Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 30 e - Pakastettu lehtikaali - 22 kiloa perunoita.

Tämän viikon ruokaostokset tekivät n. 30 €, eli tarkalleen 32, 60 €.

Ensin ostokset läpi, sitten eri perunapussien vertailua, ajatuksia ruuan varastoimisesta pahanpäivän varalle, ja uusi säästövinkki tai havainto lehtikaalin ostamiseen liittyen. 

Minulle se oli ainakin uusi havainto, jonka tein vasta tänä keväänä. Jollekin se voi olla tuttukin idea jo.

 

Kuvassa noin 15 eurolla ruokaa.

Prismasta viikonloppuna 9,40 €

K-marketista hain tomaattimurskat ja kaurajuoman, yhteensä n.4,5 €.

Kurkut olivat jo alle euron / kilo, ja paljon muutakin siellä näki kivaa, joten olisi helposti voinut alkaa kahmimaan enemmänkin runsaudenpaljoutta kotiin.

Koitin hillitä ostosriemua, koska tiesin käyväni varmaan kaupungissa toisenakin päivänä. 

Lisäksi piti ostaa koirille eväitä, enkä halunnut liikaa kantamuksia.

Yleisperunasäkki kymmenen kiloa, hintaan 6,69 €

Kiva tulla kotiin, jos ei tarvitse autoa peruutella edestakas ja käydä takarontista kiskomassa tavaraa monta kertaa. Pääsisi kotiin kahta kassia kantaen.

10 kg säkki perunoita kyllä oli sellainen, että piti kantaa erikseen. 

Raahaaminen palkitsee silti, koska voi jopa viikon olla rauhassa perunoiden puolesta.

Ihmettelin hetken, miksi perunaa menee tupla- ja melkein triplamäärät verrattuna kevääseen, mutta muistinkin että ostin silloin välillä 5 kg säkissä riisiä. Riisinkeittimen hajottua en ole enää syönyt riisiä.

Koirat eivät saaneet riisiä. 

Ostokset nro 2 eli Prismasta taas, n 12 £

Ei ollut tarkoitus ostaa mitään, mutta kun kerran ajoin ohi, kävin Prismassa. Kannatti. Siellä oli nimittäin perunat tarjouksessa. Olin ensin hipelöimässä sellaista 10 kilon säkkiä, että mahtuisikohan jo jääkaappin, vai joutuuko ongelmiin niiden kanssa.

Perunat on kuitenkin seuraava syy aina lähteä kauppaan, niin ajattelin että samalla ajolla tulisi.

Vilkaisin kuitenkin vielä selkäni taakse ja huomasin, että ne kahden kilon säkit jotka ovat monesti hivenen kalliimpia tai saman hintaisia kilohinnaltaan kuin se 10 kilon säkki, olivatkin nyt 0,99 € / pussi. 

Sehän tarkoitti, että niiden kilohinta oli puoli euroa. Ostin niitä 6 pussia, eli 12 kg, ja ne tulivat maksamaan yhteensä 5,94. Säästö ei ollut mikään valtava summa, sen kymppikiloisen maksaessa vähän päälle 6 €. 

Sain kuitenkin siis pari kiloa "kaupan päälle" verrattuna perustilanteeseen.

Lähikaupasta 10 kg maksaisi n. 8,5 €, joten niin tai näin, kyllä se aina vähäsen kannattaa perunassakin säästää, kerran se on se pääruoka nyt. 

Jos säästää pari euroakin viikossa, sehän on kuukaudessa 8 euroa. Sillä rahalla saa 10 kiloa perunoita ja vaikka tertun banaaneita.

Kuitenkin näissä oli päiväystä, ja näitä pystyy tunkemaan eri puolelle jääkaappia näissä pusseissa, jolloin saan niitä enemmän mahtumaankin.

Ajattelin että on myös ihanaa, etteivät perunat ole multaisia, eikä niitä tarvitse kuoria. 

Se oli väärin luultu. Keitin heti kahden kilon pussin, oikein nautin ettei tarvitse muuta kuin huuhtaista ja kaataa kattilaan.

Sitten kun aloin syömään, se maku tuli sieltä. Eli kuoret maistuivat homeiselle. En tiedä olisiko auttanut jokin etikka tai vahva harjapesu vai mikä. Puhtaat perunat joutuu nyt kuorimaan, kun taas multaperunoissa riittää pesu. Multaperunoissa ei ole sitä homeen makua tullut.

Ei se pari homekohtaa haittaisi muuten, mutta kun syön perunoita paljon ilman kastiketta ja suolaa, niin helposti korostuu sitten pienimmätkin makuvirheet. Mitä yksinkertaisemmin syö, sitä tärkeämpiä voivat olla yksityiskohdat.

Kuorin sitten, ei se mitään. Koirillehan joutuu kuitenkin osan aina kuorimaan. 

Multaperunoita joutuu jynssäämään harjalla, että saa mullan pois. Toiset perunat joutuu kuorimaan että saa homeen maun pois, mutta niitä ei tarvitse jynssätä.

Vaivannäkö siis plus miinus nolla.

Multaperunat saattoivat olla samoilla päiväyksillä mitä ostin viimeksi, ja näin ollen ne mahdollisesti itävät jo siellä pussissa kenenkään tietämättä. 

Muovipusseissa olevat perunat ovat tiiviisti pakattu isoihin laareihin. Kun sieltä ottaa perunapussin käteen, se on kylmä. Se on viileässä päässyt olemaan, eikä ole ehkä pukannut itua. 

Muovipussin läpi myös näkee, millaisia perunat ovat. Kaikessa taas puolensa ja puolensa.

Aamulla rasioista löytyi vielä ruokia. Kokkaamaan joutuu kohta. 

Hassu tapa tällainen, että illalla ottaa ruokaa ja sitä jää ehkä kolme ruokalusikallista rasiaan. Silti sinnikkäästi otan vain sen, mitä on nälkä, ja laitan sen vaivaisen muutaman lusikallisen vielä rasiassa takaisin jääkaappiin.

Mutta sitten aamulla huomaa, että niistä rasianpohjallisista kertyi se aamupala. Ei tarvitse laittaa heti mitään. Se mikä oli ensin järjetöntä, olikin järkevää taas.

Aamiaisena  juuston kaltainen kastike, vihannesvokki tai -paistos, perunamuusia ja marjoja.

Monesti on vähemmän järkevää jättää enää sitä pikkuroipetta jäljelle, vaan vetää ääntä kohti mieluummin. Ei se ole kuin pari lusikallista. Pikku määrä rasian pohjalla on pilaantumisvaarassa. 

Pitsaa tehdessä silti ne hiirulaisten kokoiset määrät vaikkapa pakasteherneitä, jotka on vielä kerran tungettu kaappiin eikä tyhjennetty reippaasti sitä koko pussia, ovatkin yhtäkkiä mahtava asia olla olemassa. 

Ei tarvitse lähteä etsimään kaupasta pitsaan täytteitä, ja saa paljon erilaisia kotoakin kaivettua.

Myöskin vokkeja rakentaessa pikku kourallinen maisseja piristää yhtäkkiä vaikka kuinka paljon.

Eli ollako hamsteri ja jättää pikku määrät aina jäljelle eikä ota kaikkia, vai ollako reipas ja kaataa koko pussi aina.

Tällaisia vekkuleita on vielä jäljellä viikonlopuksi. Teen kastiketta näistä osasta, kaalista taidan tehdä vokkia. 

Kaadan koko purkit ja koko pussit, jatkan kastiketta vielä tomaattisoseella ja vedellä, ja ehkä jopa suurustan. Siitä oikeastaan tulee nyt se A-vitamiini ja kalsiumi- kastike, joka riittää pottujen kanssa koko viikonlopun. 

Saatan näitä varten hakea tuoreen basilikankin, että tulee oikein maukas kastike. 

Sitten käyn kaupassa ensi viikkoa varten, koska ei ole hyvä päästää kotihyllyjen saldoja totaalinollille. Jos tulee vaikka kipeäksi tai rahat loppuu, niin varastojen turvin ei tarvitse huolehtia kaupassa käynnistä. 

Voi laittaa lapun postiluukkuun, että ei jakelua, puhelimen kiinni, viltin niskaan, ja niitä ostettuja ruokia ei kukaan voi pois enää ottaa.

Marjoja on vielä tämän verran.

Toisaalta liika hamstraaminen on siitä huono, että sitten menettää enemmän jonkin kämmin käydessä. Esimerkiksi pakastimen sulaessa, tai reissuunlähtiessä. 

Lisäksi rahat eivät ole enää mobilisoitavissa niistä ruuista pois. Elintarvikkeita ei pysty oikein palauttelemaan kauppaan tarvitessaan varoja muuhun käyttöön.

Mahdollista kuvitteellista uhkaskenaariota varten on hyvä olla kuivattuja ja hyvin edullisia ruokia, koska niiden menettäminen ei satu sitten, ja ne todennäköisemmin säilyvät. Säilykkeitä voi syödä keittämättä.

Mutta edes kuivatut pavut eivät säily mielestäni vuosia kaapissa. Menevät pitkään säilytettyä sellaisiksi, etteivät keittämälläkään kypsy tai pehmene. 

Kaipa sen varaston pitää kiertää, vaikka kyse olisikin "melkein ikuisesti" säilyvistä tuotteista.

Tässä myös uusi kokeilu vielä erikseen, eli pakastettu lehtikaali. Ruotsalaisia lehtikaalia, ja kilohinta oli 5,90 € Pussi maksoi 2,95 €

Tämä oli siis halvempi nyt, kuin se tuore lehtikaali.  Sen kilohinta liikkui ainakin viimeksi 18 euron kieppeillä. Lisäksi tuoreessa voi olla se paksu lehtiruoti, jonka joutuu poistamaan.

Pakastetut voi syödä kokonaan kaikki.

Käyttötarkoituksesta riippuen, kannattaa siis aina tehdä vertailu, paljonko tuore maksaa verrattuna pakastettuun, jos on molempia tarjolla.

Tämä ei pilaannu pakastimessa, toisin kun se tuore saattaa kellastua nopeasti.

Tuoretta on ihana syödä, ja lehtikaalin pureskelu oli erityisen terveellistä verisuonien kannalta. Lisäksi en ole varma erittyykö näistä enää sulfarafaamia sinappijauheen kanssa.

Mutta yhtä kaikki, jos tässä ollaan jo melko terveellisiä muutenkin, voin edullisuuden mielelläni laittaa etusijalle. Hyviä kaalia nämä varmasti ovat.

Lehtikaalta saa varmaan kohta edullisesti tuoreenakin, mutta hyvä se on aina kurkata molemmat hinnat.

Viime kuukauden, tai siis neljän viikon ajanjakson, ruokaostokset olivat n. 140 €. Tätä jaksoa on mennyt vasta viikko ja 30 eurolla selvittiin. 

Tästä on hyvä taas jatkaa. Pitänee viikonloppuna tosiaan jotain hakea, kun saa jääkaappin tilaa. Tänään sieltä lähti pari kiloa perunoita kattilaan ja ne rasianpohjalliset. Menossa sinne on sitten kastike ja vokki, jahka saan tehtyä. Puuroakin voi keitellä.

Koirat painavat yhteensä 45 kiloa, itse painan 58 kiloa, eli yli sata kiloa porukkaa talossa. Koirat syövät perunaa vain muun ruokansa ohessa, mutta niille menevä perunamäärä selittää osittain, miksi yksin asuva ostaa yli 20 kiloa viikossa. Ja meneehän tuosta kuoria roskiin, sekä aina muutama itänyt tai vihertynyt. Ja sentään on vielä jääkaapissa jäljellä ensi viikollekin perunaa. 

Edelliset ruokaostokset

Seuraavat ruokaostokset 50 e, seuranta-ajalta heinäkuu 2.-9.2021

A-vitamiini ja kalsiumi, lehtikaali ja pakastekasvikset

Kastikeohje pitsaohjeen alla

Kommentit

  1. Hei! Oletko seurannut sun proteiinin saantia? Aika vähän proteiininlähteitä kuitenkin käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kysymyksestä ja kommentista. Proteiinin suhteen olen syöttänyt välillä syömisiäni finelin ruokapäiväkirjaan. Näyttäisi olevan vaikea luoda tilannetta, jossa saadessani riittävästi kaloreita itselleni,proteiinin saantini jäisi esimerkiksi alle 60 -70 grammaan päivässä. Jos syön tarpeeksi kaloreita, pitäisi siis saada tarpeeksi proteiinia.
      Käytän linssejä ja herneitä ja muita jonkin verran. Esimerkiksi 2 kg kuorittuja keitettyjä perunoita sisältää 37,6 g proteiinia. Desissä kaurahiutaleita on 5,4 g, kahdessa desissä siis 10,8g, jne. Kaikki marjat ja vihannekset päälle.
      Voi tulla jopa yli 70 grammaa proteiinia päivässä. Eli ilmeisesti ei edes haittaa, vaikken jaksaisi ihan kahta kiloa perunoita, kun sitä proteiinia on vähän kaikessa mitä syö.

      Proteiinin tarve varmasti vaihtelee tilanteen ja aktiivisuuden mukaan. Paljon liikkuvana joutuisin varmasti syömään enemmän, ja ehkä käyttämään keskitetympiä energianlähteitä kuten pavut, saadakseni tarpeeksi kaloreita ja sitä myötä proteiiniakin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm