Luukku 22, bataatti.
Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin.
Bataattipiirakka, bataattipitsa
- kypsää bataattia
- pikakaurahiutaleita
Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti.
Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista.
Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria.
Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne
Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet.
Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista.
Noin 400-500 g bataattia, pikakaurahiutaleita kunnes koostumus on sopiva. En laittanut mitään mausteita.
Pellille jauhoja, taputellaan taikinasta piirakkapohja. Hyvä jauhotus takaa, ettei piirakka takerru paperiin. Tosin ei sitä tästä tarvitse enää paljoa liikutella, paitsi pois ottaessa. Uuniin esipaistumaan 180 c 10 min.
Reunojen ei olisi kannattanut olla ihan noin korkeat. Täytteet pysyivät piirakassa muutenkin.
Esipaiston jälkeen lisäsin tomaattisosetta ja täytteet. Paistoin täytteineen 180 C - asteessa noin 20 minuuttia vielä. Unohdin tosin sen jälkeenkin n. 10 minuutiksi vielä, mutta sekään ei lopulta haitannut. Reunat vain alkoivat kuivua aavistuksen verran.
Täytteenä oli:
- paistettuja herkkusieniä
- paprikaa ja säilykepaprikaa
- lehtipinaattia, pakaste
- pakastemaissia
- tuoretta tomaattia
- pari peperonia
Tämä on tosi hyvää ruokaa bataatista. Mahtava aamiaispiirakka, tai mihin aikaan päivästä tahansa.
Mitkään sanat ei oikein nyt riitä kertomaan, miten kovasti suosittelen kokeilemaan tätä pitsaa.
Tämä ratkaisee monta ongelmaa elämässä: Ei tarvitse enää ikinä miettiä mitä söisi, jos on yksikin tai puolikaskin bataatti kaapissa, ja kaurahiutaleita. Täytteiksi voi laittaa, mitä sattuu olemaan.
Bataattipiirakka tai -pitsa täydellistyi vegaanisella juustokastikkeella, jonka resepti seuraavana. Niin hyvä kastike, että joka kerta kun teen sen, kiittelen itseäni seuraavat kolme päivää.
Juustokastike
- 2,5 dl punaisia, kuivattuja linssejä
- vettä niin, että linssit kiehuvat siinä
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/2 tl sinappijauhoa
- 3 rkl ravintohiivaa
- 1-2 rkl ketsuppia
- 1-2 rkl sinappia
- sitruunan kuorta raastettuna tai paloina
- 0,5 dl ohrajauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja, tai kunnes tarpeeksi paksua
- sitruuna, kuorta ja mehua
Pese linssit. Keitä linssejä n. 10 min. tai kunnes pehmeitä. Lisää sekaan kurkuma, sinappijauhe, ravintohiiva ja sitruunankuori.
Lisää hieman vettä ja ohrajauhoja, sekoita samalla ettei tule paakkuja.
Anna kiehua vielä jonkin aikaa, 5-10 minuuttia. Mieto lämpötila, tiiviisti tarkkaillen, ettei ala tarttua kattilan pohjaan. Lisää ketsuppia, sinappia ja sitruunan mehua.
Keittele kunnes mielestäsi kypsää ja valmista. Lisää sitruunanmehua, halutessa.
Valmista. Pitsakastikkeen reseptiä on useita versioita, blogissakin löytyy esim. Juustoinen kastike, sis. kuvia tekovaiheista.
Tein nyt ohrajauhoihin, kun yleensä teen täysjyvävehnäjauhoihin. Ohrajauholla tuli ehkä jopa parempaa, jos se mitenkään on edes mahdollista. Tämä on niin hyvää.
Mausteita pieneen kastikkeeseen 1/4 tl mitalla, isompaan voi laittaa puoliteelusikkaa. Ravintohiivaa ruokalusikalla mitaten. Sitruunaa kunnolla. Kaikki happamat aineet kuten maustekastikkeet ja sitruunan mehu lisätään vasta, kun kastike on jo kypsää.
Kastike ratkaisee niin monet ongelmat: Sen voi laittaa purkkiin ja jääkaappiin, ja käyttää kastikkeena perunoille, pastalle, leivälle tai mille vain. Ruoanlaittoa ei tarvitse sen jälkeen miettiä, ellei satu jokin idea vielä erikseen juolahtamaan mieleen.
Kastike sopii myös seuraavan reseptin kanssa annokseen:
Bataattipihvit
- Bataattia
- Hernemaissipaprikaa
- Kikherneitä
- Pikakaurahiutaleita
- 1 tl soijakastike
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
Laita bataatti kypsymään isoina paloina mikroon n. 8 minuutiksi. Anna jäähtyä, ja poista sitten kuoret.
Kiehauta hernemaissipaprikaa ja kikherneitä, jos ovat jäässä. Jätä pohjalle tilkka nestettä, ja survo sauvasekoittimella pienemmäksi. Voit käyttää myös perunanuijaa.
Hernemaissipaprika-kikhernesurvos ja bataatti yhdistetään kulhossa. Jäähtynyttä bataattia voi muhennella käsin, että kaikki säikeet hajoavat. Lisätään pikakaurahiutaleet ja mausteet.
Kaurahiutaleita kunnes taikinan koostumus on sopiva. Tarvittaessa tilkka vettä tai vihanneslientä.
Lusikoidaan pellille ja muotoillaan siinä leivinpaperin päällä.
Uunissa 180 C n. 25 min.
Uunissa 180 C n. 25 min.
Bataattipihvitaikina saa olla löysä. Näistä ei tule kengänpohjapihvit. Joutui ottamaan lastan avulla leivinpaperilta.
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.
Lusikoin pellille ja tasoittelin lusikalla, en muovaillut käsin taikinaa.
Maustevinkeiksi löysin netistä vain mustapippurin, varmuuden vuoksi puristin suolaksi taikinaan sitruunan mehua, ja laitoin tilkat soijakastiketta ja ketsuppia.
Testasin varovasti jotain yrttiäkin, mutta maku uhkasi heti mennä pieleen sillä. En onneksi laittanut enempää.
Näihin voisi silputa tuoretta persiljaakin tai jotain muuta tuoreyrttiä. Korianteria?
Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.
Bataatti kun vanhenee niin kuori varmaan samalla paksuuntuu.
Tarjoiluehdotuksessa on kaksi pihviä per kerrospurilainen.
Väliin suolakurkkusiivut, sinappit ja ketsupit. Salaatinlehtenä toimi kiinankaali. Basilikan lehti pilkottaa purilaisen takaa. Keitettyjen porkkanoiden päälle sitruunaa.
Vegaaninen itse tehty italiansalaatti viereen. Tomaattisiivuja ja suolakurkkuja. Bataattipihvien kanssa kävisi jogurttikastike ja perunatkin.
Pihveistä ei tullut siis kuivia, vaan erittäin pehmeitä. Ne piti ottaa lastalla pelliltä, ja hyvä niin.
Kaupan leipäkin (ei kokokasvisleipää), oli niin pehmeä, että oli parempi että pihvit sulautuvat leipäpuolikkaiden väliin.
- Ks. Italiansalaatti ja makaronilaatikko
- hampurilaisateriavinkkejä, salaatti- ja juomaideat, vuoden -21 joulukalenterissa.
Kastikkeissa, keitoissa, uunissa, keitettynä.
Bataatti sisältää paljon karotenoideja, kuten porkkanakin. Tämän päivän resepteihin tarvitsi sellaisen 1000-1500g grammaa painaneen bataatin, että tuli kaikki ruoat varmasti, ja jäi bataattia reilusti ylikin.
Hinta on usein 3 - 3,5 €/kg. Vastikään K-Supermarket ilmoitti 0,99 €/kg tarjousta.
Hyvä tarjous on myös vaikkapa 1,89 €/kg. Taisi olla sen verran Lidlissä melko vastikään.
2,19 € tai 2,09 se oli jonkin aikaa Prismassa syksyllä. Lähikaupoissa yleensä joko lähempänä kolmea euroa, tai sen yli. Nyt bataatti oli Prismassa 2,69 €/kg, K-Superissa 2,99 €. Ei taida olla päivän edullisin kasvis, mutta kuitenkin.
Jos bataattia saa parillakin eurolla kilo, silloin se on samoissa hinnoissa kuin monet kotimaisetkin juurekset. Kolmella eurolla sai vasta mukulaselleriä ja kyssäkaalia.
Uunijuureksissa niiden seassa bataatti on kiva lisäys silloin tällöin.
Jos bataatti on euron tarjouksessa, haen sitä yleensä 10 kiloa heti.
Olen huomannut ettei sitä tarvitse pitää välttämättä jääkaapissa.
Itäneenkin bataatin voi syödä, mutta eivät nämä kovin helposti ala heti itää.
Eivät tietenkään ikuisesti säily komerossakaan, mutta melko hyvin niin, että kannattaa ostaa.
Tarjousbataatteja kannattaa yleensä tarkkailla, jos ne ovat vanhahtavia jo, niin ainakin kuoriessa on hyvä poistaa mustat kohdat, ne mustat laikut voivat maistua pahalle jos yltävät kuoren läpi. Homeisia pilkkuja voi myös näkyä, ja kuoriminen kannattaa tehdä siitä paksusti, tai kypsentäessä kuori päällä ottaa sitä ennen huonoja kohtia pois.
Reseptejä varten bataatit kannatti laittaa isoiksi lohkoiksi, ja kypsentää mikrossa. Noin 8 minuuttia täydellä teholla, ilman kupua onnistui. Lautasella. Koko kuori lähti hyvin, ja oli jopa parempi kypsentää kuori päällä.
Kuori irtoaa kuin itsestään. Kuoren voi kiskaista käsin irti, tai kaivaa lusikalla bataattiliha kuoresta.
Silti se sopii suolaisten ruokien kanssa lautaselle, tulisten maustekastikkeiden ja keitettyjen vihannesten viereen.
Bataatti luetaan ruoaksi muiden tärkkelyspitoisten rinnalle, enemmän kuin vihannesten puolelle. Raakana bataattia voi myöskin syödä, ja bataattia on eri lajikkeita. En ole törmännyt vielä kaupoissa oikein muihin, kuin tähän oranssimaltoiseen. Jossain taisi kerran olla lilakin myynnissä.
Bataatissa on jaksamisen kannalta energiaa noin 85 kcal per 100g, joten täyttävämpi se on ruokana kuin vaikkapa lanttu joka on alle 40 kcal/100g.
Bataatti on siis ruokana perunan kanssa samoilla linjoilla, perunan ollessa n. 75 kcal/100g. Perunan kanssa keittäessä bataatinpalat voi lisätä myöhemmin kuin perunat, bataatin keittoaika on vähän lyhyempi. N. 10-15 minuuttia.
Bataattia uskallan antaa kypsänä ja muusattuna koirankin kuppiin. Koiralle voisi tehdä vaikka pehmeitä bataattikakkusia, samasta piirakkapohjasta.
Kiva kun tulit luukussa käymään. Nähdään huomisen luukussa numero 23.
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 8 Ruis
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 20 Mysli
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Kommentit
Lähetä kommentti