Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 30 e - Pakastettu lehtikaali - 22 kiloa perunoita.

Tämän viikon ruokaostokset tekivät n. 30 €, eli tarkalleen 32, 60 €.

Ensin ostokset läpi, sitten eri perunapussien vertailua, ajatuksia ruuan varastoimisesta pahanpäivän varalle, ja uusi säästövinkki tai havainto lehtikaalin ostamiseen liittyen. 

Minulle se oli ainakin uusi havainto, jonka tein vasta tänä keväänä. Jollekin se voi olla tuttukin idea jo.

 

Kuvassa noin 15 eurolla ruokaa.

Prismasta viikonloppuna 9,40 €

K-marketista hain tomaattimurskat ja kaurajuoman, yhteensä n.4,5 €.

Kurkut olivat jo alle euron / kilo, ja paljon muutakin siellä näki kivaa, joten olisi helposti voinut alkaa kahmimaan enemmänkin runsaudenpaljoutta kotiin.

Koitin hillitä ostosriemua, koska tiesin käyväni varmaan kaupungissa toisenakin päivänä. 

Lisäksi piti ostaa koirille eväitä, enkä halunnut liikaa kantamuksia.

Yleisperunasäkki kymmenen kiloa, hintaan 6,69 €

Kiva tulla kotiin, jos ei tarvitse autoa peruutella edestakas ja käydä takarontista kiskomassa tavaraa monta kertaa. Pääsisi kotiin kahta kassia kantaen.

10 kg säkki perunoita kyllä oli sellainen, että piti kantaa erikseen. 

Raahaaminen palkitsee silti, koska voi jopa viikon olla rauhassa perunoiden puolesta.

Ihmettelin hetken, miksi perunaa menee tupla- ja melkein triplamäärät verrattuna kevääseen, mutta muistinkin että ostin silloin välillä 5 kg säkissä riisiä. Riisinkeittimen hajottua en ole enää syönyt riisiä.

Koirat eivät saaneet riisiä. 

Ostokset nro 2 eli Prismasta taas, n 12 £

Ei ollut tarkoitus ostaa mitään, mutta kun kerran ajoin ohi, kävin Prismassa. Kannatti. Siellä oli nimittäin perunat tarjouksessa. Olin ensin hipelöimässä sellaista 10 kilon säkkiä, että mahtuisikohan jo jääkaappin, vai joutuuko ongelmiin niiden kanssa.

Perunat on kuitenkin seuraava syy aina lähteä kauppaan, niin ajattelin että samalla ajolla tulisi.

Vilkaisin kuitenkin vielä selkäni taakse ja huomasin, että ne kahden kilon säkit jotka ovat monesti hivenen kalliimpia tai saman hintaisia kilohinnaltaan kuin se 10 kilon säkki, olivatkin nyt 0,99 € / pussi. 

Sehän tarkoitti, että niiden kilohinta oli puoli euroa. Ostin niitä 6 pussia, eli 12 kg, ja ne tulivat maksamaan yhteensä 5,94. Säästö ei ollut mikään valtava summa, sen kymppikiloisen maksaessa vähän päälle 6 €. 

Sain kuitenkin siis pari kiloa "kaupan päälle" verrattuna perustilanteeseen.

Lähikaupasta 10 kg maksaisi n. 8,5 €, joten niin tai näin, kyllä se aina vähäsen kannattaa perunassakin säästää, kerran se on se pääruoka nyt. 

Jos säästää pari euroakin viikossa, sehän on kuukaudessa 8 euroa. Sillä rahalla saa 10 kiloa perunoita ja vaikka tertun banaaneita.

Kuitenkin näissä oli päiväystä, ja näitä pystyy tunkemaan eri puolelle jääkaappia näissä pusseissa, jolloin saan niitä enemmän mahtumaankin.

Ajattelin että on myös ihanaa, etteivät perunat ole multaisia, eikä niitä tarvitse kuoria. 

Se oli väärin luultu. Keitin heti kahden kilon pussin, oikein nautin ettei tarvitse muuta kuin huuhtaista ja kaataa kattilaan.

Sitten kun aloin syömään, se maku tuli sieltä. Eli kuoret maistuivat homeiselle. En tiedä olisiko auttanut jokin etikka tai vahva harjapesu vai mikä. Puhtaat perunat joutuu nyt kuorimaan, kun taas multaperunoissa riittää pesu. Multaperunoissa ei ole sitä homeen makua tullut.

Ei se pari homekohtaa haittaisi muuten, mutta kun syön perunoita paljon ilman kastiketta ja suolaa, niin helposti korostuu sitten pienimmätkin makuvirheet. Mitä yksinkertaisemmin syö, sitä tärkeämpiä voivat olla yksityiskohdat.

Kuorin sitten, ei se mitään. Koirillehan joutuu kuitenkin osan aina kuorimaan. 

Multaperunoita joutuu jynssäämään harjalla, että saa mullan pois. Toiset perunat joutuu kuorimaan että saa homeen maun pois, mutta niitä ei tarvitse jynssätä.

Vaivannäkö siis plus miinus nolla.

Multaperunat saattoivat olla samoilla päiväyksillä mitä ostin viimeksi, ja näin ollen ne mahdollisesti itävät jo siellä pussissa kenenkään tietämättä. 

Muovipusseissa olevat perunat ovat tiiviisti pakattu isoihin laareihin. Kun sieltä ottaa perunapussin käteen, se on kylmä. Se on viileässä päässyt olemaan, eikä ole ehkä pukannut itua. 

Muovipussin läpi myös näkee, millaisia perunat ovat. Kaikessa taas puolensa ja puolensa.

Aamulla rasioista löytyi vielä ruokia. Kokkaamaan joutuu kohta. 

Hassu tapa tällainen, että illalla ottaa ruokaa ja sitä jää ehkä kolme ruokalusikallista rasiaan. Silti sinnikkäästi otan vain sen, mitä on nälkä, ja laitan sen vaivaisen muutaman lusikallisen vielä rasiassa takaisin jääkaappiin.

Mutta sitten aamulla huomaa, että niistä rasianpohjallisista kertyi se aamupala. Ei tarvitse laittaa heti mitään. Se mikä oli ensin järjetöntä, olikin järkevää taas.

Aamiaisena  juuston kaltainen kastike, vihannesvokki tai -paistos, perunamuusia ja marjoja.

Monesti on vähemmän järkevää jättää enää sitä pikkuroipetta jäljelle, vaan vetää ääntä kohti mieluummin. Ei se ole kuin pari lusikallista. Pikku määrä rasian pohjalla on pilaantumisvaarassa. 

Pitsaa tehdessä silti ne hiirulaisten kokoiset määrät vaikkapa pakasteherneitä, jotka on vielä kerran tungettu kaappiin eikä tyhjennetty reippaasti sitä koko pussia, ovatkin yhtäkkiä mahtava asia olla olemassa. 

Ei tarvitse lähteä etsimään kaupasta pitsaan täytteitä, ja saa paljon erilaisia kotoakin kaivettua.

Myöskin vokkeja rakentaessa pikku kourallinen maisseja piristää yhtäkkiä vaikka kuinka paljon.

Eli ollako hamsteri ja jättää pikku määrät aina jäljelle eikä ota kaikkia, vai ollako reipas ja kaataa koko pussi aina.

Tällaisia vekkuleita on vielä jäljellä viikonlopuksi. Teen kastiketta näistä osasta, kaalista taidan tehdä vokkia. 

Kaadan koko purkit ja koko pussit, jatkan kastiketta vielä tomaattisoseella ja vedellä, ja ehkä jopa suurustan. Siitä oikeastaan tulee nyt se A-vitamiini ja kalsiumi- kastike, joka riittää pottujen kanssa koko viikonlopun. 

Saatan näitä varten hakea tuoreen basilikankin, että tulee oikein maukas kastike. 

Sitten käyn kaupassa ensi viikkoa varten, koska ei ole hyvä päästää kotihyllyjen saldoja totaalinollille. Jos tulee vaikka kipeäksi tai rahat loppuu, niin varastojen turvin ei tarvitse huolehtia kaupassa käynnistä. 

Voi laittaa lapun postiluukkuun, että ei jakelua, puhelimen kiinni, viltin niskaan, ja niitä ostettuja ruokia ei kukaan voi pois enää ottaa.

Marjoja on vielä tämän verran.

Toisaalta liika hamstraaminen on siitä huono, että sitten menettää enemmän jonkin kämmin käydessä. Esimerkiksi pakastimen sulaessa, tai reissuunlähtiessä. 

Lisäksi rahat eivät ole enää mobilisoitavissa niistä ruuista pois. Elintarvikkeita ei pysty oikein palauttelemaan kauppaan tarvitessaan varoja muuhun käyttöön.

Mahdollista kuvitteellista uhkaskenaariota varten on hyvä olla kuivattuja ja hyvin edullisia ruokia, koska niiden menettäminen ei satu sitten, ja ne todennäköisemmin säilyvät. Säilykkeitä voi syödä keittämättä.

Mutta edes kuivatut pavut eivät säily mielestäni vuosia kaapissa. Menevät pitkään säilytettyä sellaisiksi, etteivät keittämälläkään kypsy tai pehmene. 

Kaipa sen varaston pitää kiertää, vaikka kyse olisikin "melkein ikuisesti" säilyvistä tuotteista.

Tässä myös uusi kokeilu vielä erikseen, eli pakastettu lehtikaali. Ruotsalaisia lehtikaalia, ja kilohinta oli 5,90 € Pussi maksoi 2,95 €

Tämä oli siis halvempi nyt, kuin se tuore lehtikaali.  Sen kilohinta liikkui ainakin viimeksi 18 euron kieppeillä. Lisäksi tuoreessa voi olla se paksu lehtiruoti, jonka joutuu poistamaan.

Pakastetut voi syödä kokonaan kaikki.

Käyttötarkoituksesta riippuen, kannattaa siis aina tehdä vertailu, paljonko tuore maksaa verrattuna pakastettuun, jos on molempia tarjolla.

Tämä ei pilaannu pakastimessa, toisin kun se tuore saattaa kellastua nopeasti.

Tuoretta on ihana syödä, ja lehtikaalin pureskelu oli erityisen terveellistä verisuonien kannalta. Lisäksi en ole varma erittyykö näistä enää sulfarafaamia sinappijauheen kanssa.

Mutta yhtä kaikki, jos tässä ollaan jo melko terveellisiä muutenkin, voin edullisuuden mielelläni laittaa etusijalle. Hyviä kaalia nämä varmasti ovat.

Lehtikaalta saa varmaan kohta edullisesti tuoreenakin, mutta hyvä se on aina kurkata molemmat hinnat.

Viime kuukauden, tai siis neljän viikon ajanjakson, ruokaostokset olivat n. 140 €. Tätä jaksoa on mennyt vasta viikko ja 30 eurolla selvittiin. 

Tästä on hyvä taas jatkaa. Pitänee viikonloppuna tosiaan jotain hakea, kun saa jääkaappin tilaa. Tänään sieltä lähti pari kiloa perunoita kattilaan ja ne rasianpohjalliset. Menossa sinne on sitten kastike ja vokki, jahka saan tehtyä. Puuroakin voi keitellä.

Koirat painavat yhteensä 45 kiloa, itse painan 58 kiloa, eli yli sata kiloa porukkaa talossa. Koirat syövät perunaa vain muun ruokansa ohessa, mutta niille menevä perunamäärä selittää osittain, miksi yksin asuva ostaa yli 20 kiloa viikossa. Ja meneehän tuosta kuoria roskiin, sekä aina muutama itänyt tai vihertynyt. Ja sentään on vielä jääkaapissa jäljellä ensi viikollekin perunaa. 

Edelliset ruokaostokset

Seuraavat ruokaostokset 50 e, seuranta-ajalta heinäkuu 2.-9.2021

A-vitamiini ja kalsiumi, lehtikaali ja pakastekasvikset

Kastikeohje pitsaohjeen alla

Kommentit

 1. Hei! Oletko seurannut sun proteiinin saantia? Aika vähän proteiininlähteitä kuitenkin käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kysymyksestä ja kommentista. Proteiinin suhteen olen syöttänyt välillä syömisiäni finelin ruokapäiväkirjaan. Näyttäisi olevan vaikea luoda tilannetta, jossa saadessani riittävästi kaloreita itselleni,proteiinin saantini jäisi esimerkiksi alle 60 -70 grammaan päivässä. Jos syön tarpeeksi kaloreita, pitäisi siis saada tarpeeksi proteiinia.
   Käytän linssejä ja herneitä ja muita jonkin verran. Esimerkiksi 2 kg kuorittuja keitettyjä perunoita sisältää 37,6 g proteiinia. Desissä kaurahiutaleita on 5,4 g, kahdessa desissä siis 10,8g, jne. Kaikki marjat ja vihannekset päälle.
   Voi tulla jopa yli 70 grammaa proteiinia päivässä. Eli ilmeisesti ei edes haittaa, vaikken jaksaisi ihan kahta kiloa perunoita, kun sitä proteiinia on vähän kaikessa mitä syö.

   Proteiinin tarve varmasti vaihtelee tilanteen ja aktiivisuuden mukaan. Paljon liikkuvana joutuisin varmasti syömään enemmän, ja ehkä käyttämään keskitetympiä energianlähteitä kuten pavut, saadakseni tarpeeksi kaloreita ja sitä myötä proteiiniakin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt