Siirry pääsisältöön

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti.

Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin.



Bataattipiirakka, bataattipitsa

  • kypsää bataattia
  • pikakaurahiutaleita
Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti.

Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista.

Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria.

Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne

Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet.
Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista.



Noin 400-500 g bataattia, pikakaurahiutaleita kunnes koostumus on sopiva. En laittanut mitään mausteita.


Pellille jauhoja, taputellaan taikinasta piirakkapohja. Hyvä jauhotus takaa, ettei piirakka takerru paperiin. Tosin ei sitä tästä tarvitse enää paljoa liikutella, paitsi pois ottaessa. Uuniin esipaistumaan 180 c 10 min.
Reunojen ei olisi kannattanut olla ihan noin korkeat. Täytteet pysyivät piirakassa muutenkin. 


Esipaiston jälkeen lisäsin tomaattisosetta ja täytteet. Paistoin täytteineen 180 C - asteessa noin 20 minuuttia vielä. Unohdin tosin sen jälkeenkin n. 10 minuutiksi vielä, mutta sekään ei lopulta haitannut. Reunat vain alkoivat kuivua aavistuksen verran.


Täytteenä oli: 

  • paistettuja herkkusieniä
  • paprikaa ja säilykepaprikaa
  • lehtipinaattia, pakaste
  • pakastemaissia
  • tuoretta tomaattia
  • pari peperonia

Tämä on tosi hyvää ruokaa bataatista. Mahtava aamiaispiirakka, tai mihin aikaan päivästä tahansa.

Mitkään sanat ei oikein nyt riitä kertomaan, miten kovasti suosittelen kokeilemaan tätä pitsaa.

Tämä ratkaisee monta ongelmaa elämässä: Ei tarvitse enää ikinä miettiä mitä söisi, jos on yksikin tai puolikaskin bataatti kaapissa, ja kaurahiutaleita. Täytteiksi voi laittaa, mitä sattuu olemaan.

Bataattipiirakka tai -pitsa täydellistyi vegaanisella juustokastikkeella, jonka resepti seuraavana. Niin hyvä kastike, että joka kerta kun teen sen, kiittelen itseäni seuraavat kolme päivää.



Juustokastike

  • 2,5 dl punaisia, kuivattuja linssejä
  • vettä niin, että linssit kiehuvat siinä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl sinappijauhoa
  • 3 rkl ravintohiivaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl sinappia
  • sitruunan kuorta raastettuna tai paloina
  • 0,5 dl ohrajauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, tai kunnes tarpeeksi paksua
  • sitruuna, kuorta ja mehua
Pese linssit. Keitä linssejä n. 10 min. tai kunnes pehmeitä. Lisää sekaan kurkuma, sinappijauhe, ravintohiiva ja sitruunankuori.
Lisää hieman vettä ja ohrajauhoja, sekoita samalla ettei tule paakkuja. 
Anna kiehua vielä jonkin aikaa, 5-10 minuuttia. Mieto lämpötila, tiiviisti tarkkaillen, ettei ala tarttua  kattilan pohjaan. Lisää ketsuppia, sinappia ja sitruunan mehua.
Keittele kunnes mielestäsi kypsää ja valmista. Lisää sitruunanmehua, halutessa.

Valmista. 
Pitsakastikkeen reseptiä on useita versioita, blogissakin löytyy esim. Juustoinen kastike, sis. kuvia tekovaiheista. 

Tein nyt ohrajauhoihin, kun yleensä teen täysjyvävehnäjauhoihin. Ohrajauholla tuli ehkä jopa parempaa, jos se mitenkään on edes mahdollista. Tämä on niin hyvää.
Mausteita pieneen kastikkeeseen 1/4 tl mitalla, isompaan voi laittaa puoliteelusikkaa. Ravintohiivaa ruokalusikalla mitaten. Sitruunaa kunnolla. Kaikki happamat aineet kuten maustekastikkeet ja sitruunan mehu lisätään vasta, kun kastike on jo kypsää.

Kastike ratkaisee niin monet ongelmat: Sen voi laittaa purkkiin ja jääkaappiin, ja käyttää kastikkeena perunoille, pastalle, leivälle tai mille vain. Ruoanlaittoa ei tarvitse sen jälkeen miettiä, ellei satu jokin idea vielä erikseen juolahtamaan mieleen.

Kastike sopii myös seuraavan reseptin kanssa annokseen:



Bataattipihvit

  • Bataattia
  • Hernemaissipaprikaa
  • Kikherneitä
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 tl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
Laita bataatti kypsymään isoina paloina mikroon n. 8 minuutiksi. Anna jäähtyä, ja poista sitten kuoret.
Kiehauta hernemaissipaprikaa ja kikherneitä, jos ovat jäässä. Jätä pohjalle tilkka nestettä, ja survo sauvasekoittimella pienemmäksi. Voit käyttää myös perunanuijaa.

Hernemaissipaprika-kikhernesurvos ja bataatti yhdistetään kulhossa. Jäähtynyttä bataattia voi muhennella käsin, että kaikki säikeet hajoavat. Lisätään pikakaurahiutaleet ja mausteet.
Kaurahiutaleita kunnes taikinan koostumus on sopiva. Tarvittaessa tilkka vettä tai vihanneslientä.
Lusikoidaan pellille ja muotoillaan siinä leivinpaperin päällä.

Uunissa 180 C n. 25 min.

Kulhossa hernemaissipaprika-ja kikhernemuusi, muusattu bataatti, ja pikakaurahiutaleita. Ne sekoitetaan.

Bataattipihvitaikina saa olla löysä. Näistä ei tule kengänpohjapihvit. Joutui ottamaan lastan avulla leivinpaperilta. 
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.





Maustevinkeiksi löysin netistä vain mustapippurin, varmuuden vuoksi puristin suolaksi taikinaan sitruunan mehua, ja laitoin tilkat soijakastiketta ja ketsuppia. 

Testasin varovasti jotain yrttiäkin, mutta maku uhkasi heti mennä pieleen sillä. En onneksi laittanut enempää.
Näihin voisi silputa tuoretta persiljaakin tai jotain muuta tuoreyrttiä. Korianteria? 




Tarjoiluehdotuksessa on kaksi pihviä per kerrospurilainen. 

Väliin suolakurkkusiivut, sinappit ja ketsupit. Salaatinlehtenä toimi kiinankaali. Basilikan lehti pilkottaa purilaisen takaa. Keitettyjen porkkanoiden päälle sitruunaa. 
Vegaaninen itse tehty italiansalaatti viereen. Tomaattisiivuja ja suolakurkkuja. Bataattipihvien kanssa kävisi jogurttikastike ja perunatkin.

Pihveistä ei tullut siis kuivia, vaan erittäin pehmeitä. Ne piti ottaa lastalla pelliltä, ja hyvä niin.
Kaupan leipäkin (ei kokokasvisleipää), oli niin pehmeä, että oli parempi että pihvit sulautuvat leipäpuolikkaiden väliin.






Kastikkeissa, keitoissa, uunissa, keitettynä. 
Bataatti sisältää paljon karotenoideja, kuten porkkanakin. Tämän päivän resepteihin tarvitsi sellaisen 1000-1500g grammaa painaneen bataatin, että tuli kaikki ruoat varmasti, ja jäi bataattia reilusti ylikin.

Hinta on usein 3 - 3,5 €/kg. Vastikään K-Supermarket ilmoitti 0,99 €/kg tarjousta.
Hyvä tarjous on myös vaikkapa 1,89 €/kg. Taisi olla sen verran Lidlissä melko vastikään. 

2,19 € tai 2,09 se oli jonkin aikaa Prismassa syksyllä. Lähikaupoissa yleensä joko lähempänä kolmea euroa, tai sen yli. Nyt bataatti oli Prismassa 2,69 €/kg, K-Superissa 2,99 €. Ei taida olla päivän edullisin kasvis, mutta kuitenkin. 

Jos bataattia saa parillakin eurolla kilo, silloin se on samoissa hinnoissa kuin monet kotimaisetkin juurekset. Kolmella eurolla sai vasta mukulaselleriä ja kyssäkaalia.

Uunijuureksissa niiden seassa bataatti on kiva lisäys silloin tällöin.



Jos bataatti on euron tarjouksessa, haen sitä yleensä 10 kiloa heti. 

Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.

Itäneenkin bataatin voi syödä, mutta eivät nämä kovin helposti ala heti itää.

Eivät tietenkään ikuisesti säily komerossakaan, mutta melko hyvin niin, että kannattaa ostaa.

Tarjousbataatteja kannattaa yleensä tarkkailla, jos ne ovat vanhahtavia jo, niin ainakin kuoriessa on hyvä poistaa mustat kohdat, ne mustat laikut voivat maistua pahalle jos yltävät kuoren läpi. Homeisia pilkkuja voi myös näkyä, ja kuoriminen kannattaa tehdä siitä paksusti, tai kypsentäessä kuori päällä  ottaa sitä ennen huonoja kohtia pois.

Bataatti kun vanhenee niin kuori varmaan samalla paksuuntuu.

Reseptejä varten bataatit kannatti laittaa isoiksi lohkoiksi, ja kypsentää mikrossa. Noin 8 minuuttia täydellä teholla, ilman kupua onnistui. Lautasella. Koko kuori lähti hyvin, ja oli jopa parempi kypsentää kuori päällä.


Kuori irtoaa kuin itsestään. Kuoren voi kiskaista käsin irti, tai kaivaa lusikalla bataattiliha kuoresta.


Bataatista tulee uunissa paistamalla niin makea, että jälkiruokaa ei useinkaan enää tarvita.

Silti se sopii suolaisten ruokien kanssa lautaselle, tulisten maustekastikkeiden ja keitettyjen vihannesten viereen. 



Bataatti luetaan ruoaksi muiden tärkkelyspitoisten rinnalle, enemmän kuin vihannesten puolelle. Raakana bataattia voi myöskin syödä, ja bataattia on eri lajikkeita. En ole törmännyt vielä kaupoissa oikein muihin, kuin tähän oranssimaltoiseen. Jossain taisi kerran olla lilakin myynnissä. 

Bataatissa on jaksamisen kannalta energiaa noin 85 kcal per 100g, joten täyttävämpi se on ruokana kuin vaikkapa lanttu joka on alle 40 kcal/100g. 

Bataatti on siis ruokana perunan kanssa samoilla linjoilla, perunan ollessa n. 75 kcal/100g. Perunan kanssa keittäessä bataatinpalat voi lisätä myöhemmin kuin perunat, bataatin keittoaika on vähän lyhyempi. N. 10-15 minuuttia.
Bataattia uskallan antaa kypsänä ja muusattuna koirankin kuppiin. Koiralle voisi tehdä vaikka pehmeitä bataattikakkusia, samasta piirakkapohjasta.

Kiva kun tulit luukussa käymään. Nähdään huomisen luukussa numero 23.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait