Siirry pääsisältöön

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti.

Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin.



Bataattipiirakka, bataattipitsa

  • kypsää bataattia
  • pikakaurahiutaleita
Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti.

Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista.

Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria.

Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne

Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet.
Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista.



Noin 400-500 g bataattia, pikakaurahiutaleita kunnes koostumus on sopiva. En laittanut mitään mausteita.


Pellille jauhoja, taputellaan taikinasta piirakkapohja. Hyvä jauhotus takaa, ettei piirakka takerru paperiin. Tosin ei sitä tästä tarvitse enää paljoa liikutella, paitsi pois ottaessa. Uuniin esipaistumaan 180 c 10 min.
Reunojen ei olisi kannattanut olla ihan noin korkeat. Täytteet pysyivät piirakassa muutenkin. 


Esipaiston jälkeen lisäsin tomaattisosetta ja täytteet. Paistoin täytteineen 180 C - asteessa noin 20 minuuttia vielä. Unohdin tosin sen jälkeenkin n. 10 minuutiksi vielä, mutta sekään ei lopulta haitannut. Reunat vain alkoivat kuivua aavistuksen verran.


Täytteenä oli: 

  • paistettuja herkkusieniä
  • paprikaa ja säilykepaprikaa
  • lehtipinaattia, pakaste
  • pakastemaissia
  • tuoretta tomaattia
  • pari peperonia

Tämä on tosi hyvää ruokaa bataatista. Mahtava aamiaispiirakka, tai mihin aikaan päivästä tahansa.

Mitkään sanat ei oikein nyt riitä kertomaan, miten kovasti suosittelen kokeilemaan tätä pitsaa.

Tämä ratkaisee monta ongelmaa elämässä: Ei tarvitse enää ikinä miettiä mitä söisi, jos on yksikin tai puolikaskin bataatti kaapissa, ja kaurahiutaleita. Täytteiksi voi laittaa, mitä sattuu olemaan.

Bataattipiirakka tai -pitsa täydellistyi vegaanisella juustokastikkeella, jonka resepti seuraavana. Niin hyvä kastike, että joka kerta kun teen sen, kiittelen itseäni seuraavat kolme päivää.



Juustokastike

  • 2,5 dl punaisia, kuivattuja linssejä
  • vettä niin, että linssit kiehuvat siinä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl sinappijauhoa
  • 3 rkl ravintohiivaa
  • 1-2 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl sinappia
  • sitruunan kuorta raastettuna tai paloina
  • 0,5 dl ohrajauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, tai kunnes tarpeeksi paksua
  • sitruuna, kuorta ja mehua
Pese linssit. Keitä linssejä n. 10 min. tai kunnes pehmeitä. Lisää sekaan kurkuma, sinappijauhe, ravintohiiva ja sitruunankuori.
Lisää hieman vettä ja ohrajauhoja, sekoita samalla ettei tule paakkuja. 
Anna kiehua vielä jonkin aikaa, 5-10 minuuttia. Mieto lämpötila, tiiviisti tarkkaillen, ettei ala tarttua  kattilan pohjaan. Lisää ketsuppia, sinappia ja sitruunan mehua.
Keittele kunnes mielestäsi kypsää ja valmista. Lisää sitruunanmehua, halutessa.

Valmista. 
Pitsakastikkeen reseptiä on useita versioita, blogissakin löytyy esim. Juustoinen kastike, sis. kuvia tekovaiheista. 

Tein nyt ohrajauhoihin, kun yleensä teen täysjyvävehnäjauhoihin. Ohrajauholla tuli ehkä jopa parempaa, jos se mitenkään on edes mahdollista. Tämä on niin hyvää.
Mausteita pieneen kastikkeeseen 1/4 tl mitalla, isompaan voi laittaa puoliteelusikkaa. Ravintohiivaa ruokalusikalla mitaten. Sitruunaa kunnolla. Kaikki happamat aineet kuten maustekastikkeet ja sitruunan mehu lisätään vasta, kun kastike on jo kypsää.

Kastike ratkaisee niin monet ongelmat: Sen voi laittaa purkkiin ja jääkaappiin, ja käyttää kastikkeena perunoille, pastalle, leivälle tai mille vain. Ruoanlaittoa ei tarvitse sen jälkeen miettiä, ellei satu jokin idea vielä erikseen juolahtamaan mieleen.

Kastike sopii myös seuraavan reseptin kanssa annokseen:



Bataattipihvit

  • Bataattia
  • Hernemaissipaprikaa
  • Kikherneitä
  • Pikakaurahiutaleita
  • 1 tl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
Laita bataatti kypsymään isoina paloina mikroon n. 8 minuutiksi. Anna jäähtyä, ja poista sitten kuoret.
Kiehauta hernemaissipaprikaa ja kikherneitä, jos ovat jäässä. Jätä pohjalle tilkka nestettä, ja survo sauvasekoittimella pienemmäksi. Voit käyttää myös perunanuijaa.

Hernemaissipaprika-kikhernesurvos ja bataatti yhdistetään kulhossa. Jäähtynyttä bataattia voi muhennella käsin, että kaikki säikeet hajoavat. Lisätään pikakaurahiutaleet ja mausteet.
Kaurahiutaleita kunnes taikinan koostumus on sopiva. Tarvittaessa tilkka vettä tai vihanneslientä.
Lusikoidaan pellille ja muotoillaan siinä leivinpaperin päällä.

Uunissa 180 C n. 25 min.

Kulhossa hernemaissipaprika-ja kikhernemuusi, muusattu bataatti, ja pikakaurahiutaleita. Ne sekoitetaan.

Bataattipihvitaikina saa olla löysä. Näistä ei tule kengänpohjapihvit. Joutui ottamaan lastan avulla leivinpaperilta. 
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.





Maustevinkeiksi löysin netistä vain mustapippurin, varmuuden vuoksi puristin suolaksi taikinaan sitruunan mehua, ja laitoin tilkat soijakastiketta ja ketsuppia. 

Testasin varovasti jotain yrttiäkin, mutta maku uhkasi heti mennä pieleen sillä. En onneksi laittanut enempää.
Näihin voisi silputa tuoretta persiljaakin tai jotain muuta tuoreyrttiä. Korianteria? 




Tarjoiluehdotuksessa on kaksi pihviä per kerrospurilainen. 

Väliin suolakurkkusiivut, sinappit ja ketsupit. Salaatinlehtenä toimi kiinankaali. Basilikan lehti pilkottaa purilaisen takaa. Keitettyjen porkkanoiden päälle sitruunaa. 
Vegaaninen itse tehty italiansalaatti viereen. Tomaattisiivuja ja suolakurkkuja. Bataattipihvien kanssa kävisi jogurttikastike ja perunatkin.

Pihveistä ei tullut siis kuivia, vaan erittäin pehmeitä. Ne piti ottaa lastalla pelliltä, ja hyvä niin.
Kaupan leipäkin (ei kokokasvisleipää), oli niin pehmeä, että oli parempi että pihvit sulautuvat leipäpuolikkaiden väliin.






Kastikkeissa, keitoissa, uunissa, keitettynä. 
Bataatti sisältää paljon karotenoideja, kuten porkkanakin. Tämän päivän resepteihin tarvitsi sellaisen 1000-1500g grammaa painaneen bataatin, että tuli kaikki ruoat varmasti, ja jäi bataattia reilusti ylikin.

Hinta on usein 3 - 3,5 €/kg. Vastikään K-Supermarket ilmoitti 0,99 €/kg tarjousta.
Hyvä tarjous on myös vaikkapa 1,89 €/kg. Taisi olla sen verran Lidlissä melko vastikään. 

2,19 € tai 2,09 se oli jonkin aikaa Prismassa syksyllä. Lähikaupoissa yleensä joko lähempänä kolmea euroa, tai sen yli. Nyt bataatti oli Prismassa 2,69 €/kg, K-Superissa 2,99 €. Ei taida olla päivän edullisin kasvis, mutta kuitenkin. 

Jos bataattia saa parillakin eurolla kilo, silloin se on samoissa hinnoissa kuin monet kotimaisetkin juurekset. Kolmella eurolla sai vasta mukulaselleriä ja kyssäkaalia.

Uunijuureksissa niiden seassa bataatti on kiva lisäys silloin tällöin.



Jos bataatti on euron tarjouksessa, haen sitä yleensä 10 kiloa heti. 

Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.

Itäneenkin bataatin voi syödä, mutta eivät nämä kovin helposti ala heti itää.

Eivät tietenkään ikuisesti säily komerossakaan, mutta melko hyvin niin, että kannattaa ostaa.

Tarjousbataatteja kannattaa yleensä tarkkailla, jos ne ovat vanhahtavia jo, niin ainakin kuoriessa on hyvä poistaa mustat kohdat, ne mustat laikut voivat maistua pahalle jos yltävät kuoren läpi. Homeisia pilkkuja voi myös näkyä, ja kuoriminen kannattaa tehdä siitä paksusti, tai kypsentäessä kuori päällä  ottaa sitä ennen huonoja kohtia pois.

Bataatti kun vanhenee niin kuori varmaan samalla paksuuntuu.

Reseptejä varten bataatit kannatti laittaa isoiksi lohkoiksi, ja kypsentää mikrossa. Noin 8 minuuttia täydellä teholla, ilman kupua onnistui. Lautasella. Koko kuori lähti hyvin, ja oli jopa parempi kypsentää kuori päällä.


Kuori irtoaa kuin itsestään. Kuoren voi kiskaista käsin irti, tai kaivaa lusikalla bataattiliha kuoresta.


Bataatista tulee uunissa paistamalla niin makea, että jälkiruokaa ei useinkaan enää tarvita.

Silti se sopii suolaisten ruokien kanssa lautaselle, tulisten maustekastikkeiden ja keitettyjen vihannesten viereen. 



Bataatti luetaan ruoaksi muiden tärkkelyspitoisten rinnalle, enemmän kuin vihannesten puolelle. Raakana bataattia voi myöskin syödä, ja bataattia on eri lajikkeita. En ole törmännyt vielä kaupoissa oikein muihin, kuin tähän oranssimaltoiseen. Jossain taisi kerran olla lilakin myynnissä. 

Bataatissa on jaksamisen kannalta energiaa noin 85 kcal per 100g, joten täyttävämpi se on ruokana kuin vaikkapa lanttu joka on alle 40 kcal/100g. 

Bataatti on siis ruokana perunan kanssa samoilla linjoilla, perunan ollessa n. 75 kcal/100g. Perunan kanssa keittäessä bataatinpalat voi lisätä myöhemmin kuin perunat, bataatin keittoaika on vähän lyhyempi. N. 10-15 minuuttia.
Bataattia uskallan antaa kypsänä ja muusattuna koirankin kuppiin. Koiralle voisi tehdä vaikka pehmeitä bataattikakkusia, samasta piirakkapohjasta.

Kiva kun tulit luukussa käymään. Nähdään huomisen luukussa numero 23.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna
Luukku 24 Hedelmät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...