kg tarjousta.
Hyvä tarjous on myös vaikkapa 1,89 €/kg. Taisi olla sen verran Lidlissä melko vastikään. 

2,19 € tai 2,09 se oli jonkin aikaa Prismassa syksyllä. Lähikaupoissa yleensä joko lähempänä kolmea euroa, tai sen yli. Nyt bataatti oli Prismassa 2,69 €/kg, K-Superissa 2,99 €. Ei taida olla päivän edullisin kasvis, mutta kuitenkin. 

Jos bataattia saa parillakin eurolla kilo, silloin se on samoissa hinnoissa kuin monet kotimaisetkin juurekset. Kolmella eurolla sai vasta mukulaselleriä ja kyssäkaalia.

Uunijuureksissa niiden seassa bataatti on kiva lisäys silloin tällöin.



Jos bataatti on euron tarjouksessa, haen sitä yleensä 10 kiloa heti. 

Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.

Itäneenkin bataatin voi syödä, mutta eivät nämä kovin helposti ala heti itää.

Eivät tietenkään ikuisesti säily komerossakaan, mutta melko hyvin niin, että kannattaa ostaa.

Tarjousbataatteja kannattaa yleensä tarkkailla, jos ne ovat vanhahtavia jo, niin ainakin kuoriessa on hyvä poistaa mustat kohdat, ne mustat laikut voivat maistua pahalle jos yltävät kuoren läpi. Homeisia pilkkuja voi myös näkyä, ja kuoriminen kannattaa tehdä siitä paksusti, tai kypsentäessä kuori päällä  ottaa sitä ennen huonoja kohtia pois.

Bataatti kun vanhenee niin kuori varmaan samalla paksuuntuu.

Reseptejä varten bataatit kannatti laittaa isoiksi lohkoiksi, ja kypsentää mikrossa. Noin 8 minuuttia täydellä teholla, ilman kupua onnistui. Lautasella. Koko kuori lähti hyvin, ja oli jopa parempi kypsentää kuori päällä.


Kuori irtoaa kuin itsestään. Kuoren voi kiskaista käsin irti, tai kaivaa lusikalla bataattiliha kuoresta.


Bataatista tulee uunissa paistamalla niin makea, että jälkiruokaa ei useinkaan enää tarvita.

Silti se sopii suolaisten ruokien kanssa lautaselle, tulisten maustekastikkeiden ja keitettyjen vihannesten viereen. 



Bataatti luetaan ruoaksi muiden tärkkelyspitoisten rinnalle, enemmän kuin vihannesten puolelle. Raakana bataattia voi myöskin syödä, ja bataattia on eri lajikkeita. En ole törmännyt vielä kaupoissa oikein muihin, kuin tähän oranssimaltoiseen. Jossain taisi kerran olla lilakin myynnissä. 

Bataatissa on jaksamisen kannalta energiaa noin 85 kcal per 100g, joten täyttävämpi se on ruokana kuin vaikkapa lanttu joka on alle 40 kcal/100g. 

Bataatti on siis ruokana perunan kanssa samoilla linjoilla, perunan ollessa n. 75 kcal/100g. Perunan kanssa keittäessä bataatinpalat voi lisätä myöhemmin kuin perunat, bataatin keittoaika on vähän lyhyempi. N. 10-15 minuuttia.
Bataattia uskallan antaa kypsänä ja muusattuna koirankin kuppiin. Koiralle voisi tehdä vaikka pehmeitä bataattikakkusia, samasta piirakkapohjasta.

Kiva kun tulit luukussa käymään. Nähdään huomisen luukussa numero 23.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on, jotain blogin testejä varmasti. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. 10,03 € Prismasta : Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg = 1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg = 2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista .  Olisi kannattanut ostaa Prismasta jossa se olisi ollut : €3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida aina, mutta lät...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...