Siirry pääsisältöön

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti.

Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin.



Bataattipiirakka, bataattipitsa

  • kypsää bataattia
  • pikakaurahiutaleita
Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti.

Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista.

Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria.

Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne

Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet.
Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista.



Noin 400-500 g bataattia, pikakaurahiutaleita kunnes koostumus on sopiva. En laittanut mitään mausteita.


Pellille jauhoja, taputellaan taikinasta piirakkapohja. Hyvä jauhotus takaa, ettei piirakka takerru paperiin. Tosin ei sitä tästä tarvitse enää paljoa liikutella, paitsi pois ottaessa. Uuniin esipaistumaan 180 c 10 min.
Reunojen ei olisi kannattanut olla ihan noin korkeat. Täytteet pysyivät piirakassa muutenkin. 


Esipaiston jälkeen lisäsin tomaattisosetta ja täytteet. Paistoin täytteineen 180 C - asteessa noin 20 minuuttia vielä. Unohdin tosin sen jälkeenkin n. 10 minuutiksi vielä, mutta sekään ei lopulta haitannut. Reunat vain alkoivat kuivua aavistuksen verran.


Täytteenä oli: 

  • paistettuja herkkusieniä
  • paprikaa ja säilykepaprikaa
  • lehtipinaattia, pakaste
  • pakastemaissia
  • tuoretta tomaattia
  • pari peperonia

Tämä on tosi hyvää ruokaa bataatista. Mahtava aamiaispiirakka, tai mihin aikaan päivästä tahansa.

Mitkään sanat ei oikein nyt riitä kertomaan, miten kovasti suosittelen kokeilemaan tätä pitsaa.

Tämä ratkaisee monta ongelmaa elämässä: Ei tarvitse enää ikinä miettiä mitä söisi, jos on yksikin tai puolikaskin bataatti kaapissa, ja kaurahiutaleita. Täytteiksi voi laittaa, mitä sattuu olemaan.

Bataattipiirakka tai -pitsa täydellistyi vegaanisella juustokastikkeella, jonka resepti seuraavana. Niin hyvä kastike, että joka kerta kun teen sen, kiittelen itseäni seuraavat kolme päivää.



Juustokastike

  • 2,5 dl punaisia, kuivattuja linssejä
  • vettä niin, että linssit kiehuvat siinä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl sinappijauhoa
  • 3 rkl ravintohiivaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl sinappia
  • sitruunan kuorta raastettuna tai paloina
  • 0,5 dl ohrajauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, tai kunnes tarpeeksi paksua
  • sitruuna, kuorta ja mehua
Pese linssit. Keitä linssejä n. 10 min. tai kunnes pehmeitä. Lisää sekaan kurkuma, sinappijauhe, ravintohiiva ja sitruunankuori.
Lisää hieman vettä ja ohrajauhoja, sekoita samalla ettei tule paakkuja. 
Anna kiehua vielä jonkin aikaa, 5-10 minuuttia. Mieto lämpötila, tiiviisti tarkkaillen, ettei ala tarttua  kattilan pohjaan. Lisää ketsuppia, sinappia ja sitruunan mehua.
Keittele kunnes mielestäsi kypsää ja valmista. Lisää sitruunanmehua, halutessa.

Valmista. 
Pitsakastikkeen reseptiä on useita versioita, blogissakin löytyy esim. Juustoinen kastike, sis. kuvia tekovaiheista. 

Tein nyt ohrajauhoihin, kun yleensä teen täysjyvävehnäjauhoihin. Ohrajauholla tuli ehkä jopa parempaa, jos se mitenkään on edes mahdollista. Tämä on niin hyvää.
Mausteita pieneen kastikkeeseen 1/4 tl mitalla, isompaan voi laittaa puoliteelusikkaa. Ravintohiivaa ruokalusikalla mitaten. Sitruunaa kunnolla. Kaikki happamat aineet kuten maustekastikkeet ja sitruunan mehu lisätään vasta, kun kastike on jo kypsää.

Kastike ratkaisee niin monet ongelmat: Sen voi laittaa purkkiin ja jääkaappiin, ja käyttää kastikkeena perunoille, pastalle, leivälle tai mille vain. Ruoanlaittoa ei tarvitse sen jälkeen miettiä, ellei satu jokin idea vielä erikseen juolahtamaan mieleen.

Kastike sopii myös seuraavan reseptin kanssa annokseen:



Bataattipihvit

  • Bataattia
  • Hernemaissipaprikaa
  • Kikherneitä
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 tl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
Laita bataatti kypsymään isoina paloina mikroon n. 8 minuutiksi. Anna jäähtyä, ja poista sitten kuoret.
Kiehauta hernemaissipaprikaa ja kikherneitä, jos ovat jäässä. Jätä pohjalle tilkka nestettä, ja survo sauvasekoittimella pienemmäksi. Voit käyttää myös perunanuijaa.

Hernemaissipaprika-kikhernesurvos ja bataatti yhdistetään kulhossa. Jäähtynyttä bataattia voi muhennella käsin, että kaikki säikeet hajoavat. Lisätään pikakaurahiutaleet ja mausteet.
Kaurahiutaleita kunnes taikinan koostumus on sopiva. Tarvittaessa tilkka vettä tai vihanneslientä.
Lusikoidaan pellille ja muotoillaan siinä leivinpaperin päällä.

Uunissa 180 C n. 25 min.

Kulhossa hernemaissipaprika-ja kikhernemuusi, muusattu bataatti, ja pikakaurahiutaleita. Ne sekoitetaan.

Bataattipihvitaikina saa olla löysä. Näistä ei tule kengänpohjapihvit. Joutui ottamaan lastan avulla leivinpaperilta. 
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.





Maustevinkeiksi löysin netistä vain mustapippurin, varmuuden vuoksi puristin suolaksi taikinaan sitruunan mehua, ja laitoin tilkat soijakastiketta ja ketsuppia. 

Testasin varovasti jotain yrttiäkin, mutta maku uhkasi heti mennä pieleen sillä. En onneksi laittanut enempää.
Näihin voisi silputa tuoretta persiljaakin tai jotain muuta tuoreyrttiä. Korianteria? 




Tarjoiluehdotuksessa on kaksi pihviä per kerrospurilainen. 

Väliin suolakurkkusiivut, sinappit ja ketsupit. Salaatinlehtenä toimi kiinankaali. Basilikan lehti pilkottaa purilaisen takaa. Keitettyjen porkkanoiden päälle sitruunaa. 
Vegaaninen itse tehty italiansalaatti viereen. Tomaattisiivuja ja suolakurkkuja. Bataattipihvien kanssa kävisi jogurttikastike ja perunatkin.

Pihveistä ei tullut siis kuivia, vaan erittäin pehmeitä. Ne piti ottaa lastalla pelliltä, ja hyvä niin.
Kaupan leipäkin (ei kokokasvisleipää), oli niin pehmeä, että oli parempi että pihvit sulautuvat leipäpuolikkaiden väliin.






Kastikkeissa, keitoissa, uunissa, keitettynä. 
Bataatti sisältää paljon karotenoideja, kuten porkkanakin. Tämän päivän resepteihin tarvitsi sellaisen 1000-1500g grammaa painaneen bataatin, että tuli kaikki ruoat varmasti, ja jäi bataattia reilusti ylikin.

Hinta on usein 3 - 3,5 €/kg. Vastikään K-Supermarket ilmoitti 0,99 €/kg tarjousta.
Hyvä tarjous on myös vaikkapa 1,89 €/kg. Taisi olla sen verran Lidlissä melko vastikään. 

2,19 € tai 2,09 se oli jonkin aikaa Prismassa syksyllä. Lähikaupoissa yleensä joko lähempänä kolmea euroa, tai sen yli. Nyt bataatti oli Prismassa 2,69 €/kg, K-Superissa 2,99 €. Ei taida olla päivän edullisin kasvis, mutta kuitenkin. 

Jos bataattia saa parillakin eurolla kilo, silloin se on samoissa hinnoissa kuin monet kotimaisetkin juurekset. Kolmella eurolla sai vasta mukulaselleriä ja kyssäkaalia.

Uunijuureksissa niiden seassa bataatti on kiva lisäys silloin tällöin.



Jos bataatti on euron tarjouksessa, haen sitä yleensä 10 kiloa heti. 

Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.

Itäneenkin bataatin voi syödä, mutta eivät nämä kovin helposti ala heti itää.

Eivät tietenkään ikuisesti säily komerossakaan, mutta melko hyvin niin, että kannattaa ostaa.

Tarjousbataatteja kannattaa yleensä tarkkailla, jos ne ovat vanhahtavia jo, niin ainakin kuoriessa on hyvä poistaa mustat kohdat, ne mustat laikut voivat maistua pahalle jos yltävät kuoren läpi. Homeisia pilkkuja voi myös näkyä, ja kuoriminen kannattaa tehdä siitä paksusti, tai kypsentäessä kuori päällä  ottaa sitä ennen huonoja kohtia pois.

Bataatti kun vanhenee niin kuori varmaan samalla paksuuntuu.

Reseptejä varten bataatit kannatti laittaa isoiksi lohkoiksi, ja kypsentää mikrossa. Noin 8 minuuttia täydellä teholla, ilman kupua onnistui. Lautasella. Koko kuori lähti hyvin, ja oli jopa parempi kypsentää kuori päällä.


Kuori irtoaa kuin itsestään. Kuoren voi kiskaista käsin irti, tai kaivaa lusikalla bataattiliha kuoresta.


Bataatista tulee uunissa paistamalla niin makea, että jälkiruokaa ei useinkaan enää tarvita.

Silti se sopii suolaisten ruokien kanssa lautaselle, tulisten maustekastikkeiden ja keitettyjen vihannesten viereen. 



Bataatti luetaan ruoaksi muiden tärkkelyspitoisten rinnalle, enemmän kuin vihannesten puolelle. Raakana bataattia voi myöskin syödä, ja bataattia on eri lajikkeita. En ole törmännyt vielä kaupoissa oikein muihin, kuin tähän oranssimaltoiseen. Jossain taisi kerran olla lilakin myynnissä. 

Bataatissa on jaksamisen kannalta energiaa noin 85 kcal per 100g, joten täyttävämpi se on ruokana kuin vaikkapa lanttu joka on alle 40 kcal/100g. 

Bataatti on siis ruokana perunan kanssa samoilla linjoilla, perunan ollessa n. 75 kcal/100g. Perunan kanssa keittäessä bataatinpalat voi lisätä myöhemmin kuin perunat, bataatin keittoaika on vähän lyhyempi. N. 10-15 minuuttia.
Bataattia uskallan antaa kypsänä ja muusattuna koirankin kuppiin. Koiralle voisi tehdä vaikka pehmeitä bataattikakkusia, samasta piirakkapohjasta.

Kiva kun tulit luukussa käymään. Nähdään huomisen luukussa numero 23.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo